Gradske teme

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

26.02.2015.

 

Pušten u rad električni duplikator u Hemijsko-tehnološkoj školi

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Blaško Stantić u pogonskoj laboratoriji Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, simbolično su pustili u rad električni duplikator, koji će doprineti podizanju kvaliteteta nastave i omogućiti proizvodnju tečnog sapuna.

 

 

 

 

Električni duplikator je kapaciteta 100 litara, a kupljen je po ceni od 240.000 dinara sredstvima obezbeđenim putem pokrajinskog konkursa za srednje stručne škole.

Prilikom posete Hemijsko-tehnološkoj školi gradonačelnik je istakao da je ovo lep primer angažovanja profesora i škole da sredstva namenjena podizanju kvaliteta obrazovanja, obezbede putem konkursa.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

26.02.2015.

 

Radionica o značaju izbora dobrog računovođe

 

 

U organizaciji USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, Valor Akademije i Regionalne privredne komore Subotica, održana je radionica „Uloga dobrog računovođe u olakšavanju pristupa kreditima za mala i srednja preduzeća“.

 

 

 

 

Današnja radionica je deo USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, koja ima za cilj unapređenje finansiranja malih i srednjih preduzeća. U uslovima opšte nelikvidnosti i nedostatka sredstava za privredu, kod obraćanja bankama dolazi se do zaključka da je neka firma nelikvidna i da ima nedovoljan nivo obrtnog kapitala. U ovakvim uslovima dobar računovođa kod analize bilansa može izneti predlog da preduzeće prestruktuiranjem pasive, odnosno svojih obaveza, predstavi povoljniju situaciju koja obezbeđuje i povoljnije izvore finansiranja.

 

...opširnije - VIDEO

 

________________________________________________________________________________

 

25.02.2015.

 

Maskenbal u Dom Dudova šuma

 

Gerontološki centar Subotica je za svoje korisnike i članove gerontoloških klubova i ove godine organizovao Maskenbal.

 

 

 

 

Ovogodišnja manifestacija je po tradiciji obilovala maštovitim maskama, te su se u Domu Dudova šuma između ostalih, okupili i Merlin Monro, Josip i Jovanka Broz praćeni pionirkama i pionirima, Štrumfovi, te elita sa Olimpa, predvođena Zevsom.
Ove godine u maskenbalu su učestvovali i učenici Politehničke škole.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________

 

25.02.2015.

 

Uloga dobrog računovođe u olakšavanju pristupa kreditima

 

 

U okviru USAID Projekta za bolje uslove poslovanja, Valor Akademija i Regionalna privredna komora Subotica organizuju radionicu pod nazivom „Uloga dobrog računovođe u olakšavanju pristupa kreditima za mala i srednja preduzeća“.

 

 

 

 

Besplatna edukacija privrednika ima za cilj prenošenje neophodnih znanja i informacija o ulozi knjigovođe i njegovom uticaju na razvoj i uspešnost poslovanja preduzeća, a biće održana 26. februara od 12 do 15 časova u Velikoj Sali Komore, Senćanski put 15.

 

________________________________________________________________________________

 

Privremena izmena rasporeda rada ambulanti

 

 

 

 

Službe za opštu medicinu u naseljima Đurđin i Stari Žednik, počev od danas, 25.02.2015.godine, rade po sledećem rasporedu:

Ambulanta Đurđin radi utorkom i četvrtkom poslepodne.

Ambulanta Stari Žednik radi ponedeljkom poslepodne, sredom prepodne i petkom po promenljivom rasporedu - u odnosu na raspored rada ambulante u Novom Žedniku.

Meštani Đurđina u danima kada lekar ne radi u ambulanti, mogu da se jave u ambulantu u Starom Žedniku.

 

________________________________________________________________________________

 

24.02.2015.

 

Vulin: Svi nam priznaju da smo bolja država

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je subotičko Udruženje penzionera i upoznao se sa njihovim problemima.

 

 

 

 

Ministar se zahvalio penzionerima na razumevanju jer, kako je rekao, bez njih aranžman sa MMF-om ne bi bio moguć, a samim tim da Srbija bude i uređenija država. Predsednica Udruženja je kao najveći problem iznela male penzije.

Ministar Vulin prilikom posete Udruženju penzionera je ocenio da će na kraju novog aranžmana sa MMF-om moći da se kaže da je Srbija bolja zemlja. U razgovoru sa predstavnicima Udruženja rekao je i da penzioneri ne nose sav teret jer 61 odsto penzija nije umanjeno “ni za jedan dinar” i ocenio da bi penzije u Srbiji bile mnogo veće da nije “sprovedena pljačkaška privatizacija”.

Predsednica Udruženja penzionera u Subotici zadovoljna je dosadašnjom saradnjom sa ministarstvom i istakla da penzioneri žive u veoma lošim uslovima. Udruženje realuzuje niz projekata sa drugim ustanovama i kao jednog od boljih partnera je istakla Gerontološki centar u Subotici.. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

________________________________________________________________________________

 

24.02.2015.

 

Predstavljene pokrajinske podsticajne mere za poljoprivredu


 

 

U organizaciji pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, sinoć je u Novoj opštini održano predavanje na kojem su predstavljene podsticajne mere za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 2015. godini.

 

 

 

 

U protekle četiri nedelje, predstavnici pokrajinske vlasti obilaze lokalne samouprave sa namerom da što veći broj poljoprivrednih proizvođača upoznaju sa konkursima koji će biti raspisani već za desetak dana. Za bespovratna sredstva u visini do 50 odsto od ukupne investicije, registovana gazdinstva će moći da apliciraju na 27 konkursa. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

________________________________________________________________________________

 

23.02.2015.

 

U martu poreska rešenja za 2015.

 

 

 

 

Početkom marta, fizička lica koja su poreski obveznici će dobiti rešenja sa obavezama za 2015. godinu, koja će biti poslata na kućne adrese sa tri uplatnice, bez unapred upisanih iznosa. Kvartalna dugovanja i će se nalaziti na rešenjima i za razliku od dosadašnje prakse, građani će ih upisivati sami. Pored poreskih, građanima će biti poslata i rešenja za posebnu naknadu za unapređenje i očuvanje životne sredine, čija se naplata donedavno vršila preko objedinjenog računa. ...dalje

 

Izvor:RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

21.02.2015.

 

Plaćanje grejanja na odloženo

 

 

Korisnici daljinskog grejanja u Subotici od sada deo računa mogu da plaćaju odloženo na šest meseci, izjavio je direktor JKP "Subotička toplana" Dervo Ahmetović. On je rekao da je ovo samo jedna od izmena u sistemu obračuna isporučene toplotne energije koje su nedavno usvojene u Skupštini grada Subotica, koja je osnivač ovog preduzeća.

 

 

 

 

- Postoji valutni rok od 10 do15 dana da se izmiri 60 odsto računa, a preostalih 40 odsto odloženo do šest meseci. Potrošač može da izmiri odmah ili za tri meseca, a najduže šest meseci, nakon čega počinje da teče kamata - rekao je Ahmetović Tanjugu.

Osim ovoga, potrošači više neće plaćati fiksni i varijabilni deo, kao do sada, već je cena jedinstvena, tako da građani plaćaju 7,39 dinara po utrošenom kilovatčasu.

Upitan da li su računi za januar ove godine viši ili niži u odnosu na januar prošle godine, Ahmetović je rekao da se to ne može posmatrati na taj način jer je došlo do stapanja varijabilnog i fiksnog dela u jednu cenu.Varijabilni deo se naplaćivao 4,50 dinara po kilovatu utrošene energije, samo tokom grejne sezone, a fiksni deo 27 dinara po kvadratnom metru tokom cele godine, dok je sada cena grejanja jedinstvena.

- Sada je jedinstvena cena 7,39 dinara i normalno kada pomnožite sa kilovatčasovima da daje veći iznos, ali kada uzmete prosek za celu godinu, iznos računa za grejanje će biti manji - smatra Ahmetović.

On je takođe napomenuo da cena daljinskog grejanja u Subotici nije menjana dve godine.


 

_________________________________________________________________________________

 

20.02.2015.

 

Snježana Mitrović: Sve više mladih se interesuje za organsku proizvodnju

 

 

Udruženje “Teras” je 17. februara obeležilo 25 godina postojanja. Zadovoljni su ostvarenim rezultatima i ponosni na činjenicu da je sve više mladih ljudi koji se interesuju za organsku proizvodnju.

 

 

 

 

Udruženje "Teras" je među prvima u regionu, koje je započelo aktivnosti vezane za oblast organske proizvodnje i značajan je njihov doprinos uspostavljanju zakonske regulative koja reguliše oblast organske proizvodnje. Od 1991. godine Teras je punopravni član Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu ( IFOAM), a kroz jedan od više značajnih projekata uveden je "organski obrok" u predškolske ustanove. U narednom periodu Teras će se intenzivnije obraćati potrošačima i kroz edukaciju im predstaviti prednosti organskih proizvoda.
Na području Subotice registrovano je 12 poljoprivrednih proizvođača u organskoj poljoprivredi, a organskom poljoprivredom je pokriveno 150 hektara obradivih površina.

 

...opširnije - VIDEO

 

_________________________________________________________________________________

 

20.02.2015.

 

Muzička škola počela sa pripremama za novu školsku godinu

 

 

Muzička škola za sve zainteresovane učenike, sutra od 10 do 14 časova organizuje otvoreni dan. Budući srednjoškolci koji planiraju da upišu ovu školu, moći će da se upoznaju sa odsecima, predmetima koji ih očekuju, principima polaganja prijemnog ispita, gradivom za prijemni ispit i budućim nastavnicima. Muzička škola u prvi razred srednje škole prima učenike na pet odseka: Vokalno–instrumentalni, Teoretski, Etnomuzikološki, Džez i Dizajner zvuka.

 

 

 

 

Prijemni ispit za upis u Muzičku školu održaće se u junu mesecu, neposredno pre polaganja male mature. Ispit će moći da polažu kako oni koji su završili osnovno školovanje u ovoj obrazovnoj ustanovi tako i oni koji je nikada nisu pohađali.

Za učenike koji nisu pohađali nižu muzičku školu, ili su u nekom momentu prekinuli školovanje u njoj, pripremljen je poseban diferencijalni ispit koji podrazumeva proveru znanja iz solfeđa, teorije muzike i o muzičkom instrumentu za koji se učenik opredeli.

Među najpopularnijim smerovima poslednjih godina izdvajaju se džez odsek, solo pevanje, etno pevanje, u zavisnosti od sklonosti učenika. Od muzičkih instrumenata popularni su klavir i gitara, ali i smer dizajner zvuka koji je nedavno uveden. Iz Muzičke škole poručuju svima koji žele da je upišu da dobro razmisle, jer i pored svakodnevnog rada kojem će morati da posvete dosta vremena, moraju da imaju i afinitet ka muzici.

 

Izvor: RTV City

 

_________________________________________________________________________________

 

19.02.2015.

 

Potpisan Kolektivni ugovor za Dom zdravlja

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, direktor Doma zdravlja Subotica dr Mila Dujmić Bogdanović, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije - Organizacija sindikata Dom zdravlja Subotica, dr Miloš Marković, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ - Dom zdravlja Subotica, Ksenija Vujković Lamić, i predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije - Osnovna organizacija Dom zdravlja Subotica, Žolt Sendi, zaključili su danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, Kolektivni ugovor za Dom zdravlja Subotica.

 

 

 

 

Ovim Kolektivnim ugovorom kod poslodavca - Doma zdravlja Subotica – uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa i po osnovu rada, međusobni odnosi učesnika Kolektivnog ugovora, postupak izmena i dopuna Kolektivnog ugovora i druga pitanja od značaja za zaposlene i poslodavca.

Pored prava i obaveza utvrđenih ovim Kolektivnim ugovorom, zaposleni kod poslodavca imaju sva prava i obaveze utvrđene Zakonom o radu, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, drugim zakonskim i podzakonskim aktima i ugovorom o radu. Odredbe Kolektivnog ugovora neposredno se primenjuju na sve zaposlene kod poslodavca. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

19.02.2015.

 

Subotica na 37. Međunarodnom sajmu turizma

 

 

U Beogradu je danas otvoren 37. Međunarodni sajam turizma na kome će se predstaviti oko 1.100 izlagača iz 50 zemalja.

 

 

 

 

Smotra turizma održava se pod sloganom „Iskoristi trenutak” i trajaće do 22. februara. Ovogodišnji partner sajma je Abu Dabi. Uz Sajam turizma, održavaju se još tri manifestacije - Sajam opreme, hotelijerstva i ugostiteljstva, Sajam vina i Sajam suvenira. U prisustvu mnogobrojnih domaćih i inostranih zvaničnika i diplomatskih predstavnika, ovu prestižnu manifestaciju otvorio je Aleksandar Vučić, premijer Srbije, koji je rekao da je pred srpskim turizmom velika budućnost, ali da Srbiju na tom putu čeka još mnogo posla. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

18.02.2015.

 

Poziv izbeglicаmа iz Bosne i Hrvаtske dа se evidentirаju zа stаmbeno zbrinjаvаnje

 

 

Beogrаd, 11. februаr 2015. - Rаdi uspešnog nаstаvkа sprovođenjа Regionаlnog stаmbenog progrаmа, koji imа zа cilj dа stаmbeno zbrine 16.780 nаjugroženijih izbegličkih porodicа u Republici Srbiji, Komesаrijаt zа izbeglice i migrаcije Republike Srbije pozivа sve porodice izbeglicа iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvаtske, koje nisu rešile svoje stаmbeno pitаnje, dа se evidentirаju u lokаlnom povereništvu u periodu od 18. februаrа do 18. mаrtа 2015. godine.

 

 

 

 

Ovаj poziv se odnosi nа već evidentirаne izbeglice, kаo i nа one koji do sаdа nisu evidentirаni.
Izbegličke porodice trebа dа ponesu dokumentаciju koju poseduju kаko bi se moglo utvrditi dа li ispunjаvаju uslov zа dobijаnje trаžene pomoći (odnosi se nа porodice koje u vlаsništvu imаju plаc ili stаmbeni objekаt kome je potrebnа аdpаtаciji/dogrаdnjа).
U аvgustu 2012. godine, kаo pripremа zа Regionаli stаmbeni progrаm, počelo je evidentirаnje stаmbenih potrebа izbeglicа u svim jedinicаmа lokаlne sаmouprаve u Srbiji. Kаko evidentirаnje i аžurirаnje podаtаkа o evidentirаnim porodicаmа koje su u stаnju potrebe trebа dа bude kontinuirаno, neophodno je nаstаviti sа nаvedenim аktivnostimа.
U septembru 2013. godine u Srbiji je počelа reаlizаcijа Reginаlnog stаmbenog progrаmа. Do sаdа su izаbrаni korisnici zа dodelu pаketа grаđevinskog mаterijаlа i montаžnih kućа u okviru prvog potprojektа, dok je u okviru potprojekаtа 2 i 4 u toku izbor korisnikа zа rešаvаnje stаmbenih potrebа izbeglicа dаvаnjem u zаkup stаmbenih jedinicа sа mogućnošću kupovine i korisnikа zа dodelu montаžnih kućа.
Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvаtske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. RSP Srbije biće sproveden u nаrednih pet godinа kroz više potprojekаtа.
Regionаlni stаmbeni progrаm Republike Srbije vredаn je 330 milionа evrа. Regionаlni stаmbeni progrаm sve četiri zemlje vredаn je 584 milionа evrа i finаnsirаn je sredstvimа Evropske unije, kojа je nаjveći donаtor, Sjedinjenih Američkih Držаvа, Nemаčke, Itаlije, Norveške, Švаjcаrske, Dаnske, Turske, Luksemburgа, Kiprа, Rumunije, Češke, Slovаčke i Mаđаrske.

 

_________________________________________________________________________________

 

18.02.2015.

 

Prezentacija programa IPARD II

 

 

Odbor udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, vodoprivredu, šumarstvo i zadrugarstvo i Odbor udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo, turizam, saobraćaj, veze i putnu privredu Regionalne privredne komore Subotica, u saradnji sa Udruženjem za poljoprivredu i Udruženjem za turizam Privredne komore Srbije, organozovali su prezentaciji programa IPARD II, uz predstavljanje primera dobre prakse u sektoru seoskog turizma u Sloveniji.

 

 

 

 

Program se realizuje od 2015. do 2020. godine i namenjen je direktnim korisnicima - poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i onima koji se bave seoskim turizmom. Reč je o predpristupnoj pomoći Evropske unije namenjene ruralnom razvoju, od ukupno 175 miliona evra.

Učesnicima današnje prezentacije programa IPARD II, predstavljen je i konkurs za najbolju tehničku inovaciju u 2015. godini. Konkurs je otvoren do 20. aprila. Nagradni fond za sada iznosi 4,5 miliona dinara, a očekivanja su da će biti uvećan donacijama.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

 

Park Palić na Sajmu venčanja u Beogradu

 

 

Preduzeće Park Palić se od 13 - 15. februara predstavilo na Sajmu venčanja u hotelu Hyatt u Beogradu.

 

 

 

 

U preduzeću Park Palić kažu da su se ove godine odlučili da po prvi put nastupe na Sajmu venčanja i predstave Palić kao destinaciju koja je po svojoj prirodi savršena za ovaj svečani čin.
Iz tog razloga su na štandu pored njihove ponude predstavljeni i svi predstavnici ugostiteljskih objekata koji organizuju venčanja i svadbe na Paliću i Subotici (hoteli, privatne vile, restorani, salaši). Cilj ovog Sajma je da se budućim mladencima iz Beograda ponudi sve ono što je neophodno za jedno venčanje.

Palić je na ovom štandu promovisala i poznata Subotičanka Mirna Radulović. Odevena u venčanicu, svojom pojavom i prepoznatljivošću privukla je mnoge foto reportere na štand preduzeća Park Palić, a pozvala je sve posetioce da svoj najlepši dan proslave na Paliću.

 

_______________________________________________________________________________

 

15.02.2015.

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio Zlatnu medalju za zasluge Slobodanu Markoviću

 

 

Slobodanu Markoviću, direktoru i idejnom tvorcu Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je danas Zlatnu medalju za zasluge, visoko priznanje koje se dodeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

 

 

 

 

„Slobodan Marković, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice, nezaobilazna je ličnost našeg kulturnog života. Godinama se, s mnogim razlozima, nalazi u žiži interesovanja sveta teatra namenjenog mladima. Kulturni animator, dugogodišnji upravnik pozorišta, selektor brojnih naših i inostranih festivala pozorišta za decu, pokazao je i dokazao, naročito tokom dva minula desetleća, kako se upravo iz jednog takvog centra, kakav je Subotica, može meritorno i superiorno suditi, savetovati i uticati. Ono što posebno zaokuplja našu pažnju je Markovićev nemerljivi doprinos osnivanju, razvoju, razrastanju i očuvanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu, preko čije su scene, dosad, prešla i prošla pozorišta iz četrdeset i pet zemalja sveta – od Kine do SAD-a i od Švedske do Irana. Nema nikakve sumnje da je Slobodan Marković upravo u ovako koncipovanom programskom opredeljenju i ostvarenim, a nadasve sačuvanim izvornim načelima i principima kulturnog prostora, u dvadeset i jednoj godini koja je za nama, pronašao odgovarajuće tle na kojem je razvijao, branio i odbranio vaspostavljene ideje o savremenom pozorišnom izrazu za decu, štedro pomažući mnogim domaćim i inostranim festivalima sličnog profila, a mudro popularišući, pri tom, mesto i značaj naše kulture širom sveta“, navedeno je u obrazloženju.

Slobodan Marković je jedan od dobitnika odlikovanja koje je danas predsednik Nikolić dodelio povodom Dana državnosti istaknutim domaćim i stranim ličnostima i institucijama.

 

_______________________________________________________________________________

 

13.02.2015.

 

Borbа protiv rаdа nа crno

 

 

Kаncelаrijа Severnobаčkog okrugа orgаnizovala je skup ''Borbа protiv rаdа nа crno'' koji je okupio sve subjekte i institucije, kao učesnike u partnerskom dijalogu čiji je cilj iskorenjivanje rada na crno.

 

 

 

 

Suzbijanje sive ekonomije je prioritet za državu, a u dosadašnjim aktivnostima na ovom planu, tokom proteklih šest meseci inspektori su zatekli 4.800 radnika koji nisu bili prijavljeni i preveli ih u legalnu zonu, rekao je direktor Inspektorata rada Bojan Jocić.
Gradonačelnik Subotice Jene Maglai smatra da je u "sivoj zoni" između 20 do 30 procenata radnika, a kroz rad na crno, koji je nelojalna konkurencija privrednicima koji posluju u skladu sa zakonom, sredstva umesto da pune budžet, odlaze u privatne džepove.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

13.02.2015.


 

Predstavljen nacionalni razvojni program – IPARD II


 

 

U organizaciji Udruženja seljaka Subotica, u Velikoj većnici Gradske kuće danas je održana konferencija pod nazivom Inovativnosti agrarnog i ruralnog razvoja u 2015 godini. Ovo je prvo u seriji predavanja sa idejom da se poljoprivrednim proizvođačima predstave mogućnosti koji daje Ipard program Republike Srbije.

 

 

 

 

Za primarnu proizvodnju, investicije u nabavku opreme ili izgradnju objekata i unapređenje poljoprivredne proizvodnje uopšte, poljoprivrednicima je na raspolaganju 175 miliona evra iz fondova Evropske unije, a nakon akreditovanja struktura unutar Ministarstva I Uprave za agrarna plaćanja, biće objavljeni prvi konkursi i sredstva će biti dostupna.. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

13.02.2015.

 

Turijska „Kobasicijada“ gostovala u Subotici


 

 

 

 

Na centralnom gradskom trgu, danas je održana promocija turističko privredne manifestacije pod nazivom Kobasicijada 2015. Tradicionalno u susret centralnom događaju , koji se organizuje po 31. put u trajanju od 27. februara do 1. marta u mestu Turija, karavan obilazi nekoliko gradova Vojvodine i daje priliku građanima da probaju nadaleko čuvene kobasice. Sa jednim od najpoznatijih vojvođanskih brendova, turijci svake godine obaraju Ginisov rekord. Ovogodišnja rekorderska kobasica će iznositi 2 kilometra i 32 metra. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

13.02.2015.

 

Međunarodni dan dece i adolescenata obolelih od raka biće obeležen u nedelju


 

 

Unija srednjoškolaca Srbije i Kancelarija za mlade grada Subotice u nedelju 15. februara obeležiće Međunarodni dan dece i adolescenata obolelih od malignih bolesti.

 

 

 

 

Program obeležavanja počeće šetnjom od Hale sportova do centra grada koja će početi u 15:30. Nakon toga, na gradskom Trgu biće organizovan muzički program, predstaviće se AK karate koji se smatra jednom od sportskih veština, a volonteri Unije srednjoškolaca i Kancelarije za mlade deliće flajere prisutnima na Trgu.. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

11.02.2015.

 

Veljović: Lira zatvorena, broj migranata s Kosova

 

 

Direktori srpske i mađarske policije Milorad Veljović i Karolj Pap složili su se prilikom obilaska Graničnog prelaza Kelebija da problem ilegalne migracije nije samo problem Srbije i Mađarske već širi problem nekoliko zemalja EU. Taj problem, kako su ocenili, mora se zajednički rešiti.

 

 

 

 

Lira na Paliću je zatvorena, broj migranata s Kosova je smanjen, ali ne dovoljno zbog čega policije Mađarske i Srbije nastavljaju dobru saradnju i pojačavaju aktivnosti na granici.

Kako je otkrio direktor srpske policije Milorad Veljović juče je zatvorena Vila Lira na Paliću, gde se najveći broj migranata s Kosova okupljao, a koju je u septembru prošle godine, po njegovim rečima, iznajmio Albanac. Osim toga, iz Nemačke stiže 20 policajaca zajedno sa vozilima opremljenim termovizijskim kamerama. Na granici je prisutna i Žandarmerija gde je angažovano oko 50 žandarma zajedno sa pripadnicima granične policije i policije iz Mađarske koji su već danas u ilegalnom prelasku uhvatili devet lica. Kako je rečeno, 40 odsto ilegalnih migranata čine deca, a do pre dva meseca ilegalni migranti uglavnom su bila lica koja nisu imala od čega da žive, nakon čega je povećan broj pripadnika srednjeg sloja, a sada među migrantima ima i visoko obrazovnih. Sa tim u vezi, Veljović je istakao da lica sa Kosova imaju unapred pripremljeni iznos novca koji im služi za plaćanje mandatnih kazni u Srbiji i postavio pitanje motiva ovih ljudi.

U proteklom periodu u Mađarsku je pristiglo 23.200 ilegalnih migranata, otvaraju se novi objekti za prihvat migranata. Većina njih traži azil, a tokom postupka pokušavaju da nastave put dalje ka drugim zemljama EU. Zbog toga je policija Mađarske pojačala kontrolu na autoputevima i železničkim stanicama.

Direktori policija dve zemlje zajednički su ocenili da krijumčari imaju veliku finansijsku korist pa su u cilju otkrivanja i procesuiranja Srbija i Mađarska usagalsile aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja. Veljović i Pap su nakon obilaska Kelebije obišli i granični prelaz Horgoš-Reske. ...dalje

 

Izvor:RTV Yueco

 

_______________________________________________________________________________

 

11.02.2015.

 

Kongresni centar „Velika terasa“ na portalu kongresniturizam.com


 

 

Preduzeće Park Palić potpisalo je ugovor sa najznačajnijim provajderom u oblasti kongresnog turizma u zemlji i inostranstvu.

 

 

 

 

Reč je o internet portalu kongresniturizam.com na kom je predstavljena ponuda Kongresnog centra Velika terasa, koji pruža mogućnosti za organizaciju različitih vrsta kako poslovnih tako i ostalih događaja u skladu sa potrebama klijenata.
U sklopu Kongresnog centra nalaze se tri objekta: Velika terasa, Eko centar i Letnja pozornica. Kapacitet ovog Kongresnog centra je maksimalno 360 mesta u Velikoj Sali Velike terase, dok Eko centar može da primi 120 osoba a Letnja pozornica 800. Potpisivanje ugovora sa pomenutim provajderom u oblasti kongresnog turizma i individualni pregovori sa svim zainteresovanim stranama, koji svoje poslovanje zasnivaju na potrebama da se putem kongresa ili seminara, obrate svojim zaposlenima ili klijentim (privatne firme, kompanije, javna preduzeća, razna udruženja, itd), kao i tehničko opremanje Velike terase, jedna je od najvažnijih aktivnosti kojom će se Sektor za marketing i turizam preduzeća Park Palić ove godine baviti. U toku prethodne godine se u Kongresnom centru Velika terasa održalo ukupno 56 različitih događaja: 20 manifestacija (poput Proslave prvomajskog uranka, Berbanskih dana, Festivala evropskog filma, itd.), 18 poslovnih događaja (poput konferencije E-Trgovine, Mladih neurologa Srbije, i slično), odnosno 18 ostalih događaja (kao što su edukacije, sastanci, sl.).

 

_______________________________________________________________________________

 

11.02.2015.

 

Saopštenje Kabineta gradonačelnika

 

 

Povodom napisa u medijima da je kompanija „Vojput“ podnela Privrednom sudu u Subotici tužbu protiv lokalne samouprave zbog neispunjenih finansijskih obaveza za novembar prošle godine u visini od „blizu 36 miliona dinara“ koje, kako se navodi, „Vojput“ potražuje od Grada na ime do sada obavljenih radova na uređenju i izgradnji atarskih puteva, u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti ukazaćemo na niz važnih činjenica koje u tim napisima nisu navedene.


 

 

 

 

Nakon otvorenog postupka javne nabavke, grad Subotica i kompanija „Vojput“ su, 28. oktobra 2014. godine, zaključili Ugovor o izvođenju radova na uređenju atarskih puteva na teritoriji grada Subotice. Ugovorena vrednost radova bila je 88.650.000 dinara.


U Gradsku upravu je, 11. decembra 2014. godine, od strane „Vojputa“ stigla Prva (I) privremena situacija na iznos od 27.818.000 dinara koju su potpisali odgovorno lice kompanije „Vojput“, u ime izvođača radova, i Nadzorni organ. Ovu I privremenu situaciju trebalo je, u ime investitora, da potpiše i gradonačelnik grada Subotice, međutim, on to nije učinio zbog velikog broja primedbi predstavnika mesnih zajednica na čijoj teritoriji su izvedeni radovi, pristiglih u periodu od početka izvođenja radova do dostavljanja I privremene situacije na, pre svega, kvalitet izvedenih radova i prioritetne trase.


U Gradskoj upravi je, na inicijativu gradonačelnika, formirana tročlana Radna grupa čiji je zadatak bio da utvrdi faktičko stanje na izvedenim radovima. Radna grupa je utvrdila da je urađeno ravnanje terena, da je mestimično izvršeno posipanje raznim mešanim materijalom i da se iz I privremene situacije ne vidi koji su radovi izvedeni, a potom predložila gradonačelniku da se od strane Nadzornog organa dostave obračunski listovi građevinskih knjiga kako bi se konstatovao obim izvedenih radova.


Traženi izveštaj koji je, inače, trebalo da bude sastavni deo I privremene situacije, Nadzorni organ je Gradskoj upravi dostavio 24. decembra 2014. godine. Uvidom predstavnika Gradske uprave u priloženu dokumentaciju, utvrđena je neusaglašenost između situiranih radova i građevinske knjige sa faktičkim stanjem na terenu.


Nakon konstatovane neusaglašenosti, gradonačelnik je angažovao sudskog veštaka za ispitivanje kvaliteta izvedenih radova koji je, 21. januara 2015. godine, dostavio izveštaj u kome se, između ostalog, konstatuju i potvrđuju već uočene neusaglašenosti između situiranih radova i građevinske knjige sa faktičkim stanjem na terenu.


Predstavnici Gradske uprave razgovarali su u ponedeljak, 9. februara 2015. godine, sa predstavnicima izvođača radova i Nadzornog organa. Tokom tog susreta izražena je spremnost da Gradska uprava izvođaču radova isplati sredstva za radove koji su izvedeni kvalitetno, poput ulice Rade Končara, u Bajmoku, a da se za izvedene radove na ostalim atarskim putevima uradi analiza cene ugrađenog materijala koji se razlikuje od materijala koji je definisan Ugovorom.


Gradska uprava će, u interesu građana, i dalje raditi na realizaciji plana uređenja atarskih puteva. Namera Gradske uprave je da, bez obzira kako će se spor odvijati, i ubuduće sarađuje sa kompanijom „Vojput“, ali pod uslovom da se strogo poštuju ugovorom preuzete obaveze.


Kabinet gradonačelnika

 

 

Azon sajtócikkekkel kapcsolatban, melyek szerint a Vojput vállalat a Gazdasági Bíróságnál pert indított a szabadkai önkormányzat ellen, amiért még nem fizette ki a múlt év novemberéből származó „közel 36 millió dináros tartozását“, amit a cikk szerint a „Vojput“ a földes utak rendezésén végzett munkálatok elvégzéséért követel az önkormányzattól. A nyilvánosság objektív és valós tájékoztatása érdekében ismertetnénk egy sor olyan fontos tényt, melyekről a cikkben nem tettek említést.


A lebonyolított nyilvános közbeszerzési eljárás lebonyolítása után Szabadka Város Önkormányzata és a Vojput vállalat 2014. október 28-án szerződést kötöttek a szabadkai önkormányzat területén található földes utak rendezésére és javítására. A munkálatok értéke a szerződés szerint 88.650.000 dinár volt.


A Vojput 2014. december 11-én nyújtotta be az önkormányzathoz az I. ideiglenes helyzetjelentést, amely 27.818.000 dinárról szólt, és melyet a kivitelező nevében a Vojput vállalat felelős vezetője és a felügyeleti szerv írtak alá. Ezt az I. ideiglenes jelentést a beruházó nevében a polgármesternek is alá kellett volna írnia, de azt nem tette meg, mert a munkálatokra számos észrevétel történt azoknak a helyi közösségeknek a részéről, melyek területén az említett munkákat végezték, és amelyek elsősorban az elvégzett munka minőségére és a prioritást képező útvonalakra vonatkoztak.


A közigazgatási hivatalban, a polgármester kezdeményezésére egy háromtagú munkacsoport alakult azzal a feladattal, hogy felmérje a tényállást az elvégzett munkákkal kapcsolatban. A munkacsoport megállapította, hogy a kivitelező elvégezte a terepkiegyenlítést, hogy helyenként az utakat felszórták különféle vegyes anyagokkal, és hogy az I. ideiglenes jelentésből nem tűnik ki, hogy milyen munkálatok lettek elvégezve. Ezután javasolta a polgármesternek, hogy a felügyelő szervtől kérjék el az építési naplóba bejegyzett elszámolásokat, hogy abból megállapíthassák az elvégzett munkálatok mértékét.


A kért jelentést, melyet egyébként tartalmaznia kellett volna az I. ideiglenes beszámolónak is, a felügyeleti szerv 2014. december 24-én juttatta el az önkormányzathoz. A mellékelt okmányokba történt betekintéssel a közigazgatási hivatal megbízottja megállapította, hogy az építési naplóba bejegyzett állapotok nem felelnek meg a ténylegesen elvégzett munkáknak.


Miután megállapították a hiányosságot, a polgármester igazságügyi szakértőt fogadott az elvégzett munkálatok minőségének kivizsgálására, aki 2015. január 21-én jelentést tett a vizsgálatról, amelyben többek között megállapította és igazolta a már észlelt eltérést az építési naplóban bejegyzett munkálatok és a helyszínen tapasztalt állapot között.


A közigazgatási hivatal képviselői 2015. február 9-én tárgyaltak a kivitelező cég és a felügyeleti szerv képviselőivel, és a találkozó során elhangzott, hogy az önkormányzat kész kifizetni azokat a munkákat, melyeket megfelelő minőségben végeztek el, mint például a Rade Končar utcában, Bajmokon, a többi munkát illetően pedig először vizsgálják meg a földes utakra szórt anyagok minőségét, melyek nem azonosak azokkal az anyagokkal, melyeket a szerződésben meghatároztak.


A közigazgatási hivatal a polgárok érdekében folytatja a földes utak rendezési tervének végrehajtását. A per kimenetelétől függetlenül a közigazgatási hivatal továbbra is együtt kíván működni a Vojput vállalattal, de csak azzal a feltétellel, ha szigorúan betartják a szerződésben vállalt kötelezettségeket.


Polgármesteri Kabinet

 

_________________________________________________________________________________

 

 

Borbа protiv rаdа nа crno


 

 

Kаncelаrijа Severnobаčkog okrugа orgаnizuje skup ''Borbа protiv rаdа nа crno'' u petаk, 13.02.2015.godine u prostorijаmа svečаne sаle Nove opštine u Subotici, Trg Lаzаrа Nešićа 1, sа početkom u 11:00 čаsovа.

 

 

 

 

Gost skupа će biti Bojаn Jocić, direktor Inspektorаtа rаdа pri Ministаrstvu zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа i člаn Koordinаcionog telа Vlаde Republike Srbije zа borbu protiv sive ekonomije sа svojim pomoćnikom Dejаnom Kovаčevićem.

Kаncelаrijа Severnobаčkog okrugа poziva sve zаinteresovаne strаne, preduzetnike, prаvnа licа, knjigovodstvene аgencije i predstаvnike profesionаlnih udruženjа nа pаrtnerski dijаlog po ovoj temi kаo i rаdi upoznаvаnjа sа аktivnostimа koje se preduzimаju u sprovođenju borbe protiv sive ekonomije i sprečаvаnjа rаdа nа crno.

Skupu će prisustvovаti predstаvnici lokаlnih sаmouprаvа, nаdležene inspekcije kаo i predstаvnici držаvnih orgаnа sа područjа severnobаčkog uprаvnog okrugа.

 

_________________________________________________________________________________

 

06.02.2016.

 

Otvoreno privremeno prihvatilište za beskućnike

 

Na osnovu Statuta grada Subotice i Ugovora o realizaciji smeštaja beskućnika u slučaju elementarne nepogode, gradonačelnik Subotice Jene Maglai doneo je Odluku o određivanju datuma otvaranja privremenog prihvatilišta za bekućnike sa područja grada Subotice.

 

 

 

 

Na osnovu ove odluke, 6. februar 2015. godine određuje se kao datum otvaranja privremenog prihvatilišta za beskućnike sa područje grada Subotice. Prihvatilište za beskućnike nalazi se u Gajevoj ulici broj 50.

 

Kabinet gradonačelnika


 

Szabadka Város alapszabálya és a hajléktalanok átmeneti szálláshelyének létrehozásáról szóló szerződés alapján Szabadka Város polgármestere, Maglai Jenő kitűzte az időpontot a Szabadka Város területén élő hajléktalanok átmeneti szálláshelyének megnyitására.

 

E döntés alapján a hajléktalanok átmeneti szálláshelye 2015. február 6-án nyitja meg kapuját, és a Gaj utca 50. szám alatt található.


 

Polgármesteri Kabinet

 

_______________________________________________________________________________

 

06.02.2015.

 

Ukidanje 60 radnih mesta u Gradskoj upravi i novčana pomoć trudnicama

 

 

 

 

Članovi gradskog veća su na današnjoj sednici usvojili Pravilnik o novoj sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi. Novom sistematizacijom je predviđeno ukidanje oko 60 radnih mesta u okviru deset sekretarijata.

Na današnjoj sednici Gradsko veće je takođe, donelo Rešenje o utvrđivanju nominalnog iznosa jednokratne novčane pomoći trudnicama na teritoriji Grada Subotice, u iznosu od 15 hiljada dinara.
Sredstva će biti isplaćivana iz sredstava budžeta Grada za 2015. godinu.

 

_______________________________________________________________________________

 

06.02.2016.

 

Saopštenje Komunalne policije grada Subotice

 

 

Povodom napisa u pojedinim medijima da su dva psa, lutalice, nedavno, na području MZ „Radanovac“, napali trinaestogodišnjeg dečaka (E. B.) i tom prilikom mu naneli lakše povrede, kao i da će, navodno, „roditelji od Grada tražiti odštetu“, Komunalna policija grada Subotice oglašava se sledećim saopštenjem za javnost:

 

 

 

 

U utorak, 27. januara 2015. godine, u 12,45 časova, zaprimljena je telefonska prijava od strane radnika firme „Domino“ iz Subotice, Segedinski put bb, koji je prijavio da se kod njih nalazi maloletno lice koga su, na biciklističkoj stazi naspram firme „Domino“, napala dva velika psa.

Nakon prijave, na lice mesta izašla je patrola Komunalne policije koja je maloletnog dečaka (E. B.), zajedno sa njegovom majkom Valerijom Bartuš, odvezla u Opštu bolnicu Subotica radi saniranja nastalih povreda. Tom prilikom sačinjen je i zapisnik vezan za ovaj događaj.

Druga patrola komunalne policije locirala je pse koji su napali dečaka na području vojnog poligona, a koji su se u momentu nailaska patrole kretali unutar vojnog poligona prema zadnjem delu II kasarne, odnosno u pravcu Palmine ulice. Zbog nemogućnosti prolaska Palminom ulicom, ta patrola Komunalne policije je, u cilju praćenja pasa, otišla na Radanovac, ali psi su se, u međuvremenu, izgubili.

Operativnim radom na terenu utvrđeno je da su dva psa rase kavkaski ovčar u vlasništvu jedne subotičke firme, čije je sedište u Tuk ugarnice. Psi su čipovani i uredno vakcinisani, za šta su njihovi vlasnici prikazali na uvid pasoše za pse.

Protiv vlasnika pasa preduzeće se odgovarajuće mere i radnje iz nadležnosti pripadajućih inspekcija. Pošto je reč o događaju gde se radi o vlasničkim psima, oštećena strana će dobiti potrebne podatke o vlasniku pasa, u cilju ostvarivanja svojih prava pred nadležnim sudskim organima.

Komunalna policija grada Subotice


 

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

Az egyes sajtószervekben megjelent írásokra, miszerint nemrégiben Radanovác HK területén két kóbor kutya megtámadott egy tizenhárom éves (B. E.) kisfiút, akinek könnyebb sérüléseket okoztak, valamint hogy a szülők a várostól állítólag kártérítést fognak követelni, Szabadka Város kommunális rendőrsége a következő közleményt adta ki:

 

Kedden, 2015. január 27-én 12,45-kor a szabadkai Domino cég (Szegedi út sz. n.) dolgozói telefonon jelentették, hogy náluk van egy kiskorú, akit a Dominóval szembeni kerékpárúton megtámadott két nagytermetű kutya.

A bejelentést követően a helyszínre érkezett a kommunális rendőrség járőre, amely a kisfiút édesanyjával, Bartus Valériával együtt elszállította a szabadkai Közkórházba, ahol elláták a sérüléseit. Az esetről jegyzőkönyv készült.

A kommunális rendőrség másik járőre behatárolta azt a helyet, a katonai gyakorlóteret, ahol a támadás történt. Amikor a járőr megérkezett, a két kutya az ún. II. kaszárnya hátsó része, illetve a Pálma utca felé indult. Mivel a járőr nem tudott áthaladni a Pálma utcán, a kommunális rendőrség járőre a kutyák követése céljából Radanovácra ment, ám eközben a két eb eltűnt a látókörükből.

A terepi adatgyűjtés során megállapították, hogy a két kaukázusi juhász egy szabadkai cég tulajdonában van, amelynek székhelye a Tuki ugarokban található. A kutyák el vannak látva chippel, és megkapták a szükséges oltásokat, amit az állatok tulajdonosai az oltáskönyvvel bizonyítottak.

A kutyák tulajdonosai ellen az illetékes felügyelőség megteszi a szükséges lépéseket. Mivel olyan esetről van szó, amelyben bizonyított a kutyák tulajdonjoga, a károsultakhoz eljuttatják a tulajdonos adatait, hogy az illetékes bíróság előtt érvényesíthessék jogaikat.

 

Szabadka Város kommunális rendőrsége

 

_______________________________________________________________________________

 

05.02.2015.

 

Počinje izgradnja Kolektora II i VII

 

 

Trenutno se odvijaju aktivnosti na sve tri sekcije Projekta za unapređenje grada, koji je definisan potpisivanjem ugovora iz 2012. godine.

 

 

 

 

- Prva sekcija podrazumeva izgradnju Kolektora II, VII i centralnog magistralnog vodovoda. Dostavljene su garancije za dobro izvršenje posla i avansno plaćanje od strane izvođača radova, ka konsultantu. Ugovoreni datum početka radova je 1. februar tekuće godine, a materijal za izgradnju treba da bude u Subotici već u prvoj polovini februara, što znači da bi radovi na izgradnji Kolektora VII i centralnog magistralnog vodovoda mogli započeti u periodu između 20. februara i 1.marta ove godine, kaže Goran Mijatović, rukovodilac Jeduinice za realizaciju projekta ispred JKP"Vodovod i kanalizacija" Subotica.
Centralni magistralni vodovod će se graditi od Grabovačke ulice u Dudovoj šumi, prema ulici Sep Ferenca i Aleji Maršala Tita. Istovremeno kreće i izgradnja Kolektora VII od ulice 51. divizije, prema Nevesinjskoj.

Izgradnja Kolektora II započinje početkom marta. Poručene su cevi iz Francuske i uplaćen je avans.
Planirani rok završetka radova je 23 meseca.
Tokom februara će takođe biti potpisan ugovor sa izvođačem radova u okviru druge sekcije radova, za šta je naj korektniju ponudu dalo preduzeće "Graditelj" iz Novog Sada.

- Radovi na realizaciji ove faze bi mogli započeti aprila, ili maja meseca tekuće godine, a rok završetka radova je 12 meseci. Za ovu fazu su već dobijene dve građevinske dozvole, koje se odnose na izgradnju magistralnog vodovoda u Lošinjskoj ulici i izgradnju magistralnog poveza istočnog i zapadnog magistralnog kraka, kaže Mijatović i dodaje da su kod ugovaranja radova u prva dva tendera ostvarene uštede od oko 2,2 miliona evra, na ukupan iznos kredita kod EBRD od 11 miliona evra i donacije u vrednosti od 1,3 miliona evra.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

04.02.2015

 

Pozitivni utisci na početku školovanja za potrebe privrede

 

 

Utisci učenika koji se školuju za bravare-zavarivače, po modelu koji podrazumeva značajnu količinu praktične nastave i mogućnost zaposlenja u Subotici, uglavnom su pozitivni nakon prvog polugodišta.

 

 

 

 

Srednja tehnička škola "Ivan Sarić" u Subotici je jedna od osam srednjih stručnih škola u Srbiji u kojima su uvedena tri profila bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar, po novom modelu koji se zasniva na čvrstoj saradnji školstva, privrede i lokalnih samouprava.

Prva grupa učenika, od njih ukupno 30 koliko je u septembru krenulo da pohađa nastavu danas počela praktičnu mašinsku obuku.

Kako njihovo školovanje bude odmicalo, tako će se i povećavati fond praktičnih časova, da bi u poslednjoj godini školovanja više bili na praksi u zainteresovanim kompanijama nego u školskim klupama.

Većina njih se nada da će nakon školovanja ostati da radi u kompanijama koje su iskazale zainteresovanost, poput Simensa i Kontinentala, što je bio i jedan od osnovnih motiva za školovanje.

Razredni starešina ovih đaka Grgo Stantić ističe da su se nakon prvog polugodišta iskristalisale tri grupe učenika - u jednoj su oni koji su najzainteresovaniji, u drugoj oni koji pokušavaju da se "pronađu" u tom zanimanju.

Za prve dve grupe smatra da osećaju koje su mogućnosti ovog zanimanja, odnosno da su svesni realne situacije u privredi.
“Mislim da oni sve obaveze koje se pred njih postavljaju prihvataju bez problema”, smatra Stantić.

Treća grupa učenika, po njegovim rečima, jesu oni učenici koji to još uvek ne shvataju.
“Mi smo ispred škole zaduženi da zajedno sa njihovim roditeljima pokušamo da ih uverimo da je ovo nešto što je jako dobro za njih i da ima apsolutno perspektivu. Mnogo veću nego u bilo kom drugom obrazovnom profilu, usudio bih se reći ne samo u našoj školi nego i šire”, rekao je Stantić.

Prema ranijim najavama, učenici će nakon trogodišnjeg obrazovanja imati mogućnost stalnog zaposlenja u renomiranim preduzećima, poput Simensa ili Kontinentala, zatim stipendije tokom samog školovanja, novčanih naknada mimo nastave koju obavljaju u preduzećima i druge pogodnosti.

Nedavno je Privredna komora Srbije pokrenula inicijativu za uvođenje dualnog modela obrazovanja u obrazovni sistem Srbije, kako bi školovanje kadrova odgovaralo potrebama privrede i da bi se smanjila nezaposlenost mladih koja, prema poslednjim raspoloživim podacima, iznosi 42 odsto.

Dualno obrazovanje je učenje na radnom mestu i u zanatskoj školi, a učenici su u posebnom obrazovno-radnom odnosu sa firmom - poslodavcem.

 

Izvor: Tanjug

 

_______________________________________________________________________________

 

03.02. 2015.

 

170 godina Palića kao turističke destinacije

 

 

Povodom obeležavanja jubileja od 170 godina Palića kao turističke destinacije, Park Palić će tokom cele godine raditi na njegovoj proslavi, kako bi obezbedili kvalitetan program tokom cele godine, kaže direktor Parka Palić, Goran Gabrić.

 

 

 

 

Palić kao turistička destinacija ove godine obeležava 170 godina. Kojim će sadržajima biti obeležen ovaj jubilej i koje će institucije biti uključene u realizaciju programa obeležavanja jubileja?
Da li će i u kojoj meri grad podržati obeležavanje jubileja?

Preduzeće Park Palić će tokom cele godine raditi na proslavi ovog jubilela. Ova za Palić značajna godišnjica biće i tema nastupa na svim sajmovima na koje preduzeće Park Palić planira da ide.
Trenutno se povezujemo sa svim relevantnim učesnicima kako bi obezbedili kvalitetan program tokom cele godine. Ideja je da se svakoj manifestaciji da obeležje ove godišnjice kroz deo programa kao i da se manifestacija „Otvaranje sezone“ u potpunosti posveti jubileju 170 godina turizma na Paliću.

 

Da li će se nastaviti akcija uklanjanja bespravnih objekata i uređenja palićke obale i kojim tempom? Ima li i drugih planova koji se odnose na infrastrukturu?

Akcija uklanjanja bespravnih objekata će biti nastavljena u saradnji sa građevinskom inspekcijom.
U 2015. godini planirani su sledeći radovi: Sanacija trotoara u Splitskoj aleji, sanacija trotoara u ulici Jožefa Hegediša, Izgradnja eko turističke staze oko Omladinskog jezera sa uređenjem raskrsnice i prilazne saobraćajnice, izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kolovoza u ulici Solunska, rekonstrukcija trotoara pored peščane plaže, rekonstrukcija rasvete pored peščane plaže i u ulici Solunska i izrada tehničke dokumentacije za nastavak izgradnje kanalizacije u Vikend naselju.

 

Da li je u ovogodišnjem planu poslovanja predviđeno učešće na sajamskim manifestacijama i neka vrsta marketinškog predstavljanja potencijala Palića?

Preduzeće Park Palić će u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Subotice nastupiti na Beogradskom sajmu turizma gde će se predstaviti celokupna ponuda Subotice i Palića. Nastaviće se i saradnja sa Turističkom organizacijom Vojvodine. Prioritet će svakao biti nastup na sajmovima u okruženju odakle i dolazi najviše turista na Palić.

 

Šta sve obuhvata ovogodišnji "kalendar manifestacija", od sportskih, kulturno umetničkih sadržaja, do tradicionalnih manifestacija?
Program obuhvata preko 30 manifestacija različitog karaktera. Preduzeće Park Palić tradicionalno organizuje sledeće manifestacije: Proslava Prvog maja na Paliću, Palićke vinske svečanosti, Otvaranje kupališne sezone – Svi na Palić i Berbanski dani. Od kulturno-umetničkih manifestacija najpoznatije su: Festival evropskog filma Palić, Etnofest – Festival kultura sveta,Summer3p - Festival elektronske muzike, Proslava Sent Ištvana i sl. Od sportskih manifestacija na Paliću ove godine će se održati: IAU 6,12,24 časovni međunarodni ultramaraton i 100 km Državno prvenstvo, Teniski turnir „Palić Open“, Prvenstvo Vojvodine za jedrilice i windsurf, Otvoreno prvenstvo u veslanju „Vojvodina Open 2015”, Međunarodna jedriličarska regata, Prvomajska regata, Ground level Fest – Festival extremnih sportova, Internacionalna spring regata u veslanju povodom proslave dana grada Subotice, Aeromiting, Škola windsurfa. Pored svega navedenog održaće se veliki broj izložba, smotri, priredbi i manjih proslava.

 

Pored zdravstvenog i kongresni turizam ima nezanemariv potencijal. Koliko će u ovom smislu biti iskorištenost prostora Velike terase?

U kongresnom centru “Velika terasa” na Paliću koji pored objekta Velika terasa obuhvata i objekte Eko centar i Letnja pozornica se u toku 2014. godine održalo ukupno 56 različitih događaja: 20 manifestacija (poput Proslave prvomajskog uranka, Berbanski dana, Festivala evropskog filma, itd.), 18 poslovnih događaja (poput konferencije E-Trgovine, Mladih neurologa Srbije, i slično ), odnosno 18 ostalih događaja (kao što su edukacije, sastanci, sl.).
Preduzeće Park Palić planira da u toku 2015. godine tehnički opremi objekat Velika terasa što će uticati na veću konkurentnost našeg kongresnog centra . Isto tako potpisan je ugovor sa jednim od najvećih provajdera u oblasti kongresnog turizma, što bi, nadamo se, trebalo da obezbedi bolju poziciju Paliću u oblasti kongresnog turizma a samim tim i veću prodaju svih palićkih kongresnih i ugostiteljskih kapaciteta.

 

_______________________________________________________________________________

 

02.02.2015.

 

Saopštenje Ilije Maravića povodom teksta u Politici


 

 

 

 

Povodom natpisa u Politici od subote 31.1.2015. godine na strani 12: „Da li će Brana Crnčević zameniti Danila Kiša?“, Ilija Maravić, predsednik skupštine grada Subotice, saopštava sledeće:
Ukoliko se donese Odluka o osnivanju kulturnog centra, isti se neće baviti organizovanjem manifestacija od posebnog značaja za grad Suboticu kao što su Dužijanca, Interetno, Dezire, filmskog, dečijeg festivala, koji se uspešno organizuju već više desetina godina a kojima se svi ponosimo i u kojima lično učestvujemo.
Naziv kulturnog centra će biti naknadno određen i nije prihvatljivo licitiranje sa imenima, naročito ne istaknutim imenom Brane Crnčevića.
U narednom periodu nas očekuje donošenje strategije razvoja u oblasti kulture, čime će se konkretnije definisati i oblast rada i delovanja postojećih i budućih ustanova u toj oblasti.

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

30.01.2015.

 

Zaključen Poseban kolektivni ugovor za javna i javno komunalna preduzeća

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Saveza samostalnih sindikata grada Subotice, Momčilo Petrović, potpisali su danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, Poseban kolektivni ugovor za javna i javno komunalna preduzeća grada Subotice.

 

 

 

 

Ugovorom se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz oblasti radnih odnosa u javnim i javno komunalnim preduzećima čiji je osnivač grad Subotica, kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Ovaj ugovor zaključuje se između osnivača i reprezentativnog sindikata za teritoriju grada Subotice u ime svih zaposlenih u javnim i javno komunalnim preduzećima čiji je osnivač grad Subotica.

Gradonačelnik Maglai je, nakon potpisivanja Ugovora, u izjavi za medije rekao da je Poseban kolektivni ugovor rezultat kompromisa postignutog između predstavnika lokalne samouprave i reprezentativnog sindikata i da su pregovore obeležili dobra volja i iskrene namere da se Ugovor zaključi, umerenost pregovaračkog tima sindikata u zahtevima vezanim za ostvarivanje prava i korektnost od strane lokalne samouprave u smislu obezbeđivanja prava zaposlenih. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

30.01.2015.

 

Poskupljuje gas

 

 

 

 

Od 2. marta, cene prirodnog gasa za domaćinstva i manje poslovne potrošače biće veće za 5,76 do 6,08 odsto, saopšteno je iz JKP „Suboticagas“. Nova cena za domaćinstva iznosiće 51,74 dinara po m3 a za manje poslovne potrošače 49,14 dinara po m3. Saglasnost na korekciju cena dala je republička Agencija za energetiku.

 

_________________________________________________________________________________

 

30.01.2015.

 

Održana 60. sednica Gradskog veća

 

 

 

 

Održana je 60. sednica Gradskog veća sa koje će, između ostalog, Skupštini grada biti prosleđen predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije Konsolidovanog završnog računa grada za 2015. godinu.

Gradsko veće je na današnjoj sednici donelo i Program trošenja sredstava u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada, kao i Program mera za unapređenje uslova života.

Skupštini grada biće upućen i predlog Programa korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine u ovoj godini, kao i predlog Rešenja o imenovanju direktora Apoteke Subotica. Predložena je Violeta Sloboda, diplomirana farmaceutkinja.

 

_________________________________________________________________________________

 

30.01.2015.

 

Za prvo dete 10.000 dinara

 

 

Gradsko veće je donelo Rešenje o utvrđivanju nominalnog iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete iz sredstava budžeta Grada za 2015. godinu. Utvrđen je iznos od 10 hiljada dinara.

 

 

 

 

Gradsko veće je na današnjoj sednici donelo i Rešenje o utvrđivanju ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja u Predškolskoj ustanovi "Naša radost" u 2015. godini.

Rešenje će se primenjivati od februara. Za jasleni uzrast, ekonomska cena je oko 17 hiljada 200 dinara, a učešće korisnika - 20 odsto, iznosi oko 3 hiljade 400 dinara. Za celodnevni boravak od 3 do 5 godina i pripremni predškolski program, ekonomska cena iznosi blizu 15 hiljada dinara, a učešće korisnika skoro 3 hiljade dinara. Za poludnevni boravak od 3 do 5 godina i pripremni predškolski program, ekonomska cena iznosi oko 6 hiljada dinara, a učešće korisnika 20 odsto je oko hiljadu 200 dinara.

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2015.

 

Fresh&Co seli u Beograd

 

 

Fabrika za preradu voća Fresh & Co će se do kraja godine preseliti u Beograd i biće integrisana u novi Centar za proizvodnju sokova. Jedan pogon će biti preseljen u martu, drugi u junu, ili julu, a kompletno preseljenje će biti završeno do kraja 2015. To za Suboticu znači gašenje oko 120 radnih mesta.

 

 

 

 

Kako se navodi u saopštenju, Coca-Cola sistem u Srbiji (Coca-Cola Hellenic i kompanija Coca-Cola) uložiće 3,8 miliona evra u proizvodne i kapacitete za skladištenje u cilju pokretanja najsavremenijeg pogona za proizvodnju sokova u Beogradu, što će opmogućiti otvaranje 80 novih radnih mesta u ovom gradu.

„Kompanija žali što će ovaj proces uticati na pojedina radna mesta u subotičkoj fabrici, uglavnom onih zaposlenih koji odluče da ne pređu u Beograd. Svim zaposlenima biće ponuđena mogućnost da se prijave za nova radna mesta koja će biti otvorena. Kompanija će im pomoći pri preseljenju kroz podršku u obezbeđivanju smeštaja tokom prelaznog perioda. Zaposlenima na čija radna mesta će ovaj proces uticati biće ponuđena kompletna podrška, uključujući pomoć u traženju novog posla i otpremnine koje su veće od onih propisanih zakonom“, navodi se u saopštenju Coca Cola sistema u Srbiji.

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2015.

 

Tri mala granična prelaza kod Horgoša

 

 

Do početka turističke sezone biće otvoren stari granični prelaz Horgoš, najavio je predsednik istoimene Mesne zajednice Ištvan Bačkulin.

 

 

 

 

On je za „Mađar so“ rekao da ne samo što su otklonjene prepreke za otvaranje starog prelaza, koji je zatvoren nakon otvaranja sadašnjeg prelaza Horgoš-Reske na auto-putu, nego je u planu i otvaranje još jednog novog.
„Nadležni su se dogovorili o načinu podele objekata, koji stoje na starom prelazu, između dve strane, koje bi zadatke trebali izvršiti u cilju obnove, tako da je sada realna mogućnost otvaranja starog prelaza još ove godine“ - kaže Bačkulin.

On je dodao da se razgovaralo i o mogućnostima otvaranja novog prelaza u pravcu Morahaloma.
"Inicijativa potiče od gradonačelnika Morahaloma. Ideja je da dva naselja, koja vazdušnom linijom i nisu toliko udaljena, približimo. To bi rasteretilo ne samo postojeći granični prelaz, nego bi olakšalo prelazak granice i svim gostima koji se zapute u banju u Morahalomu“ – rekao je Bačkulin za „Mađar so“.

Kako piše ovaj list, za otvaranje novog prelaza bilo bi potrebno da se izvrše radovi na srpskoj strani.

 

Izvor: Tanjug

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2015.

 

Besplatne užine za učenike srednje škole OISŠ „Žarko Zrenjanin”

 

 

U Medija-centru Gradske kuće potpisan je ugovor o donaciji između pekare „Arena 2“, grada Subotice i Osnovne i srednje škole (OISŠ) „Žarko Zrenjanin”. Ugovor su potpisali Fitim Čenaj, u ime pekare „Arena 2”, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Milimir Vujadinović i direktorka OISŠ „Žarko Zrenjanin” Dragana Vučković.

 

 

 

 

Uz izražavanje zahvalnosti prošlogodišnjem donatoru besplatnih užina za učenike srednje škole „Žarko Zrenjanin” - pekari „Proleće” i njenom vlasniku Isenu Martinaju - Milimir Vujadinović je rekao da su i ove godine u budžetu grada izdvojena sredstva za ishranu učenika u osnovnim školama, oko 18 miliona dinara, ali da je trebalo rešiti i pitanje ishrane učenika u srednjoj školi „Žarko Zrenjanin”, pre svega zbog njene specifičnosti.

- Pekara ’Arena 2’ i grad Subotica, kao realizatori projekta ’180 dana humanosti’, nazvanog po broju nastavnih dana u jednoj školskoj godini, preuzeli su obavezu da od 2. februara do 31. decembra 2015. godine, za nastavne dane, obezbede jednu užinu dnevno za 90 učenika srednje škole ’Žarko Zrenjanin’. Pekara ’Arena 2’ će do 31. decembra ove godine obezbediti 15.500 užina, a grad Subotica će finansirati pripadajući porez na dodatu vrednost u visini od 155.000 dinara – naveo je Vujadinović. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2015.

 

Stručni skup na temu primene Zakona o radu

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica održan je stručni skup na temu primene Zakona o radu, kog su inicirali privrednici i Republičke inspekcije rada.

 

 

 

 

Stručni skup je u smislu preventivne edukacije omogućio dijalog privrednika i predstavnika inspekcije, a ima za cilj da informiše i usmeri zainteresovane kako da primene zakon.

 

...opširnije - VIDEO

 

_______________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

U 2015. godini prioritet izgradnja komunalne infrastrukture

 

 

Sredstva koja su ove godine na raspolaganju JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice", u odnosu na prošlu godinu uvećana su za 140 miliona dinara, a ovaj iznos će biti opredeljen za infrastrukturu i izgradnju sportskih objekata. Ostali programi ostaju na prošlogodišnjem nivou, dok su sredstva potrebna za funkcionisanje ovog javnog preduzeća umanjena u odnosu na prethodnu godinu, za 10 - 15 posto, kaže Peter Blau direktor JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice".

 

 

 

 

Po rečima direktora JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" Petera Blau, u ovoj godini će prioritet biti izgradnja komunalne infrastrukture. Takođe, među prioritetnim ciljevima je odvođenje atmosferskih voda sa javnih površina, za šta u prethodnim godinama nije bilo dovoljno sredstava, a ove godine je u tu svrhu opredeljeno 15 miliona dinara.
- Tih 15 miliona dinara će poboljšati situaciju, ali ne u značajnoj meri, u odnosu na zahteve i evidenciju po kojima bi realan budžet bio između 30 i 40 miliona dinara, kaže Peter Blau.
Povećana su i sredstva neophodna za održavanje pešačkih i biciklističkih staza.

Kada je reč o investicijama, iz gradskog budžeta će se finansirati nastavak rekonstrukcije Doma kulture u Tavankutu, rekonstrukcija objekta Trokadero u MZ Aleksandrovo, krova Doma kulture u Novom Žedniku, sanacija dela fasade na zgradi bioskopa "Jadran", sanacija krova zgrade stare berze, nastavak izgradnje autobuskih stajališta, rasveta Gradskog stadiona i nastavak postavljanja video nadzora.
Značajna sredstva se očekuju i sa pokrajinskog nivoa, a kada je reč o izgradnji zgrade Narodnog pozorišta, u toku je četvrta faza radova koja bi trebala biti okončana do kraja aprila.

 

Za JP "Direkcija za izgradnju grada Subotice" iz gradskog bužeta je izdvojeno oko milijardu i 154 miliona dinara.

 

...opširnije - VIDEO/magyar

 

______________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

Sanirane svlačionice u OŠ „Vladimir Nazor” u Đurđinu

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Blaško Stantić i član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac danas su, u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor” u Đurđinu, predali na korišćenje adaptirane i sanirane svlačionice učenicima ove škole i članovima Fudbalskog kluba „Đurđin”.

 

 

 

 

Gradonačelnik Maglai je, u izjavi za medije, rekao da je sa problemom dotrajalih svlačionica čije je korišćenje, zbog propadanja tavanice, bilo zabranjeno za decu upoznat prošle godine, da je nakon toga doneta odluka da se iz budžetske rezerve izdvoje sredstva za adaptaciju svlačionica i da se posle izrade projektne dokumentacije krenulo u izvođenje radova....dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2015.

 

Taksisti prihvatili predloženu dinamiku rešavanja brojnih problema

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i zamenik gradonačelnika Tomislav Veljković razgovarali su danas sa predstavnicima subotičkog Saveza taksi udruženja (STU).

 

 

 

 

Sastanak je usledio nakon protestnih vožnji kojima su taksisti želeli da skrenu pažnju na probleme koji opterećuju njihovu delatnost. Tročlana delegacija, koju je predvodio predsednik Saveza taksi udruženja Stevo Šimić, prihvatila je predloženu dinamiku rešavanja brojnih problema i tome će izvestiti članove STU. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2015.

 

Gradonačelnik na školskoj slavi

 

 

Povodom školske slave danas je Osnovnu školu "Pionir" u Starom Žedniku posetio gradonačelnik Subotice Jene Maglai u pratnji saradnika: Ilije Maravića predsedniika Skupštine grada i Blaška Stantića člana Gradskog veća zaduženog za resor obrazovanja.

 

 

 

 

Prema rečima direktora škole, profesora Vladana Davidovića, škola je osnovana 1972. godine, a pohađa je ukupno 152 đaka. Nastava u školi je višejezična, jer sem srpskog , nastava se izvodi i na hrvatskom i mađarskom jeziku, kao i bunjevačkom govoru. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

27.01.2015.

 

Svetosavska akademija

 

 

 

 

Sinoć je u Srpskom kulurnom centru “Sveti Sava” održana Svetosavska akademija. U programu koji su pripremili profesor Veselin Jevtić i glumac Boško Boškov, nasutupili su hor SKC “Sveti Sava” i recitatori. ...dalje

 

Izvor: Sumedija

 

__________________________________________________________________________________

 

Akcija "Selu u pohode" u Čantaviru

 

 

U MZ Čantavir, u sredu, 28. januara u periodu od 9 do 12 čadova održaće se akcija "Selu u pohode" sa ciljem brige o javnom zdravlju sugrađana.

 

 

 

 

Zdravstveno eduaktivnu akciju organizuju Crveni krst Subotica, Zavod za javno zdravlje Subotica, Dom Zdravlja Subotica - Služba za preventivni rad i Zdravstva ustanova "Apoteka".

Za meštane MZ "Čantavir" ekipe na terenu će omogućiti besplatno merenje krvnog pritiska, šećera u krvi, masnoće u krvi (holesterol, trigliceridi), merenje telesne visine i težine, kao i merenje obima struka, određivanje indeksa telesne mase (BMI), a vršiće se i prikupljanje starih lekova.

 

_________________________________________________________________________________

 

26.01.2015.

 

Skadarlijska ulica bez teških teretnih vozila

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai razgovarao je danas, po drugi put, sa predstavnicima nezadovoljnih stanovnika Skadarlijske ulice. Sastanak je usledio nakon susreta gradonačelnika i sedmočlane delegacije ove ulice u petak, 16. januara 2015. godine u Gradskoj kući, na kome je zaključeno da će se preduzeti određene mere kako bi se pronašlo dugoročno rešenje za probleme sa kojima se građani ovog dela Mesne zajednice „Peščara“ već godinama suočavaju, a koje im, kako je delegacija istakla, stvara firma „Dado metal” koja se bavi otkupom i skladištenjem sekundarnih sirovina.

 

 

 

 

Na današnjem sastanku u Zelenoj sali Gradske kuće dogovoreno je da Regionalni Arhus centar Subotica Ministartvu poljoprivrede i zaštite životne sredine uputi zahtev za reviziju dozvole za sakupljanje, transport, tretman i skladištenje metalnog otpada operateru SZR „Dado metal“, na lokaciji u Skadarlijska ulici u Subotici.

Dogovoreno je, takođe, da se ukine odluka o izdavanju dozvole za izvršenje vanrednog prevoza u drumskom saobraćaju, koju je Direkcija za izgradnju grada Subotice izdala STR „Dado metal“ krajem novembra prošle godine, kao i da se kroz Skadarlijsku ulicu zabrani prolazak vozilima težim od 7,5 tona ukupne mase.

Na sastanku je nagovešteno da postoji mogućnost prestanka rada STR „Dado metal“ na lokaciji u Skadarlijskoj ulici, odnosno izmeštanja te firme na neku drugu lokaciju u gradu, pod određenim uslovima.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

26.01.2015.

 

Prijem za predsednike FSS i FSV

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai primio je danas, u svom kabinetu, predsednika Fudbalskog saveza Srbije Tomislava Karadžića i predsednika Fudbalskog saveza Vojvodine i Fudbalskog kluba Spartak Dragana Simovića. Sastanku su prisustvovali član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac i potpredsednik FK Spartak Goran Drača.

 

 

 

 

Razgovaralo se o nekoliko tema koje su se odnosile na infrastrukturno opremanje Gradskog stadiona kako bi se obezbedili što bolji uslovi za održavanje treninga, odigravanje domaćih i međunarodnih fudbalskih utakmica i pripreme naših reprezentativnih fudbalskih selekcija.

Dogovoreno je da se uskoro krene u izgradnju novog terena sa veštačkom travom na jednom od pomoćnih terena na Gradskom stadionu. Veštačku travu će donirati Fudbalski savez Srbije, dok bi priprema za postavljanje tog terena i izrada montažnih tribina trebalo da se poveri izvođačima radova iz našeg grada.

Razgovaralo se i o nastavku realizacije projekta vezanog za postavljanje reflektora i reflektorskih stubova na Gradskom stadionu, a izražena je i neophodnost zamene travnate podloge na centralnom fudbalskom terenu.

Sagovornici su se složili u oceni da je od sredine juna 2014. godine, kada je održavanje i upravljanje Gradskim stadionom povereno JKP „Stadion“, dosta toga urađeno na adaptaciji i rekonstrukciji kompletnog sportskog objekta.

Po rečima Tomislava Karadžića, da Gradski stadion konačno ima dobrog domaćina konstatovali su i članovi komisije za stadione Fudbalskog saveza Srbije.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

24.01.2015.


 

Najavljen Balkanski šampionat u vožnji zaprega

 

 

Povodom Balkanskog šampionata u vožnji zaprega, koji bi od 18. do 21. juna 2015. godine trebalo da se održi na ergeli Kelebija, danas je u hotelu „Vila Majur“ na Kelebiji održana Balkanska konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici Bugarske, Turske, Grčke, Rumunije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije i naše zemlje. Cilj konferencije bio je promocija Srbije, srpskog konjičkog sporta i predstojećeg Balkanskog šampionata u vožnji zaprega.

 

 

 

 

Član Gradskog veće zadužen za sport, omladinu i turizam, Vjekoslav Ostrogonac je, tim povodom, izrazio zadovoljstvo što se jedna ovakva konferencija održava u našem gradu i dodao da je današnji skup uvertira za Balkanski šampionat u vožnji zaprega koji bi trebalo da se održi na Kelebiji, od 18. do 21. juna ove godine.

- Učinićemo sve da se ovo značajno takmičenje održi u našem gradu koji se već pozicionirao kao sportski centar gde se organizuju značajna međunarodna i domaća takmičenja. U narednom periodu ćemo, izvesno je, više pažnje posvetiti konjičkom sportu. Trebalo bi napomenuti da je manifestacija poput Balkanskog šampionata u vožnji zaprega na ovim prostorima poslednji put održana 1962. godine – istakao je Vjekoslav Ostrogonac.

Konferenciji su prisustvovali Armagan Ozgorkej, potpredsednik Evropske federacije za konjički sport za olimpijske i FEI discipline i Dejan Dragojević, predsednik Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline.

 

Izvor: Subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

Advokati počinju s radom u ponedeljak

 

 

Advokati počinju s radom u ponedeljak, 26. januara, do kada bi trebalo da obaveste nadležne organe i klijente o prekidu štrajka.

 

 

 

 

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević rekao je da advokati prekidaju štrajk i počinju s radom u ponedeljak, nakon četiri meseca obustave rada.
Odluku o prekidu štrajka Upravni odbor AKS je doneo jednoglasno.

- Ovu odluku Upravni odbor AKS je doneo na sednici u Subotici nakon što su u Službenom glasniku objavljene izmene i dopune Zakona o javnom beležništvu, rekao je Đorđević nakon sednice Upravnog odbora Advokatske komore Srbije i naglasio sa je ovim "dobijena samo jedna bitka u ratu za vladavinu prava".

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

Održana protestna vožnja taksista


 

 

Članovi Saveza taksi udruženja Subotice održali su danas protestnu vožnju glavnim gradskim saobraćajnicama.

 

 

 

 

Kolona od oko 50 vozila je posle 11 časova krenula sa auto pijace u Malom Bajmoku i nastavila Somborskim putem sve do kružnog toka u ulici Matka Vukovića, zatim Rudić ulicom ka Mlečnoj pijaci, Zmaj Jovinom do Đure Đakovića, ulicama Maksima Gorkog i Štrosmajerovom do Gradske kuće. Zahtevi Saveza koji okuplja 15 taksi udruženja sa oko 200 članova, su ostali nepromenjeni u odnosu na one koji su objavljeni na konferenciji za medije koja je održana pre desetak dana.. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

20 jelki za PU"Naša radost"

 

 

U dvorištu vrtića „Sanda Marjanović“ na Prozivci posađene su tri jelke. To je samo deo donacije, od ukupno 20 četinara, koje je Kompanija „Europetrol“ donirala PU "Naša Radost“.

 

 

 

 

Mališani grupe „Pajaci“ uživali su u sadnji tri jelke, jer će im, kako kažu, sa jelkama dvorište biti puno lepše.

PU „Naša radost“ sledi inicijativu Ministarstva za energetiku, koje je pokrenulo akciju ozelenjavanja škola i vrtića. Posle sadnica, koje su tokom prošle godine dobili od Goranskog rasadnika i ostalih društveno odgovornih kompanija, sada će imati priliku da oplemene dvorišta 7 vrtića, zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Kompanijom „Europetrol“. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

U 2015. očekuje se prosečan rod vinove loze


 

 

Članovi Reda vitezova vina Arena Zabatkiensis danas su povodom obeležavanja dana Svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara na vinogradu Lasla Varkulje na Nosi, izvršili probnu rezidbu loze kako bi ocenili predstojeću vinsku godinu.

 

 

 

 

Prema prvim procenama, ukoliko se nastave ovakve vremenske prilike i ne bude puno hladnih dana, ove godine očekuje se prosečan prinos vinove loze. Proslava u čast Svetom Vinku biće nastavljena večeras u Maloj Gostioni na Paliću, gde će biti organizovano Veče najbolje kevedinke, gde će biti objavljeni rezultati ocenjivanja, a biće proglašena i najbolja kevedinka i barjak vino Reda za 2015. godinu. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_________________________________________________________________________________

 

22.01.2015.

 

Otvorena Svetosavska nedelja

 

 

U zadužbini Dušana Radića, besedom oca Miodraga Šipke, sinoć je svečano otvorena Svetosavska nedelja. Prve večeri, otvorena je i izložba slika „Vrt pravednika“, slikarke i ikonopisca, Olgice Stefanović. Na otvaranju je nastupio i mešoviti hor SKC „Sveti Sava“, pod dirigentskom palicom Veselina Jevtića.

 

 

 

 

Svetosavskom himnom počeo je svečani program obeležavanja nedelje posvećene prvom srpskom prosvetitelju. Otac Miodrag Šipka izrazio je veliko zadovoljstvo što se u okviru SKC „Sveti Sava“ ova nedelja obeležava već više od dve decenije.

U okviru programa Svetosavske nedelje, u zadužbini Dušana Radića, sutra će biti održana promocija 50 tomova antologijske edicije „X vekova srpske književnosti“ Izdavačkog centra Matice Srpske. O ediciji će govoriti akademik Miro Vuksanović i prof.dr Slavko Gordić. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

20.01.2015.

 

Licitacija poljoprivrednih parcela

 

 

Lokalna samouprava raspisala je danas oglas za drugi krug licitacije poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Reč je o izdavanju u zakup 555 parcela u ukupnoj površini od hiljadu 422 hektara u 11 katastarskih opština na jednu godinu.

 

 

 

 

Licitacija će za svih 11 katastarskih opština biti održana 9. februara u sali 1 Nove opštine, a obilazak poljoprivrednog zemljišta koje je predmet javnog nadmetanja predviđen je od 2. do 4. februara.

Pravo učešća na javnom nadmetanju ima fizičko ili pravno lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i ima aktivan status, a prijave se do 6. februara mogu podneti u Kancelariju za poljoprivredno zemljište, soba 200, na drugom spratu Gradske kuće. Dodatne informacije mogu se dobiti na telefon 626–871.

 

_________________________________________________________________________________

 

19.01.2015.

 

Intervju

 

Gojko Radić: Iznenadićete se već u aprilu, koliko će biti investicija

 

 

Predsednik Odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada i član predsedništva SNS Gojko Radić najavljuje za ovu godinu više značajnih investicija, koje će doprineti razvoju grada i novom zapošljavanju, a odnose unutar vladajuće koalicije pozitivno ocenjuje.

 

 

 

 

- Unutar vladajuće koalicije se pojavljuju nesuglasice, ali se one i rešavaju. Ne bavimo se "uskočaršijskim" temama, već pokušavamo da rešimo probleme. Nasleđeno je mnogo problema i dugovanja.
Kada je reč o novim investicijama i investitorima, Radić smatra da Srbija postaje sve zanimljivija i sve sigurnija za potencijalne investitore.
- Već sledeće godine će "ulaznica u Srbiju" biti mnogo skuplja, kaže Radić i za ovu godinu najavljuje brojne nove investicije, od kojih će za neke javnost saznati već u aprilu.

Takođe, Gojko Radić kaže da je za nastavak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta obezbeđeno oko 400 miliona dinara. Tokom ove nedelje je, po njegovim rečima moguće rešavanje povratka kasarne "Kosta Nađ" i Doma vojske u vlasništvo grada, a do kraja meseca se može očekivati potpisivanje sporazuma sa Ministrastvom odbrane.

 

Kako tumačite sve primetniji trend odlaska mladih Subotičana?

- Napuštanja zemlje je oduvek bilo. Odlaze ljudi na usavršavanje, tamo gde se mnogo više ulaže u nauku, tamo gde je viši standard. Toga je oduvek bilo i biće. Mi činimo sve da poboljšamo uslove.

 

Svojevremeno ste imali ideju o nezanemarivim uštedama koje bi se ostvarile pripajanjem JKP"Dimničar" Subotičkoj toplani. Takođe, naveli ste kao jednu od solucija, osnivanje komunalnog preduzeća objedinjenih funkcija, poput beogradskog "Infostana". Koliko je ova ideja ostvariva?

- Zalagao sam se za to i dalje se zalažem. Moramo tim malim strankama koje imaju jednog, ili dva odbornika, objasniti da oni nemaju taj "ucenjivački kapacitet", kaže Radić i dodaje da će biti uporan u realizaciji osnivanja preduzeća objedinjenih komunalnih funkcija, poput beogradskog "Infostana", između ostalog i iz razloga nižih cena komunalnih usluga.

 

U nekim od vaših medijskih obraćanja rekli ste da "razvoj Palića mora da krene". Gde vidite mogućnosti finansiranja projekata koji bi ovom razvoju doprineli i šta bi konkretno trebalo uraditi?

- Oko Palića se mnogo razgovara, međutim nigde nisam čuo "ozbiljnu priču" na ovu temu, smatra Radić, a za Palić kao destinaciju koja bi privukla inostrane posetioce ima viziju da ova turistička destinacija zaživi i kao destinacija koja bi u okviru hotelskog kompleksa imala kockarnice, koje bi privukle imućnu inostranu klijentelu.
- Moj zahtev prema Vladi Srbije je da osposobimo Aerodrom Bikovo, za sletanje aviona srednje klase, kojima bi stizala klijentela iz Turske i okruženja, koji bi Paliću i državi obezbedili velik profit, koji država najjednostavnije može da kontrološe.

 

Povratak predsednika SRS Vojislava Šešelja iz Haga i njegove izjave koje su usledile, ustalasali su javnost, kako u Srbiji, tako i u regionu. Lider radikala je javno izneo očekivanje da će se njegovoj stranci priključiti mnogi iz redova naprednjaka. Da li ovo smatrate kao realnu mogućnost kada je reč o subotičkim naprednjacima?

- Šešelj je poslat da destabilizuje Srbiju, ali od toga nema ništa, kaže Radić i kao sličan pokušaj destabilizacije navodi i štrajk advokata.
- Krupan biznis deluje i pokušava da zaštiti svoje kriminalne radnje, a koliko će imati uspeha, videćamo. Nisu bezopasni, kaže Gojko Radić.

 

Nedavno je održana sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Šta nakon nje više neće biti isto?
- Nenormalno je da mi unutar stranke više napadamo jedni druge, nego što to čini neko spolja. Tome se mora stati na put. Tamo gde je stranka načinila propuste, mi ćemo to statutarno da poboljšamo.

Kada je reč o rekonstrukciji Vlade koja je najavljena za april, Radić kaže da će se sagledati rezultati, a što se tiče učešća stranaka o ovom nije bilo reči.
- Među članstvom postoje lične simpatije, ili antipatije prema nekoj partiji, ali ne i stranke. Pojedinci, ukoliko iskažu svoje mišljenje, koje narušava ugled stranke, upravo smo radi njih doneli statutarne odredbe, prema kojima će po automatizmu biti isključeni iz stranke.

 

Kako ocenjujete medijsku sliku Subotice i kakav je vaš odnos prema najavljenoj privatizaciji Radio Subotice?

- Ne verujem da se išta promenilo na planu medijskih sloboda.

Kada je reč o privatizaciji Radio Subotice, Radić smatra da je do ovog trebalo doći čak i mnogo ranije.
- Neka se iskažu na tržištu, kaže Radić priznajući da je Radio Subotica potrebna gradu, ali smatra da bi građani imali mnogo više koristi kada bi se na drugi način iskoristila sredstva koja se izdvajaju za ovu medijsku kuću.

 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

16.01.2015.


 

Prijem za predstavnike Skadarlijske ulice

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa predstavnicima Skadarlijske ulice.

 

 

 

 

Sedmočlana delegacija je izrazila nezadovoljstvo vezano za rešavanje brojnih problema sa kojima se građani ove ulice gotovo svakodnevno susreću, a koje, kako su istakli, prouzrokuje jedna od firmi sa sedištem u Skadarlijskoj ulici koja se bavi otkupom i skladištenjem sekundarnih sirovina.

Na sastanku je zaključeno da gradonačelnik preispita njihov problem i da se u petak, 23. januara 2015. godine, u Gradskoj kući, održi novi sastanak na kome će gradonačelnik Maglai izvestiti delegaciju Skadarlijske ulice koje će se mere preduzimati kako bi se pronašlo dugoročno rešenje za probleme sa kojima se građani ovog dela Mesne zajednice „Peščara“ već godinama suočavaju.

 

Izvor: subotica.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

15.01.2015.

 

Intervju

 

Petar Balažević: Proširenje smeštajnih kapaciteta, a neizvesno povećanje broja stručnog kadra


 

 

 

 

Gerontološki centar u Subotici trenutno ima 530 korisnika smeštenih u objektima centra, a u planu je proširenje kapaciteta i to u sferi palijativnog zbrinjavanja.

 

Uz podršku državnog sekretara Ministrastva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr. Nenada Ivaniševića, tokom protekle godine su obezbeđena sredstva u visini od 50 miliona dinara za poboljšanje uslova smeštaja u Domu za negu u ulici 27. marta.
-Tamo su u toku radovi na izgradnji novog, savremeno opremljenog paviljnona od 660 kvadrata, kapaciteta za 66 korisnika. Tokom ove godine sledi opremanje i uređenje objekta, kaže vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Subotica Petar Balažević i napominje da će uz ovo proširenje smeštajnih kapaciteta, problem biti obezbeđivanje stručnog kadra.

Takođe, Balažević kao potencijalno problematično pitanje navodi finansiranje sistema otvorene zaštite kojim se zbrinjava 850 korisnika koji su u stanju zdravstvene i socijalne potrebe, a sredstva koja su trenutno na raspolaganju teško da su dovoljna i za sadašnje kapacitete.

Jedan od načina dodatnog finansiranja, gde se očekuje pomoć lokalne samouprave je u odobrenju korišćenja 100 hektara poljoprivrednog zemljišta, gde bi Gerontološki centar organizovao ratarsku proizvodnju.
- Spremamo se za to da naručujemo usluge na tržištu, organizujemo proizvodnju i mislim da će to poboljšati položaj naših korisnika, kaže Balažević.

Gerontološki centar Subotica se u ovoj godini priprema za učešće u IPA projektima i u tom pravcu su već ostvareni značajni kontakti sa srodnim institucijama u državama regiona. Intenzivni razgovori su vođeni u vezi projekta koji bi se realizovao na relaciji Tuzla - Osijek - Subotica, a projekat sa kojim bi se apliciralo za sredstva EU bi se odnosio na prevazilaženje kulturološkog otpora prema smešaju starih lica u gerontološke centre.


 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

12.01.2015.

 

Otvorena izložba konkursnih radova za urbanističko - arhitektonsko rešenje uređenja centra grada

 

 

U Holu Otvorenog univerziteta gradonačelnik Subotice Jene Maglai svečano je otvorio izložbu radova sa konkursa za idejno urbanističko - arhitektonsko rešenje uređenja Trga Republike, Trga slobode, Korzoa i sa konkursa za idejno urbanisičko - arhitektonsko rešenje izgradnje i uređenja stambeno - poslovnog bloka u centru Subotice.

 

 

 

 

Konkurse je raspisala JP Direkcija za izgradnju Grada Subotice, a u cilju maksimalne transparentnosti i zastupanja struke, sprovodila Inženjerska komora Srbije.
Cilj konkursa je izrada idejnog urbanističko-arhitektonskog rešenja uređenja trgova i ulica u centru Subotice sa svim elementima koji se zahtevaju programom i projektnim zadatkom, te da se između više predloženih rešenja dobije najkvalitetnije kojim se obezbeđuje zajednički interes i afirmacija struke i raspisivača, što će definisati i osnovne urbanističke postavke koncepta uređenja predmetnog prostora.
Nagrađeni i otkupljeni konkursni radovi će biti osnov za izradu urbanističke i projektne dokumentacije predmetnog prostora.

 

...opširnije - VIDEO

 

_____________________________________________________________________________

 

11.01.2015.


 

Sto odbojkaških lopti za subotičke osnovce

 

 

U Hali sportova „Dudova šuma“ učenicima subotičkih osnovnih škola večeras je poklonjeno 100 odbojkaških lopti. Svečanoj ceremoniji prisustvovali su predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Aleksandar Boričić, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac.

 

 

 

 

Gradonačelniku Maglaiju lopte su predali Katarina Lazović i David Mehić, kapiteni ženske i muške kadetske reprezentacije Srbije i Đula Mešter, proslavljeni reprezentativac, osvajač zlatne Olimpijske medalje u Sidneju 2000. i predsednik ŽSD „Spartak“ iz Subotice. Odbojkaški savez Srbije i Kompanija „Vip mobile“, generalni sponzor OSS, na ovaj način nastavili su akciju društveno-odgovornog ponašanja i projekat „Odbojka sutra - Lopte za pobede“, uz podršku i saglasnost Ministarstva omladine i sporta Srbije. ...dalje na subotica.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

09.01.2015.

 

Jeftinije gorivo na NIS pumpama

 

 

Na svim NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama od danas će biti jeftinjuje dizel gorivo i motorni benzin za po dva dinara po litru, dok će cena auto gasa biti snižena za jedan dinar, saopštila je Naftna industrija Srbije.

 

 

 

 

Ovo je drugo pojeftinjenje goriva na više od 330 benzinskih pumpi NIS-a od početka ove godine.
Od početka novembra cena motornog benzina (E BMB 95, E BMB 98) niža je za čak 22 dinara po litru, dizel goriva (Evro dizel, Gasoil 0.1, Ultra D) za 14 dinara, dok je auto gas jeftiniji za 12,50 dinara po litru.

 

________________________________________________________________________________

 

09.01.2015.

 

AMS savetuje opreznu vožnju

 

 

Ujutro i prepodne na celom području Srbije očekuje se kratkotrajna kiša koja će se lediti pri tlu, zbog čega se apeluje na vozače da dodatno budu oprezni u vožnji.

 

 

 

 

Kako je saopštio Auto moto savez Srbije i pored redovnih intervencija na posipanju kritičnih deonica, od strane putarskih službi, može doći do proklizavanja, gubljenja kontrole nad vozilom, ili izletanja.
Zbog nižih jutarnjih temperatura, posebna opreznost savetuje se na kritičnim tačkama poput mostova, nadvožnjaka i tunela.
Generalni savet je da se brzina prilagodi vremenskim prilikama i da se izbegavaju nagle promene pravca .
Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.

 

________________________________________________________________________________

 

08.01.2015.

 

Smanjen broj nezaposlenih

 

 

U toku prošle godine povećan je broj zaposlenih preko Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), rečeno je Tanjugu u filijali NSZ u Subotici.

 

 

 

 

Prema podacima, u decembru 2014. godine u severnobačkom okrugu evidentirano je 15.430 nezaposlenih lica - u Subotici 10.089, u Bačkoj Topoli 3.161 lica, a u Malom Iđošu 2.180.

U poređenju sa podacima iz istog perioda prošle godine kada je u Severnobačkom okrugu evidentirano 17.563 lica - u Subotici 11.442, u Bačkoj Topoli 3.730, a u Malom Iđošu 2.391 primećujemo da se broj nezaposlenih smanjio za 2.133 lica, odnosno oko 12.4 odsto, rečeno je Tanjugu u ovoj službi.

Posmatrano prema starosnoj strukturi, evidentirano je 3.767 lica u severnobačkom okrugu, odsnosno 2.409 lica u Subotici starosti do 30 godina, što je 24% od ukupnog broja nezaposlenih lica.

Broj lica starijih od 50 godina iznosi 4.840 Severnobačkom okrugu, u Subotici 3.272 lica, što je oko 32% od ukupnog broja nezaposlenih. Zastupljenost žena na evidenciji je oko 50%.

Prvi i drugi stepen stručne spreme ima 6.913 lica u Severnobačkom okrugu, odsnosno 4.500 lica u Subotici, što je 45 odsto od ukupnog broja nezaposlenih lica, dok treći i četvrti stepen stručne spreme ima 7.051 lice u Severnobačkom okrugu, odsnosno 4.445 u Subotici, što je takođe 45 odsto nezaposlenih.

Šesti i sedmi stepen stručne spreme ima 1.466 lica u severnobačkom okrugu, 1.114 u Subotici, što je oko 10 odsto od ukupnog broja nezaposlenih lica.

Posmatrajući broj lica na evidenciji po dužini čekanja na posao, uočavamo da najviše lica na posao čeka od jedne do dve godine i to oko 20 odsto, zatim do tri meseca - oko 13 odsto, rečeno je Tanjugu u ovoj službi.

Broj nezaposlenih lica u statusu osoba sa invaliditetom iznosi u severnobačkom okrugu 523, a u Subotici 390 lica. Tokom godine zaposleno je oko 180 osoba sa invaliditetom.

Od početka 2014. godine zaključno sa 31. 12. 2014. godine u Severnobačkom okrugu sa evidencije ove službe zaposleno je 6.096 lica, od čega je u Subotici zaposleno njih 4.607.

U toku 2013.godine u severnobačkom okrugu zaposleno je 4.865 lica, dok je u Subotici zaposleno 3.676 lica. Ako poredimo ova dva podatka broj zaposlenih lica se povećao za 1.231 lice u Severnobačkom okrugu, a u Subotici za 931 lice, navode u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Subotici.

 

Izvor: Tanjug

 

________________________________________________________________________________

 

06.01.2015.

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke. Želim vam da ovaj veliki hrišćanski praznik provedete u dobrom zdravlju, miru, porodičnoj sreći i radosti.
Mir Božji - Hristos se rodi!
Gradonačelnik Subotice
Jene Maglai

 

A polgármester karácsonyi köszöntője

 

Minden polgártársunknak, aki a Juliánus-naptár szerint ünnepli a karácsonyt, őszinte üdvözletemet küldöm. Kívánom, hogy ezt a nagy keresztény ünnepet jó egészségben, békében, családi boldogságban és örömökben töltsék el.
Béke Istennel – Krisztus megszületett!
Szabadka polgármestere,
Maglai Jenő


 

 

Božićna čestitka predsednika Skupštine grada

 

 

 

 

>

Svim sugrađanima koji praznik Hristovog rođenja slave po julijanskom kalendaru čestitam Božić i želim da ga provedu u miru, ljubavi, razumevanju i međusobnom poštovanju. Neka vam Badnje veče i Božić donesu sreću i radost u krugu porodice i prijatelja.
Mir Božji - Hristos se rodi!
Predsednik Skupštine grada
Ilija Maravić

 

A Városi Képviselő-testület elnökének karácsonyi köszöntője

 

Minden polgártársunknak, akik Krisztus születését a Juliánus-naptár szerint ünnepelik, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok! Kívánom, hogy az ünnepet békében, szeretetben, megértésben és az egymás iránti tisztelet jegyében éjék meg. A szenteste és a karácsony mindenkinek hozzon sok boldogságot és örömet a család és a barátok körében!
Béke Istennel – Krisztus megszületett!
A Városi Képviselő-testület elnöke,
Ilija Maravić

 

_________________________________________________________________________________

 

06.01.2015.

 

JKP PARKING – RADNO VREME ZA PRAZNIKE

 

 

 

 

>

JKP Parking obaveštava građane da će 6. januara režim naplate parkiranja biti identičan onom od 24. i 31. decembra, sa naplatom i kontrolom u prvoj (crvenoj), drugoj (žutoj), četvrtoj (plavoj) zoni do 16.30, časova, na zatvorenom parkingu kod Otvorenog univerziteta do 20 časova, na zatvorenom parkingu oko Mlečne pijace” do 14 časova, a u zelenoj zoni oko "Buvljaka" po redovnom radnom vremenu do 15 časova. Odeljenje za reklamacije i blagajna će danas raditi skraćeno do 16,30 časova.
7. januara 2015. godine, za državni praznik, parkiranje na celoj teritoriji grada neće se naplaćivati.

 

_________________________________________________________________________________

 

01.01.2015.

 

Doček na Trgu slobode

 

 

Veliki broj Subotičana večeras je, uprkos temperaturi koja se spuštala i do minus 15 stepeni Celzijusovih, u novu 2015. godinu zakoračio na subotičkom centralnom Trgu slobode uz zvuke valcera i višeminutni vatromet.

 

 

 

 

 

Oficijelni program dočeka Nove godine na centralnom gradskom trgu počeo je oko 22 časa, nastupom atraktivnog „Vegas šou benda” iz Mađarske. Od 23 časa i 30 minuta nastupili su poznati rok muzičar Dejan Cukić i njegov „Spori ritam bend”, u ponoć je priređen višeminutni vatromet, a prva muzička numera u novoj 2015. godini bila je valcer „Na lepom plavom Dunavu”. ...dalje

_________________________________________________________________________________

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE