Politički život

 

 

 

A R H I V A

______________________________________

 

 

06.03.2023.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

У немогућности да се по било ком другом основу обрате јавности осим измишљотинама и лажима, чланови Покрета за грађанску Суботицу „изручили" су поново пред грађане Суботице гомилу неистина о раду Градске управе и градских предузећа.

Отишли су и корак даље, па се нашли надлежни да говоре и о државној политици, француско-немачком споразуму, Косову и Метохији, те обраћању председника Србије, Александра Вучића.

На сличне медијске и скупштинске иступе Јенеа Маглаија и његова питања, Градски одбор СНС Суботица никада није реаговао.
Нећемо ни сада, али нећемо ћутати у покушају подметања неистина грађанима.

Свој одговор дајемо само грађанима Суботице, који су нам више него икада у историји, на изборима поклонили своје поверење. И једино њима полажемо рачуне.

Губитак свих моралних начела приметан је код некадашњег градоначелника Маглаи Јенеа, који је очито доживео политичку амнезију, па без имало скрупула и стида заслуге за сопствене катастрофалне потезе приписује Српској напредној странци.

Маглаи Јене већ дуже времена само поставља питања, а на многа њему упућена грађани никада нису добили одговор.
Има ли морала да неко ко је у име Града купио Дом војске сада говори о штетности исте те куповине?

Има ли морала да припадник политичког миљеа који је желео рушење Народног позоришта данас било шта пита о роковима његовог завршетка?

Има ли образа да прича о радним местима неко у време чије владавине су незаконито отпуштани радници из Градске управе, а Град увучен у губитак, спорове и додатне финансијске трошкове?

Може ли ико веровати том човеку, који се никада није појавио на рочишту у спору Града Суботице, при чему је допринео да суд донесе одлуку о принудној наплати од 1.100.000. еура?

Ми немамо амнезију, па се итекако сећамо како је Град оставио са преко 700.000.000,00 динара обавеза без покрића, како је улазио у непотребне кредите и оставио буџет у огромној дубиози. Још увек се многи сећају и памте његово „иживљавање“ над политичким неистомишљеницима, што је резултирало пребројавањем и размештањем неподобних радника у Градској управи.

Може ли Маглаи, за чије владавине је, по извештају Државне ревизорске институције, Град утрошио око пола милијарде динара супротно закону и прописима Србије, да држи слово о стручности, компетентности и моралу?

У периоду од 2016. године, у коме је Српска напредна странка стожер градске власти, више него икада до сада, захваљујући свим нивоима власти, реализоване су многобројне инвестиције, уређени путеви, адаптиране школе, реализоване нове локалне услуге, а Суботица је град са развијеном мрежом културних, образовних, здравствених и социјалних установа.

У свакодневној комуникацији са грађанима решавамо њихове проблеме, и на сваки сегмент нашег рада којим је побољшан свакодневни живот наших суграђана изузетно смо поносни.

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

16.02.2023.

 

Саопштење за јавност ГрО СНС Суботица

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке Суботицa најоштрије осуђује претње убиством председнику државе Александру Вучићу, а надлежне органе позивамо да хитно реагују у складу са Законом!

 

Претње убиством председнику Србије на Сретење, Дан државности Србије, које су лажне патриоте и представници бившег режима изговорили на данашњем скупу испред Председништва Србије, захтевају хитну реакцију надлежних институција!

 

Безумно понашање представника опозиције слика је и прилика начина на који би они, да су у прилици, водили државу, а данашњим својим деловањем доказали су пред грађанима оно што ми већ знамо - да је њихово право лице заправо лице зла, а да је свако њихово деловање усмерено на хаос и деструкцију.

 

На данашњи дан, историјски значајан за Србију, лажне патриоте доказале су да не хају ни за претке ни за потомке. И баш као што им није стало до народа, није им стало ни до Србије.

 

Градски одбор Српске напредне странке Суботица, апсолутно је уз Александра Вучића који свакодневно води борбу заступајући интересе српске државе и српског народа. Нажалост, поред те борбе паралелно се бори да одбрани државу од оних који јој желе зло. Од оних којима Србија није светиња и од оних којима је од свих средстава у својим изопаченим намерама преостала једино улица.

 

Срећом, грађани Србије знају коме могу да верују и коме су својим гласовима дали легитимитет да их води.

Александар Вучић у тој борби за пристојну и јаку Србију има иза себе довољно снажну подршку, да се чак и у тренуцима највећих притисака на нашу земљу лавовски бори за очување наших националних интереса, за слободну и слободарску Србију!

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

06.02.2023.

 

Саопштење за јавност ГрО СНС Суботица

 

 

Подржавамо сваку одлуку председника, спремни смо да се суочимо са вољом народа

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке Суботица у потпуности и недвосмислено подржава сваку одлуку председника Србије Александра Вучића, па и ону која изражава спремност да изађе на изборе.
Под његовим вођством Србија води политику озбиљности водећи се интересима Србије и српског народа, политику засновану на модерном просвећеном патриотизму који не познаје насиље него мудрост.
Ако су избори једина шанса да се коначно рашчисти политичка сцена Србије, да бисмо наставили даљи развој Србије не дозволивши да се уруши све што је Србија под лидерством Александра Вучића урадила, народ треба да се изјасни ко жели да га води.
Чланство Српске напредне странке у Суботици има пуно поверење у политику коју председник спроводи, јер иза Александра Вучића стоје резултати видљиви на сваком кораку и успеси који су препознатљиви. Србију у времену које је пред нама, чекају крупне и тешке одлуке у спољњој и унутрашњој политици, а у таквој ситуацији државу не може да води нико осим снажног лидера какав је Александар Вучић.
Ми немамо дилему ко је тај који поседује неопходну одговорност и одлучност да може да нас води кроз време које тражи храброг и доследног, мудрог и искреног.
Градски одбор у Суботици чврсто стоји иза свог председника и верује у исправност, визију и резултате његове политике и одлука које доноси.
Наша политика је свакодневна, искрена и доследна борба за Србију и наш народ, борба за очување интереса нашег народа на КиМ која је наш највиши интерес, и спремни смо у било ком тренутку да се на изборима суочимо са вољом народа, уверени да је државотворна политика коју симболизује председник Вучић једина исправна политика која Србији доноси мир, стабилност, самосталност и развој.

 

Градски одбор СНС Суботица

 

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

03.02.2023.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке Суботица најоштрије осуђује понашање опозиционих посланика у Скупштини Србије и њихове насртаје на председника државе Александра Вучића! Згранути смо нецивилизацијским понашањем опозиционих посланика у Скупштини Србије, и срамно је каква је слика из српске Скупштине данас отишла у свет.

 

Како назвати овакво понашање ако не недвосмисленим покушајем да се изазове државни удар! Једино што је у данашњем вандализму у Скупштини добро јесте чињеница да су многе присталице опозиције који су чланове Српске напредне странке годинама називали примитивцима, сада показале целој Србији своје право лице - примитивизам на нивоу!

 

Данашње њихово понашање потире сваки вид патриотизма и пијетета према српским жртвама на Косову и Метохији, и даје сваком грађанину у Србији јасну слику каква би била Србија на чијем челу не би био Александар Вучић - катастрофа са несагледивим последицама по државу и народ Србије.

 

Народ је питан и народ је рекао своје! Сваки пут све убедљивија била је подршка човеку који је данас на најгнуснији начин био изложен линчу од оних који су показали народу своје право лице!

 

Данас када је мудрост најважнија у заштити српског народа на Косову и Метохији и очувању мира и стабилбоати, Градски одбор Српске напредне странке у Суботици даје пуну подршку нашем председнику!! Живела Србија, живео наш председник Александар Вучић!

 

Градски одбор СНС Суботица

 

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

23.01.2023.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

Градски одбор CHC Суботица : Одлучност, храброст и одговорност за решавање питања КиМ – има само Александар Вучић!

 

Градски одбор Српске напредне странке Суботица даје апсолутну подршку политици председника Републике Србије Александра Вучића, а његово повлачење са места председника било би погубно и са несагледивим последицама за нашу државу и решавање питања од највећег националног и државног значаја – питање Косова и Метохије.
Притисци на Србију све су јачи, а Александар Вучић једини је који може да се избори за решење у најбољем интересу српског народа и српске државе.
Дани који су пред нама су све тежи, али предаја никада није била опција, нити ће бити, све док је на челу Србије Александар Вучић!
Косово и Метохија данас се брани одлучношћу да се сачува наша колевка и наш идентитет, одговорношћу да се сачувају животи нашег народа на Косову и Метохији и храброшћу да се истина и став каже свима у лице!
Више него икада неопходно нам је јединство и стабилност, и јединствен став свих политичких чинилаца, без обзира на политичка опредељења, а све у служби своје државе и грађана. Бранимо највећи национални интерес, бранимо кућу из које смо сви потекли – бранимо наше Косово и Метохију.
Српска напредна странка и Србија на чијем челу не би био Александар Вучић - незамисливо је стање које би изазвало катастрофу са несагледивим последицама по државу и народ Србије.
Градски одбор Суботица свим срцем је уз председника –Живео Александар Вучић, живела Србија!!!

 

Градски одбор СНС Суботица

 

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

18.11.2022.

 

Saopštenje Savez bačkih Bunjevaca

 

 

Završeni su izbori za Nacionalni savet, RIK objavila konačne rezultate. Savez bačkih Bunjevaca čestita svima koji su izabrani za novi Nacionalni savet Bunjevaca.

 

 

 

 

 

Od početka je Savez bačkih Bunjevaca imao stav da na izbore treba da izađu svi koji smatraju da to zaslužuju, da na izborima mora biti više lista i da se tako obezbedi kampanja i motiv da birači na izbore izađu. Taj se pristup pokazao ispravnim. Zahvaljujući kampanji koja je vođena za sve tri liste na izbore je izašlo više od 42% birača upisnih u poseban birački spisak Bunjevaca, što je najveća izlaznost do sada i čime je apsolutno potvrđen identitet Bunjevaca i legitimitet Nacionalnog saveta.
Iako je Savez bačkih Bunjevaca jedina aktivna politička stranka bunjevačke zajednice, i da bi bilo normalno i u skladu sa Zakonom, da kao politička stranka nacionalne manjine na izborima za nacionalni savet ima svoju listu, kao što to imaju sve politički organizovane nacionalne manjine, zbog stavova pojedinaca da, kako su rekli, „Nacionalni savet ne treba politizovati“, Savez bačkih Bunjevaca na ovim izborima nije učestvovao sa svojom stranačkom listom, i ostaje da se nadamo da novi saziv Nacionalnog saveta neće biti pod političkim uticajem bilo koje stranke, i da će raditi u interesu svih Bunjevaca.
Savez bačkih Bunjevaca nastavlja svoj politički rad i protivi se imenovanju Tomislava Žigmanova, predsednika DSHV-a, za Ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, iz potpuno jasnih i javnosti saopštenih razloga. Zahtevamo i dalje da se Tomislav Žigmanov odrekne stavova iznetih u javnost i saopšti da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne „nakaradni jezički monstrum“. Te da se odrekne stavova iz programa DSHV-a, čiji je i dalje predsednik, a koji glase - citiramo: „i na svaki drugi način će pred državnim i drugim tijelima zastupati stajalište kako je bunjevački identitet zapravo samo jedan hrvatski subetnički identitet.”. Tek nakon toga može biti prihvaćen kao Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.10.2022.

 

Gradski odbor SNS proslavio slavu stranke Svetu Petku

 

 

 

 

Članovi Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Subotici, uz koalicione partnere, prijatelje i simpatizere, proslavili su krsnu slavu stranke - Svetu Petku.

 

 

 

 

Pozdravljajući okupljene Stevan Bakić, jedan od poverenika GrO SNS, je istakao da je ova stranka, koja je obeležila 14 godina postojanja, do sada ostvarila zapažene rezultate.

- Sa ponosom mogu da kažem da je SNS na čelu sa predsednikom stranke, koji je ujedno i predsednik Republike Srbije, Aleksandrom Vučićem, ostvarila fantastične rezultate i pomake u svim oblastima društvenog života. Teška su vremena i za našu stranku i za Srbiju. I veliki izazovi su pred nama, ali ne sumnjam da ćemo odgovoriti na te izazove sledeći politiku mira i stabilnosti koju sprovodi predsednik Srbije i naše stranke, Aleksandar Vučić, - rekao je Bakić, a posebno je podvukao značaj zajedništva i jedinstva.

 

 

 

 

- Želim da zajedno poradimo na što većem zajedništvu i jedinstvu, koje nam je neophodno kao nikada do sada. I da još jače i posvećenije radimo na postizanju još boljih rezultata, poručio je Stevan Bakić.

 

 

 

 

Dosadašnji kum slave, direktor JP „Subotica trans“, Dejan Ljubisavljević, predao je kumstvo Aleksandru Medakoviću, direktoru Turističke organizacije Subotice.
- Za mene lično veoma je velika čast biti kum Srpske napredne stranke, kao i odgovornost godinu dana nositi tu titulu. Kao što vidite reč je o stranci koja ostvaruje vrhunske rezultate u veoma teškom periodu u kom živimo. Vidite šta nam se sve dešava, od početka korone, do specijalnog rata koji se nažalost dešava i sa našom zemljom zbog ukrajinskog konflikta, rekao je Dejan Ljubisavljević, a dodao je da veliki broj okupljenih prijatelja koji zajedno proslavljaju slavu SNS-a, predstavlja potvrdu da stranka dobro radi i da je na pravom putu.
- Nadam se da ćemo i ubuduće ostvarivati tako dobre rezultate i raditi ovim tempom - kaže Dejan Ljubisavljević..

 

 

 

 

- Kumstvo je za mene velika čast i nadam se da ću u budućem periodu, u narednih godinu dana služiti kako stranci, tako svim našim ljudima, na pravi i dostojanstven način, poručuje novi kum slave, Aleksandar Medaković, ističući da je pred ovom strankom mnogo aktivnosti i izazova.
- Trudićemo se da što bolje odgovorimo tim izazovima i da svim našim građanima stvorimo bolje mesto za život u našem gradu, rekao je Medaković.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

11.08.2022.

 

Odbornička grupa „DSHV – LSV – Ujedinjeni za demokratsku Suboticu“ zahteva hitnu sednicu Skupštine grada zbog suše

 

 

Odbornička grupa „DSHV – LSV – Ujedinjeni za demokratsku Suboticu“ uputila je predsedniku Skupštine grada dr Balintu Pastoru zahtev za sazivanje hitne, vanredne sednice Skupštine grada, sa jedinom tačkom dnevnog reda – Proglašenje elementarne nepogode – suše, kao i da se donese odluka o formiranju komisije koja bi utvrdila štetu i na osnovu toga zahtevala od Vlade Republike Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode od suše.

 

 

 

 

U zahtevu se navodi kako su pojedine poljoprivredne kulture zbog suše pretrpele ogromnu štetu te će prinosi biti minimalni zbog čega u okviru mera ublažavanja posljedica suše treba prilagoditi davanja poljoprivrednika Republici, Pokrajini i lokalnoj samoupravi. Takođe se kaže da porez na imovinu, naknadu za odvodnjavanje, kao i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti treba reprogramirati na pet godina s grejs periodom od dve godine, a da se u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima stave: rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama te da se cene zakupa državne zemlje prilagode situaciji nastaloj usled proglašenja elementarne nepogode. Od Republičke direkcije za robne rezerve traže da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima iz Subotice, osigura adekvatna pomoć. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se pridružuju zahtevima poljoprivrednika da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, da cena suncokreta ima paritet prema litri ulja, gorivo za jesenje radove da se osigura za 170 dinara na svim pumpama, te da se omoguće najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina. Za prolećnu setvu traže da se osigura plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

U obrazloženju zahteva odbornici kažu kako je ovo je pitanje opstanka velikog broja domaćinstava na teritoriji grada, u kom politička pripadnost ne sme imati odlučujuću ulogu, nego se mora uspostaviti politički konsenzus, da se iz opasne situacije uzrokovane sušom, izađe sa što manje posledica. Osim korodiniranog delovanja na svim nivoima vlasti, odbornici smatraju kako je poslednji trenutak da se donese i zakon o subvencijama koje će biti po hektaru i stočnom grlu, jer Srbija ostaje bez mleka i mesa.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.04.2022.

 

Stevan Bakić: Ubedljiva pobeda Vučića u Subotici

 

 

Prema podacima koje je noćas objavio Gradski odbor Sprske napredne stranke u Subotici, nakon 99,2 posto prebrojanih glasova, sa 101 biračkog mesta, Aleksandar Vučić je u Subotici apsolutni pobednik predsedničkih izbora, sa 64,42 posto glasova građana Subotice, a prema rečima Stevana Bakića, jednog od poverenika SNS u Subotici, ovim je samo potvrđena ispravnost politike koju vodi Aleksandar Vučić, politike koja, kako je rekao " vodi miru, stabilnosti, daljem napretku i nastavku razvojne politike Srbije kao lidera u regionu".

 

 

 

 

- Za nas je ovo važan, istorijski dan, jer je Srbija pokazala u kom smeru želi da ide, izjavio je jedan od poverenika Srpske napredne stranke u Subotici, Stevan Bakić okupljenim medijima u Gradskom odboru SNS u Subotici.

 

Prema proceni Izbornog štaba Gradskog odbora SNS u Subotici, izborna lista „Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve“ na parlamentarnim izborima osvojila je 37,61 odsto glasova, a Stevan Bakić se zahvalio građanima, koalicionim i političkim partnerima iz Saveza vojvođanskih Mađara i Socijalističke partije Srbije na podršci, ističući da je ponosan na rezultate izbora u Subotici, a da doprinos svim razvojnim projektima Grada, sa republičkog nivoa nije zaboravljen.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

29.03.2022.

 

Predizborni skup SNS u Subotici

 

 

 

 

 

Mirović:Vučić može da stoji rame uz rame sa najvećim liderima sveta

 

 

Srpska napredna stranka je danas održala predizborni miting u Subotici, a sa skupa koji je okupio nekoliko hiljada građana, predizborne poruke pored predsednika SNS Aleksandra Vučića, uputili su i član predsedništva Srpske napredne stranke Igor Mirović i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je istakao da je ponosan na državu koja danas uživa ugled i poštovanje, a u čijem su stvaranju kao saborci učestvovali i članovi SVM.
- Srbija je postala ugledna država, na koju se obraća pažnja i koja je zaslužna za stabilnost na Zapadnom Balkanu. U Vama smo prepoznali hrabrost, poštenje i onog koji vidi mnogo dalje nego što je ustaljena politička praksa. Igor Mirović je istakao da će se Srbija mira graditi i dalje, kao što je slučaj bio i do sada, a da njen predsednik Vučić može da stoji rame uz rame sa najvećim liderima sveta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lider SNS Aleksandar Vučić je rekao da sa ponosom može da kaže da je Srbija danas slobodna zemlja, a zahvalivši se na podršci Savezu vojvođanskih Mađara i njenom lideru Ištvanu Pastoru rekao je: Hvala vam što ste ovde sa nama i što zajedno stvaramo budućnost pristojne i moderne Srbije.
- Prave prijatelje prepoznajete u nevolji, a ne kada je lako i lepo, kao u običnom životu. Hoću Srbima da kažem nešto, znam ja koliko smo mi vremena morali da uložimo da bismo jedni druge više poštovali i da volimo jedni druge, od istorijskih do međusobnih pravdi i nepravdi. Kad smo u Evropi svi ćute i niko neće da stane na srpsku stranu, ali kad god je muka tada postoji jedna zemlja kada svi misle da neće da kaže, postoji jedna zemlja koja se uspravi i kaže sve najbolje u interesu Srbije, to ne smemo da zaboravimo nikada, to je Mađarska – rekao je Vučić.

 

On je takođe najavio da će 41 milion evra biti investirano u rekonstrukciju Opšte bolnice u Subotici, a do završetka zgrade Narodnog pozorišta je preostalo da se uloži još 5 miliona evra. Najavio je i izgradnji komunalne mreže u Subotici.

- To su stvari koje suštinski menjaju život građana i daju ogromnu vrednost svima koji žive u Subotici - rekao je Vučić i obećao da će 30 miliona evra biti investirano za gradski stadion.
U izgradnji putne infrastrukture, Vučić je istakao da će Subotica biti na sat i po do Budimpešte i na sat i 15 minuta do Beograda, a cilj će u narednom mandatu biti da prosečna plata bude 1.000 evra, a prosečna penzija preko 500 evra.

 

Takođe, rekao je da je i u narednom periodu važno nastaviti sa privlačenjem investitora.
- Vama u Subotici prvima da kažem. U naredna tri meseca ćemo vas iznenaditi najboljom vesti u istoriji, a tiče se dolaska investitora, čija imena ne smem još da kažem. Reč je o automobilskoj industriji. To su takva imena svetske automobilske industrije da me strah i da pomislim. Ako to bude, mislim da smo sve svoje probleme za budućnost rešili, rekao je predsednik Vučić, a istakao je i da će mladi ljudi dobiti novu podršku, ne u vidu 100 evra, već poštovanje i odgovornost, kako bi oni razumeli kako moraju da se ponašaju u budućnosti.

 

Redakcija Super-info.rs

 

______________________________________________________________________

 

03.12.2021.

 

Najavljena blokada saobraćaja u Subotici

 

 

Gradski odbori Demokratske stranke, Mađarskog pokreta, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, jutrošnjim zajedničkim saopštenjem su za subotu od 14 do 15 časova najavili blokiranje saobraćaja na raskrsnici kod hotela „Patria“. Blokada ove raskrsnice organizovana je, kako je navedeno u saopštenju, kao deo inicijative Ekološki ustanak u znak protesta protiv izmene Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Policija podseća da se blokadom puteva krši zakon i ustavom zagarantovana prava slobode kretanja.

 

"Jedino tako, zajedničkim delovanjem, možemo da pokrenemo i doprinesemo neophodnim promenama u našem društvu. Jedino udruženi možemo da sprečimo vladajući režim da uništava živote građana kako bi održao sebe na vlasti. Jedino štiteći one koji su ugroženi možemo da zaustavimo dalje ugnjetavanje građana", navedeno je u zajedničkom saopštenju gradskih odbora Demokratske stranke, Mađarskog pokreta, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, a građane pozivaju da se okupe na parkingu "Roda" megamarketa na Palićkom putu u 13.30 časova.

 

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova poručuju da građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja, ili dožive neki vid nasilјa treba da podnesu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova, pozivom na broj 0800-104-103, ili putem imejla: prijaviblokadu@mup.gov.rs.

 

Redakcija Super-info.rs

 

______________________________________________________________________

 

26.11.2021.

 

Mađarski pokret će učestvovati na predstojećim izborima za republičku skupštinu

 

 

Mađarski pokret će učestvovati na aprilskim republičkim parlamentarnim izborima u okviru koalicije koju predvodi Nebojša Zelenović – najavio Ferenc Ševenj u emisiji „U fokusu“ Televizije Vojvodina.

 

 

 

 

 

Prema njegovim rečima, Mađarski pokret je prethodnih meseci imao sastanke sa ostalim opozicionim strankama i organizacijama i na osnovu tih razgovora su odlučili da će se pridružiti zeleno-građanskom bloku bivšeg šabačkog gradonačelnika, jer su ovde videli garancije za efikasno predstavljanje i zaštitu interesa mađarske zajednice u Srbiji.
„AKCIJA - Otvorena građanska platforma, čiji smo suosnivači već je sklopio sporazum sa ekološkim pokretom Aleksandra Jovanovića Ćute i pri kraju su pregovori sa pokretom „Ne davimo“ Beograd o zajedničkoj listi za skupštinske izbore. Doneli smo odluku o priključivanju ovoj koaliciji, jer se radi o novim, kredibilnim licima u politici i o jednoj proevropskoj-građanskoj platformi koja će pružiti alternativu i na opozionoj sceni u odnosu na desničarske stranke i organizacije i prema starim licima u politici kao što su Dragan Đilas i Vuk Jeremić. Na ovoj listi će biti i kandidati Mađarskog pokreta, znači vojvođanski Mađari će dobiti alternativu u odnosu na provladinu, nekritičnu politiku Saveza vojvođanskih Mađara – naveo je Ševenj.
Na osnovu primera mađarske opoziciji i ova platforma će organizovati tzv. predizbore da bi na njihovoj listi za skupštinske izbore našli najjači kandidati. Ostale opozicione stranke i organizacije neće na njima učestvovati, ali u okviru ove koalicije će se organizovati predizbori.
„To znači da će građani, a među njima i Mađari će dobiti priliku da učestvovanjem na ovim predizborima izaberu one kandidate koji će ih na najbolji način predstaviti u Beogradu“ – dodao je predsednik Mađarskog pokreta.

 

Redakcija Super-info.rs

 

______________________________________________________________________

 

28.09.2021.

 

Saopštenje SBB-a povodom izjave predsednika Hrvatske

 

 

Reakcija Saveza bačkih Bunjevaca na izjave predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, u kojima Bunjevce naziva Hrvatima, u kojima navodi da je hrvatska zajednica u Subotici veća nego gotovo sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj, da su u Subotici 1900. godine, od 100.000 stanovnika “50 odsto bili Hrvati Bunjevci”, i da ju je to činilo “najvećim hrvatskim gradom”.

 

 

 

 

 

„Poštovani gospodine Milanoviću, Bunjevci su autohton južnoslovenski narod, baš kao što su i Hrvati i Srbi.

 

Podsetiću Vas, gospodine Milanoviću, na istorijsku činjenicu da je na Velikoj Narodnoj Skupštini prisajedinjenja današnjih prostora Vojvodine tada Kraljevini Srbiji, u Novom sadu 1918. godine, među svim delegatima bilo 84 delegata Bunjevaca (jedan na 1.000 stanovnika), i 1 (jedan) delegat Hrvat. To dovoljno govori o odnosu broja Bunjevaca i broja Hrvata na ovim prostorima početkom dvadesetog veka. Krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka – znači i 1900-te, Subotica ne da nije bila “najveći hrvatski grad” nego tada u Subotici nije ni bilo Hrvata. Hrvatski jezik se u Subotici nije mogao ni čuti, jer ga niko nije ni koristio, govorilo se mađarski, srpski i bunjevačkom ikavicom. Bunjevci, na žalost, jesu bili izloženi nasilnoj asimilaciji u Hrvate, što je kulminiralo sramnom “Naredbom” tadašnje komunističke vlasti 1945-te godine, kojom je naređeno da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu. Vašim izjavama Vi i danas podstičete i prizivate nasilnu asimilaciju Bunjevaca u Hrvate.

 

Pitam Vas gospodine Milanoviću, ako “takozvani Hrvati” u Subotici i okolini predstavljaju, kako sami kažu, “bunjevačke Hrvate” – ko predstavlja u Srbiji Hrvate – Hrvate? Veoma me čudi da dozvoljavate da danas u Srbiji hrvatsku manjinu, gotovo u potpunosti, predstavljaju pohrvaćeni Bunjevci, a ne Hrvati. Pravo je danas svakoga da se izjasni ili ne izjasni o nacionalnoj pripadnosti onako kako sam oseća i želi i mi Bunjevci to poštujemo. Bunjevci imaju svoj Nacionalni savet, (koji se, uzgred, bira na neposrednim izborima, jer ima dovoljno Bunjevaca upisanih u birački spisak manjine), a Hrvati imaju svoje Nacionalno Vijeće (koje se, uzgred, nikad nije biralo na neposrednim izborima, jer se nije dovoljan broj Hrvata upisao u birački spisak manjine).

 

Država Srbija je danas demokratska država koja svim manjinama, pa i Hrvatima, omogućije da se nacionalno izjasne, da neguju svoju tradiciju, kulturu i jezik. Mi Bunjevci, ponosni smo i zahvalni, da nas naša matična država Srbija danas prepoznaje kao autohton južnoslovenski narod, i da poštuje naše opredeljenje da smo u Srbiji danas jedna od nacionalnih manjina, sa svim pravima i obavezama koje imaju i sve druge nacionalne manjine, i da nam jednako kao i svima, omogućuje negovanje sopstvenog identiteta, tradicije, kulture i jezika.

 

Vaš pristup, i Vaši istupi, gospodine Milanoviću, najblaže rečeno, graniče se sa krajnjim licemerjem i bezobrazlukom, očigledno zasnovanim samo na mržnji, što je, dozvolićete, po mom skromnom mišljenju, neprimereno jednom predsedniku ozbiljne evropske države.

 

Zahvaljujemo Ministru Aleksandru Vulinu na reakciji u zaštiti prava i dostojanstva Bunjevaca u Srbiji, i očekujemo da se i ubuduće reaguje na ovakve i slične provokacije, zasnovane na mržnji, a sa ciljem promovisanja asimilacije Bunjevaca u Hrvate.”

 

Redakcija Super-info.rs

 

______________________________________________________________________

 

03.09.2021.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

НЕРАСКИДИВЕ СУ ВЕЗЕ СА СРБИМА У РЕГИОНУ

 

Градски одбор Српске напредне странке Суботица с поносом истиче јачање веза Републике Србије са Србима у региону остварено током претходних година и напомиње да су те везе нераскидиве. Велико је задовољство, видети интензивирање сарадње и бројне активности које преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, реализује и Влада АП Војводине.

 

Српска напредна странка посвећена је изградњи мостова и успостављању сарадње са Србима у региону, поштујући њихове матичне државе. Очувањем културног идентитета и показивањем солидарности, заједништва, братства, учвршћујемо везе дијаспоре и матице.

 

Поштујући успешно успостављене специјалне везе и економско повезивање на републичком нивоу, Градски одбор Српске напредне странке у Суботици покренуо је акцију подршке и прикупљања донација за децу Озрена уз свесрдну подршку повереника Стевана Бакића и Завичајне заједнице „Република Српска“ у Суботици.

 

Идеја за ову акцију потекла је из жеље да, пред почетак школске године, деца српске националности и Срби који живе на Озрену знају да их нисмо заборавили и да нам је контакт са њима од изузетног значаја.
„Свако дете даривали смо поклонима који се састоје од комплетног школског прибора, ператоница, ранчева, патика, тренерки, опреме за физичко, дечје козметике и слаткиша. Посебну симболику за нас је имала чињеница да је свако дете добило на поклон Трилогију о Стефану Немањи, како би што више научили о српским владарима и лози Немањића чија је задужбина и манастир Озрен посвећен Светом Николи" рекла је Тања Божић, испред Градског одбора Српске напредне странке.

 

Уз благослов свештеника Владимира Кукића, а након литургије у Храму Светог пророка Илије у Маглају, у присуству родитеља и верника, Тања Божић, Миљан Бошковић и Мирослав Каран испред Завичајне заједнице „Република Српска“ Суботица, пожелели су деци одличан успех у школи уз обећање да ће оваквих сусрета бити још.

 

„Одазвали смо се позиву суботичког Градског одбора СНС-а да подржимо ову акцију јер једна од основних активности којом се наше удружење бави јесте организовање и подржавање хуманитарних акција као што су ове. Драго ми је што видим да људи не заборављају мјеста одакле вуку корјене и уколико су у могућности помажу на било који начин свој родни крај" нагласио је Каран.

 

Градски одбор СНС Суботица

 

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

26.08.2021.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке Суботица најоштрије осуђује покушај Демократске странке у Суботици да фабрикује лажи као што то раде њихови ментори на рачун председника Србије Александра Вучића и Српске напредне странке, а да резултате актуелне Владе РС негира, минимизује, и ниподаштава доводећи их у негативни контекст.
Свако ко од истине бежи, тежи да лаж побеђује, а управо такво било је и јучерашње обраћање јавности ДС која у доколици режира најгнусније лажи изречене на рачун Српске напредне странке.
Ваш неуспели покушај да Српску напредну странку која кроз локалну власт у Суботици руководи градом доведете у везу са активностима Фондације капетана Драгана, коју срамно називате мафијашком организацијом, само је доказ колико сте у својој безидејности спремни да износите лажи. Фондација је, према речима надлежних из Градске управе поштујући прописе и процедуру, постала закупац пословног простора у Суботици а од стране Градске управе испоштоване су све законске процедуре. „Луксузни“ простор, који помињете у вашим наводима, чак три пута безуспешно је оглашаван за издавање у закуп, те је тешко поверовати да би таквом “луксузу” неко дуго одолевао.
Очигледна је ваша нервоза, политичка безидејност, бахатост, и очајничка жеља да се домогнете власти по сваку цену како би наставили да пљачкате – свакодневно расте.
Зато сте одлучили да свакодневно фабрикујете лажи по инструкцији ваших ментора, те подржавате и цитирате лажи једног психопате и убице, као што је Беливук користећи то као политички аргумент нападима на председника државе.
Не одговара вам, господо из Демократске странке, Србија у којој нема места за пљачку коју сте спроводили док сте били деценију на власти.
Такође, ваш режим је остао црним словима уписан и у историји Суботице, а тај мрачни период искористили сте, уместо да допринесете бољем животу суграђана, као полугу за стицање моћи, личног богаћења и стварање пословних империја, док су за то време људи остајали без посла и у борби за голи живот.
Победа коју ће Српска напредна странка остварити на предстојећим изборима биће најбољи доказ да грађани подржавају политику Александра Вучића.
Нисте ви, господо из Демократске странке на срећу Србије, ти који одлучују ко ће управљати државом. О томе су реч дали и даће увек грађани, који су више него јасно послали поруку кога желе на челу државе, и тако вас послали у историју.

 

Градски одбор Српске напредне странке у Суботици

 

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

23.07.2021.

 

Саопштење Градског одбора СНС у Суботици: ПОДРШКА АЛЕКСАНДРУ ВУЧИЋУ

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке у Суботици пружа апсолутну и неподељену подршку политици коју представља Александар Вучић, политици која гарантује стабилност, будућност и континуитет јачања Србије, и зато једногласно поручујемо, и пре одржавања конгреса странке, да једино Александар Вучић може предводити како Српску напредну странку, тако и државу Србију.
Нашу земљу, коју у времену пред нама чекају бројне крупне одлуке у спољњој и унутрашњој политици, не може да води нико осим снажног лидера какав је Александар Вучић, који једини у тако сложеним околностима у Србији може да очува стабилност и самосталност, и да настави свој развој.
Градски одбор Српске напредне странке у Суботици зато пружа пуну подршку Александру Вучићу у доследној борби за будућност Србије. Алтернатива миру не постоји, а уверили смо се да мир само на речима није довољан, да се на миру мора континуирано радити.
Само одговоран политичар какав је Александар Вучић, може на делу показати једнаку посвећеност и развоју Србије на унутрашњем плану колико и јачању улоге државе Србије у свету, и зато његова позиција мора бити ојачана.
Чланство Српске напредне странке у Суботици има пуно поверење у политику коју председник спроводи, а која ће и нама али и будућим нараштајима, донети миран живот и бољу будућност.
Иза Александра Вучића стоје резултати који су видљиви на сваком кораку, успеси који су препознатљиви и подршка грађана исказана на изборима која је већа него икада.
Борећи се за националне интересе Србије и градећи квалитетне односе са свима, подржавамо борбу председника да од Србије направи земљу достојну наших предака, али и наших потомака, и борбу против свих оних који желе да Србију виде на коленима.
Под његовим вођством Србија води политику озбиљности водећи се интересима Србије и српског народа, политику која не познаје насиље него мудрост.
Зато нема бољег кандитата за председника странке од Александра Вучића, јер је то једини пут да наставимо даље развој Србије и не дозволимо да се уруши све што је Србија под његовим лидерством урадила.

 

Градски одбор Српске напредне странке у Суботици

 

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

23.03.2021.

 

Održana komemoracija povodom smrti Gojka Radića

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće održan je komemorativni skup povodom iznenadne smrti Gojka Radića, jednog od osnivača Srpske napredne stranke, člana Predsedništva i Glavnog odbora SNS, dugogodišnjeg odbornika Skupštine grada i nekadašnjeg poslanika u Skupštini Republike Srbije. Komemoraciji su pored porodice i prijatelja, prisustvovali funkcioneri i članovi Srpske napredne stranke, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, direktor Bezbednosno -informativne agencije Bratislav Gašić i sveštenstvo.

 

 

 

 

 

Opraštajući se od dugogodišnjeg prijatelja i saradnika, bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je Gojka Radića opisao kao čoveka koji je umeo da prašta i koji je i u vreme dok je bio opozicionar neumorno tragao za mogućnostima koje bi bile na dobrobit Subotice. A, sa okupljenima je podelio i sećanja na početak njihovog prijateljstva.

- Nema potrebe da vam pričam o prijateljstvu između Gojka i mene, koje je trajalo skoro 30 godina. To i nije bilo prijateljstvo, već smo bili kao braća. Mislim da Srpske napredne stranke nebi ni bilo, da nije bilo Gojka. U jednom momentu sukoba, sedeli smo, a on kaže: "Šta ćeš sad rođo?" Ja kažem: "Idem kući". Kaže: "A, šta ćemo mi? Šta ćeš sa nama koji smo ti verovali"? Tako smo počeli. - rekao je Tomislav Nikolić.

 

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić je istakao da je tokom dugogodišnjeg opozicionog delovanja Gojka Radića, gradska vlast od njega uvek očekivala oštru kritiku i zdravo razumevanje pitanja od opšteg interesa.

- Uveren sam da će Subotica pamtiti njegov život i rad po dobru koje je činio svom gradu i svim njegovim građanima. I, na kraju, nemojte mi zameriti, ja ću se lično oprostiti od njega na onaj način na koji bi on to očekivao od mene, zbog onog, zbog čega smo jedan drugom praštali sve. Počivaj u miru brate Srbine! Neka ti je večna slava i hvala! - rekao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić opraštajući se od Gojka Radića.

 

Gojko Radić je rođen 1960. godine u Ugodnoviću, opština Teslić u Republici Srpskoj. Bio je nosilac Ordena Svetog Save drugog stepena, za poseban doprinos Crkvenoj opštini na Paliću, kao i Medalje zasluge za narod, kojom ga je odlikovao predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik.

 

Gojko Radić je iza sebe ostavio suprugu, dva sina i troje unučadi. Sahranjen je danas na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

 

Redakcija Super-info.rs

 

______________________________________________________________________

 

22.03.2021.

 

Komemoracija povodom smrti Gojka Radića

 

 

 

 

Komemoracija povodom smrti Gojka Radića, istaknutog člana i jednog od osnivača Srpske napredne stranke u Subotici, člana Predsedništva i Glavnog odbora stranke i dugogodišnjeg odbornika Skupštine grada, biće održana sutra, u Velikoj većnici Gradske kuće, s početkom u 12 časova. Sahrana će se obaviti istog dana u 15 časova, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

20.03.2021.

 

Preminuo Gojko Radić

 

 

Gojko Radić, istaknuti član i jedan od osnivača Srpske napredne stranke u Subotici, član predsedništva i član Glavnog odbora SNS-a, dugogodišnji odbornik Skupštine grada, i u aktuelnom sazivu, nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini, preminuo je danas iznenada u 61. godini, od posledica infarkta, saopštio je Gradski odbor Srpske napredne stranke.

 

 

 

 

Radić je rođen 1960. godine u Ugodnoviću, opština Teslić, Republika Srpska. Bio je oženjen, otac dva sina.

 

Po predlogu Episkopa bačkog g. Irineja, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve dodelio mu je orden Svetog Save drugog stepena, kao dobrotvoru Crkvenoj opštini na Paliću.

 

Njegova uloga u stvaranju Srpske napredne stranke i u ostvarenju svih njenih uspeha bila je od velikog značaja, i neće biti zaboravljena.

 

Vreme i mesto sahrane biće saopšteni naknadno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

______________________________________________________________________

 

05.03.2021.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

СНС: Буњевци имају право да буду оно што осећају да јесу

 

Градски одбор Српске напредне странке Суботица поздравља Одлуку о приступању промени Статута Града Суботице , којом ће Суботица постати први град у Србији где буњевачки језик улази у равноправну службену употребу на територији Града Суботице, поред српског, мађарског и хрватског језика. Предлог за промену Статута Града Суботице, који је поднео градоначелник Суботице Стеван Бакић, а на основу иницијативе Националног савета буњевачке националне мањине, поднет је на основу историјских чињеница које сведоче о животу и доприносу Буњеваца овом граду и држави Србији током више од три века, уследио је након успешно окончаног процеса стандардизације буњевачког језика и његовог признавања у релевантним научним круговима и установама Републике Србије.

 

Покушај да се овај значајан дан за Град Суботицу, а историјски за буњевачку националну заједницу, стави у негативне конотације и доводи у везу са обесправљивањем других националних заједница, не доприноси заједничком суживоту и разноликости која је одувек красила Суботицу.
Чињеницама које је у свом говору изнео градоначелник Суботице Стеван Бакић на скупштинској седници, да се променом Статута Града Суботице исправља вишедеценијски неправда према припадницима буњевачке националне мањине која сада постаје призната и равноправна у Суботици и Србији, треба додати и ону можда још значајнију, да су савремена држава Србија, Суботица и све релевантне институције, препознале борбу Буњеваца да имају и свој језик, као интегрални елемент идентитета.
Градски одбор Српске напредне странке Суботица пружа пуну подршку локалној самоуправи и градоначелнику Бакићу у настојању да, једнако уважавајући све националне заједнице у Суботици, одуже буњевачкој националној заједници омогућивши им да буду оно што осећају да јесу, и са Србијом као једином отаџбином.

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

26.11.2020.

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: Sankcionisati pozive na nasilje

 

 

Samo nekoliko dana nakon što je naša javnost saznala da su kriminalni klanovi pripremali atentat na predsednika Aleksandra Vučića, oglašava se i političko krilo takvih zločinačkih ambicija, oličeno u Srđanu Nogu. Njegova poruka da će predsednik i njegovi najbliži dočekati „tragičan kraj“ je vrhunac neprekidne kampanje pozivanja na nasilje i crtanja mete čestitoj porodici Vučić.

 

 

 

 

U proteklom periodu sam nekoliko puta reagovao u javnosti i skretao pažnju sugrađana na ove neprihvatljive poruke mržnje, koje stižu iz prilično marginalnih, ali opasnih političkih krugova u Srbiji. Opasnih jer su stavljeni u službu ozbiljnih neprijateljskih interesa, čiji su finansijski i politički kapaciteti da napadnu našu zemlju, gotovo neiscrpni.

 

Vreme je za odlučnu akciju države. U sklopu borbe sa kriminalom i korupcijom mora se stati na put i političkim sponzorima, podstrekačima na nasilje, koji napadaju ustavni poredak zemlje. Ne sme se potceniti ozbiljnost ovakvih pretnji, niti značaj njihove sinhronizovanosti. Pozivam organe zakona i reda da istraže sve ovakve opasne izjave i one koji su ih izrekli sankcionišu, u skladu sa zakonom. Šta to Nogo zna i u ime koga izgovara najgnusnije pretnje? To je pitanje na koje mora da odgovori državi Srbiji.

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

08.11.2020.

 

Gradonačelnik Bakić: Sramni napadi na predsednika

 

 

 

 

"U danima kada se Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, najbolje bori sa pandemijom korona virusa, ne samo u regionu, već na širem evropskom prostoru, ponovo su se podigli razni propali političari, samozvani analitičari i predstavnici lažne elite, da napadnu državu. Ovu smešnu ali veoma opasnu družinu predvodi tužni pajac naše političke scene, Sergej Trifunović. Dok se predsednik Vučić bavi ozbiljnim državnim poslovima i brigama za opstanak Srbije u ovom teškom vremenu, dokoni, na svim poljima poraženi Trifunović, upućuje najgore uvrede preko društvenih mreža, gde jedino još može da umišlja svoju veličinu. Dužnost je svakog političara i javnog delatnika u ovoj zemlji da osudi priželjkivanje smrti predsednika države, kao i besprizorne uvrede na račun Njegove svetosti patrijarha Irineja koje je Trifunović uputio.

 

On je, kao i ostali predstavnici lažne elite, imao mnogo da kaže i o nedavnim izborima za predsednika SAD. Svi kojima nikada nije bio na srcu interes i boljitak Srbije, horski su počeli da upućuju uvrede predsedniku svoje zemlje i da likuju zbog izbornog rezultata u stranoj zemlji. Ono što građani Srbije moraju znati je da se predsednik Vučić nije dodvoravao ni administraciji Donalda Trampa, niti Baraka Obame, niti bilo kojoj ranijoj, pa tako neće ni onim ličnostima koje budu na vlasti narednih godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Ono što predsednik Vučić jeste radio bilo je i biće stalno nastojanje da se pozicija Srbije popravi u politici jedne od najvećih svetskih sila. Njegova odgovorna politika uspela je da preokrene situaciju u bilateralnim odnosima i rezultirala je najpovoljnijim sporazumom koji je Srbija ikada sklopila sa SAD. Sve to predsednik Vučić postigao je bez ponižavanja Srbije i bez dodvoravanja ličnosti predsednika Amerike. Nikada nije krio svoje mišljenje o tome koji izbor građana SAD bi bio bolji za Srbiju, tako da su sve priče o nekakvom „ulizivanju“ potencijalnom novom lideru Amerike Bajdenu, zlonamerna maštarija onih koji polaze od sebe kada razmišljaju o međunarodnim odnosima.

 

Ponosan sam, kao predstavnik jednog značajnog grada u Srbiji, što imamo predsednika i lidera koji se ne povodi za ličnim željama i emocijama, već uvek gleda interes naše zemlje, istovremeno zadržavajući pun integritet i dostojanstvo da slobodno izrazi svoje mišljenje. Zato ne mogu da ga pobede oni kojima su moral i čast, kako sam predsednik Vučić kaže, „nepoznate kategorije“, pa im preostaje samo da vređaju. Pristojna i većinska Srbija nikada neće ćutati na takve napade i uvek ćemo dići svoj glas protiv onih koji štete našoj zemlji i lažno optužuju našeg predsednika."

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

 

Bakić polgármester: Szégyenletes támadások az elnök ellen

 

 

Azokban a napokban, amikor Szerbia Vučić elnök vezetésével a legjobb módon küzd a koronavírus-járvány ellen, nem csak a régióban, hanem a tágabb európai térségben is újból felemelték fejüket a különböző bukott politikusok, önjelölt elemzők és az álelit képviselői, hogy támadják az államot. Ezt a nevetséges, de nagyon veszélyes társaságot politikai színterünk szomorú bohóca, Sergej Trifunović vezeti. Amíg Vučić elnök komoly államügyekkel és Szerbia megmaradásának gondjaival foglalkozik ezekben a nehéz időkben, az unatkozó és minden szinten vesztes Trifunović a legrosszabb sértéseket intézi az elnök ellen a közösségi hálókon keresztül, ahol még beképzelheti saját nagyságát. Minden politikus és közszereplő kötelessége ebben az országban, hogy elítélje azokat, akik az államelnök halálát kívánják, vagy azokat a példátlan sértéseket, amelyeket Trifunović Őszentsége Iriej pátriárkához intézett.
Ő és az álelit többi képviselője sok mindent mondott az USA közelmúltban lezajlott elnökválasztásáról is. Mindazok, akiknek soha sem állt a szívéhez közel Szerbia érdeke és felemelkedése, kórusban kezdtek sértéseket intézni államuk elnökéhez és ujjongani egy másik ország választási eredményei kapcsán. Szerbia polgárainak tudniuk kell, hogy Vučić elnök nem udvarolt sem Donald Trump, sem Barack Obama adminisztrációjának, sem bármelyik korábbinak, és nem fog udvarolni azoknak a személyiségeknek sem, akik az elkövetkező években lesznek hatalmon az Amerikai Egyesült Államokban. Amit Vučić elnök valóban tett és tenni fog, az az, hogy Szerbia pozíciójának a javítására törekedjen az egyik legnagyobb világhatalom politikájában. Felelős politikájával sikerült megváltoztatnia a helyzetet a kétoldalú kapcsolatokban, s a legkedvezőbb megállapodást elérnie, amelyet Szerbia valaha is megkötött az USA-val. Mindezt Vučić elnök Szerbia megalázása, az amerikai elnök személyének való behízelgés nélkül érte el. Soha nem titkolta véleményét, hogy az USA polgárainak mely választása lenne jobb Szerbia számára, így az új amerikai vezetőnek, Bidennek való „benyaliskodásról” szóló mesék így csupán azoknak a rosszindulatú képzelgése, akik magukból indulnak ki, amikor a nemzetközi kapcsolatokról gondolkodnak.
Szerbia egyik jelentős városának a képviselőjeként büszke vagyok arra, hogy olyan elnökünk és vezetőnk van, akit nem egyéni óhajai és érzelmei vezérelnek, hanem mindig országunk érdekeit tartja szem előtt, ugyanakkor fenntartja személyes integritását és méltóságát, hogy kifejezésre juttassa véleményét. Ezért nem győzhetik le azok, akik számára az erkölcs és a tisztesség, ahogyan azt Vučić elnök mondja, ”ismeretlen kategória”, s nem marad nekik más, mint a sértegetés. A tisztességtudó és többségi Szerbia soha sem fog hallgatni az ilyen támadások kapcsán, s mindig fel fogjuk emelni a szavunkat azok ellen, akik ártanak országunknak és hamisan vádolják elnökünket.

 

Stevan Bakić
Szabadka polgármestere

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.10.2020.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

ПОРУКА ВУЧИЋА ИЗРАЖАВА ОДЛУЧНОСТ ДРЖАВЕ У БОРБИ ПРОТИВ КРИМИНАЛА

 

Снажна порука председника Републике Александра Вучића, којом је најавио бескомпромисну борбу са организованим криминалом, изражава одлучност државе да се, у свеобухватној борби, ухвати у коштац са организованим криминалним круговима.
Носилац те борбе, која је показала значајне резултате од 2012. године, управо је председник Вучић. Њено интензивирање, омогућено додатним опремањем и кадровским оснаживањем наших полицијских снага, донеће, уверени смо у Градском одбору Српске напредне странке у Суботици, коначан пораз свима којима су насиље и криминал средство за стицање богатства и моћи.
Председник Вучић је, обраћајући се путем друштвених мрежа, заправо поручио младима у Србији – да ће се за нашу земљу борити до краја. Зарад њихове будућности и живота у уређеном друштву, у коме нико није изнад закона и у коме вреди остати и стварати породицу. Одбрана те визије бућности главни је циљ председника Вучића и Српске напредне странке.Градски одбор СНС Суботица

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

16.10.2020.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

 

 

 

Otvaranje spomenika biskupu Ivanu Antuoviću, zloupotrebom skupštinske odluke Grada Subotice tako što je kao podizač spomenika prikazano Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu Hrvata, a u sklopu nacionalnog praznika Hrvata u Vojvodini i otvaranja kuće Bana Jelačića uz prisustvo visokih zvaničnika R. Hrvatske i R. Srbije, je jasna i nedvosmislena namera da se Bunjevci u Srbiji prikazu Hrvatima. Čitav scenario u režiji Tomislava Žigmanova upravnika Zavoda za kulturu Hrvata i Jasne Vojnić predsednice HNV je bio takav da je ne samo biskup Ivan Antunović prikazan Hrvatom, nego da su i danas Bunjevci u Srbiji Hrvati.
Naj oštrije osuđujemo takav postupak i pitamo predstavnike R. Srbije, Pokrajine i Grada, da li je njihovo prisustvo činu otvaranja spomenika u takvim okolnostima, ujedno i znak da Bunjevce smatraju Hrvatima? Ako nije, a u to iskreno verujemo, zahtevamo da se vinovnici takvog postupka sankcionišu zbog zloupotrebe skupštinske odluke i svog položaja sa posledicom ozbiljnog narušavanja međunacionalnih odnosa. Naj oštrije demantujemo iznete kvalifikacije u javnosti kojima se sugeriše i tvrdi da je biskup Ivan Antunović hrvatski prosvetitelj i da su Bunjevci Hrvati.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

06.10.2020.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке у Суботици поздравља одлуку председника Александра Вучића да мандатар нове Владе Републике Србије буде Ана Брнабић. Уверени смо да ће она, као и у претходном мандату, окупити квалитетне кадрове, спремне да се суоче са свим предстојећим изазовима и да воде Србију напред.

 

Суботица је имала ту част да претходна Влада, којом је председавала Ана Брнабић, обележи годишњицу свог рада управо у нашем граду, 2018. године. Приликом посета Суботици она је исказала велико разумевање за потребе и планове суботичке локалне самоуправе, заинтересована за могућности унапређења сарадње на свим пољима. Постигнутим резултатима који су подигли животни стандард грађана на најбољи начин кандидовала је себе да јој буде поверен најодговорнији задатак.

 

Уверени смо да ће и у овом мандату Ана Брнабић бити једнако посвећена напретку Србије. Суботичка локална самоуправа, коју предводе кадрови Српске напредне странке, на челу са градоначелником Стеваном Бакићем, биће мандатарки и њеном тиму најпоузданији партнер за реализацију текућих и покретања нових пројеката на добробит свих грађана Србије.

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

25.09.2020.

 

Otvoreno pismo gradonačelnika Stevana Bakića Zdravku Krivokapiću

 

 

 

 

 

Poštovani gospodine Krivokapiću,

 

Ja sam rođen u Baru 1967. godine, odrastao sam i školovao se u tadašnjem Titogradu, današnjoj i vekovnoj Podgorici, koju sam napustio 1987. godine. Poreklom sam, sa očeve strane, Vasojević, bratstvo Bakića, sa majčine strane Komanin, veliko bratstvo Radulovića.

 

Srbin sam iz Crne Gore, najstariji unuk velikog Luke Radulovića, kraljevog oficira. Praunuk Rista Radulovića, koji je, sa svojim rođenim bratom Gavrilom, bio pobednik Bitke za Skadar, a obojica su odlikovani od kralja Nikole, zlatnim i srebrnim likom Obilić medalje. Sinovac sam i počivšeg Stefana Bakića, čije ime i nosim, a koji je poginuo pri oslobođenju Sarajeva 1945. godine. Nadam se, gospodine Krivokapiću, da Vam je jasno za koju Crnu Goru su se borili moji preci i protiv koga. Ja sam onaj sa kojim ste pričali i koji Vam je čestitao pobedu telefonom, pet minuta pre nego što ste se obratili javnosti Crne Gore.

 

Rekavši ovo i predstavivši se, moram da pitam, da li je moguće da ste dozvolili da osoba koja je organizovala doček za zlikovca Hašima Tačija, ponižava moju braću i sestre? Doveli ste ga na sveto mesto Ostrog, najvećeg od svih, Svetog Vasilija, gde postavlja ultimatum da nema mesta za Srbe u vršenju vlasti.

 

Na tom svetom mestu, sve to aminuje jedan od najbližih saradnika Mila Đukanovića na sprovođenju referenduma iz 2006. godine, što mu, kao i mnogi naši ljudi, nisam zaboravio i nikada mu neću to oprostiti.

 

Da li je moguće, gospodine Krivokapiću, da su ove sudbonosne odluke u rukama onog koji ne može da prežali što nije mogao da ostvari svoju želju da dođe na čelo jedne od najznačajnijih institucija za Srbiju i srpski narod? Zbog toga on, izgleda, ne može da oprosti mojoj Srbiji i mom predsedniku Aleksandru Vučiću.

 

Prilažem fotografiju koju ste mi poslali 31. avgusta, u 00:30 časova i pitam Vas – da li je osoba sa fotografije izvor Vaših informacija o navodnoj povezanosti moga predsednika Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića?

 

Voleo bih da mi javno odgovorite na pitanja koja sam Vam postavio u ovom pismu, gospodine Krivokapiću.

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.09.2020.

 

Saopštenje gradonačelnika Stevana Bakića

 

 

Povodom poslednjeg ispada Marinike Čobanu i laži iznetih na račun Andreja Vučića, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić se oglasio saopštenjem za javnost u kom apeluje na nalogodavce dotične Čobanu da prestanu sa izmišljanjem laži o članovima porodice predsednika države, jer, kako je navedeno u saopštenju “ to nije način na koji se stiču simpatije u narodu”.

 

 

 

 

 

"Kao što su pokazali poslednji izbori, ali i mnogi pre njih, narod nije poverovao u vaše gnusne laži kojima ste svakodnevno posvećeni.
Na svaku vašu laž mi smo vam odgovorili rezultatima, novim radnim mestima, kilometrima auto-puteva, vrtićima, školama...
Naposletku, Čobanu ti si samo mikrofon svojih nalogodavaca, zaštitna maska za jednokratnu upotrebu", piše u saopštenju gradonačelnika Subotice, Stevana Bakića.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.09.2020.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

Поводом потписивања историјског споразума између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке у Суботици поздравља потписивање историјског споразума са САД, који је у Вашингтону постигао преговарачи тим Републике Србије, предвођен председником Александром Вучићем.
У име целокупног чланства нашег одбора, а верујемо и највећег броја суграђана, изражавамо велико задовољство овом сјајном дипломатском победом Србије, која ће произвести једно потпуно ново стање на терену и оснажити пре свега све Србе који живе на простору Косова и Метохије. Споразум је истовремено и прилика за истинско и темељно побољшање односа између Срба и Албанаца, кроз економско оснажење и перспективу за све грађане наше јужне покрајине. Истовремено је одбрањен енергетски ресурс језера Газиводе и заштићена права и имовина Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.
Све ово постигнуто је у преокрету тока преговора, за који се изборио председник Александар Вучић. Упркос притисцима и покушајима да се наметну неприхватљива решења, процес је завршен као један од највећих успеха у историји српске дипломатије. Што само потврђује да је градоначелник Суботице Стеван Бакић био потпуно у праву када је, пред почетак преговора у Вашингтону, изјавио да би многе земље у региону дале све да у својим редовима имају једног Александра Вучића.

 

Градски одбор СНС Суботица

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

03.09.2020.

 

Podrška gradonačelnika Subotice Vučiću

 

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Povodom poziva Borisa Tadića upućenog predsedniku države Aleksandru Vučiću, Stevan Bakić, novi gradonačelnik Subotice, oglasio se podrškom šefu države: Poziv Tadića na TV duel podstakao me je da se oglasim jer je odraz velike nemoći koju Tadić i njegova družina iskazuju dugi niz godina, a samo je dokazana neizlaskom na izbore i napadima „iz pećine“, kada već ne mogu pred narod. Da biste prezentovali nešto TV duelom, iza vas moraju da postoje rezultati, a iza Borisa Tadića i njegovih političkih istomišljenika stoje devastirane firme, propala privreda, urušena infrastruktura i nacionalno poniženje. Iza Aleksandra Vučića stoje rezultati koji su vidljivi, uspesi koji su prepoznatljivi i podrška građana iskazana na izborima koja je veća nego ikada.

 

Gospodin bivši je sve samo ne dostojan suparnik predsedniku Vučiću. Gospodin bivši sa družinom, zapravo je elementarna nepogoda koja je pogodila Srbiju, dok je predsednik Aleksandar Vučić nešto najbolje što se događa državi Srbiji u novijoj istoriji.

 

Na sceni ponovo imamo i sadašnjeg koalicionog partnera Vuka Draškovića. Ako se osvrnem na njegovu blisku prošlost, u odabiru između kabineta Mike Špiljaka i Danice Drašković odabrao je, po sopstvenom priznanju, karijeru u kabinetu Mike Špiljaka. To valjda dovoljno govori o njemu samom.

 

Komentarišući prozivke upućene Bakiću odmah po postavljenju na funkciju prvog čoveka grada izjavio je: „Odmah po mom imenovanju prozvala me jedna manja grupa ljudi na lokalu koja sebe naziva strankom podsećajući na moj usklik „Grande Aleksandre“.

 

Zapamti Srbijo, predsednik je daleko veći nego što sam uskliknuo, a mnoge zemlje u regionu dale bi sve da u svojim redovima imaju jednog Aleksandra Vučića. Zato u trenucima kada Srbiju čekaju teški razgovori izražavam bezrezervnu podršku Velikom Aleksandru Vučiću u trenutku kada doživljava najveće napade iz spolja i iznutra, a boreći se za nacionalne interese Srbije i gradeći kvalitetne odnose sa svima.

 

Niko mi ne može oduzeti pravo da od srca podržim borbu predsednika da ne prihvati nametanje nezavisnosti Kosova i Metohije i borbu protiv svih onih koji navijaju da Srbija opet bude bačena na kolena, baš kao u vreme njihove vladavine“.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

09.07.2020.

 

Саопштење Градског одбора СНС Суботица

 

 

 

 

 

Поштовани грађани, насиље није политика.

 

Председник Србије и председник Српске напредне странке Александар Вучић поручио је данас свим грађанима да ће држава умети да заштити мир и стабилност упркос криминалним, хулиганским и насилним нападима којима смо сви шокирани. 
На мети су симболи градова, монументална здања која су oдолевала ударима ратова, али не издржавају под налетима хулигана.
Срамно је да их данас демолирају они чија су уста пуна љубави према Србији док бакљама и молотовљевим коктелима пале њена знамења.
Политика улице не може да ослаби Србију, али може да врати точак историје уназад, да покаже свету да је неслога и нејединство оно што Србију као стега вуче уназад.
За право да у политици одлучујете бори се радом и резултатима а не каменицама и бакљама; бори се речју и делима а не паљењем имовине грађана која је израз немоћи; бори се изградњом а не рушењем изграђеног.
Не треба грађани да се супротстављају батинашима, то ће учинити држава, порука је председника Вучића.
Сачуваћемо мир за нашу земљу,а предаја никада није била опција јер Србија побеђује.
Борићемо се и победити за пристојну и нормалну Србију!

 

Градски одбор СНС Суботица

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

22.06.2020.

 

Bogdan Laban: Subotica će biti grad uspeha i razvoja

 

 

- Želim da kažem da je Srpska napredna stranka dobila poverenje građana Subotice više nego ikada ranije. Hvala građanima što su prepoznali politiku Srpske napredne stranke, kao jedinu političku snagu koja može Srbiju, Vojvodinu i Suboticu da u naredne četiri godine vodi napred, poručio je predsednik Gradskog odbora SNS, Bogdan Laban na početku svog obraćanja medijima u štabu ove političke partije.

 

 

 

 

Iako svi rezultati nisu konačni, Bogdan Laban je zadovoljan do sada poznatim preliminarnim podacima.
- Imaćemo više odbornika nego prošli mandat. Imamo više glasova nego na prošlim izborima. Nećemo praviti trule kompromise sa bilo kim, naglasio je Laban i dodao da kao koalicione partnere očekuje sve političke opcije koje se okupe oko ideje razvoja Subotice.

 

Prema preliminarnim podacima Izbornog štaba Gradskog odbora SNS sa obrađenih 87 izbornih mesta, od ukupno 103, Izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" osvojila je 42,16 procenata glasova, sledi Savez vojvođanskih Mađara sa 29 posto osvojenih glasova. Pokret građanske Subotice je osvojio 6,05 posto, Socijalistička partija Srbije 5,45 posto, Vojvođanski front 4,98 posto, Savez bačkih Bunjevaca 3,04, Srpska radikalna stranka 2,34 posto, Ruska stranka 1,69 i Hrvatski demokratski forum 1,2 posto glasova.
Izlaznost je na lokalnim izborima bila 45,03 procenta.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

18.06.2020.

 

Gradski odbor SNS: Izbornu kampanju smo vodili na dostojanstven način

 

 

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Subotici je sa današnje konferencije za medije upriličene pred izbornu tišinu, poručio građanima da izađu na izbore 21. juna i kao 2016. godine daju podršku stranci zahvaljujući kojoj je Subotica izašla iz matrice započetih, a nikad završenih kapitalnih projekata.

 

 

 

 

- Zaista smo se trudili da naša politička kampanja bude pre svega pozitivna i ne nekom lažnom samouverenošću, nego da pokažemo građanima ono što smo svojim delima ostvarili. Naš cilj je apsolutna pobeda, da nastavimo sa izgradnjom. Sve ono što smo uradili daje nam legitimitet da nas građani prepoznaju kao političku snagu koja je sposobna da Suboticu vodi napred. Mi od građana tražimo podršku za naš rad, za dalji razvoj Subotice, za naše nove projekte i sigurna sam da će građani to umeti da prepoznaju, rekla je portparolka Gradskog odbora SNS, Jasmina Stevanović

 

Šef izbornog štaba Gradskog odbora SNS Dragi Vučković, na osnovu rada na terenu i komunikacije sa građanima tvrdi da SNS ima ogromnu podršku građana, a da je izborna kampanja vođena na dostojanstven način.
- Vodili smo pozitivnu kampanju, u duhu i prema instrukcijama našeg i predsednika države - Aleksandra Vučića. Pridržavali smo se svega što on traži od nas, da budemo pristojna Srbija i pristojna Subotica, rekao je Dragi Vučković, posebno ističući da su sva predizborna obećanja data 2016. godine i ostvarena.

 

- Želeo bih da se zahvalim građanima na podršci i što su sve vreme bili siguran oslonac da i ostvarimo sve ono što smo 2016. godine obećali. Nije lako kada nešto obećate, a to ne završite. To smo se nagledali decenijama unazad. Subotica je bila poznata po pokrenutim kapitalnim projektima, a nikad dovršenim. Iz te matrice smo izašli. Obećali smo da ćemo u prvi plan postaviti upravo te projekte koje smo čekali dve, ili tri decenije, rekao je predsednik Gradskog odbora SNS, Bogdan Laban, ističući da je najponosniji upravo na uspešno okončane ove projekte.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

13.06.2020.

 

„Дани села" у Чантавиру

 

 

Овог викенда у Месној заједници Чантавир је одржана традиционална манифестација „Дани села". Уз богат културни, забавни и спортски програм, окупљени су имали прилику да се окушају у кувању котлића, спортском риболову, или неком спортском надметању, али и да се путем промотивног материјала и брошура Српске напредне странке, или у директном разговору са страначким функционерима упознају са свим реализованим пројектима, али и плановима за будућност, која готово у потпуности прати план за развој државе Србија 2025.

 

 

 

 

На задовољство мештана по први пут ову манифестацију је посетио и челник градске власти Богдан Лабан.
Председник Градског одбора СНС-а Богдан Лабан и шеф Изборног штаба Драги Вучковић у друштву страначких функционера разговарали су са становницима Чантавира о актуелним питањима значајним за функционисање ове месне заједнице, али и о предстојећим изборима.

 

Лабан је подсетио да је за кратко време други пут у Чантавиру и задовољан је подршком коју је код мештана видео, не само због подршке СНС-у на републичком нивоу и политици коју води председник Александар Вучић, јер је то, како каже, сигурна будућност, него и кроз подршку коју препознаје на локалном нивоу.

 

Лабан је окупљене грађане подсетио на све резултате остварене откако је Српска напредна странка на власти, а који су значајни за градске, али и руралне средине и уједно упутио позив да 21.јуна сви изађу на изборе и подрже, како локалну, тако и републичку и покрајинску листу - "Александар Вучић - За нашу децу."

 

Градски одбор СНС у Суботици

 

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

13.05.2020.

 

Izbori 21. juna

 

 

 

 

OBAVEŠTENJE

 

Obaveštavaju se građani sa teritorije Grada Subotice da su raspisani izbori za izbor narodnih poslanika Narodne Skupštine Republike Srbije, poslanike u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji za 21. jun 2020. godine.

 

Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od 11. maja 2020. godine.

 

Građani sa prebivalištem na teritoriji Grada Subotice mogu izvršiti uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju Grada Subotice, tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka na način i po postupku utvrđenom zakonom.

O zahtevu za promenu u delu Jedinstvenog biračkog spiska za Grad Suboticu nadležni Organ odlučuje u roku 24 časa od prijema zahteva.

 

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska za Grad Suboticu i podnošenje zahteva za promenu u istom, ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti u skladu sa zakonom i to na isti način i po istom postupku po kome to pravo imaju građani.


Uvid u birački spisak, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici

 

Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije unošenjem podataka o Jedinstvenom matičnom broju građana.

 

Pravo da bira poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine i da bude biran za poslanika Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine ima građanin državljanin Republike Srbije, koji je navršio 18 godina života, poslovno je sposoban i ima prebivalište na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine

 

U skladu sa Odlukom o raspisivanju izbora za poslanike u Skupštinu APV, Gradska uprava Grada Subotice izvršiće upis svih maloletnih lica za koje poseduje podatke i koja izborno pravo stiču najkasnije na dan održavanja izbora tj. 21. juna 2020. Godine.

 

Interno raseljena lica (lica koja imaju prebivalište na Kosovu i Metohiji, a boravište na teritoriji Grada Subotice) nemaju izborno pravo na izborima za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

 

Najkasnije pet dana pre dana zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska građani mogu podneti zahtev Gradskoj upravi da se u Jedinstveni birački spisak upiše podatak da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji.

 

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.


Jedinstveni birački spisak zaključuje se 5. juna 2020. godine u 24:00 časa.

 

Nakon zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, vrši sve promene u biračkom spisku (upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku) na način i po postupku utvrđenom zakonom sve do 72 časa pre dana održavanja izbora tj. od 6. do 17. juna 2020. u 24,00 časa.

 

Zahtev za vršenje promene u Jedinstvenom biračkom spisku podnosi se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Beograd, Birčaninova 6. odnosno Gradskoj upravi Grada Subotice.

 

O neposredno podnetom zahtevu za vršenje promene u Jedinstvenom biračkom spisku Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije na način i po postupku propisanim Zakonom, donosi Rešenje odmah, a najkasnije u roku od 24 časa, od prijema urednog zahteva.

Građani Grada Subotice mogu izvršiti uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska za područje Grada Subotice i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku Jedinstvenog biračkog spiska, uz prikaz važeće lične karte, a prema sledećem rasporedu:

 

ZA NASELJENO MESTO SUBOTICA, KELEBIJA, MALA BOSNA I BIKOVO:


Svakog radnog dana od 7:00 do 17:00 časova, subotom od 8:00 do 12:00 časova u prostorijama Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave Grada Subotice – Služba za opštu upravu i zajedničke poslove, objekat Gradska kuća, II sprat, soba 215, a najkasnije do 5. juna 2020. godine do 24:00 časova kada se Jedinstveni birački spisak zaključuje.


MESNA KANCELARIJA PALIĆ za naseljena mesta Palić, Šupljak, Hajdukovo i Bački vinogradi: u prostorijama Mesne kancelarije Palić, svaki radni dan od 7:00 do 15:00 časova.

MESNA KANCELARIJA BAJMOK za naseljena mesta Bajmok i Mišićevo: u prostorijama Mesne kancelarije Bajmok, utorkom, sredom i petkom od 7:00 do 15:00 časova.

MESNA KANCELARIJA ČANTAVIR za naseljena mesta Čantavir, Višnjevac i Bačko Dušanovo: u prostorijama Mesne kancelarije Čantavir, ponedeljkom, sredom i petkom od 7:00 do 15:00 časova.

MESNA KANCELARIJA TAVANKUT za naseljena mesta Gornji Tavankut, Donji Tavankut i LJutovo: u prostorijama Mesne kancelarije Tavankut, ponedeljkom i četvrtkom od 7:00 do 15:00 časova.

MESNA KANCELARIJA STARI ŽEDNIK za naseljena mesta Stari Žednik, Novi Žednik i Đurđin: u prostorijama Mesne kancelarije Stari Žednik, utorkom i četvrtkom od 7:00 do 15:00 časova.
za 21. jun 2020. godine.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.04.2020.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

 

 

 

Zbog prisutne pandemije Korona virusa, proglašenjem vanrednog stanja obustavljene su sve izborne aktivnosti, pa i prikupljanje i overa potpisa podrške za liste. Sasvim je izvesno da će po ukidanju vanrednog stanja, izborne aktivnosti biti nastavljene sredinom maja. Sigurni smo da neće biti problema da se postigne sporazum oko načina izborne kampanje tako da se kampanja prilagodi uslovima, ali ostaje ogroman i nepremostiv problem, naročito za političke stranke koje pretežno deluju na lokalu kao što je Savez bačkih Bunjevaca, a to je overa potpisa podrške za liste kod javnih beležnika. Ovaj problem biće naročito izražen za lokalne izbore, jer se moraju overavati hiljade potpisa širom Srbije u uslovima kada će nakon ukidanja vanrednog stanja sasvim izvesno ostati neke mere u opticaju, a ostaće i strah, naročito kod starijih birača, čime će biti ugrožen izborni nastup, posebno na lokalnim izborima, mnogih političkih stranaka, a naročito stranaka nacionalnih manjina.

Predlažemo:
Da se za proglašene lokalne izbore, kada se nastave izborne aktivnosti po ukidanju vanrednog stanja, utvrdi stav:
- Da se za podršku izbornoj listi političke stranke upisane u registar političkih stranaka, ili koalicije političkih stranaka upisanih u registar političkih stranaka, za lokalne izbore u daljnjoj proceduri ne vrši pojedinačna overa potpisa kod javnih beležnika.
- Da se autentičnost potpisa podrške garantuje izjavom podnosioca liste, pod punom krivičnom odgovornošću.

Na ovaj način omogućilo bi se da registrovane političke stranke, koje već samim činom registracije imaju 10.000 overenih potpisa, odnosno 1.000 kad su u pitanju stranke nacionalnih manjina, ukoliko to žele, nesmetano predaju liste za lokalne izbore u gradovima i opštinama u Srbiji i u nastalim okolnostima.

 

Predsednik SBB
Mirko Bajić

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.03.2020.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

 

 

 

Zbog okolnosti nastalih proglašenjem vanrednog stanja, Savez bačkih Bunjevaca obustavlja sve aktivnosti na prikupljanju i overi potpisa podrške za liste, kako za lokalne izbore u Subotici i Somboru, tako i za listu za Skupštinu AP Vojvodine.

 

Zdravlje ljudi važnije nam je od političke pozicije.

 

Zahtevamo od nadležnih organa da proglase odlaganje izbora na svim nivoima i da, kada se za to stvore uslovi, obezbede dalju normalnu izbornu proceduru pod jednakim uslovima za sve učesnike u izborima.
Predlažemo i da se razmotri mogućnost da se za ove izbore, tumačenjem proglasi, da se za liste registrovanih političkih stranaka i njihovih koalicija, zbog nastalih vanrednih okolnosti, potpisi podrške ne overavaju pojedinačno kod javnih beležnika, nego da zastupnik političke stranke koja učestvuje u izborima svojim overenim potpisom, pod punom krivičnom odgovornošću garantuje verodostojnost svakog pojedinačnog potpisa podrške birača počev od dana proglašenja vanrednog stanja.
Ovo predlažemo iz razloga što će sasvim izvesno i nakon okončanja vanrednog stanja i ponovnog otpočinjanja izbornih radnji, ostati strah, naročito kod starijih građana i postupak overe potpisa podrške bio bi i dalje ugrožen, čime bi posebno male stranke nacionalnih manjina kao što je naša, bile onemogućene da na izborima učestvuju .

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.03.2020.

 

HDF: Obaveštenje o prikupljanju potpisa za izbornu listu HDF-a


 

 

 

 

 

Grupa građana Hrvatski demokratski forum izlazi sa svojom listom na lokalne izbore u Subotici, zakazane za 26. april 2020. godine.

Hrvatski demokratski forum se, između ostalog, zalaže za:

· Učestvovanje u donošenju odluka koje će zaustaviti iseljavanje pre svega mladih
· Izradu prekograničnih projekata koji će privući strana ulaganja, prvenstveno iz Republike Hrvatske
· Uspostavljanje pravedne raspodele resursa, ukidanje manjinskih etnobiznisa pojedinaca i preusmeravanje državne pomoći na sve socijalne kategorije stanovništva (učenike, studente, preduzetnike, penzionere, socijalno ugrožene)
· Pokretanje dijaloga i demokratizaciju odnosa unutar hrvatske nacionalne zajednice u Republici Srbiji

HDF poziva sve zainteresovane da podrže listu Hrvatskog demokratskog foruma.

Mesto za prikupljanje potpisa podrške listi HDF-a je Vase Stajića 6 u Subotici (preko puta hotela Galerija”, a termini su:

- petak 13.03.2020. od 9 do 17 sati
- subota 14.03.2020. od 9 do 14 sati

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

05.03.2020.

 

Саопштење Градског одбора СНС

 

 

Млади Српске напредне странке у Суботици предвођени председником Градског одбора СНС-а и првим на локалној изборној локалној листи Богданом Лабаном предали су данас у 14 часова Изборној комисији Града Суботице изборну листу АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - ЗА НАШУ ДЕЦУ, чији је носилац Александар Вучић.

 

 

 

 

 

Коалиција "Александар Вучић - За нашу децу" у Суботици, поднела је кутије с кандидатима за одборнике Градске скупштине и излази на изборе расписане 26.априла под редним бројем 1, након проглашења изборне листе од стране Градске изборне комисије.
У рекодно кратком року суботички напредњаци прикупили су 2434 потписа, што је далеко више од броја предвиђеног за предавање листе у Суботици. На листи за одборнике налази се велики број младих људи, нових лица и преко 40% жена.
У изјави за медије након предаје листе Богдан Лабан је рекао окупљеним медијима да Српска напредна странка има листу са великим бројем младих људи који одлично разумеју потребе младих људи.
„ То је наша велика предност. Листа са већим бројем жена, са успешним, високообразованим људима који су посвећени томе да животе људима у Србији учини бољим, гарантује да ћемо са новим људима осигурати добар замах и наставити са добрим резултатима.Наравно, постоји још много тога што треба да урадимо." 

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

13.02.2020.

 

Subotica vodi pozitivnu populacionu pronatalitetnu politiku

 

 

Na konferenciji za medije u Gradskom odboru Srpske napredne stranke u Subotici, predstavljene su mere i napori koje Grad Subotica čini na planu populacione pronatalitetne politike.

 

 

 

 

Pored niza podsticajnih mera kako u okviru pronatalitetne politike, takođe i ekonomskog osnaživanja porodica sa više dece, novina je i nedavno otvoren Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici Subotica, a za program vantelesne oplodnje iz gradskog budžeta je izdvojeno oko milion dinara. U skupštinskoj proceduri je Odluka o povećanju starosne granice žena koje ulaze u program subvencionisanja programa vantelesne oplodnje sa 42, na 44 godine.

 

U okviru podsticajnih populacionih i pronatalitetnih mera obuhvaćene su i mere značajne za stanovništvo prigradskih naselja, samohorani roditelji i ekonomsko osnaživanje višečlanih porodica poljoprivrednika, a uvode se i usluge u okviru usklađivanja rada i roditeljstva. Prema rečima portparolke Gradskog odbora SNS, Jasmine Stevanović, pored već realizovanih mera, Grad Subotica već ima podnete aplikacije za naredne korake u ovoj oblasti kao i pripremljene nove projekte kojima će aplicirati ka svim nivoima.

 

Primarijus dr sci. med Aleksandar Radulović, načelnik Centra za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici Subotica, kaže da Centar odgovara evropskim standardima, a njegov značaj prevazilazi okvire Subotice i Srbije i biće umrežen u mrežu centara ovog tipa. Centar će u prvoj fazi krenuti sa 50, sledeće godine sa 130 postupaka vantelesne oplodnje, a pun kapacitet Centra za vantelesnu oplodnju prevazilazi 600 postupaka godišnje. Prema njegovim rečima osnivanjem Centra za vantelesnu oplodnju u Subotici će se povećati broj porođaja za 4 do 6 procenata.

 

Primarijus dr sci. med Aleksandar Radulović ističe da u borbi sa sterilitetom koji po statističkim podacima pogađa svaki sedmi par, Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici će dati doprinos i u drugom segmentu, s obzirom da će nuditi i mogućnost zamrzavanja embriona što je posebno značajno s obzirom da je u Srbiji veoma izražen problem odlaganja materinstva, bilo iz ekonomskih, ili profesionalnih razloga.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

06.02.2020.

 

Obuka za članove biračkih odbora

 

 

Od 3. februara u Subotici je počela obuka za stalni sastav članova biračkog odbora za predstojeće izbore. Obuku realizuje šest instruktora ispred Gradske uprave i Gradske izborne komisije, a obuku je do sada prošlo 180 polaznika.

 

 

 

 

Cilj obuke je da se kroz teoretsko i praktično obučavanje unapredi nivo znanja neophodnih za rad u biračkom odboru, a sve u cilju unapređenja rada biračkih odbora i celokupnog izbornog procesa.

 

Prema rečima Save Stambolića, instruktora ispred Gradske uprave, članovi biračkih odbora neće moći biti oni koji ne prođu ovu obuku.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

28.01.2020.

 

Gradski odbor SNS:Ne ulažemo samo u gradske već i u prigradske mesne zajednice

 

 

Na konferenciji za medije Gradskog odbora Srpske napredne stanke predstavljeni su rezultati rešenih višedecenijskih problema mesnih zajednica Hajdukovo i Bački Vinogradi.

 

 

 

 

U pograničnim mesnim zajednicama Hajdukovo i Bački Vinogradi u saradnji sa lokalnom samoupravom uređen je prostor višegodišnje divlje deponije, a zahvaljujući inicijativi Mesnog odbora, postavljeni su stubovi za uličnu rasvetu na nadvožnjaku u Hajdukovu i 1,5 km dela puta od Hajdukova prema Nosi, a u okviru više humanitarnih akcija, kao i pronatalitetne politike koju sprovodi grad Subotica, pružena je podrška porodicama sa više dece, ogrev i garderoba za socijalno najugroženije.

 

- Ali, vi iz medija, treba da odete tamo i da razgovarate, ne sa rukovodstvom, nego sa narodom, pa ćete čuti šta je odrađeno i ko je to uradio, rekao je zamenik predsednika Saveta MZ "Hajdukovo", Ileš Feher.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

B. Balaban

 

_________________________________________________________________________________

 

27.01.2020.

 

Odgovor predsednika SBB na saopštenje predsednika DSHV

 

 

 

 

 

Poštovani gospodine Žigmanov,

Danas se svako ima pravo izjasniti o svojoj nacionalnoj pripadnosti po sopstvenom osećanju.

Vi kažete da ste Hrvat. Ja to cenim i želim vam u tom pogledu sve najbolje.

Ne prozivam Vas zbog toga, ne vređam, i ne vređam Vaša nacionalna osećanja.

 

Vi za mene kažete da sam Bunjevac koji ne želi biti Hrvat. Pa zašto ne bi ste rekli da sam Bunjevac koji ne želi biti Mađar, ili Srbin, na primer..., nego da ne želim biti Hrvat? Time Vi vređate moja nacionalna osećanja, jer ja sam Bunjevac zato što znam šta sam, a ne zato što ne želim biti nešto drugo. Tako bi ja mogao da vređam Vas i da kažem da ste Bunjevac koji želi biti Hrvat – drugim rečima da neznate šta ste.

 

Tvrdite da je naš zahtev da se Naredba iz 1945., kojom se NAREĐUJE da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu oceni aktom asimilacije, namera razbijanja hrvatske zajednice... ta vaša tvrdnja mene uverava da Vi i danas smatrate da ta „Naredba“ treba da važi i da optužujete državu u kojoj i Vi danas živite, Republiku Srbiju, da time što „Naredbu“ ne primenjuje, slabi hrvatsku zajednicu.

 

To nas dodatno motiviše da zahtevamo da se „Naredba iz 1945.“, kojom se NAREĐUJE da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, oceni aktom asimilacije i da se konstatuje ništavnost tog akta, kao takvog.

 

Da je to bio državni akt koji je i te kako primenjivan, postoje brojni dokazi u vidu spisa koji su sačuvani u Istorijskim arhivima. Činjenica je da se od raspada bivše SFRJ taj akt više nije primenjivao. Nije dakle nas Bunjevce „izmislio Milošević“, nego nova država, u kojoj mi Bunjevci živimo – danas Republika Srbija, taj akt nije više primenjivala i Bunjevci su se mogli izjasniti onako kako su sami želeli.

 

Mi će mo i dalje tražiti, da Bunjevci, koji su ravnopravna nacionalna manjina u Republici Srbiji po Ustavu i Zakonu, u buduće ostvaruju ista prava kao što ostvaruju pripadnici drugih nacionalnih manjina. Sa radošću bi prihvatili da ostvariujemo samo toliko prava koliko danas u Republici Srbiji ostvaruje hrvatska nacionalna manjina kojoj Vi pripadate.

 

Pored zahteva da se „Naredba 1945“ oceni aktom asimilacije, tražimo i da se bunjevački jezik uvede u Statut grada Subotice, u skladu sa važećim Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma. Uostalom, zar nije prvi Statut grada Subotice, davno davno, pisan na bunjevačkom jeziku? To bi Vi gospodine Žigmanov trebali znati. Kao što bi trebali znati koliko je pre „Naredbe“ na ovim prostorima živelo Hrvata, a koliko Bunjevaca.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

04.01.2020.

 

САОПШТЕЊЕ СНС СУБОТИЦА

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке у Суботици пружа пуну подршку председнику Александру Вучићу у настојању да мудрим потезима очува мир и стабилност, али и да покаже бригу према српском народу у региону.
Председник је још једном показао да Србија води политику озбиљности водећи се интересима Србије и српског народа, политику засновану на модерном просвећеном патриотизму који не познаје насиље него мудрост. То је својом данашњом одлуком да ипак не иде у Црну Гору Вучић још изнова доказао.
Разговори председника Вучића са патријархом српским Иринејем у више наврата о свему што се збивало после усвајања Закона о слободи вероисповести у Црној Гори догодили су се не зато што је било ко имао жељу да се меша у ствари друге државе, већ зато што су директно погођени интереси српског народа и имовина Српске православне цркве у Црној Гори.
Градски одбор СНС у Суботици подржава Председника у ставовима да се не стидимо више да говоримо о српском народу јер је од виталног интереса Србије да очувамо опстанак нашег народа у Црној Гори. „Веома је важно да на жестоку кампању асимилације Срба одговоримо одговорношћу, озбиљношћу и пристојношћу, као и посвећеним радом на томе да очувамо снагу српског корпуса у Црној Гори, не угрожавајући државно правни статус Црне Горе" став је председника Србије који суботички СНС у потпуности подржава, ценећи напоре да се очува национални идентитет Срба у региону. Охрабрује и недвосмислена порука да за нас постоји једна канонска православна црква и у ЦГ - Српска православна црква, и да то нико не може да поништи фалсификујући историју.

 

Градски одбор СНС Суботица 04.јануар 2020.

 

_________________________________________________________________________________

 

30.10.2019.

 

Saopštenje Gradskog odbora Zelenih Subotice

 

 

Životna sredina žrtva čovekovih potreba i navika

 

 

 

 

Prema zvaničnim informacijama objavljenim ovih dana, Subotica je najzagađeniji grad u Srbiji. Ovo stanje je u najvećoj meri posledica velikog broja automobila na našim ulicama, a pre svega velikog broja neispravnih vozila. Vozeći neispravna vozila ugrožavamo ne samo bezbednost u saobraćaju, nego i svoje zdravlje, zdravlje naše dece, zagađujemo vazduh, zemljište, vodu i svu prirodu.

 

Ulicama našeg grada u ovom momentu se vozi skoro tri puta više automobila nego 1995. godine, pa čak i da su sva ova vozila potpuno ispravna, a jasno je da nisu, i onda bismo udisali zagađen kiseonik, samo u manjoj meri.

 

Na žalost, mnogi još uvek pokušavaju, ali i uspevaju, da registruju svoje vozilo iako su svesni da ono ne ispunjava odrebde zakona o tehničkoj ispravnosti vozila. Rezultat toga je i emisija velike količine štetnih gasova, kao što su azotni oksidi, sumpor-dioksid, ugljenikovi oksidi, teški metali itd.

 

Visoke koncentracije zagađenja izražene su u svim velikim ili većim gradovima u svetu, te je samim tim jasno da je ovo globalni a ne lokalni problem. Ono što mi možemo da učinimo jeste da pokušamo, što je više moguće, svesno da donosimo odluke. Smatramo da ključnu ulogu u ublažavanju negativnih posledica zagađenja imaju agencije za registraciju vozila, odnosno tehnički pregled, koje bi morale striktno da poštuju sve propisane zakonske odredbe, a inspekcije da ih još strožije kontrolišu. Takođe je potrebno da saobraćajna policija pojača kontrolu tehničke ispravnosti vozila na ulicama i da se automobili koji ne zadovoljavaju propisane ekološke norme isključuju iz saobraćaja.

 

Politika lokalne samouprave u Subotici da se što pre završi izgradnja Y-kraka i da se na taj način izmesti teretni saobraćaj iz urbane gradske sredine, kao i da se širi mreža biciklističkih staza, pokazuje visoku zrelost sadašnje vlasti i nameru da se višedecenijski problemi konačno reše.

 

Ono što još uvek nedostaje u našoj zemlji je subvencionisanje kupovine električnih automobila i njihova integracija u svakodnevnom životu, kao i izgradnja što više mesta za električno punjenje vozila.
Zeleni Subotice osim stalnih apela i sami daju svoj doprinos očuvanju zdrave prirodne sredine svojim akcijama čišćenja i ozelenjavanja grada, uklanjanja otpada sa divljih deponija, sprečavanja zagađenja podzemnih voda, zemljišta itd.

 

I ovoga puta pozivamo sve građane sa razvijenom ekološkom svešću da svako za sebe, ili zajedno sa nama, pruže maksimum u očuvanju naše životne okoline.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

10.10.2019.

 

Gradski odbor LSV: Vojvođani su pre 75 godina pobedili fašizam

 

 

Povodom jubileja - 75 godina pobede nad fašizmom, Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine je sa današnje konferencije za medije uputio poruku javnosti da ova pobeda nikad nesme da se zaboravi, a da "pobeda antifašističke Vojvodine mora biti inspiracija i danas kada su se aveti novog fašizma ponovo nadvile nad Evropom", kako tvrde u Gradskom odboru ove stranke.

 

 

 

 

Prema rečima predsednika Izvršnog odbora GO LSV u Subotici, Branka Tota, nosioci antifašističke borbe polako padaju u zaborav.

- Mi smo nekih 50 godina pominjali nosioce antifašističke borbe, a danas jako malo toga ima u školskim udžbenicima. Sve se svelo na nekoliko stranica u 6.razredu osnovne škole, kaže Branko Tot i dodaje da su 93. i 94. godine prošlog veka mnoge ulice sa imenima tih nosioca antifašističke borbe nestale sa karata Subotice i da su dobile neka druga imena.

 

Portparol Gradskog odbora LSV u Subotici, Đorđe Dragojlović naglašava da se velike pobede i istorijskih činjenica ne treba sećati samo prilikom obeležavanja godišnjica, već kontinuirano.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

28.08.2019.

 

Subotički odbor Narodne stranke napustilo više od 15 članova

 

 

Prema rečima Ibolje Farkaš, sada već bivše članice Narodne stranke, poverenstvo ove partije u Subotici je napustilo više od 15 članova, čija su očekivanja izneverena, jer umesto doprinosa unapređenju života građana, ispostavilo se prema njenim navodima, "da su svi radili za finansijski boljitak nekoliko ljudi", a da će se njihova politička borba svesti na borbu za lične ambicije Vladimira Polovine, kog je predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić postavio za prvog čoveka ove političke partije u Subotici, a za koga Ibolja Farkaš, tvrdi da je podneto nekoliko prekršajnih i krivičnih prijava, a da je uzak krug ljudi privatizovao subotičko povereništvo "u dogovoru sa funkcionerom Narodne stranke Borislavom Novakovićem i predsednikom Vukom Jeremićem".

 

 

 

 

- Opterećujuće je da se u više slučajeva međunarodnih afera pojavljuje Vuk Jeremić. Ispitivanje tih afera prevazilazi naše razmere, ali mi kao građani koji su čistog obraza ušli u politiku ne želimo da budemo deo takvih malverzacija, rekla je Farkaš na konferenciji za medije i dodala da je u subotičkom odboru Narodne stranke ostalo tek sedam, osam ljudi.

 

- Tu ima dosta nejasnih stvari i poslova. I mi ne želimo da budemo deo toga. Ne želimo da budemo deo priče koja će naše iskrene motive bavljenja politikom baciti u drugi plan, a isturiti ljude koji imaju kriminalnu prošlost i velike frustracije, rekla je Farkaš i najavila formiranje grupe građana "Stvarno subotički", čiji će program objaviti na nekoj od narednih konferencija za medije, a prema njenim rečima - za sada nije u planu saradnja sa nekom političkom strankom.

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

26.07.2019.

 

Саопштење Градског одбора СНС у Суботици

 

 

 

 

 

Болесна мржња и умоболство, жеља за нечијом смрћу, позив на линч, вређање деце и осталих чланова породице нови је, досад невиђен а сада већ устаљен облик политичке борбе коју промовише СзС (Срамота за Србију).
Умрлица са сликом председника државе Александра Вучића која је данас осванула на друштвеним мрежама, само дан након увреда на рачун његове деце, прави је доказ свим грађанима Србије колику срамоту нам наносе примитивци који прете да свакодневним болесним наступима и изјавама обесмисле пристојну Србију за коју се Вучић залаже.

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

22.07.2019.

 

Saopštenje Gradskog odbora Zelenih Subotice

 

 

 

 

 

Podrška gradonačelniku Bogdanu Labanu

 

Kada se iskreno borite za očuvanje životne sredine, kada se iskreno borite za razvoj grada u kojem živite, kada znate da se prethodnih 30 godina devastiralo sve ono što bi trebalo da predstavlja prave vrednosti jednog grada kao što je Subotica, kada jednu višedecenijsku poražavajuću politiku građani kazne na izborima sa jasnom porukom šta očekuju od tih promena i kada se nakon tih izbora 2016. godine dešava sve ono što im je obećano, onda se sa pravom postavlja pitanje zašto nekome smeta Bogdan Laban, gradonačenik i čovek koji je pokrenuo sistemske promene, promene koje su zahtevale i obnovu i razvoj i viziju za budućnost, promene koje svaki građanin može da vidi i oseti.
Zeleni Subotice pružaju nedvosmislenu podršku gradonačelniku Bogdanu Labanu, baš kao što je i on nedvosmisleno podržao sve ekološke aktivnosti i prihvatio činjenicu da ekologija, turizam i razvoj grada nemaju alternativu. Zahvaljujući toj podršci Zeleni Subotice su sproveli mnogobrojne aktivnosti i projekte u interesu svih građana, a ovih dana predstavićemo i novi projekat koji će rešiti veliki problem preostalih divljih deponija u gradu i okolini, jer kao što građani znaju, mnoge su već očišćene i rekultivisane.
Ono što je ključno za razvoj grada i za razvoj turizma, mogao je da pokrene samo gradonačenilnik koji ima viziju, politiku, želju i odličnu saradnju sa višim nivoima vlasti u Republici Srbiji.
Svedoci smo ulaganja u konkretne kapitalne investicije koje Suboticu polako vraćaju na mapu najrazvijeninijih turističkih gradova u regionu. Naselje Palić pored izgradnje akva parka, dobiće i neophodnu kanalizaciju i zaštitni pojas oko samog jezera, kao i druge projektom planirane aktivnosti, što će u skorijoj budućnosti doneti i dugo očekivani kvalitet samom jezeru.
Subotica uskoro organizuje i prve pozorišne predstave u Narodnom pozorištu, pozorištu koje su prethodnici znali samo da sruše. Subotica do kraja godine izmešta teretni saobraćaj iz urbanog dela grada zahvaljujući završetku Y-kraka koji se gradi skoro 30 godina. Subotica je privukla i privlači nove investitore, Subotičani već danas gledaju fudbalske utakmice na novom terenu, a uskoro će sedeti i na novim tribinama. Naši đaci sede u obnovljenim obrazovnim objektima.
Zeleni Subotice sada broje preko 400 članova i neće prihvatiti nikakvu nasilnu promenu gradonačelnika i politike koja je legitimno izabrana od strane građana i koja samo na taj način može da bude promenjena.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

19.07.2019.

 

Gradski odbor SNS: Kome smeta uspeh SNS u Subotici?

 

 

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Subotici osporava istinitost navoda, u okviru najnovije i svakodnevne, kako je rečeno "medijske hajke" koja se ponovo vodi protiv predsednika Gradskog odbora ove stranke i aktuelnog gradonačelnika Bogdana Labana, a zbog čega će on satisfakciju potražiti na sudu, poručeno je sa današnje konferencije za medije u subotičkom odboru SNS, gde su i ovom prilikom istaknuti rezultati realizovanih infrastrukturnih projekata i onih koji su u toku.

 

 

 

 

Serijom tekstova objavljenih u dnevnom listu "Blic", počev od 17. jula ove godine se prema rečima portparolke Gradskog odbora SNS, Jasmine Stevanović, neistinitim navodima i izjavama, kako je rekla "imaginarnih" izvora iz Gradske uprave, ponovo započinje kampanja protiv predsednika Gradskog odbora ove stranke i aktuelnog gradonačelnika Bogdana Labana, uz kršenje Zakona o javnom informisanju i novinarskog kodeksa, koji obavezuju na istinito i objektino informisanje, kao i objavljivanje demantija, a što uredništvo Blica nije ispoštovalo u celosti, te je Jasmina Stevanović najavila da će uslediti tužba protiv dnevnih novina „Blic“.

 

Demantujući pisanje Blica, Stevanović je navela da je do 15. jula tekuće godine potrošeno 1.682.245 dinara sa PDV na ime troškova reprezentacije, a ne šest miliona kako je objavljeno u Blicu, da su uredno sprovedene javne nabavke i da je za celu 2019. godinu za troškove reprezentacije u gradskom budžetu planirano tri miliona dinara.

- Kome smeta uspeh SNS u Subotici? Ko želi da spreči dalji razvoj grada? I ono što je po nama ključno pitanje: Kome smeta Bogdan Laban? - pita se portparolka Gradskog odbora SNS, Jasmina Stevanović.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

07.07.2019.

 

Lista koalicije SNS-SVM pobedila u 35 od 37 mesnih zajednica

 

 

Lista Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara ostvarila je pobedu u 35, od 37 mesnih zajednica na izborima za Savete mesnih zajednica u Subotici, saopštio je predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke, Bogdan Laban na večerašnjoj konferenciji za medije. Izlaznost je, prema njegovim rečima oko 17 odsto, a Koalicija SNS-SVM je od ukupno 501, osvojila 442 mandata, ili oko 88 odsto.

 

 

 

 

- To znači da formiramo vlast u tim mesnim zajednicama i radimo i dalje, kao što smo i do sad - u interesu građana, na kvalitetu njihovog života u svim mesnim zajednicama. Građani su prepoznali šta smo uradili u protekle tri godine i da to nisu samo kapitalni projekti, da ne pominjem šta je sve SNS pokrenula ponovo od višedecenijskih projekata. Govorimo i o infrastrukturi samih mesnih zajednica, gde jednak tretman imaju gradske, prigradske i seoske mesne zajednice. Svi mi zajedno treba da se potrudimo da učinimo jednake uslove za život i da naši mladi ostaju na selu, da u perspektivi pomognemo tim ljudima, našoj Srbiji, oživimo sela i da radimo na prioritetima Vlade Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića, rekao je predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, zahvalio se na poverenju članovima SNS i svim građanima Subotice, koji imaju poverenje u SNS, njeno liderstvo i predsednika Aleksandra Vučića, i poručio:
- Siguran sam da ćemo i ubuduće nizati pobede i uspehe za našu Srbiju, za našu decu.

 

Izbori su održani u 37 mesnih zajednica, na 103 glasačka mesta.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

04.07.2019.

 

Nenad Kozomora: Koalicija SNS-SVM trenutno najozbiljnija politička opcija u gradu i građani treba da je podrže!

 

 

Gradski odbor Srpske napredne stranke je sa današnje konferencije za medije uputio poziv građanima da 7. jula, izađu na izbore za članove saveta mesnih zajednica, a da podršku daju koaliciji SNS-SVM koja je u proteklom periodu obezbedila uslove za rešavanje višedecenijskih problema, gde je portparol Gradskog odbora SNS, Jasmina Stevanović, podsetila na sve dosadašnje realizovane projekte, projekte koji su u toku, odnosno u planu.

 

 

 

 

Prema rečima koordinatora Pravnog saveta Srpske napredne stranke, Nenada Kozomore, koalicija SNS-SVM predala je pune izborne liste u svih 37 mesnih zajednica za nešto manje od tri dana.

- Prikupljeno je više od 4.000 potpisa i ima preko 500 kandidata, čime je ova koalicija pokazala svu svoju ozbiljnost i maksimalno daje na značaju ulozi koje imaju saveti mesnih zajednica, koji predstavljaju neposrednu vezu između građana i organa gradske uprave. Smatram da je ova koalicija SNS-SVM trenutno najozbiljnija politička opcija u gradu i građani treba da je podrže, rekao je Nenad Kozomora.

 

Reagujući na poziv građanima da bojkotuju izbore, upućen od strane Jene Maglaija ispred Pokreta građanske Subotice, portparol Gradskog odbora SNS, Jasmina Stevanović je prokomentarisala da jer reč o političarima koji ne mogu da podnesu da je ova stranka uradila mnogo za grad i da iza toga stoje dela, a ne reči, navodeći do sada realizovane projekte i poredeći zatečeno stanje kada je Bogdan Laban stupio na mesto gradonačelnika, sa sadašnjim stanjem.

- U vreme kada je Jene Maglai prestao da bude gradonačelnik, a na njegovo mesto došao Bogdan Laban, iznos raspoloživih sredstava u budžetu grada je bio 16 miliona dinara, a obaveze su bile 270 miliona. Grad je bio u obavezi da vrati pozajmljeni iznos iz trezora grada u visini od oko 100 miliona dinara. Postojala je obaveza javnog duga grada, po osnovu uzetih kredita. Zatečene su obaveze prema Ministarstu odbrane za kupovinu Kasarne "Kosta Nađ" i Doma vojske, zatim prema Zavodu za javno zdravlje. Odmah po dolasku SNS na čelo grada, gospodin Maglaji je uputio oštre kritike da smo izdvojili ogromna sredstva za projekte koji nikada neće zaživeti i da oni neće doneti nikakvu dobrobit građanima, rekla je Stevanović ističući da Slobodna zona danas zapošljava oko 6.500 radnika, završetak Ipsilon kraka se očekuje do kraja ove godine, rekonstrukcija Narodnog pozorišta će biti završena u skladu sa planom rekonstrukcije, urađena je nova angio sala u Opštoj bolnici koju tek čeka velika rekonstrukcija, rekonstruisani su domovi zdravlja, podsetila je Stevanović i dodala da će građani sami prosuditi da li je to nešto, što je imalo pozitivan odjek.

 

Upitana da prokomenatriše inicijativu za poništenje Odluke o posthumnoj dodeli Počasni građanin Danilu Kišu, koju je podnela odbornička grupa Pokreta građanske Subotice, koja je, prilikom glasanja ovu odluku podržala, PR Gradskog odbora SNS, Jasmina Stevanović kaže da to pokazuje neodgovornost te političke opcije.
- Kako su se ponašali tada, dok su vodili grad, tako se ponašaju i danas. Gradski odbor Srpske napredne stranke ponosan je na predlog gradonačelnika Bogdana Labana da Subotica dodeli priznanje Počasni građanin upravo Danilu Kišu, jer je to predlog koji se zasniva na poštovanju svega što je pisac učinio za Suboticu, rekla je Stevanović.

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

21.06.2019.

 

Radivojević: Ekstremne padavine i kanalizacioni sistem iz osamdesetih, razlog poplava

 

 

Ekstremno velike količine padavina i neadekvatno projektovan kanalizacioni sistem su razlog izlivanja vode po subotičkim ulicama u proteklim danima, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Gradskom odboru Srpske napredne stranke u Subotici, a povodom optužbe Demokratske stranke da je do problema došlo zbog neočišćenih slivnika, za šta je angažovano preduzeće iz Beograda.

 

 

 

 

Direktor JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje, Predrag Radivojević je rekao da je očišćeno 450 slivnika u ulicama Korzo, Đure Đakovića, Vase Stajića, Zmaj Jovina, Matka Vukovića, Štrosmajerova, Braće Radić, Palićki put, Maksima Gorkog, Senćanski put, što je doprinelo brzom povlačenju vode nakon prestanka padavina. Po prijavi građana na širem području grada očišćeno je još 114 slivnika, a prema njegovim rečima, jedno od mogućih rešenja kompleksnog problema čiji je uzrok kanalizacioni sistem projektovan osamdesetih godina prošlog veka, neadekvatan sadašnjim uslovima klimatskih promena koje pogađaju Suboticu, region i ceo svet, je zamena postojećeg kanalizacionog sistema, odnosno postojećih cevi, cevima većeg prečnika, što zahteva ozbiljna ulaganja, a lokalna samouprava u saradnji sa JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, pravi planove rešenja problema.

 

Prema rečima portparolke GrO SNS, Jasmine Stevanović, "ova vlast je svesna problema".
- Zato su u poslednjih nekoliko godina i izgrađeni Kolektori 2 i 7, rekla je Stevanović i dodala da nema mesta politizaciji ovog problema.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

14.05.2019.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

 

 

 

Na današnji dan pre 74 godine, od strane tadašnje vlasti - Glavnog narodno oslobodilačkog odbora za Vojvodinu (GNOOV), donet je dekret – Naredba, kojom se svi Bunjevci bez obzira na lično izjašnjenje imaju smatrati Hrvatima.
Ova Naredba je nasilno sprovedena i primenjivana u bivšoj državi Jugoslaviji.
Danas, u Republici Srbiji, Bunjevci imaju pravo na sopstveni identitet, ali se Naredba u svakodnevnom životu i danas neformalno primenjuje, a da to u praksi niko zvanično ne osporava.
Takvih primera je mnogo, a i pored zahteva upućenog Skupštini APV da se taj akt proglasi aktom asimilacije i zvanično konstatuje njegova ništavnost, to do danas nije učinjeno.
Zahtevamo da se dekret– Naredba Glavnog narodno oslobodilačkog odbora za Vojvodinu, da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, razmotri na Skupštini APV, oceni kao akt nasilne asimilacije i konstatuje njegova ništavnost, kako danas, i u buduće, niko Bunjevcima ne bi mogao osporavati identitet, bez posledica.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

14.04.2019.

 

Sastanak predsednika Srbije sa prеmijеrom Mađarskе

 

 

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе vеčеras sa prеmijеrom Mađarskе Viktorom Orbanom, koji jе doputovao u Suboticu da bi sutra prisustvovao zajеdničkoj sеdnici vlada dvеju zеmalja.

 

 

 

 

 

Dvojica sagovornika su konstatovali da su odnosi dvеju zеmalja na najvišеm nivou u zajеdničkoj istoriji, kao i to da su oni zasnovani na mеđusobnom razumеvanju i povеrеnju, kao rеzultatu višеgodišnjе saradnjе. Prеdsеdnik Vučić i prеmijеr Orban su izrazili iskrеnu posvеćеnost bilatеralnoj saradnji, kao i saradnji u pitanjima od važnosti za cеo rеgion.

 

Prеdsеdnik Vučić jе zahvalio i za otvorеnu i snažnu podršku Mađarskе еvrointеgracijama Srbijе. On sе i ovom prilikom izvinio za nеodgovornе izjavе, kojе su sе čulе na jučеrašnjеm skupu opozicijе u Bеogradu, o Mađarima, građanima Srbijе, jеr, kako jе rеkao "to nijе stav vеćinskе Srbijе, vеć stav dеla nеodgovornih i nеozbiljnih ljudi".

 

Prеdsеdnik Vučić i prеmijеr Orban su razgovarali i o mogućim novim mađarskim invеsticijama u Srbiji, kao i o konkrеtnim mеrama za rеalizaciju zajеdničkih infrastrukturnih i еnеrgеtskih projеkata, posеbno o izgradnji gasovoda Turski tok.

 

Razmatrajući rеgionalnu situaciju, prеdsеdnik Vučić jе prеmijеra Orbana upoznao sa zastojеm u dijalogu Bеograda i Prištinе zbog uvođеnja taksi na srpsku robu.

 

Sastanku su prisustvovali i ministri spoljnih poslova Srbijе i Mađarskе Ivica Dačić i Pеtеr Sijarto.

 

Kabinet predsednika Srbije

 

____________________________________________________________________________

 

14.04.2019.

 

Саопштење ГрО СНС у Суботици

 

 

 

 

 

Градски одбор Српске напредне странке у Суботици на јучерашњем састанку пружио је пуну подршку председнику Србије и СНС Александру Вучићу у настојањима да наша Србија буде модерна и пристојна држава.
Одбрана институција од насилника проистекла је не из хира, него из тежње  опозиције да их преузму мимо свих демократских начела и мимо изборне воље грађана.
Осуђујемо насиље и покушаје опозиционих лидера да пристојне грађане увуку у своје завере, и позивамо све грађане да не подлежу провокацијама које им сервирају лидери опозиције. Сведоци смо шизофрених обраћања Трифуновића, Обрадовића а недавно и Лечића, са отвореним примесама фашизма, и зато позивамо грађане да пруже пуну подршку председнику за изградњу нормалне, стабилне и економски моћне Србије.
Суботица какву Српска напредна странка жели поносна је на своју различитост и на чињеницу да у њој живе националне мањине које тој различитости доприносе. Може ли сада грађанска Суботица, којом се бусају у прса лидери овдашњих протеста, озбиљно стати иза захтева опозиционих лидера који су забринути "насељавањем Арапа и Мађара од стране Вучића"?
Опозиција на јучерашњем протесту у Београду није ништа понудила грађанима осим порука мржње и претњи. За разлику од њега, скуп у Новом Саду био је показатељ нормалности, расположења грађана и политичке моћи.Највећи број грађана то препознаје , па је у оквиру кампање Будућност Србије у много мањим местима било много више људи него на јучерашњем протесту опозиције. Управо зато као уверени смо да ће одзив на митинг Будућност Србије, 19. априла у Београду, бити неупоредив са јучерашњим опозиције. Неупоредив не само по броју, него по озбиљности, по поруци коју носи али и по подршци коју има у народу. А одсуство те подршке у народу управо је главни проблем опозиције.

 

ГрО СНС Суботица

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

12.04.2019.

 

САОПШТЕЊЕ ОДБОРНИЧКЕ ГРУПЕ СНС У СУБОТИЦИ

 

 

 

 

 

НАСИЉЕ НЕЋЕ ПРОЋИ

 

Како би сачували достојанство и интегритет државних институција, а пре свега градску Скупштину одбранили од оних који насиљем, дивљаштвом, рушењем и фашизмом покушавају да преузму власт и промене изборну вољу грађана по градовима Србије, одборници Српске напредне странке у Суботици боравиће од данас у Скупштини града и тиме спречити покушај терорa мањине над већином. Остајемо у Скупштини града све док постоји опасност од насилног преузимања институција.
Суботица је симбол толеранције и суживота а не мржње. Суботица је место где се спајају различите вере, нације и различита мишљења, и где нема места насиљу на улици и у државним установама, на које позивају Обрадовић и дружина.
Као одборничка група изабрана огромном већином грађана, дужни смо да штитимо интересе свих грађана Суботице, и омогућимо њихово слободно кретање и безбедност свуда.
Нећемо дозволити да се град у који је за претходне три године уложено више него за деценију пре тога, у коме су при крају капиталне инвестиције које су служиле само као обећања у кампањи, у коме је незапосленост драстично опала а порасла потражња за слободним радним местима, претвори у плодно тло за фашистичке испаде. Нити ћемо дозволити насилну промену воље грађана. Надамо се да ће они који прете насиљем и упадима схватити да терор неће проћи, и да се власт не осваја на улици и неистинитим саопштењима, него на изборима.

 

ОДБОРНИЧКА ГРУПА СНС СУБОТИЦА

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

17.03.2019.

 

САОПШТЕЊЕ СНС СУБОТИЦА

 

 

 

 

 

ТЕСТЕРЕ И ВЕШАЛА – ЈЕ ЛИ ТО БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ?

 

Градски Одбор Српске напредне странке у Суботици најоштрије осуђује дивљање оних који себе називају лидерима Савеза за промену и њихових истомишљеника. у намери да варварским и дивљачким потезима нелегитимно преузму власт. Дивљаштво исказано упадом у РТС и насиље испред зграде Председништва су одраз немоћи да политичким деловањем дођу на власт.

 

Истовремено, дајемо пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу у настојањима да очуву мир и стабилност у борби за пристојну и модерну Србију, потпуно супротну онаквој какву демонстрирају са тестером и вешалима Ђилас, Јеремић и Обрадовић.

 

Они који су предводили хулигане и рушиоце демонстрирају властиту патологију, која партиципира са идеологијом фашизма и није случајно Обрадовић себе профилисао као таквог. Тајкунима који су кренули да руше институције са тестером у руци лични интерес значајнији је од грађана Србије, а поготово од народа на Косову и Метохији.

 

У дану када се сећамо погрома над Србима и другим неалбанским живљем - а који шиптарски екстремисти славе као дан када је једино било важно убити, протерати и застрашити преостале Србе који живе на Косову и Метохији - себични интерес опозиционих лидера и позив на насиље и рушење институција, значајнији је од патње српског народа на Косову и Метохији. Обележавамо 15 година од страдања нашег народа и уместо да тај дан прође у знаку сећања на све оно што су наши сународници прошли пре деценију и по, лидери опозиције на сраман начин подсећају нас на рушење и паљење српских институција.

 

Терор, рушење и демолирање институција -да ли је то будућност за коју се залажу? Савез за промене приклонио се тој и тако виђеној будућности. Обрадовић, Ђилас и Јеремић у тренутку када је Србији неопходна стабилност и очување институција желе само да сачувају опљачкано и заштите интересе не свог народа него личне , али и интересе неких од налогодаваца који Србији не желе мир и стабилност.

 

Никакве нове олује, бљесци и погроми неће бити дозвољени, без обзира колико их лопови и фашисти у Србији прижељкивали. Грађани не треба да подлежу провокацијама, јер нам рушење стабилности поретка и демолирање имовине и институција сада најмање потребно.

 

Држава Србија и заштита њених интереса, и економских и националних, мора бити изнад свега, и зато пружамо пуну подршку председнику у настојањима да изгради нормалну, стабилну и економски моћну Србију.

 

ГрО СНС Суботица

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

08.03.2019.

 

Peti protest "1 od 5 miliona"

 

 

Sa govornice kod bioskopa Jadran okupljenim građanima su se obratili Srđan Škoro novinar iz Beograda i Ružica Matković poljoprivrednica iz Male Bosne.

 

 

 

 

 

Škoro je rekao da iako vlast pokušava da pocepa proteste, koje je nazvao "praznicima slobode", oni se više ne mogu zaustaviti.

 

Ružica Matković je istakla težak položaj poljoprivrednika u Srbiji, gde su najozbiljniji problemi penzijsko i zdravstveno osiguranje, visoki i neopravdani nameti i niske otkupne cene.
- Bez zdravstvenog osiguranja, opljačkan nametima, porezima, poljoprivrednik je gori od socijale. Država od njega uzima i daje radno sposobnim ljudima koji neće ništa da rade, rekla je Matković.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

01.03.2019.

 

Četvrti protest "1 od 5 miliona"

 

 

Ispred bioskopa Jadran u Subotici, započelo je četvrto protestno okupljanje “1 od 5 miliona”, na kom su se okupljenima u uvodnoj reči, ispred organizatora obratili Konstantin Stefanović i Đulai Žolt, a potom rediteljka Milica Kralj i studentkinja Katarina Đoković. Protestna šetnja je potom krenula kroz širi centar grada.

 

 

 

 

 

- Mislim da svi želimo isto, a to je normalan život. Želimo da živimo normalno, a zaslužujemo priliku da vidimo umemo li uopšte da živimo takvim životom. Vlast mora da bude smenjiva, mora da odgovara građanima i da se plaši građana, a ne da građani imaju strah, izjavila je rediteljka Milica Kralj.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

27.02.2019.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

 

 

 

Na Skupštini grada Subotice usvojena je izmena Statuta grada u kojoj se tradicionalni naziv mesta „Bački Vinogradi“, navodi kao „Kraljev Brig“ na hrvatskom jeziku.
Ovakav postupak gradske Skupštine je nedopustiv i predstavlja direktan napad na prava bunjevačke nacionalne manjine i osporavanje prava Bunjevcima na autohtonost i svoj maternji jezik. Naime, naziv mesta na hrvatskom jeziku morao bi biti „Kraljev Brijeg“, a ne „Kraljev Brig“, jer je to naziv na bunjevačkom jeziku.
Ovaj postupak je još jedan dokaz u nizu, da se „Naredba GNOOV“ iz 1945. godine, kojom se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, i danas nezvanično primenjuje.
Prošlo je više od dve godine od kako je Skupštini Vojvodine zvanično podneta inicijativa da se donese Dekleracija, kojom bi se ova naredba ocenila aktom asimilacije i onemogućila njena primena danas, a da ništa nije preduzeto.
Postavljamo pitanje, da li je to nečinjenje pokazatelj da je politika današnje vlasti u Republici Srbiji, da se dozvoli tiha asimilacija Bunjevaca u Hrvate, tako što se omogućuje predstavnicima hrvatske manjine da i danas, u duhu te sramne Naredbe, Bunjevce smatraju Hrvatima, bunjevački jezik prikazuju kao narečje - dijalekt hrvatskog jezika, bunjevačku kulturu i tradiciju prikazuju kao hrvatsku, i da „hrvatizuju“ bunjevačka udruženja, a da se ništa ne preduzima, nego naprotiv pomaže aktima vlasti i sredstvima iz javnih izvora?

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

08.02.2019.

 

Protest "1 od 5 miliona" prva protestna šetnja u Subotici - dalje-izvor


 

 

 

 

 

Foto: Bojana Jurić

 

________________________________________________________________________________

 

23.01.2019.

 

Forum žena SNS Subotice osuđuje nasilje opozicije

 

 

Forum žena Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Subotici, osuđuje nasilje, verbalne uvrede i diskriminatorski odnos prema bilo kojoj ženi, poruka je današnje konferencije za medije u Gradskom odboru SNS, povodom nedavnih verbalnih napada na žene i sve učestalijih uvreda u rečniku opozicije, upućenih ženama koje časno i odgovorno obavljaju javne funkcije.

 

 

 

 

 

- Nakon sve češćih i sve žustrijih napada na društvenim mrežama i u javnosti, Sergeja Trifunovića na novinarke nazivajući ih pogrdnim imenima, Forum žena SNS u Subotici javno osuđuje ovakav vid prozivanja, napada i omalovažavanja žena koje časno i odgovorno obavljaju javne funkcije.Takođe, najoštrije osuđujemo primitivno vređanje novinarki, samo zato što profesionalno obavljaju svoju dužnost pokušavajući da čuju i drugu stranu shodno svim kriterijumima profesije kojom se bave, rekla je Jasmina Stevanović ispred Forum žena SNS Subotice, ističući da se ovakav vid nasilja ne dešava po prvi put, već se ponavlja sve učestalije, iz dana, u dan i prerasta u, kako je rekla "jedan od osnovnih vidova političkog delovanja i promovisanja nasilja u društvu i nad ženama".
- Tako da smatramo da je to preraslo u jedan deo političkog programa Saveza za Srbiju i u budućnosti svi mi koji se bavimo javnim poslom, možemo da očekujemo progon od strane čelnika Saveza za Srbiju, samo zato što mislimo drugačije od njih, poručila je Jasmina Stevanović i dodala:
- Braneći sve žene, branimo i sve demokratske, ali i tradicionalne vrednosti za koje se zalažemo i zato smatramo da je potrebno da Srbija javno osudi ovakve pojave u društvu i da se stane na put ovoj situaciji u kojoj se frustracije i nemoć, izražavaju kroz skoro histerično vređanje žena, od strane lidera u pokušaju.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

28.12.2018.

 

REALIZOVAN PROJEKAT UKLANJANJA DIVLJE DEPONIJE U MZ HAJDUKOVO

 

 

Puna četiri meseca trajali su radovi na sprovođenju projekta Udruženja građana Zeleni Subotice, a koji je za cilj imao uklanjanje divlje deponije u Mesnoj zajednici Hajdukovo. Reč je o nezakonitoj deponiji koja je počela da se stvara pre više od 30 godina neodgovornim odlaganjem otpada na prostoru površine oko 13.500 m2.

 

 

 

 

 

- U toku sprovođenja ovog projekta, koji je zahtevao odnošenje otpada na gradsku deponiju, ukupno je odneto 810 kubika otpada, odnosno preko 150 tona. Na jednom delu smo skinuli i deo površine zemlje oko 1 metar. Kako bi uklonili što više rasutog otpada, aktivisti Zelenih Subotice su danima punili džakove i dodatno uklonili još 65 kubika otpada. Preostalo je da se ručno ukloni otpad sa još jednog dela deponije, što je planirano da se nastaviti na proleće sledeće godine, kada će biti neophodno i košenje čitave površine, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Zelenih Subotice, uz podsećanje da su Zeleni Subotice projekat realizovali uz podršku Grada Subotice i gradonačelika Bogdana Labana, a zatim i nadležnog ministarstva, koje je na javnom konkursu za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, za sprovođenje projekta odobrilo iznos za sufinansiranje od 700.000 dinara.
- Zeleni Subotice su kroz ljudske resurse u projektu obezbedili učešće od 195.000 dinara. Dodatno smo u vidu donacije (usluge) uspeli da obezbedimo sprovođenje većeg dela preostalih aktivnosti (utovar otpada, transport i lagerovanje na gradsku deponiju). U toku je postavljanje reflektora i video opreme kako bi u svakom momentu bilo moguće praćenje stanja na terenu i sprečavanje eventualnih zloupotreba, navedeno je u saopštenju Gradskog odbora Zelenih Subotice, koji takođe ističu dobru saradnju sa meštanima Hajdukova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

13.11.2018.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca (u celosti)

 

 

 

 

 

Izborna krađa i manipulacije na izborima za Nacionalni savet Bunjevaca u Somboru

 

Savez bačkih Bunjevaca na izbore nije išao sa samostalnom listom jer smo procenili da je važnije da zajedno ostvarimo ciljeve, nego da se pojedinačno borimo za položaje u savetu.
Savez bačkih Bunjevaca je podržao zajedničku listu svih udruženja u bunjevačkoj zajednici, pod nazivom „Bunjevci zajedno“, sa osnovnim ciljem da se nastavi rad Nacionalnog saveta koji je u prethodne četiri godine postigao rezultate od kapitalne važnosti za bunjevačku zajednicu.
Lista „Bunjevci zajedno“ ostvarila je ubedljivu pobedu. Zahvaljujemo se svima koji su glasasli da se nastavi ono što je započeto, i da bunjevačka zajednica dobije svoje mesto u u Republici Srbiji ravnopravno sa svima drugima.
Na žalost, ni ovi izbori nisu protekli bez manipulacija u pokušaju da se uruši nacionalni savet i da tako Bunjevci izgube status autohtone nacionalne manjine u Republici Srbiji. Žalosno je to što je na ovim izborima to pokušano preko udruženja „Bunjevačko kolo Sombor“, koje je imalo i mora imati u budućnosti, veliki značaj za Bunjevce. Na žalost, ovim udruženjem u poslednje vreme očigledno manipulišu prohrvatski elementi, odnosno sasvim izvesno su u okruženju Bunjevačkog kola takozvani „bunjevački Hrvati“. Uvidom u izborni materijal u Republičkoj Izbornoj Komisiji potpuno je jasno da su za listu 2 „Bunjevačko kolo“ u režiji ljudi iz Bunjevačkog kola i , što je zapanjujuće, očiglednu asistenciju lokalne vlasti u Somboru, vršene manipulacije na izborima.
Uvidom u izborni materijal u RIK-u, uočeno je da je na gotovo svim biračkim mestima u Somboru, „glasano“ za druga lica, da su ubacivani listići u kutiju nakon zatvaranja biračkih mesta, da je vršen naknadni upis „birača“ u birački spisak, da su vršene naknadne prepravke na biračkim spiskovima i zapisnicima i da je takav izborni materijal uz asistenciju lokalne vlasi predat bez primedbi, i sve to uz opravdanu sumnju da je neposredno pred izbore vršen upis birača, koji nisu bunjevačkog porekla, u birački spisak Bunjevaca u Somboru, uz opasku da lako mogu ostati bez posla ako se ne upišu i ne glasaju za listu 2.
Nije ovo prvi put da se pokušava srušiti Nacionalni savet Bunjevaca. Srećom ni ovog puta to nije uspelo, ali je pred novim Nacionalnim savetom zadatak da se radom svojih udruženja ozbiljno pozabavi, i da se spreči da ti takozvani „bunjevački Hrvati“, vršljaju unutar bunjevačke zajednice u pokušaju hrvatizacije celokupne bunjevačke zajednice.
Subotica 13.11.2018.
Predsednik SBB
Mirko Bajić

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

14.08.2018.

 

Саопштење ГрО СНС Суботица

 

 

 

 

 

Подршка председнику Александру Вучићу

 

Градски одбор Српске напредне странке у Суботици пружа пуну подршку председнику Србије Александру Вучићу у доследној борби за будућност Србије, а пре свега по питању решавања проблема Косова и Метохије. Мир нема алтернативу, али мир на папиру и у причи није довољан. На миру се мора радити.

 

Александар Вучић ни о једном проблему не ћути, већ улаже максималне напоре да се нађе најбоље решење за Србију и њене грађане. Када је у питању решење проблема Косова и Метохије, одлука је најтежа до сада, јер изискује трајно решење питања Космета, али храброст да доноси такве одлуке има само одговоран политичар какав је Александар Вучић који се свим силама труди да дође до најбољег решења за српски народ. Данас питање Косова и Метохије може да реши управо јак лидер попут председника Вучића, и зато његова позиција треба да буде ојачана.
Чланство Српске напредне странке у Суботици има пуно поверење у политику коју председник спроводи, а која ће будућим нараштајима донети миран живот и бољу будућност.

 

У Суботици, 14.08.2018. ГрО СНС Суботица
Председник Богдан Лабан

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

07.08.2018.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca (u celosti)

 

 

 

 

 

Dosta je bilo !

 

Zahtevamo da se akt u formi naredbe iz 1945., kojim se svi Bunjevci bez obzira na ličnu izjavu imaju smatrati Hrvatima, hitno stavi na razmatranje u Skupštini AP Vojvodine i konačno proglasi ništavnim.
Navršava se dve godine od kako je zahtev zvanično upućen Skupštini Vojvodine, prošlo je šest meseci od kako je Vlada Vojvodine zvanično dala podršku da se donese dekleracija o ništavnosti ovog akta, a da ništa nije učinjeno.
I danas, oni koji predstavljaju hrvatsku manjinu u Republici Srbiji, a koji ćute na povampirenje ustaštva u Hrvatskoj, nas Bunjevce prikazuju kao Hrvate otimajući nam jezik, kulturu i tradiciju, nazivajući nas nekakvim „bunjevačkim Hrvatima“, a država to ćutke posmatra.
Zato, uoči izbora za nove Nacionalne savete, imamo pravo da tražimo da se ovo pitanje konačno reši, ili da nam država otvoreno kaže ako ne želi da rešava to pitanje zarad nekakve „trgovine“ sa Hrvatima, preko leđa nas Bunjevaca.
Subotica 07. 08. 2018.
Predsednik SBB
Mirko Bajić

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

20.06.2018.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

 

 

 

Naj oštrije osuđujemo pretnje upućene Dr Vladi Babiću, Narodnom poslaniku u Skupštini Republike Srbije, Bunjevcu po nacionalnojh pripadnosti. Zahtevamo da nadležni državni organi utvrde poreklo i autora upućenih pretnji smrću Narodnom poslaniku i pretnji njegovoj porodici. Sigurni smo da će se do autora lako doći ako se analiziraju svakodnevne pretnje i uvrede na račun Bunjevaca koji se objavljuju na sajtovima medija naročito u Subotici (Subotica.com, GradSubotica i drugi), u vidu komentara pod anonimnim pseudonimima. Lako je utvrditi poreklo tih komentara, a sigurni smo da je u pitanji isti krug lica.
Tražimo da se Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV, javno odredi prema ovim pretnjama.
Očigledno je da se smišljeno i organizovano čine aktivnosti na omalovažavanju statusa Bunjevaca i osporavanju autohtonosti bunjevačke nacionalne manjine u Republici Srbiji, i zato zahtevamo da se bez odlaganja donese Dekleracija na Skupštini AP Vojvodine, i da se akt – naredba GNOOV od 14. maja 1945., kojim se Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu, oceni kao akt nasilne asimilacije Bunjevaca u Hrvate i kao takav proglasi ništavnim, i da se sve aktivnosti koje se danas sprovode u cilju negiranja autohtonosti Bunjevaca sankcionišu.
Tražimo da Predsednik Repoblike Srbije, Aleksandar Vućić, svojim autoritetom utiče da se Deklaracija što pre nađe na razmatranju u Skupštini APV. Podsećamo da je Vlada Vojvodine dala podršku donošenju ove Dekleracije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

03.03.2018.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

Povodom objave da je Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine utvrdio standard bunjevačkog jezika i objavio rečnik, pravopis i gramatiku svog maternjeg jezika, mediji su preneli izjavu predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavena Bačića da je reč o „političkom projektu koji ne bi mogao da bude sproveden bez podrške države, odnosno nekih njenih tela, političkih stranaka i srpskih medija“.

 

 

 

 

 

Ovakve tvrdnje su proizvoljne i nisu zasnovane na realnim činjenicama. Naime, kao što je i objavljeno, posao oko standardizacije je vodio Nacionalni savet u skladu sa svojim ovlašćenjima po Zakonu o nacionalnim savetima, bez dinara pomoći države, niti bilo koga. Uostalom, zašto bi se uopšte HNV imalo šta pitati o radu BNS i komentarisati odluke. Smislenije bi bilo da vode računa o svojim odlukama i o svom radu, a mi njihov rad i njihove odluke ne komentarišemo.

 

U medijima je takođe navedeno da je čelnik DSHV Tomislav Žigmanov oštro reagovao na postupke BNS, i pri tom je čelnike bunjevačke zajednice nazvao “poslednjim jahačima apokalipse” („Politika”, četvrtak 01. mart 2018. strana 10., tekst pod nazivom “Vođstvo hrvatske manjine protiv standardizacije bunjevačkog jezika”). Ovu izjavu sam, kao jedan od čelnika bunjevačke zajednice, doživeo kao ličnu uvredu na nacionalnoj osnovi. Zapanjen sam da ozbiljni mediji, poput “Politike”, objavljuju takve navode i zahtevam izvinjenje od urednika lista “Politika” i medija koji su takav navod objavili.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

08.02.2018.

 

Reakcija na otvoreno pismo Slavena Bačića, predsednika HNV

 

 

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine i predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, oglasili su se sapštenjem, reagujući na otvoreno pismo predsednika Hrvatskog nacionalnog veća, Slavena Bačića, upućenog predsedniku Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Ištvanu Pastoru i predsedniku Pokrajinske vlade, Igoru Miroviću, povodom objave da će Pokrajinska vlada podržati inicijativu Bunjevačkog nacionalnog saveta za „proglašenje ništavnosti akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca kojom se poništava naredba iz 1945. godine kojom se pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine zabranjuje sloboda nacionalnog izjašnjavanja kao Bunjevaca’“.

 

 

 

 

 

Bačić u otvorenom pismu navodi da ova "politička inicijativa ima jasnu dnevno-političku svrhu i nastavak je mešanja vlasti u identitetski spor u kom međunarodne institucije od srpskih vlasti zahtevaju zadržavanje stroge neutralnosti, a njeno prihvatanje ne samo da ne bi imalo nikakve praktične posledice za manjinska prava, već bi moglo dovesti do novih tenzija i animoziteta između zajednice Bunjevaca koji se ne osećaju Hrvatima, te hrvatske zajednice u Republici Srbiji“, čime bi se po mišljenju Slavena Bačića, „nepotrebno dodatno opteretili srpsko-hrvatski odnosi uopšte, posebno u svetlu skore posete predsednika Vučića Republici Hrvatskoj.


 

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine u svom današnjem saopštenju tvdri da: "Ne postoji nikakav identitetski spor na međudržavnom nivou između Republike Srbije i Republike Hrvatske. Izjašnjavanje o svojoj nacionalnoj pripadnosti u Republici Srbiji je slobodno. Mi priznajemo svakome ko se izjasnio da je Hrvat, da je pripadnik hrvatske manjine u Republici Srbiji. Poznato je da smo ispred Bunjevačkog nacionalnog saveta javno pozvali Hrvatsko nacionalno vijeće na saradnju. Na žalost, to je sa podsmehom odbijeno.

 

Podržavamo razgovore koje vode predsednik Republike Srbije i predsednica Republike Hrvatske i nadamo se da će ti razgovori doprineti rešavanju problema, i da će poboljšati pološaj srpske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Ne odustajemo od zahteva da se sramna Naredba iz 1945. godine okarakteriše kao akt nasilne asimilacije i da se kao takav smatra ništavnim. Da je to neophodno dokazuju upravo stavovi koje iznosi g. Bačić, i ne samo on. Jednom za svagda treba staviti stvari na svoje mesto i otvarati puteve saradnje", zaključuje predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzana Kujundžić Ostojić.

 

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić smatra da: "Ne postoji nikakav međudržavni identitetski spor između Republike Srbije i Republike Hrvatske, u pogledu identiteta Bunjevaca i Hrvata u Srbiji, pa samim tim tako nešto ne može biti predmet susreta predsednika Republike Srbije sa predsednicom Republike Hrvatske. Ako postoji bilo kakav „identitetski spor“, kako navodi g. Bačić, onda je on samo u glavama onih Bunjevaca koji su se pohrvatili, pa sad imaju sukob sami sa sobom u pogledu sopstvenog identiteta", tvrdi Bajić.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

02.02.2018.

 

Nemanja Simović: Sredstva sportskim klubovima su dodeljena po Pravilniku

 

 

 

 

 

Saopštenje člana Gradskog veća zaduženog za sport i omladinu, Nemanje Simovića

 

S obzirom na očigledano nepoznavanje materije kojom se u saopštenju bavi Pokret građanske Subotice izneću par činjenica vezane za nelogičnosti iz saopštenja. Pre svega neophodno je znati da su sredstva sportskim klubovima dodeljena po pravilniku koji je urađen po modelu koji je dalo Ministarstvo omladine i sporta a koji je usaglašen sa zakonom o sportu. Na osnovu pravilnika urađena je kategorizacija klubova a zatim i bodovanje na osnovu predate dokumentacije za sufinansiranje godišnjih programa.

 

Pošto je u saopštenju navedeno i par primera želim i konkretno da dam odgovore. Što se tiče mačevalačkog kluba važno je znati da oni nisu ni predali dokumentaciju u konkursom predviđenom roku uprkos stalnim pozivima i sugestijama službenika Sportskog saveza Subotice da to učine. Dokumentaciju su predali 3 meseca nakon predviđenog roka. Takođe mačevalački klub “Spartak“ nije još uvek opravdao sredstva koja su dobili prethodne godine a zakon strogo definiše da klubovi koji nisu opravdali sredstva ne mogu dobiti ista prilikom raspodele u narednoj godini.

 

Što se tiče fudbalskog kluba „Spartak“ želim kao važno da istaknem da u mlađim kategorijama ovog kluba vredno trenira 230 dečaka uzrasta od 6-18 godina. Sa njima radi 15 trenera i oni su učesnici svih zvaničnih takmičenja u oranizaciji Fudbalskog saveza Srbije. Među njima ima i 6 reprezentativaca a klub je prošle godine po prvi put organizovao turnir pod nazivom „Trofej Subotice“ koji je trajao tri dana uz učešeće 72 ekipe odnosno 900 učesnika.

 

Kada je u pitanju fudbalski klub „Bačka“ sramota je da se s jedne strane dičimo činjenicom da u našem gradu imamo najstariji fudbalski klub u zemlji, a da prilikom raspodele sredstava ignorišemo njegovo postojanje. I ovaj klub bogate tradicije ima svoje mlađe kategorije .

 

Karate klub „Enpi“ nije član Karate saveza Srbije koji je jedini priznat od strane ministarstva omladine i sporta i Olimpiskog komiteta Srbije. Zakon o sportu nedozvoljava finansiranje klubova čiji granski savez nije prepoznat od strane ministarstva.

 

Konjički klub „Favory“ jeste klub koji nosi duh i tradiciju našeg grada i upravo iz tog razloga Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport uz sugestiju grada Subotice pomaže u finansiranju izgradnje novog manježa za čiju izgradnju i grad Subotica ove godine po prvi put izdvaja značajna sredstva.

 

Da bi se nešto smatralo ne prihvatljivim neophodno je poznavati sve činjenice pre nego što se neko pozove na nepravednost i nehumanost. I iz tog razloga želim da sugerišem da se oblast sporta ne koristi u dnevno političke svrhe.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

02.02.2018.

 

Saopštenje Pokreta za građansku Suboticu

 

 

 

 

 

Na 79. sednici Gradskog veća, koja je održana u ponedeljak, 29. januara 2018. godine, doneta su pojedinačna rešenja o odobravanju, odnosno odbijanju sufinansiranja sportskih klubova sa teritorije grada Subotica.

 

Posmatrajući listu klubova i sportskih organizacija kojima su odobreni programi i listu klubova kojima nisu odobreni programi, može se zaključiti, sa gorkim ukusom u ustima, da je sufinansiranje sportskih klubova sa teritorije Subotice omeđeno političkom podelom na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije. Podobnima sledi novac, a nepodobnima – ništa.

 

Kriterijumi sufinansiranja, na osnovu kojih je Komisija za kategorizaciju sportskih organizacija rangirala sportske kolektive u Subotici, predstavljaju samo dimnu zavesu za samovolju u sufinansiranju klubova i sportskih organizacija u Subotici.

 

Postavljanje prećutnog kriterijuma na podobne i nepodobne klubove i sportske organizacije je nehumano i duboko uvredljivo za sve sportske radnike i apsolutno neprihvatljivo za naš grad.

 

Iz gradskog budžeta, koji pune svi građani Subotice, najveće izdvajanje, u konkurenciji klubova, imaće muški fudbalski klub SPARTAK, koji dobija pet miliona dinara. Opšte je poznata činjenica da je fudbalski klub SPARTAK „privatni klub“ koji ostvaruje značajne prihode od transfera igraca i od sponzora.

 

Fudbalski klub BAČKA 1901 Subotica dobija devetsto hiljada dinara. Poznato je da su u ovom klubu u zadnje vreme ceste promene rukovodstva, a kao razlog se navode značajni konstantni prihodi kluba.

 

Spisak onih koji su odbijeni za sufinansiranje je podugačak. Među odbijenima je i karate klub ENPI Subotica. Postavljamo pitanje ZAŠTO? Ovaj klub je u zadnjem periodu jedan od najtrofejnijih klubova u Subotici.

 

Klubovima kojima nije odobren program je i mačevalački klub SPARTAK Subotica, kao i konjički klub FAVORY, klubovi koji nose duh i tradiciju našega grada i na koji su Subotičani izuzetno ponosni.

 

Pokret grđanske Subotice – PGS, smatra da je neprihvatljiv ovakav način sufinansiranja klubova i sportskih organizacija, da odražava nepravednost i nehumanost i stvara nejednakost među građanima koji se bave sportom.

 

Zahtevamo da se odluka komisije za ocenu godišnjih i posebnih programa u oblasti sporta Grada Subotice još jedanput preispita i da se izvrši pravično, fer i pošteno sufinansiranje klubova i sportskih organizacija.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

29.11.2017.

 

Oživljavanje sela kroz podsticanje zadrugarstva

 

 

- Za Srbiju i srpsku mladež neće biti problema, ako zaživi inicijativa našeg ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milana Krkobabića - da zaživi zadrugarstvo i da se na ovaj način obezbedi opstanak sela i mladih na selu, rekao je predsednik Pokrajinskog odbora Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Miroslav Španović na regionalnom sastanku ove političke partije, održanom u Subotici.

 

 

 

 

 

- Do sada su formirane 182 zadruge, a u naredne tri godine Milan Krkobabić je predložio 100 miliona evra državnog podsticaja za oživljavanje sela kroz podsticanje zadrugarstva, kaže Miroslav Španović i podseća da je programom za oživljavanje srpskog sela „500 zadruga za 500 sela“, planiran podsticaj do 50.000 evra za novoformirane zadruge, a za oživljavanje starih zadruga i do 120.000 evra.
- Aplicirati se može Ministarstvu, a o dodeli sredstava odlučuje komisija u koju su uključeni naučnici i akademici SANU, a zaposleni u zadrugama će sami sebi obezbeđivati sredstva za izdržavanje kada sve ovo zaživi, rekao je Miroslav Španović.

 

On je takođe u izjavi za medije istakao nastojanje predsednika ove političke partije da svako selo u Srbiji mora da ima crkvu, školu, poštu, zemljoradničku zadrugu i dom kulture.

 

- Poseban problem je na jugu Srbije gde se sela gase. PUPS na ovaj način pokušava da omogući mladima da ostanu na selu, da selo jača i da se zaustavi njegovo gašenje, rekao je predsednik GO PUPS Subotica i pokrajinski poslanik Marko Marić.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.09.2017.

 

Saopštenje Gradskog odbora SNS Subotica

 

 

 

 

 

Srpska napredna stranka u Subotici, povodom hajke koja već mesecima traje na Bogdana Labana, daje apsolutnu podršku gradonačelniku Subotice da nastavi započeti posao u funkciji prvog čoveka Grada.

 

Podrška koju je Labanu javno dao i predsednik Aleksandar Vučić, nije stigla za izgovorenu reč, nego za učinjena dela i postignute rezultate.
Opozicija, osim mržnje prema Labanu i frustracija zbog njegovih rezultata, nema šta da ponudi građanima Subotice. Bes još više izaziva činjenica da su presečeni kanali koruptivnih i kriminogenih radnji nekadašnjih gradskih moćnika, koji su punili džepove a pustošili gradsku kasu.
To je ono što najviše zameraju Bogdanu Labanu, a ne njegovu neprimerenu reč.
Traženjem smene gradonačelnika zbog neprimerenog izražavanja, zapravo se pokušava sakriti suština koju nijedan od Jankovićevih medija nije preneo - da ovde više nema krađe, da je sopstvena čast i čast porodice nešto što je svakom ispravnom čoveku sveto, i da su rad i rezultati ipak ono najbitnije što treba da kvalifikuju čoveka za obavljanje najvažnije funkcije u gradu.
Na njihovu žalost, kraj je praksi koja je ranije postojala, u vreme dok je grad vodio Maglai Jene, da se krčmi gradska imovina, da se poslovni prostori izdaju i prodaju u bescenje i da se prevođenje poljoprivrednog u građevinsko zemljište vrši mimo zakona i procedura. Maglai Jene zadužio je i upropastio grad, drugovao s pripadnicima Zemunskog klana kada ništa bez njegove asistencije, kao advokata, nije moglo da prođe.
Dok se sramno ćuti na skandalozne izlive mržnje i pretnje samo zato što je meta tih napada Aleksandar Vučić, a pritom se hvale ljudi koji bi da uriniraju po grobu predsednika Vučića, puleni Saše Jankovića trče u Suboticu ne bi li pomogli Maglaiju da „skine“ Labana.
Gradonačelnik se izvinio javnosti i građanima Subotice zbog korišćenja teških reči u privatnom razgovoru, a u jednom izrežiranom slučaju, ali da li smo ikada čuli da se Saša Janković izvinio građanima što je zloupotrebio funkciju zaštitnika građana ne bi li prikrio da je u njegovom stanu i iz njegovog oružja čovek lišen života?
Kada je reč o pretnjama smrću upućenih redakciji Magločistača, SNS osuđuje takav čin i s nestrpljenjem očekuje da se pronađu autori teksta, jer su do morbidnosti očigledne aluzije i metafore sačinjene tako da svaka neprimerena reč izrečena u razgovoru koji je Laban vodio, zapravo insinuira povezanost sa tekstom u kome se preti novinarima. Na taj način smišljeno i tendenciozno želi se nametnuti povezanost ova dva događaja.
Srpska napredna stranka poručuje da Subotica nije sanatorijum za lečenje frustracija i kompleksa, ni Jankovićevih ni Maglaijevih, a ni njihovih pulena kojima je smisao bavljenja politikom samo u tome da šizofreno blate Bogdana Labana.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

30.08.2017.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

 

 

 

U ime Saveza bačkih Bunjevaca, koalicionog partnera Srpske Napredne Stranke, osuđujem verbalni istup gradonačelnika Bogdana Labana, i ograđujem se od iznetih pretnji. Očigledno je da Bogdan Laban nije uspeo da savlada emocije i dozvolio je sebi apsolutno neprimeren način da iskaže gnev na provokacije kojima je bio izložen.
Ukazujem, međutim, i na drugu stranu ove crne medalje naše stvarnosti: i sam sam, nebrojeno puta, bio izložen klevetama i uvredama, na račun porodice, a naročito na ličnoj i nacionalnoj osnovi, najčešće od anonimnih likova sa pseudonimima na portalima nekih medija i na društvanim mrezama. Kada sam se jednom obratio i policiji da me zaštiti, smejali su se, a mediji koji su to objavljivali su radi broja poseta sajtu ignorisali moje molbe. Ovakve će se stvari događati dokle god razni likovi mogu javno iznositi klevete i uvrede na račun javnih ličnosti, a bez ikakvih posledica.
Time ne opravdavam postupak Bogdana Labana, jer je morao, kao javna ličnost i funkcioner na mestu gradonačelnika, imati snage da se odupre emocijama i da ne nastupi na način kako je to nažalost učinio.

 

PREDSEDNIK SAVEZA BAČKIH BUNJEVACA
MIRKO BAJIĆ

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

29.08.2017.

 

Bogdan Laban: Sebi ovo ne mogu da oprostim, ali Janković je poslednji koji treba da me uči lepom ponašanju!

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je sa današnje konferencije za medije uputio javno izvinjenje povodom nedavno izrečenih pretnji profesoru Vladimiru Polovini, koje je izrekao u privatnom razgovoru, čiji je audio zapis objavljen.

 

 

 

 

- Koristio sam teške i neprimerene reči, što nije smelo da se dogodi nekome ko obavlja važnu javnu funkciju. Nažalost, moja porodica i ja već nekoliko meseci smo izloženi najgorem progonu, pretnjama, klevetama, uvredama i mislim da nema čoveka koji ne bi bio ljut i spreman da brani svoju čast na svaki način. Duboko sam uveren da u jednom izrežiranom slučaju, koristeći moj karakter emotivnog čoveka, uspeli su da izbace ono najcrnje iz mene, rekao je Bogdan Laban i dodao da su ostvareni rezultati, ono što "bode oči opoziciji":
- Ovaj grad vodimo na najbolji mogući način. Nema krađa i malverzacija dok god sam ja odgovoran za to. A, budućnost će pokazati na koji način ćemo se mi ponašati, a na koji način će se ponašati opozicija. Tvrdim i stojim iza toga da sam žrtva mafijaške klopke i izrežiranog slučaja što me ne opravdava, ali se sigurno neću pomeriti sa crte gospodi kakva su Janković i Maglai, rekao je Bogdan Laban.

 

On kaže da "ne beži od odgovornosti, da je ona nepobitna, a da će o svemu odluku doneti stranka narednih dana".

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

29.08.2017.

 

Maglai i Janković traže ostavku Bogdana Labana

 

 

Pokret za građansku Suboticu i Pokret slobodnih građana sa zajedničke konferencije za medije, zatražili su ostavku gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, zbog "nedostojnosti vršenja javne funkcije", a povodom nedavno objavljenog audio snimka privatnog razgovora u kom Laban preti Vladimiru Polovini, asistentu na Građevinskom fakultetu u Beogradu.

 

 

 

 

Predsednik odborničke grupe "Pokret za građansku Suboticu", Jene Maglai je izrazio čuđenje da sem Saveza vojvođanskih Mađara, druge odborničke grupe lokalnog parlamenta nisu reagovale po ovom pitanju. Apelovao je na opoziciju u Skupštini Subotice, kao i na SVM, koalicionog partnera Srpske napredne stranke da podnesu zahtev za smenu gradonačelnika.

 

Lider Pokreta slobodnih građana, Saša Janković izjavio je da objavljeni snimak "predstavlja pravu sliku vlasti u Subotici i u Srbiji, ali nije prava slika građana Subotice i Srbije".

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

10.07.2017.

 

Саопштење Српског покрета Двери

 

 

 

 

 

Двери Суботицa: Примените усвојени Локални антикорупцијски план

 

Суботичке Двери ће се позивати на усвојени Локални антикорупцијски план приликом указивања на корумптивне радње у нашем граду и инсистирати на његовом пуном спровођењу. Остаје да се види да ли ће локална власт имати смелости и воље да санкционише све оне чијим се деловањем расипа новац грађана Суботице.
Пре осам месеци ГО Двери у Суботици указивала је на неједнакост пред законом приликом изградње објекта од стране инвеститора ДГ Градња у улици Петефи Шандора 3-5.
У питању је случај где се заузима градска јавна површина и врши изградња стамбене зграде која није од јавног интереса, а све то на штету грађана.Сад је улица пуштена у саобраћај и Двери су тражили информацију од јавног значаја колико се финансијских средстава од заузећа јавне површине слило у градску касу, колико за заузеће пута,паркинг простора,тротоара.
Од Градске управе добили смо одговор у виду табеле са осам уговора, или предрачуна.Без икаквог објашњења, за заузеће јавне површине уплаћено је укупно 230.000 динара.
Са овако штурим објашњењем не може се доћи до закључка која површина, колика и у ком временском периоду је била предмет уговора по којима је извршена уплата од стране инвеститора.
Наставак преписке са Градском управом само води у бесмисленост како добити информације од јавног значаја, а да оне буду потпуне. Транспарентност рада Градске управе се огледа и у давању свеобухватних информација, а не непотпуних које имају само један циљ да се одговори на питање јер је то законска обавеза .
Двери опет понављају да Градска управа мора да буде сервис грађана.
Од почетка градње објекта, у дужини од кружног тока до гимназије, није вршена наплата паркинг простора.У таквој ситуацији реч је о 18 паркинг места, и када се обрачуна цифра која није наплаћена, долазимо до 2.134.080 динара.То је сума коју је ЈКП ,,Паркинг“морао да наплати од инвеститора.То није учињено ,односно нисмо дошли до информације да је било уплате по основу заузећа паркинг површине.Тим нечињењем оштећен је буџет Републике Србије за преко 300.000 динара.
На основу које градске одлуке ЈКП ,,Паркинг“ није извршило наплату паркинг простора?Ако је таква одлука и постојала она је могла да се односи искључиво на извођење радова који су од јавног интереса.Овде је реч о 2 милиона динара је сума коју ниједан наш грађанин неће потрошити за паркирање у свомживоту.
Двери указују да сви морамо бити једнаки пред законом без обзира на верску, националну, партијску припадност, независно од тога да ли сте богатији суграђанин или једва преживљавате овај неолиберални систем.
На седници Скупштине града Суботице која је одржана 06.07.2017.,већином одборника усвојен је Локални антикорупцијскиплан (ЛАП).Применом овог плана може се доћи до истине, односно одговора на питање да ли у горе наведеном случају имамо коруптивно понашање челника Градске управе.
ГО Двери у Суботици подржава доношење овог плана али истовремено предвиђа да ће примена овог плана бити проблематична. Изражавамо бојазан да ће остати само мртво слово на папиру.На нивоу Републике треба да се донесе дуго најављивани Закон о пореклу имовине, па би тада и примена Локалног антикорупцијског плана имала смисао.
Суботичке Двери ће се позивати на усвојени Локални антикорупцијски план приликом указивања на корумптивне радње у нашем граду и инсистирати на његовом пуном спровођењу. Остаје да се види да ли ће локална власт имати смелости и воље да санкционише све оне чијим се деловањем расипа новац грађана Суботице.
Како сада ствари стоје, нема много основа за оптимизам.

 

Извор: Информативна служба Двери у Суботици

 

____________________________________________________________________________

 

23.06.2017.

 

Иванишевић: Влада Републике Србије , пре свега води рачуна о интересима грађанима Србије

 

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и заменик председника Радне групе Владе Републике Србије за решавање проблема мешовитих миграционих токова, др Ненад Иванишевић, је поводом иступања у јавности „Покрета за грађанску Суботицу“ у вези са смештајем миграната у Суботици, изјавио да је реч о нетачним и злонамерним изјавама усмереним, пре свега, против градских власти и Владе Републике Србије, које за циљ имају ширење панике међу Суботичанима и скретање пажње са решавања правих проблема.
Саопштење државног секретара Иванишевића преносимо у целости.


 

С А О П Ш Т Е Њ Е


Нема потребе за повећањем смештајних капацитета за мигранте


„Покрет за грађанску Суботицу“ изнео је низ неистина о градњи додатних смештајних капацитета за мигранте у Суботици. Влада Републике Србије се од самог почетка мигрантске кризе понашала одговорно, пре свега водећи рачуна о интересима грађанима Србије, изјавио је Иванишевић. Нема потребе за повећањем смештајних капацитета за мигранте и нико не планира градњу нових прихватних центара, нагласио је Иванишевић уз напомену да су, захваљујући напорима пре свега припадника Министарства унутрашњих послова, сви илегални мигранти који су боравили ван званичног система прихвата у Београду, Шиду и Суботици премештени у одговарајуће, постојеће прихватне центре на другим локацијама.
Иванишевић је нагласио да је Радна група Владе Републике Србије од првог дана мигрантске кризе у сталној комуникацији са представницима општина и градова у Србији који су се нашли на мигрантској рути управо у циљу ефикасног управљања мигрантском кризом и решавања конкретних проблема на терену. Влада Републике Србије није донела ниједну одлуку без консултација са представницима локалних самоуправа и планира да настави одговорну и хуману политику, али уз чврст и јасан став да су грађани Србије, њихова добробит и безбедност на првом месту.

 

Редакција Супер-инфо.рс

 

____________________________________________________________________________

 

23.06.2017.

 

Saopštenje Odborničke grupe „Pokret za građansku Suboticu“

 

 

 

 

Posle stanova i kontejnersko naselje

 

Još se redovno nije ni stišala bura oko izgradnje stanova za migrante u Subotici, već se priprema novi projekat za izgradnju objekata za smeštaj migranata na teritoriji Subotice.
Prema saznanjima Pokreta za građansku Suboticu, republički organi planiraju po hitnom postupku da izgrade kontejnersko naselje za smeštaj migranata u Subotici. Lokacija na kojoj bi kontejneri bili postavljeni se nalazi na Karađorđevom putu, na parceli koja je u državnoj svojini, za Subotičane poznata kao kasarna na Halaškom putu. Šokirani smo sa činjenicom da se neposredno u susedstvu najveće osnovne škole u Subotici, osnovne škole „Sečenji Ištvan“ sprema izgradnja kontejnerskog naselja za smeštaj migranata. Pokret za građansku Suboticu se oštro protivi bilo kakvom proširenju kapaciteta na teritoriji grada Subotice za migrante, nadalje smatramo da poslušnost lokalne vlasti u svemu što se nameće iz Beograda protivno jasno izraženoj volji Subotičana prevazilazi svaku meru. Zahtevamo od lokalnih funkcionera i stranaka na vlasti, da hitno zaustave realizaciju projekta postavljanja kontejnera za smeštaj migranata u Subotici.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

 

 

 


 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE