Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

08.12.2016.

 

U Subotici svečano otvoren Počasni vicekonzulat Italije

 

 

Ambasador Italije u Srbiji, Đuzepe Manco, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, svečano su otvorili Počasni vicekonzulat Italije u Subotici, prvu italijansku konzularnu kancelariju u Srbiji van Beograda, koja će biti nadležna za Vojvodinu, u kojoj Italija zauzima prvo mesto kao strani investitor.

 

 

 

 

 

- Otvaranje ove kancelarije je odgovor Italije na zahteve naše zajednice koju u ovoj važnoj srpskoj pokrajini čine, između ostalog i mnogobrojni privrednici, izjavio je ambasador Manco, ističući da se "Vicekonzulat otvara u vreme kada su odnosi između Italije i Srbije na izuzetnom nivou i kada Italija u Briselu utiče i podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima između Srbije i Evropske unije, a da su italijanske firme najbrojnije u pokrajini."

 

U više od 50 italijanskih kompanija u Vojvodini, zaposleno je preko 10.000 radnika, od čega 2.000 u Subotici.

 

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović je izjavio da je "Vicekonzulat u Subotici tačka za budućnost, a da je Vlada AP Vojvodine zainteresovana za intenziviranje saradnje sa italijanskim regijama, sa kojima je po njegovim rečima već uspostavljena inicijalna saradnja.
- Subotica je mesto u kome posluje veliki broj italijanskih kompanija i veliki broj građana Italije ovde živi. Za sve njih, a i za naše građane, ovde će biti mesto susreta, razmene informacija i pomoći, mesto koje će povezivati sve oni koji zajednički žele da unaprede saradnju u svim oblastima života i rada. On će biti most između italijanskih i srpskih građana, rekao je Mirović.

 

- Pre tačno godinu dana otvoren je Italijanski kulturni centar u Subotici, a danas otvaramo Vicekonzulat, što je od velike važnosti i za grad i za privrednike. Nadamo se da ćemo vrlo brzo privući i druge potencijalne investitore u našu industrijsku zonu u Malom Bajmoku, rekao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

 

Počasni vicekonzul Italije u Subotici je Karmine Taralo, osnivač Italijanskog kulturnog centra "Piazza Italia" koji je u poslednjih godinu dana organizovao preko 50 kulturnih događaja u Subotici.

 

Svečanoj ceremoniji otvaranja Vicekonzulata, prethodio je sastanak ambasadora Italije, predsednika Pokrajinske vlade i gradonačelnika Subotice, sa predstavnicima italijanskih preduzeća u Vojvodini, a tokom današnjeg susreta razmotrene su mogućnosti proširenja italijanskog prisustva u Vojvodini.

 

Povodom svečanog otvaranja u prostoru Vicekonzulata je postavljena izložba fotografija "Spasilačke misije Italije na Mediteranu".

 

Počasni vicekonzulat Italije se nalazi na trećem spratu zgrade DDOR-a, u Đure Đakovića 2 i otvoren je svakog radnog dana od 9 - 13 časova.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

06.12.2016.

 

Međunarodni dan volontera obeležen u znaku humanosti

 

 

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana volontera, 5. decembra, Kancelarija za mlade Grada Subotice u saradnji sa Centrom za socijalni rad, organizovala je prikupljanje humanitarne pomoći za decu iz socijalno ugroženih porodica na teritoriji Subotice.

 

 

 

 

 

Pomoć u odeći, opremi za bebe, prehrambenim artiklima, sredstvima za higijenu, itd, prikupljanu tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, u prostorijama Gradskog omladinskog centra, biće predata Centru za socijalni rad, a potom upućena socijalno ugroženim porodicama.
Volonteri subotičke Kancelarije za mlade su u toku jučerašnjeg dana učestvovali i u humanitarnoj akciji udruženja Zajedno, tokom koje su prodajom unikatnih božićnih ukrasa prikupljali sredstva za funkcionisanje ovog udruženja.

 

Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. decembra 1985. godine kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5.decembar obeležava kao Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, odnosno Međunarodni dan volontera sa ciljem da se toga dana sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

06.12.2016.

 

Saopštenje članova Saveta Festivala evropskog filma Palić

 

 

 

 

Povodom odluke sa 6. sednice Skupštine Grada Subotice o razrešenju filmskog reditelja Zoltana Šifliša sa mesta člana Saveta Festivala evropskog filma Palić na predlog Gradskog veća, izražavamo zabrinutost zbog nedostatka bilo kakvog obrazloženja ili kvalitativne ocene rada gospodina Šifliša koje bi opravdalo ovakav postupak. Kao članovi Saveta osećamo dužnost da dosadašnji rad Zoltana Šifliša ocenimo najvišim ocenama pre svega zbog njegovog nesebičnog zalaganja u promovisanju mađarske kinematografije, kao i višegodišnjih bliskih kontakata sa najvišim filmskim institucijama te zemlje na čelu sa Magyar Filmunio što je rezultiralo činjenicom da je program “Novi mađarski film” jedan od najposećenijih i najaktuelnijih programa festivala na Paliću.
Pored toga, gospodin Šifliš je prisustvujući svakoj(!) sednici Saveta u velikoj meri doprineo razvojnim smernicama ove manifestacije putem stručnih ocena i predloga zahvaljujući kojim je Festival evropskog filma Palić i došao na mesto najrespektabilnijih filmskih manifestacija u Srbiji što potvrđuje i ocena evropske stručne javnosti i podrška Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.
Takođe izražavamo zabrinutost zbog odluke o postavljanju Gabrijele Vadleve (Vadlövő Gabriella) na mesto člana Saveta bez priložene biografijei bez konsultacija sa stručnim Savetom palićkog festivala, direktorom festivala, niti Otvorenim univerzitetom Subotica kao izvršnim producentom koji već godinama kao tim uz veliki napor uspevaju da postave ovu manifestaciju u sami vrh evropske kinematografije uprkos konstantnom smanjenju budžetskih sredstava.
Da podsetimo, Savet je vrhovno savetodavno telo Festivala evropskog filma Palić i kao takvo sastavljeno je isključivo od stručnih lica, u ovom slučaju filmskih profesionalaca. Takođe, napominjemo da članovi Saveta ne primaju nikakvu nadoknadu za svoj rad, već svojim iskustvom, zalaganjem i znanjem doprinose razvojnim smernicama ove manifestacije od Nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Mandat Saveta u ovom sastavu traje do februara 2018. godine.
Smatramo da ovakva praksa ni u kom pogledu ne doprinosi razvoju kulture Grada Subotice, pokrajine Vojvodine, niti Republike Srbije. Grad Suboticu vidimo kao svog saveznika i aktivnog učesnika u razvoju Festivala evropskog filma Palić u cilju što kvalitetnije međunarodne promocije samog grada, kao i kulture Srbije i Evrope uopšte.

 

Članovi Saveta Festivala evropskog filma Palić:
Mira Banjac – glumica, predsednica Saveta
Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić
Szabolcs Tolnai, filmski reditelj
Branislav Lečić, glumac
Gordan Mihić, scenarista
Petar Mitrić, selektor FEF Palić

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

05.12.2016.

 

Svečano otvoren šesti po redu „Winterfest”

 

 

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje, Srđan Samardžić, i direktor JKP „Subotičke pijace”, Ilinka Vukoja, večeras su, na Trgu republike, svečano otvoriti šesti po redu zimski vašar pod nazivom „Winterfest". Ova, sada već tradicionalna manifestacija, koja je prerasla u svojevrsnu božićno-novogodišnju atrakciju grada Subotice, održava se na prostoru tzv. „Malog korzoa”, u periodu od 5. decembra 2016. do 13. januara 2017. godine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ilinka Vukoja je, obraćajući se medijima, izjavila da se JKP „Subotičke pijace” trudilo da prostor ne kome će se održati „Winterfest” izgleda, kako je rekla, ovako čarobno i privlačno za sve Subotičane, ali i za goste koji će tokom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika posetiti naš grad.

 

Uz podsećanje da je cilj zimskog vašara očuvanje i promocija tradicije izrade narodnih rukotvorina, prezentacija velikog broja proizvoda starih zanata i široke ponude domaće i organske hrane, vina i rakije, odnosno gastronomske ponude tradicionalnih jela sa ovog područja, Tivadar Bunford je, u svom obraćanju, rekao da će učesnici „Winterfesta” ove godine svoje proizvode predstaviti na više od 80 štandova.

– Centar grada je i ove godine lepo okićen, pripremljen za praznične dane, a središte ove božićno-novogodišnje atmosfere predstavlja ‘Winterfest’. Pored prazničnog osvetljenja tu je i zajednička jelka svih građana i svetleće figure, što sve ujedno doprinosi tome da porodice ovde provedu prijatne zajedničke trenutke. Da bismo deci pružili još sadržajniji provod, pripremili smo im i jedno iznenađenje: kocke od kojih mogu da grade i da se slobodno igraju sa svojim roditeljima – istakao je Tivadar Bunford, poželevši istovremeno svim sugrađanima prijatne božićne praznike i srećnu i uspešnu Novu godinu. ...izvor

 

_________________________________________________________________________________

 

05.12.2016.

 

Intervju

 

Milan Jerinkić: Godina preduzetništva je trasirala tek jednu traku puta

 

 

Godina 2016. proglašena godinom preduzetništva, po rečima predsednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Subotice, Milana Jerinkića, ostvarila je tek delimičan pomak, a kroz neophodne reforme u narednoj godini bi tek mogla dati rezultate. Jerinkić smatra da je u prvih sto dana Vlade ostvaren primetan pomak na planu makroekonomske stabilnosti čime je trasirana jedna strana puta, ali je potrebno izgraditi i drugu trasu koja obuhvata subvencionisanje domaćih privrednika, fleksibilnost fondova, dostupnost sredstvima, rešavanje problema sive ekonomije, restrukturisanja javnog sektora, rešavanje problema gubitaša što bi, po njegovim rečima, doprinelo da u 2017. godini BDP bude na nivou od 7 do čak 10%.

 

 

 

 

- Generalna ocena bi se mogla dati da je to tek početak, a nadamo se da će se nastaviti sledeće godine i tek ona bi to mogla biti godina preduzetništva. Ako je državi trebalo da se aktivira i predloži nove programe i načine na koje bi se pospešio rad privrede, poslodavaca i preduzetnika, tako je s njihove strane trebalo vremena i mogućnosti da se naviknu i spoznaju čitav set mera, subveencija. Tako da, treba malo vremena da sve to krene. Mislim da nije ova godina bila dovoljna. Tek sledeće godine bi se moglo uraditi nešto značajnije, kaže Milan Jerinkić.

 

Udruženje poslodavaca Subotice je pokušalo kroz organizovanje okruglih stolova i drugim skupovima, približiti preduzetnicima sve mogućnosti koje nudi celokupan set mera.

- Imali smo jedan dobar razgovor sa Razvojnom agencijom Srbije, gde smo konstatovali da ima programa, subvencija i mogućnosti, ali su ciljna grupa velika i srednja preduzeća i inostrana pravna lica. Tako da tu preduzetnika, mikro i malih preduzeća nema. Uredba Vlade Republike Srbije je takva da imamo limite koje ne možemo da dostignemo, a oni se odnose na broj zaposlenih radnika i veličinu investicije. S obzirom da je to tako, izradili smo jedan predlog za izmenu uredbe gde smo predložili mogućnost da se startuje sa 10 novozaposlenih radnika. Ima dva kriterijuma, broj zaposlenih i veličina investicije. Tu je bila donja granica 50 radnika i 500.000 evra što je za veliku većinu preduzetnika i poslodavaca nedostupno, te smo pokušali da smanjimo ove uslove na 40, 30, 20, 10 zaposlenih, odnosno da bude investicija između 100.000 i 150.000 evra za 10 novozaposlenih radnika, tako da se taj limit pomera, kako bi stvorili mogućnost da i ostali mogu u tome da učestvuju.

 

Jerinkić takođe, za sve koji se bave biznisom ističe značaj dostupnosti obrtnih sredstava, novca, koja je kaže, u sadašnjem sistemu veoma otežana, a procedure kod banaka su dugotrajne i oseća se ozbiljan nedostatak Razvojne banke.
- Potrebna je banka koja bi pratila privredu, pod povoljnijim uslovima,a krajnji cilj bi bio da postoji projektno finansiranje. Znači da privredno društvo koje ima neki projekat i ima biznis plan, da može da se pojavi kod Razvojne banke i da ona, ukoliko oceni da je reč o ideji koja je realno ostvariva na tržištu, kao partner učestvuje u realizaciji te investicije. Procedure kod Razvojnog fonda Srbije i Razvojnog fonda AP Vojvodine su u nekim segmentima strožije, nego kod komercijalnih banaka. Konkretno kod komercijalnih banaka obezbeđenje putem hipoteke ide u srazmeri od 1,1 do 1,7 od traženog iznosa, dok je ovde situacija da se mora obezbediti trostruko veća hipoteka od iznosa traženih sredstava, što je nepovoljno i neisplativo. Taj ko ima tri puta veću hipoteku, ili će se obratiti komercijalnoj banci, ili neće uzeti kredit.

Problem je još i dužina obrade i visina kamate od 3%. Mnoge komercijalne banke su snizile visinu kamate na manje od 3%. Tako da odnos ova dva fonda koji treba da podstaknu privredni razvoj, nije primeren ni godini preduzetništva, niti realnoj situaciji na tržištu. Sve ovo smo sumirali i poslali predloge Vladi i nadležnim ministarstvima, kako bi u što skorije vreme došlo do relaksacije, odnosno izmene tih uslova, pod kojima veoma mali broj privrednika može doći do fondovskih sredstava.

 

Udruženje poslodavaca Subotice se bavilo i pitanjem subvencija na lokalnom nivou koje, po rečima Milana Jerinkića, unazad desetak godina uopšte nisu bile predviđene budžetom.
- Tokom prošle godine smo uspeli da sa lokalnom samoupravom dogovorimo jedan subvencionisan kredit, na otplatni rok od 6 godina, od čega lokalna samouprava 3 godine plaća kamatu, a korisnik kredita sledeće 3 godine. To je dobar kredit za poslodavce, a realizuje se putem pet poslovnih banaka. Problem je u tom što je sužena delatnost samo na proizvodnju i turizam, tako da svi ostali koji se bave uslugama, trgovinom itd., ne mogu da konkurišu.

 

Jerinkić kaže da je prošla godina naznačila neke pozitivne pomake po pitanju zapošljavanja, porasta proizvodnje i prometa, porasta ukupnog BDP-a, a tokom tekuće godine ima povećanog rasta poslovanja iz čega proizilazi sve ostalo.
- U toj situaciji nemamo finansijsku pratnju, niti pratnju od države i lokalne samouprave u mnogim segmentima. Navešću ovde parafiskalne namete, poresku politiku i sivu ekonomiju, gde nema nikakvog pomaka. Pomak je učinjen u segmentu investicija, u brzini dobijanja građevinskih dozvola koje se zaista na brži, jednostavniji i lakši način dobijaju. Jedino je kočnica kod katastra koji nije tako organizovan da može ispratiti ovakvu dinamiku. Takođe i ogromne su tarife koje se naplaćuju na hipoteke, uknjižbu itd. I u tom delu su veoma veliki zahvati.

 

Troškovi preduzetnicima i poslodavcima nisu smanjeni. Oni su na istom nivou, ili viši, jedino što je srećom došlo do povećanog prometa, te se zahvaljujući ovoj činjenici, da je zahvaljujući povećanom prihodu lakše isplatiti sve troškove, kaže Jerinkić.

 

- Siva ekonomija je i dalje krupan problem. S obzirom da država nije smanjila poreze i doprinose, u nastojanju obezbeđivanja sigurnosti punjena budžeta, siva ekonomija je dobila na zamahu. Početkom godine je započeo organizovani sistem smanjenja sive ekonomije, sačinjen iz više segmenata i trajao je negde do sredine godine. Nakon toga se oseti da se ovde zastalo i da je ovaj sistem izgubio dah.

 

Takođe, Jerinkić kao jedan od važnih segmenata ukupnog privrednog ambijenta ističe veliki odliv radne snage.
- Velik broj stručnih, mladih ljudi je otišao u inostranstvo, te je privreda ostala bez kvalitetne radne snage, kaže predsednik UO Udruženja poslodavaca Subotice, Milan Jerinkić i dodaje da pokušaji, da se kroz dualno obrazovanje obezbede adekvatni kadrovi za privredu, tek kroz četiri godine mogu dati izvesne vidljive rezultate.
- Sistem obrazovanja je zadnjih godina derogiran, tako da nakon srednjeg stručnog obrazovanja mladi ljudi izlaze sa nedovoljnim fondom kako opšteg, tako i stručnog znanja, sa neformiranim radnim navikama, radnom disciplinom i nedostatkom vizije sopstvene budućnosti. Koncepcija je ili državni posao, ili odlazak u inostranstvo, što je loše za privredu i društvo u celini. Država mora da pokrene rešavanje ovog problema.

 

Kod problema naplate, Jerinkić kaže da je evidentan problem u poslovanju sa privrednim subjektima, gde je više od polovine na ivici likvidnosti.
- Teško se dolazi do pozajmice i po principu spojenih sudova, jedno, drugo povlači. Ulazimo u "vrzino kolo", a nemamo više mogućnost multi kompenzacije, koja je postojala u vreme postojanja Službe društvenog knjigovostva. Imali smo mnogo čistiju situaciju.

 

U prvih sto dana Vlade, Jerinkić smatra da je učinjen primetan pomak na planu makroekonomske stabilnosti čime je trasirana jedna strana puta, ali je potrebno izgraditi i drugu trasu koja obuhvata subvencionisanje domaćih privrednika, fleksibilnost fondova, dostupnost sredstvima, rešavanje problema sive ekonomije, što bi doprinelo da u 2017. godini, po njegovim očekivanjima BDP bude na nivou od 7 do čak 10%.

 

Takođe, Jerinkić smatra da u 2017. godini treba započeti sa rešavanjem problema javne potrošnje i prezaposlenosti u javnom sektoru, što je po njegovom mišljenju ogroman balast.
- Mi sigurno imamo od 20 - 30% viška zaposlenih u javnom sektoru. I to bi trebalo nekom osmišljenom akcijom, iz godine u godinu, strukturalno prebacivati u privatni sektor, u proizvodnju.
Problem gubitaša takođe mora biti rešen, jer je ovo opterećenje koje nose ne samo privredni subjekti, nego svi građani.

 

...opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

02.12.2016.

 

Dervo Ahmetović: Subotička toplana samo sprovodi zakonsku regulativu

 

 

Na nedoumice korisnika daljnskog grejanja, kojima nije jasan razlog zbog kog im je Subotička toplana poslala ugovore o uslovima isporučivanja toplotne energije i koje su posledice, ako ne potpišu ugovor, direktor JKP "Subotička toplana", Dervo Ahmetović kaže da u ovoj situaciji nema ničeg skrivenog, ili štetnog za korisnike daljinskog grejanja, već je reč o postupanju u skladu sa zakonskom regulativom.

 

 

 

 

- Subotička toplana već godinama potpisuje ugovore sa korisnicima daljinskog grejanja i to uglavnom sa korisnicima koji su postali vlasnici u novim zgradama. Prema tome, ovo nije neka novina. Ovo je po Zakonu o energetici, Odluci Skupštine grada i po Zakonu o zaštiti potrošača, prema kojima smo dužni da imamo sačinjene ugovore sa korisnicima i na osnovu toga smo postupili. Ugovori su u skladu sa Zakonom o energetici i Zakonu o zaštiti potrošača, definišu uslove snabdevanja toplotnom energijom i tu nema ničeg skrivenog, ili nečeg što ide na štetu korisnika daljinskog grejanja, već jednostavno zakonska obaveza, koju Subotička toplana sprovodi, kaže direktor Subotičke toplane, Dervo Ahmetović.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

01.12.2016.

 

Održana konstitutivna sednica Organizacionog odbora Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju Subotica 2017

 

 

U Plavoj sali Gradske kuće održana je konstitutivna sednica Organizacionog odbora Evropskog univerzitetskog prvenstva u veslanju Subotica 2017, u organizaciji Grada Subotice i Univerzitetskog sportskog saveza Srbije.

 

 

 

 

Sednici su prisustvovali pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez, rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušan Nikolić, predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, prof. dr Siniša Jasnić, i Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za sport i omladinu.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

29.11.2016.

 

Dani Kanade u Subotici

 

 

Subotica je domaćin manifestacije „Dani Kanade u Subotici“, koja započinje danas i trajaće do 1. decembra, tokom koje će biti upriličen niz sadržaja koji će Subotičanima predstaviti Kanadu.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, razgovarali su danas sa savetnikom ambasadora Kanade u Beogradu, Brajanom Ebelom o unapređenju saradnje na planu kulture i obrazovanja i mogućnostima uspostavljanja privredne saradnje između Subotice i Kanade.

 

Dani Kanade započinju izložbom "Politika kretanja" Vesne Perunović u Galeriji Vinko Perčić i predavanjem savetnika ambasadora Kanade u Beogradu, Brajana Ebela o načinu na koji je Kanada prevazišla izazove globalne ekonomske krize. Predavanje će biti održano na Ekonomskom fakultetu u Subotici. U bioskopu Eurocinema biće prikazan animirani film "Legenda o Sarili", a u Gradskoj biblioteci će biti održano Književno veče posvećeno Alis Manro, kanadskoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

29.11.2016.

 

Održana sednica Saveta Severnobačkog upravnog okruga u proširenom sastavu

 

 

 

 

 

U Severnobačkom upravnom okrugu, održana je sednica Saveta u proširenom sastavu, kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Fonda „Evropski poslovi“ APV, čije prisustvo današnjoj sednici doprinosi poboljšanju saradnje i podizanju kapaciteta lokalnih samouprava u cilju optimalnijeg korišćenja sredstava iz EU fondova.

 

opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

29.11.2016.

 

Određene mere postupanja u slučaju širenja zaraze ptičjeg gripa

 

 

Na jučerašnjem sastanku Operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, zaključeno je da su svi nadležni organi i službe pripremljeni za realnu opasnost širenja virusa avijarne influence, ptičjeg gripa i određene mere po kojima će se eventualno postupati, kaže načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković.

 

 

 

 

- Bolest nije opasna za ljude, ali je moguća ekonomska šteta gazdinstava, ili pravnih subjekata, a u slučaju potrebe uništenja zaražene živine, štetu će nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, rekao je Vučković.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

29.11.2016.

 

Održan okrugli sto o kvalitetu voda u Vojvodini

 

 

Centar za ekologiju i održivi razvoj iz Subotice (CEKOR), u saradnji sa udruženjem Inženjeri zaštite životne sredine iz Novog Sada, u okviru realizacije ETNAR projekta, organizovao je u Novom Sadu, 25. novembra okrugli sto posvećen kvalitetu vode u Vojvodini.

 

 

 

 

Okrugli sto je pored učesnika iz civilnog sektora, aktivista na terenu, okupio predstavnike inspekcijskih službi, resorne stručnjake, u cilju informisanja o kvalitetu vode u Vojvodini, kako površinskih i podzemnih voda, tako i same pijaće vode, te mapiranja problema na putu usaglašavanja sa EU.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

29.11.2016.

 

Gran-pri za predstavu "Par cipela" na 13. Dečjem pozorišnom festivalu

 

 

Na 13. Dečjem pozorišnom festivalu „Pozorište Zvezdarište“ u Beogradu, subotičko Dečje pozorište sa predstavom „Par cipela“ u režiji Todora Valova, osvojilo je četiri vredne nagrade među kojima je i nagrada Gran-pri za najbolju predstavu. Pored nagrade za najbolju predstavu, dodeljene su i nagrade za najbolju režiju Todoru Valovu i glumcima Dečjeg pozorišta Jasmini Praliji, Kalo Beli i Greguš Zalanu.

 

 

 

 

Predstava „Par cipela“ trenutno je jedna od najnagrađivanijih i najgledanijih predstava Dečjeg pozorišta Subotica i po mišljenju stručnog žirija ovogodišnjeg Zvezdarišta koji su činili Milan Nešković, pozorišni reditelj, Vaja Dujović, glumica, i Jelena Paligorić, dramaturg, predstava koja odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako i po izvedbi.

Dečji pozorišni festival “Pozorište Zvezdarište” je regionalni takmičarski festival koji predstavlja najbolja scenska ostvarenja u pozorišnoj produkciji za decu na području Srbije i zemalja u okruženju. U ovogodišnjoj selekciji Festivala beogradska publika imala je priliku da vidi presek domaće produkcije predstava za decu i predstave iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Italije i Kine.

 

Zvanične odluke žirija Festivala "Pozorište Zvezdarište":

Nagradu za najbolju glumicu festivala Pozorište Zvezdarište, žiri dodeljuje Jasmini Praliji, za ulogu u predstavi „Par cipela“ u produkciji Dečjeg pozorišta iz Subotice. Jasmina Pralija, izuzetno raskošnim glumačkim talentom, na scenu iznosi briljantnu intrepretaciju, prepunu najsitnijih ukrasa i detalja. Njena glumačka sredstva su savremena i životna. Jasmina Pralija koristi širok dijapazon citata na različite vrste dečjeg pozorišta u svojoj glumi, i to radi na najvišem umetničkom nivou.

 

Nagradu za najboljeg glumca festivala, žiri dodeljuje ravnopravno glumcima Kalo Beli i Greguš Zalanu, za uloge u predstavi „Par cipela“. Ova odluka, kao i sve ostale, doneta je jednoglasno. Ova dva glumca na scenu iznose autentičnu energiju i disciplinu, sa sobom nose neverovatnu moć i iznad svega njihova je umetnička interpretacija na najvišem nivou. Glumci predstave „Par cipela“ igraju kao jedan, njihov je tim neverovatno uigran, i oni rade jedni drugima u korist. U njihovoj intepretaciji nema šmire, potcenjivanja publike. Ima discipline, jasne glumačke kreacije i iznad svega neverovatno poštenog odnosa prema publici i poslu koji obavljaju.

 

Nagradu za režiju žiri festivala Pozorište Zvezdarište dodeljuje Todoru Valovu za režiju predstave „Par cipela“ Dečjeg pozorišta Subotica. Todor Valov, kao autor ove izuzetne predstave, u oblast pozorišta za decu i mlade donosi novu energiju, izrazitu inovativnost i savremena rediteljska sredstva. On kombinuje promišljanja o različitim žanrovima. Njegova predstava diše, ona je poletna, emotivna i umetnički dovedena do perfekcije.

 

Grand prix festivala Pozorište Zvezdarište, žiri festivala jednoglasno i uz duboki naklon dodeljuje predstavi „Par cipela“.

„Par cipela“ umetnički je najmoćnija predstava ovogodišnjeg festivala. Ona odskače miljama daleko, kako po kvalitetu, tako po izvedbi. Njena najveća snaga zapravo leži u tome da je vrlo često umreženo mišljenje za dobru predstavu potrebno mnogo novca. „Par cipela“ nam govori da je, uz skromna sredstva i more mašte, moguće napraviti jednu visoko kvalitetno umetničko delo, koje je prepuno ljubavi, empatije i emocija. „Par cipela“ uliva nadu da je pozorište za decu i mlade na dobrom putu, da su inovacije na planu dramaturgije i režije, i glumačkih sredstava, moguće. „Par cipela“ je svima nama zadao zadatak kako jedna predstava za decu mora da izgleda, kao ozbiljna i umetnički visoko kvalitetna predstava, kako na etičkom, tako i na estetičkom nivou.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

26.11.2016.

 

Obeležen nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine Dan Velike narodne skupštine

 

 

Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine obeležio je jedan od četiri nacionalna praznika – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu 1918., kao i 330 godina od dolaska Bunjevaca na područje Bajskog trougla (Baja-Subotica-Sombor).

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Svečanosti, koja je počela intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde” i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila” prisustvovali su predsednik Vlade AP Vojvodine, Igor Mirović, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, izaslanica predsednika Republike Srbije Stanislava Pak Stanković, savetnik premijera Srbije, Gojko Radić, potpredsednik pokrajinske Vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine, Mihalj Njilaš, pomoćnici pokrajinskog sekretara za kulturu, Nebojša Kuzmanović i Đorđe Vukmirović, predsednik Skupštine grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, predstavnici svih bunjevačkih institucija i brojni građani. ...izvor

 

_________________________________________________________________________________

 

25.11.2016.

 

Prikupljanje humanitarne pomoći

 

 

Kancelarija za mlade Grada Subotice će 5. i 6. decembra povodom obeležavanja Međunarodnog dana volontera, u prostorijama Gradskog omladinskog centra, sa svojim volonterima i u saradnji sa Centrom za socijalni rad, organizovati prikupljanje humanitarne pomoći za decu iz socijalno ugroženih porodica na teritoriji Subotice.

 

 

 

 

Najpotrebnija je garderoba za dečake i devojčice, kao i oprema za bebe, pelene, sredstva za ličnu higijenu i paketi hrane (ulje, šećer, brašno, so, trajne konzerve, trajno mleko, pirinač i ostale namirnice koje nisu lako kvarljive).

Prikupljena pomoć 5. i 6. decembra može da se dostavi u prostorije Gradskog omladinskog centra (kod Glavne autobuske stanice, Senćanski put br. 5) u periodu od 18 do 20 časova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

24.11.2016.

 

Kadrovske izmene u javnim preduzećima obeležile sednicu Skupštine

 

 

Još jedan rebalans budžeta, izveštaj o ostvarenju budžeta u prvih devet meseci, kao i brojna kadrovska rešenja i imenovanje v.d. direktora u nekoliko javnih preduzeća, bile su neke od ukupno 60 tačaka dnevnog reda, koliko ih se našlo pred odbornicima na 6. zasedanju Skupštine grada. Predlog opozicije da se donese odluka o formiranju gradskih opština u Subotici – je odbijen.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Da Palić, Čantavir i Bajmok budu posebne opštine u okviru Grada Subotice nije nova ideja, a danas je ponovo došla na dnevni red, budući da su odbornici iz redova opozicionog Pokreta za građansku Suboticu podneli upravo ovakav predlog Odluke. Skupština većinom glasova nije prihvatila ovaj predlog, a kako gradonačelnik Bogdan Laban objašnjava, reč je o veoma kompleksnom i finansijski zahtevnom principu teritorijalne organizacije lokalne samouprave, koji će morati da sačeka.

Na pitanje zbog čega formiranje gradskih opština nije sprovedeno u delo kada su bili na vlasti, Jene Maglai kaže da nije bilo političke volje, ali i da je baš sada pravi momenat za tako nešto.

Na 6. sednici lokalnog parlamenta glasalo se i o kadrovskim rešenjima. Nebojša Daraboš podneo je ostavku na mesto člana Gradskog veća zaduženog za turizam, i odlazi na funkciju v.d. direktora preduzeća „Park Palić“. Umesto Daraboša, na predlog gradonačelnika imenovan je Srđan Samardžić, dosadašnji sekretar Sekretarijata za privredu, lokalni ekonomski razvoj i turizam u Gradskoj upravi. Ostavku je podnela i direktroka JKP „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo, a na njeno mesto došao je Đerđ Šugar, do skora zamenik direktora. Na mesto Dragana Božinovića, direktora „Suboticagasa“ koji je takođe podneo ostavku, imenovana je Ildiko Zedi, direktorka Poslovnog inkubatora, dok je Ferenc Marton razrešen funkcije direktora JP „Palić – Ludaš“, a za v.d. izabrana je Marta Dobo. Direktorki Turističke organizacije, Ivani Anđelković istekao je mandat, a zamenila ju je Andrijana Balać.

Skupština grada danas je usvojila i rebalans budžeta, kao i izveštaj o ostvarenju budžeta u prvih devet meseci ove godine. Osim toga, izmenjeni su programi poslovanja nekoliko javnih preduzeća, a razrešeni su i imenovani članovi školskih odbora u pojedinim osnovnim i srednjim školama. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

23.11.2016.

 

Narodnoj kuhinji Crvenog krsta donirana oprema vredna milion dinara

 

 

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ u saradnji sa Američkom agencijom za međunardoni razvoj (USAID), donirala je Narodnoj kuhinji Crvenog krsta Subotica, opremu vrednu milion dinara koja će omogućiti da se u njoj priprema dodatnih 400 obroka dnevno kako za socijalno ugroženo lokalno stanovništvo tako i za migrante koji se nalaze u Prihvatnom centru u Subotici.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ova donacija realizovana je u okviru osamnaestomesečnog projekta pod nazivom „Podrška lokalnim zajdnicama u odgovoru na izbegličku krizu“, koju sprovodi Američka agencija za međunardoni razvoj (USAID) u saradnji sa Fondacijom „Ana i Vlade Divac“, sa ciljem jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za reagovanje u vanrednim situacijama, podrazumevajući i aktuelnu migrantsku krizu. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

23.11.2016.

 

Ambasadorka Izraela posetila Suboticu

 

 

Ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer - Kam, posetila je Suboticu, a tokom sastanka sa gradonačelnikom Subotice, Bogdanom Labanom, između ostalog razgovaralo se o mogućnosti saradnje Subotice sa Izraelom u oblasti poljoprivrede, turizma i IT sektora.

 

 

 

 

- Nažalost, kompanije iz Izraela još nisu prisutne u našem gradu. Izrael je jedna od vodećih sila u IT sektoru u kom i naš grad raspolaže značajnim potencijalima. Imamo obrazovane ljude i visokoobrazovne institucije. Nastavićemo saradnju u oblasti kulture, a ambasadorki smo obećali da će sanacija i rekonstrukcija kompletne Sinagoge biti završena do kraja naredne godine, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

Ambasadorka Alona Fišer - Kam je istakla da Subotica raspolaže brojnim potencijalima, interesantnim za investitore iz Izraela, a po njenim rečima, tokom današnjeg sastanka razmotrena je i mogućnost prisustva izraelskih kompanija iz oblasti poljoprivredne tehnologije, otpadnih voda, navodnjavanja i u oblasti turizma:
- Svojim turističkim potencijalima Subotica može da privuče ne samo ljude iz Izraela nego i iz čitavog sveta, a veoma je bitna i ponuda jevrejskog nasleđa kojim raspolaže, rekla je ambasadorka Fišer - Kam.

 

Srbija i Izrael 2017. godine obeležavaju 25 godina diplomatskih odnosa i kako je zaključeno na današnjem sastanku, to je sjajna prilika za unapređenje odnosa između dve zemlje.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

23.11.2016.

 

Predavanje na temu: „Rodna ravnopravnost – juče, danas, sutra?!“

 

 

Predstavnice EKUS Centra „Mostovi“, predstavile su na današnjoj konferenciji za medije projekat u okviru kog će večeras u Bunjevačkoj matici biti održana predavanja i okrugli sto u okviru projekta: „Rodna ravnopravnost – juče, danas, sutra?!“

 

 

 

 

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

23.11.2016.

 

Humanitarna akcija za Ivu

 

 

Udruženje Kraljevina Srbija u subotu, 26. novembra u 11 časova, u Dečijem pozorištu organizuje humanitarnu akciju, od koje će prihod biti namenjen lečenju naše 7-godišnje sugrađanke Ive Zvekić, koja boluje od leukemije i kojoj je neophodna transplantacija koštane srži, koja treba da se obavi u italijanskom gradu Bolonji.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Maloj Ivi je leukemija dijagnostikovana u aprilu ove godine. Kroz brojne humanitarne akcije koje su u međuvremenu organizovali građani i razne organizacije, prikupljeno je 35.000 evra. Za operaciju u Bolonji, nedostaje još 60.000 evra. Kako bi sredstva što pre bila obezbeđena, Udruženje Kraljevina Srbija organizuje predstojeće subote humanitarnu akciju, koja predstavlja nastavak humanitarnog Kraljevskog odbojkaškog turnira, koji je održan krajem septembra na Prozivci.

Osnovna baletska škola „Raičević“ se rado odaziva humanitarnim akcijama, pa će i ovaj put dati svoj doprinos. Učenica škole Jelena Milošev i bivši učenik Nikola Stamenković izvešće Adađo iz baleta Don Kihot.

Osim što će ustupiti svoju scenu, Dečije pozorište će u humanitarnoj akciji učestvovati i sa predstavom Par cipela.

Oni koji ne budu mogli da proprate humanitarnu akciju u subotu, svoj doprinos lečenju male Ive mogu da daju slanjem poruke 201 na sms broj 3030, koji je u funkciji od ponedeljka.

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

23.11.2016.

 

Svečana povelja UNIMA centra Srbije Oliveri Mudrinić

 

 

Prva dobitnica novoustanovljenog priznanja - Svečane povelje UNIMA centra Srbije je Olivera Mudrinić, izvršna direktorka Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

 

 

 

 

Svečana povelja dodeljuje se za „razvoj i negovanje teatrološke misli na međunarodnom planu“.

Upravni odbor UNIMA centra Srbije odlučio je da dodeli ovo značajno priznanje na predlog Pozorišnog muzeja Vojvodine, a u obrazloženju se između ostalog ističe „nemerljiva uloga Olivere Mudrinić u umetničkom oblikovanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici i stalnom traganju za novim pozorišnim sadržajima i formama takmičarskog programa, na predstavljanju nacionalnog lutkarstva pojedinih zemalja, izdavaštvu, a pre svega u organizaciji Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade“.

 

„Tokom proteklih deset godina i jedanaest festivala jedino sam se trudila da svoj posao radim najbolje što mogu i zaista nikad nisam razmišljala o priznanjima i nagradama. Utoliko me je ova vest više iznenadila.
Moram da kažem, a nadam se da neću biti pogrešno shvaćena, da je za mene uspešno realizovan projekat i dalje najveća nagrada i ono što mi pričinjava najveće zadovoljstvo. Ponosna sam na sve festivale, na sve do sada održane međunarodne teatrološke konferencije, na dvadeset objavljenih knjiga, uključujući tu monografije i zbornike, niz izložbi, uspešnu dugogodišnju saradnju s brojnim institucijama i pojedincima u zemlji i inostranstvu i još mnogo toga što sam sa saradnicima uspela da ostvarim od 2006. do danas. Smatram da sam zapravo imala sreću i privilegiju da upravo ja budem spona koja je omogućila da se sve to desi i verujem da je moj odnos prema poslu odraz svesti o tome. Pretpostavljam da je upravo to ono što nije moglo da ne da rezultate i prođe nezapaženo.
Istakla bih, na kraju, da sam izuzetno počastvovana odlukom Upravnog odbora UNIMA centra Srbije, pre svega jer je to odluka dokazanih umetnika i stručnjaka, koji su svoje živote posvetili lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu i mlade. Jedno je sigurno - nema većeg priznanja od onog koje dolazi od kolega“, izjavila je povodom nagrade Olivera Mudrinić.

 

Aleksandar Pavlić

 

________________________________________________________________________________

 

22.11.2016.

 

Pošaljite sms "201" na broj 3030 za malu Ivu

 

 

 

 

Našoj 7-godišnjoj sugrađanki Ivi Zvekić, kojoj je u aprilu ove godine dijagnostikovana leukemija, potrebna je transplantacija koštane srži, koja treba da se obavi u Bolonji u Italiji, i koja košta oko 90.000 evra. Zahvaljujući humanitarnim akcijama koje su organizovane proteklih meseci, do sada je prikupljeno 35.000 evra. To je tek trećina sume koja je potrebna da bi se operacija obavila, a da bi se Iva uputila u klinički centar u Italiji, neophodno je da se sakupi barem 50 odsto potrebnih sredstava. Iva je juče dobila humanitarni SMS broj i sada se donacije mogu izvršiti i preko telefona. Ako želite sms-om da donirate za Ivu i pomognete joj da se izleči, pošaljite "201" na broj 3030 (sve mreže u Srbiji). Cena jedne poruke je 100 dinara (PDV se ne naplaćuje).

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

18.11.2016.

 

Počela Webiz edukacija pod sloganom „Otvaramo vrata novih mogućnosti”

 

 

Posle uspešne konferencije u Zrenjaninu i letnje poslovne edukacije na Zlatiboru, organizatori Webiz-a pripremili su još jednu edukaciju – namenjenu poslovnim ljudima, malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima, predstavnicima kompanija koji žele da unaprede svoje poslovanje pomoću savremenih tehnologija i digitalnih marketinških alata i tehnika – koja se od 18. do 20. novembra održava u hotelu „Galerija“, u Subotici. Webiz edukaciju pod sloganom „Otvaramo vrata novih mogućnosti”, večeras su, u kongresnoj sali „Rim“ hotela „Galerija“, svečano otvorili menadžer Webiz projekta, Vladimir Kovač, i pomoćnik gradonačelnika Subotice, Marijana Cupać.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uz ocenu da su predavanja koja će učesnici skupa iz naše zemlje, BiH i Hrvatske slušati od stručnjaka koji mogu da im prenesu deo svog znanja i iskustva – samo 50 odsto vrednosti ovog događaja, Kovač je kazao da je Webiz edukacija prepoznatljiva upravo po networkingu.

– U okviru networkinga svako može da porazgovara sa predavačima i učesnicima edukacije i da se upozna sa drugim posetiocima. Potencijal upoznavanja i razmene iskustava na događajima ovakvog tipa je izuzetno veliki – rekao je Kovač. ...izvor

 

__________________________________________________________________________________

 

18.11.2016.

 

Položeni venci i cveće na spomenik „Balada vešanih“

 

 

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 75. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili pomoćnik gradonačelnika Etela Jerinkić i članovi Gradskog veća Nataša Aleksić i Ilija Đukanović.

U ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga venac je položila zamenik načelnika Severnobačkog upravnog okruga Vesna Bajić, a vence su položile i delegacije Mesne zajednice „Centar III”, Jevrejske opštine Subotica i Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”.

Učenici Politehničke škole su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava.

Nakon polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, delegacije grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položile su vence i na Jevrejskom groblju, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

17.11.2016.

 

Potpisan ugovor o stambenom zbrinjavanju izbeglica


 

 

U Zelenoj sali Gradske kuće potpisan je Ugovor o dodeli sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i nabavku paketa građevinskog materijala za popravku, ili adaptaciju predmetne seoske kuće sa okućnicom, između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije i Grada Subotice. Ugovor su potpisali, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i u ime Komesarijata za izbeglice i migracije, Vladimir Cucić.

 

 

 

 

Na osnovu ovog ugovora, biće rešen stambeni problem za oko 30 porodica interno raseljenih, nakon ratova devedesetih, koji su evidentirani na teritoriji Grada Subotice. Reč je o bespovratnim sredstvima u iznosu od 330.000 evra namenjenih za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i nabavku paketa građevinskog materijala za popravku, ili adaptaciju predmetne nekretnine.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

17.11.2016.

 

Postavljen novi balon iznad bazena u Dudovoj šumi

 

 

Zamenica gradonačelnika Timea Horvat, član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine Nemanja Simović, predali su na upotrebu novi zaštitni balon na bazenu u Dudovoj šumi.

 

 

 

 

Novi balon čija je vrednost 10 miliona dinara, po rečima člana Gradskog veća zaduženog za oblast sporta i omladine Nemanje Simovića, kroz ostvarenu uštedu u oblasti zagrevanja i osvetljenja, veoma brzo će se isplatiti.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

17.11.2016.

 

Raspisan Konkurs za dodelu studentskih stipendija

 

 

 

 

Komisija za dodelu stipendija Grada Subotice raspisala je konkurs za dodelu stipendija za studente sa teritorije Grada za školsku 2016/2017. godinu. Biće dodeljeno 100 stipendija, koje će se isplaćivati u deset jednakih mesečnih rata. Konkurs je otvoren do 5. decembra a sve dodatne informacije mogu se dobiti u Sekretarijatu za društvene delatnosti Gradske uprave na 3. spratu Gradske kuće u sobi 305, ili putem telefona na brojeve 626-883 i 626 718.

 

Redakcija Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

16.11.2016.

 

Smeštaj za maloletne migrante u Subotici

 

 

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Nenad Ivanišević, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji, Ursula Laubli, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, i predstavnici humanitarne organizacije Spasimo decu (Save the Children) obišli su danas objekat izgrađen pri Domu za decu ometenu u razvoju ,,Kolevka“ u Subotici namenjen za smeštaj maloletnih migranata bez roditeljskog staranja. Novoizgrađeni objekat deo je projekta „Podrška maloletnim licima bez pratnje u Srbiji“ čiji je cilj unapređenje sistema zaštite maloletnih migranata koji putuju bez pratnje, kao i povećanje kapaciteta za njihov smeštaj u institucijama socijalne zaštite.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Nenad Ivanišević je podsetio da je novoizgrađeni objekat pri Domu „Kolevka” deo projekta „Podrška maloletnim licima bez pratnje u Srbiji“ koji je obuhvatio i rekonstrukciju prihvatnih stanica pri Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd i Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu, i da je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju u Srbiji za realizaciju tih projekata opredelila oko 563.000 švajcarskih franaka.

- Zahvaljujem se Pokrajinskoj vladi na davanju saglasnosti da se ovaj objekat izgradi, kao i organizaciji ’Save the Children’ koja je pomogla da se objekat opremi i koja će, takođe, pružiti podršku i kod zapošljanjavanja određenog broja stručnih lica koja imaju cilj da podrže sistem socijalne zaštite u zaštiti maloletnih migranata bez pratnje tokom cele rute. Procena je da u ovom momentu u Srbiji boravi oko 37 odsto dece u okviru celokupne migrantske populacije i to je svakako populacija koja će jednim delom biti i korisnik do započinjanja azilne procedure, odnosno posle određivanja staratelja od strane nadležnih centara za socijalni rad - istakao je Ivanišević.

 

Ursula Laubli je naglasila da je u poslednje četiri godine Švajcarska uložila 490 miliona dinara u migrantske projekte u Srbiji, na osnovu bilateralnog sporazuma dve zemlje.

- Radimo na povratku ljudi iz naše zemlje u vašu zemlju, a takođe i na osnaživanju lokalnih kapaciteta da se bore sa ovim povećanim prilivom migranata u poslednje vreme – rekla je Ursula Laubli.

 

Direktor Doma „Kolevka”, Nenad Kozomora, rekao je da je tokom protekle dve i po godine u Domu bilo smešteno oko 80 maloletnih migranata, većinom u pratnji roditelja.

- Smeštajni kapacitet ovog objekta je oko 20 korisnika. Verujem da će uskoro biti rešeno i finansiranje određenog broja ljudi koji će pomoći zaposlenima u našoj ustanovi da se obezbede što adekvatniji uslovi za smeštaj. Sve ovo je aktuelno dok traje migrantska kriza, a ono što je za nas, kao ustanovu, bitno jeste da će nakon završetka migrantske krize objekat imati svoju punu svrhu u redovnom obavljanju poslova u Domu ’Kolevka’ – kazao je Nenad Kozomora.

 

Izvor: Subotica.rs

 

VIDEO TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

15.11.2016.

 

Zimska služba spremno dočekuje sneg

 

 

Zamenica gradonačelnika Timea Horvat, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Predrag Radivojević i direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Slobodan Milošev, prisustvovali su smotri Zimske službe na Gradskoj deponiji JKP „Čistoća i zelenilo“, odakle su poručili sugrađanima da spremno dočekuju snežne padavine.

 

 

 

 

 

- Grad i ove godine spremno dočekuje sneg. Evo i ovim obilaskom smo videli da JKP „Čistoća i zelenilo“ ima potrebnu mehanizaciju za uklanjanje snega i poledice na svim prilazima i putevima svih prioriteta, na teritoriji Grada Subotice, rekla je zamenica gradonačelnika i zamenica komadanta Štaba za vanredne situacije,Timea Horvat. Prema njenim rečima, za zimsku službu izdvojeno je 17 miliona dinara, od čega 15 miliona za JKP „Čistoća i zelenilo“ koje je nadležno za čišćenje ulica, parkova i trgova. Za JP „Palić Ludaš“ koje brine o održavanju zaštićenog područja, izdvojeneo je 750.000 dinara, a 910.000 obezbeđeno je za gorivo mesnim zajednicama, jer se očekuje i njihova saradnja.

 

- Za predstojeću sezonu obezbeđene su dovoljne količine soli i agregata. Javno preduzeće za upravljanje putevima upravlja sa 236 kilometara lokalnih puteva i ulica i sa 190.000 kvadrata trotoara i biciklističkih staza. Nadzorni organi preduzeća će u toku zime 24 sata pratiti stanje vremenskih prilika i u zavisnosti od vremenskih prilika davaće naloge izvođačima, rekao je direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević.

 

Direktor JKP „Čistoća i zelenilo“ Slobodan Milošev je rekao da se nada, da se neće ponoviti situacija kakva je bila 2012. godine, ali je ovo javno - komunalno preduzeće spremno čak i za ovakve uslove, kako u pogledu opremljenosti mehanizacijom, tako i kada je reč o ljudstvu.
- Ukupno ima 76 izvršilaca, od toga su 29 vozači kamiona i raznih radnih mašina, a 47 su pomoćni radnici. Moram da napomenem da naše preduzeće ima mnogo više zaposlenih i ukoliko nam se ponovo desi neka 2012. godina, sigurno je da ćemo biti spremni da reagujemo sa još većim brojem ljudi. Ukoliko bude normalna zima, ovo će biti dovoljno, rekao je Slobodan Milošev.

 

opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.11.2016.

 

Predstavljeni konkursi Razvojnog fonda Vojvodine

 

 

Udruženje poslodavaca Grada Subotice u saradnji sa lokalnom samoupravom, organizovalo je u Plavoj sali Gradske kuće sastanak sa predstavnicima Razvojnog fonda Vojvodine.

 

 

 

 

 

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima dobijanja kredita za investicije i obrtna sredstava za poslodavce i preduzetnike na teritoriji grada Subotice, koje je obezbedio Razvojni fond Vojvodine, ali ova sredstva do sada nisu bila dovoljno iskorišćena. Po rečima Jelene Trenkić iz Razvojnog fonda Vojvodine, trenutno je raspisano 11 konkursa na koje se može aplicirati do kraja godine.

- Imamo kredite za obrtna sredstva, za finansiranje izvoza, trajna obrtna sredstva, investicione projekte, velike investicione projekte, prilično široku paletu proizvoda, rekla je Trenkić.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

14.11.2016.

 

Održan okrugli sto posvećen socijalnom dijalogu

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica, održan je okrugli sto na temu „Socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca u Srbiji i uloga Republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova“, na kom su učestvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republičke agencije za mirno rešavanje sporova, Unije poslodavaca i sindikata, Privredne komore Srbije i Grada Subotice.

 

 

 

 

 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uspostavljanje socijalnog dijaloga smatra najboljim modelom rešavanja sporova, a na državi je da razvija taj dijalog i da uspostavi zakonodavni i institucionalni okvir, kojim će da potpomogne razvoj socijalnog dijaloga, kako bi se svi sporovi rešavali mirnim putem.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE