Gradske teme

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

08.02.2016.

 

Dragan Božinović: Suboticagas ostvario rekordne rezultate u 2015. godini

 

 

Po rečima direktora JKP "Suboticagas" Dragana Božinovića, ovo javno - komunalno preduzeće je u protekloj godini ostvarilo rekordne rezultate, kakvi nisu zabeleženi od osnivanja Suboticagasa.

 

 

 

 

- Ostvarena je dobit od 54 miliona dinara, odnosno u neto iznosu od oko 45 miliona dinara. To je najveća dobit koju je ovo preduzeće ostvarilo od svog osnivanja do danas, kaže Božinović, ističući da do ovako visoke dobiti preduzeće nije došlo uz povećanje prihodovne strane, čak je po njegovim rečima došlo i do umanjenja prihoda od desetak procenata, s obzirom da je tokom godine dolazilo do rapidnog pojeftinjenja gasa u iznosima od preko 20 procenata, te on tvrdi da je ovako visoka dobit ostvarena uštedama na rashodovnoj strani.

 

Akcija besplatnih priključenja se nastavlja i tokom ove godine, ali Božinović apeluje na zainteresovane građane da se za besplatan priključak prijavljuju tokom prva dva kvartala godine, kako bi do početka grejne sezone imali vremena prikupiti svu neophodnu dokumentaciji, nakon čega bi usledili radovi na samom priključenju.

 

Kada je reč o investicijama planiranim za tekuću godinu, pored besplatnih priključenja u planu je završetak palićke obilaznice Senćanski put, gde se ranijih godina radilo na deonicama od 700 do 1000 metara, dok je za ovu godinu u planu završetak kompletne trase dužine od 8 kilometara, kako bi se naredna godina dočekala sa trasom koja je spremna da snabdeva gasom i usputne korisnike na palićkoj obilaznici i sve potencijalne korisnike koje predviđa Master plan na Paliću.

 

Po pitanju naplate, Božinović kaže da se naplata u iznosu na realizaciju kreće na nivou od 90 posto, a da su regulisana dugovanja neplatiša iz segmenta velikih potrošača. Građanstvu se i dalje izlazi u susret da za izmirenje svojih dugovanja koriste mogućnost reprograma.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

06.02.2016.

 

Održan komemorativni skup povodom smrti Jožefa Kase

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održan komemorativni skup povodom smrti Jožefa Kase (1945-2016), bivšeg gradonačelnika Subotice i vicepremijera u Vladi Zorana Đinđića.

 

 

 

 

Foto: B. Vučković

 

Grad Subotica, na čijem čelu je bio od 1989. do 2001. godine, od njega se oprostio komemorativnim skupom u Velikoj većnici Gradske kuće.

- Jožef Kasa je najveći gradonačelnik u novijoj istoriji grada i svojim radom stekao je mesto među najznačajnijim građanima. Ostale su legende o njegovoj naravi, o tvrdoglavim odlukama da se uhvati u koštac sa problemima i preuzme obaveze koje drugi nisu smeli – podsetio je gradonačelnik Jene Maglai.

Skupu su pored porodice prisustvovali i njegovi nekadašnji politički saborci ministar Rasim Ljajić, državni sekretar Nenad Ivanišević, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Nenad Čanak i Bojan Kostreš, Nebojša Malenković, Saša Vučinić, Petar Kuntić... Skupu nije prisustvovao vrh Saveza vojvođanskih Mađara, čiji je bio dugogodišnji predsednik.

- Jožef Kasa je u teškim trenucima u modernoj političkoj istoriji za Srbiju i za celu mađarsku zajednicu uvek bio u prvim redovima i mislim da mu se za života nismo dovoljno odužili – istakao je Žarko Korać, opraštajući se od prijatelja i političkog kolege.

Jožef Kasa sahranjen je danas na Bajskom groblju u Subotici. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_____________________________________________________________________________

 

05.02.2016.

 

Dvodnevni seminar u Politehničkoj školi

 

 

U Politehničkoj školi danas su počeli Dani građevinarstva, dvodnevni seminar za stručno usavršavanje nastavnika građevinske struke i građevinskih inženjera Srbije. Seminar je organizovan u saradnji sa Građevinskim fakultetom u Srbiji.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Seminar je namenjen nastavnicima stručnih predmeta na području rada geodizije i građevinarstva, odnosno građevinskim inženjerima i arhitektama. Jedna od tema koja će zauzeti značajnu ulogu na seminaru je beton, ali će učesnici biti upoznati i sa novim eurokodovima čija se primena u građevinarstvu očekuje do kraja godine. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_____________________________________________________________________________

 

04.02.2016.

 

Komemorativni skup u znak sećanja na bivšeg gradonačelnika Subotice Jožefa Kasu

 

U znak sećanja na Jožefa Kasu, bivšeg gradonačelnika Subotice, u ime grada, u organizaciji lokalne samouprave, u subotu 6. februara 2016. godine, u 11,00 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće, biće održan komemorativni skup.
Sahrana će se obaviti istog dana u 13,00 časova iz mrtvačnice na Bajskom groblju u Subotici.

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Kasza Józsefnek, városunk egykori polgármesterének emlékére, Szabadka város nevében, és a városi önkormányzat szervezésében 2016. február 6-án, szombaton, 11,00 órai kezdettel a Városháza Dísztermében emlékülést tartunk.
A temetésre ugyanazon a napon 13,00 órakor kerül sor a Bajai úti temető halottasházából.

 

_____________________________________________________________________________

 

04.02.2016.

 

Održana 37. sednica Skupštine grada

 

 

Odbornici Skupštine grada su na današnjoj 37. sednici doneli Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme, po kojoj se smanjuje broj zaposlenih u javnom sektoru za 181, a rok da se postupi u skladu sa ovom odlukom je 60 dana.

 

 

 

 

Sednica lokalnog parlamenta je započela minutom ćutanja čime je odata pošta juče preminulom nekadašnjem gradonačelniku Subotice Jožefu Kasi.

Mađarski pokret je sa devet dosadašnjih odbornika Saveza vojvođanskih Mađara formirao novu odborničku grupu, a odbornička grupa SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija više ne postoji, jer će odbornici Darko Antelj i Zoltan Terek u Skupštini ubuduće biti odbornici Pokreta za preokret.

 

Skupština grada je na današnjoj sednici usvojila Odluku o donošenju Programa energetske efikasnosti Grada Subotice, kojim se osim ispunjavanja zakonske obaveze, izražavaju nastojanja da se stvore organizaciono tehnički preduslovi za smanjenje potrošnje energije kako u programskom periodu tako i dugoročno, te da se u narednom periodu uspostavi sistem upravljanja energijom na principu energetske efikasnosti. Na osnovu utvrđene potrošnje, procene potencijala na uštedama u potrošnji energije i potreba za energijom, Programom se predlažu mere koje imaju za cilj racionalizaciju potrošnje energije i ostvarivanje finansijskih ušteda. U prvoj programskoj godini strategija energetske efikasnosti zasnivaće se prvenstveno na primeni organizacionih mera, a u toku druge dve godine predviđena su određena ulaganja u objekte javne potrošnje i u opremu u cilju poboljšanja njihovih energetskih performansi, unapređenje sistema javne rasvete, sistema vodosnabdevanja, sistema otpadnih voda i sistema grejanja i hlađenja objekata.

 

Na današnjoj sednici Skupština grada je usvojila i rešenje o primeni dvotarifnog načina obračuna cene usluge daljinskog grejanja, a zajednička potrošnja po zgradi će umesto dosadašnjih 5, biti 20 odsto i plaćaće je svi stanari.

 

Odlukom Skupštine grada Kontinental će dobiti zemljište za izgradnju nove fabrike.
Vlada Srbije je dala prethodnu saglasnost za otuđenje građevinskog zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“, a Kontitek će u novu fabriku površine 12.000 kvadrata uložiti 17 miliona evra i do kraja 2018. godine zaposliti još 500 radnika.

 

_____________________________________________________________________________

 

03.02.2016.

 

Zdravstveni radnici održali štrajk upozorenja

 

 

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti održali su jednočasovni štrajk upozorenja od 11 do 12h, jer nisu dobili garancije da će njihovi zahtevi biti uključeni u predlog Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

 

 

 

 

Članovi ovih sindikata ističu da je koncept preloženog Zakona za njih neprihvatljiv, jer osporava prava zaposlenih na minuli rad, naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, naknadu troškova za ishranu i pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora.

– "Tražimo da se nacrt Zakona o sistemu plata u javnom sektoru povuče iz procedure, jer kroz ovaj Zakon žele da nam uskrate minuli rad, te da za vreme godišnjeg odmora dobijemo manju platu. Njihov predlog da ostane minuli rad, ali da se obračunava kroz koeficijent je za nas neprihvatljiv, jer već imamo loša iskustva sa toplim obrokom kod kojeg se to nikad nije obračunavalo. Ako uzmemo primer medicinske sestre sa 20 godina radnog staža, umanjenje za minuli rad bi iznosilo 8 odsto, a za vreme godišnjeg odmora to bi bilo 10 odsto, što je na godišnjem nivou oko 60 000 dinara"- kaže Petar Ezgeta, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ u Opštoj bolnici.

Članovi ova dva sindikata u Opštoj bolnici i Domu zdravlja kažu da današnji jednočasovni štrajk upozorenja nije uticao na rad sa pacijentima, te da nisu otkazani unapred zakazani pregledi u ambulantama. Međutim, najavljuju da će ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi, radikalizovati protest.

- "Već smo dozvolili da nam Vlada smanji plate za 10 odsto, ovoga puta nećemo. Ići ćemo do kraja. Radnici zaposleni u zdravstvu i socijanoj zaštiti su spremni, to je najbitnije" - ističe Momčilo Jakšić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Subotice.

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

03.02.2016.

 

Preminuo Jožef Kasa

 

 

 

 

U 71. godini života na odeljenju reanimacije Opšte bolnice u Subotici, noćas je preminuo Jožef Kasa počasni građanin i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, gradonačelnik Subotice i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Funkciju gradonačelnika obavljao je od 1989. do 2001. godine.
Vreme i mesto sahrane će biti naknadno objavljeni.

 

________________________________________________________________________________

 

03.02.2016.

 

Podrška izvođenju dvojezične nastave

 

 

Grad Subotica, koga zastupa Jene Maglai, gradonačelnik, i Savezni zavod za upravne poslove - Centralna služba za škole u inostranstvu (Bundesverwaltungsamt - Zentralstelle für das Auslandsschulwesen), Barbastr. 1, Keln, koga zastupa dr Boris Menrat (Dr. Boris Menrath), načelnik Regionalnog biroa za Jugoistočnu Evropu potpisali su, u Gradskoj kući, Memorandum o razumevanju i poslovno-tehničkoj saradnji.

 

 

 

 

Predmet Memoranduma je uspostavljanje, proširenje i učvršćivanje korisne saradnje između strana potpisnica u cilju unapređenja sistema obrazovanja i vaspitanja. Međusobna saradnja će se ostvarivati kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti nastave na srpskom i nemačkom, kao i na mađarskom i nemačkom jeziku.

Strane potpisnice će podržavati razmenu stručnjaka u oblasti obrazovanja, angažovanjem stručnog kadra iz Savezne Republike Nemačke, kao izvornih govornika nemačkog jezika, ili dva nastavnika nemačkog jezika iz Republike Srbije koji će pružati pomoć nastavnicima u izvođenju nastave u dve škole u Subotici: u Osnovnoj školi „10. oktobar” i u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Grad Subotica će obezbediti sredstva za dva nastavnika iz Republike Srbije. Škole, kao i do sada, potpisuju ugovore o delu sa nastavnicima, koji realizuju nastavu na nemačkom jeziku.

Savezni zavod za upravne poslove - Centralna služba za školstvo u inostranstvu će bez nadoknade obezbediti polaganje ispita i sticanje DSD diploma (diplome iz nemačkog jezika Deutsches Sprachdiplom) koje dodeljuje Stalna Konferencija ministara kulture pokrajina u SR Nemačkoj.

Osnovna škola ima pravo da na kraju 8. razreda sprovede DSD-ispit prvog stepena. Od ostvarenog rezultata na ispitu stiče se sertifikat DSD A2 ili DSD diploma prvog stepena (jezični nivo B1).

Gimnazija ima pravo da na kraju 4. razreda sprovede DSD-ispit prvog stepena (za učenike nemačkog kao drugi strani jezik) ili DSD-ispit drugog stepena (za učenike nemačkog kao prvi strani jezik) na nivou B2/C1.

DSD ispiti zasnivaju se na Evropskom referentnom okviru za jezike Evrope.

Nemačka strana će za nastavnike-predstavnike nemačkog jezika iz Republike Srbije vršiti obuku radi pripreme i održavanja DSD ispita i svake godine će organizovati kontinuirano stručno usavršavanje za nastavnike nemačkog jezika kao i za nastavnike drugih predmeta koji realizuju deo nastave na nemačkom jeziku u osnovnim i srednjim školama.

Strane potpisnice saglasne su da se memorandum zaključuje na period od 5 (pet) godina.

Dvojezična nastava podrazumeva izvođenje nastave na maternjem jeziku i nekoliko predmeta na stranom jeziku u okviru nastavnog plana i programa koji je utvrđen i odobren od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U Osnovnoj školi „10. oktobar“, od ukupno 349 učenika, dvojezičnu nastavu pohađa 235 učenika, od prvog do petog razreda. Na srpskom i nemačkom nastavnom jeziku nastavu pohađa 126 učenika, na mađarskom i nemačkom nastavnom jeziku 109 učenika. Učenici od šestog do osmog razreda (114 đaka) ne pohađaju dvojezičnu nastavu, ali uče nemački jezik kao strani jezik.

Od školske 2013/2014. godine učenicima, koji su učili ili uče nemački jezik omogućeno je da polažu ispit za sticanje DSD diplome, dok će učenicima koji su uključeni u program dvojezične nastave na kraju osnovnog obrazovanja sa polaganjem ispita biti omogućeno da prime odgovarajuću DSD diplomu u zavisnosti od stepena poznavanja nemačkog jezika. Polaganje ispita vodi za to osposobljeno lice, koji poseduje sertifikat za polaganje ispita.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.02.2016.

 

Dervo Ahmetović: Manji računi povratkom na prethodni način obračuna

 

 

Ukoliko Skupština grada Subotice, na predstojećoj 37. sednici bude donela Odluku da se obračun za utrošenu toplotnu energiju ponovo vrši kroz fiksni i varijabilni deo, obračun će se vršiti po načinu koji je važio do 2014. godine i po rečima direktora JKP "Subotička toplana" Derve Ahmetovića, više se neće pojavljivati tako visoki računi koji su se do sada pojavljivali u pojedinim zgradama.

 

 

 

 

Ahmetović takođe kaže da će doći do pojeftinjenja grejanja za poslovne potrošače čiji će računi biti manji za čak 25%.

Po pitanju reklamacija, po rečima Ahmetovića Subotička toplana ima malo reklamacija i brzo ih rešava, a što se tiče reklamacije potrošača iz zgrade u Kireškoj ulici, o čemu su mediji izveštavali, Toplana će još jednom izvršiti kontrolu i o rezultatima obavestiti javnost.

Po pitanju racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, po odluci Gradskog veća koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada u četvrtak, a koja predviđa maksimalno 68 zaposlenih u JKP "Subotička toplana", Dervo Ahmetović kaže da se još po ovom pitanju ne može izjasniti, ali je nakon njegovog dolaska na čelo ovog javno komunalnog preduzeća već izvršena racionalizacija i smanjen broj zaposlenih sa 88, na 80.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

29.01.2016.

 

Ponovo dvotarifni sistem grejanja

 

Usluge daljinskog grejanja koje u našem gradu pruža JKP "Subotička toplana" građani će ponovo plaćati po dvotarifnom sistemu, koji uključuje fiksni i varijabilni deo i to po aktuelnim cenama iz februara 2013. godine - odlučilo je danas Gradsko veće Subotice.

 

 

 

 

Građani čije domove greje "Toplana" tokom cele godine će plaćati 27,33 dinara po kvadratnom metru, dok će u toku grejne sezone plaćati 4,79 dinara po utrošenom kilovat času. Građani u stambenim objektima plaćaće istu cenu grejanja koja je doneta u februaru 2013. godine, poslovni potrošači mogu da računaju na pojeftinjenje cena.

Iako je na početku sezone bilo reči da će "Toplana" tražiti povećanje cena usluga za jedanaest odsto, od te namera se odustalo. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2016.

 

Predstavljen "Smart plant"

 

 

Na Otvorenom univerzitetu predstavljen je projekat "Smart plant" kompanije "Manufaktura" d.o.o. obabran među 43 najbolja projekta u Evropi, u okviru Fractals "FI WARE ACCELERATOR" programa podržanog od strane Evropske komisije.

 

 

 

 

"Smart plant", ili "Pametna biljka" je savremeno informatičko rešenje koje pomaže poljoprivrednim proizvođačima da poboljšaju, olakšaju i optimizuju svoj proizvodni procec, unapređenjem sistema zaštite i tretiranja biljaka, voća, povrća i žitarica.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

29.01.2016.

 

Okrugli sto o Zakonu o izvršenju i obezbeđenju

 

 

Na Otvorenom univerzitetu organizovan je Okrugli sto o Zakonu o izvršenju i obezbeđenju kog je krajem 2015. godine usvojila Narodna Skupština Republike Srbije, a koji stupa na snagu 1. jula 2016. godine.

 

 

 

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

29.01.2016.

 

Grad preuzeo većinsko vlasništvo nad Veterinarskom stanicom „Subotica“ d.o.o.

 

 

Državni sekretar u Ministarstvu privrede, Dragan Stevanović, i gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, zaključili su u četvrtak, 28. januara 2016. godine, u Beogradu, Ugovor o prenosu udela gradu Subotici bez naknade. Ugovor je potpisan na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, od 23. januara 2016. godine.

 

 

 

 

Ugovorne strane saglasno konstatuju da je Republika Srbija vlasnik udela u Veterinarskoj stanici (VS) „Subotica“ d.o.o. u Subotici, Segedinski put 88 (u daljem tekstu Društvo), u visini od 76,82 odsto ukupnog kapitala Društva, da Republika Srbija na osnovu Zaključka Vlade od 23. januara 2016. prenosi gradu Subotici bez naknade udeo u ukupnom kapitalu Društva i da grad Subotica prenetim udelom raspolaže slobodno, bez ograničenja u pravnom prometu i srazmerno visini udela stiče upravljačka prava u organima upravljanja u Društvu.

Gradonačelnik Maglai je, u izjavi za medije koju prenosi Kabinet gradonačelnika, izrazio zahvalnost direktoru VS „Subotica“ Zoranu Prćiću, privremenom zastupniku kapitala, Đorđiji Popoviću, i zaposlenima u ovoj firmi na korektnoj saradnji i partnerstvu tokom postupka sticanja većinskog vlasništva grada Subotice nad VS „Subotica“.

Jene Maglai je naglasio da će u interesu lokalne zajednice, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, Veterinarskoj stanici „Subotica“ biti povereno obavljanje delatnosti iz dela zoohigijene: neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla; lečenje, vakcinacija i sterilizacija pasa u azilu za pse koji će uskoro biti otvoren; organizovanje i rad stacionara i karantina za domaće životinje; sprovođenje mera sanitarne zaštite, odnosno mera DDD-a (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) u objektima i vozilima i reagovanje u slučaju ekscesnih situacija, poput zaraze domaćih životinja većih razmera.

 

Dragan Stevanović, a Gazdasági Minisztérium államtitkára és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere csütörtökön, 2016. január 28-án Belgrádban aláírták a szerződést, a résztulajdon Szabadka Városára történő térítésmentes átruházásáról. A szerződést a szerb Kormány 2016. január 23-i döntése alapján kötötték meg.

 

A szerződő felek egyetértőleg megállapították, hogy a Szerb Köztársaság a szabadkai Állategészségügyi Állomás Kft. (ÁÁ), melynek székhelye Szegedi út 88-as szám alatt található (a továbbiakban: Társaság) tőkéje 76,82 százalékának a tulajdonosa. A Szerb Köztársaság a Kormány 2016. január 23-i döntése alapján a Társaságban birtokolt résztulajdonát térítésmentesen átruházza Szabadka Városra, Szabadka Város pedig az átruházott résztulajdonnal a jogforgalomban minden korlátozás nélkül szabadon rendelkezhet. A szerződés értelmében az önkormányzat a résztulajdon arányában igazgatási jogokat szerez a Társaság igazgatási szerveiben.

Maglai Jenő polgármester sajtónyilatkozatában, melyet ezúton továbbít a Polgármesteri Hivatal, köszönetet mond Zoran Prčićnak, a szabadkai ÁÁ igazgatójának, Đorđija Popovićnak, a tőke ideiglenes képviselőjének ésa Társaság alkalmazottainak a korrekt együttműködésért és a partneri viszonyulásukért a többségi tulajdon Szabadka Város részéről történő megszerzésének folyamatában.

Maglai Jenő hangsúlyozza, hogy az állategészségügyről szóló törvénnyel összhangban az önkormányzat a szabadkai Állategészségügyi Állomást bízza meg a zoohigiénés tevékenységek végzésével, mint amilyen az állati tetemek és állati eredetű hulladékok biztonságos eltávolítása, a rövidesen megnyíló kutyamenhelyen elhelyezett ebek gyógyítása, oltása és ivartalanítása; a szanitáris védelem intézkedéseinek (fertőtlenítés, rovar- és rágcsálómentesítés) a végrehajtása épületekben és járművekben, valamint a szélsőséges helyzetekben történő reagálás, pl. a háziállatok nagyobb méretű járványos megbetegedése esetén.

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2016.

 

Potpisan Sporazum o saradnji Pravnog fakulteta i srednjih škola

 

 

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Subotici potpisan je Sporazum o saradnji ove visokoškolske ustanove sa pet subotičkih srednjih škola.

 

 

 

 

Sa Pravnim fakultetom za privredu i pravosuđe u Subotici Sporazum su potpisali direktori Gimnazije, Ekonomske škole, Politehničke, Tehničke i Hemijsko-tehnološke škole.

Kroz saradnju definisanu danas potpisanim sporazumom, oblast prava će kroz gostujuća predavanja i posete fakultetu, biti približena subotičkim srednjoškolcima, a prisustvo ove visokoškolske institucije u Subotici predstavlja još jednu mogućnost da se nadogradnja stečenog obrazovanja nastavi kroz studije na ovom fakultetu, koji će u narednom periodu za subotičke srednjoškolce organizovati i niz predavanja i tribina, koje nisu vezane isključivo za oblast prava.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2016.

 

Poseta parlamentarca Bavarske i nemačke delagacije organizacije ASB

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite Milimir Vujadinović, primio je danas parlamentarca Bavarske i predsednika Upravnog odbora nemačke organizacije ASB Bavarska, Hansa Ulriha Pfafmana, i regionalnog direktora organizacije ASB (Arbeiter-Samariter-Bund) za Jugoistočnu Evropu, Elmira Bojadžića.

 

 

 

 

Delegacija nemačke pokrajine Bavarske i predstavnici nemačke organizacije ASB, posetili su danas Suboticu i sa predstavnicima Grada posetili Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ kojem je organizacija IDC uručila humanitarnu pomoć u vidu hrane, higijenskih sredstava, posteljine i pelena.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2016.

 

Kolo srpskih sestara obeležilo Savindan

 

 

 

 

U prostorijama Kola srpskih sestara održana je svečanost povodom Dana Svetog Save kojoj su pored članica Kola prisustvovali i državni sekretar dr Nenad Ivanišević i član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite Milimir Vujadinović. Povodom školske slave, Kolo srpskih sestara uručilo je poklone za 4 najbolja učenika iz socijalno ugroženih porodica iz 4 srednje škole.....dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2016.

 

Školska slava u OŠ „Sveti Sava“

 

 

Školska slava obeležena je danas u svim subotičkim osnovnim i srednjim školama u znak sećanja na prvog srpskog arhiepiskopa, Svetog Savu. Svetosavska priredba organizovana je i u osnovnoj školi koja nosi ime ovog prosvetitelja.

 

 

 

 

Himnom u izvedbi hora počela je svečanost posvećena Svetom Savi u osnovnoj školi koja ponosno nosi njegovo ime. Potom je sveštenik osveštao slavski kolač, a učenici su nastavili priredbu recitujući pesme o prvom srpskom prosvetitelju.

Direktorka škole, Suzana Marjanović, kaže da lik i delo Svetog Save sve više dobija na značaju, uprkos velikoj vremenskoj distanci između našeg i vremena u kom je on živeo.

Za Osnovnu školu „Sveti Sava“ današnji dan je poseban ne samo zbog obeležavanja Savindana, nego i zbog toga što od 1992. godine, od kada nosi ovo ime, svakog 27. januara proslavlja i Dan škole....dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

26.01.2016.

 

Gradonačelnik posetio prvu bebu rođenu u 2016. godini u Subotici

 

 

Gradonačelnik Subotice Jane Maglai posetio je danas prvu bebu rođenu u 2016. godini u našem gradu – Noela Korponaića, rođenog 1. januara, u 4 časa i 45 minuta, u porodilištu subotičke Opšte bolnice.

 

 

 

 

Gradonačelnik Maglai je čestitao roditeljima prvorođene bebe na prinovi, poželeo svima dobro zdravlje i puno sreće i radosti i Noelovoj majci Timei predao buket cveća i prigodan poklon. Grad Subotica je za prvu bebu rođenu u ovoj godini obezbedio 50.000 dinara i ta sredstva su uplaćena na žiro-račun Timee Korponaić.

 

Supružnici Timea (29) i Daniel Korponaić (29) zahvalili su se gradonačelniku Maglaiju na poseti, poklonima i izdvojenim sredstvima za njihovog sina. Timea je rekla da je beba bila teška 3.600 grama i dugačka 52 centimetara i da je porođaj protekao u najboljem redu.

 

- Noel je naše prvo dete. Kada sam, posle pet godina braka, saznala da sam trudna mnogo sam se radovala, bila sam presrećna i kada sam se porodila, ali najlepši trenutak u mom životu bio je kada sam Noela uzela u naručje i privila ga na grudi – kazala je Timea Korponaić. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.01.2016.

 

Generalni konzul Republike Hrvatske posetio Regionalnu privrednu komoru Subotica

 

 

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, posetio je Regionalnu privrednu komoru Subotica, gde je u prisustvu predsednika Privredne komore Vojvodine Ratka Filipovića i rukovodstva Regionalne privredne komore Subotica razmotrena mogućnost unapređenja privredne saradnje Vojvodine i Hrvatske, posebno kada je u pitanju region severa Bačke i Potisja koji u robnoj razmeni sa Hrvatskom beleži suficit.

 

 

 

 

Generalni konzul Hrvatske Velimir Pleša, koji je na ovoj funkciji od decembra prošle godine, u razgovoru sa rukovodstvom Privredne komore Vojvodine i Regionalne privredne komore Subotica, istakao je da su privreda i kultura dve značajne oblasti u kojima će se angažovati Konzulat Hrvatske, a pored već uspostavljene saradnje regiona severa Bačke i Potisja sa više hrvatskih županija, gde prednjači višegodišnja dobra saradnja Subotice i Osječko - baranjske županije, hrvatski konzul Velimir Pleša vidi i mogućnost uspostavljanja saradnje ovog regiona sa privrednicima iz Međimurja, posebno na planu prehrambene i poljoprivredno - prerađivačke industrije.

 

Kao bitan preduslov daljeg povezivanja, hrvatski konzul Velimir Pleša najavljuje da će Gospodarska komora Hrvatske ponovo otvoriti kancelariju u Beogradu.

 

Tokom prošle godine izvoz iz Srbije u Hrvatsku je dostigao vrednost od 452, a uvoz iz Hrvatske 439 miliona dolara.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

25.01.2016.

 

Otvoreno pismo Udruženja poljoprivrednika Subotice gradonačelniku

 

 

 

 

Kako nove izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu omogućavaju prodaju manjih parcela državnog poljoprivrednog zemljišta, tražimo da se za tu namenu opredeli 2000 hektara na područiju grada Subotice Programom zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta za 2016. godinu. Time bi se povećala konkurentnost malih porodičnih gazdinstava i stvorili bolji uslovi za seoske sredine. Ima puno malih parcela do jednog hektara, parcela koje su u suvlasništvu sa poljoprivrednicima, ili se graniče sa onima koji bi povećali svoju parcelu.

Očekujemo da više stotina poljoprivrednika u Subotici poveća svoj posed za u proseku 5 hektara. Ukiliko gradska komisija za izradu Programa za 2016. godinu u kojoj treba da bude bar pola pravih zemljoradnika, ne odredi parcele koje će da se ponude na prodaju, davanjem do 30 godina u zakup firmama, investitorima i drugima, za prodaju neće ostati. Pomozimo onima koji su još ostali u seoskim sredinama sa namerom da se bave poljoprivredom

Očekujemo da nas Vi kao gradonačelnik podržite i obezbedite sprovođenje izmenjenog Zakona u interesu poljoprivrednika a ne samo velikih kompanija i tajkuna.

 

Miroslav Kiš
Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotica

 

______________________________________________________________________

 

22.01.2016.

 

Važno i mišljenje učenika o obrazovnim profilima u srednjim stručnim školama

 

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Srđan Verbić, posetio je danas Suboticu. Obišao je izgradnju studentskog odmarališta na Paliću, a potom i Hemijsko-tehnološku školu gde je, uoči raspisivanja novog konkursa za obrazovne profile, razgovarao sa učenicima o njihovom viđenju obrazovnog sistema u Srbiji, pre svega u stručnom obrazovanju, odnosno očekivanjima koje imaju od ministarstva na čijem je čelu. Ministar Verbić se sastao i sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem i njegovim saradnicima, i direktorima Hemijsko-tehnološke, Politehničke škole i Tehničke škole „Ivan Sarić”.

 

 

 

 

- Kreiranje obrazovnih profila je posao koji se uglavnom svodio na komunikaciju između direktora škola, lokalnih samouprava i Ministarstva prosvete. Danas sam u prilici da u razgovoru sa učenicima - predstavnicima tri uspešne subotičke srednje stručne škole, saznam koje su njihove želje, kako vide svoju karijeru, da li je obrazovni profil koji pohađaju perspektivan i da li imaju neku sugestiju ili pitanje, da bismo i njih uključili u razgovore i donošenje odluke o konkursu za narednu godinu - rekao je Srđan Verbić, i dodao da je, kada je reč o stručnim obrazovnim profilima za kojima poslodavci iskazuju potrebu, nephodno sagledati i mogućnosti privrede, kroz sprovođenje kvalitetne praktične nastave u školama i preduzećima.

Upitan o uvođenju dualnog modela obrazovanja, odnosno ideji da se čitav sistem usklađuje sa privredom i to tako što učenici zanatsko-tehničkog obrazovanja imaju intenzivnu praktičnu nastavu u preduzećima u kojima će se kasnije zaposliti, on je istakao da dualno obrazovanje zavisi, pre svega, od kvaliteta privrede, odnosno od mogućnosti poslodavaca da ispune standarde, i da to nije model koji bi trebalo da prate sve škole.

Uz konstataciju da je upoznat sa skupštinskom odlukom grada Subotice o stipendiranju učenika prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke i ocenu da je to - odlična inicijativa, Verbić je rekao da se danas razgovaralo i o promociji i popularizaciji srednjeg stručnog obrazovanja, kao i o značajnijim ulaganjima u karijerno vođenje kako bi i đaci i njihovi roditelji imali više odgovora na pitanja koja ih interesuju.

Direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković je kazao da je cilj srednjih stručnih škola da učenicima omoguće sticanje što boljeg znanja i veština za nastavak školovanja, kao i za njihovo zapošljavanje. ...dalje

 

Izvor:Subotica.rs

 

______________________________________________________________________

 

21.01.2016.

 

Uspešna godina za Pravni fakultet

 

 

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe iz Novog Sada, Visokoškolska jedinica u Subotici, upriličio je prijem za predstavnike medija, povodom početka nove poslovne godine, na kom je prethodna godina ocenjena kao uspešna, a kako planiraju u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, tekuća godina bi trebala biti još uspešnija.

 

 

 

 

Predstavljajući rezultate ostvarene u 2015.godini PR menadžer Pravnog fakulteta Srđan Cvijanović je posebno istakao da je odmah po useljavanju u sopstveni savremeno opremljeni prostor prilagođen potrebama studenata, ostvarena saradnja sa brojnim subotičkim stručnjacima, ali i institucijama i na taj način osim teorijske nastave, studentima su obezbedili i praktična znanja i nastavu, a uključili su se i u brojne društveno odgovorne akcije, koje planiraju nastaviti i tokom ove godine.

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe iz Novog Sada, Visokoškolska jedinice u Subotici, trenutno sa apsolventima ima 110 studenata.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

21.01.2016.

 

Milimir Vujadinović: Ne očekujemo duže zadržavanje noćas pristiglih migranata

 

 

 

 

Noćas pristiglih 116 migranata su u Suboticu došli iz Šida, gde nije bilo kapaciteta za njihovo zbrinjavanje, a prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za socijalnu zaštitu i predsednika Radne grupe za migrante u Subotici, Milimira Vujadinovića migranti se u Subotici neće duže zadržavati, već će nakon dan, ili dva organizovano napustiti Suboticu.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

21.01.2016.

 

Noćas u Suboticu stiglo stotinjak migranata

 

 

Noćas nešto iza ponoći u Prihvatni centar u Subotici stigla su dva autobusa sa oko stotinjak migranata i izbeglica. Kako saznajemo sa lica mesta migrante je dočekao Crveni krst koji im je pripremio hranu i tople napitke, a smešteni su u tople barake gde im je ponuđena medicinska pomoć. MIgranti su uglavnom mlađe dobi, pretežno muškarci ali ima i dve porodice sa maloletnom decom.

 

 

 

 

Iako je talas migranata na sveru Bačke poprilično usporen i značajno smanjen postojanje Prihvatnog centra pokazalo se kao pun pogodak, pogotovo za vreme zmskog perioda i temperature koja je noćas u našem gradu bila u minusu.
Novopridošle migrante jutros su obišli Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U narednih par časova očekuje se nova poseta Crvenog krsta koji će korisnicima Prihvatnog centra doneti nove zalihe hrane i drugih potrepština. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

19.01.2016.

 

Održana sednica Gradskog veća

 

 

Na danas održanoj sednici Gradskog veća, 115. po redu, našlo se dvanaest tačaka dnevnog reda, među kojima su bili program energetske efikasnosti grada, unapređenje uslova života Subotičana, utvrđivanje nominalnog iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete i utvrđivanju nominalnog iznosa jenokratne novčane pomoći trudnicama na teritoriji Grada Subotice.

 

 

 

 

Gradsko veće donelo je rešenje po kome će grad ove godine iz svog budžeta za prvo dete izdvajati na ime roditeljskog dodatka 10 hiljada dinara. Na istoj sednici odlučeno je da će se na ime jednokratne novčane pomoći trudnicama iz budžeta isplaćivati po 15 hiljada dinara. Više o ovome u pvvezanoj vesti.

Grad će na ime korišćenja mineralnih sirovina i geotermalnih resursa dobiti 6 miliona dinara. 2 miliona dinara je ostalo od prošle godine. Tih 8 miliona dinara biće iskorišćeno za popravku ulica u mesnim zajednicama Kelebija, Hajdukovo i Makova sedmica, sanaciju energetskih gubitaka objekata Hajdi, Pera Detlić i Palčica predškolske ustanove Naša radost. Na Kelebiji će biti popravljene Izletnička i Jorgovanska ulica, u Hajdukovu Prespanska ulica, na Makovoj sedmici Pulska i Negotinska ulica.

Na današnjoj sednici Gradskog veća je donet predlog Odluke o donošenju Programa energetske efikasnosti u Subotici. Grad bi u skladu sa nacionalnim ciljem trebalo da 2018. godine smanji potrošnju energije za 9 odsto u odnosu na ono što je potrošeno 2008. godine. Predlog ove odluke biće prosleđen gradskoj skupštini.

Odbornici će se izjašnjavati i o predlogu Plana postavljanja urbane opreme držača za bicikle na javnim površinama, programu mera za unapređenje uslova života na teritoriji grada za ovu godinu, utvrđivanju nominalnog iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete i jednokratne novčane pomoći trudnicama iz sredstava gradskog budžeta i drugim temama.

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

18.01.2016.

 

Delegacija Kečkemeta posetila Suboticu

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i rukovodilac Odseka za lokalni ekonomski razvoj, Melinda Nađ Kišereš, primili su danas, u Gradskoj kući, delegaciju mađarskog grada Kečkemeta u kojoj su bili gradonačelnica Klaudija Pataki Semerei, zamenik gradonačelnika Jožef Gal i šef Kancelarije kabineta gradonačelnika Zita Finta. Sastanku je prisustvovao Andraš Ric, savetnik gradonačelnika za evropske projekte.

 

 

 

 

Susret je bio srdačan i otvoren, a razgovaralo se o uspostavljanju saradnje između dva grada i zajedničkom apliciranju na projekte u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u oblasti rekultivacije zemljišta nekadašnje Hemijske industrije „Zorka”, gde subotička lokalna samouprava planira formiranje poslovne zone namenjenje razvoju malog i srednjeg preduzetništva, i kompleksa bivše ruske kasarne, u Kečkemetu. Realizacija ovog projekta, ocenjeno je, trebalo bi da i jednom i drugom gradu donese određene benefite.

Razgovaralo se, takođe, i o jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao i o unapređenju sistema za prekogranično upravljanje vodama.

Stručne službe će pripremiti protokol o saradnji između dve lokalne samouprave u ovim oblastima, a delegacija grada Subotice će, kako je rekao gradonačelnik Maglai, u narednih mesec dana posetiti Kečkemet, upravno sedište županije Bač-Kiškun.

- Nadam se će, nakon posete Kečkemetu i potpisivanja protokola o saradnji, stručne službe i stručnjaci pripremiti zajedničke projekte i da će krajem aprila 2016. godine biti raspisan poziv za podnošenje predloga projekata u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije - kazao je Jene Maglai.

U okviru radne posete Subotici, delegacija Kečkemeta je, posle prijema u Zelenoj sali Gradske kuće, obišla Industrijsku zonu „Mali Bajmok“ gde je uz kratku prezentaciju u konferencijskoj sali zgrade Slobodne zone upoznata sa rezultatima subotičke lokalne samouprave u privlačenju stranih investicija.

 

Izvor:Subotica.rs

 

______________________________________________________________________

 

15.01.2016.

 

Obeležen Nacionalni praznik Rusina

 

 

U prostorijama Društva Rusina u Subotici, obeležen je Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. Prema poslednjem popisu u našoj zemlji živi oko 14 000 Rusina, dok ih je u Subotici oko 150.

 

 

 

 

Društvo Rusina u Subotici već 8 godina u svojim prostorijama u Štrosmajerovoj ulici neguje kulturu i tradiciju svojih predaka, a do kraja ove godine to bi moglo biti dovedeno u pitanje, jer će zbog restitucije morati da se isele iz objekta.

Uz prisustvo predstavnika gradske uprave i drugih nacionalnih zajednica, Rusini su obeležili jedini Nacionalni praznik rusinske nacionalne zajednice u Srbiji. Nacionalni pranik se obeležava 17. januara u znak sećanja na davnu 1751. godinu, kada je potpisan prvi ugovor o naseljavanju Rusina iz istočnih delova Ukrajine i zapadne Slovačke na ovim prostorima. Rusini u Subotici su ove godine prazinik proslavili 8. put nešto ranije, jer će centralna manifestacija biti u nedelju, u Kuli.

Iako Rusini u Srbiji imaju pravo na obrazovanje na rusinskom jeziku, od predškolskog do fakultetskog obrazovanja, pripadnici ove nacionalne zajednice u Subotici neguju kulturu i tradiciju pod sve težim uslovima.

I pored teških uslova, pevačka grupa Društva Rusina je na prošlogodišnjoj Smotri rusinskih izvornih pevačkih grupa u Đurđevu osvojila specijalnu nagradu. Gostima su pored programa, pripremili i zakusku sa čuvenim rusinskim specijalitetima. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

14.01.2016.

 

Stipendije za 30 učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

 

 

Od naredne školske godine, učenici deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke imaće mogućnost da konkurišu za stipendiju Grada Subotica. Biće dodeljeno 30 stipendija, koje će učenicima biti isplaćene u deset rata, a za ovu namenu iz gradskog budžeta je opredeljeno 900 000 dinara. Odluka o dodeli stipendija je doneta na osnovu predloga tri tehničke škole i izveštaja Nacionalne službe o potrebama privrede.

 

 

 

 

Poslednjih godina, interesovanje učenika za trogodišnje obrazovne profile u tehničkim školama je sve slabije iako, prema rečima direktora Tehničke škole „Ivan Sarić“, Ivana Bajića, na tržištu postoji potreba za zapošljavanjem. Da je stipendija dobra mera za pružanje podrške jačanju obrazovnog procesa na trećem stepenu, najbolje se vidi na primeru dualnog obrazovanja u ovoj školi.

Biće dodeljeno 30 stipendija u iznosu od 3.000,00 dinara, koje će biti isplaćene u deset jednakih mesečnih rata. Za stipediju će moći da konkurišu jedino učenici prvih razreda, a krijerijumi za dodelu će biti postignut uspeh i socio-ekonomski status đaka.

Stipendirani učenici će biti u obavezi da na kraju polugodišta Sekretarijatu za društvene delatnosti dostave dokaz o postignutom uspehu na polugodištu.Takođe, onima, koji na polugodištu budu imali dve negativne ocene, će biti prekinuto stipendiranje. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

14.01.2016.

 

Ideja edukativnog centra pred donatorima

 

 

Predstavnici lokalne samouprave prezentovaće u narednih nekoliko dana donatorima ideju proširenja prihvatnog centra za migrante u Subotici. Njihova ideja jeste da on postane Regionalni edukativni centar za vanredne situacije. Do tada, objekti ostaju Prihvatni centar za migrante, koji trenutno nema smeštenih u ovom centru niti u Subotici.

 

 

 

 

Par meseci nakon otvaranja, na ovom mestu još uvek nema zbrinutih migranata. Nema ih ni u Subotici, ali to ne znači da ih nema u Srbiji. Naime, po podacima nadležnih, oko 2.000 migranata dnevno uđe u Srbiju preko Makedonije i uputi se ka Šidu, odakle prelaze u Hrvatsku i idu dalje ka zapadnoj Evropi. Iako se očekuje povećanje broja migranata dolaskom lepšeg vremena u narednom periodu, za sada nema indicija da će migranstka ruta ponovo voditi preko Subotice.

Ovaj objekat, opremljen od strane donatora, nalazi se u vlasništvu lokalne samouprave. Nadležni su već prikazali zainteresovanim donatorima ideju o njegovom proširenju i formiranju već pominjanog evropskog edukativnog centra koji bi bio posvećen upravo kriznim situacijama. Ideja je da na ovom mestu stručnjaci iz cele Evrope razmenjuju iskustva i edukuju se po pitanju postupanja kako u situacijama migrantske krize, tako i poplava, požara i sličnih vandrednih situacija.

Iako nema migranata, centar je u funkciji i koristi ga Republički komesarijat za izbeglice. U potpunosti opremljeni centar zapošljava četvoro Subotičana. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

12.01.2016.

 

Dragan Božinović: Cene gasa pokazuju tendenciju pada

 

 

Zbog pada cena naftnih derivata na svetskom tržištu i odnosa kursa dolara prema dinaru, cena gasa je trenutno niža u odnosu na period novembra prošle godine, a trend daljeg pada cene ovog energenta se može očekivati i tokom cele 2016. godine, kaže direktor JKP "Suboticagas" Dragan Božinović.

 

 

 

 

Cena za utrošeni gas je na decembarskim računima za poslovne potrošače iskazana za 2,37% manja u odnosu na prethodni mesec, a po rečima direktora JKP "Suboticagas" Dragana Božinovića, trend pada će se nastaviti i tokom prvog kvartala tekuće godine. Suboticagas upućuje apel građanima koji su izrazili interesovanje za besplatno priključenje na gasnu mrežu, da prikupe svu neophodnu dokumentaciju, kako bi se blagovremeno realizovalo besplatno priključenje.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

11.01.2016.

 

Održan protest „Novinari ne kleče“

 

 

Na trgu ispred Gradske kuće večeras je održan protestni skup novinara pod nazivom „Novinari ne kleče“, koji je okupio više od 50 predstavnika „sedme sile“.

 

 

 

 

Ovom prilikom pročitan je proglas u kome se od premijera Aleksandra Vučića traži da predloži Skupštini Srbije smenu ministra odbrane Bratislava Gašića i tako ga sancioniše zbog uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović.

Proglas na srpskom i mađarskom jeziku pročiatale su novinarke Vanja Kolar i Greta Bašić, a okupljenim kolegama obratili su se i Tatjana Ljubić i Virag Đurkovič.

- Osim Gašićeve smene, tražimo i poštovanje novinarske profesije i obračun sa seksizmom i primitivizmom u zemlji – istakla je Tatjana Ljubić. - Život u strahu najniži nivo mizerije, govorio je Dejvid Bouvi. Ne dozvoljavamo da nas ova vlast svede na kafanske muzičare koji će za sitan novac svirati ono što oni naruče. Oni ne postoje bez nas, i to ne smemo zaboraviti. Odbijamo da živimo u strahu, odbijamo da pristanemo na autocenzuru i odbijamo da klečimo. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

06.01.2016.

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke, uz želju da ovaj veliki hrišćanski praznik provedu u krugu porodice i prijatelja, u dobrom zdravlju, sreći, miru i radosti.
Mir božji, Hristos se rodi!

 

Gradonačelnik Subotice
Maglai Jenő

 

Božićna čestitka predsednika Skupštine grada

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji praznik Hristovog rođenja slave po julijanskom kalendaru čestitam Božić, uz želju da svima dan Hristovog rođenja donese mir, zdravlje i radost.
Mir božji, Hristos se rodi!

 

Predsednik Skupštine grada
Ilija Maravić

 

______________________________________________________________________

 

06.01.2016.

 

Saopštenje Sekretarijata za društvene delatnosti

 

 

 

 

Sekretarijat za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotica, obaveštava građane da je Vlada Republike Srbije na 187. sednici održanoj dana 30.12.2015.g. usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je stupila na snagu 01.01.2016.g. Uredbom se bliže propisuju kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca električne energije ili prirodnog gasa, količine električne energije ili prirodnog gasa za koje se energetski ugroženom kupcu umanjuje mesečna obaveza plaćanja, i druga pitanja neophodna za utvrđivanje statusa energetski ugroženog kupca.
Kriterijum za sticanje statusa energetski ugroženog kupca je ostvaren ukupan mesečni prihod i to:
1. do 13.595,68 dinara za domaćinstva sa jednim članom
2. do 19.795,00 dinara za domaćinstva sa dva ili tri člana
3. do 25.990,25 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova
4. do 32.684,20 dinara za domaćinstva sa šest i više članova
Pored prihoda, uslov za sticanje statusa ugroženog kupca je da ne poseduje drugu stambenu jedinicu, osim stambene jedinice koja po strukturi i površini odgovara potrebama domaćinstva (za jednočlano domaćinstvo do 30 kvm, za dvočlano do 42 kvm, za tročlano do 55 kvm, za četvoročlano do 65 kvm, za petočlano do 75 kvm, za šestočlano do 85 kvm, za domaćinstva preko šest članova za svakog narednog člana površina se uvećava za 6 kvm).
Zahtevi za sticanje statusa ugroženog kupca podnose se u Gradskom uslužnom centru - prizemlje Gradske kuće, Subotica, Trg Slobode br.1. i u mesnim kancelarijama. Uz zahtev se prilažu dokazi o prebivalištu, ukupnim mesečnim primanjima, dokaz o posedovanju i prihodima od nepokretnosti iz mesta prebivališta i mesta rođenja, uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i mesta rođenja. Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i/ili dečijeg dodatka ne prilažu sve gore navedene dokaze, nego prilažu dokaz da im je utvrđeno pravo na dečiji dodatak ili novčanu socijalnu pomoć.
Svi potencijalni korisnici uz zahtev prilažu poslednji račun za električnu energiju ili prirodni gas.
Po utvrđivanju ispunjenosti uslova organ jedinice lokalne samouprave donosi rešenje o sticanju statusa ugroženog kupca i podatke dostavlja energetskom subjektu nadležnom za snabdevanje radi ostvarivanja prava na umanjenje mesečnog računa.
Mesečni računi se umanjaju za određene količine električne energije ili prirodnog gasa u zavisnosti od broja članova domaćinstva i mesečne potrošnje koju domaćinstvo ostvari (npr. za domaćinstvo sa dva ili tri člana 160 kWh ili 45m³ gasa ukoliko potrošnja ne pređe 640 kWh ili 90m³ gasa).
Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu definiše status "energetski ugroženog kupca zbog zdravstvenog stanja" koji građani stiču podnošenjem medicinske dokumentacije koju prilažu uz zahtev kao dokaz da članu domaćinstva zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije ili prirodnog gasa može biti ugrožen život ili zdravlje.

 

Sekretar
Sekretarijata za društvene delatnosti
Jasmina Stevanović

 

 

Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Társadalmi Tevékenységek Titkársága értesíti a polgárokat, hogy a Szerb Köztársaság Kormánya a 2015.12.30-án megtartott 187. ülésén meghozta A támogatott energiafogyasztókról szóló kormányrendeletet, mely 2016.01.01-jén lépett hatályba. A rendelet közelebbről szabályozza a támogatott villamosenergia- vagy földgáz-fogyasztói státusz megállapításának kritériumait, továbbá azt a villanyáram vagy földgáz mennyiséget, amellyel a támogatott fogyasztó havi kötelezettsége csökkenthető, valamint a támogatott energiafogyasztói státusz megállapításához szükséges egyéb kérdéseket is szabályozza.
A támogatott energiafogyasztói státusz elnyerésének kritériuma a havi bevétel teljes összege, az alábbiak szerint:
1. legfeljebb 13. 595,68 dinár az egytagú háztartások esetében
2. legfeljebb 19. 795,00 dinár a két- vagy háromtagú háztartások esetében
3. legfeljebb 25. 990,00 dinár a négy- és öttagú háztartások esetében
4. legfeljebb 32.684,20 dinár az öt- és többtagú háztartások esetében
A bevételeken kívül a támogatott energiafogyasztói státusz elnyerésének feltétele, hogy ne rendelkezzen más lakással, azon kívül, amely szerkezete és területe alapján megfelel a háztartás szükségleteinek (egytagú háztartás esetében ez legfeljebb 30 m2 lehet, a kéttagúnál legfeljebb 42 m2, a háromtagúnál 55 m2-ig, a négytagúnál 65 m2-ig, az öttagú esetében legfeljebb 75 m2, a hattagúnál 85 m2-ig, és a hatnál többtagú háztartások esetében minden további taggal újabb 6 m2-rel növekszik ez a szám).
A támogatott energiafogyasztói státusz elnyerése iránti kérelmet a Városi Ügyfélszolgálatban kell beadni – a Városháza földszintjén, Szabadság tér 1., illetve a helyi közösségekben. A kérelemhez csatolni kell a lakóhelyről, továbbá a teljes havi jövedelemről szóló bizonyítékot, a kérelmező tartózkodási helyén és születési helyén kiállított bizonylatot az ingatlantulajdonról és az ingatlanból megvalósított bevételekről, valamint bizonylatot az ottani adóhivataltól. A szociális segélyre és/vagy családi pótlékra jogosult személyeknek nem a fentebb felsorolt bizonyítékokat kell csatolniuk, hanem a családi pótlékra vagy szociális segélyre való jogosultságról szóló bizonylatot.
A kérelemhez minden kérelmezőnek mellékelnie kell az utolsó villany- és gázszámlát is.
A feltételek teljesítésének megállapítását követően a helyi önkormányzati egység határozatot hoz a támogatott fogyasztói státusz elnyeréséről, és az adatokat elküldi az illetékes energetikai szolgáltató vállalatnak, hogy a kedvezményezett megvalósíthassa a havi számla összegének csökkentésére vonatkozó jogosultságát.
A havi számlákat csak meghatározott mennyiségű villanyáram, földgáz és távhőmennyiséggel csökkentik a háztartások tagjainak számától és a háztartás havi fogyasztásától függően (pl. a két vagy háromtagú háztartások esetében a csökkentés 160 kWh vagy 45m³ gázt jelent, ha a fogyasztás nem haladja meg a 640 kWh vagy 90 m³ gázmennyiséget).
A támogatott energiafogyasztóról szóló új kormányrendelet meghatározza az „egészségi állapot miatti rászoruló fogyasztói státuszt” is, melyre a polgárok oly módon szerezhetnek jogosultságot, ha a kérelemhez orvosi dokumentációt csatolnak bizonyítékként, hogy egészségi állapota miatt a háztartás valamely tagjának az élete vagy az egészsége veszélybe kerülhet az áram- vagy gázszolgáltatás beszüntetésével.

 

Titkár
Társadalmi Tevékenységek Titkársága
Jasmina Stevanović

 

______________________________________________________________________

 

05.01.2016.

 

Privremeno zbrinutim osobama obezbeđeni i lekovi

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Milimir Vujadinović, obišao je danas privremeno Prihvatilište za beskućnike u Gajevoj ulici 50, čiji rad u celosti finansira lokalna samouprava.

 

 

 

 

Uz isticanje da će prihvatilište biti otvoreno sve dok su spoljne temperature niske i da će, u slučaju da se ukaže potreba, biti obezbeđen adekvatan prostor za prihvat većeg broja beskućnika, Vujadinović je kazao da je korisnicima usluga obezbeđena i primarna zdravstvena zaštita.

- Sredstva za kupovinu lekova, koje obolelim privremeno zbrinutim licima kao odgovarajuću terapiju prepiše lekar Doma zdavlja, i sredstva za rad privremenog Prihvatilišta za beskućnike, obezbedio je grad Subotica. Uslov za prijem u prihvatilište je uput Centra za socijalni rad - naglasio je Milimir Vujadinović, i dodao da zbrinjavanje beskućnika operativno sprovodi Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica sa kojom lokalna samouprava, kako je rekao, ima izvanrednu saradnju.

Prihvatilište za beskućnike, u kome trenutno boravi 16 lica, otvoreno je 31. decembra 2015. godine. Pored smeštaja i primarne zdravstvene zaštite, zbrinutim osobama obezbeđeni su odeća, obuća, tri obroka, topli napici i higijenske potrepštine za održavanje lične i kolektivne higijene.

 

Izvor:Subotica.rs

 

______________________________________________________________________

 

04.01.2016.

 

Više intervencija u odnosu na 2014. godinu

 

 

Tokom prošle godine ekipe Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja obavile su 700 pregleda više u odnosu na 2014. godinu na terenu, u gradu i naseljima Bajmok i Čantavir.

 

 

 

 

Ukupan broj pregleda na terenu bio je 17040, dok je ambulantnih pregleda bilo čak 16 550. Tokom novogodišnje noći, nije registrovan veći broj poziva, ni intervencija na gradskom Trgu. Ekipe su pretežno intervenisale u kućnim uslovima kod hroničnih pacijenata, dok su se sa javnih mesta zbrinjavale osobe u alkoholisanom stanju. Jedan pacijent je prevezen na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine zbog akutnog infartka srca, kažu u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja. Početak godine je doneo i veći broj broj intervencija za hitnu pomoć. Broj intervencija 1.01. za 24 sata bio je 44.
Intervenisalo se kod pacijenata na javnim mestima koji su bili u akutno napitom stanju, zbog povreda usled pada, dok se u kućnim uslovima u većoj meri izlazilo zbog simptoma gušenja i povećanog krvnog pritiska.

 

_______________________________________________________________________________

 

01.01.2016.

 

Dobro raspoloženje na dočeku Nove godine na Trgu slobode

 

 

U organizaciji Grada Subotice i novosadskog radija AS FM novu 2016. godinu veliki broj posetilaca dočekao je na centralnom gradskom trgu. Di džej Konte, di džej Gruver i di džej Nojs, puštajući muziku za svačiji ukus, priredili su pravu novogodišnju žurku.

 

 

 

 

Gostima na Trgu slobode na raspolaganju je bio i Vinterfest sa svojom ugostiteljskom ponudom. U okviru programa u ponoć je usledio vatromet i Štrausov valcer „Na lepom plavom Dunavu“. Uz dobro raspoloženje, uprkos hladnom vremenu, program je trajao do dva časa ujutru.

U duhu dobrog raspoloženja sa centralnog gradskog trga, sugrađanima još jednom želimo sve najbolje u 2016. godini.

 

Izvor:Subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

30.12.2015.

 

Maglai: U 2015. godini postavljeni čvrsti temelji od strateške važnosti za grad

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate rada u 2015. godini.

 

 

 

 

- Mislim da smo u 2015. godini postavili čvrste temelje za realizaciju mnogih projekata od strateške važnosti za grad, rekao je Maglai i kao posebno značajne izdvojio nastavak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta, rekonstrukciju Sinagoge i pitanje Palića, koji je po njegovim rečima dugo godina bio "teška tema, od koje su se svi sklanjali", a sada su i na ovom planu urađeni ozbiljni pomaci.
- Mnogi su nam se smejali kada smo usvojili Plan za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera. Kada smo operativno razradili tridesetak tačaka o načinu realizacije tokom narednog perioda, bila je to osnova po kojoj smo došli u vidokrug Nemačke vlade i nemačke KfW investicione banke i posle godinu dana upornog rada i saradnje sa stručnjacima iz Nemačke, ishodovali odobravanje 6,5 miliona evra za rešavanje problema biodiverziteta na Paliću, rekao je Maglai i izrazio uverenje da će grad u 2016. godini imati strateškog investitora za izgradnju hotelskog kompleksa na Paliću.

Kada je reč o investicijama, Maglai kaže da je ovo oblast koja se ne rešava za dva, ili tri meseca i zadovoljan je onim što su na tom planu uradili njegovi prethodnici, ali i onim što je na ovom planu urađeno tokom 2015. godine, s obzirom da je u ovoj godini zaposleno 4.600 ljudi, što je po njegovim rečima za 20% više, od broja zaposlenih u 2014. godini.

- Mi smo prvi, ne ovde u okolini, već u čitavoj Vojvodini, po broju stranih investicija i što se tiče stepena zapošljavanja, u odnosu na ostale regije. Mnogi nam na tom zavide. Mi smo lider u toj oblasti, rekao je Maglai.

Najavljeno umanjenje prihoda koje će pogoditi gradove i opštine, Maglai smatra nepravičnim i nada se da do ovog ipak neće doći.

- Ne vidim realnim i racionalnim da se sredstva sa lokala "ispumpavaju" prema centrali. Mislim da oni koji donose te odluke treba mnogo ozbiljnije da sagledaju posledice svojih odluka. Za nas je to zaista poražavajuće. Godinama kao grad ulažemo ogromna sredstva u Privredno tehnološke parkove, u infrastrukturu i opremanje i sada dobar deo benefita koji nam počinje stizati, da nam bude oduzet, mislim da to nije korektno, rekao je Maglai.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

30.12.2015.

 

Pomoć za Siviće

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Milimir Vujadinović, posetio je danas sedmočlanu porodicu Sivić, koja živi na rubu egzistencije, bez osnovnih uslova za život.

 

 

 

 

Za Marinka i Draganu i njihovo petoro dece, Maria, Mariju, Marina, Martina i Marinu, Subotičani su saznali pre par dana zahvaljujući priči koja je objavljena na sajtu Subotica.com. Marinko je nezaposlen, povremeno radi kao nadničar, ne može ni da obavlja svaki posao, jer na jedno oko ne vidi a na drugo samo 15 odsto, Dragana je domaćica. Socijalnu pomoć ne primaju jer je nisu ni tražili zbog nedostajuće dokumentacije, žive u trošnoj kući na periferiji grada, bez struje, kupatila i osnovnog pokućstva. Uprkos nemaštini, deca su dobri đaci.

Mlađi naraštaj porodice Sivić dobio je danas novogodišnje paketiće, kako bi osetili radost u ovim prazničnim danima, a zahvaljujući našem sugrađaninu Milanu Sujiću, obezbeđen im je i deo nameštaja. Mnogo je porodica u sličnoj situaciji i Grad se trudi da im pomogne koliko može, rekao je Vujadinović. Najbitnije je, istakao je, ljude naučiti kako da pecaju ribu a ne davati im je.

Milimir Vujadinović: „Sutra ih očekujemo u Centru za socijalni rad, gde će podneti zahteve za jednokratnu novčanu pomoć, ogrev i za novčanu socijalnu pomoć, sve ono što do sada nisu uradili. Posavetovali smo ih, to je važnije od onoga što im date privremeno da ublaže svoju situaciju. Nadam se da ćemo iduće nedelje, pre Božića biti ovde sa ogrevom, novčanom pomoći, sa odećom i hranom sa decu od naših prijatelja iz nevladinih organizacija i sa rešenjem Centra za socijalni rad o novčanoj socijalnoj pomoći.“

Od kako je objavljena priča o Sivićima, na adresu ove porodice stigla je pomoć u vidu hrane, odeće i obuće, sredstava za higijenu. Ipak, još je mnogo toga što im nedostaje, prvenstveno struja.

Ukoliko neko želi i može da pomogne Sivićima, možeih kontaktirati putem broja telefona 064/41-67-335 ili lično na adresi Pokret nesvrstanih 200. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

30.12.2015.

 

HGS: Čija je "Moja Srbija?"

 

 

Nedavno formirani Hrvatski građanski savez, održao je danas prvu konferenciju za medije pod nazivom Čija je „Moja Srbija?“. Ovo pitanje postavio je Stanko Krstin, vlasnik firme „Pre print“, dobitnik priznanja „Moj izbor“, koje se dodeljuje društveno odgovornim kompanijama, a koje mu je oduzeto pre nego što je i dodeljeno.

 

 

 

 

Kao preduzeće koje se bavi društveno odgovornim radom, Krstin je „Pre print“ prijavio na konkurs „Moj izbor“, koji su petu godinu za redom organizovali Udruženje "Moja Srbija", u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i uz podršku grada Beograda. Početkom decembra, obavešten je da je dobio priznanje u kategoriji „Mala preduzeća za našu zajednicu“, koje je trebalo da mu bude dodeljeno na jučerašnjoj svečanosti koja je priređena u Skupštini Beograda. Međutim, neposredno pred dodelu, telefonom je obavešten da mu priznanje neće biti uručeno zbog sadržaja dokumentacije koju je organizatorima dostavila jedna osoba. Prema Krstinovim rečima, ta osoba, koja mu je poznata a koju nije želeo da imenuje, već je, pretpostavlja istu dokumentaciju dostavljala i Uniji poslodavaca Srbije, čiji je član. Ta dokumentacija, u kojoj se Krstin između ostalog naziva delatnikom hrvatske obaveštajne službe, završila je kod poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji ju je proglasio diskriminatorskom na nacionalnoj osnovi. To nije sprečilo diskriminatora da je opet upotrebi, a Krstinu je nejasno zašto su je organizatori konkursa uzeli u obzir. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

30.12.2015.

 

Odgovor gradonačelnika na otvoreno pismo Udruženja poljoprivrednika

 

 

 

 

Grad Subotica, kako prethodnih godina, tako i u budžetu za 2016. godinu, opredeljuje sredstva za razvoj poljoprivrede u skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima koja ima kao jedinica lokalne samouprave.

Pomenuta sredstva budžetom grada Subotica za 2016. godinu, predviđena su na sledeći način:
Na Funkciji 420 – POLJOZAŠTITA po sledećoj strukturi:
- Programska aktivnost 0001: Unapređenje uslova za poljoprivrednu delatnost 95.900.000 dinara
- Programska aktivnost 0002: Podsticaji poljoprivrednoj proizvodnji 11.900.000 dinara
- projekat 1: Podizanje šumskog zelenila 4.350.000 dinara
- Projekat 2: Opremanje zoohigijenske službe 14.850.000 dinara
Ukupno 127.000.000 dinara

Na Funkciji 421 – FOND ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE GRADA SUBOTICE po sledećoj strukturi:
- Programska aktivnost 0002: Podsticaji poljoprivrednoj proizvodnji i sufinansiranje kratkoročnih poljoprivrenih kredita 48.000.000 dinara


Sredstva u iznosu od 175.000.000 dinara predstavljaju 3% ukupnih sredstava budžeta grada Subotica za 2016. godinu.

Početkom januara pristupiće se izradi Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u kome jedinica lokalne samouprave može da utvrđuje mere za područje koje obuhvata. U izradu će biti uključena udruženja, koja će se moći izjasniti šta konkretno žele u realnim iznosima. Rebalansom budžeta će biti uključeno sve što ima uticaja na razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj.

 

GRADONAČELNIK
Maglai Jenő dipl. pravnik

 

_________________________________________________________________________________

 

29.12.2015.

 

Održana 36. sednica Skupštine grada

 

 

Na 36. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojeno je svih 15 tačaka dnevnog reda, pored ostalog, i Odluka o budžetu grada Subotice za 2016. godinu. Prihodi i primanja budžeta grada za 2016. godinu planirani su u visini od 5.538.160.000 dinara, a zajedno sa prenetim namenskim sredstvima iz 2015. godine u visini od 109.388.000 dinara i prihodima i primanjima indirektnih korisnika budžeta u visini od 229.432.000 dinara, čine ukupan obim budžeta u visini od 5.876.980.000 dinara.

 

 

 

 

Donete su i Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“, između Palićkog jezera i Novosadskog puta na Paliću, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Odluka o uspostavljanju saradnje između grada Subotice i mađarskog grada Kiškunhalaša. Sporazum o uspostavljanju saradnje predviđa institucionalnu saradnju, ekonomsko-privrednu i trgovinsku saradnju i saradnju u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, sporta i turizma. Saradnja će imati za cilj stvaranje povoljnih uslova za razrađivanje i realizaciju zajedničkih programa i projekata u navedenim oblastima. ...dalje

 

Izvor:Subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

28.12.2015.

 

Maglai: 2016. godina će biti godina velikog izazova

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za predstavnike državnih organa, u Velikoj većnici Gradske kuće, godinu na izmaku ocenili su kao uspešnu, a po rečima gradonačelnika predstojeća godina će biti godina velikog izazova, s obzirom da predstoji racionalizacija javne uprave.

 

 

 

 

Iako je 2015. godina započela restriktivnim budžetom, po rečima gradonačelnika Maglaija mnoga pitanja koja predstavljaju temelj budućnosti grada, postavljena su na pravi kolosek, a posebno je istaknuta ovogodišnja kvalitetna saradnja sa pokrajinskim i republičkim organima.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

Gradonačelnik Jene Maglai - izjava za medije / magyar

 

_______________________________________________________________________________

 

28.12.2015.

 

Novogodišnji prijem za predstavnike medija

 

Na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić zahvalili su se predstavnicima medija na korektnom izveštavanju tokom 2015. godine.

 

 

 

 

- I dalje očekujem da svoj posao radite odgovorno, bez pritisaka, što smatram suštinom da bi u interesu svih nas, svoj posao i dalje obavljali profesionalno, kvalitetno i pravovremeno, rekao je gradonačelnik Maglai.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

24.12.2015.

 

Božićno-novogodišnja čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

U svoje ime i u ime svojih saradnika svim građanima Subotice želim srećnu Novu godinu i blagoslovljene božićne praznike.

 

Gradonačelnik Subotice
Maglai Jenő

 

 

Božićno-novogodišnja čestitka predsednika Skupštine grada

 

 

 

 

Svim građanima Subotice čestitam predstojeće božićne i novogodišnje praznike. U 2016. godini sugrađanima želim dobro zdravlje, ličnu sreću i uspeh.
Nazdravimo novoj 2016. godini, neka je svima srećna.

Predsednik Skupštine grada Subotice
Ilija Maravić

 

________________________________________________________________________________

 

22.11.2015.

 

Godišnji prijem privrednika

 

 

Regionalna privredna komora Subotica i Grad Subotica u Velikoj većnici Gradske kuće upriličili su godišnji prijem za privrednike povodom obeležavanja 40 godina rada Regionalne privredne komore Subotica, a ovom prilikom dodeljene su godišnje nagrade i jubilarna priznanja.

 

 

 

 

Godišnje nagrade Regionalne privredne komore za 2015. godinu dodeljene su: preduzeću Agrokons iz Malog Iđoša, ATB Sever iz Subotice, Patent Co Mišićevo, Rasco Tramp Senta i SZR Metal Corp iz Stare Moravice.
Za poseban doprinos komori i komorskom sistemu, zaslužnim pojedincima dodeljeno je 6 zlatnih i 14 srebrnih znački sa poveljom.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

22.12.2015.

 

Nagrađeni najbolji učesnici literarno-likovnog konkursa „Subotica moj grad“

 

 

Najboljim učesnicima konkursa raspisanog na temu „Subotica moj grad”, povodom 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice od fašizma, danas su, u Plavoj sali Gradske kuće, uručene diplome. Na konkurs je ukupno prispelo oko 300 likovnih i literarnih radova učenika iz osam subotičkih osnovnih škola. Diplome nagrađenim učenicima, kao i zahvalnice njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima za doprinos razvoju saradnje između osnovnih škola i Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, uručio je Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.

 

 

 

 

Na konkursu „Subotica moj grad” - likovni radovi – nagrađeni su:

Niži razredi:

1. Teodora Stokin, II razred, i Jana Kresić, II razred, OŠ „Kizur Ištvan” – učiteljica Tatjana Parag; 2. Oliver Marton, III razred, OŠ „Miroslav Antić“ – učiteljica Žužana Zec; 3. Sonja Kabiljev, II razred, i Peter Varga, II razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Emilija Grubanov Martinek.

Viši razredi:

1. Klaudija Salai, VII razred, OŠ „Petefi Šandor“ – nastavnik Ester Salai; 2. Melinda Babarci, VIII razred, OŠ „Majšanski put“ – nastavnik Ksenija Kovačević; 3. Mila Vojnić Tunić, VI razred, OŠ „Sečenji Ištvan“ – profesor Nora Evetović, i Andrea Šinković, VII razred, OiSŠ „Žarko Zrenjanin“ – nastavnik Julijana Vajda.

Na konkursu „Subotica moj grad“ – literarni radovi – nagrađeni su:

Na srpskom jeziku:

1. Milena Mićović, VII razred; 2. Mina Stamenković, V razred; 3. Jovana Milošević, V razred, svi iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Aleksandra Samardžić.

Na mađarskom jeziku:

1. Lila Juhas, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ - nastavnik Marija Šmit Šuranji; 2. Hunor Marki, IV razred, OŠ „Jovan Mikić“ – učiteljica Hajnalka Agardi; 3. Laura Kovač, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Marija Šmit Šuranji.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

21.12.2015.

 

Intervju

 

Veselin Šuković: U JKP „Čistoća i zelenilo“ je došlo do kvalitativnog pomaka u odnosu prema otpadu

 

 

 

 

Usvojili smo filozofiju da od otpada treba stvarati novu vrednost.

 

Podela tipskih kanti za prikupljanje otpada iz domaćinstava je krajem godine vršena u MZ "Aleksandrovo", a Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“, po rečima tehničkog direktora Veselina Šukovića, u narednoj godini planira podelu tipskih kanti i u drugim gradskim i prigradskim naseljima.
- Lokalna samouprava je krajem godine obezbedila 3 hiljade kanti za prikupljanje kućnog otpada u domaćinstvima. Kante su podeljene na teritoriji cele MZ "Aleksandrovo" i delova MZ "Dudova šuma" i MZ "Palić". U dogovoru sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine u planu za narednu godinu je da se iz gradskog budžeta i sredstvima JKP„Čistoća i zelenilo“, izdvoje sredstva za nabavku kanti za celokupnu površinu MZ "Palić", deo MZ "Dudova šuma", a takođe i odnošenje komunalnog otpada sa teritorije prigradskih mesnih zajednica. Reč je o 16.700 kanti koje treba podeliti, a u JKP „Čistoća i zelenilo“ razmišlja se da svako domaćinstvo dobije po 2 kante kako bi se mogla vršiti selekcija otpada na mestu njegovog nastanka, što je prvi korak u sistemu upravljanja otpadom, gde otpad može biti sirovina koja će obezbeđivati prihode, kaže Šuković.

 

Kada je reč o izgradnji Selektivnog centra čija je projektna vrednost oko milion i po evra, projektno - tehnička dokumentacija je praktično dovedena do dobijanja građevinske dozvole.
- Potrebno je još samo izvršiti deo uređenja odnosa na detaljnom planu regulacije, s aspekta objedinjavanja parcela, a postupak u Zavodu za urbanizam je u toku i za očekivati je da će biti završen početkom iduće godine, kaže Šuković i dodaje da je prikupljena kompletna dokumentacija za ishodovanje građevinske dozvole.

 

Kod izgradnje postrojenja za proizvodnju biogasa, Šuković kaže da je idejno rešenje usvojeno i raspisan je tender za projektovanje idejnog rešenja i projekta za građevinsku dozvolu, a ovaj postupak je u toku.
- Za ovo energetsko postrojenje smo predvideli 2 modula od po 0,5 megavata, a ono na godišnjem nivou treba da proizvede oko 8 miliona kWh električne energije, od čega bi milion kWh bio dovoljan za funkcionisanje Selektivnog centra i postrojenja za proizvodnju biogasa, a preostalih 7 bi bilo stavljeno u funkciju elektro sistema Srbije. Gradu smo predložili da toplotna energija koja je nusproizvod kod postupka proizvodnje biogasa, bude usmerena, ili za zagrevanje domaćinstava u MZ "Aleksandrovo", ili za zagrevanje Gradske bolnice. Mislim da je ovakav način razmišljanja u ovom preduzeću doveo do kvalitativnog pomaka u odnosu prema otpadu. Usvojili smo filozofiju da od otpada treba stvarati novu vrednost.

 

Kada je reć o Prihvatilištu za pse u kom je trenutno smešteno 90 pasa, Šuković kaže da se do kraja ove, ili početkom naredne godine očekuje njegova registracija i otpočinjanje sa radom u punoj formi, a predviđena je i izgradnja 50 boksova u tzv "nečistom delu". Takođe, stvoreni su preduslovi za aktivno udomljavanje pasa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Tokom ove godine je udomljeno oko 40 pasa, ali po rečima Šukovića, kod rešavanja problema pasa lutalica trebalo bi da se promeni svest ljudi, da ne napuštaju kućne ljubimce.

 

U sklopu izgradnje Regionalne deponije, neophodno je zatvoriti postojeće privremeno odlagalište smeća Aleksandrovačka bara. Tokom septembra JKP„Čistoća i zelenilo“ je pokrenulo tendersku dokumentaciju za prikupljanje ponuda za izradu parametara analize zagađenosti tla, vode i vazduha na telu deponije, kako bi se mogao pripremiti projekat za njegovu rekultivaciju.
- Očekujemo da u prva 3 meseca iduće godine dobijemo sve parametre i projektni zadatak za raspisivanje projekta rekultivacije, nakon kog sledi projektovanje i očekujemo u 2017.godini, po otpočinjanju rada Regionalne deponije, počnemo i samu tehničku izradu rekultivacije i sanacije prostora Aleksandrovačka bara, kaže Šuković.

 

U skladu sa vremenskim prilikama, iako snega još nema u najavi JKP„Čistoća i zelenilo“ je spremno da dejstvuje u slučaju snežnih padavina.
- Tokom avgusta je nabavljena so, kameni agregat, zaključili smo ugovore sa podizvođačima u smislu nedostajuće mehanizacije i spremno dočekali početak zimske sezone. Zimska služba je u stanju pripravnosti tokom 24 časa, kaže tehnički direktor JKP„Čistoća i zelenilo“, Veselin Šuković.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

21.12.2015.

 

U oblast socijalne zaštite uloženo preko 100 miliona dinara

 

 

 

 

Kraj godine je idealna prilika da se sumiraju rezultati postignuti u oblasti socijalne zaštite, ali i da se građanima polože računi, odnosno da se kaže šta je sve urađeno, kao i kakvi su planovi za budućnost, istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, na novogodišnjem prijemu organizovanom za saradnike.

Subotica izdvaja blizu 5 odsto svog budžeta za oblast socijalne zaštite i taj obim se neće smanjivati, naglasio je Vujadinović. Najveći deo sredstava odlazi na brigu o starijim sugrađanima, a u stanju neke od socijalnih potreba je na desetine hiljada građana.

Podizanje kvaliteta i razvoj socijalne zaštite u Subotici, odnosno projekti iz ove oblasti realizovani su uz značajnu podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U oblast socijalne zaštite u našem gradu je tokom godine uloženo preko 100 miliona dinara, kao i oko 100.000 evra koje je donirala nemačka Vlada za izgradnju prihvatnog centra za migrante...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

17.12.2015.

 

Predstavljena Studija izvodljivosti uvođenja dualnog obrazovanja

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica održana je konferencija na kojoj je predstavljena Studija izvodljivosti uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji.

 

 

 

 

U studiji izvodljivosti, čiju je izradu kroz GIZ projekat „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“, podržalo Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj SR Nemačke, predstavljeni su uslovi, mogućnosti i opcije uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji i date su preporuke koje će biti razmotrene pre svega od strane privrednika, ali i od drugih zainteresovanih strana. Konferencija je poslužila i kao prilika da se predstave dosadašnja iskustva i rezultati učešća privrede u obrazovanju.

Po rečima direktorke Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjane Kovečević, za očekivati je da dualno obrazovanje smanji stopu nezaposlenosti, pre svega mladih ljudi. Kovačević kaže da je Studija izvodljivosti uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, rađena po modelu koji je u funkciji u razvijenim zemljama, u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde se stopa nezaposlenosti mladih kreće oko 10 procenata, dok kod nas ova stopa dostiže čak 40%.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

16.12.2015.

 

Podela paketića

 

 

Lokalna saumouprava i ove godine organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju podele božićno–novogodišnjih paketića deci iz socijalno ugroženih porodica i deci sa posebnim potrebama.

 

 

 

 

Grad je, zahvaljujući donatorima, do sada obezbedio 403 paketića. Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović 17.12. će biti uručeno 135 paketića. Za decu sa invaliditetom i za decu na hraniteljskom smeštaju obezbeđeno je 188 paketića, a 30 za decu sa posebnim potrebama u Gradskom udruženju za pomoć osoba sa autizmom. Deca iz Lurko–kuće" na Hajdukovu će dobiti 50 paketića.

 

________________________________________________________________________________

 

16.12.2015.

 

Pronađeno rešenje za stabla u Ulici Age Mamužića

 

 

Kako je ranije bilo nagovešteno, problematika iznalaženja optimalnog rešenja za vremešna stabla celtisa u Ulici Age Mamužića u Subotici, privremeno je obustavila planiranu rekonstrukciju ove ulice. Investicija se izvodi prema urbanističkom projektu i projektnoj dokumentaciji koju je izradilo JP „Zavod za urbanizam grada Suboticе”, a trebalo bi da se izvedu radovi na sanaciji celokupne površine uličnog pojasa. Projektno rešenje predviđa dovođenje kompletne površine u jednu visinsku ravan.

 

 

 

 

Prilikom izrade dokumentacije evidentirano je da drveće delimično, zbog visine i blizine objektima, ugrožava temelje objekata u ulici i da pravi velike probleme za krovove kuća. Uočeno je da je trotoar u ulici potpuno uništen i neupotrebljiv zbog površinskog korenja stabala.
Zbog potreba da se pažljivo analizira nastali problem, Grad je formirao Radnu grupu sastavljenu od stručnjaka koja je sačinila detaljnu analizu ovih stabala i ustanovila način rešavanja predmetne problematike.
Stručnjaci su utvrdili da je devet najkritičnijih stabala (za koje ne postoje preventivne mere očuvanja za vreme i posle izvođenja radova), potrebno izvaditi, a da je osam stabala potrebno orezati na takav način da se radovi mogu izvesti bez ugrožavanja trajne stabilnosti drveća, uz očuvanje njihove vitalnosti. Planirano je da se umesto stabala koja se vade posade nova, već formirana stabla. Takođe bi se nadomestila i stabla koja su ranije uklonjena u ovoj ulici.
U tom smislu, Komunalna inspekcija Službe za inspekcijsko nadzorne poslove grada Subotice izdala je rešenje prema kome će JKP „Čistoća i zelenilo“ u narednom periodu izvršiti ove radove, nakon čega će započeti rekonstrukcija Ulice Age Mamužića.

 

 

Megoldás az Ago Mamužić utcai fák helyzetére

 

A korábbi bejelentéseknek megfelelően Szabadkán az Ago Mamužić utcai öreg ostorfák helyzetének optimális megoldása ideiglenesen leállította az utca tervezett felújítását. A beruházást a szabadkai Városrendezési Intézet KV által kidolgozott városrendezési terv és tervdokumentáció alapján vitelezik ki, a munkálatok pedig magukban foglalták az utca teljes szanálását.

 

A tervdokumentáció szerint az utca teljes felületét egy szintbe kell hozni.
A dokumentáció kidolgozásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a fák méretük és az épületekhez mért távolságuk miatt részben veszélyeztetik az utcában levő házak alapjait és a háztetőknél is komoly problémákat okoznak. Megállapítást nyert az is, hogy a fák felszíni gyökérzete teljesen tönkretette illetve használhatatlanná tette a gyalogjárdát.
A felmerült problémák alapos elemzése érdekében a Város szakértői munkacsoportot hozott létre, amely részletes elemzést készített a fákról és megoldást dolgozott ki a kialakult helyzet orvoslására.
A szakértők megállapították, hogy a kilenc legkritikusabb fát (amelyek esetében nincs megelőző megoldás a megóvásukra a munkálatok ideje alatt illetve után) ki kell vágni, nyolcat pedig oly módon kell megmetszeni, hogy a munkálatok elvégzésekor ne kerüljön veszélybe a fák tartós stabilitása illetve vitalitása. A tervek értelmében a kivágásra kerülő fák helyére új, már kialakult fákat telepítenek. Ugyancsak új fákat telepítenek a korábban eltávolított ostorfák helyére.
Szabadka Város kommunális felügyelősége határozatban kötelezte a Köztisztasági és Parkosítása Kommunális Közvállalatot a munkálatok ily formában történő elvégzésére, s csak ez után kezdődik meg az Ago Mamužić utca felújítása.

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2015.

 

Izvršena primopredaja Kluba Vojske Srbije

 

 

Na osnovu Ugovora o kupoprodaji, zaključenog između Republike Srbije – Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, kao prodavca, i grada Subotice, kao kupca nepokretnosti, Komisija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Komisija grada Subotice izvršile su, 10. decembra, primopredaju i pri tome sačinile Zapisnik o primopredaji nepokretnosti vojnog kompleksa „Ulica Borisa Kidriča i Vuka Karadžića, Klub Vojske Srbije“.

 

 

 

 

Predmet primopredaje je nepokretnost u javnoj svojini Republike Srbije koju koristi Ministarstvo odbrane i to: vojni kompleks „Ulica Borisa Kidriča i Vuka Karadžića“, po nameni Klub Vojske Srbije - objekat visokogradnje površine 5070,20 metara kvadratnih i zemljište ukupne površine 845 metara kvadratnih.

Članovi Komisije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Komisije grada Subotice međusobno su saglasni da se sa 10. decembrom 2015. godine i ovim Zapisnikom umesto dosadašnjeg korisnika u posed uvede novi korisnik, bez ikakvih tereta, koji preuzima sva prava i obaveze kao budući vlasnik nepokretnosti.

 

 

Az önkormányzat birtokba vette a Hadseregotthon épületét

 

A Szerb Köztársaság Vagyonigazgatósága mint eladó és Szabadka Város Önkormányzata mint vevő között létrejött adásvételi szerződés alapján a Hadügyminisztérium bizottsága és Szabadka város bizottsága között december 10-én megtörtént a Korzó és a Vuk Karadžić utca sarkán álló, Hadseregotthon néven ismert ingatlan átadása, amiről a bizottságok jegyzőkönyvet készítettek.

 

Az ingatlanvásárlás tárgya a Szerb Köztársaság köztulajdonát képező és a Hadügyminisztérium által használt ingatlan: a Korzó és a Vuk Karadžić utca sarkán álló, Hadseregotthonként ismert emeletes épület, melynek összterülete 5070,20 négyzetméter, a telek teljes területe pedig 845 négyzetméter.

A Hadügyminisztérium bizottságának és Szabadka város bizottságának tagjai által készített jegyzőkönyv értelmében 2015. december 10-ével az ingatlant az eddigi használótól az új használó veszi birtokba, tehermentesen, és ezzel mint az ingatlan leendő tulajdonosa átveszi az azzal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket.

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2015.

 

Humanitarna akcija Rotari klub Palić

 

 

Rotari klub Palić nastavlja je tradiciju božićno-novogodišnjeg darivanja najsiromašnijih porodica u ovom naselju.

 

 

 

 

Tradicionalno pred praznike, Rotari klub Palić obradovaće najmlađe i njihove porodice sa slabijim materijalnim stanjem paketima hrane i higijene, kao i slatkišima za decu.
Zbog uspešne humanitarne akcije povodom ovogodišnjih Urbanovih dana na Paliću, broj porodica povećan je ove godine za 50 procenata, pa će 30 porodica dobiti poklone vredne ukupno 150.000 dinara.
Spisak porodica koje će dobiti pakete odredila je mesna zajednica "Palić" sa kojom Rotari klub ostvaruje višegodišnju dobru saradnju.
Podela paketića zakazana je za sredu, 16. decembar u 11 časova u Mesnoj zajednici "Palić".

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2015.

 

Обавештење Секретаријата за друштвене делатности

 

 

 

 

КОНКУРС ЗА РЕГРЕСИРАЊЕ ПРЕВОЗА СТУДЕНАТА У МЕЂУГРАДСКОМ, ОДНОСНО, МЕЂУМЕСНОМ САОБРАЋАЈУ У АПВ ЗА 2016. ГОДИНУ

 

Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој ће 2016. године регресирати трошкове превоза студената у међуградском, односно, међумесном саобраћају.
На основу чл. 33. и 35. став 1. Покрајинске скупштинске одлуке о Влади Аутономне Покрајине Војводине (“Службени лист АПВ”,број 4/10), а у вези са чланом 36. став 1. тачка 9. Закон о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине (“Службени гласник РС”, број: 99/09, 67/12 – УС РС), Влада Аутономне Покрајине Војводине, на седници одржаној 23. јануара 2013. године, д о н е л а је Одлуку о регресирању превоза студената у међуградском, односно, међумесном саобраћају у Аутономној Покрајини Војводини.
Под међуградским, односно, међумесним превозом студената, подразумева се превоз студената између насељених места две општине, општине и града или два града.

УСЛОВИ ЗА СТИЦАЊЕ ПРАВА НА РЕГРЕСИРАЊЕ ТРОШКОВА ПРЕВОЗА СУ СЛЕДЕЋИ:

· да је становник Града Суботице,
· да свакодневно путује у међуградском , односно, међумесном саобраћају,
· да није корисник услуге смештаја у студентским центрима,
· да се школује на терет буџета Републике Србије,
· да први пут уписује годину основних, мастер или докторских студија на терет буџета,
· да није корисник стипендије и кредита Министарства просвете, Фонда за стипендирање даровитих студената Универзитета у Новом Саду, Извршног већа АП Војводине и других фондација, организација и предузећа.

ЗА РЕГУЛИСАЊЕ ПРАВА ЗА РЕГРЕСИРАНУ МЕСЕЧНУ КАРТУ СТУДЕНТИ ТРЕБА ДА ПОДНЕСУ СЛЕДЕЋЕ:

· фотокопију личне карте,
· потврду факултета да студент први пут уписује годину основних, мастер или докторских студија на терет буџета,
· уверење о незапослености студента,
· фотокопију штедне књижице, односно текућег рачуна код одређене банке (ако студент нема, онда једног од родитеља)
НАПОМЕНА: Поред наведених прилога, студенти попуњавају образац изјаве који могу наћи на веб сајту Града, или у Услужном центру Градске куће.

Захтеви за регресирање месечних карата предају се у Услужни центар Градске куће, Трг слободе број 1, сваког дана у периоду од 15.12.2015. до 30.12.2015. године, и то од 9.00 до 12.00 часова.

Информације на тел: 024 626 883

 

 

PÁLYÁZAT AZ EGYETEMI/FŐISKOLAI HALLGATÓK HELYKÖZI ÚTIKÖLTSÉG-TÉRÍTÉSÉRE 2016-BEN A TARTOMÁNY TERÜLETÉN

 

A Tartományi Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Titkárság a 2016. évben megtéríti az egyetemi/főiskolai hallgatók helyközi útiköltségeit.
A Tartományi Képviselőháznak a Vajdaság Autonóm Tartomány Kormányáról szóló rendelete 33. szakasza és 35. szakaszának 1. bekezdése (a VAT Hivatalos Lapjának 4/10 száma) alapján és a Vajdasági Autonóm Tartomány hatásköreinek szabályozásáról szóló törvény 36. szakaszának 1. bekezdés 9. pontjával kapcsolatban (az SZK Hivatalos Közlönyének 99/09, 67/12 – AB rend. száma) Vajdaság Autonóm Tartomány Kormánya a 2013. január 23-án megtartott ülésén rendeletet hozott a az egyetemi/főiskolai hallgatók helyközi útiköltségeinek megtérítéséről Vajdaság Autonóm Tartomány területén.
A főiskolai/egyetemi hallgatók helyközi utazásán a két község, a község és város vagy két város területén található települések közötti utazás értendő.

AZ ÚTIKÖLTSÉG-TÉRÍTÉSRE AZ A HALLGATÓ JOGOSULT, AKI:

· Szabadka Város területén él,
· naponta utazik a helyközi járatokon,
· nem lakik kollégiumban,
· képzésének költségeit az állami költségvetés fedezi,
· először iratkozik az alapfokú, mesterképzés vagy doktori fokozat adott évére állami támogatással,
· nem kap ösztöndíjat az Oktatási Minisztériumtól, az Újvidéki Egyetem tehetséges hallgatókat támogató ösztöndíjalapjától, a Vajdasági Végrehajtó Tanácstól, és más alapítványoktól, szervezetektől vagy vállalatoktól.

A TÁMOGATOTT HAVI BÉRLETEK IGÉNYLÉSÉHEZ A KÖVETKEZŐKET KELL MELLÉKELNI:

· a személyi igazolvány fénymásolata,
· a kar igazolását arról, hogy először iratkozik az alapfokú vagy mesterképzés adott évére állami támogatással (hogy nem ismétel évet),
· egyetemi tanuló munkanélküliségről szóló bizonylata,
· a meghatározott banknál nyitott betétkönyv vagy folyószámla fénymásolata (ha a hallgatónak nincs, akkor az egyik szülőé)
MEGJEGYZÉS: A felsorolt iratokon kívül a hallgatóknak egy nyilatkozatot kell kitölteniük, amit letölthetnek az önkormányzat honlapjáról vagy beszerezhetik a Városháza ügyfélszolgálatában.

A havi bérletek költségtérítése iránti igényléseket a Városháza ügyfélszolgálatában kell átadni, a Szabadság tér 1. alatt, 2015.12.15-étől 2015.12.30-éig minden munkanapon 9,00-től 12,00-ig.

Bővebb tájékoztatásért a 024/626-883 telefonszámon lehet.

 

________________________________________________________________________________

 

11.12.2015.

 

Akcija čišćenja u MZ "Mali Bajmok"

 

 

 

 

Rukovodstvo MZ „Mali Bajmok“ u saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo“, organizovalo je akciju čišćenja prostora oko zgrade mesne zajednice.
Današnja akcija je jedna od programskih aktivnosti novog rukovodstva, koje planira saradnju sa JKP „Čistoća i zelenilo“ i na uređenju Sivačkog puta, kao posebno frekventne gradske lokacije.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

10.12.2015.

 

Održan Sajam preduzetništva u Subotici

 

 

 

 

Oko 200 preduzetničkih inicijativa predstavljeno je danas na Sajmu preduzetništva u Subotici, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM), agencije DNA Communications i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a uz veliku podršku gradske uprave Subotice i lokalnih partnera. Sajam je organizovan u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

 

 

 

 

Sajam preduzetništva u Subotici je treći sajam u nizu koji će biti organizovani širom Srbije u narednih šest meseci. Sajam je posetilo više od dvesta građana, koji su imali prilike da se informišu o više od 200 preduzetničkih ideja, osmišljenih na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji, razvrstanih po visini investicije, kao i po delatnostima. Posetioci sajma su takođe dobili informacije o tome šta je potrebno za započinjanje novog biznisa, kako se smanjuje rizik i ostvaruje pristup fondovima podrške preduzetništvu.

„Potpredsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković, najavio je u novembru ove godine da će 2016. u Srbiji biti proglašena ’Godinom preduzetništva’ i da će Vlada Srbije podržati nove preduzetnike. Nadamo se da će ovi sajmovi preduzetništva dati motivaciju i inspiraciju ljudima koji su nedavno ostali bez posla i da će im pomoći da prepoznaju priliku da započnu svoj biznis. Ovaj projekat zovemo ’Šansa za novi početak’ jer verujemo da proces restrukturiranja nije kraj njihove karijere, već prilika za njihov novi početak. Do sada smo ovakve sajmove održali u Nišu i Kruševcu, gde smo zabeležili veliko interesovanje, a nadam se da će i građane Subotice inspirisati neka od predstavljenih preduzetničkih inicijativa da pokrenu svoj biznis“, kazala je na otvaranju sajma izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović.

Projekat je dobio podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, gradske uprave Subotice, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Subotice, lokalne samouprave Subotice, Niša i Kruševca, organizacije ENECA, Regionalnih privrednih komora, lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i brojnih lokalnih partnera koji se bave razvojem preduzetništva.

„Zahvalio bih se osnivačima ovog projekta što su prepoznali Suboticu kao jednu od gradova u kojoj će predstaviti preduzetničke ideje i pokušati da podstaknu naše sugrađane na pokretanje biznisa. Gradska uprava je prepoznala potencijal ovog projekta i podržala organizovanje sajma. Svoje programe podrške će na sajmu predstaviti deset lokalnih partnera koji se bave promovisanjem preduzetništva. Nezaposlenost je veliki problem u celoj zemlji i mislim da je ovo dobra prilika za mnoge koji su ostali bez posla da razmisle o osnivanju biznisa, sami ili udruženi“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Subotice za oblast male privrede Ljuben Hristov.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAID.

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________

 

10.12.2015.

 

Rebalans budžeta po drugi put

 

 

 

 

Sednica Skupštine grada, 35. po redu, održana je danas, a pred odbornicima se našlo 15 tačaka dnevnog reda. Dva predloga za dopunu dnevnog reda nisu usvojena, a najveću pažnju odbornika izazvale su izmene i dopune Odluke o budžetu Grada za 2015. godinu. Podsećamo da je budžet već jednom menjan, i to u julu mesecu. Gradonačelnik je potrebu za drugim rebalansom opravdao time što je u poslednja 2 do 3 meseca došlo do određenih izmena i na prihodovanoj, ali i na rashodovanoj strani budžeta, te je bilo neophodno staviti finansije na svoje mesto. Rebalans je usvojen sa 47 glasova za i 9 protiv.

Opozicioni odbornici, ukupno njih 17, predložili su da se dnevni red dopuni predlogom Mišljenja o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji se nalazi u proceduri Skupštine Srbije, kako bi Grad zauzeo zvaničan stav, što je bio i zahtev nezadovoljnih poljoprivrednicika.

Zamenik predsednika Skupštine, Mirko Bajić, objasnio je zbog čega nije usvojena dopuna dnevnog reda, a kao razloge naveo proceduralne nedostatke. Takođe je dodao da je to politizacija nevolje poljoprivrednika koje na ovaj način opozicija zloupotrebljava u svoju korist.

Pored rebalansa budžeta, odbornici su danas glasali i o Odluci o stanovanju, o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, kao i o Odluci o javnoj kanalizaciji. Takođe, na sednici lokalnog parlamenta, danas se našlo i nekoliko rešenja o davanju saglasnosti na izmene programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća, kao i cene usluga JP „Stadion“. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

10.12.2015.

 

Obeležen Svetski dan ljudskih prava

 

 

 

 

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948.godine kada je po prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika”. Međunarodni dan ljudskih prava se upravo obeležavava na današnji dan. Gradonačelnik Jene Maglai i gradski zaštitnik građana Zlatko Marosiuk bili su danas domaćini skupa kojim je obeležen Svetski zaštite ljudskih prava u Sali Nove opštine .Učestvujući na skupu obojica su stanje ljudskih prava u Subotici ocenili uslovno zadovoljavajućim, jer još ima dosta prostora i nerešenih pitanja u ovoj oblasti u našem gradu. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

10.12.2015.

 

Maglai: Otpuštanja u javnom sektoru od kraja godine

 

 

 

 

Odluka Vlade o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi juče je stupila na snagu. To znači da u narednih 60 dana sve institucije države moraju da prilagode svoje sistematizacije ovoj odluci i da počnu sa racionalizacijom. Prema podacima Vlade, višak u Gradu Subotici je 178, tako da umesto dosadašnjih 2.530 koji su zaposleni u javnom sektoru, broj morati da bude smanjen na 2.352. Gradonačelnik Jene Maglai kaže da se na ovom pitanju radi, ali da ne želi da se izjašnjava dok se ne utvrdi tačan broj onih koji su višak. Jasno je da će ovo biti prvi bolan potez na kraju ove godine, i na početku 2016. ističe Maglai. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

9.12.2015.

 

Javna rasprava o Nacrtu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja

 

 

Javna rasprava o Nacrtu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji održana je danas u Vellikoj većnici Gradske kuće. Organizator rasprave je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a namera je da se organizuje u još nekoliko gradova širom Srbije u cilju dobijanja komentara, predloga i promocije u lokalnim zajednicama.

 

 

 

 

Usvajanje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja je od ključnog značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji budući da je ta obaveza deo akcionog plana za poglavlje 23. Prilikom izrade vodilo se računa o širokom konslultativnom procesu.

Stategija je koncipirana tako da bude decentralizovana, odnosno da država pruži zakonodavni i eventualno finansijski okvir, ali da težište implementacije bude na lokalnom nivou. Akcenat je stavljen na obrazovanje, jer kako ističe državni sekretar u Ministarstvu za rad, Nenad Ivanišević, to je polazna osnova za izlazak iz siromaštva. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

9.12.2015.

 

Saopštenje načelnika Severnobačkog upravnog okruga

 

 

Imajući u vidu da se ove nedelje vrši proces akreditacije Opšte Bolnice Subotica koja vrši sekundarnu zdravstvenu zaštitu stanovništva na području Severnobačkog okruga želim da uputim javnosti sledeću poruku:

Ispred Vlade Republike Srbije i u ime svih građana Severnobačkog upravnog okruga najiskrenije se zahvaljujem svim zaposlenima u Opštoj bolnici Subotica koji su radili na procesima akreditacije ove ustanove i koji su svojim profesionalnim odnosom prema brizi za zdravlje svih nas kao i svojom ličnom posvećenošću doprineli ovom zahtevnom projektu.

 

 

 

 

Očekujemo da proces akreditacije bude uskoro verifikovan na najbolji način od strane meritornih ocenjivača.

Izražavam iskrenu zahvalnost Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije na izuzetnom partnerskom odnosu prema Opštoj bolnici Subotica u procesima iz oblasti akreditacije.

Izražavam duboku zahvalanost direktoru ustanove, gospodinu Goranu dr. Bićaninu, i njegovom timu koji je rukovodio procesom akreditacije počevši od oktobra 2013.godine do danas.

Lično smatram da se uvođenjem sistematičnog pristupa lečenju pacijenata, utvrđenim procesima odgovornosti i protokolima postupanja prema pacijentima zapravo izražava onaj, toliko nedostajući sistem vrednosti, koji nam danas, kao društvu opterećenom izazovima tranzicije i globalnih dešavanja, iz raznih razloga izmiče i ustupa mesto lažnom životu.

Hvala im za sav mukotrpan rad i naporne sate, kada se moglo odustati toliko puta, sate koji nikada neće biti plaćeni, što su istrajali da nam svojim primerom pokažu kakvi možemo biti ako verujemo u istinske i trajne ljudske vrednosti.

Hvala im za nesebičan doprinos zdravlju i revitalizaciji naše zajednice.

 

__________________________________________________________________________________

 

9.12.2015.

 

Prezentovan program prevencije i samoodbrane učenika u slučaju seksualnog napada

 

 

Danas je održana 11. sednica Saveta za ravnopravnost polova Skupštine grada na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila prezentacija programa „Samoodbrana u slučaju seksualnog napada“.

 

 

 

 

Prezentovani program odnosi se na samoodbranu i prevenciju protiv nasilja i pokrenut je u opštini Temerin gde se uspešno sprovodi u OŠ „Petar Kočić“. Program je jedna od aktivnosti grada Subotice u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja u društvu“ koja je počela 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama a završava se sutra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Prezentacija programa imala je za cilj da podstakne odbornike skupštine grada u okviru saveta za ravnopravnost polova na veći doprinos u smanjenju nasilja u društvu kroz predlaganje različitih mera i izradu strategija. Cilj je uključiti institucije, posebno obrazovne da povećaju uticaj na najmlađe da aktivno učestvuju u edukacijama o spečavanju i suzbijanju nasilja. Prezentacija programa je samo jedna od aktivnosti u borbi protiv nasilja koji se planira sprovesti u narednih godinu dana. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

09.12.2015.

 

Doček Nove godine na Trgu slobode

 

 

 

 

Grad Subotica i ove godine poklanja svojim građanima i gostima Subotice doček Nove godine na Trgu slobode, a Subotičkа filharmonijа će tradicionalni Novogodišnji koncert održati u Gradskoj kući. Doček 2016. organizovan je u saradnji sa novosadskom radio-stanicom „Radio AS FM”, tako da će na centralnom gradskom trgu u četvrtak, 31. decembra, od 22 časa do dva sata iza ponoći, u ime ovog radija nastupiti poznati di-džejevi: Konte, Gruver i Nois. Novogodišnji koncert Subotičke filharmonije održaće se u sredu, 30. decembra 2015. godine, od 20 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

9.12.2015.

 

Obaveštenje Sekretarijata za društvene delatnosti

 

 

 

 

Sekretarijat za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotica, obaveštava građane da je Gradsko veće Grada Subotice na 108. sednici održanoj dana 02.11.2015.g. usvojilo predlog Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o subvencionisanju cena komunalnih usluga („Sl.list Grada Subotice“ broj 39/14 i 43/14-ispravka) i uputio ga Skupštini Grada Subotice na donošenje.
U skladu sa predloženim Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o subvencionisanju cena komunalnih usluga („Sl.list Grada Subotice“ broj 39/14 i 43/14-ispravka) građani koji su ostvarili pravo na subvencionisanu cenu usluge prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju za 2015.g. ovo pravo će ostvarivati i dalje nesmetano u 2016. godini, bez podnošenja novih zahteva, odnosno kartice koje im je izdao JP"Subotica-trans" mogu da nastave da koriste i tokom 2016.g., ukoliko nije došlo do promene činjenica koje su bile osnov sticanja prava na subvencionisanu cenu pomenutih usluga.
Ukoliko je došlo do promena u pogledu prihoda ili promene adrese, obaveštavamo građane da su dužni da navedene promene prijave, ukoliko su one od uticaja na ostvarivanje navedenog prava.
Pravilnik o subvencionisanju cena komunalnih usluga („Sl.list Grada Subotice“ broj 39/14 i 43/14-ispravka), ostaje nepromenjen u delu koji se odnosi na uslove za ostvarivanje prava a to su:
- prebivalište na teritoriji Grada Subotica, odnosno na teritoriji prigradskih naselja;
- navršenih 65 godina života;
- lični prihod manji od 25.352,58 dinara.

 

 

Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Társadalmi Tevékenységek Titkársága értesíti a polgárokat, hogy a Szabadkai Városi Tanács a 2015.11.02-án megtartott 108. ülésén meghozta A kommunális szolgáltatások díjainak támogatásáról szóló szabályzat (Szabadka Város Hivatalos Lapjának 39/14 és 43/14-javított) módosításáról és kiegészítéséről szóló javaslatot, és Szabadka Város képviselő-testületének továbbította meghozatalra.
A kommunális szolgáltatások díjainak támogatásáról szóló szabályzat (Szabadka Város Hivatalos Lapjának 39/14 és 43/14-javított) módosításáról és kiegészítéséről szóló javaslattal összhangban, azok a polgárok, akik jogot szereztek a támogatott városi és elővárosi tömegközlekedési díjakra 2015-ben, ezt a jogukat 2016-ban is zavartalanul gyakorolhatják, újabb kérelmezés nélkül, illetve a Suboticatrans KV által kiadott jegyeket továbbra is használhatják 2016 folyamán, ha nem történt olyan változás, ami a támogatott díjra való jogosultság érvényesítésének alapját képezi.
Értesítjük a polgárokat, hogy amennyiben változás következett be a bevételek vagy címük tekintetében, kötelesek az említett változásokat bejelenteni, ha ezek kihatással vannak a szóban forgó jogosultság megszerzésére.
A kommunális szolgáltatások díjainak támogatásáról szóló szabályzatnak (Szabadka Város Hivatalos Lapjának 39/14 és 43/14-javított) az a része, mely a jogosultság megszerzésének feltételeit határozza meg, változatlan marad. Ezek a következők:
- a kérelmező lakhelye Szabadka város területén, illetve a külvárosi településeken van;
- betöltötte a 65. életévét;
- személyi jövedelme kevesebb 25.352,58 dinárnál.

 

__________________________________________________________________________________

 

8.12.2015.

 

Otvoren Dom za negu Gerontološkog centra Subotica

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i direktor Gerontološkog centra Petar Balažević, svečano su otvorili Dom za negu Gerontološkog centra Subotica.

 

 

 

 

Objekat je površine 800 kvadrata, smeštajnog kapaciteta za 66 korisnika, a za njegovu izgradnju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja investiralo je 60 miliona dinara.
Po rečima direktora Gerontološkog centra Petra Balaževića, objekat bi trebalo da bude u funkciji do kraja januara, do kada bi trebalo da se dovrši opremanje enterijera i da se obavi tehnički prijem objekta.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

8.12.2015.

 

Saopštenje Stalne konferencije gradova i opština

 

 

 

 

NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE NEPRIHVATLJIV ZA OPŠTINE

 

Za gradove i opštine u Srbiji rešenja predočena u Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave nisu prihvatljiva, jer se predloženim smanjenjem prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i finansiranje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje.

Ministarstvo finansija juče, 3. decembra, objavilo je Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave i time započelo javnu raspravu koja će trajati do 22. decembra. Stalna konferencija obavestila je sve gradove i opštine o predviđenim rešenjima kojima se značajno umanjuju lokalni prihodi i zamolila ih da sugestije i komentare na Nacrt zakona dostave SKGO najdalje do 15. decembra kako bi objedinjene stavove uputila Ministarstvu.

Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđa da će opštine ubuduće dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade, čime se značajno smanjuju lokalni a povećava republički budžet. Ovakav predlog predstavlja direktan udar na sve gradove i opštine, a posebno na one koje su u prethodnom periodu uložile značajna sredstva u privlačenje investitora (kupovinom zemljišta i vojne imovine radi formiranja industrijskih zona, izgradnjom dodatne infrastrukture, oslobađanjem investitora plaćanja određenih lokalnih taksi i sl.), a sve samo sa jednim ciljem – da se poveća zaposlenost građana. Takođe, predlog da se dva izvorna prihoda (naknada za životnu sredinu i firmarina) integrišu u porez na imovinu ne znači ništa drugo do veliko povećanje poreza na imovinu koji plaćaju građani i to kroz povećanje poreske stope i ukidanje amortizacije. Imajući u vidu rast poreza na imovinu u poslednjih nekoliko godina, SKGO smatra da je on dosegao svoj maksimum. Dodatno, takve izmene znače i direktno prevaljivanje poreskog tereta sa pravnih lica na fizička lica što je potpuno neprihvatljivo.

Iako to nije navedeno u zvaničnom obrazloženju uz Nacrt zakona, Ministarstvo finansija je tokom rada na njemu kao jedan od osnovnih razloga za smanjivanje prihoda gradovima i opštinama i prebacivanje istih na republički nivo, navelo sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i obavezu koja je preuzeta tim sporazumom, a to je da se ukupno 8 milijardi dinara prebaci sa lokalnog na republički nivo. Ono što se izbegava reći jeste da su lokalne samouprave u prethodnih godinu dana već prebacile taj iznos sredstava republičkom budžetu.

Ovim putem želimo da obavestimo javnost da SKGO i njeni predstavnici u Radnoj grupi Ministarstva finansija koja je bila formirana za izradu ovog nacrta zakona, nisu imali uvid u Nacrt zakona niti su dali saglasnost na pomenuti tekst. Predsedništvo SKGO posle sednice održane 18. novembra pisanim putem obavestilo je Ministarstvo finansija da su za SKGO neprihvatljivi predlozi koji su razmatrani na Radnoj grupi Ministarstva i da će usvajanje ovih predloga imati izuzetno negativnih posledica po njihove budžete, ozbiljno ugroziti funkcionisanje lokalnih vlasti i obustaviti započete i planirane aktivnosti gradova i opština. Ministarstvo nije odgovorilo na pomenuti dopis Stalne konferencije niti je održan sastanak koji je SKGO ovim povodom zatražila.

 

________________________________________________________________________________

 

7.12.2015.

 

Sajam preduzetništva

 

 

U četvrtak, 10. decembra u atrijumu hotela „Galleria“ u Subotici od 12.00 do 17.00 časova, biće održan Sajam preduzetništva, na kom će biti predstavljeno oko 200 preduzetničkih inicijativa za pokretanje biznisa.

 

 

 

 

Posetioci sajma će imati mogućnost da dobiju sve informacije o oko 200 preduzetničkih inicijativa, razvijanih na osnovu specifičnosti različitih regiona, svrstanih prema delatnosti i visini investicije. Takođe će dobiti informacije o tome šta je potrebno za započinjanje novog biznisa, kako se smanjuje rizik, ostvaruje pristup finansijama i kako se analizira tržište.

Do sada su, u okviru ovog projekta, održana dva sajma preduzetništva, u Nišu i u Kruševcu, a u narednih šest meseci biće organizovano još pet preduzetničkih sajmova širom Srbije.

Sajam preduzetništva se organizuje u okviru projekta „Šansa za novi početak“, koji su pokrenuli Srpska asocijacija menadžera (SAM), DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a uz veliku podršku gradske uprave Subotice i lokalnih partnera koji se bave preduzetništvom.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

05.12.2015.

 

Otvoren peti po redu „Winterfest”


 

 

Na Trgu republike, na prostoru takozvanog „Malog korzoa”, večeras je otvoren peti po redu zimski novogodišnji vašar - „Winterfest”, koji je okupio 70 izlagača. Tematika „Winterfesta” je očuvanje tradicije narodnih rukotvorina, promocija različitih zanatskih proizvoda, domaće i organske hrane, kao i gastronomska ponuda tradicionalnih jela regiona. Vašar će biti otvoren do 14. januara 2016. godine, od devet do 21 čas.

 

 

 

 

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za oblast male privrede Ljuben Hristov je, otvarajući manifestaciju u prisustvu predsednika Skupštine grada Subotice Ilije Maravića, pomoćnika gradonačelnika zaduženog za međunarodnu saradnju i regionalni razvoj Siniše Babičkovića i direktorke JKP „Subotičke pijace” Ilinke Vukoja, između ostalog istakao da mu je izuzetno drago što je grad uoči božićno-novogodišnjih praznika poprimio svečarski izgled, što je i ove godine za učešće na „Winterfestu” interesovanje pokazao veliki broj izlagača i što se upravo zbog te činjenice moralo izaći iz formalnih gabarita vašara.

Otvaranje „Winterfesta“ pesmom su ulepšali učenici iz Muzičke škole Subotica.

Organizator manifestacije je Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace”, uz podršku lokalne samouprave.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

03.12.2015.

 

Učenici OŠ "Miloš Crnjanski" posetili JKP "Vodovod i kanalizacija"

 

 

U objektima JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, u okviru ekološko – edukativnog projekta “Aquarius - Vodonoša grada” kog subotički Vodovod tradicionalno realizuje, Osnovna škola "Miloš Crnjanski" iz Subotice započela je aktivnosti na pripremama za učešće na Konkursu "Moć vode". Osnovci su tokom današnje posete Vodovodu snimili materijal od kog će izraditi film sa kojim će ova škola aplicirati na konkurs Ministarstva prosvete Republike Srbije.

 

 

 

 

Četrdeset učenika uzrasta od 5 - 8. razreda OŠ "Miloš Crnjanski", danas je posetilo objekte JKP "Vodovod i kanalizacija": Vodozahvat – I, Centralni kompleks vodosnabdevanja, Laboratoriju, Šalter salu i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, gde su na njihova pitanja odgovarali stručnjaci Vodovoda.
Ovom prilikom osnovci su se upoznali sa procesom prerade pijaće i otpadnih voda, distribucijom vode, organizacijom pojedinih službi JKP "Vodovod i kanalizacija" koje su u svakodnevnom kontaktu sa potrošačima, ali i sa značajem vode kao važnog resursa.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

03.12.2015.

 

Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje

 

 

Privredna komora Srbije i nemačka razvojna banka KfW, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Subotica, sprovode anketu o kreditnim sredstvima neophodnim za poslovanje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kao sastavnom delu projekta "Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje".

 

 

 

 

U cilju direktnog razgovora sa predstavnicima KfW banke, u Regionalnoj privrednoj komori Subotica održana je radionica na kojoj su privrednicima predstavljeni dugoročni krediti po značajno nižim kamatnim stopama, a koji se pre svega odnose na projekte u ruralnom razvoju, povećanju energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

U pripremi je nova kreditna linija čiji će krajnji korisnici biti mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Od 2001. godine, zahvaljujući aktivnostima KfW banke, u Srbiji je distribuirano preko 1,7 milijardi evra.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

02.12.2015.

 

Suboticagas svečano obeležio jubilej 10 godina od osnivanja

 

 

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ u Velikoj većnici Gradske kuće svečano je obeležilo deset godina postojanja.

 

 

 

 

Nakon decenije postojanja JKP „Suboticagas“ snabdeva gasom preko 9 hiljada potrošača, raspolaže sa 416 kilometara magistralnog gasovoda, 630 kilometara priključne mreže i jedno je od najuspešnijih komunalnih preduzeća.

Po rečima direktora JKP „Suboticagas“ Dragana Božinovića, u narednom periodu u politici poslovanja posebno mesto će imati subvencionisani potrošači, kao što su predškolske ustanove i škole, kojima će se i pored promenjivih uslova na tržištu gasa nastojati izaći u susret i nadalje omogućavati besplatno priključenje na gasnu mrežu.
Prema rečima Božinovića u narednih pet godina cilj kom će ovo javno komunalno preduzeće težiti biće povećanje kvaliteta usluga kako za velike, tako i za male poslovne potrošače i građane.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

02.12.2015.

 

Priprema EU projekata - Upravljanje projektnim ciklusom

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica, održan je 3. od ukupno 4 modula seminara: „Priprema EU projekata – Upravljanje projektnim ciklusom“, koji obuhvata teme od generisanja projektne ideje, pisanja predloga projekta, razradu budžeta projekta, pronalaženje partnera, implementacije projektnih aktivnosti, izveštavanja i procedure audit-a/revizije projekta.

 

 

 

 

Seminar je namenjen preduzetnicima i kompanijama koje razmatraju korišćenje EU fondova kao izvor dodatnog finansiranja.
Polaznici će po završetku seminara biti upoznati s metodologijom Upravljanja projektnim ciklusom – osnovnom skupinom alata za pripremu i upravljanje projektima koji se koriste kod projekata finansiranih iz EU fondova.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

01.12.2015.

 

Obilazak radova na Paliću i objektu „Nepker“

 

 

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i zamenik direktora Uprave za kapitalna ulaganja APV, Bela Bodrogi, obišli su radove na izgradnji kanalizacione mreže u Dubrovačkoj ulici, na Paliću i završne radove na sanaciji i poboljšanju energetske efikasnosti objekta „Nepker“, u Subotici.

 

 

 

 

Radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Dubrovačkoj ulici se izvode u okviru projekta „Kanalizaciona mreža u ulicama Servo Mihalja, Vranjska, Dubrovačka od Creske do Jasenovačke, Vrnjačka i Jasenovačka na Paliću“.
Bespovratna sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedila je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, po konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti zaštite voda na teritoriji AP Vojvodine.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

30.11.2015.

 

Suboticagas obeležava jubilej 10 godina od osnivanja

 

 

JKP "Suboticagas" je osnovano 5. decembra 2005.godine, a svečano obeležavanje jubileja održaće se u Velikoj većnici Gradske kuće u sredu 2. decembra, sa početkom u 12 časova.

 

 

 

 

Svečanom obeležavanju desetogodišnjice postojanja prisustvovaće poslovni saradnici, predstavnici Grada, javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i najvećih potrošača, a povodom svečanog jubileja biće dodeljene i jubilarne nagrade zaposlenima.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

27.11.2015.

 

Pozitivni rezultati procene Projekta zaštite biodiverziteta Palić - Ludaš

 

 

Vlada Nemačke, preko nemačke razvojne banke KfW će dodeliti 6,5 miliona evra bespovratnih sredstava za Projekat zaštite biodiverziteta Palićkog i Ludaškog jezera.

 

 

 

 

Projekat zaštite biodiverziteta Palić - Ludaš, započinje 2017. i trajaće do 2022. godine. Sanacija Palićkog jezera podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže povezane sa prečistačem, što će sprečiti dalje zagađenje jezera, a formiranjem zaštitnog pojasa oko jezera sprečiće se zagađenje pesticidima koje dolazi sa poljoprivrednog zemljišta. Planiran je i sanacioni izlov ribe i poribljavanje novim vrstama.
Partneri u realizaciji projekta su JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić Ludaš“.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

________________________________________________________________________________

 

27.11.2015.

 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o stanovanju

 

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, Stalna konferencija gradova i opština, Savez gradova i opština Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Regionalnom privrednom komorom Subotica i lokalnom samoupravom, organizovali su javnu raspravu o Nacrtu zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

 

 

 

 

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i članovi Radne grupe za izradu Nacrta zakona, predstavili su nova zakonska rešenja vezana za korišćenje i održavanje zgrada, zajedničkih delova zgrade, upravljanje zgradom, korišćenje i održavanje posebnih delova zgrade, stambenu podršku, održivi razvoj stanovanja, registre i evidencije, te druga pitanja od značaja za stambene odnose.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE