ARHIVA STRANICE

 

VESTI IZ POKRAJINE

 

subotica vesti, ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, ekologija

Gradske vesti

 

 

22.05.2019.

 

Pokrajina investira u uređenje školskih sportskih terena

 

 

 

 

Prilikom predaje na upotrebu obnovljenih sportskih terena za fudbal i odbojku u Osnovnoj školi "Kizur Ištvan" u Subotici, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez je istakao da je sekretarijat na čijem je čelu ove godine opredelio 66 miliona dinara za obnovu školske sportske infrastrukture, jer je, kako je rekao "školski sport osnovna baza takmičarskog sporta".

 

 

 

 

U obnovu terena za fudbal i odbojku u OŠ „Kizur Ištvan“, koju pohađa 720 učenika, uloženo je 3,015 miliona dinara, od čega je 1,9 miliona dodeljeno putem konkursa Pokrajinskog sekreterijata za sport i omladinu, a preostali iznos je obezbedio Grad Subotica.

- Imao sam priliku pošto praktikujem da sve što pristigne na naš konkurs, lično obiđem i da vidim terene koji su bili pre ovih, a koji su bili apsolutno neuslovni i za nastavu fizičkog vaspitanja. Bili su stvarno problematični vezano i za bezbednost dece, rekao je pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez.

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je istakao da je Grad u saradnji sa Pokrajinom uspeo da obnovi ove terene koji su bili u veoma lošem stanju, a sa ulaganjem u sportsku infrastrukturu i školske terene će se nastaviti.
- Napravili smo jedan fudbalski teren koji je dostojan za odigravanje različitih utakmica i fizičke aktivnosti naše dece.

 

Na obnovljenim terenima OŠ „Kizur Ištvan“, postavljeni su i dva nova gola i nova odbojkaška mreža, što je donacija Sportskog saveza Srbije.
- Sećam se kako je ranije bilo u ovoj školi, još kada sam ja bio njen učenik. A, ovo što sam danas video je zaista jedna druga slika i to je naš cilj. Cilj svih nas koji radimo u sportu, da jednostavno toj deci pružimo što bolje uslove, jer jako je decu teško zadržati na sportskim terenima, a pogotovo ako su ti tereni oronuli, rekao je predsednik Sportskog saveza Srbije i nekadašnji učenik OŠ „Kizur Ištvan“, Davor Štefanek.

 

Direktor OŠ „Kizur Ištvan“, Dejan Anđelović je rekao da su radovi na rekonstrukciji terena trajali svega mesec dana, a ističe i značaj ovakvih investicija.
- Jako je važno opredeliti sredstva za razvoj školskog sporta, jer ulaganje u decu je i ulaganje u budućnost. Ako ulažemo pravilno i dovoljno novca u našu decu, to će nam se i vratiti, rekao je Anđelović i istakao da su učenici ove škole već osvojili brojne medalje i odličja na raznim sportskim takmičenjima i uveren je da će sada rezultati biti još bolji, a prema njegovim rečima u planu je i postavljanje tartan podloge na košarkaškom terenu.

 

B. Balaban

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

22.05.2019.

 

Najmlađi sugrađani posetili Prečistač otpadnih voda

 

 

 

 

U okviru Projekta zaštite biodiveziteta jezera Palić - Ludaš, povodom Svetskog dana biodiverziteta, polaznici privatne Predškolske ustanove „Školica“ posetili su gradski Prečistač otpadnih voda, a u okviru Eko - pričaonice „Bez vode nema života!“ mališanima je predstavljena važnost očuvanja biodiverziteta, značaj vode, zemlje, vazduha, energije i svakodnevnih aktivnosti na njihovom očuvanju i zaštiti za sadašnje i buduće generacije.

 

 

 

 

Eko - pričaonicu je organizovao PR tim Projekta zaštite biodiveziteta jezera Palić i Ludaš,
koji se finansira donacijskim sredstvima Vlade Nemačke i KfW Banke.
Cilj pričaonica je da se deca mlađeg uzrasta upoznaju sa eko sistemima grada i da se podstakne njihova svest i savest o svim segmentima bitnim u zaštiti životne sredine.

 

Tokom šetnje Prečistačem mališani su dobili odgovore na brojna pitanja: Kakva je voda na ulazu i šta sve sadrži? Šta je mulj, a šta bio-gas i kako se proizvodi zelena energija? Kakva voda izlazi sa Prečistača i uliva se u jezero Palić?

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

21.05.2019.

 

Irsko prepodne u Gerontološkom

 

 

 

 

U domu „Dudova šuma“ Gerontološkog centra Subotica održano je Irsko prepodne u okviru manifestacije „Putovanje iz fotelje“. Korisnici usluga zajedno sa gostima iz Sombora su uz druženje i tomobolu imali priliku, da u Irskom pabu upoznaju ovu daleku zemlju i njene specifičnosti.

 

 

 

 

Putovanje iz fotelje je manifestacija koja obogaćuje društveni život korisnika što je od izuzetnog značaja, podsetio je dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, koji je sa korisnicima podelio svoje iskustvo boravka u toj zemlji. Plan je da korisnici, kojih je preko pet stotina, obiđu čitav svet iz fotelje i upoznaju se sa što više zemalja u sklopu aktivnosti koje se realizuju od početka godine.
Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović naglasio je da Grad pruža podršku svim aktivnostima koje organizuje Gerontološki centar.
Korisnici usluga zadovoljni su prilikom da nauče nešto o dalekoj zemlji Irskoj, poznatoj po vilenjacima, mnogobrojnim nijansama zelene boje, predivnoj travi i viskiju. Dobitnici tombole uživaće u Irskim specijalitetima koje su dobili na poklon. 
U Irskom baru korisnici su konzumirali bezalkoholono pivo i viski kao i Irski kolač. U narednom periodu u sklopu „Putovanja iz fotelje“ pored Meksika, Irske i Amerike, korisnici će imati priliku da upoznaju i Italiju.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.05.2019.

 

Pokrajinska vlada obezbedila 182 miliona dinara za prevoz srednjoškolaca

 

 

Pokrajinska vlada danas je, u Novom Sadu, predstavnicima svih 45 lokalnih samouprava u AP Vojvodini dodelila sredstva u ukupnom iznosu od 182 miliona dinara namenjenih za regresiranje prevoza za 20.819 učenika srednjih škola. U ime grada Subotice ugovor o dodeli sredstava za prevoz učenika srednjih škola u iznosu od 12.517.372 dinara potpisala je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je ovo značajan program koji Pokrajinska vlada realizuje, jer se na taj način, kako je naveo, šalje poruka podrške i roditeljima i deci.

- Pokrajinska vlada očuvaće, obnoviće i modernizovaće sve škole u AP Vojvodini, jer u manjim mestima i selima nema života bez škole. Deca i porodice nisu broj, to je suština našeg opstanka i tako moramo delovati. Očuvali smo veliki broj malih škola po broju učenika, ali velikih za njihove sredine. Obnovićemo i objekte obrazovnih ustanova u malim sredinama u koje decenijama niko nije ušao, poput škola u Jasku i Malim Radincima, gde radovi počinju narednih nedelja – istakao je Mirović.

 

On je podsetio da je Pokrajinska vlada od svog formiranja izdvojila značajna sredstva za obnovu i modernizaciju objekta obrazovnih ustanova.

 

Pokrajinski sekretar za upravu, propise, nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj NJilaš kazao je da je dodela finansijskih sredstava na osnovu ovog konkursa samo jedan u nizu dokaza stalne i vredne saradnje Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava.

 

Jasmina Steavanović je, nakon potpisivanja ugovora, izjavila da je grad Subotica za putovanje učenika srednjih škola iz sopstvenih sredstava u budžetu za 2019. godinu izdvojio 40.583.000 dinara, da na prigradskim linijama putuje 1.170 učenika, na međugradskim 189 učenika i da učenici koji su socijalno ugoženi dobijaju od grada Subotice besplatne karte u iznosu od 100 odsto, a takvih je 126 u školskoj 2019. godini. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________

 

16.05.2019.

 

Bogat program za „Noć muzeja“

 

 

Brojnim sadržajima na više od dvadeset lokacija u gradu i na Paliću, ove godine obeležiće se 16. „Noć muzeja“. Posetioci će u subotu, 18. maja od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći moći da uživaju u bogatom, raznovrsnom programu koji će biti priređen u „Noći muzeja“ koji će se ove godine održati pod motom „Sloboda umetničkog izražavanja”.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

- Sama sloboda kao stanje svesti oduvek je bila ideja vodilja, pokretač i inspiracija svim stvaraocima i zbog toga ove godine od svih koji su se uključili u program očekujemo da svojim posetiocima prirede maestralan doživljaj i noć za pamćenje, jer znamo da je ovo manifestacija koja izaziva ogromnu pažnju i privlači najviše posetilaca u našem gradu tokom godine - naglasila je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović, i pozvala sve građane da se priključe manifestaciji na kojoj je ponuđen bogat program, koncerti, izložbe, filmovi...

 

Uz konstataciju da „Noć muzeja“ iz godine u godinu privlači sve više zainteresovanih učesnika, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture Miroslava Babić je istakla da to znači da su i naši sugrađani shvatili da je ovo divna prilika u kojoj mogu da pokažu šta su sve spremni da stvore i koliko je velika njihova kreativnost.

- ’Noć muzeja’ je manifestacija koja budi svest svih nas koliko je kultura značajna kao nadogradnja u svakom društvu – rekla je Miroslava Babić.

 

Gradski muzej će, kako je rekao direktor ove ustanove Ištvan Hulo, svoja vrata otvoriti sat pre nego što će to učiniti ostale ustanove kulture, odnosno u 16 časova, i da će posetioci do ponoći imati priliku da pogledaju stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja, potom gostujuću izložbu Prirodnjačkog muzeja iz Beograda „Meteoriti-glasnici svemira”, kao i izložbu o Podunavskim Švabama u Jugoistočnoj Evropi danas.

 

Menadžer u „Park Paliću“, Sanja Prijić, kazala je da će tokom „Noći muzeja“ i na Paliću biti upriličeni brojni sadržaji na tri lokacije – Velikoj terasi, Biblioteci, i u bioskopu Abazija, i da će u bioskopu Abazija, od 19 časova do jedan sat iza ponoći biti prikazani filmovi iz programa „Prvih dvadeset godina 21. veka”.

 

Brojne programe za Subotičane tokom „Noći muzeja“ pripremili su i Savremena galerija, IKC „Piazza Italia“, Muzička škola, Politehnička škola, Art bioskop „Aleksandar Lifka”, Dečje i Narodno pozorište, kao i pozorište „Deže Kostolanji“.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________

 

14.05.2019.

 

Subotica dobar primer saradnje sa Švedskom

 

 

Tokom treće zvanične posete Subotici, ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji, Jan Lundin je istakao da Švedska svake godine ulaže četrnaest miliona u bilateralnu saradnju sa Srbijom, a dosadašnju saradnju Subotice i švedskog grada Sandvikena je okarakterisao kao primer bilateralnih odnosa između dve zemlje.

 

 

 

 

- Mi želimo da nastavimo sa tom saradnjom, bar u narednih pet godina, i u tom smislu tražimo informaciju o tome kako je tokom prošlih pet godina saradnja funkcionisala, kako bismo mogli da odredimo kriterijume za novi period saradnje, rekao je ambasador Jan Lundin i dodao da svakom novom posetom Subotici primećuje napredak, kako u smanjenju nezaposlenosti, tako i u oblasti infrastrukture.

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban je istakao da su prijateljski gradovi Subotica i Sandviken tokom dosadašnje saradnje imali priliku da obe strane nauče mnogo toga novog, jedni od drugih.
- Videli smo kako se dve kulture sudaraju, kako nam je lepo biti zajedno i u Sandvikenu i u Subotici. Takođe, Sandviken je bio naš partner na jednom od naših sajmova 2017. godine, a taj trend ćemo i nastaviti, rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i istakao da je ambasador pokazao interesovanje za ulaganja Subotice u oblast zaštite životne sredine, projekte oko turističke banje Palić, gde se prema njegovim rečima intenzivno radi, a najavio je i novu investiciju - izgradnju novog stadiona u Subotici.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

09.05.2019.

 

Obeležen Dan pobede nad fašizmom


 

 

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi, danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Dragi Vučković, načelnik Okruga.

 

 

 

 

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasade Ruske Federacije, Belorusije, Jevrejske opštine Subotica i drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

 

Veljko Vojnić je istakao važnost obeležavanja Dana pobede nad fašizmom, jer je toj istorijskoj pobedi u velikoj meri doprineo i naš narod, naša zemlja.
- Jako je važno da obeležavamo ovakve datume da ne bi zaboravili herojske napore i žrtve koje su stradale u borbi za slobodu u periodu Narodnooslobodilačkog rata, ali i da bi mladim naraštajima poručili da zlo ne spava i da se ovakve ideologije moraju sasecati u korenu – rekao je Veljko Vojnić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

09.05.2019.

 

Otvoren naučno-stručni skup „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine”

 

 

Asocijacija prostornih planera Srbije, Univerzitet u Beogradu - Geografski fakultet i Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom zaštite životne sredine, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, gradom Subotica i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture organizuju 10. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine” koji se od 9. do 11. maja održava u Subotici i na Paliću.

 

 

 

 

Dekan Geografskog fakulteta u Beogradu, Dejan Filipović, izjavio je da će se na skupu govoriti o dve standardne teme: o institucijama koje se bave planiranjem i zaštitom prostora i o zakonskoj regulativi koja se bavi planiranjem i zaštitom prostora, kao prvoj tematskoj celini, i iskustvima u izradi prostornih i urbanističkih planova i studija, kao drugoj tematskoj celini.
- Ovog puta akcenat smo stavili na obnovljive izvore energije, kao posebnu tematsku celinu, dok je četvrta tematska celina vezana za planiranje kulturnih i prirodnih dobara. Za učešće na naučno-stručnom skupu trenutno se prijavilo 120 učesnika iz svih delova naše zemlje, a u Zborniku radova na 500 strana odšampano je 65 radova – istakao je Filipović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

09.05.2019.

 

Dan Evrope

 

 

U Subotici se 9. maja tradicionalno obeležava i Dan Evrope. Na Trgu slobode je, u cilju boljeg informisanja građana o Evropskoj uniji, njenim institucijama, državama članicama, kao i o procesu pristupanja Srbije EU otvoren „EU Info kutak”, štandovi sa promotivnim i informativnim publikacijama.

 

 

 

 

Predstavnica Evropskog pokreta u Srbiji, Lidija Kovač Đerović, rekla je, tim povodom, da je dan Dan Evrope ove godine obeležen uličnom akcijom u okviru koje se delio propagandni materijal o Evropskoj uniji i da su građani mogli da se upoznaju sa programima kao što su „Evropa za mene“, „Erasmus +“ i drugi programi koji nude međunarodnu razmenu mladih u oblasti obrazovanja, sporta, kulture.....dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

08.05.2019.

 

Saradnja lekara Opšte bolnice sa kolegama iz Danske

 

 

Dolaskom medicinskog tima lekara i instrumetara iz Danske, radi izvođenja zajedničkih operacija artoskopske hirurgije ramena i lakta, ove će intervencije postati standardne, poručeno je sa današnje konferencije za medije u Opštoj bolnici Subotica.

 

 

 

 

Načelnik odeljenja za ortopediju i traumatologiju Opšte bolnice u Subotici dr Mirsad Maljanović koji je boravio u poseti kod kolega iz Danske u oviru dosadašnje dvogodišnje saradnje, kaže da je reč o specifičnostima i najvećim standardima primenjenim u grani ortopedije koja se najbrže razvila u poslednjih desetak godina.
- To su najveći mogući standardi u medicini. Ono što je danas specifikum jesu artroskopske operacije ramena, koje se polako uvode i u našu bolnicu, kaže dr Mirsad Maljanović.

 

Specijalista ortopedije i traumatologije iz Danske, dr Srđan Živanović smatra da su
dosadašnja iskustva njegovih kolega, lekara iz Danske, da lekari u Srbiji imaju visok nivo znanja i iskustva stečenog kroz veliki broj operacija, u poređenju s dostupnim budžetom u odnosu na njihove kolege iz Danske.
- Subotica ima jako, jako veliki kapacitet. Najviše u ljudstvu, u ljudima koji su voljni da uče i rade. Delili smo mišljenja, iskustva i naravno, angažovani su na ekstremno visokom nivou da leče pacijente, rekao je dr Srđan Živanović.

 

Direktor Opšte bolnice Subotica, dr Slobodan Puškar, je istakao da edukacija zaposlenih pored investicija u opremu i instrumente, predstavlja primarni cilj bolnice na čijem je čelu.
- Ovo je dobar primer uspešne saradnje između dve bolnice koje dobijaju novo znanje i nove veštine. Zahvalio bih se našim gostima iz Danske i poželeo im srećan rad i nastavak saradnje sa kolegama iz Subotice, rekao je dr Slobodan Puškar.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

07.05.2019.

 

Otvoren internet park u Gerontološkom centru Subotica

 

 

U Gerontološkom centru Subotica, pušten je u rad internet park koji će biti besplatan za sve korisnike i goste centra. Internet park je realizovan u saradnji Gerontološkog centra, Pokrajinske Vlade, Telekoma i Fondacije „Tijana Jurić“.

 

 

 

 

Simboličnim presecanjem kabla fiksnog telefona, u Domu "Dudova šuma" Gerontološkog centra Subotica, otvoren je internet park na zadovoljstvo korisnika koji idu u korak sa novim tehnologijama savremene komunikacije.
- U Gerontološkom centru je već odavno najveći problem postao ako slučajno nekad nema interneta na pet minuta, kaže direktor Gerontološkog centra dr Nenad Ivanišević.

 

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku je podržao ovaj projekat, a pomoćnik Pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku Predrag Radević ističe značajan pomak u unapređenja kvaliteta usluga koje korisnicima pruža Gerontološki centar, zahvaljujući jakim projektnim kapacitetima

- Putem konkursa Gerontološki centar je uspeo da na jako inovativan i pametan način, za protekle dve godine ulože skoro četrdeset miliona dinara, a samo u prošloj godini trideset miliona dinara u projekte i na različite načine pospeše kvalitet života korisnika usluga Gerontološkog centra, kaže Predrag Radević.

 

Prema rečima direktorke Sektora za prodaju državnoj upravi Telekoma Srbija, Jelene Petrović, učešćem u ovom projektu Telekom Srbija nastavlja društveno odgovorno poslovanje.
- Veliko je zadovoljstvo kada je efekat onoga što mi uradimo ovako dobar i ovako veliki. Naravno, to ne zavisi samo od Telekoma, nego upravo ovakvog timskog rada, a nama je Gerontološki centar partner u sprovođenju ove predivne akcije, istakla je Jelena Petrović.

Gerontološki centar Subotica ima i svoju android aplikaciju za mobilne uređaje, a najstariji sugrađani su pohađali obuku bezbednog korišćenja interneta.
- To je zaista bio divan projekat, gde smo videli koliko je u stvari potrebno i ovim ljudima da se edukuju, ali i da nauče kako ne smeju da budu iskorišteni i nebezbedni kada koriste internet, rekao je Igor Jurić ispred Fondacije "Tijana Jurić".

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

06.05.2019.

 

Veliki uspeh mladih jedriličara Jedriličarskog kluba Palić

 

 

U periodu od 3. do 5. maja, Jedriličarski klub Palić je bio domaćin najveće i najznačajnije srpske internacionalne jedriličarske regate SEEOOC (Otvoreni kup Jugoistočne Evrope za klasu optimist - South East Europe Open Optimist Cup), koja se 13. put organizovala za klasu "OPTIMIST". Na regati je učestvovalo 93 takmičara iz 18 klubova, predstavnika 6 zemalja, a takmičari su bili uzrasta od 7 do 15 godina.

 

 

 

 

Od članova ekipe Jedriličarskog kluba Palić, na čelu sa trenerom Dejanom Zakićem, do pobedničkog postolja je stigao Nenad Zakić osvojivši 3. mesto u kategoriji dečaci do 12 godina.

 

Zapažene rezultate osvojili su i ostali takmičari JK Palić u sastavu: Luka Sretenović, Roland Kovač, Aleksa Sretenović, Sven Skenderović, Bertalan Molnar, Mate Marton, Benedek Marton, Tamaš Arnold i Nenad Zakić, zahvaljujući čemu je, od ukupno 18 mladih ekipa, jedriličarski klub Palić zauzeo 4. mesto.

 

U generalnom plasmanu, 1. mesto 13. SEEOOC regate i trofej "Zoltan Nemet", osvojio je jedriličar Akademskog jedriličarskog kluba Beograd, Stefan Yuill. Drugoplasirani je Ondrej Szitas, jedriličar iz Slovačke, a na 3. mesto se plasirao Jakob Musa Olivieri, jedriličar iz Slovenije.

 

Na SEEOOC regati su učestvovali takmičari iz 7 srpskih klubova, od kojih je mlada ekipa trenera Dejana Zakića zauzela 2. mesto.

 

Suorganizatori regate su Jedriličarski Savez Srbije i Jedriličarski Savez Vojvodine, dok su glavni finansijeri regate Ministarstvo sporta i omladine, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Grad Subotica. Organizaciju regate su podržali i Jedriličarski Savez Beograda i brojni sponzori.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

25.04.2019.

 

Васкршња честитка градоначелника Богдана Лабана

 

 

 

 

Упућујем срдачне честитке свим грађанима Суботице који Ускрс славе по јулијанском календару.
Желим вам да највећи хришћански празник проведете у кругу својих најдражих, у добром здрављу, миру и љубави.
Христос васкрсе!

 

 

Васкршња честитка председника Скупштине града Тивадара Бунфорда

 

 

 

 

Свим суграђанима који Васкрс славе по јулијанском календару, честитам Васкрс и желим да вам кућа у весељу блиста, а мир и срећа испуне ваше домове.
Христос васкрсе!

 

____________________________________________________________________________

 

25.04.2019.

 

Prvomajski uranak na Paliću

 

 

Tradicionalni palićki Prvomajski uranak će ove godine trajati 5 dana, a imaće i nove sadržaje - Dečiji dani na Velikoj terasi i Festival zanatskog piva "Palićka neman".

 

 

 

 

U okviru Dečijih dana 1. i 2. maja, na Velikoj terasi od 16 do 19 časova organizovane su besplatne radionice za najmlađe, maskenbal, izrada maski, igre memorije, a u skladu sa tradicijom tu je i luna park.

 

Festival zanatskog piva "Palićka neman", održaće se na Velikoj terasi 1. maja. Festival počinje u 11 časova, a posetiocima će svoj asortiman zanatskog piva predstaviti 4 pivara.

 

Među sportskim sadržajima, u organizaciji Gradskog saveza "Sport za sve", održaće se tradicionalni "Trimbi". Okupljanje učesnika je planirano 1. maja u 8 časova ispred bioskopa Jadran.

 

Za saobraćaj će biti zatvorene Splitska aleja, Jožefa Hegediša i Olge Penavin, gde će moći ući samo vozila sa propusnicom preduzeća "Park Palić", stanovnici ovih ulica i gosti hotela.

 

Od 7 do 20 časova radiće veliki parking kod hotela "Prezident" i parking u Ritskoj ulici. Cena dnevne karte za putnička vozila iznosi 200 dinara, odnosno 500 dinara za autobuse.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.04.2019.

 

Trinaesti Međunarodni i regionalni sajam privrede od 30. maja do 1. juna

 

 

Od 30. maja do 1. juna, Međunarodni i regionalni sajam privrede će u Hali sportova, na površini od preko 2000 kvadrata, prema očekivanjima organizatora okupiti oko 200 izlagača iz Srbije i regiona, a prijavljivanje učesnika je u toku. Partner sajma je Italija. Tema ovogodišnjeg sajma su IT sektor, digitalizacija i obrazovanje u skladu s privredom.

 

 

 

 

- Prepoznali smo informacione tehnologije i spoj sa ostalim privrednim branšama, kao veliku šansu. Oblast IT, inovacija, digitalizacije i spoj sa ostatkom privrede u najširem smislu, industrijom, poljoprivredom, trgovinom, turizmom kao i segmentom obrazovanja kroz prepoznavanje trenutnih i budućih potreba privrede i društva u celini, za šta je dualno obrazovanje važna tema za dijalog i saradnju obrazovnih institucija i privrede, rekao je član Gradskog veća zadužen za turizam, investicije i međunarodnu saradnju Srđan Samardžić, na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj povodom najave sajma.

 

- Sagledali smo delatnosti na nivou regiona i uočili jedan izuzetno uzlazni trend firmi i privrednih društava koji se bave informacionim tehnologijama. To nam je dalo podstrek da se konsultujemo sa glavnim organizatorom i pokroviteljem sajma, da na neki način uvedemo ovu novu temu kao glavnu, vodeću temu ovogodišnjeg sajma, rekao je savetnik u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog upravnog okruga, Laslo Karai.

 

Italija kao partner ovogodišnjeg sajma je četvrti spoljnotrgovinski partner Srbije, odnosno treća u Vojvodini po obimu trgovinske razmene, koja u ukupnom godišnjem iznosu dostiže 125 miliona evra.
- Na sajmu će se sigurno predstaviti partneri iz privrede sa teritorije Vereze i Lombardije koji predstavljaju značajan deo naše privrede. I upravno zbog toga sam veoma ponosan što će ovaj sajam biti još jedna prilika da se učvrste naši odnosi, rekao je počasni vicekonzul Italije u Subotici, Karmine Taralo.

 

- Potrudićemo se da ove godine, s obzirom i na temu koja je vrlo interesantna i na našeg partnera, Italiju koja je veoma velik potencijal za subotičku privredu i koja može da donese još privrednih poduhvata u našu regiju, podignemo ovaj sajam na jedan viši nivo, rekao je direktor JKP "Subotičke pijace", Dejan Ljubisavljević.

 

Zainteresovani izlagači mogu se prijaviti do 17. maja, a cene zakupa štandova su na prošlogodišnjem nivou.

 

B. Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

23.04.2019.

 

Održana tribina „Košare – bitka koja traje“

 

 

U organizaciji Gradskog odbora Društva srpskih domaćina Novog Sada i suorganizaciji grada Subotice, u Velikoj većnici Gradske kuće je održana tribina „Košare – bitka koja traje“, sa ciljem da javnost upozna sa značajem jedne od najsurovijih i najtežih bitki novije srpske istorije, u kojoj je svoje živote dalo 108 hrabrih boraca, među kojima su i črtvorica Subotičana.

 

 

 

 

- Subotica nije zaboravila svoje sugrađane, učesnike bitke na Košarama - Josipa Siča koji je dobrovoljno otišao da brani svoju zemlju, za koju je i poginuo 16. aprila i Dejana Perića, koji je preživeo Košare, ali i danas nosi kraj srca geler od ranjavanja, istakao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban u svom obraćanju okupljenima u prepunoj Velikoj većnici i podvukao da nikad ne smemo da zaboravimo te tragične dane u kojima su mladi momci od 18 do 22 godine, vojnici na služenju vojnog roka sa svojim starešinama, branili granicu.
- Upravo hrabrost, posvećenost i požrtvovanost koji su ti vojnici, ti dečaci tada pokazali je nešto što treba da nas motiviše, rekao je Laban i dodao da nakon 18 godina Srbija ispravlja veliku nepravdu.

 

Od ove godine godišnjica bitke na Košarama se po prvi put obeležava u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije. Predsednik Srbije je najavio da će doneti odluku o dodeli spomenice, a taj orden će dodeliti svakom od 108 boraca koji su dali živote u ovoj bitci.

 

Jedan od boraca koji je preživeo pakao Košara je Aćim Šarović, koji se u to vreme nalazio na redovnom odsluženju vojnog roka.

- Bio sam vojnik 53. graničnog bataljona, septembarska klasa, priseća se Šarović, 9. aprila 1999. godine.
- Tog 9. aprila kada je krenuo napad mi smo držali reon izvan karaule, jer je postojala mogućnost napada. Sutradan smo se malo povukli od karaule, kaže Šarović, a dan kasnije na svega 15 metara od njega poginulo je nekoliko njegovih saboraca.
- Do kraja, do povlačenja bili smo tamo. I danas smo svi kao jedan.

 

Komandant odbrane, pukovnik Ljubinko Đurković je rekao da se tih dana na Prokletijama branila otadžbina, štitilo pravoslavlje i pravdoljubivi svetski poredak.

- Značaj bitke na Košarama je takva, da joj svi generali daju značaj strateški jake bitke, rekao je Đurković citirajući rečenicu engleskog pukovnika Harisona „Da smo prošli Košare, danas bismo pili kafu u Beogradu, Kosovo bi bilo mnogo veće“.
- Mi tada nismo sačuvali samo granicu, već i stanovništvo, kulturno i istorijsko nasleđe - rekao je Đurković, ističući da je obučenost naše vojske i spremnost na žrtvu bila najupečatljivija u srpskoj istoriji.

 

Bitka na Košarama počela je 9. aprila, a završila se 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije nakon potpisanog Kumanovskog sporazuma povukla sa prostora Kosova i Metohije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

23.04.2019.

 

Vodeni ponedeljak u Gerontološkom klubu Bajmok

 

 

Gerontološki klub Bajmok tradicionalno obeležio Vodeni ponedeljak.

 

 

 

 

Bunjevački kulturni centar je kao i ranijih godina organizovao fijakere, polivače, devojke i mladiće u narodnim nošnjama koji su obilazili Bajmok. Po tradiciji, posetili su i Gerontološki klub i čestitali članovima uskršnje praznike.

 

Članovi kluba, zaposleni u Gerontološkom centru zajedno sa direktorom ustanove dr Nenadom Ivaniševićem i predstavnicima lokalne samouprave, dočekali su goste kako i dolikuje dobrim domaćinima. Srdačnoj i veseloj atmosferi doprinela je i Folkorna sekcija kluba Bajnat koja je pripredila prigodan program.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.04.2019.

 

Uskršnja čestitka gradonačelnika Bogdana Labana

 

 

 

 

Upućujem srdačne čestitke svim građanima Subotice koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru.
Želim vam da najveći hrišćanski praznik provedete u krugu svojih najdražih, u dobrom zdravlju, miru i ljubavi.

 

Szívből köszöntöm mindazon polgártársaimat, akik a Gergely-naptár szerint ünneplik a húsvétot.
Kívánom, hogy a legnagyobb keresztény ünnepet töltsék családjukkal jó egészségben, békében és szeretetben.

Srdačne čestitke upućujem svim građanima Subotice koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru.
Želim vam da najveći kršćanski blagdan provedete u krugu svojih najdražih, u dobrom zdravlju, miru i ljubavi.

 

Uskršnja čestitka predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda

 

 

 

 

Slaveći Hristovo uskrsnuće, blagoslovene uskršnje praznike, mnoštvo blagoslova i porodičnog mira, želim svim dragim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru.

 

A feltámadt Krisztust ünnepelve áldott húsvéti ünnepeket és családi békét kívánok minden kedves polgártársamnak, akik a Gergely-naptár szerint ünneplik a húsvétot.

 

Slaveći Kristovo uskrsnuće, blagoslovljene uskrsne blagdane, mnoštvo blagoslova i obiteljskoga mira, želim svim dragim sugrađanima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru.

 

____________________________________________________________________________

 

19.04.2019.

 

Tri nagrade za Dečje pozorište na 69. Festivalu profesionlanih pozorišta Vojvodine

 

 

Dečje pozorište Subotica je na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine osvojilo 3 vredne nagrade sa predstavom "Izvini, mama" reditelja Todora Valova. Peti put za redom, na ovom Festivalu, Dečje pozorište osvojilo je nagradu za najbolju predstavu za decu u celini. Natalija Vočeva dobila je nagradu za najbolju kreaciju lutaka, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, pripala Viktoriji Palfi za ulogu Vasje u predstavi "Izvini, mama".

 

 

 

 

Žiri 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu: rediteljka i književnica Vida Ognjenović (predsednica, Beograd), scenograf i kostimograf Miodrag Tabački (Beograd) i glumac i profesor AUNS Predrag Momčilović (Novi Sad), od 12. do 17. aprila 2019. godine video je 10 predstava u izvođenju sedam pozorišta. Na završnoj sednici, održanoj 17. aprila, doneo je sledeće

ODLUKE:

Da se nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeli predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica
Odluka je donesena jednoglasno.

 

Da se nagrada ''Tihomir Mačković'' za najbolju kreaciju lutaka dodeli Nataliji Vočevoj za kreaciju lutaka u predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica
Odluka je donesena jednoglasno.

 

Da se nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, na osnovu jednoglasne odluke žirija dodeli Viktoriji Palfi za ulogu dečaka Vasje u predstavi Izvini mama, po bajci Neću da se izvinim Sofije Prokofjeve, dramatizacija i režija Todor Valov, Dečje pozorište Subotica
Odluka je donesena jednoglasno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.04.2019.

 

Novinarska radionica Fondacije "Danilo Kiš"

 

 

U četvrtak, 9. maja 2019. godine, sa početkom u 19.30 u Omladinskom klubu „Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“ biće održan susret Novinarske radionice Fondacije "Danilo Kiš", koju vodi novinarka Jelena Lemajić iz Subotice.

 

 

 

 

Ljubitelji publicističkog stila imaće priliku da se upoznaju s različitim oblicima novinarskog izražavanja, razvijaju pisanu i govornu kulturu, oslobode se straha od javnog nastupa i diskutuju o važnim temama sa svojim sugrađanima. Takođe, u saradnji sa subotičkim medijima, članovi redakcije Novinarske radionice imaće priliku da svoje priloge objavljuju u lokalnim medijima.

 

Nakon uvodnog edukativnog dela radionice u planu je osnivanje redakcije, koja će kroz različite vrste medija pratiti kulturne događaje u gradu, posebno one namenjene mladima.

 

Ukoliko želite da postanete član redakcije Novinarske radionice Fondacije "Danilo Kiš" i budete u toku trenutnih dešavanja, prijavite se putem elektronske pošte na: office@danilokis.rs ili putem telefona na: 024/ 523-566.
Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

Video galeria

 

 

 

palicki filmski festival, otvoreni univerzitet subotica, toplotne pumpe, grejanje, ustede u grejanju toplotnom pumpom, energynet subotica, Završen 18.Festival evropskog filma Palić,Yasemin Samdereli,Jan Komasa,Giulio Manfredonia,Lisa Aschan,Bence Miklauzic,Fiona Gordon,Bruno Romy, Dominique Abel,Subotica Ekonomija,privreda,poljoprivreda,Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation,IPA Programming,European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi,gradonacelnik,clan gradskog veca,suboticatrans,asfaltiranje ulica,vodovod i kanalizacija,ekologija,otpad,toplotne pumpe,Evropski fondovi,Zlatni toranj nemackom filmu Zaustavljen na putu,Dome Karukoski,palicki filmski festival,lordan zafranovic,srdjan karanovic,Vladimir Blaževski, Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, </font>
/>

 

PREČICE