Gradske teme

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

30.01.2015.

 

Poskupljuje gas

 

 

 

 

Od 2. marta, cene prirodnog gasa za domaćinstva i manje poslovne potrošače biće veće za 5,76 do 6,08 odsto, saopšteno je iz JKP „Suboticagas“. Nova cena za domaćinstva iznosiće 51,74 dinara po m3 a za manje poslovne potrošače 49,14 dinara po m3. Saglasnost na korekciju cena dala je republička Agencija za energetiku.

 

_________________________________________________________________________________

 

30.01.2015.

 

Održana 60. sednica Gradskog veća

 

 

 

 

Održana je 60. sednica Gradskog veća sa koje će, između ostalog, Skupštini grada biti prosleđen predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije Konsolidovanog završnog računa grada za 2015. godinu.

Gradsko veće je na današnjoj sednici donelo i Program trošenja sredstava u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada, kao i Program mera za unapređenje uslova života.

Skupštini grada biće upućen i predlog Programa korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine u ovoj godini, kao i predlog Rešenja o imenovanju direktora Apoteke Subotica. Predložena je Violeta Sloboda, diplomirana farmaceutkinja.

 

_________________________________________________________________________________

 

30.01.2015.

 

Za prvo dete 10.000 dinara

 

 

Gradsko veće je donelo Rešenje o utvrđivanju nominalnog iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete iz sredstava budžeta Grada za 2015. godinu. Utvrđen je iznos od 10 hiljada dinara.

 

 

 

 

Gradsko veće je na današnjoj sednici donelo i Rešenje o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" u 2015. godini.

Rešenje će se primenjivati od februara. Za jasleni uzrast, ekonomska cena je oko 17 hiljada 200 dinara, a učešće korisnika - 20 odsto, iznosi oko 3 hiljade 400 dinara. Za celodnevni boravak od 3 do 5 godina i pripremni predškolski program, ekonomska cena iznosi blizu 15 hiljada dinara, a učešće korisnika skoro 3 hiljade dinara. Za poludnevni boravak od 3 do 5 godina i pripremni predškolski program, ekonomska cena iznosi oko 6 hiljada dinara, a učešće korisnika 20 odsto je oko hiljadu 200 dinara.

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2015.

 

Fresh&Co seli u Beograd

 

 

Fabrika za preradu voća Fresh & Co će se do kraja godine preseliti u Beograd i biće integrisana u novi Centar za proizvodnju sokova. Jedan pogon će biti preseljen u martu, drugi u junu, ili julu, a kompletno preseljenje će biti završeno do kraja 2015. To za Suboticu znači gašenje oko 120 radnih mesta.

 

 

 

 

Kako se navodi u saopštenju, Coca-Cola sistem u Srbiji (Coca-Cola Hellenic i kompanija Coca-Cola) uložiće 3,8 miliona evra u proizvodne i kapacitete za skladištenje u cilju pokretanja najsavremenijeg pogona za proizvodnju sokova u Beogradu, što će opmogućiti otvaranje 80 novih radnih mesta u ovom gradu.

„Kompanija žali što će ovaj proces uticati na pojedina radna mesta u subotičkoj fabrici, uglavnom onih zaposlenih koji odluče da ne pređu u Beograd. Svim zaposlenima biće ponuđena mogućnost da se prijave za nova radna mesta koja će biti otvorena. Kompanija će im pomoći pri preseljenju kroz podršku u obezbeđivanju smeštaja tokom prelaznog perioda. Zaposlenima na čija radna mesta će ovaj proces uticati biće ponuđena kompletna podrška, uključujući pomoć u traženju novog posla i otpremnine koje su veće od onih propisanih zakonom“, navodi se u saopštenju Coca Cola sistema u Srbiji.

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2015.

 

Tri mala granična prelaza kod Horgoša

 

 

Do početka turističke sezone biće otvoren stari granični prelaz Horgoš, najavio je predsednik istoimene Mesne zajednice Ištvan Bačkulin.

 

 

 

 

On je za „Mađar so“ rekao da ne samo što su otklonjene prepreke za otvaranje starog prelaza, koji je zatvoren nakon otvaranja sadašnjeg prelaza Horgoš-Reske na auto-putu, nego je u planu i otvaranje još jednog novog.
„Nadležni su se dogovorili o načinu podele objekata, koji stoje na starom prelazu, između dve strane, koje bi zadatke trebali izvršiti u cilju obnove, tako da je sada realna mogućnost otvaranja starog prelaza još ove godine“ - kaže Bačkulin.

On je dodao da se razgovaralo i o mogućnostima otvaranja novog prelaza u pravcu Morahaloma.
"Inicijativa potiče od gradonačelnika Morahaloma. Ideja je da dva naselja, koja vazdušnom linijom i nisu toliko udaljena, približimo. To bi rasteretilo ne samo postojeći granični prelaz, nego bi olakšalo prelazak granice i svim gostima koji se zapute u banju u Morahalomu“ – rekao je Bačkulin za „Mađar so“.

Kako piše ovaj list, za otvaranje novog prelaza bilo bi potrebno da se izvrše radovi na srpskoj strani.

 

Izvor: Tanjug

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2015.

 

Besplatne užine za učenike srednje škole OISŠ „Žarko Zrenjanin”

 

 

U Medija-centru Gradske kuće potpisan je ugovor o donaciji između pekare „Arena 2“, grada Subotice i Osnovne i srednje škole (OISŠ) „Žarko Zrenjanin”. Ugovor su potpisali Fitim Čenaj, u ime pekare „Arena 2”, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Milimir Vujadinović i direktorka OISŠ „Žarko Zrenjanin” Dragana Vučković.

 

 

 

 

Uz izražavanje zahvalnosti prošlogodišnjem donatoru besplatnih užina za učenike srednje škole „Žarko Zrenjanin” - pekari „Proleće” i njenom vlasniku Isenu Martinaju - Milimir Vujadinović je rekao da su i ove godine u budžetu grada izdvojena sredstva za ishranu učenika u osnovnim školama, oko 18 miliona dinara, ali da je trebalo rešiti i pitanje ishrane učenika u srednjoj školi „Žarko Zrenjanin”, pre svega zbog njene specifičnosti.

- Pekara ’Arena 2’ i grad Subotica, kao realizatori projekta ’180 dana humanosti’, nazvanog po broju nastavnih dana u jednoj školskoj godini, preuzeli su obavezu da od 2. februara do 31. decembra 2015. godine, za nastavne dane, obezbede jednu užinu dnevno za 90 učenika srednje škole ’Žarko Zrenjanin’. Pekara ’Arena 2’ će do 31. decembra ove godine obezbediti 15.500 užina, a grad Subotica će finansirati pripadajući porez na dodatu vrednost u visini od 155.000 dinara – naveo je Vujadinović. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2015.

 

Stručni skup na temu primene Zakona o radu

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica održan je stručni skup na temu primene Zakona o radu, kog su inicirali privrednici i Republičke inspekcije rada.

 

 

 

 

Stručni skup je u smislu preventivne edukacije omogućio dijalog privrednika i predstavnika inspekcije, a ima za cilj da informiše i usmeri zainteresovane kako da primene zakon.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

U 2015. godini prioritet izgradnja komunalne infrastrukture

 

 

Sredstva koja su ove godine na raspolaganju JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice", u odnosu na prošlu godinu uvećana su za 140 miliona dinara, a ovaj iznos će biti opredeljen za infrastrukturu i izgradnju sportskih objekata. Ostali programi ostaju na prošlogodišnjem nivou, dok su sredstva potrebna za funkcionisanje ovog javnog preduzeća umanjena u odnosu na prethodnu godinu, za 10 - 15 posto, kaže Peter Blau direktor JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice".

 

 

 

 

Po rečima direktora JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" Petera Blau, u ovoj godini će prioritet biti izgradnja komunalne infrastrukture. Takođe, među prioritetnim ciljevima je odvođenje atmosferskih voda sa javnih površina, za šta u prethodnim godinama nije bilo dovoljno sredstava, a ove godine je u tu svrhu opredeljeno 15 miliona dinara.
- Tih 15 miliona dinara će poboljšati situaciju, ali ne u značajnoj meri, u odnosu na zahteve i evidenciju po kojima bi realan budžet bio između 30 i 40 miliona dinara, kaže Peter Blau.
Povećana su i sredstva neophodna za održavanje pešačkih i biciklističkih staza.

Kada je reč o investicijama, iz gradskog budžeta će se finansirati nastavak rekonstrukcije Doma kulture u Tavankutu, rekonstrukcija objekta Trokadero u MZ Aleksandrovo, krova Doma kulture u Novom Žedniku, sanacija dela fasade na zgradi bioskopa "Jadran", sanacija krova zgrade stare berze, nastavak izgradnje autobuskih stajališta, rasveta Gradskog stadiona i nastavak postavljanja video nadzora.
Značajna sredstva se očekuju i sa pokrajinskog nivoa, a kada je reč o izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, u toku je četvrta faza radova koja bi trebala biti okončana do kraja aprila.

 

Za JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" iz gradskog bužeta je izdvojeno oko milijardu i 154 miliona dinara.

 

...opširnije - VIDEO/magyar

 

______________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

Sanirane svlačionice u OŠ „Vladimir Nazor” u Đurđinu

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Blaško Stantić i član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac danas su, u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u Đurđinu, predali na korišćenje adaptirane i sanirane svlačionice učenicima ove škole i članovima Fudbalskog kluba „Đurđin”.

 

 

 

 

Gradonačelnik Maglai je, u izjavi za medije, rekao da je sa problemom dotrajalih svlačionica čije je korišćenje, zbog propadanja tavanice, bilo zabranjeno za decu upoznat prošle godine, da je nakon toga doneta odluka da se iz budžetske rezerve izdvoje sredstva za adaptaciju svlačionica i da se posle izrade projektne dokumentacije krenulo u izvođenje radova....dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

Taksisti prihvatili predloženu dinamiku rešavanja brojnih problema

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković razgovarali su danas sa predstavnicima subotičkog Saveza taksi udruženja (STU).

 

 

 

 

Sastanak je usledio nakon protestnih vožnji kojima su taksisti želeli da skrenu pažnju na probleme koji opterećuju njihovu delatnost. Tročlana delegacija, koju je predvodio predsednik Saveza taksi udruženja Stevo Šimić, prihvatila je predloženu dinamiku rešavanja brojnih problema i tome će izvestiti članove STU. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2015.

 

Gradonačelnik na školskoj slavi

 

 

Povodom školske slave danas je Osnovnu školu "Pionir" u Starom Žedniku posetio gradonačelnik Subotice Jene Maglai u pratnji saradnika: Ilije Maravića predsedniika Skupštine grada i Blaška Stantića člana Gradskog veća zaduženog za resor obrazovanja.

 

 

 

 

Prema rečima direktora škole, profesora Vladana Davidovića, škola je osnovana 1972. godine, a pohađa je ukupno 152 đaka. Nastava u školi je višejezična, jer sem srpskog , nastava se izvodi i na hrvatskom i mađarskom jeziku, kao i bunjevačkom govoru. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

27.01.2015.

 

Svetosavska akademija

 

 

 

 

Sinoć je u Srpskom kulurnom centru “Sveti Sava” održana Svetosavska akademija. U programu koji su pripremili profesor Veselin Jevtić i glumac Boško Boškov, nasutupili su hor SKC “Sveti Sava” i recitatori. ...dalje

 

Izvor: Sumedija

 

__________________________________________________________________________________

 

Akcija "Selu u pohode" u Čantaviru

 

 

U MZ Čantavir, u sredu, 28. januara u periodu od 9 do 12 čadova održaće se akcija "Selu u pohode" sa ciljem brige o javnom zdravlju sugrađana.

 

 

 

 

Zdravstveno eduaktivnu akciju organizuju Crveni krst Subotica, Zavod za javno zdravlje Subotica, Dom Zdravlja Subotica - Služba za preventivni rad i Zdravstva ustanova "Apoteka".

Za meštane MZ "Čantavir" ekipe na terenu će omogućiti besplatno merenje krvnog pritiska, šećera u krvi, masnoće u krvi (holesterol, trigliceridi), merenje telesne visine i težine, kao i merenje obima struka, određivanje indeksa telesne mase (BMI), a vršiće se i prikupljanje starih lekova.

 

_________________________________________________________________________________

 

26.01.2015.

 

Skadarlijska ulica bez teških teretnih vozila

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai razgovarao je danas, po drugi put, sa predstavnicima nezadovoljnih stanovnika Skadarlijske ulice. Sastanak je usledio nakon susreta gradonačelnika i sedmočlane delegacije ove ulice u petak, 16. januara 2015. godine u Gradskoj kući, na kome je zaključeno da će se preduzeti određene mere kako bi se pronašlo dugoročno rešenje za probleme sa kojima se građani ovog dela Mesne zajednice „Peščara“ već godinama suočavaju, a koje im, kako je delegacija istakla, stvara firma „Dado metal” koja se bavi otkupom i skladištenjem sekundarnih sirovina.

 

 

 

 

Na današnjem sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće dogovoreno je da Regionalni Arhus centar Subotica Ministartvu poljoprivrede i zaštite životne sredine uputi zahtev za reviziju dozvole za sakupljanje, transport, tretman i skladištenje metalnog otpada operateru SZR „Dado metal“, na lokaciji u Skadarlijska ulici u Subotici.

Dogovoreno je, takođe, da se ukine odluka o izdavanju dozvole za izvršenje vanrednog prevoza u drumskom saobraćaju, koju je Direkcija za izgradnju grada Subotice izdala STR „Dado metal“ krajem novembra prošle godine, kao i da se kroz Skadarlijsku ulicu zabrani prolazak vozilima težim od 7,5 tona ukupne mase.

Na sastanku je nagovešteno da postoji mogućnost prestanka rada STR „Dado metal“ na lokaciji u Skadarlijskoj ulici, odnosno izmeštanja te firme na neku drugu lokaciju u gradu, pod određenim uslovima.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

26.01.2015.

 

Prijem za predsednike FSS i FSV

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je danas, u svom kabinetu, predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića i predsednika Fudbalskog saveza Vojvodine i Fudbalskog kluba Spartak Dragana Simovića. Sastanku su prisustvovali član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac i potpredsednik FK Spartak Goran Drača.

 

 

 

 

Razgovaralo se o nekoliko tema koje su se odnosile na infrastrukturno opremanje Gradskog stadiona kako bi se obezbedili što bolji uslovi za održavanje treninga, odigravanje domaćih i međunarodnih fudbalskih utakmica i pripreme naših reprezentativnih fudbalskih selekcija.

Dogovoreno je da se uskoro krene u izgradnju novog terena sa veštačkom travom na jednom od pomoćnih terena na Gradskom stadionu. Veštačku travu će donirati Fudbalski savez Srbije, dok bi priprema za postavljanje tog terena i izrada montažnih tribina trebalo da se poveri izvođačima radova iz našeg grada.

Razgovaralo se i o nastavku realizacije projekta vezanog za postavljanje reflektora i reflektorskih stubova na Gradskom stadionu, a izražena je i neophodnost zamene travnate podloge na centralnom fudbalskom terenu.

Sagovornici su se složili u oceni da je od sredine juna 2014. godine, kada je održavanje i upravljanje Gradskim stadionom povereno JKP „Stadion“, dosta toga urađeno na adaptaciji i rekonstrukciji kompletnog sportskog objekta.

Po rečima Tomislava Karadžića, da Gradski stadion konačno ima dobrog domaćina konstatovali su i članovi komisije za stadione Fudbalskog saveza Srbije.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

24.01.2015.


 

Najavljen Balkanski šampionat u vožnji zaprega

 

 

Povodom Balkanskog šampionata u vožnji zaprega, koji bi od 18. do 21. juna 2015. godine trebalo da se održi na ergeli Kelebija, danas je u hotelu „Vila Majur“ na Kelebiji održana Balkanska konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici Bugarske, Turske, Grčke, Rumunije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije i naše zemlje. Cilj konferencije bio je promocija Srbije, srpskog konjičkog sporta i predstojećeg Balkanskog šampionata u vožnji zaprega.

 

 

 

 

Član Gradskog veće zadužen za sport, omladinu i turizam, Vjekoslav Ostrogonac je, tim povodom, izrazio zadovoljstvo što se jedna ovakva konferencija održava u našem gradu i dodao da je današnji skup uvertira za Balkanski šampionat u vožnji zaprega koji bi trebalo da se održi na Kelebiji, od 18. do 21. juna ove godine.

- Učinićemo sve da se ovo značajno takmičenje održi u našem gradu koji se već pozicionirao kao sportski centar gde se organizuju značajna međunarodna i domaća takmičenja. U narednom periodu ćemo, izvesno je, više pažnje posvetiti konjičkom sportu. Trebalo bi napomenuti da je manifestacija poput Balkanskog šampionata u vožnji zaprega na ovim prostorima poslednji put održana 1962. godine – istakao je Vjekoslav Ostrogonac.

Konferenciji su prisustvovali Armagan Ozgorkej, potpredsednik Evropske federacije za konjički sport za olimpijske i FEI discipline i Dejan Dragojević, predsednik Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

Advokati počinju s radom u ponedeljak

 

 

Advokati počinju s radom u ponedeljak, 26. januara, do kada bi trebalo da obaveste nadležne organe i klijente o prekidu štrajka.

 

 

 

 

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da advokati prekidaju štrajk i počinju s radom u ponedeljak, nakon četiri meseca obustave rada.
Odluku o prekidu štrajka Upravni odbor AKS je doneo jednoglasno.

- Ovu odluku Upravni odbor AKS je doneo na sednici u Subotici nakon što su u Službenom glasniku objavljene izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu, rekao je Đorđević nakon sednice Upravnog odbora Advokatske komore Srbije i naglasio sa je ovim "dobijena samo jedna bitka u ratu za vladavinu prava".

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

Održana protestna vožnja taksista


 

 

Članovi Saveza taksi udruženja Subotice održali su danas protestnu vožnju glavnim gradskim saobraćajnicama.

 

 

 

 

Kolona od oko 50 vozila je posle 11 časova krenula sa auto pijace u Malom Bajmoku i nastavila Somborskim putem sve do kružnog toka u ulici Matka Vukovića, zatim Rudić ulicom ka Mlečnoj pijaci, Zmaj Jovinom do Đure Đakovića, ulicama Maksima Gorkog i Štrosmajerovom do Gradske kuće. Zahtevi Saveza koji okuplja 15 taksi udruženja sa oko 200 članova, su ostali nepromenjeni u odnosu na one koji su objavljeni na konferenciji za medije koja je održana pre desetak dana.. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

20 jelki za PU"Naša radost"

 

 

U dvorištu vrtića „Sanda Marjanović“ na Prozivci posađene su tri jelke. To je samo deo donacije, od ukupno 20 četinara, koje je Kompanija „Europetrol“ donirala PU "Naša Radost“.

 

 

 

 

Mališani grupe „Pajaci“ uživali su u sadnji tri jelke, jer će im, kako kažu, sa jelkama dvorište biti puno lepše.

PU „Naša radost“ sledi inicijativu Ministarstva za energetiku, koje je pokrenulo akciju ozelenjavanja škola i vrtića. Posle sadnica, koje su tokom prošle godine dobili od Goranskog rasadnika i ostalih društveno odgovornih kompanija, sada će imati priliku da oplemene dvorišta 7 vrtića, zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Kompanijom „Europetrol“. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

U 2015. očekuje se prosečan rod vinove loze


 

 

Članovi Reda vitezova vina Arena Zabatkiensis danas su povodom obeležavanja dana Svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara na vinogradu Lasla Varkulje na Nosi, izvršili probnu rezidbu loze kako bi ocenili predstojeću vinsku godinu.

 

 

 

 

Prema prvim procenama, ukoliko se nastave ovakve vremenske prilike i ne bude puno hladnih dana, ove godine očekuje se prosečan prinos vinove loze. Proslava u čast Svetom Vinku biće nastavljena večeras u Maloj Gostioni na Paliću, gde će biti organizovano Veče najbolje kevedinke, gde će biti objavljeni rezultati ocenjivanja, a biće proglašena i najbolja kevedinka i barjak vino Reda za 2015. godinu. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

Otvorena Svetosavska nedelja

 

 

U zadužbini Dušana Radića, besedom oca Miodraga Šipke, sinoć je svečano otvorena Svetosavska nedelja. Prve večeri, otvorena je i izložba slika „Vrt pravednika“, slikarke i ikonopisca, Olgice Stefanović. Na otvaranju je nastupio i mešoviti hor SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom palicom Veselina Jevtića.

 

 

 

 

Svetosavskom himnom počeo je svečani program obeležavanja nedelje posvećene prvom srpskom prosvetitelju. Otac Miodrag Šipka izrazio je veliko zadovoljstvo što se u okviru SKC „Sveti Sava“ ova nedelja obeležava već više od dve decenije.

U okviru programa Svetosavske nedelje, u zadužbini Dušana Radića, sutra će biti održana promocija 50 tomova antologijske edicije „X vekova srpske književnosti“ Izdavačkog centra Matice Srpske. O ediciji će govoriti akademik Miro Vuksanović i prof.dr Slavko Gordić. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

20.01.2015.

 

Licitacija poljoprivrednih parcela

 

 

Lokalna samouprava raspisala je danas oglas za drugi krug licitacije poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Reč je o izdavanju u zakup 555 parcela u ukupnoj površini od hiljadu 422 hektara u 11 katastarskih opština na jednu godinu.

 

 

 

 

Licitacija će za svih 11 katastarskih opština biti održana 9. februara u sali 1 Nove opštine, a obilazak poljoprivrednog zemljišta koje je predmet javnog nadmetanja predviđen je od 2. do 4. februara.

Pravo učešća na javnom nadmetanju ima fizičko ili pravno lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i ima aktivan status, a prijave se do 6. februara mogu podneti u Kancelariju za poljoprivredno zemljište, soba 200, na drugom spratu Gradske kuće. Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 626–871.

 

_________________________________________________________________________________

 

19.01.2015.

 

Intervju

 

Gojko Radić: Iznenadićete se već u aprilu, koliko će biti investicija

 

 

Predsednik Odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada i član predsedništva SNS Gojko Radić najavljuje za ovu godinu više značajnih investicija, koje će doprineti razvoju grada i novom zapošljavanju, a odnose unutar vladajuće koalicije pozitivno ocenjuje.

 

 

 

 

- Unutar vladajuće koalicije se pojavljuju nesuglasice, ali se one i rešavaju. Ne bavimo se "uskočaršijskim" temama, već pokušavamo da rešimo probleme. Nasleđeno je mnogo problema i dugovanja.
Kada je reč o novim investicijama i investitorima, Radić smatra da Srbija postaje sve zanimljivija i sve sigurnija za potencijalne investitore.
- Već sledeće godine će "ulaznica u Srbiju" biti mnogo skuplja, kaže Radić i za ovu godinu najavljuje brojne nove investicije, od kojih će za neke javnost saznati već u aprilu.

Takođe, Gojko Radić kaže da je za nastavak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta obezbeđeno oko 400 miliona dinara. Tokom ove nedelje je, po njegovim rečima moguće rešavanje povratka kasarne "Kosta Nađ" i Doma vojske u vlasništvo grada, a do kraja meseca se može očekivati potpisivanje sporazuma sa Ministrastvom odbrane.

 

Kako tumačite sve primetniji trend odlaska mladih Subotičana?

- Napuštanja zemlje je oduvek bilo. Odlaze ljudi na usavršavanje, tamo gde se mnogo više ulaže u nauku, tamo gde je viši standard. Toga je oduvek bilo i biće. Mi činimo sve da poboljšamo uslove.

 

Svojevremeno ste imali ideju o nezanemarivim uštedama koje bi se ostvarile pripajanjem JKP"Dimničar" Subotičkoj toplani. Takođe, naveli ste kao jednu od solucija, osnivanje komunalnog preduzeća objedinjenih funkcija, poput beogradskog "Infostana". Koliko je ova ideja ostvariva?

- Zalagao sam se za to i dalje se zalažem. Moramo tim malim strankama koje imaju jednog, ili dva odbornika, objasniti da oni nemaju taj "ucenjivački kapacitet", kaže Radić i dodaje da će biti uporan u realizaciji osnivanja preduzeća objedinjenih komunalnih funkcija, poput beogradskog "Infostana", između ostalog i iz razloga nižih cena komunalnih usluga.

 

U nekim od vaših medijskih obraćanja rekli ste da "razvoj Palića mora da krene". Gde vidite mogućnosti finansiranja projekata koji bi ovom razvoju doprineli i šta bi konkretno trebalo uraditi?

- Oko Palića se mnogo razgovara, međutim nigde nisam čuo "ozbiljnu priču" na ovu temu, smatra Radić, a za Palić kao destinaciju koja bi privukla inostrane posetioce ima viziju da ova turistička destinacija zaživi i kao destinacija koja bi u okviru hotelskog kompleksa imala kockarnice, koje bi privukle imućnu inostranu klijentelu.
- Moj zahtev prema Vladi Srbije je da osposobimo Aerodrom Bikovo, za sletanje aviona srednje klase, kojima bi stizala klijentela iz Turske i okruženja, koji bi Paliću i državi obezbedili velik profit, koji država najjednostavnije može da kontrološe.

 

Povratak predsednika SRS Vojislava Šešelja iz Haga i njegove izjave koje su usledile, ustalasali su javnost, kako u Srbiji, tako i u regionu. Lider radikala je javno izneo očekivanje da će se njegovoj stranci priključiti mnogi iz redova naprednjaka. Da li ovo smatrate kao realnu mogućnost kada je reč o subotičkim naprednjacima?

- Šešelj je poslat da destabilizuje Srbiju, ali od toga nema ništa, kaže Radić i kao sličan pokušaj destabilizacije navodi i štrajk advokata.
- Krupan biznis deluje i pokušava da zaštiti svoje kriminalne radnje, a koliko će imati uspeha, videćamo. Nisu bezopasni, kaže Gojko Radić.

 

Nedavno je održana sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Šta nakon nje više neće biti isto?
- Nenormalno je da mi unutar stranke više napadamo jedni druge, nego što to čini neko spolja. Tome se mora stati na put. Tamo gde je stranka načinila propuste, mi ćemo to statutarno da poboljšamo.

Kada je reč o rekonstrukciji Vlade koja je najavljena za april, Radić kaže da će se sagledati rezultati, a što se tiče učešća stranaka o ovom nije bilo reči.
- Među članstvom postoje lične simpatije, ili antipatije prema nekoj partiji, ali ne i stranke. Pojedinci, ukoliko iskažu svoje mišljenje, koje narušava ugled stranke, upravo smo radi njih doneli statutarne odredbe, prema kojima će po automatizmu biti isključeni iz stranke.

 

Kako ocenjujete medijsku sliku Subotice i kakav je vaš odnos prema najavljenoj privatizaciji Radio Subotice?

- Ne verujem da se išta promenilo na planu medijskih sloboda.

Kada je reč o privatizaciji Radio Subotice, Radić smatra da je do ovog trebalo doći čak i mnogo ranije.
- Neka se iskažu na tržištu, kaže Radić priznajući da je Radio Subotica potrebna gradu, ali smatra da bi građani imali mnogo više koristi kada bi se na drugi način iskoristila sredstva koja se izdvajaju za ovu medijsku kuću.

 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

16.01.2015.


 

Prijem za predstavnike Skadarlijske ulice

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa predstavnicima Skadarlijske ulice.

 

 

 

 

Sedmočlana delegacija je izrazila nezadovoljstvo vezano za rešavanje brojnih problema sa kojima se građani ove ulice gotovo svakodnevno susreću, a koje, kako su istakli, prouzrokuje jedna od firmi sa sedištem u Skadarlijskoj ulici koja se bavi otkupom i skladištenjem sekundarnih sirovina.

Na sastanku je zaključeno da gradonačelnik preispita njihov problem i da se u petak, 23. januara 2015. godine, u Gradskoj kući, održi novi sastanak na kome će gradonačelnik Maglai izvestiti delegaciju Skadarlijske ulice koje će se mere preduzimati kako bi se pronašlo dugoročno rešenje za probleme sa kojima se građani ovog dela Mesne zajednice „Peščara“ već godinama suočavaju.

 

Izvor: subotica.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

15.01.2015.

 

Intervju

 

Petar Balažević: Proširenje smeštajnih kapaciteta, a neizvesno povećanje broja stručnog kadra


 

 

 

 

Gerontološki centar u Subotici trenutno ima 530 korisnika smeštenih u objektima centra, a u planu je proširenje kapaciteta i to u sferi palijativnog zbrinjavanja.

 

Uz podršku državnog sekretara Ministrastva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr. Nenada Ivaniševića, tokom protekle godine su obezbeđena sredstva u visini od 50 miliona dinara za poboljšanje uslova smeštaja u Domu za negu u ulici 27. marta.
-Tamo su u toku radovi na izgradnji novog, savremeno opremljenog paviljnona od 660 kvadrata, kapaciteta za 66 korisnika. Tokom ove godine sledi opremanje i uređenje objekta, kaže vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Subotica Petar Balažević i napominje da će uz ovo proširenje smeštajnih kapaciteta, problem biti obezbeđivanje stručnog kadra.

Takođe, Balažević kao potencijalno problematično pitanje navodi finansiranje sistema otvorene zaštite kojim se zbrinjava 850 korisnika koji su u stanju zdravstvene i socijalne potrebe, a sredstva koja su trenutno na raspolaganju teško da su dovoljna i za sadašnje kapacitete.

Jedan od načina dodatnog finansiranja, gde se očekuje pomoć lokalne samouprave je u odobrenju korišćenja 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, gde bi Gerontološki centar organizovao ratarsku proizvodnju.
- Spremamo se za to da naručujemo usluge na tržištu, organizujemo proizvodnju i mislim da će to poboljšati položaj naših korisnika, kaže Balažević.

Gerontološki centar Subotica se u ovoj godini priprema za učešće u IPA projektima i u tom pravcu su već ostvareni značajni kontakti sa srodnim institucijama u državama regiona. Intenzivni razgovori su vođeni u vezi projekta koji bi se realizovao na relaciji Tuzla - Osijek - Subotica, a projekat sa kojim bi se apliciralo za sredstva EU bi se odnosio na prevazilaženje kulturološkog otpora prema smešaju starih lica u gerontološke centre.


 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

12.01.2015.

 

Otvorena izložba konkursnih radova za urbanističko - arhitektonsko rešenje uređenja centra grada

 

 

U Holu Otvorenog univerziteta gradonačelnik Subotice Jene Maglai svečano je otvorio izložbu radova sa konkursa za idejno urbanističko - arhitektonsko rešenje uređenja Trga Republike, Trga slobode, Korzoa i sa konkursa za idejno urbanisičko - arhitektonsko rešenje izgradnje i uređenja stambeno - poslovnog bloka u centru Subotice.

 

 

 

 

Konkurse je raspisala JP Direkcija za izgradnju Grada Subotice, a u cilju maksimalne transparentnosti i zastupanja struke, sprovodila Inženjerska komora Srbije.
Cilj konkursa je izrada idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja uređenja trgova i ulica u centru Subotice sa svim elementima koji se zahtevaju programom i projektnim zadatkom, te da se između više predloženih rešenja dobije najkvalitetnije kojim se obezbeđuje zajednički interes i afirmacija struke i raspisivača, što će definisati i osnovne urbanističke postavke koncepta uređenja predmetnog prostora.
Nagrađeni i otkupljeni konkursni radovi će biti osnov za izradu urbanističke i projektne dokumentacije predmetnog prostora.

 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

11.01.2015.


 

Sto odbojkaških lopti za subotičke osnovce

 

 

U Hali sportova „Dudova šuma“ učenicima subotičkih osnovnih škola večeras je poklonjeno 100 odbojkaških lopti. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Aleksandar Boričić, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac.

 

 

 

 

Gradonačelniku Maglaiju lopte su predali Katarina Lazović i David Mehić, kapiteni ženske i muške kadetske reprezentacije Srbije i Đula Mešter, proslavljeni reprezentativac, osvajač zlatne Olimpijske medalje u Sidneju 2000. i predsednik ŽSD „Spartak“ iz Subotice. Odbojkaški savez Srbije i Kompanija „Vip mobile“, generalni sponzor OSS, na ovaj način nastavili su akciju društveno-odgovornog ponašanja i projekat „Odbojka sutra - Lopte za pobede“, uz podršku i saglasnost Ministarstva omladine i sporta Srbije. ...dalje na subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

09.01.2015.

 

Jeftinije gorivo na NIS pumpama

 

 

Na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama od danas će biti jeftinjuje dizel gorivo i motorni benzin za po dva dinara po litru, dok će cena auto gasa biti snižena za jedan dinar, saopštila je Naftna industrija Srbije.

 

 

 

 

Ovo je drugo pojeftinjenje goriva na više od 330 benzinskih pumpi NIS-a od početka ove godine.
Od početka novembra cena motornog benzina (E BMB 95, E BMB 98) niža je za čak 22 dinara po litru, dizel goriva (Evro dizel, Gasoil 0.1, Ultra D) za 14 dinara, dok je auto gas jeftiniji za 12,50 dinara po litru.

 

________________________________________________________________________________

 

09.01.2015.

 

AMS savetuje opreznu vožnju

 

 

Ujutro i prepodne na celom području Srbije očekuje se kratkotrajna kiša koja će se lediti pri tlu, zbog čega se apeluje na vozače da dodatno budu oprezni u vožnji.

 

 

 

 

Kako je saopštio Auto moto savez Srbije i pored redovnih intervencija na posipanju kritičnih deonica, od strane putarskih službi, može doći do proklizavanja, gubljenja kontrole nad vozilom, ili izletanja.
Zbog nižih jutarnjih temperatura, posebna opreznost savetuje se na kritičnim tačkama poput mostova, nadvožnjaka i tunela.
Generalni savet je da se brzina prilagodi vremenskim prilikama i da se izbegavaju nagle promene pravca .
Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.

 

________________________________________________________________________________

 

08.01.2015.

 

Smanjen broj nezaposlenih

 

 

U toku prošle godine povećan je broj zaposlenih preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), rečeno je Tanjugu u filijali NSZ u Subotici.

 

 

 

 

Prema podacima, u decembru 2014. godine u severnobačkom okrugu evidentirano je 15.430 nezaposlenih lica - u Subotici 10.089, u Bačkoj Topoli 3.161 lica, a u Malom Iđošu 2.180.

U poređenju sa podacima iz istog perioda prošle godine kada je u Severnobačkom okrugu evidentirano 17.563 lica - u Subotici 11.442, u Bačkoj Topoli 3.730, a u Malom Iđošu 2.391 primećujemo da se broj nezaposlenih smanjio za 2.133 lica, odnosno oko 12.4 odsto, rečeno je Tanjugu u ovoj službi.

Posmatrano prema starosnoj strukturi, evidentirano je 3.767 lica u severnobačkom okrugu, odsnosno 2.409 lica u Subotici starosti do 30 godina, što je 24% od ukupnog broja nezaposlenih lica.

Broj lica starijih od 50 godina iznosi 4.840 Severnobačkom okrugu, u Subotici 3.272 lica, što je oko 32% od ukupnog broja nezaposlenih. Zastupljenost žena na evidenciji je oko 50%.

Prvi i drugi stepen stručne spreme ima 6.913 lica u Severnobačkom okrugu, odsnosno 4.500 lica u Subotici, što je 45 odsto od ukupnog broja nezaposlenih lica, dok treći i četvrti stepen stručne spreme ima 7.051 lice u Severnobačkom okrugu, odsnosno 4.445 u Subotici, što je takođe 45 odsto nezaposlenih.

Šesti i sedmi stepen stručne spreme ima 1.466 lica u severnobačkom okrugu, 1.114 u Subotici, što je oko 10 odsto od ukupnog broja nezaposlenih lica.

Posmatrajući broj lica na evidenciji po dužini čekanja na posao, uočavamo da najviše lica na posao čeka od jedne do dve godine i to oko 20 odsto, zatim do tri meseca - oko 13 odsto, rečeno je Tanjugu u ovoj službi.

Broj nezaposlenih lica u statusu osoba sa invaliditetom iznosi u severnobačkom okrugu 523, a u Subotici 390 lica. Tokom godine zaposleno je oko 180 osoba sa invaliditetom.

Od početka 2014. godine zaključno sa 31. 12. 2014. godine u Severnobačkom okrugu sa evidencije ove službe zaposleno je 6.096 lica, od čega je u Subotici zaposleno njih 4.607.

U toku 2013.godine u severnobačkom okrugu zaposleno je 4.865 lica, dok je u Subotici zaposleno 3.676 lica. Ako poredimo ova dva podatka broj zaposlenih lica se povećao za 1.231 lice u Severnobačkom okrugu, a u Subotici za 931 lice, navode u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici.

 

Izvor: Tanjug

 

________________________________________________________________________________

 

06.01.2015.

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke. Želim vam da ovaj veliki hrišćanski praznik provedete u dobrom zdravlju, miru, porodičnoj sreći i radosti.
Mir Božji - Hristos se rodi!
Gradonačelnik Subotice
Jene Maglai

 

A polgármester karácsonyi köszöntője

 

Minden polgártársunknak, aki a Juliánus-naptár szerint ünnepli a karácsonyt, őszinte üdvözletemet küldöm. Kívánom, hogy ezt a nagy keresztény ünnepet jó egészségben, békében, családi boldogságban és örömökben töltsék el.
Béke Istennel – Krisztus megszületett!
Szabadka polgármestere,
Maglai Jenő


 

 

Božićna čestitka predsednika Skupštine grada

 

 

 

 

>

Svim sugrađanima koji praznik Hristovog rođenja slave po julijanskom kalendaru čestitam Božić i želim da ga provedu u miru, ljubavi, razumevanju i međusobnom poštovanju. Neka vam Badnje veče i Božić donesu sreću i radost u krugu porodice i prijatelja.
Mir Božji - Hristos se rodi!
Predsednik Skupštine grada
Ilija Maravić

 

A Városi Képviselő-testület elnökének karácsonyi köszöntője

 

Minden polgártársunknak, akik Krisztus születését a Juliánus-naptár szerint ünnepelik, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok! Kívánom, hogy az ünnepet békében, szeretetben, megértésben és az egymás iránti tisztelet jegyében éjék meg. A szenteste és a karácsony mindenkinek hozzon sok boldogságot és örömet a család és a barátok körében!
Béke Istennel – Krisztus megszületett!
A Városi Képviselő-testület elnöke,
Ilija Maravić

 

_________________________________________________________________________________

 

06.01.2015.

 

JKP PARKING – RADNO VREME ZA PRAZNIKE

 

 

 

 

>

JKP Parking obaveštava građane da će 6. januara režim naplate parkiranja biti identičan onom od 24. i 31. decembra, sa naplatom i kontrolom u prvoj (crvenoj), drugoj (žutoj), četvrtoj (plavoj) zoni do 16.30, časova, na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta do 20 časova, na zatvorenom parkingu oko Mlečne pijace” do 14 časova, a u zelenoj zoni oko "Buvljaka" po redovnom radnom vremenu do 15 časova. Odeljenje za reklamacije i blagajna će danas raditi skraćeno do 16,30 časova.
7. januara 2015. godine, za državni praznik, parkiranje na celoj teritoriji grada neće se naplaćivati.

 

_________________________________________________________________________________

 

01.01.2015.

 

Doček na Trgu slobode

 

 

Veliki broj Subotičana večeras je, uprkos temperaturi koja se spuštala i do minus 15 stepeni Celzijusovih, u novu 2015. godinu zakoračio na subotičkom centralnom Trgu slobode uz zvuke valcera i višeminutni vatromet.

 

 

 

 

 

Oficijelni program dočeka Nove godine na centralnom gradskom trgu počeo je oko 22 časa, nastupom atraktivnog „Vegas šou benda” iz Mađarske. Od 23 časa i 30 minuta nastupili su poznati rok muzičar Dejan Cukić i njegov „Spori ritam bend”, u ponoć je priređen višeminutni vatromet, a prva muzička numera u novoj 2015. godini bila je valcer „Na lepom plavom Dunavu”. ...dalje

_________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE