Gradske vesti

ARHIVA STRANICE

____________________________________________________________________________

 

 

25.05.2016.

 

Trgovinski savetnik ambasade Austrije Erika Teoman - Brener posetila RPK

 

 

Trgovinski savetnik ambasade Austrije u Srbiji, Erika Teoman - Brener, posetila je Regionalnu privrednu komoru Subotica i sa predsednikom RPK, Slobodanom Vojinovićem razgovarala o ekonomskoj saradnji i detaljnije se upoznala sa privredom regiona.

 

 

 

 

Promet između Austrije i Srbije je tokom prošle godine iznosio 900 miliona dolara, od čega je preko 95 miliona dolara ostvario region severa Bačke i Potisja.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.05.2016.

 

Bus koncert Jasne Jovićević

 

 

Prvi koncert u pokretu, u okviru kulturne kampanje pod nazivom "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", koju realizuje Fondacija "Danilo Kiš", izvela je subotička muzičarka Jasna Jovićević na spacedrum-u u gradskom autobusu na liniji br. 16.

 

 

 

 

U želji da kulturu iznese u javni prostor kako bi komunicirala sa što širim auditorijom i edukovala publiku, Fondacija "Danilo Kiš" je pokrenula kulturnu kampanju koja će se ostvarivati u različitim javnim prostorima u gradu, kao što su školska dvorišta, parkovi, javni gradski prevoz i slično.

 

Kampanja ima za cilj da promoviše kulturu među stanovnicima Grada, upozna ih sa mladim autorima Subotice, podstakne, pre svega mlađe generacije, na umetničko stvaralaštvo, te oplemeni svakodnevicu sugrađana.

 

Jasna Jovićević, čijim je koncertom započela kulturna kampanja, rođena je u Subotici. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji "Franc List" u Budimpešti, na smeru Džez saksofon i stekla magistarsku diplomu Univerziteta York u Torontu, na predmetu Muzička kompozicija. Takođe se školovala u SAD-u, Brazilu i Austriji. Dugogodišnje muzičko iskustvo u džez muzici dovelo ju je do improvizacije, gde najveću inspiraciju crpi iz prirode i raznolikosti instrumenata. Jasna je magistarka muzike i učiteljica joge, radi kao pedagoškinja, predsednica je kulturnog udruženja, svira u više sastava i aktivna je učesnica domaće i međunarodne džez scene.

 

U maju kampanja započinje koncertima akustične muzike subotičkih autora u autobusima JKP"Suboticatrans", koji je partner na projektu. Današnji, prvi koncert je održan na 11. rođendan Fondacije "Danilo Kiš", koja je osnovana 25. maja 2005. godine.

 

Početkom juna počinje drugi deo kampanje "Pazite na kulturu, kultura pazi na vas", kada će subotički umetnici svojim radovima oplemeniti javni prostor pojedinih subotičkih osnovnih i srednjih škola i na taj način mladima približiti likovnu umetnost, kao i sam proces nastanka umetničkog dela. U toku rada učenici će imati priliku i da pričaju sa umetnikom o procesu stvaranja, umetničkoj školi, tehnikama i inspiraciji.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.05.2016.

 

Ugovor o investiciji na Vodozahvatu I

 

 

Ugovor o investiciji na Centralnom gradskom kompleksu Vodozahvat I potpisan je danas između Grada Subotice, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i izvođača radova „Graditelj NS“. Vrednost investicije je 768 hiljada evra.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Zamena cevovoda starih 54 godine, polaganje optičkih kablova, kao i promena potisnog voda značiće osavremenjavanje upravljanja vodosistemom na Vodozahvatu I. Finasijska sredstva za ovu investiciju obezbeđena su iz kreditnog aranžmana sa EBRD-om, odnosno iz sredstava koja su, prema rečima gradonačelnika Maglai Jenea, ušteđena na ranijim projektima.

Fabrika vode II jedna je od kapitalnih investicija i radovi treba da počnu na jesen, a da se završe do 2018. godine. Vrednost projekta je 3,5 miliona evra.

Iz kredita kod EBRD-a urađeni su Kolektori II i VII, kao i magistralni vodovod, odnosno prsten oko grada. ...izvor

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

25.05.2016.

 

IT karavan posetio Suboticu

 

 

Edukativne radionice IT karavana prezentovane su danas đacima OŠ „Sonja Marinković“, a u predstvaljanju je učestvovala državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić. IT karavan ima za cilj edukaciju mladih o prednostima upotrebe informacionih tehnologija, kao i bezbednom ponašanju na internetu.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

S jedne strane, deca su danas veoma digitalno pismena, čak 90 odsto dece koristi internet, dok 85 odsto putem svojih mobilnih telefona ima pristup internetu i društvenim mrežama,a s druge, većina njih nije svesna opasnosti kojima se izlažu, objašnjava Tatjana Matić, državna sekretarka.

OŠ „Sonja Marinković“ i pre posete IT karavana radila je na podizanju svesti kod dece o bezbednoj upotrebi interneta.

Učenici sa kojima smo razgovarali koriste društvene mreže, ali su svesni mogućih zloupotreba, pa štite svoju privatnost na nekoliko načina.

Subotica je 12. grad koji je posetio IT karavan, a do kraja ove školske godine planirana je poseta Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Loznici. ...izvor

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

24.05.2016.

 

Niže cene gasa

 

 

Na osnovu važeće Metodologije za određivanje cene prirodnog gasa za javno snabdevanje, iz JKP "Suboticagas" obaveštavaju građane da će na osnovu parametara koji utiču na nabavnu cenu gasa, od 01.06.2016. godine doći do novog sniženja cene gasa za 3,76%.

 

 

 

 

Domaćinstvima i pravnim licima čija je godišnja potrošnja ispod 100.000 m3 gasa, biće utvrđena nova cena gasa u Subotici u iznosu od 33,72 dinara po m3 za domaćinstva i 31,12 dinara po m3 za male poslovne potrošače (cene su bez PDV-a).

Ove cene će biti polazne cene za sve buduće, eventualne cenovne korekcije. Račune sa nižim cenama gasa građani će dobiti u prvoj polovini jula meseca ove godine.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.05.2016.

 

Predavanje "Upravljanje vremenom" u okviru Karavana znanja

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica u okviru Karavana znanja, direktorka mariborskog regionalnog DOBA fakulteta za primenjene poslovne i društvene studije, Jasna Dominko Baloh je održala interaktivno predavanje „Upravljanje vremenom“, namenjeno svima koji se suočavaju sa hroničnim nedostatkom vremena.

 

 

 

 

Današnje predavanje je okupljenima pružilo odgovore na pitanja: Kako planirati obaveze?; Čemu služe check-liste?, Koji su trikovi za jasno postavljanje prioriteta? Kako ciljeve ostvariti bez suvišnih stranputica?, kao i na druga pitanja koja se odnose na upravljanje vremenom.

Cilj Karavana znanja je da se savremene poslovne veštine približe privrednicima u Srbiji, kako bi napredovali u svom poslovnom okruženju.

Predavanja su namenjena malim i srednjim preduzetnicima, a realizuje ih Doba fakultet uz pomoć agencije Blumen group i podršku Unije poslodavaca Srbije.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.05.2016.

 

Maturantski ples u centru grada

 

 

Oko 150 subotičkih maturanata zaplesalo je danas u centru grada "Zajednički ples" i tako na simboličan način obeležilo kraj školske godine i đačkog doba.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Ni pljusak, ni vetar nisu omeli maturante da izvedu koreografije koje su pripremili - najpre valcer „Na lepom plavom Dunavu“, a potom plesni miks rokenrola i tvista.

- Ma kakva kiša, jedva čekamo da zaplešemo. Vežbali smo nekoliko časova i sigurno će sve biti kako treba – nestrpljivo kaže Marija Stojanović, maturantkinja Srednje tehničke škole „Ivan Sarić“.

Ništa manje uzbuđeni nisu bili ni ostali njeni vršnjaci. Svako odeljenje u svom „dresu“ sa natpisima koje nose samo njima znane poruke.

- Kao što vidite, „ništa to nas ne interesuje“, pa ni kiša, ni hladnoća. Malo jeste sve omelo, ali nam ne smeta. Bez obzira na vreme mi ćemo plesati, jer je ovo jedna zaista divna manifestacija – dok čeka prve taktove kaže Milena Marjanušić, maturantkinja Politehničke škole.

Po završetku plesova, koji su ispraćeni aplauzom prisutnih građana, maturanti su pustili šarene balone, simbole njihovog odrastanja, završetka bezbrižnog doba i razilaženja jedne generacije.

- Svako će otići nekim svojim putem, ali ovakva druženja će nam svima ostati u sećanju. Zato smo i srećni, i setni, i tužni... Ma sve nam se izmešalo – kaže Andrea, dok sa plesnim partnerom odlazi na centar „Sunčevog sata“. ...izvor

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

23.05.2016.

 

Otvorena 30. "Klincijada"

 

 

U Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“ svečano je otvorena jubilarna, trideseta „Klincijada“, manifestacija posvećena dečjem stvaralaštu. U programu ovogodišnje „Klincijade“, na tri lokacije do petka, nastupiće oko 1600 mališana Predškolske ustanove “Naša radost“.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Kroz Klincijadu, Subotica već tri decenije slavi radost življenja i dečiju kreativnost. Jubilarnu dečiju manifestaciju će, prema rečima koodinatorke programa, Ljubice Suturović, obeležiti raznovrsni programi od izložbi posvećenih likovnom i govornom stvaralaštvu, do zanimljivih scenskih nastupa. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

22.05.2016.

 

Otkriven spomenik Svetog Trojstva

 

 

U prisustvu predstavnika Sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Grada Subotice, SPC i drugih verskih zajednica, kao i brojnih građana, na Trgu republike osveštan je spomenik Svetog Trojstva.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Čin osvešavanja najstarijeg javnog spomenika Subotice, koji je posle više od pet decenija vraćen na prvobitno mesto, svečano je obavio župnik Katedrale svete Terezije Avilske, monsinjor Stjepan Beretić.

Spomenik - skulptura Svetog Trojstva je postavljena 1815. godine na tadašnjem pijačnom trgu. Odlukom vlasti spomenik je 1964. godine premešten na trg između Katedrale svete Terezije Avilske i zgrade Subotičke biskupije, gde se nalazio do decembra 1914. kada je na inicijativu Mađarskog nacionalnog saveta započeta njegova restauracija. Restauratorske radove je izvela akademska vajarka Karolina Biači.

Govoreći o značaju postavljanja skulpture predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Jene Hajnal je citirao reči književnice Ildiko Lovaš, koja je bila inicijator projekta. - Spomenik Svetog Trojstva je simbol pripadanja Evropi, prihvatanja vrednosti koja naglašava toleranciju i razumevanje, a ne diskriminaciju. Projekat je ostvaren uz odobrenje Subotičke biskupije, a uz finansijsku pomoć Vlade Mađarske. Mi smo bili posrednici a veliku podršku pružio je i Grad Subotica.

Uz osvrt na istorijski period u kome je postavljen spomenik, o njegovoj simbolici govorio je gradonačelnik Jene Maglai.

- Spomenik koji je gradu daraovao Matej Vojnić simboliše slogu, jedinstvo građana Subotice u vreme kada je stanovništvo zajedničkim naporima isušivalo i nasipalo močvarne delove grada. Iskazujem poštovanje toj slozi i jedinstvu koje Subotičani do današnjeg dana čuvaju u duši. Ponovno postavljanje na prvobitno mesto predstavlja istorijski trenutak i neka nas podseća na to da umesto rušenja, zajedničkim snagama gradimo našu zajednicu i doprinesemo poboljšanju multikulturalnosti, rekao je Jene Maglai i pozvao građane da poštuju njegovu vrednost:
- Tako ćemo zajednički jačati i obogatiti suživot u gradu. Zato svi čuvajmo ovaj spomenik kao simbol jedne lepše budućnosti. Spomenik Svetog Trojstva je hrišćanski simbol i želim da vas u životu vode tri božanske vrline vera, nada i ljubav, rekao je Maglai. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

22.05.2016.

 

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

 

Na hiljade Subotičana svih generacija posetilo je izložbe i druge sadržaje organizovane na 30 lokacija u "Noći muzeja" u našem gradu. ...dalje

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

18.05.2016.

 

Ekonomski fakultet obeležio 56 godina postojanja

 

 

Povodom obeležavanja 56. godišnjice od osnivanja Ekonomskog fakulteta u Subotici održana je svečana akademija, promovisana monografija "Finanijska tržišta" i "Strategija održivog razvoja".

 

 

 

 

Ekonomski fakultet u Subotici osnovan je 18. maja 1960. godine, 1977. godine otvoreno je odeljenje u Novom Sadu, a 2011. godine i u Bujanovcu, gde je prošle godine svečano otvorena novoizgrađena zgrada fakulteta.

Od ukupno 5200 studenata Ekonomskog fakulteta, 320 studenata pohađa master studije a 13 ih je na doktorskim studijama. Po rečima dekana fakulteta, akademika prof. dr Nenada Vunjaka, fakultet će i nadalje studentima omogućavati stručnu praksu, što ima svoju pozitivnu stranu ne samo u sticanju praktičnih znanja studenata, već i u privredi.

U okviru svečanog obeležavanja 56. godišnjice promovisana je monografija "Finanijska tržišta" koju su zajednički objavili subotički Ekonomski fakultet i Univerzitet "Fjodor Mihajlovič Dostojevski" iz Omska.

 

Najavljen je i 21. po redu Internacionalni naučni skup, koji će biti otvoren sutra u palićkom Eko centru. Ovogodišnji naučni skup obuhvata 133 referata, a očekuje se prisustvo oko 170 učesnika iz zemalja regiona.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

17.05.2016.

 

Javni poziv za predloge za zvanje Počasni građanin i priznanje Pro urbe

 

 

 

 

Komisija za dodelu zvanja i priznanja objavila je javni poziv za učešće u predlaganju građana i organizacija na teritoriji grada za dodelu zvanja Počasni građanin i priznanja Pro urbe. Zvanje Počasni građanin dodeljuje se za istaknuto i trajno životno delo u oblasti nauke, privrede, umetnosti, obrazovanja i vaspitanja, kao i za rezultate postignute u javnom životu i razvoju kulturnog stvaralaštva i to fizičkim licima koja su svojim delima i činjenjima doprinela podizanju ugledu grada u zemlji i inostranstvu. Priznanje Pro urbe dodeljuje se pravnim i fizičkim licima, kao i drugim organizacijama i to za istaknute naučne, kulturne i umetničke aktivnosti, odnosno za značajnu delatnost u obrazovanju, komunalnoj, socijalnoj, zdravstvenoj, privrednoj oblasti kao i onima koji su svojim radom doprineli većem stepenu razvoja javnog reda i mira i licima koja su svojim sportskim i drugim rezultatima pronela slavu svog grada. Pismeni predlozi sa obrazloženjem podnose se u štampanom obliku, lično u Gradskom uslužnom centru ili poštom, Skupštini grada Subotice, sa naznakom za Komisiju za dodelu zvanja i priznanja, a obavezno i u elektronskom obliku na e-mail adresu: gudrustdel@subotica.rs, do 10. juna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.05.2016.

 

„SuSajam 2016“ od 2. do 4. juna

 

 

Jubilarni, deseti Međunarodni i regionalni sajam – "SuSajam 2016" biće održan u subotičkoj Hali sportova od 2. do 4. juna, na kom će učestvovati oko 200 izlagača iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske, Rumunije i Nemačke.

 

 

 

 

Ulaz će i ove godine biti besplatan, a svi koji popune anketne listiće učestvovaće u nagradnoj igri, u kojoj je glavna nagrada kotao za grejanje.
.
Do sada je popunjeno oko 90% izložbenog prostora, a svi zainteresovani izlagači svoje učešće mogu prijaviti do 23. maja.
Sajam organizuju Grad Subotica, JP Subotičke pijace i Regionalna privredna komora.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.05.2016.

 

Spisak 43 poslovna prostora koje Grad izdaje u zakup putem licitacije

 

 

Gradonačelnik Subotice doneo je Odluku kojom se daju se u zakup poslovni prostori na kojima pravo javne svojine ili pravo korišćenja ima Grad Subotica, postupkom javnog nadmetanja. Grad Subotica poslovne prostore izdaje u zakup putem javnog nadmetanja, na rok od 5 godina. Na javnom nadmetanju mogu da učestvuju fizička lica, pravna lica i preduzetnici koja se pismeno prijave do dana 24.05.2016. godine.

 

 

 

 

Javno nadmetanje će se obaviti dana 27.5.2016. godine u Subotici, Trg slobode br. 1, u prostoriji Medija centra Gradske kuće sa početkom u 12,00 časova. Zainteresovani se mogu obratiti Odseku za poslovne prostore Gradske uprave Subotica radi dogovora za obilazak poslovnog prostora putem telefona: 024/626-801 ili 024/626-800 svakim radnim danom od 9,00 do 14,00 časova.

Spisak poslovnih prostora

Poslovni prostor u Subotici, Arsenije Čarnojevića br. 2, površina od 119,63 m², III poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 14.200,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Trg Jakaba i Komora br. 2, površina od 24,15 m², I poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 3.900,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Trg Jakaba i Komora br. 1, površina od 15,75 m², I poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 4.200,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Vase Stajića br.15, u površini od 14,21 m², II poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 5.700,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: finansijske, tehničke i poslovne usluge.

Poslovni prostor-kiosk u Subotici, Beogradski put bb, IV poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 1.600,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: kiosk.

Poslovni prostor u Subotici, Petra Drapšina br. 6, površina od 24,91 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 8.700,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotica, Trg Cara Jovana Nenada br. 11, u površini od 167,78 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 11.200,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: obrazovanje, nauka, kultura i sport.

Poslovni prostor u Subotici , Trg slobode br. 1 , površina od 43,06 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 25.000,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotici , Štrosmajerova br. 20 , površina od 51,65 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 30.000,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotici, Matka Vukovića br. 9, površina od 32,62 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 15.200,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotici, Matka Vukovića br. 1, površina od 136,74 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 79.200,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotici, Matije Gupca br. 4, u površini od 22,39 m² , I poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 8.800,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotici, Braće Radić br. 83, površina od 45,00 m², IV poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 7.100,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Braće Radić br. 4, u površini od 18,51 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 4.700,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Braće Radić br. 4, u površini od 15,54 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 4.000,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Aleja Maršala Tita 13, površina od 16,28 m² , II poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 3.900,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Maksima Gorkog bb, u površini od 4 m², extra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 2.400,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotici, Maksima Gorkog br. 9, u površini od 38,24 m², ekstra poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 1.500,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: informisanje.

Poslovni prostor u Subotici, Maksima Gorkog br. 34, u površini od 8,90 m², II poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 2.300,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotici, Maksima Gorkog br. 28, u površini od 41,58 m², I poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 6.600,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Somborski put br. 7 (Zagrebačka br. 1), u površini od 17,15 m² , III poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 3.900,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Subotici, Bartok Bele br. 46, u površini od 18,95 m², V poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 2.700,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: finansijske, tehničke i poslovne usluge.

Poslovni prostor u Subotici, Prvomajska br. 12, površina od 34,90 m² , II poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 5.100,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Bose Milićević bb, u površini od 21,32 m² , II poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 3.100,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Bose Milićević bb, u površini od 56,40 m² , II poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 13.500,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u Subotici, Marka Oreškovića br. 48, površina od 37,40 m² , V poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 4.800,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor 11/A1 u Subotici, Senćanski put br. 5 – Autobuska stanica, površina od 11,18 m² , IV poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 2.000,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor 12/A1 u Subotici, Senćanski put br. 5 – Autobuska stanica, površina od 20,95 m² , IV poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 3.800,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor 10/B1 u Subotici, Senćanski put br. 5 – Autobuska stanica, površina od 20,42 m² , IV poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 2.700,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor 18/B1 u Subotici, Senćanski put br. 5 – Autobuska stanica, površina od 19,00 m² , IV poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 1.900,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor 27/B1 u Subotici, Senćanski put br. 5 – Autobuska stanica, površina od 12,00 m² , IV poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 1.900,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor 24/B1 u Subotici, Senćanski put br. 5 – Autobuska stanica, površina od 10,00 m² , IV poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 1.300,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor u parku Dudova šuma u Subotici – sanitarni čvor, u površini od 10,21 m², V poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 720,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstva i ostale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor na Radanovcu, Peščarina br. 121/A, u površini od 53,90 m2, V poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 6.500,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo prehrambenim proizvodima.

Poslovni prostor u Tavankutu, Donji Tavankut, Marka Oreškovića br. 132, Dom „Nemirna ravnica“, u površini od 236,00 m2, VI poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 7.800,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: magacin.

Poslovni prostor u Tavankutu, Donji Tavankut, Marka Oreškovića br. 9, u površini od 76,12 m2, VI poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 10.800,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: ugostiteljstvo i turizam.

Poslovni prostor u Tavankutu, Rade Končara br. 24/b, u površini od 24,10 m2, VI poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 1.900,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Bačkim vinogradima, Železnička br. 4, površina od 143,20 m² , VI poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 2.200,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: ostale zabavne i rekreativne delatnosti.

Poslovni prostor u Čantaviru, Trg Petefi brigada br. 2, površina od 23,39 m², V poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 5.000,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: trgovina na malo.

Poslovni prostor u Čantaviru, Trg Petefi brigada br. 2/a, površina od 17,76 m², V poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 2.000,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: proizvodnja, zanatstvo i otale lične uslužne delatnosti.

Poslovni prostor - kiosk u Starom Žedniku, Heroja Pinkija bb, VI poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 1.600,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: kiosk.

Poslovni prostor - kiosk u Starom Žedniku, Heroja Pinkija bb, VI poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 1.600,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: kiosk.

Poslovni prostor na Paliću, Park Fizičke kulture bb, površina od 359,47 m², V poslovna zona, početna cena zakupnine iznosi 68.000,00 dinara. Namena poslovnog prostora je: ugostiteljstvo i turizam.

Odluka o davanju u zakup poslovnih prostora Grada Subotice objavljena je na zvaničnom sajtu grada.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

13.05.2016.

 

Jednotarifni sistem obračuna grejanja uzrok visokih računa

 

 

U gradskom Medija centru predstavljeni su rezultati ekspertize rada sistema daljinskog grejanja i načina naplate, koju je sproveo stručni tim Mašinskog fakulteta u Beogradu. Zaključak opsežne analize pokazuje da JKP „Subotička toplana“ nije napravila nijedan propust prilikom isporuke, očitavanja i obračuna toplotne energije, a nerealno visoki računi su nastali zbog primene jednotarifnog sistema obračuna grejanja.

 

 

 

 

Od 2014. do januara 2016. godine, dva puta je menjan način obračuna grejanja, gde se sa dvotarifnog sistema obračuna toplotne energije, prešlo na jednotarifni sistem.U dvotarifnom sistemu, zajednička potrošnja čini 20% varijabilnog dela, dok u jednotarifnom sistemu ova potrošnja iznosi svega 5%.

- Problem je nastao kada su pojedini stanari u zgradama zajedničkog stanovanja ventile radijatora podesili na minimum, ili ih potpuno zatvorili, što po jednotarifnom sistemu obračuna ide direktno na štetu njihovih suseda. Zbog toga se računi korisnika bitno razlikuju. Dvodelni tarifni sistem omogućava ravnomerniju raspodelu troškova grejanja u zgradi, pojašnjava član stručnog tima prof. dr Maja Todorović.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

13.05.2016.

 

Raste evroskepticizam

 

 

Institut Republikom iz Budimpešte i Društvo za regionalne nauke iz Subotice organizovali su trodnevnu konferenciju na temu: „Odnos građanstva prema Evropskoj uniji“, koja je deo projekta „Totalitarizam u pretpristupnoj državi“, čiji je cilj uključivanje javnosti u procese odlučivanja oko evropskih tema, u cilju poboljšanja rada EU i savladavanja mogućih izazova.

 

 

 

 

Andrej Aleksić iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, kaže da se prema rezulatima nedavno sprovedenog istraživanja Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije, 48 odsto građana izjasnilo pozitivno za priključenje Srbije EU, 26 odsto građana je protiv, dok su se ostali izjasnili da nemaju stav po tom pitanju.

Aleksić kaže da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji, jer sa jedne strane polovina građana podržava evropske integracije, fondovi EU se sve više otvaraju, dok sa druge strane imamo antievropske snage u parlamentu.
- Mislim da je na pad raspoloženja građana prema evropskim integracijama poslednjih godina uticalo zasićenje ovom temom, jer je strateški put na kom se Srbija kreće dug punih 16 godina. Zato mislim da su ovakve konferencije važne da bi građani sami došli do zaključka kakve bi političke, finansijske i privredne benefite ostvarila Srbija ulaskom u EU, kaže Aleksić.

 

Prema rečima koordinatorke projekta Instituta „Republikon“ iz Mađarske, Elze Močanji, iako su značajna finansijska sredstava koja dolaze iz EU, za različite oblasti, građani nisu dovoljno svesni koje su i kolike mogućnosti koje pruža članstvo u EU, a evroskepticizam je u porastu i u Mađarskoj, kao i u celoj Evropi.

- Organizovanjem konferencija i tribina pokušavamo u Mađarskoj i susednim zemljama da ukažemo na uspehe koje je Evropska unija do sada postigla, da približimo način funkcionisanja i mogućnosti koje pruža. Želimo da na takav način utičemo na smanjivanje evroskepticizma, koji je i u Mađarskoj prisutan, kaže Močanji.

 

Institut Republikon iz Mađarske zahvaljujući sufinansiranju programa Evropa za građane i građanke uz međunarodnu saradnju realizuje projekat u okviru kojeg uz pomoć istraživanja, domaćih i inostranih konferencija i kulturnih događaja proučava odnose evropskog građanstva prema Evropskoj uniji, posmatra intenziviranje ekstremizma, odnosno teži ka poboljšanju privrženosti i opredeljenosti prema demokratskoj svesti i osnovnim evropskim vrednosti. Pored toga, cilj Intstituta Republikon je da skreće pažnju domaće i evropske javnosti na uspehe koje je Evropska unija postigla do sada, na povoljnosti koje pruža svojim državama članicama, odnosno naglašava značaj opširne informisanosti javnosti.

 

Republikon redovno organizuje konferencije u inostranim zemljama u okviru EU projekata. Projekat u okviru programa Evropa za građane (Europe for citizens) je prepoznat pod nazivom Event on Totalitarianism in a Pre-accession Country (Totalitarizam u pretpristupnoj državi). Zadata tematika projekta obuhvata totalitarizam, istorijsko nasleđe Evropskih zemalja, euroskepticizam, i odnos građanstva prema Evropskoj uniji.

 

Radionice u okviru konferencije u Subotici, na temu: Odnos građanstva prema Evropskoj uniji, otvaraju mogućnost učesnicima da razmene mišljenja u okviru raznih oblasti (politika, ekonomija, omladina, edukacija, ekologija i grantovi itd.) koje su od značaja u procesu pristupanja EU.

 

Društvo za regionalne nauke iz Subotice objedinjuje predstavnike naučnih organizacija, društava i svih eksperata koji svojim aktivostima imaju uticaj na razvoj zajednice i regije u Jugoistočnoj Evropi.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

12.05.2016.

 

Kolo srpskih sestara profesionalno pruža uslugu pomoći u kući


 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite Milimir Vujadinović uručio je danas predsednici Kola srpskih sestara prof. dr Jeleni Birovljev Ugovor o finansiranju programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada – usluga pomoći u kući i nege u kući u 2016. godini. Vrednost ugovora je 900.000 dinara.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Kolo srpskih sestara u Subotici će, kako je rečeno nakon svečane dodele Ugovora, prvi put od osnivanja početi da profesionalno pruža uslugu pomoći i nege u kući. Zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave volonterke i gerontodomaćice će do kraja ove godine brinuti o potrebama stotinu starijih sugrađana u subotičkim prigradskim naseljima Žednik i Tavankut.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

12.05.2016.

 

Održan okrugli sto "Pokaži, Ukaži, Osnaži"

 

 

U okviru projekta “Pokaži, Ukaži, Osnaži” Human District Centra za promociju ljudskih i manjinskih prava i održivi razvoj, danas je u Subotici održan okrugli sto sa temom“Međuinstitucionalna saradnja u rešavanju problema izbegličke krize”.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Projekat za cilj ima senzibilizaciju građana i građanki na nacionalnom nivou o izbeglicama, migrantima i aktuelnoj migrantskoj krizi. Svrha okruglog stola jeste savetovanje institucija Republike Srbije i međunarodnih institucija, da se u ovaj proces, na ispravan način, priključe aktivisti, mediji i stručna javnost , a ujedno i da se ojača međuinstitucionalni dijalog.

Saradnja vladinog i nevladinog sektora je u poslednje vreme na izuzetno visokom nivou. Migrantska kriza i poplave, ujedinile su ova dva sektora u zajedničkom nastojanju da se problemi reše. Zahvaljujući dobroj saradnji, Srbija je poslala u svet lepu sliku humanosti i spremnosti za rešavanje problema, što je izazvalo pozitivne reakcije.

Dolaskom lepšeg vremena, povećao se intezitet pristizanja migranata koji na tranzitnoj ruti prolaze kroz naš grad. Registrovane su manje grupe koje na legalan i ilegalan način pokušavaju da se domognu Evropske unije. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_______________________________________________________________________________

 

11.05.2016.

 

Preminuo Janko Pejanović, nekadašnji gradonačelnik Subotice i predsednik FSJ

 

 

Posle kraće bolesti juče je u Subotici u 85. godini preminuo Janko Pejanović, poznati privrednik, društveno politički i sportski radnik.

 

 

 

 

Pejanović je rođen 6. decembra 1931. godine u Sokocu na Romaniji. Kao dete je, zbog očevih zasluga na Solunskom frontu, sa porodicom došao u Suboticu i Palić.
Član SKOJ-a postao je 1945. godine, KPJ od 1946. godine, a od 1947. javlja se kao partijski, privredni i sportski funkcioner, prvo na Paliću, gde je nastanjen, a zatim i u širim okvirima tadašnje SFRJ.
Bio je predsednik opštinskog sindikalnog veća u Subotici. Radio je u Pošti 32 godine - bio generalni direktor tog preduzeća za područje severne Bačke, direktor Zajednice Jugoslovenskih PTT, i predsednik Poštanske štedionice. Obavljao je dužnost potpredsednika Opštine, a nakon toga i predsednika Opštine Subotica od 1981. do 1984. godine. Od 1978. godine bio je i sekretar opštinskog komiteta u Subotici u dva mandata. Član najviših partijskih organa - Centralnog komiteta Srbije i Jugoslavije je bio osam godina.
Kao sportski radnik, osnivač je Sportskog društva, Fudbalskog kluba Palić i idejni tvorac i nosilac izgradnje Sportskog centra na Paliću. Od 1984. do 1986. godine obavljao je dužnost predsednika Fudbalskog Saveza Jugoslavije, kada je zajedno sa tadašnjim selektorom Todorom Veselinovićem odveo nekadašnje “plave” na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.
Janko Pejanović je ostavio dubok i neizbrisiv trag u razvoju Subotičke privrede, komunalne infrastrukture – posebno rekonstrukcija i uređenje centra Subotice kakvog danas poznajemo.
Sahrana Janka Pejanovića obaviće se u četvrtak u 17 časova na Palićkom groblju.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

10.05.2016.

 

Dan kvaliteta

 

 

Odbor za kvalitet Regionalne privredne komore Subotica organizovao je tradicionalno, četvrto po redu stručno predavanje pod nazivom "Dan kvaliteta".

 

 

 

 

Tema današnjeg stručnog skupa su nove verzije standarda, uloga i značaj analize rizika, menadžment rizika i tehnike za ocenjivanje rizika. U okviru ovogodišnjeg Dana kvaliteta bilo je reči i o kvalitetu subotičke pijaće vode, monitoringu i upravljanju kvalitetom, zatim sertifikaciji organske proizvodnje, značaju kontrole kvaliteta hrane i sirovina za proizvodnju hrane biljnog porekla.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

09.05.2016.

 

Obeležen Dan Evrope

 

 

U okviru obeležavanja Dana Evrope, 9. maja, koji organizuje Centar lokalne demokratije u saradnji sa gradom Suboticom i EU Info centrom, na Trgu slobode je, u cilju boljeg informisanja građana o Evropskoj uniji, njenim institucijama, državama članicama, kao i o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, postavljen EU Info kutak – štandovi sa promotivnim publikacijama.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Koordinatorka Centra za lokalnu demokratiju Silvija Patarčić je, tim povodom, kazala da Centar za lokalnu demokratiju ovim događajem želi da doprinese obeležavanju petnaeste godišnjice pomoći EU Srbiji.

- Od 2001. godine, Srbija je dobila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Na ovaj način, otkako su pokrenuti prvi projekti, Evropska unija je postala najveći partner i donator Srbije kroz podsticanje razvoja i reformi u različitim oblastima koje su vidljive i u našem gradu. Iz programa IPA II, koji je na snazi do 2020. godine, raspisani su novi pozivi – rekla je Silvija Patarčić.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai smatra da Srbija i njeni građani pripadaju porodici evropskih naroda i da je perspektiva naše države i čitave ove regije u Evropskoj uniji. Subotica je, rekao je, jedna od retkih lokalnih samouprava koja je bila veoma uspešna kada je reč o apliciranju na sredstva iz fondova EU.

– Ono što je sada aktuelno jeste da je grad Subotica povukao oko 20 miliona evra bespovratnih sredstava za izgradnju Regionalne deponije, a ranije su dobijena bespovratna sredstva i za izgradnju prečistača, izgradnju puta i graničnog prelaza Ašothalom – Bački Vinogradi, kao i puta Bajmok – Bačalmaš. Nedavno smo, u okviru finansijske saradnje SR Nemačke sa Republikom Srbijom, koju Vlada Nemačke sprovodi putem KfW razvojne banke, za realizaciju Projekta zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš povukli sredstva u iznosu od 6,5 miliona evra – istakao je Jene Maglai.

On je izrazio nadu da će grad Subotica i ubuduće biti uspešan u povlačenju bespovratnih sredstava za realizaciju projekata koji su od životnog značaja za građane, i to iz oblasti infrastrukture, zaštite životne sredine, obrazovanja i zaštite kulturnih dobara.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

09.05.2016.

 

Obeležen Dan pobede nad fašizmom


 

 

Dan pobede nad fašizmom - 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomenik palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice, venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Jene Maglai, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodila Vesna Bajić, šef Odseka za opšte poslove Stručne službe Okruga.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije Vojske Srbije, ambasada Ruske Federacije, Belorusije i Ukrajine, Generalnog konzulata Hrvatske, Jevrejske opštine Subotica, Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida–Gradski odbor Subotica, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir” i Mađarskog nacionalnog saveta, kao i delegacije drugih organizacija, političkih partija i udruženja.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Maksim Bakrač je, u svom obraćanju prisutnima, rekao da sve slobodarske i demokratske zemlje Evrope, među kojima je i Srbija, obeležavaju 71. godišnjicu veličanstvene pobede snaga antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu nad najvećim zlom 20. veka - nacifašizmom, čije su vođe primorane 9. maja 1945. godine na bezuslovnu kapitulaciju.

Najkrvaviji rat u istoriji čovečanstva odneo je više od 50 miliona ljudskih žrtava, kazao je Bakrač, i poručio da se ne sme dozvoliti da se aveti prošlosti u bilo kom vidu vrate, kako se ne bi desio novi Holokaust, deportacije i masovna pogubljenja.

Uz podsećanje da Drugi svetski rat po broju država, odnosno ljudi koji su u njemu učestvovali, broju ljudskih žrtava i stepenu materijalnog razaranja predstavlja najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva, gradonačelnik Maglai je istakao da je ogroman broj žrtava u Drugom svetskom ratu prevelika cena koju je ljudska civilizacija platila zbog bezumne politike nacističkih i fašističkih vlastodržaca.

- Neka nas sećanje iz godine u godinu upozorava na te strahote. Naša obaveza ja da svake godine odamo počast nevinim žrtvama i ne prepustimo zaboravu kuda ljudski rod mogu da odvedu poremećeni um i nakaradne ideologije, kako nam se nikada više u istoriji ne bi ponovilo preživljavanje ovakvih užasa – naglasio je, između ostalog, Jene Maglai.

Po broju žrtava, Drugi svetski rat je bio najsuroviji rat u istoriji čovečanstva. Takođe i po prostranstvu na kojem se vodio - na teritoriji 40 država, na 22 miliona kvadratnih kilometara - prevazišao je sve ratove u istoriji ljudskog roda.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina učestvovala je 61 država, oko 110 miliona vojnika i jedna milijarda i 700 miliona ljudi, više od 80 odsto svetskog stanovništva. Život je izgubilo između 55 i 60 miliona ljudi, a od toga je u fašističkim koncentracionim logorima i zatvorima ubijeno oko 12,5 miliona ljudi. Računa se da je broj ranjenika takođe bio veliki – oko 35 miliona.

Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.05.2016.

 

Suboticagas započeo realizaciju pilot programa daljinskog očitavanja potrošnje gasa

 

 

Po rečima direktora JKP "Suboticagas" Dragana Božinovića, ove godine Suboticagas ima četiri pravca poslovnih aktivnosti: završetak deonice gasovoda Subotica - Palić, realizaciju akcije besplatnih priključenja na gasnu mrežu, zamenu brojila i realizaciju pilot programa daljinskog očitavanja potrošnje gasa.

 

 

 

 

Akcija besplatnih priključenja se nastavlja i tokom ove godine, ali Božinović apeluje na zainteresovane da ažurnije pribavljaju neophodnu dokumentaciju kako bi se priključenje na gasnu mrežu realizovalo pre početka sledeće grejne sezone.

 

Kada je reč o investicijama planiranim za tekuću godinu, u planu je završetak senćanske obilaznice, uz priključenje svih potencijalnih potrošača na toj deonici koja bi spojila Suboticu sa Vikend naseljem na Paliću.
- Celokupna dužina ove trase koja će biti izgrađena ove godine iznosi 9 kilometara i to je najduža trasa koju je Suboticagas ikad izgradio u jednoj godini, kaže Božinović i dodaje da je završetak ove obilaznice u skladu sa Master planom Palića i sadržajima koje on podrazumeva.

 

U skladu sa preporukama Evropske energetske zajednice, Suboticagas je započeo zamenu brojila potrošnje gasa.
- Intenzivno radimo na zameni postojećih brojila u domaćinstvima i kod manjih poslovnih potrošača, ugrađujući merila sa termokompenzatorima, koji automatski vrše korekturu temperature, te više nije neophodno da distributer vrši ovu korekturu. Ove godine ćemo izvršiti zamenu kod 1400 potrošača, naredne godine oko 2000, a do 2019. godine planiramo završetak zamene brojila kod svih potrošača. Ovu investiciju Suboticagas će zahvaljujući racionalnom i uspešnom poslovanju realizovati iz sopstvenih sredstava, bez potrebe za kreditnim zaduživanjem, kaže Božinović.

 

U saradnji sa Cim gasom, Suboticagas je započeo realizaciju pilot programa daljinskog očitavanja potrošnje gasa. Kroz realizaciju ovog programa biće testirano funkcionisanje i utvrđeni ekonomski parametri ove tehnologije koja je već u primeni u razvijenijim zemljama.

- Prednost ove tehnologije je između ostalog i to što potrošač nije obavezan da bude kod kuće u vreme očitavanja potrošnje gasa, a ova tehnologija osim što beleži aktuelno stanje potrošnje gasa, takođe ima mogućnost uvida u statističke podatke potrošnje, kao i projekciju buduće potrošnje, bazirano na utvrđenim parametrima dotadašnje potrošnje i očekivanim atmosferskim prilikama u narednom periodu. Ovi takozvani, pametni uređaji sami šalju podatke distributeru, kaže Božinović.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

05.05.2016.

 

Licenca za Gerontološki klub "Centar 2"

 

 

Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uručio je danas u Gerontološkom klubu “Centar 2” licencu za pružanje usluga “Pomoć u kući”.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Gerontološki klub je među pet od 40 gerontocentara koji su dobili licencu za rad, što pokazuje koliko su kriterijumi visoki.

- Ministarstvo ne želi da pravi kompromise sa institucijama jer bi oni bili kompromis sa kvalitetom života korisnika, što ne dolazi u obzir – jasan je Aleksandar Vulin. - Interes države je da omoguće najstarijima da što duže ostanu u svojim domovima sa porodicama. Da bi to bilo moguće, mora da postoji ovakav vid usluga. Na ovom mestu više od osam stotina korisnika može da zatraži i da dobije pomoć koja im je potrebna i to su stvari koje menjaju kvalitet života na bolje.

Po njegovim rečima, proces licenciranja ustanova u socijalnoj zaštiti treba da bude završen do kraja godine, a resorno ministarstvo je u ovaj obiman posao uložilo oko 1.4 milijarde dinara, što su sigurno najveća sredstva u istoriji socijalne zaštite.

Licenca je u Suboticu stigla u vreme kada se proslavlja 45 godina od osnivanja otvorene zaštite u našem gradu. Služba pomoći i nege u kući Gerontološkog centra deo je otvorene zaštite, koju čini i 10 gerontoloških klubova, u kojima se okuplja do sedam hiljada članova.

- Ponosan sam što smo uspeli da ispunimo sve propisane, izuzetno visoke kriterijume, od kadrovskih do tehničkih kapaciteta, koje zahteva dobijanje licence – ističe Petar Balažević, direktor Gerontološkog centra. - Najveće zadovoljstvo je kada su naši korisnici zadovoljni. Iako su smanjena sredstva, uspeli smo da, zahvaljujući ulaganjima i donatorima, nastavimo sa visokim nivoom usluga koje pružamo. Imali smo ambiciju da otvaramo još gerontoloških klubova ali trenutno nam to finansijska situacija ne dozvoljava, ali te krajeve gde ih nema organizujemo na drugi način.

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

29.04.2016.

 

Васкршња честитка градоначелника

 

 

 

 

Свим грађанима Суботице који славе Васкрс честитам највећи хришћански празник, са жељом да празничне дане проведу у кругу својих најмилијих, у добром здрављу, миру и радости.
Нека нас овај празник подсети на важност разумевања, толеранције, међусобног поштовања и уважавања. Христос васкрсе!

 

Градоначелник Суботице
Maglai Jenő

 

Васкршња честитка председника Скупштине града

 

 

 

 

Свим грађанима који славе највећи хришћански празник, васкрсење Христово, честитам Васкрс са жељом да га проведу у миру и радости, окружени својим најмилијима.
Христос васкрсе!

 

Председник Скупштине града
Илија Маравић

 

________________________________________________________________________________

 

26.04.2016.

 

Konačni rezultati lokalnih izbora

 

 

 

 

Prema konačnim rezultatima Gradske izborne komisije, na lokalnim izborima u Subotici od 130.789 birača upisanih u birački spisak, glasalo je 63.450, odnosno 48,5 odsto.
Srpska napredna stranka osvojila je 37,3 odsto glasova odnosno 31 mandat, Savez vojvođanskih Mađara 13,7-11 mandata, koliko ima i Pokret za građansku Suboticu sa 12,9 odsto osvojenih glasova. Koalicija okupljena oko Demokratske stranke dobila je 8,3 odsto glasova, odnosno 7 mandata, a LSV-SDS-Zelena stranka 5,7 odsto-4 mandata. Po mandat su osvojile i manjinske stranke Savez bačkih Bunjevaca, sa 2,2 odsto glasova, Ruska stranka sa 1,4 odsto glasova, i Vojvođanska tolerancija sa 1,3 odsto glasova. Cenzus nije prešao SPS, za koji je glasalo 4,14 odsto Subotičana, SRS sa 4,04 odsto glasova, Pokret Dosta je bilo sa 4,70 odsto i Građani i građanke Srbije sa 0,84 odsto glasova.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.04.2016.

 

Ulaganje u gradske i opštinske infrastrukturne projekte

 

 

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sproveo je konkurs za sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata fekalne kanalizacije za 2016. godinu. Gradu Subotici su, po ovom konkursu, dodeljena bespovratna sredstva za sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata za tri projekta. Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je, na osnovu Odluke o dodeli sredstava po javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture – poboljšanje bezbednosti saobraćaja i poboljšanje nivoa usluge saobraćajnica, gradu Subotici odobrila sredstva za dva projekta.

 

 

 

 

Prema uslovima konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, podnosioci prijave, opštine i gradovi, mogli su da apliciraju sa maksimalno tri, odnosno pet projekata. Od četiri podneta zahteva za sufinansiranje, gradu Subotici odobrena su tri:

Za projekat „Vodovodna mreža u ulicama Edvarda Kardelja, Balzakova, Nila Armstronga, Bečka, Solunska, Platonova, Crnogorska, Batajnička, Gročanska, Pekarska i Mlinska u MZ Zorka”, sredstva zajednički obezbeđuju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo (Sekretarijat) i grad Subotica, u ukupnom iznosu od 20.717.526,20 dinara. Sekretarijat obezbeđuje 13.558.350,80 dinara, dok je učešće grada Subotice 7.159.175,40 dinara.
Za projekat „Vodovodna mreža u Uskočkoj ulici na području MZ Peščara” obezbeđena su zajednička sredstva u ukupnom iznosu od 6.443.195,60 dinara. Sekretarijat će izdvojiti 4.082.130,40 dinara, a grad Subotica 2.361.065,20 dinara.
Za projekat „Vodovodna mreža duž ulica: Isidore Sekulić, Jelene Ćetković, Krfska, Bračka, Darinke Radović, Osječka i Omladinska na području MZ Makova sedmica”, I etapa u ulicama: Krfska, Bračka, Darinke Radović, Osječka i Omladinska, obezbeđena su zajednička sredstva u ukupnom iznosu od 19.791.811,74 dinara. Sekretarijat obezbeđuje 12.861.207,82 dinara, a grad Subotica 6.930.603,92 dinara.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je po konkursu za sufinansiranje izgradnje i rekonstrukcije vodnih objekata u javnoj svojini i objekata za fekalnu kanalizaciju odobrio bespovratna sredstva za 43 projekta koji će se realizovati u 25 opština i gradova na teritoriji AP Vojvodine, u ukupnoj vrednosti od 380 miliona dinara.

Ovaj sekretarijat je, takođe, sproveo i konkurs za realizaciju radova na uređenju kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja poljoprivrednog zemljišta za 2016. godinu. Po ovom konkursu odobrena su sredstva u ukupnoj vrednosti od 503 miliona dinara za 36 opština u Vojvodini.

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, na osnovu Odluke o dodeli sredstava po javnom konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture – poboljšanje bezbednosti saobraćaja i poboljšanje nivoa usluge saobraćajnica, dodeljuje sredstva u ukupnom iznosu od 90 miliona dinara za devet projekata koji će se realizovati u opštinama Stara Pazova, Čoka, Bački Petrovac, Apatin i Sremski Karlovci i gradovima Zrenjaninu i Subotici.

U skladu sa odlukom o dodeli sredstava, gradu Subotici dodeljeno je ukupno 9.511.003,92 dinara za sledeće projekte:

Izgradnja kolovoza u delu ulice Turzo Lajoša i delu ulice Srednja u MZ „Mali Radanovac” – 6.887.771,38 dinara. Učešće grada Subotice u sufinansiranju ove investicije je 1.706.942,84 dinara.
Izgradnja kolovoza u delu ulice Aleja maršala Tita u MZ „Dudova šuma” – 2.623.232,54 dinara. Učešće grada Subotice u sufinansiranju investicije je 655.808,14 dinara.

Prema uslovima konkursa Uprave za kapitalna ulaganja, podnosioci prijave, opštine i gradovi, mogli su da apliciraju sa maksimalno dva projekta. Gradu Subotici odobrena su oba podneta zahteva za sufinansiranje.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.04.2016.

 

SAOPŠTENJE JKP”SUBOTIČKA TOPLANA”

 

 

 

 

Zbog najavljenih vremenskih prilika sa spoljašnjim temperaturama ispod proseka za ovo doba godine, JKP „Subotička toplana“ će u skladu sa odredbama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, početi ponovnu proizvodnju toplotne energije dana 23.04.2016. godine u večernjim časovima. Proizvodnja i isporuka toplotne energije trajaće do stabilizacije vremenskih prilika a očekuje se da grejanje bude prekinuto u sredu 27.04.2016. godine.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

20.04.2016.

 

Pokrajina obezbedila još 27 miliona dinara za Narodno pozorište u Subotici

 

 

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je u skladu sa odlukom o dodeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture, dodelila Gradu Subotici 27.007.528,12 dinara za 6. fazu radova - nastavak adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta u Subotici. Tim povodom, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković i gradonačelnik Subotice Jene Maglai obišli su radove na pozorištu.

 

 

 

 

- Odlučnost Pokrajinske vlade da se završi rekonstrukcija Narodnog pozorišta u Subotici nikada nije bila pod znakom pitanja. Podsetiću vas da smo do današnjeg dana isplatili 367 miliona dinara za rekonstrukciju ovog zdanja. Za nas je pitanje rekonstrukcije Narodnog pozorišta pitanje očuvanja kulture i identiteta u Vojvodini i zato danas predajemo novu odluku o dodeli sredstava, koja će da omogući 6. fazu radova, odnosno, da u potpunosti zaštitimo zgradu pozorišta od daljih spoljnih uticaja, istakao je nakon obilaska radova direktor Uprave Nebojša Malenković i apelovao na Republičku vladu i Ministarstvo kulture da finansijski pomognu završetak radova, jer je to jedini način da zdanje Narodnog pozorišta u Subotici bude završeno.

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai je, izražavajući zadovoljstvo sa dinamikom izvođenja radova na gradilištu, zahvalio se Pokrajinskoj vladi na dodeli sredstava za sledeću fazu radova.

- Kao lokalna samouprava, do kraja godine završićemo najveći deo spoljnjeg zatvaranja pozorišta i učiniti da centar grada drugačije izgleda, naglasio je ovom prilikom gradonačelnik Maglai.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

19.04.2016.

 

Završena prva faza radova na izgradnji azila za pse

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i zamenik direktora JKP „Čistoća i zelenilo“, Veselin Šuković obišli su danas Prihvatilište za pse i mačke u Ganjo šoru kapaciteta za 250 pasa, za čiju je izgradnju JKP „Čistoća i zelenilo“ uložilo nešto manje od 6 miliona dinara, a Grad Subotica 15 miliona dinara za izgradnju i opremanje čistog dela u kom je predviđen smeštaj sterilisanih, vakcinisanih i čipovanih pasa.

 

 

 

 

Azil se sastoji iz dva dela: nečistog namenjenog za trijažu, sterilizaciju i čipovanje pasa u okviru koga je izgrađeno 50 boksova i čistog dela za smeštaj zdravih životinja, tretiranih u nečistom delu.

 

Nakon završetka prve faze radova i objedinjenja parcela, azil je upisan u Registar prihvatilišta za pse i mačke, te su sa izdavanjem probne dozvole za rad stvoreni svi preduslovi za otvaranje i rad azila, odnosno ZOO higijenske službe.
- Nakon opremanja ove službe svim potrebnim sredstvima za rad, što očekujemo da će se desiti u roku od dve nedelje, mi ćemo pokrenuti hvatanje pasa lutalica sa gradskih ulica. Druga faza izgradnje azila predviđa izgradnju objekta za smeštaj mačaka i objekta za izolaciju bolesnih pasa i mačaka. Takođe, predviđena je izgradnja objekta za pripremu hrane, magacinskog prostora za dezinfekciona sredstva i objekta za kupanje pasa i mačaka. Predračunska vrednost ovih radova iznosi 8,5 miliona dinara i mi očekujemo da ćemo do septembra zaokružiti kompletan objekat prihvatilišta i stvoriti uslove za njegov rad na vrlo visokom nivou i uspeti da smanjimo populaciju napuštenih pasa i mačaka, rekao je zamenik direktora JKP „Čistoća i zelenilo“, Veselin Šuković.

 

- Uslovi su neuporedivo bolji nego što su bili, s druge strane imamo jedan od najmodernijih azila ne samo u regiji, nego u celoj državi. Mislim da smo i ovu problematiku rešili, posle 10 godina mučenja i raznih obećanja, rekao je gradonačelnik Jene Maglai.

 

Prihvatilište za pse i mačke JKP „Čistoća i zelenilo“, prostire se na površini od 5.300 kvadratnih metara, a u njemu je trenutno smešteno 79 pasa. Po rečima zamenika direktora JKP „Čistoća i zelenilo“, svi psi su socijalizovani i spremni za udomljavanje, na čemu će se intenzivnije raditi u narednom periodu.
- Prvi potez će biti učešće našeg preduzeća sa psima mešancima iz azila, na izložbama CACIB koje se organizuju sredinom maja na ergeli "Kelebija". Pripremili smo se već za taj događaj i imamo ugovor sa Kinološkim savezom Srbije po kom ćemo nastaviti saradnju na socijalizaciji svih pasa koji će biti smešteni u prihvatilištu, rekao je Šuković i nagovestio još jednu aktivnost azila:
- Stvaranjem ovakvih uslova u azilu, možemo primiti decu sa posebnim potrebama i decu obolelu od autizma, na druženje sa psima u okviru Nedelje prijateljstva, rekao je Šuković.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

18.04.2016.

 

Položen kamen temeljac za izgradnju nove hale u Malom Bajmoku

 

 

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i gradonačelnik Subotice Jene Maglai, prisustvovali su polaganju kamena temeljca za izgradnju nove proizvodne hale u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“, ukupne površine 2.100 kvadrata.

 

 

 

 

Nova hala u za čiju je izgradnju Uprava za kapitalna ulaganja opredelila 109 miliona, a Grad 10 miliona dinara, trebala bi da bude završena do juna, a u njoj će biti zaposleno oko 200 ljudi.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

 

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.04.2016.

 

Otvoren Gradski omladinski centar

 

 

 

 

U renoviranom prostoru u okviru Autobuske stanice danas je svečano otvoren gradski Omladinski centar, što je deo istoimenog projekta koji realizuje Grad Subotica, uz 1,2 miliona dinara finansijske podrške Ministarstva za omladinu i sport.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.04.2016.

 

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji

 

 

Regionalna privredna komora Subotica u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizuje takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji u 2016. godini. Takmičenje je nacionalni projekat Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije koji realizuju Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Tehnološko metaluruški fakultet iz Beograda, uz podršku komorskog sistema i nacionalne radio televizije RTS.

 

 

 

 

Cilј Takmičenja je promovisanje inovacionog kapaciteta i preduzetničke klime u Srbiji, kao i pružanje pomoći potencijalnim i postojećim inovativnim preduzetnicima koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije iznesu na tržište, tako da su dobrodošli svi oni koji imaju šta da ponude privredi Srbije.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.04.2016.

 

Završena grejna sezona

 

 

JKP „Subotička toplana“ Subotica obaveštava kupce toplotne energije da je u skladu sa odredbama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom, grejna sezona 2015/16 zvanično završena na današnji dan, 15.04.2016. godine.

 

 

 

 

Toplana je u obavezi da pogonska i distributivna postrojenja drži u pripravnosti do 30.04.2016. godine i u skladu sa citiranom Odlukom, sistem daljinskog grejanja ponovo pokrene u slučaju da tri dana uzastopno temperatura u 21 h uveče bude ispod 12 0C.

 

Izvor: Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

14.04.2016.

 

Sporazumno finansijsko restrukturiranje

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica, u saradnji sa Prvirednom komorom Srbije predstavljeno je sporazumno finansijsko restrukturiranje kao jedan od načina rešavanja pitanja dugovanja.

 

 

 

 

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, i Ministarstvo privrede Republike Srbije, u saradnji sa Vladom Švajcarske, koju predstavlja Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO), zajedno su pokrenuli program za unapređenje sistema nesolventnosti u Srbiji koji će smanjiti rizik i podstaći kreditiranje.

Očekivani rezultat programa, koji će u naredne tri godine sprovoditi Ministarstvo privrede, Ministarstvo pravde i Privredna komora Srbije je kreiranje efikasnijeg sistema za rešavanje pitanja dugova u Srbiji kroz unapređenje okvira i praksi nesolventnosti, što će ujedno značiti i snažnije sprečavanje pojave problematičnih kredita i njihovo rešavanje, kao i povećan povraćaj poveriocima i veću zaštitu za ekonomski održive kompanije.

Posebna pažnja u programu posvećena je postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja i primeni medijacije u privredi.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

13.04.2016.

 

Vučić i Orban otvorili novi pogon u Masterplastu

 

 

Premijeri Srbije i Mađarske, Aleksandar Vučić i Viktor Orban, otvorili su danas proizvodni pogon staklene mreže u Masterplastu.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ovako je otvoren nov pogon u Masterplastu – simboličnim spuštanjem zastava Srbije i Mađarske izrađenih upravo od staklene mreže koja će se ovde ubuduće proizvoditi. Premijeri dveju susednih zemalja, Vučić i Orban, složili su se u oceni da odnosi Srbije i Mađarske nikad nisu bili bolji. Vučić je poručio mađarskom kolegi da izuzetno ceni iskrenu podršku mađarske Vlade, pre svega u evropskim integracijama.

Vučić je napomenuo da je, kada su predstavnici Masterplasta došli na dogovor u Beograd, video ozbiljnu sumnju kod njih da će se sve realizovati. Međutim, sve je rešeno za samo 10 dana.

Orban je napomenuo da dve zemlje moraju da održe dobru saradnju i u budućnosti , čestitajući Vučiću na tome što je Srbija dobar sused Mađarskoj, zahvaljujući uspešnoj ekonomskoj politici aktuelne Vlade. On je doao da Mađari imaju „jednu staru želju“, a to je da Srbija bude deo Evropske unije.

Nov pogon u Masterplastu investicija je vredna 7,5 miliona evra, a podrška Vlade Srbije iznosi tri miliona. U ovom pogonu posao je našlo 200 radnika. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica (Marijana Vojnić Rogić)

 

_________________________________________________________________________________

 

11.04.2016.

 

Otvoren Turistički informativni centar na Paliću

 

 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaljić i gradonačelnik Subotice Jene Maglai otvorili su na Paliću Turistički informativni centar.

 

 

 

 

Turistički informativni centar se nalazi u objektu nekadašnje tramvajske stanice, starom 119 godina, u čije je opremanje uloženo oko 8 miliona dinara. Tokom današnje posete ministar je sa saradnicima obišao i druge objekte na Paliću za čiju je sanaciju resorno ministarstvo tokom prošle godine izdvojilo oko 19 miliona dinara, a po rečima ministra Ljajića i ove godine će se nastaviti sa investiranjem u razvoj turizma na Paliću.

 

Prilikom svečanog otvaranja Turističkog informativnog centra, Turistička organizacija grada dodelila je priznanja za poseban doprinos popularizaciji Palića i Subotice. Nagrađeni su vlasnik "Vile Minić", hoteli „Galerija“ i „Glorija“ i Olivera Imbronović, direktorka hotela „Prezident“ na Paliću.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

08.04.2016.

 

Skupština Udruženja za povrat oduzete imovine

 

 

Skupština Udruženja za povrat oduzete imovine za Suboticu sa okolinom, biće održana u nedelju 10. aprila u 10 časova, u Svečanoj većnici na I spratu Gradske kuće u Subotici, Trg Slobode.

 

 

 

 

Očekuje se da će najviše rasprave biti vezano za usporeno vraćanje poljoprivrednog zemljišta po Zakonu iz 2012. godine, a zbog čega se godinama odlažu Izmene i dopune tog zakona, kako bi se ubrzao proces Restitucije, najavio je Milan Uzelac, predsednik Udruženja Subotice.

Dnevni red Skupštine sadrži izveštaj o radu u 2015. godini, izveštaj Nadzornog odbora, a zatim će se raspravljati i o Planu rada za 2016. godinu i diskutovati o podnetim izveštajima. Ključna će biti u raspravama pitanja i odgovori vezani za sprovođenje Zakona o povratu oduzete imovine i obeštećenju kao i donošenje Zakona o izmenama i dopunama ovog Zakona.

- Na Skupštinu se pored članova Udruženja i zainteresovanih građana, pozvani predstavnici Agencije za restiticiju, predstavnici Mreže za restituciju, predstavnici Narodne inicijative, predstavnici SO Subotica, predstavnoci Advokatske komore, predstavnici Udruženja Severne Bačke i predstavnici sredstava informisanja, saopštio je Milan Uzelac, predsednik UO udruženja Subotica.

 

Izvor: Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

08.04.2016.

 

Predstavnici najprestižnijih svetskih univerziteta boravili u poseti Subotici

 

 

Predstavnici najprestižnijih svetskih univerzita bili su u poseti u Subotici. Povod njihovog dolaska u Srbiju je takmičenje studenata u rešavanju poslovnih studija slučaja Beograd Biznis internacional. Značaj jednog ovakvog događaja prepoznat je i od strane predstavnika Vlade Republike Srbije premijera Vučića kao i ministra prosvete nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Tokom boravka u Beogradu timovi studenata takmičiće se u rešavanju dve poslovne studije slučaja vodećih srpskih kompanija dok njihovi profesori za to vreme obilaze našu zemlju.

Profesori i mentori koji su pored Subotice posetili još Novi Sad i Sremske Karlovce. Dolaze sa najprestižnijih Svetskih univerziteta. Priliku da se jedno ovakvo takmičenje održava kod nas je ta što je Fakultet organizacionih nauka dobio na osnovu rezultata koji su studenti ovog beogradskog fakulteta ostvarili na svetskim takmičenjima, uključujući poslednje početkom marta kada su pobedili timove 11 najprestižnijih svetskih biznis univerziteta iz Kanade. Među gostima bila je i Andrea Moskovljević inače članica pobedničkog tima sa takmičenja u Montrealu.Svaki od ovih mentora dao je svoje viđenenje boravka u našoj zemlji. Tokom druženja sa medijima degustirala su se domaća vina kao i tradicionalna pića iz zemalja odakle su bili predstavnici stranih univerziteta.

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

07.04.2016.

 

Obeležena godišnjica NATO bombardovanja

 

 

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, sinoć je na sceni Dečijeg pozorišta održana svečana akademija povodom 17. godišnjice od NATO bombardovanja.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Kako je istakao Saša Gravorac, predsednik Udruženja, bombardovanje ’99 godine,jedno je od najvećih stradanja srpskog i svih ostalih naroda koji žive u Srbiji, i njegovo obeležavanje predstavlja poruku za budućnost i opomenu, da više nikada ne dozvolimo da ne učimo iz istorijskih događaja. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

04.04.2016.

 

Međuvladina mešovita komisija Srbije i Mađarske

 

 

U Subotici je danas održana 5. sednica Međuvladine mešovite komisije Srbije i Mađarske, čijem su otvaranju prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji su sa današnjeg skupa poručili da Srbija u rešavanju manjinskih pitanja može da bude uzor i predvodnica u regionu.

 

 

 

 

- Rešenja koja smo pronašli, posebno ona koja se tiču odnosa prema manjinskoj zajednici na prostoru Srbije, sigurno mogu da budu uzor drugim državama. Mi smo ponosni kako se odnosimo prema našim manjinama i nadamo se da će se ostale zemlje tako ponašati prema srpskoj manjini, rekao je Vulin.

- Mislim da je važno da svaka zajednica u sopstvenoj državi ima svoje legitimno političko predstavljanje, da kroz parlamentarni život i okvire parlamentarne demokratije identifikuje svoje probleme, da za to traži rešenje i da za to rešenje obezbeđuje partnere. Vojvođanska zajednica u Srbiji permanentno takav odnos ima, permanentno traži i pronalazi partnere, izjavio je Pastor.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

04.04.2016.

 

Saopštenje JKP „Subotička toplana“

 

 

 

 

Obzirom na prognozirane temperature u narednom periodu koje znatno odstupaju na više od proseka za ovo doba godine, a uvažavajući odredbe gradske odluke o daljinskom grejanju i postavljenoj graničnoj temperaturi pri kojoj se vrši usluga grejanja, JKP „Subotička toplana“ obaveštava svoje potrošače da će u narednom periodu privremeno obustaviti proizvodnju i isporuku toplotne energije u potpunosti. Postrojenja Subotičke toplane nisu u mogućnosti da pri ovim uslovima spoljašnje temperature rade čak ni u režimu tehničkog minimuma, te stoga u narednim danima neće biti isporuke toplotne energije ni u jutarnjim satima kao što je to u prethodnih nekoliko dana bio slučaj. O eventualnom nastavku proizvodnje i isporuke toplotne energije u skladu sa vremenskim prilikama do zvaničnog završetka grejne sezone, Subotička toplana će blagovremeno izdati saopštenje.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.04.2016.

 

"Moj prijatelj je osoba sa autizmom"

 

 

Na otvorenim sportskim terenima subotičkog naselja Prozivka manifestacijom "Moj prijatelj je osoba sa autizmom" obeležen je Međunarodni dan osoba sa autizmom.

 

 

 

 

- Položaj dece i osoba sa autizmom u našoj državi je mnogo težak. Naša deca sa autizmom su teško prihvatljiva u društvu i zagovornik sam toga da 365 dana treba pričati o autizmu , a ne samo jedan dan, ili za Evropski dan osoba sa autizmom. Ako bi ušli u sistem socijalne zaštite i ako bi bio obezbeđen servis usluga porodicama da one imaju predah, mislim da bi to bio jako dobar potez i podrška porodicama. Porodica živi 24 časa, jako malu podršku imaju, a sada se i ukida stručna podršau po školama, što znači da naša deca borave u školi četiri do pet sati i pitanje je da li su u tom periodu pokriveni stručnom podrškom, da bi to bilo u pravom smislu osposobljavanje osoba sa autizmom za dalji život, rekla je predsednica Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Suzana Skederović.

 

Obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa autizmom prisustvovali su: državni sekretar za sport, Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministrarstvu za rad i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević i član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja, Milimir Vujadinović.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

 

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

31.03.2016.

 

Bogosavljević - Bošković: Poljoprivreda daje šansu za hiljade radnih mesta

 

 

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, danas je sa saradnicima obišla prerađivačku industriju severa Bačke, Mali Iđoš, Bačku Topolu i Suboticu, gde je u Regionalnoj privrednoj komori prisustvovala sednici Odbora za poljoprivredu. Ona je ovom prilikom istakla da je Srbija u poslednje 2 godine ostvarila dobre rezultate u poljoprivredi, a da su potencijali ove privredne grane daleko veći i da je u ovoj oblasti šansa za hiljade novih radnih mesta.

 

 

 

 

- Poljoprivreda i prehrambena industrija su oblasti u kojima se krije na hiljade radnih mesta i verujem da ćemo svi zajedno uspeti da ove potencijale iz godine, u godinu sve više koristimo i beležimo sve bolje rezultate, rekla je Bogosavljević Bošković.

 

Prilikom današnje posete regionu severa Bačke ministarka je rekla da je pozitvno iznenađena onim što je danas videla:
- Zadovoljna sam što su njive obrađene, što je sve pripremljeno za predstojeće radove, što farme i preduzeća uspešno posluju. Jednom rečju, zatekla sam optimizam i dobar ambijent koji najavljuje dobru proizvodnu godinu.

 

Po pitanju polemika koje se vode ovih dana u vezi sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, po kom državne oranice po pravu prečega mogu da zakupe stočari, po sistemu „jedan hektar, za jedno grlo“, a zbog čega su nezadovoljni ratari, ministarka kaže da su u izradi zakona učestvovali i ratari i stočari i da nije moguće svima udovoljiti, ali da sve treba saslušati.

- Zakon ne može preko noći da reši ogromne nagomilane probleme, a donet je da bismo državno poljoprivredno zemljište stavili u funkciju, jer oko 500 hiljada hektara nije legalno korišćeno, ili se uopšte nije obrađivalo i država je gubila ogromna sredstva.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

31.03.2016.

 

Usvojena Odluka o sahranjivanju i grobljima

 

 

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su na današnjoj, 39. sednici, rebalans budžeta za tekuću godinu, čime je obezbeđen novac za otpremnine zaposlenima u javnom sektoru. Najduža rasprava, ipak, vodila se oko Odluke o sahranjivanju i grobljima.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Poslednja sednica Skupštine grada u ovom sazivu počela je u najmanju ruku – bizarno. Nezadovoljni privatni pogrebnici izveli su performans ispred samog ulaza u Gradsku kuću, noseći posmrtne krstove sa natpisima „ Preduzetnik 2016“. Iako je kod nekih odbornika ovaj performans izazvao nelagodu, neki su u njima videli ljude koji se bore za svoja radna mesta. Ipak, Odluka o sahranjivanju i grobljima usvojena je sa 31 glasom za i 12 protiv. Oko toga da se odluka Ustavnog suda mora poštovati složili su se i pozicija i opozicija, dok su protiv bili odbornici Mađarskog pokreta. Direktorka „Pogrebnog“ Vesna Prćić, naglasila je da građani zbog ove odluke neće imati bilo kakvih problema.

 

Čak 16 amandmana odbornička grupa Mađarskog pokreta podnela na Odluku o sahranjivanju i grobljima, ali ni jedan nije usvojen. Raspravi je doprineo i sam gradonačelnik koji izneo stav da je protiv ovakve odluke i pozvao odbornike da ne glasaju za istu. Argumenti – stvoriće se monopol JKP „Pogrebno“, kao i da ovo preduzeće neće uspeti sa sadašnjim kapacitetima da izađe svim zahtevima u susret.

 

Pred odbrnicima se na poslednjoj Skupštini u ovom sazivu našao i rebalans budžeta koji je Maglai pravdao racionalizacijom. Iz budžeta za ovu namenu biće izdvojeno 41,5 milion dinara, a otpuštanjem 180 zaposlenih ove godine ustedeće se 25 miliona dinara, objasnio je gradonačelnik. Otpuštanja su, prema njegovim rečima, počela, i danas je to u Direkciji za izgradnju grada gde je 14 radnika proglašeno za tehnološki višak. Racionalizacija će biti sprovedena u aprilu. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

__________________________________________________________________________________

 

30.03.2016.

 

Prijem za polaznike Škole nacionalne odbrane

 

 

Pomoćnik gradonačelnika za oblast male privrede Ljuben Hristov danas je sa saradnikom iz Službe protokola Svetislavom Milankovićem, u Gradskoj kući primio polaznike Škole nacionalne odbrane u kojoj se usavršavaju oficiri iz naše zemlje i zemalja iz regiona. Jednom godišnje realizuje najviši nivo usavršavanja državnih i vojnih rukovodilaca u sistemu odbrane iz naše zemlje i drugih država iz regiona.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uz dobrodošlicu Ljuben Hristov je gostima u kratkim crtama predstavio Suboticu kao višenacionalnu i multikonfensionalnu zajednicu, u kojoj se različitosti neguju, kao i privredne i turističke potencijale grada i okoline.

Domaćini su upoznali goste sa kulturnim životom Subotice i obišli Gradsku kuću što je izazvalo posebno oduševljenje prisutnih.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

30.03.2016.

 

Raspisan konkurs Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice

 

 

Konkurs Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice raspisuje se radi formiranja rang liste za dodelu sredstava za učešće za stambene kredite, odnosno za poboljšanje uslova stanovanja. Mogu se prijaviti lica koja žive u bračnoj, vanbračnoj zajednici ili su samohrani roditelji sa najmanje jednim detetom. Konkurs je otvoren do 19. aprila 2016. godine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Podnosilac prijave na konkurs treba da pribavi potvrdu od banke (NLB, Eurobank) da je kreditno sposoban, na ukupan traženi iznos sredstava, od Fonda i Banke, i da istu priloži uz prijavu. U toku 2016. godine je predviđeno 9,3 miliona dinara za dodelu za učešće u stambenim kreditima, odnosno u kreditima za poboljšanje uslova stanovanja. Za učešće za stambene kredite Fond dodeljuje sredstva do 15.000 evra, a povrat tih sredstava je u roku od 25 godina.

 

Krediti koji su namenjeni za poboljšanje uslova stanovanja, adaptacijom, dodeljuju se u iznosu do 4.500 evra, a rok za vraćanje je 10 godina. Prilikom uzimanja kredita za poboljšanje uslova stanovanja odobrava se iznos do 9.000 evra, a sredstva se vraćaju u roku od 25 godina.

 

Povlastice koje daje Fond su sledeće:

Sredstva Fonda su beskamatna, ukoliko osoba koja konkuriše i ima jedno dete dodeljen iznos vraća u potpunosti, za dvoje dece 75%, a ukoliko ima troje 12,5%, dok su osobe sa četvoro ili više dece oslobođene vraćanja celokupnog iznosa kredita. Naknadno se može podneti zahtev Fondu ukoliko dođe do povećanja broja članova porodice rođenjem, odnosno usvojenjem deteta, da se na još neotplaćeni deo kredita obračuna povlastica u zavisnosti od broja dece.

Konkurs se objavljuje u Službenom listu Grada Subotice, na zvaničnom sajtu Grada Subotice i Fonda. Redosled na rang listi se određuje na osnovu broja dece, kao i na osnovu njihovog uzrasta, s tim da se za jedno dete dobija 20 bodova. Obrazac prijave se nalazi na sajtu Grada Subotice, odnosno Fonda, a može se preuzeti i u prostorijama Fonda, kao i u pomenutim bankama.

Prijave se mogu predati u Uslužnom centru Gradske uprave, odnosno poštom na adresu Trg slobode br. 1, Komisiji za stambene odnose Grada Subotice sa naznakom Prijava na konkurs za formiranje rang liste Stambeno- kreditnog pronatalitetnog fonda Grada Subotice.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

30.03.2016.

 

Saopštenje Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom

 

 

Pozivamo Vas na manifestaciju “ Moj prijatelj je osoba sa autizmom” kojom će Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom ozvaničiti početak obeležavanja Svetskog dana autizma. Na manifestaciji će se osobe sa autizmom i deca različitog uzrasta predstaviti u raznim sportovima.

 

 

 

 

Očekujemo dolazak sportista iz više gradskih sportskih klubova kao i državnog sekretara za sport, Predraga Peruničića, iz Ministarstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja državnog sekretara Nenada Ivaniševića i člana gradskog veća zaduženog za socijalna pitanja Milimira Vujadinovića.

Manifestacija će se održati na otvorenim sportskim terenima na Prozivci u subotu 2. aprila sa početkom od 10 časova. Nakon svečanog otvaranja planirano je održavanje niza sportskih aktivnosti.

U cilju obeležavanja dana autizma, Grad će se pridružiti akciji svetskih metropola „Osvetljeno plavim „ tako što će se spomenik cara Jovana Nenada 1. aprila osvetliti u plavo.

 

Izvor: Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

30.03.2016.

 

Najava takmičenja za mlade preduzetnike

 

 

Povodom godine preduzetništva, u organizaciji Poslovnog inkubatora Subotica i „GreatTech“-a, biće održano takmičenje za inovativne, mlade preduzetnike iz Subotice i okoline.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Cilj takmičenja je podsticanje preduzetničkog duha mladih i pružanje mogućnosti za razvoj njihovih talenata kroz izradu takmičarskih radova.

Pravo učešća imaju osobe od 18 do 35 godina starosti, a mladi preduzetnici se mogu prijaviti za učešće u oblasti informacionih tehnologija, mehatronike, menadžmenta, zaštite životne sredine, građevinarstva i zanata. Prijavljivanje kandidata se vrši online, preko zvaničnog sajta Poslovnog inkubatora, a rok za podnošenje prijava je do 30. aprila.

- Pozivamo mlade koji imaju dobru poslovnu ideju da se prijave i da konkurišu za jedno od prva tri mesta. Mogu da osvoje vredne nagrade, koje smo obezbedili uz pomoć 30-tak sponzora. Takođe, biće nagrađena i najbolja ženska poslovna ideja. Učešće ne znači da mladi moraju da uđu u Poslovni inkubator, ali oni koji žele to mogu učiniti pod boljim, podsticajnim uslovima - kaže v.d. direktora Poslovnog inkubatora, Ildiko Zedi.

Biće održana dva kruga takmičenja. U prvom krugu žiri sastavljen od nezavisnih stručnjaka će preliminarno oceniti radove i do 14. maja obavestiti takmičare koji su ušli u finale. Finale će biti održano 28. maja u Subotici.

Podršku su pružili Ekonomski fakultet iz Subotice, Tehnološki fakultet iz Budimpešte i Grad Subotica.

 

Izvor: Subotica.com

 

__________________________________________________________________________________

 

29.03.2016.

 

U četvrtak 39. sednica Skupštine grada

 

 

Skupštinsko zasedanje koje je zakazano za četvrtak, 31. mart, započeće nastavkom prekinute 38. sednice (tri tačke dnevnog reda) a onda se prelazi na 39. koja preliminarno ima 14 tačaka.

 

 

 

 

Sednica gradskog parlamenta, 39. po redu, zakazana je za poslednji dan marta, a na dnevnom redu će se naći 14 tačaka, među kojima će naći odluka o izradi Plana detaljne regulacije za obalni pojas Ludaškog jezera i deo radne zone “Zorka” severoistočno od Ulice Edvina Zdovca.

Kao šesta tačka dnevnog reda naćiće se diskusija, a onda verovatno i usvajanje nove Odluke o sahranjivanju po kojoj javna preduzeća postaju monopolisti u ovoj oblasti. Protiv ove Odluke pobunila su se pogrebna preduzeća koja posluju na teritoriji grada i danas u 10 časova su tim povodom održali konferenciju za novinare, a više detalja objavićemo tokom dana.

Na dnevnom redu naći će se i programi Turističke organizacije Subotice i JP "Palić Ludoš", kao i izveštaj o radu i godišnji plan Gradskog štaba za vanredne situacije.

Pored usvojenih 14 tačaka koje će se u četvrtak naći na redovnom zasedanju, odbornici Darko Antelj i Zoltan terek (Pokret za preokret) podneli su danas predlog za dopunu sa tačkom "Toplana", odnosno da se Odluka o izmena i dopunama Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom koji je donet na skupštini grada Subotice, na 37. sednici održanoj dana 4. februara 2016. godine, odloži do daljnjeg, do provere ustavnosti odluke.

Kako stoji u obrazloženju predloga, Pokret za preokret smatra da odluka o cenama za toplotnu energiju tarife za pojedinačne tarifne elemente, cena za jedinicu grejne površine, „POVRŠINA“ u din/m2 ne postoji nikakvo obrazloženje za naplatu od 27,32 din/m2 bez PDV i na 12 meseci i da su neustavne, uz pitanje: da li su to cene gde se izdvaja za naknada zarada i ostalih ličnih rashoda kao i drugih fiksnih troškova u članu 21. službeni list 39/14.

S obzirom da je prethodna sednica, 38. po redu prekinuta zbog nedostatka kvoruma, skupštinsko zasedanje praktično će započeti nastavkom te sednice, odnosno tačkama o razrešenju i imenovanju predsednika Saveta za zdravlje, usvajanje godišnjeg Izveštaja o radu Saveta za zdravlje i davanje saglasnosti na Odluku o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Park prirode „Palić“.

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

29.03.2016.

 

Centar za regionalizam održao okrugli sto u Gradskoj kući

 

 

U Plavoj sali Gradske kuće održan je okrugli sto na temu „Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Mađarske“, na kome je Centar za regionalizam predstavio rezultate istraživanja o uticaju bilateralnog sporazuma na poboljšanje položaja mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Okrugli sto je deo projekta realizovanog uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Bilateralni sporazumi mogu biti dobar mehanizam za unapređenje prava nacionalnih manjina, prema mišljenju direktora Centra za regionalitam, Aleksandra Popova, jer predstavljaju sistem ranog upozoravanja, pod uslovom redovnog održavanja sednica međuvladinih mešovitih komisija.

- Ako se koriste kao što je predviđeno, bilateralni sporazumi mogu doprineti poboljšanju statusa nacionalnih manjina, ukoliko bi se sednice mešovitih komiteta redovno održavale, jer se na tim sednicama na vreme skreće pažnja na pitanja kod kojih se smatra da je pravo nacionalne manjine ugroženo - kaže Popov i dodaje - Centar za regionalizam je analizirao sva četiri bilateralna sporazuma Srbije i Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Makedonije. Iz analize se vidi da je Međuvladina mešovita komisija za manjine Srbije i Mađarske bila najaktivnija i u tom slučaju je i najmanje problema bilo u odnosima. Otklonjene su mnoge prepreke i prevaziđeni su napadi na pripadnike mađarske nacionalne manjine, koji su bili aktuelni sredinom prošle decenije.

Okrugli sto je bio organizovan i u cilju pripreme za sednicu Međuvladine mešovite komisije, koja će biti održana sledeće nedelje u Subotici. Poslednji put ovo telo je u našem gradu zasedalo pre 11 godina.

- Subotica je pravo mesto da pričamo na ovu temu. Ne postoje otvorena, nerešena pitanja između Srbije i Mađarske kada se govori o nacionalnim manjinama, ali uvek postoji prostor za poboljšanje položaja nacionalnih manjina. Na tome ćemo raditi zajedno sa kolegama iz Mađarske. Sednica Međuvladine mešovite komisije će biti jedna od pripremnih za sednicu dve vlade, koja bi trebalo da bude održana na leto u Beogradu - kaže Nenad Ivanišević, koopredsednik Međuvladine mešovite komisije za manjine Srbije i Mađarske.

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

24.03.2016.

 

Uskršnja čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

Poštovanim sugrađanima, svim vernicima, želim da najznačajniji hrišćanski praznik proslave u miru i radosti.
Hristovo uskrsnuće neka nas povede putem vere i hrišćanske ljubavi, da bismo sačuvali zajedništvo i međusobno poštovanje.

Srećan i blagoslovljen Uskrs!
Gradonačelnik
Jenő Maglai

 

________________________________________________________________________________

 

24.03.2016.

 

Uskršnja čestitka predsednika Skupštine grada

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji slave Uskrs želim da najveći hrišćanski praznik provedu u dobrom zdravlju, blagostanju, sreći i miru i da radost praznika podele sa svojim najmilijima.

Srećan i blagosloven Uskrs!
Predsednik Skupštine grada
Ilija Maravić

 

________________________________________________________________________________

 

24.03.2016.

 

Uspeh tamburaškog orkestra Gimnazije na Danima Balkana u Minhenu

 

 

Tamburaški orkestar Gimnazije „Svetozar Marković“ i vokalna solistkinja Tamara Babić, uspešno su predstavili Suboticu i Srbiju na 10. festivalu „Dani Balkana“ održanim od 26. februara do 12. marta u Minhenu.

 

 

 

 

Tamburaški orkestar Gimnazije „Svetozar Marković“ i vokalna solistkinja Tamara Babić su nemačkoj publici predstavili tamburicu kao instrument, kroz tradicionalne numere narodne muzike ovog dela Bačke, klasične muzike i spletom vokalno - instrumentalnih numera.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.03.2016.

 

Poseta direktorke Ruskog Doma

 

 

Direktorka Ruskog Doma Nadežda Kuščenkova posetila je danas Suboticu. Tom prilikom se sastala sa predstavnicima lokalne samouprave i Društva srpskog – ruskog prijateljstva „Sveti Aleksandar Nevski“. Tema razgovora bila je postojeća saradnja dva naroda kao i unapređenje iste kroz kulturu i obrazovanje.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Poseta je realizovana na poziv subotičkog Društva srpskog – ruskog prijateljstva, a razgovaralo se o proširivanju postojeće saradnje koja je ocenjena kao uspešna.

Društvo srpskog – ruskog prijateljstvo „Sveti Aleksandar Nevski“ postoji 11 godina u Subotici i trenutno broji oko 500 članova. Aktivnosti društva su usmerene ka učenju ruskog jezika, besplatna informatička obuka za sugrađane koja se realizuje sa Politehničkom školom kao i održavanje književnih večeri posvećenih srpskim i ruskim klasicima. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

23.03.2016.

 

Upis dece u vrtić

 

 

Predškolska ustanova „Naša radost“ će od 11. do 22. aprila vršiti prijem zahteva za upis dece u jasle, obdanište i zabavište za školsku 2016/2017. godinu. Upis je obavezan za decu rođenu 2010. i 2011. godine.

 

 

 

 

Od dokumentacije je potreban izvod iz Matične knjige rođenih, potvrda o zaposlenju roditelja za one koji su zaposleni, izvod iz Nacionalne službe za zapošljavanje za nezaposlene, potvrda o redovnom studiranju za roditelje koji studiraju, rešenje ili poslednji ček od penzije za one koji su penzioneri, fotokopija o presudi o razvodu ili izvod iz Matične knjige umrlih ako je jedan od roditelja preminuo i odluka nadležnog organa o vršenju roditeljskog prava za samohrane roditelje kao i molba koja se popunjava prilikom upisa.

Lekarsko uverenje iz Dispanzera za decu, roditelji treba da donesu prvog dana polaska deteta u vrtić.

Ako je dete koje se upisuje treće ili četvrto, potrebno je priložiti izvod iz Matične knjige rođenih za svu decu iz porodice, fotokopiju lične karfte majke, potvrdu o prebivalištu deteta ili važeće rešenje o dečijem dodatku. Ako je dete sa smetnjama u razvoju, potrebno je priložiti mišljenje interresorne komisije. Ako je dete bez roditeljskog staranja, prilaže se i potvrda od Centra za socijalni rad o smeštaju deteta u hraniteljsku porodicu i fotokopija rešenja o ostvarenom pravu na dečiji dodatak. Zahtevi se podnose u ulici Antona Aškerca 3, radnim danima od 9 do 15 časova.

 

Izvor: Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

23.03.2016.

 

Obeleženo pet godina Arhus centra

 

 

Povodom pet godina rada Arhus centra Subotica, na Otvorenom univerzitetu, održana je tribina na kojoj su predstavljene izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koje je Skupština usvojila u februaru ove godine. Među izlagačima bili su predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, resornog Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Prema rečima samostalnog savetnika u Odeljenju za nacionalni registar izvora zagađivanja Agencije za zaštitu životne sredine, Ljiljane Đorđević, usvojene izmene će dovesti do poboljšanja praćenja toka odlaganja otpada, jer će biti zastupljeni i oni koji samo skladište i predaju otpad.

- Agencija za zaštitu životne sredine je organ za uspostavljanje i vođenje informacionih sistema u ovoj oblasti i ima već uspostavljen sistem izveštavanja. Sada se očekuje da će pravilnici, koji će proizaći iz novog Zakona dovesti do poboljšanja i u kvalitetu i u kvantitetu izveštaja. Dobili smo jedan novi obrazac, na kojem bi trebalo da nam dostave izveštaj svi koji otpad preuzimaju i koji ga predaju dalje. Na taj način ćemo obuhvatiti sve kategorije-kaže Ljiljana Đorđević.

Tokom prošle godine, Arhus centar je organizovao javnu raspravu na ovu temu, a rezultat je bilo dostavljanje 17 predloga i primedbi resornom Ministarstvu. Od upućenih predloga, uvažena su su tri, koja se odnose na produženje dozvola za otkupne stanice, kao i naknade za otkupljene sirovine.

- Prihvaćeni predlozi se odnose na otkupne stanice, odnosno da se dozvola umesto na 5 godina, produžava na svakih 10 godina. Takođe, po njihovom predlogu je bilo da naknada za otklupljene sirovine ide preko bankovnih računa, a mi smo predložili da to bude preko priznanica, jer ljudi koji skupljaju otpad su uglavnom osobe sa nižim obrazovanjem. I to je i uvaženo-objašnjava koordinatorka Arhus centra, Snježana Mitrović.

Među rezultatima petogodišnjeg rada Arhus centra je organizacija više od 70 seminara, okruglih stolova i javnih rasprava na temu ekologije, kao i rešavanje problema građana iz oblasti životne sredine.

- Rešavali smo problem MZ Ker, koji se odnosio na postavljanje stuba mobilne telefonije što je i sprečeno. Već nekoliko godina želimo da nađemo rešenje za problem građana u Skadarlijskoj ulici i Azila „Alex“ u Titogradskoj ulici. Nadam se da ćemo to uspeti ove godine. Takođe, želja nam je da što više animiramo građane i predstavnike mesnih zajednica da što više učestvuju na javnim raspravama-ističe Snježana Mitrović.

Regionalni Arhus centar je, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, nastao potpisivanjem Memoranduma između Ministarstva za zaštitu životne sredine, Grada Subotica i Otvorenog univerziteta.

 

Izvor: Subotica.com

 

_______________________________________________________________________________

 

23.03.2016.

 

Uručene nagrade za uspehe postignute na takmičenju iz matematike

 

 

Najboljim mladim matematičarima, učenicima osnovnih škola Severno-bačkog okruga, u Velikoj većnici Gradske kuće, danas, su uručene nagrade i pohvale za uspehe postignute na okružnom takmičenju iz matematike.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

U OŠ „Kizur Ištvan“, 19. marta, održano je okružno takmičenje iz matematike na kom je učestvovalo 177 učenika. Najbrojniji takmičari bili su učenici četvrtih razreda, a najuspešniji ove godine su bili učenici šestih razreda, među kojima su dva učenika ostvarila maksimalan broj bodova i originalno rešila postavljene zadatke.

Ljubica Kiselički, predsednica takmičarske komisije, izrazila je nadu da će subotički školarci ostvariti zavidan uspeh i na državnom takmičenju iz matematike, koje će se održati 23. i 24. aprila u našem gradu. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_______________________________________________________________________________

 

23.03.2016.

 

Tribina za poljoprivrednike

 

 

 

 

U organizaciji Regionalne privredne komore Subotica i Narodne banke Srbije, održana je tribina za poljoprivredne proizvođače, sa temom mogućnosti finansiranja poljoprivrede: kreditiranje, dobrovoljni penzioni fondovi i evropski fondovi za poljoprivredu IPARD 2.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.03.2016.

 

„Otvorena vrata“ u JKP „Vodovod i kanalizacija“

 

 

Povodom Svetskog dana voda, koji se obeležava 22. marta, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, ugostilo je učenike petih razreda OŠ „Đuro Salaj“ iz Subotice.

 

 

 

 

Ova škola je odabrana zbog toga što su prethodnih meseci vođeni radovi na Kolektoru II u ulici u kojoj je smeštena zgrada škole, te su učenici svakodnevno svedočili odvijanju jednog od najvećih građevinskih projekata u gradu, u proteklih nekoliko godina, a današnjom posetom Vodovodu, upoznali su se sa načinom rada i funkcionisanjem pojedinih službi ovog javno - komunalnog preduzeća.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.03.2016.

 

Prezentacija elektronske prijave M4

 

 

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje i Regionalna privredna komora Subotica, u cilju upoznavanja sa mogućnostima i prednostima elektronske dostave prijava M4 za poslodavce, organizovali su prezentaciju elektronske prijave M4.

 

 

 

 

Poslodavcima je omogućeno da elektronski dostave prijavu M4 za zaposlene za 2015. godinu preko elektronskog servisa Fonda PIO, bez obaveze dolaska na šalter Fonda i bez dostavljanja finansijske dokumentacije, čime je obezbeđena efikasna, jednostavna i brza realizacija ove zakonske obaveze.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

21.03.2016.

 

Takmičenje „Najlepši uskršnji aranžman“

 

 

U Gerontološkom klubu Centar 1 održano je takmičenje pod nazivom „Najlepši uskršnji aranžman“.

 

 

 

 

Uskršnje aranžmane su izložile članice kreativnih radionica i gerontoloških klubova Centar 1, Centar 2, Kertvaroš, Bajnat, Đurđin, Bajmok, Mala Bosna, domskih objekata Dudova šuma, Doma za odrasla lica i Doma za negu.
Najlepši uskršnji aranžman, kog je izradila Slavica Prćić iz gerontološkog kluba Đurđin, predstavljeće Gerontološki centar na takmičenju koje se tradicionalno održava u Domu za stare i penzionere u Molu.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

19.03.2016.

 

U Malom Bajmoku lekovi i na recept

 

 

Dugogodišnji problem stanovnika Malog Bajmoka koji nisu mogli da podižu lekove na recept u jedinoj apoteci u ovoj mesnoj zajednici konačno je rešen, i to na korist svih strana. Naime, privatna apoteka „Venus“ sklopila je ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje, čime je ova usluga postala dostupna njenim kupcima, a problem je, nakon šestomesečnih napora, zajednički rešen uz pomoć Gradske uprave, ali i novog rukovodstva mesne zajednice.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Prve lekove na recept, simbolično, podigli su Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i Saša Gravorac, predsednik Skupštine MZ Mali Bajmok. Gravorac ističe da je od septembra kada je stupio na funkciju, problem na koji su se stanovnici ovog dela grada najviše žalili, bila upravo nemogućnost podizanja lekova na recept. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

__________________________________________________________________________________

 

19.03.2016.

 

Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice

 

 

Svetom misom u Franjevačkoj crkvi i kulturno-umetničkim programom u Velikoj većnici Gradske kuće, hrvatska nacionalna zajednica sinoć je obeležila dan Svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog veća Sveti Josip, jedan od četiri nacionalna praznika Hrvata u Srbiji, obeležen je uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, Republike Hrvatske, Pokrajinske vlade i Grada Subotica.

- Kada su praznici hrvatske nacionalne zajednice pre desetak godina ustanovljeni smatrali smo da je neophodno da jedan od četiri praznika bude dan Svetog Josipa. Naime, neki naši praznici jesu regionalni, recimo Ivan Antunović koji je vezan za Bunjevce i Šokce ili ban Jelačić koji je vezan za sremske Hrvate, a blagdan Svetog Josipa se odnosi na sve Hrvate i svi ga obeležavaju - rekao je predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Slaven Bačić.Čestitajući praznik pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice, savetnik premijera Srbije za regionalnu saradnju i vere, Vladimir Božović je poručio da su svi građani Srbije ravnopravni, ne samo formalno već i suštinski i da jednakost među verama, nacijama i svim narodima predstavlja ono što je pozitivno i čime Srbija izlazi pred Evropu.

- Bogatstvo različitosti, ujedinjeni za bolji život, ujedinjeni za bolju, pravedniju, demokratsku Srbiju je ono što nas ujedinjuje. Misilim da je i poruka koju je ovih dana uputio britanski prestolonaslednik princ Čarls takođe podsticajna u tom smislu. On je kao što znate iz Hrvatske došao u Srbiju i iz naše zemlje uputio poruku mira, zajedništva, ljubavi u regionu i mislim da Srbija želi i neguje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom kao matičnom zemljom Hrvata u Srbiji, a moje prisustvo ovoj proslavi to i manifestuje - kaže Vladimir Božović.Obeležavanju je prisustvovao i ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Gordan Markotić, koji izrazio zadovoljstvo što je ovaj značajan datum za Hrvatsku zajednicu u celom svetu obeležen svečano i uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije.

U kulturnom delu programa je nastupilo Hrvatsko muzičko udruženje „Festival bunjevačkih pisma“, Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina, recitatorka Dona Karan, kao i pesnikinja iz Monoštora, Anita Đipanov.

 

...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

18.03.2016.

 

Pajtić: Investiranje u zdravlje je najvažnije

 

 

Predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Nebojša Malenković obišli su danas Opštu bolnicu Subotica, kojoj je pokrajina preko konkursa prošle godine dodelila nešto više od 87 miliona dinara.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Radovi na sanaciji dela opreacionog bloka u Opštoj Bolnici su u toku. Samu rekonstrukciju ovog dela bolnice, ali i nabavku neophodne opreme – kreveta, sterilizatora, lampi, finansirala je Pokrajina. Osim toga, Bolnica je deo dodeljenih sredstava investirala i u opremu za Centar za vantelesnu oplodnju, a Pokrajina je opredelila dodatnih 7 miliona za kupovinu laparaskopskog stupa.

Direktor Opšte bolnice, dr Goran Bićanin pohvalio je saradnju sa Pokrajinom, ističući da poboljšanje uslova i opreme značajno podiže nivo njihove usluge.

Ovogodišnji konkurs Fonda za kapitalna ulaganja je završen, i biće dodeljeno 150 miliona dinara, a za ova sredstva pristiglo je čak 217 prijava. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

18.03.2016.

 

Srednja medicinska škola i Caritas potpisali Memorandum o saradnji

 

 

Srednja medicinska škola i Caritas, potpisali su danas Memorandum o saradnji, koji će učenicima ove škole omogućiti da se, pored obaveznih oblika nastave, uključe i u volonterski rad.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Učenici su se u okviru školskih obaveza do sada susretali sa pacijentima samo u kontrolisanim uslovima, najčešće u bolnici, a ovaj projekat im omogućava da uz asistenciju Caritas-a primene svoje znanje u izmenjenim okolnostima i razviju humanitarni način razmišljanja i rada.

Za ovakav vid vannastavnih aktivnosti interesovanje je pokazalo oko 45 učenika Srednje medicinske škole, koji će biti uključeni u humanitarni rad i koji će starim osobama pružati pomoć u svakodnevnim aktivnostima i obavezama kao što su opšta nega, nabavka namirnica, obavljanje lične higijene i sređivanje doma.. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

17.03.2016.

 

Subotica dobila oslikano uskršnje jaje

 

 

Koprivničko-križevačka županija u Hrvatskoj i njihova turistička organizacija, svečano su uručili gradu Subotici pisanicu, oslikano veliko uskršnje jaje, koje je postavljeno na platou ispred Franjevačke crkve.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Projekat „Pisanica od srca“, pokrenut je 2007. godine sa željom da veliko uskršnje jaje u hrvatskim, evropskim i svetskim gradovima predstavlja simbol prijateljstva, ljubavi i radost Uskrsa. Idejni tvorac i organizator projekta je Turistička organizacija Koprivničko-križevačke županije, čija je zamisao bila da spoji uskršnje običaje oslikavanja jaja i naivnu umetnost. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

17.03.2016.

 

Od 1. aprila niža cena gasa

 

 

 

 

Domaćinstvima i pravnim licima čija je godišnja potrošnja gasa ispod 100.000 m3, od 1. aprila biće utvrđena nova cena gasa, niža za oko 12 odsto. Domaćinstva će od sledećeg meseca plaćati 35,04 dinara po m3 a a mali poslovni potrošači 32,44 dinara po m3. Račune obračunate po nižim cenama, građani će dobiti u prvoj polovini maja, saopšteno je iz JKP „Suboticagas“.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.03.2016.

 

Potpisan Ugovor o međusobnoj saradnji učeničkih organizacija Subotice i Kiškunhalaša

 

 

U Medija-centru Gradske kuće zaključen je Ugovor o međusobnoj saradnji između Saveza mađarskih učenika Vojvodine i Gradskog saveza učenika u Kiškunhalašu. Ugovor su potpisali predsednik Saveza mađarskih učenika Vojvodine, Atila Šoti, i predsednica Đačkog parlamenta Kiškunhalaša, Doroća Sabo Kočiš. Potpisivanju ugovora prisustvovali su zamenik gradonačelnika Kiškunhalaša, Daniel Farkaš, i Hermina Šomorai, šef kancelarije Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Cilj ove saradnje je dugoročno partnerstvo koje će učenicima i studentima iz Subotice i Kiškunhalaša omogućiti da se realizacijom zajedničkih programa i projekata međusobno upoznaju, ali i konkurišu za projekte koje finansira Evropska unija, istakao je Atila Šoti, i dodao da je uslov za učestvovanje na takvim konkursima da organizacije iz Srbije imaju partnera na teritoriji EU.

- Naš zajednički cilj je dugoročno partnerstvo koje će mladima iz oba grada pružiti mogućnost da realizuju programe i projekte u, pre svega, oblastima kulture, obrazovanja i sporta. Želimo da pomognemo u stvaranju ambijenta u kome se može lepo živeti i u kome je lepo biti mlad i smatramo da do toga cilja možemo da dođemo upravo zajedničkom saradnjom. Želja nam je da sarađujemo i sa drugim omladinskim organizacijama sa teritorije Vojvodine koje imaju slične ideje i mišljenja kao potpisnici ovog ugovora - rekao je Šoti.

Doroća Sabo Kočiš je kazala da u radu Đačkog parlamenta Kiškunhalaša mogu da učestvuju učenici iz svih škola Kiškunhalaša, koji su izabrani zastupnici učenika, i da se Predsedništvo Đačkog parlamenta sastoji od đačkog gradonačelnika i njegovih zamenika.

- Naš mandat traje godinu dana. Nadam se da će kroz ovaj Ugovor o međusobnoj saradnji učenici i studenti sa obe strane granice razumeti jedni druge - rekla je Doroća Sabo Kočiš.

Savez mađarskih učenika Vojvodine ima kancelarije u Novom Sadu i Subotici, tako da se može reći da Ugovor o međusobnoj saradnji obuhvata učenike i studente iz tri grada, naglasila je Hermina Šomorai, izražavajući istovremeno i uverenje da će Ugovor voditi unapređenju rada mladih sa obe strane granice.

Savez mađarskih učenika Vojvodine, sa kancelarijama u Novom Sadu i Subotici, okuplja oko 600 srednjoškolaca i studenata.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

14.03.2016.

 

Sva strateška pitanja o položaju Mađara u Srbiji rešena

 

 

Otvorenih pitanja o položaju mađarske nacionalne manjine u Srbiji nema i to je najvažnije, rečeno je na današnjem sastanku u Mađarskom nacionalnom savetu kom su, pored predsednika Saveta Jene Hajnala, prisustvovali i Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad koji je ujedno i kopredsedavajući Međuvladine mešovite komisije za manjine Srbije i Mađarske, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Najavljena je i zajednička sednica mešovite komisije za početak aprila, a glavni povod sastanka je dogovor oko daljeg rada, nakon što je početkom marta Vlada Srbije usvojila Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, u kom je mađarska zajednica odigrala veliku ulogu.. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

10.03.2016.

 

Saopštenje JKP „Subotička toplana“

 

 

 

 

JKP „Subotička toplana“ obaveštava svoje potrošače da je tokom jučerašnjeg dana počela distribucija računa za utrošenu toplotnu energiju za mesec februar 2016. godine. Toplana je, kao i u prethodnom periodu, dosledno primenjivala tarifni sistem za obračun utrošene toplotne energije donet od strane nadležnih organa lokalne samouprave. Obzirom na veliki broj reklamacija na iznos računa za mesec januar 2016. godine, Toplana saopštava da je primenjen jednotarifni način obračuna toplotne energije za mesec februar identičan načinu obračuna primenjenim u januaru. Obzirom da je prosečna spoljna mesečna temperatura za mesec februar bila 7 oC a da je za mesec januar bila 0,81 oC, saglasno tarifnom sistemu i načinu obračuna prema registrovanom utrošku toplotne energije koji važi za obračunski period za mesec februar, potrošači iz kategorije stamebnih potrošača, kao posledicu blažih meteoroloških uslova i primenjenog načina obračuna, mogu očekivati iznose računa koji će u proseku biti niži za oko 38%, uzimajući u obzir celokupno područje snabdevanja. Iz prethodno navedenih razloga, prosečan fakturisani iznos utrošene toplotne energije potrošača iz kategorije individualnih stambenih objekata niži je za 40% u proseku. Niži iznosi računa za grejanje za mesec februar u odnosu na mesec januar isključivo su posledica faktora koji utiču na potrošnju toplotne energije – prvenstveno prosečna spoljašnja temperatura i primenjeni način jednotarifnog obračuna registrovane potrošnje toplotne energije.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

07.03.2016.

 

Bezbednost i zdravlje na radu

 

 

Kancelarija Severnobačkog upravnog Okruga u saradnji sa Inspektoratom rada, organizovala je tribinu pod nazivom: "Bezbednost i zdravlje na radu u oblasti građevinarstva".

 

 

 

 

Po rečima šefa Odseka inspekcije rada Bože Ivkovića najčešće nepravilnosti po pitanju poštovanja bezbednosti i zdravlja na radu građevinskih radnika na teritoriji Severnobačkog okruga su neadekvatna obučenost radnika i nedostatak opreme, odnosno njihovo nekorišćenje.

Cilj današnje tribine je da se skrene pažnja preduzetnicima na nove zakonske propise u oblasti inspekcijskog nadzora. Ubuduće će akcenat biti na preventivnom delovanju i kontrolama na osnovu procene rizika.
- Inspektori će od 29. aprila ove godine biti u obavezi da prave procenu rizika, da izrade svoj plan aktivnosti. Inspekcije i inače imaju intenzivnu obuku u okviru svojih ministarstava za primenu novog Zakona o inspekcijskom nadzoru", rekao je načelnik Severnobačkog okruga Dragi Vučković.

Kazne za nepoštovanje zakonskih propisa u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu kreću se od 600.000 do milion dinara, ali po rečima Vučkovića, izricanje sankcija nije cilj, već se u godini preduzetništva teži davanju podrške zapošljavanju i uspostavljanju kvalitetnijeg dijaloga i partnerskog odnosa sa preduzetnicima.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

04.03.2016.

 

Maglai: Uzdignute glave i čistog obraza završavam ovaj period, a posle ćemo videti ko je gde na političkoj sceni Subotice

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai održao je danas konferenciju za medije tokom koje je rezimirajući rezultate ostvarene od preuzimanja funkcije gradonačelnika, ocenio uspešnim sve ono što je realizovano, a po njegovim rečima "Subotica postaje grad za život i za budućnost".

 

 

 

 

- Uspeli smo da pokrenemo i obezbedimo da se radovi na Narodnom pozorištu održavaju u kontinuitetu, rešili smo dosta pitanja vezanih za obnovu Sinagoge, puno se uradilo i na izgradnji kolektorske mreže, a i radovi na izgradnji Regionalne deponije idu dobrim intenzitetom. Grad je postao vlasnik nekoliko objekata i lokacija velike vrednosti koje ćemo u narednom periodu pokušati da obnovimo i privedemo nameni, rekao je Maglai i dodao da je i pored svega svestan da građani teško žive i da postoji određeno nezadovoljstvo, ne samo u našem gradu.

- Materijalna situacija sugrađana, u najvećem broju je veoma teška. Oni iz meseca, u mesec žive u egzistencijalno lošijoj situaciji. Činjenica je da je sve prisutniji svojevrsni egzodus naših sugrađana, ponajviše mladih, sposobnih i kvalitetnih koji napuštaju naš grad, a to nas posebno kao zajednicu pogađa - rekao je Maglai, ali takođe primećuje da se jedan deo stanovništva iz okolnih, ruralnih sredina doseljava u Suboticu. Takođe, ohrabren je podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, prema kojima je otvoreno skoro 4.600 novih radnih mesta u Subotici.

Po pitanju visokih računa Toplane, koji su izazvali veliko nezadovoljtvo korisnika daljinskog grejanja, Maglai kaže da treba sačekati stručno mišljenje i da će se nakon toga utvrđivati ko je odgovoran.

Na kraju mandata Maglai za sebe kaže da je od "slučajnog", postao nestranački gradonačelnik, a preostalo mu je da "uzdignute glave i čistog obraza završi ovaj period od mesec ipo, do dva meseca".

- A, posle ćemo da vidimo ko je gde na političkoj sceni Subotice, rekao je Maglai, a u vezi svoje eventualne kandidature na funkciju gradonačelnika, kaže da o tom treba da odluči Upravni odbor Mađarskog pokreta. Za ovu funkciju se kaže neće otimati, jer je kako kaže "veoma nezahvalna i problematična u ovom trenutku".
- U ovom trenutku preuzimati tu odgovornost, ni malo nije zahvalno. Ideš u sukob sa svima, koji su jaki na političkoj sceni Subotice, rekao je Maglai.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

04.03.2016.

 

Prijem za ambasadora Irana

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Nebojša Daraboš i predsednik Regionalne privredne komore Subotica Slobodan Vojinović, primili su danas, u Gradskoj kući, ambasadora Irana u Srbiji Madžida Fahimpura, sa saradnicima. Tokom srdačnog susreta razgovaralo se o uspostavljanju saradnje između lokalne samouprave i iranske ambasade i mogućnostima da kompanije iz Irana investiraju u naš grad.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Sagovornici su se složili da postoje brojne mogućnosti za uspostavljanje saradnje na međuregionalnom i međugradskom nivou dve zemlje, posebno u oblastima poljoprivrede (ratarstvo i voćarstvo), turizma, kulture i obrazovanja (razmena studenata).

Madžid Fahimpur je istakao da je Iran, posle ukidanja sankcija, započeo ubrzani privredno-ekonomski razvoj i da ova država namerava da uspostavi intenzivniju saradnju sa Republikom Srbijom i lokalnim samoupravama u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, privrednici iz Irana izrazili su spremnost da investiraju u Privrednu zonu „Mali Bajmok“ u Subotici i u turistički razvoj Palića, a zainteresovani su i za zakup poljoprivrednog zemljišta i saradnju sa stručnjacima koji bi pomogli u rešavanju problema vezanog za nedostatak vodnih resursa u Iranu.

Maglai i Fahimpur su konstatovali da je, u cilju stvaranja uslova za realizaciju konkretnih projekata, neophodno da se između subotičke lokalne samouprave i ambasade Irana u Beogradu kontinuirano razmenjuju iskustva.

Nakon prijema u Gradskoj kući, delegacija iranske ambasade posetila je fabriku „ATB Sever“.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

03.03.2016.

 

Nagrade za najbolje matematičare

 

 

Mladim matematičarima Subotice, koji su postigli najbolje rezultate u dosadašnjim ciklusima takmičenja u ovoj školskoj godini, predstavnici Grada su na današnjoj svečanosti u Velikoj većnici Gradske kuće uručili diplome i priznanja.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Ognjen Tešić, učenik petog razreda, osvojio je prvom mesto na gradskom takmičenju i pobedio sve ostale petake. Ana Marija Tumbas bila je najbolja među sedmacima. Oboje kažu da su se intenzivno spremali i da se sve može postići uz naporan rad i trud.

Predstavljanje uspešnih matematičkih talenata u našem gradu traje od 2006. godine i ovo je deseti put da im se na ovaj način ukaže pažnja, za rad i trud koji su uložili i uspehe koje su postigli.

Svaki uspeh mladih je ne samo njihov uspeh, već i uspeh ove zajednice, istakao je gradonačelnik Subotice, Jene Maglai.

Pred mladim subotičkim matematičarima je Republičko takmičenje za srednjoškolce, koje će se održati u Kraljevu, dok će za učenike osnovnih škola biti organizovano u našem gradu. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

03.03.2016.

 

Predstavljen novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju

 

 

Danas je u hotelu Galerija predstavljen novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Prvi Zakon iz ove oblasti usvojen je 2011. godine, a u decembru prošle godine Skupština Srbije usvojila je novi, koji stupa na snagu 1. jula.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

U odnosu na prethodni Zakon, izvršene su brojne izmene i ustanovljena je potpuno nova koncepcija izvršenja. Ministarstvo pravde zajedno sa Komorom izvršitelja, pokrenulo je niz panel diskusija na kojima prevashodno upoznaju izvršitelje, predstavnike sudstva i javnih i javno- komunalnih preduzeća o načinu primenjivanja donetog Zakona.

Novi Zakon, za razliku od prethodnog, uređuje postupak u kome sudovi i javni izvršitelji prinudno namiruju potraživanja izvršnih poverilaca, postupak obezbeđenja potraživanja i položaj javnih izvršitelja. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

02.03.2016.

 

Održan zbor građana MZ Prozivka zbog visokih računa za grejanje

 

 

Više od stotinu stanovnika MZ Prozivka okupilo se večeras u holu OŠ „Sonja Marinković“ kako bi dobilo objašnjenje zbog čega je došlo do visokih januarskih računa za grejanje. Žustra rasprava između revoltiranih građana i rukovodstva JKP „Subotička toplana“ trajala je više od dva sata.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Pored predstavnika „Subotičke toplane“, zboru građana prisustvovali su i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i gradski ombudsman Zlatko Marosiuk.
Zaštitnik građana je do sada primio oko šest stotina primedbi građana, što pojedinačnih, što putem peticije i prikupljenih potpisa skupštine stanara.
- Grad će angažovati sudske veštake koji će izaći na teren, proveriti sve što treba i utvrditi činjenično stanje. Videćemo da li je i gde je nastao propust i šta je dovelo do ovakve situacije sa visokim računima za grejanje – rekao je Zlatko Marosiuk.
Direktor „Subotičke toplane“, Dervo Ahmetović, uzalud je pokušavao da objasni da su na visoke račune, između ostalog, uticale niske temperature u januaru (devet ledenih dana i prosečna mesečna temperatura oko nule), ali i obračun po jednotarifnom sistemu.
- Jednotarifni sistem uveden je na zahtev grada u januaru 2015. godine, ne našom voljom, nego odlukom osnivača. Sada će se ponovo primenjivati dvotarifni sistem i kada budete uporedili mart ove godine i isti mesec 2014. videćete da će iznos biti približno isti - objašnjavao je Dervo Ahmetović. - Gas jeste pojefitnio ali je skoro za sto odsto poskupela cena pristupa energentu, što opet nije naša odluka već distributera gasa. Naše je da brinemo do podstanice, sve ostalo u zgradi je unutrašnja instalacija i o njoj brinu građani, a ona često nije adekvatna. Sve što kažem može se proveriti, a čućemo i šta će reći sudski veštaci.
Objašnjenja, međutim, nisu umirila razbesnele građane, koji su tvrdili da su im računi za nekoliko hiljada dinara viši u odnosu na prošli januar. Vika i galama u više navrata prekidala je izlaganje i direktora i građana, a najviše negodovanja, potom i smeha, izazvalo je objašnjenje direktora da je januar bio najhladniji u proteklih pet godina.
Stanovnici MZ Prozivka su tražili objašnjenje za očitavanje stanja na podstanicama, temperaturi koju one dostižu, ko plaća za stanove koji su isključeni, ali i zbog čega se mora plaćati elaborat za isključenje sa sistema daljinskog grejanja, ukoliko ne postoji potpisan ugovor između „Subotičke toplane“ i građana. Takođe, predlagali su da se uvede naplata po kvadratnom metru.

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

26.02.2016.

 

Otvorena izložba "Slobodno zidarstvo u Srbiji"

 

 

U Savremenoj galeriji je otvorena izložba „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2016“, na kojoj su prikazani istorijski razvoj, simboli masonstva i značajne ličnosti. Organizatori izložbe su Regularna velika loža Srbije i Savremena galerija.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Izložba, autora Miroljuba Filipovića, predstavlja pokušaj da se široj javnosti predstavi slobodno zidarstvo, kao kulturni fenomen sa dugom tradicijom u Srbiji, u cilju rušenja predrasuda o masonima kao tajanstvenoj grupi, kroz doprinose slavnih masona.

- Neznanje stvara predrasude, a one rađaju nasilje. Ova izložba bi trebalo da te predsrasude za koje znamo da postoje, na jedan pristojan, prihvatljiv i normalan način komuniciranja razreši. Braća su iznela dosta podataka o masonima sveta i naših prostora. Masoni su ljudi koji pokušavaju da spoznaju sebe i imaju samo jednog neprijatelja, samog sebe, rade u intesu svoje države i društva i nastoje da budu bolji ljudi. Masoni nisu tajno društvo, masoni imaju rituale u pokušaju spoznaje samog sebe, koji predstavljaju deo tajne, ali nisu tajno društvo. Zato smo i izneli „hram“ pred vas da vidite da mi verujemo u Boga, da je Biblija ispred nas. Na izložbi možete videti istaknuta imena srpske masonerije u prošlosti, to su najveće perjanice srpskog duha, kulture i politike - kaže asistent Velikog majstora, Tahir Hasanović.
Na izložbi je predstvljen i deo eksponata, koji je priložila Simbolička velika loža Mađarske, kako bi ukazali na jedinstvo pokreta svetskih razmera. Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik, Jene Maglai.
- Mislim da je ovo jedna od retkih prilika da Subotičani upoznaju istoriju masonerije, ciljeve i principe rada. Sve što je na izložbi predstavljeno trebalo bi zaista da dopre do naših umova, kako bi usvojili mnogo dobrih načela, koje nam je Velika loža ukazala - istakao je Jene Maglai.

Izložba će biti otvorena do 11. marta, a posebnost izložbe u odnosu na ostale gradove u Srbiji u kojima je priređena, predstavlja odeljak posvećen Subotici.
- U sklopu izložbe imaćemo i predavanje našeg kolege istoričara, Mirka Grlice, koji će govoriti o počecima slobodnog zidarstva u našem gradu. Ako Subotičani posete izložbu, biće suočeni sa jednim sadržajem, koji je možda nepoznat, ali smo pokušali da ga približimoi preko onoga što se dešavalo u našem gradu - izjavila je direktorka Savremene galerije, Nela Tonković. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

25.02.2016.

 

Sporazum između Subotice i Kiškunhalaša

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i gradonačelnik Kiškunhalaša Robert Fulep, potpisali su danas sporazum o saradnji između ova dva grada. Dva gradonačelnika su ovom prilikom istakla da se sada stvara i pravna osnova za još tešnju saradnju.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Osim što su geografski blizu – Suboticu i Kiškunhalaš vezuje i saradnja od pre koja je sporazumom i ozvaničena, a predstavljaće dobar temelj za budućnost, pogotovo u pogledu zajedničkog konkurisanja za fondove Evropske unije.

Gradonačelnika Kiškunhalaša izrazio je nadu u još bolju saradnju između dva grada.

Maglai je ovom prilikom dobio poklon od svog mađarskog kolege, i to grb Kiškunhalaša izrađen od jedinstvene halaške čipke. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

25.02.2016.

 

Prekinuta 38. sednica Skupštine grada

 

 

Na 38. sednici Skupštine grada Subotice došlo je do prekida sednice usled nedostatka kvoruma. Nakon pauze od pet minuta i nemogućnosti da se, takođe zbog nedovoljnog broja odbornika, zasedanje nastavi, sednica je definitivno prekinuta, a odbornici će o njenom nastavku biti obavešteni pismenim putem. Do prekida sednice došlo je kod 26. tačke dnevnog reda, uoči izjašnjavanja odbornika o donošenju Rešenja o razrešenju i imenovanju predsednika Saveta za zdravlje. Na dnevnom redu današnje sednice ukupno je bilo 28 tačaka, a od 25 razmatranih Skupština je usvojila 23 tačke dnevnog reda.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Odbornici nisu doneli Rešenje o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog preduzeća „Palić-Ludaš” Palić za 2016. godinu (devet glasova za, četiri protiv, 27 uzdržano) i Zaključak o usvajanju Godišnjeg narativnog izveštaja o realizaciji aktivnosti Kancelarije za mlade grada Subotice za 2015. godinu (sedam glasova za, osam protiv, 23 uzdržano).

Odbornici su podržali Odluku o usvajanju Lokalnog akcionog plana zapošljavanja (LAPZ) za 2016. godinu za grad Suboticu. Na osnovu Nacionalne strategije zapošljavanja za period od 2011. do 2020. godine i Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja, koje donosi Vlada Srbije, definisani su sledeći prioriteti: podsticanje zapošljavanja i socijalnog uključivanja teže zapošljivih lica, razvoj socijalnog preduzetništva i podrška regionalnoj i lokalnoj politici zapošljavanja.

Lokalna samouprava dobija novu ulogu koja podrazumeva implementaciju centralne politike zapošljavanja na lokalnom nivou, uvažavajući karakteristike lokalnog okruženja. Pravni osnov za donošenje dokumenta je Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Statut grada Subotice. LAPZ za 2016. godinu definiše ciljeve i prioritete politike zapošljavanja na lokalnom nivou i utvrđuje program i mere koje će se realizovati kako bi se dostigli postavljeni ciljevi i omogućilo održivo povećanje zaposlenosti.

Posle uspešne realizacije LAPZ za 2011. godinu, zahvaljujući kome je otvoreno 56 novih radnih mesta, LAPZ za 2012. godinu (99) i LAPZ za 2013. godinu (127), Savet za zapošljavanje grada Subotice pristupio je izradi ovog dokumenta za 2014. godinu. Zahvaljujući Lokalnom akcionom planu zapošljavanja za 2014. godinu zaposlenje je pronašlo 113 osoba (98 putem mere Javni radovi i 15 kroz meru – subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta), a putem LAPZ za 2015. godinu posao su našla 84 naša sugrađana.

U budžetu grada Subotice planirano je 16 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja koja bi trebalo da budu realizovana u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2016. godinu.

Odbornici su usvojili Odluku o izmeni Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu i Odluku o mreži dečjih vrtića u ustanovama na teritoriji grada Subotice, kao i rešenja o davanju saglasnosti na dopunu Statuta JKP „Suboticagas“ i izmenu Statuta JKP „Parking“.

Doneto je i rešenje o imenovanju direktora Istorijskog arhiva Subotica, a data je i saglasnost na programe poslovanje za 2016. godinu za 12 javnih i javno komunalnih preduzeća i dva društva sa ograničenom odgovornošću: d.o.o. za upravljanje razvojem turističkog prostora „Park Palić” Palić i d.o.o. za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija” Subotica.

Usvojen je, takođe, Program korišćenja sredstava Fonda za zaštitu životne sredine grada Subotice za 2016. godinu, donet Zaključak o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Subotice Mirane Dmitrović i verifikovan mandat odbornika Dragana Andrića.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.02.2016.

 

Dunkermotoren otvorio novu proizvodu halu

 

 

U Privrednoj zoni Mali Bajmok Dunkermotoren je svečano otvorio novu proizvodu halu površine 900 kvadratnih metara, u kojoj se puštaju u pogon dve nove proizvodne linije, što će stvoriti uslove za nova zapošljavanja.

 

 

 

 

Slobodna zona Subotica investirala je 42 miliona dinara u izgradnju nove hale, koju rentira globanom proizvođaču mikro i malih elektromotora širokog spektra primene, a nove proizvodne linije u danas otvorenoj hali će uposliti još dvadesetak Subotičana.
- Možda to ne izgleda spektakularno, ali ja ću vam reći da smo mi prošlu godinu završili sa 90 zaposlenih, ovu godinu započeli sa 130, a sada smo na 140 zaposlenih. To je tipična nemačka kultura poslovanja. Polako, ali sigurno i kao kruna toga pristupa je upravo ova hala u kojoj ćemo proizvoditi kompresore za tržište Engleske. A, što je interesantno prvo ćemo povući određene proizvode iz sestrinske firme iz Severne Karoline. Takođe bih istakao i specifičnost da smo možda i jedini u okruženju koji imamo razvoj najnovijih tehnologija na čijem razvoju učestvuje naše znanje. Dakle mi ne izvozimo samo motore, mi izvozimo i naše znanje širom sveta, rekao je generalni direktor Dunkermotoren Subotica, Slobodan Anić.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.02.2016.

 

Amabasador Švedske posetio Severnobački upravni okrug

 

 

Amabasador Švedske u Srbiji Krister Asp sa saradnicima, posetio je Suboticu u sklopu Međunarodnog projekta između lokalnih samouprava Sandvikena u Kraljevini Švedskoj i Grada Subotice.

 

 

 

 

Poseta Severnobačkom upravnom okrugu je upriličena povodom rada na projektu podrške preduzetništvu koju sprovode Sandviken i Subotica.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.02.2016.

 

Saradnja Subotice i Sandvikena

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Nebojša Daraboš primili su delegaciju Opštine Sandviken iz Švedske, koju predvodi Peter Šenstrom, predsednik Opštine Sandviken.

 

 

 

 

Tema današnjeg sastanka bila je nastavak zajedničke saradnje grada Subotice i Opštine Sandviken na projektima razvoja preduzetništva u Subotici, na osnovu prakse i iskustava u Švedskoj.

 

Saradnja Subotice i Sandvikena, između ostalog ogledaće se i u zajedničkim projektima za koje se očekuju sredstva iz evropskih fondova u oblasti preduzetništva, naučnog stvaralaštva i privrednog razvoja.

- Jedan od projekata je pitanje mladog preduzetništva. Planiramo da vidimo kako možemo napraviti projekat da animiramo naše srednjoškolce vezano za preduzetništvo. Drugi projekat predviđen je za železnički robni transport koji je interesantan za obe strane, a postoje još neke teme koje smo pokrenuli i koje su nam interesantne za realizaciju, rekao je gradonačelnik Maglai.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.02.2016.

 

Izdavanje elektronskih u Regionalnoj privrednoj komori Subotica

 

 

 

 

Regionalna privredna komora Subotica obaveštava sve zainteresovane podnosioce zahteva za izdavanje Kvalifikovanog elektronskog sertifikata da će RPK Subotica izdavati ove sertifikate u subotu, 27.02. i nedelju, 28.02., u periodu od 09,00 – 12,00 časova.

Regionalna privredna komora Subotica će izdavati sertifikate koje je PKS izradila i dostavila RPK Subotica.

RPK Subotica se nalazi na adresi Senćanski put 15.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.02.2016.

 

DRI kontroliše finansije Subotice za 2015. godinu

 

 

 

 

Državna revizorska institucija počela je reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja Grada Subotica za 2015. godinu.

Subotica je jedna od 26 subjekata u kojima, u skladu sa Programom revizije za 2016. godinu, revizori sprovode reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2015. godinu.

DRI u skladu sa Programom revizije za 2015. godinu sprovodi i dve revizije svrsishodnosti poslovanja:"Sopstveni prihodi direktnih i indirektnih korisnika budžeta Republike Srbije prema Zakonu o budžetskom sistemu" i "Opravdanost formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih radnih tela u javnom sektoru", navedeno je u saopštenju Državne revizorske institucije.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.02.2016.

 

Odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou

 

 

Predstavnici Vlade Srbije i srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj, sastali su se sinoć u sedištu Severnobačkog okruga. Povod sastanka bio je obnavljanje rada Mešovite međuvladine komisije Srbije i Mađarske, nakon pet godina pauze.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Vlada Mađarske je 9. februara donela Odluku o finansiranju nekih od kapitalnih projekata srpske zajednice, kao što je objekat Srpske pravoslavne crkve i obrazovnih i kulturnih ustanova. To svakako znači korak napred u poboljšanju položaja Srba koji žive u Mađarskoj. Još uvek je nerešeno pitanje zahteva za proširenje kulturne i prosvetne autonomije, medija i smeštaja dece u predškolskim ustanovama. Ipak, Ljubomir Aleksov, zastupnik srpske nacionalne zajednice u mađarskom parlamentu, ističe da je položaj ove zajednice u Mađarskoj jedan od najsređenijih u regionu, te da je naš severni sused u poslednjih nekoliko godina učinio mnogo da se unapredi status svih zakonom priznatih manjina.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da su Srbi, bez obzira na to gde žive, deo razloga zbog kojih Vlada Srbije želi da ima najbolje moguće odnose sa svima u okruženju te da su oni sa Mađarskom sada na najvišem nivou.

Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavio je sednicu Mešovite međuvladine komisije u aprilu u Subotici, na kojoj će se razgovarati o konkretnim rešenjima najznačajnijih pitanja srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj. Sednici će prethoditi sastanak sa predstavnicima Vlade Mađarske ali i mađarske nacionalne zajednice u Srbiji.

Ivanišević je najavio da će u budžetu za narednu godinu biti predviđena sredstva za podršku projektima srpske zajednice u Mađarskoj, koja broji oko 10.000 ljudi. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

23.02.2016.

 

Otežan rad u Dečjem dispanzeru

 

 

 

 

Zbog radova na zgradi Dečjeg dispanzera u ulici Đure Đakovića 14, privremeno su otežani uslovi organizacije rada Službe za zdravstvenu zaštitu dece, ali sva deca biće primljena i pregledana, saopšteno je danas iz Doma zdravlja Subotica uz apel roditeljima za razumevanje i saradnju.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece obezbeđuje potpunu zdravstvenu zaštitu žena i dece do završene srednje škole, omladine, trudnica i porodilja. Sprovodi vakcinaciju prema programu obavezne imunizacije stanovništva, kao i obavlja preventivne zdravstvene zaštite dece do završene srednje škole i žena u vezi sa trudnoćom i porođajem i materinstvom.

Za više informacija pozovite 024/536-136.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.02.2016.

 

Humanitarno veče "Subotica ljulja srcem"

 

 

 

 

U organizaciji Doma za decu „Kolevka“ u subotu 27. februara u hotelu Patria biće organizovano humanitarno veče pod nazivom „Subotica ljulja srcem“ u saradnji sa sportskim klubovima i humanitarnim radnicima. U okviru programa održaće se aukcija sportskih rekvizita i prodaja izloženih radova dece iz „Kolevke“. Prikupljena sredstva biće namenjena izgradnji igrališta u dvorištu Doma za decu „Kolevka“ i za kupovinu nameštaja u Dnevnom boravku za odrasla lica u Banijskoj ulici. Svi zainteresovani koji žele da učestvuju na humanitarnoj večeri mogu se javiti na telefon 541-681 do četvrtka, 25. februara. Cena karte je 3.500 dinara, a sva sredstva će biti uplaćena na žiro račun Doma za decu „Kolevka“.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.02.2016.

 

Filmska radionica na Otvorenom univerzitetu

 

 

Filmska škola Otvorenog univerziteta u Subotici poziva sve zainteresovane ljubitelje filma uzrasta od 15 do 25 godina da steknu i usavrše osnovno znanje o filmu.

 

 

 

 

Tokom trajanja filmske radionice polaznicima će se kroz teorijski i praktičan rad pružiti neophodna znanja iz oblasti filmske režije, pisanja scenarija, montaže, kamere, rasvete i snimanja zvuka.

Pod mentorstvom filmskog reditelja Sabolča Tolnaija i reditelja dokumentarnih filmova Zoltana Šifliša polaznici će zajednički raditi na stvaranju sopstvenih filmskih projekata koji će kasnije biti predstavljeni široj javnosti.

Uz Tolnaija i Šifliša, znanja iz pojedinih oblasti filmske tehnike prenosiće i Silard Antal (režija), Akoš Kovač (kamera, rasveta), Darko Maletin (montaža), Gabor Ripli (zvuk) i drugi gostujući predavači. Uz opremu koju poseduje Otvoreni univerzitet (3 Digitalne kamere HD rezolucije, 2 montažne jedinice, set rasvete, snimače zvuka i ostalo) akcenat će se staviti na praktičan rad na stvaranju filmskih projekata.

Za učešće u školi filma potrebno je poslati sledeće podatke:

Kratka biografija
Razlozi za prijavljivanje u školu filma
Dosadašnja iskustva na polju filma (ukoliko postoje)

Prijave se mogu poslati do petka, 26. februara, na e-mail eurocinema@openunsubotica.rs

Prvi sastanak polaznika Filmske škole biće održan u subotu 27. februara u prostorijama Filmskog kluba i škole filma u prizemlju Otvorenog univerziteta (ulaz sa leve strane) od 11 časova.

Radionica Filmske škole na Otvorenom univerzitetu je besplatna za sve polaznike i ostvarena je u saradnji sa Gradom Subotica.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

19.02.2016.

 

Započeo Karavan omladinskog preduzetništva

 

 

Privredna komora Srbije, Regionalna privredna komora Subotica i Privredni forum mladih, u saradnji sa Studentskom konferencijom univerziteta Srbije i uz podršku Ministarstva privrede Republike Srbije, organizovali su "Karavan omladinskog preduzetništva – Privredni forum mladih 2016" .

 

 

 

 

Cilj "Karavana omladinskog preduzetništva – Privredni forum mladih 2016" je da se mladi širom teritorije Republike Srbije u „Godini preduzetništva" edukativnim i informativnim programom upoznaju sa mogućnostima i izazovima osnivanja i uspešnog vođenja sopstvenih preduzeća, što će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, smanjiti njihovu nezaposlenost i doprineti jačanju privrede Srbije.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

18.02.2016.

 

Radovi na adaptaciji objekta Politehničke škole

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja Blaško Stantić i direktor Politehničke škole Subotica Iso Planić, obišli su radove na adaptaciji objekta Politehničke škole, u Harambašićevoj broj 4, gde su adaptirane četiri učionice, toaleti i kotlarnica.

 

 

 

 

Grad je 2014. godine Politehničkoj školi dao na korišćenje objekat u Harambašićevoj broj 4. Prošle godine je iz gradskog budžeta opredeljeno 6,5 miliona dinara, a ove godine 4,8 za adaptaciju objekta. Po rečima gradonačelnika rekonstrukcija ovog objekta će biti nastavljena i naredne godine. Pored radova koji su izvršeni preko javnog tendera, u adaptaciji su učestvovali i učenici Politehničke škole.

- Zadovoljan sam onim što vidim. Ovo su lepe nove učionice, mislim da se učenici u njima dobro osećaju. S druge strane, ko god bude upravljao gradom u narednom periodu, moraće da se posveti reformi srednjeg stručnog obrazovanja koje treba da se prilagodi privredi, rekao je gradonačelnik Subotice Jene Maglai, prilikom obilaska radova na adaptaciji objeka Politehničke škole, u kom oko 200 učenika grafičke i građevinske struke pohađa praktičnu nastavu.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

17.02.2016.

 

Niže cene gasa

 

 

 

 

Cena gasa za poslovne potrošače smanjena je u januaru, u odnosu na prethodni mesec obračunata cena za ovaj energent je 3,48 dinara manja, što će značajno umanjiti januarske račune. Kod ovih korisnika, za tekuću godinu, utvrđen je i novi tarifni element „kapacitet“, po mestima isporuke, na bazi ostvarene maksimalne dnevne potrošnje u 2015. godini.

Od januara prošle godine, kada je prosečna prodajna cena gasa iznosila 51,70 dinara po m3 (bez PDV-a), najnovija prodajna cena iznosi, zavisno od veličine potrošača, u proseku 35,56 dinara po m3 (bez PDV-a). Kumulativno posmatrano, za godinu dana, pad cene gasa za ovu vrstu potrošača bio je preko 31%. Po signalima sa svetskog tržišta i nadležne Agencije za energetiku, realno je očekivati da će se u prvoj polovini ove godine, kod svih korisnika, cena gasa i dalje smanjivati, navedeno je u saopštenju JKP "Suboticagas".

 

Izvor: Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

17.02.2016.

 

Opšta bolnica Subotica dobila akreditaciju

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Predstavnici Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije uručili su danas sertifikat o akreditaciji Opšte bolnice Subotica direktoru ove zdravstvene ustanove, dr Goranu Bićaninu. Subotička Opšta bolnica dostigla je visoki stepen usaglašenosti sa standardima i dobila akreditaciju na period od 3 godine. Proces započet oktobra meseca 2013. godine sklapanjem ugovora sa agencijom, završen je danas svečanom dodelom akreditacije.

Dobijanjem sertifikata o akreditaciji postignut je krajnji cilj realizacije vizije, misije i strateškog cilja svih zaposlenih u Opštoj bolnici. Priznanje je samo jedan od procesa u opredeljenju zdravstvene ustanove ka kontinuiranom unapređenju obavljanja zdravstvene zaštite....dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_________________________________________________________________________________

 

13.02.2016.

 

Centri za socijalni rad dobili vozila

 

 

Ministar Aleksandar Vulin uručio je danas u Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ ključeve automobila namenjenih centrima za socijalni rad na teritoriji Vojvodine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Donacije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobili su centri u Subotici, Kikindi, Bačkoj Palanci, Šidu i Sremskoj Mitrovici. Za nabavku vozila, resorno ministarstvo izdvojilo je oko devet miliona dinara.

- Ovo će sigurno biti godina koja će biti zapamćena po najvećim ulaganjima u socijalnu zaštitu. U protekle dve godine uloženo je milijardu i 447 miliona dinara u institucije socijalne zaštite u celoj republici, više nego u proteklih deset godina. Cilj nam je da se proces dobijanja odgovarajućih dozvola sprovede do kraja godine, ili da sa bar privede kraju, za šta prethodne vlade nisu imale snage. Kvalitet usluga mora da bude isti u Subotici i u Surdulici, kako u domovima za stare, tako i u domovima za osobe sa invaliditetom, dnevnim boravcima. Štedelo se na svemu, ali ne na ulaganjima u sistem socijalne zaštite, istakao je ministar Aleksandar Vulin.

Centrima za socijalni rad vozila su značajna kako bi što brže stigli do korisnika.

- Subotica se prostire na više od hiljadu kvadratnih kilometara i vozilo je neophodno za rad sistema koji brine o korisnicima na terenu, rekla je direktorka subotičkog Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac.

Ministarstvao rada je uložilo oko 18 miliona dinara u Dom „Kolevka“, čime je završena kompletna termoizolacija i opremljene su kuhinja i vešeraj.

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

13.02.2016.

 

Kolo srpskih sestara uskoro dobija licencu

 

 

Kolo srpskih sestara u Subotici planira projekat brige o staračkim i samačkim seoskim domaćinstvima, a danas im je stigla i vest da će uskoro dobiti licencu za pružanje usluga socijalne zaštite.

 

 

 

 

Foto: Subotica.com

 

Po rečima ministra Aleksandra Vulina, ustanove poput Kola srpskih sestara su značajan partner ministarstvu.

- Subotičko Kolo srpskih sestara se fokusiralo na pomoć staračkim domaćinstvima, kojih je zaista puno, a oni su često i zaboravljeni i zanemareni. Znamo da je prirodno okruženje najbolje za sve ljude u godinama, a na ovaj način oni će biti u svojim domovima i imati svu potrebnu pomoć. Kolo je konkurisalo i uskoro će dobiti odgovarajuću licencu za rad, rekao je Aleksandar Vulin i zahvalio se članicama Kola na plemenitosti.

Prema projektu, za koji su konkurisale na konkursu lokalne samouprave, članice Kola srpskih sestara će pomagati meštanima Starog i Novog Žednika i Tavankuta.

- Obilazićemo staračka i samačka domaćinstva i pružati im svaki vid pomoći u kući, jer su to ljudi kojima niko danima ne zakuca na vrata. To ćemo raditi volonterski a ukoliko dobijemo sredstva od našeg grada moći ćemo i da zaposlimo nekoga. Kada dobijemo licencu, moći ćemo da pružimo medicinsku pomoć, kućnu negu, angažujemo medicinske sestre i negovateljice, rekla je Mirjana Salatić, potpredsednica Kola srpskih sestara.

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

12.02.2016.

 

Kompaniji „Contitech Fluid Serbia“ bez naknade ustupljeno zemljište

 

 

U gradskom Medija centru gradonačelnik Subotice Jene Maglai i direktor kompanije „Contitech Fluid Serbia“ d.o.o. iz Subotice, Živko Topalović potpisali su Ugovor o otuđenju od preko 25.000 kvadrata građevinskog zemljišta u javnoj svojini, u Malom Bajmoku kog grad bez naknade ustupa ovoj kompaniji. „Contitech Fluid Serbia“ planira da u proširenje fabrike koje treba da započne već na proleće, investira oko 20 miliona evra.

 

 

 

 

- Čestitam Subotici kao lokalnoj samopuravi što je pokazala da može ispratiti ovakvu vrstu projekata, ne samo što se tiče izgradnje fabrike nego i infrastrukturnih preduslova i kvalifikovane radne snage. To sve Subotica nudi i to su između ostalog razlozi zbog kojih se odlučujemo da ovde proširujemo proizvodnju, rekao je direktor kompanije „Contitech Fluid Serbia“, Živko Topalović u obraćanju medijima.

 

„Contitech Fluid Serbia“ je sa uspehom završio prvu fazu projekta i trenutno zapošljava 600 ljudi, a po rečima direktora kompanije Živka Topalovića, do kraja 2018. godine planiraju zapošljavanje još oko 500 ljudi.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, finansijski direktor kompanije „Contitech Fluid Serbia“, Janoš Šanta i Ivan Saveljić, direktor JP „Privredno-tehnološki parkovi Subotica“.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

12.02.2016.

 

Humanitarna akcija za pomoć socijalno ugroženim porodicama

 

Veliki broj građana i firmi učestvovao je u humanitarnoj akciji za pomoć socijalno ugroženim porodicama koja je, na inicijativu Kluba mladih roditelja Kancelarije za mlade i Centra za socijalni rad, juče održana u Novoj opštini.

 

 

 

 

Prvog dana humanitarne akcije prikupljeni su, kako zimska, tako i letnja garderoba za decu, igračke, pelene, sredstva za ličnu higijenu, kao i jedna dečja kolica.

- Veoma sam zadovoljna odzivom građana, a posebno me obradovalo što su humanost pokazale sve generacije. U akciji su učestvovali kako penzioneri, tako i naši mladi sugrađani - kaže Dejana Baltes, koordinatorka Kancelarije za mlade.

Ideja za organizovanjem akcije, sa ciljem pružanja pomoći deci i mladima do 16 godina iz porodica slabijeg materijalnog stanja, potekla je od članice Kluba mladih roditelja KZM, Aleksandre Radulović. Podršku organizaciji akcije pružio je i Centar za socijalni rad, koji će prikupljenu pomoć uručiti porodicama na osnovu spiska najugroženijih porodica.

Drugi deo akcije će biti održan danas (12. februar) od 16 do 20h, u sali broj 6 Nove opštine.

- Želela bih da pozovem građane da se priključe akciji i ukoliko imaju mogućnost da donesu sredstva za ličnu higijenu, kao i nekvarljive namirnice, jer to je ono što zaista nedostaje našim sugrađanima u stanju socijalne potrebe - kaže Dejana Baltes.

Klub mladih roditelja ima desetak članova, okupljenih oko ideje unapređenja roditeljstva. U okviru Kancelarije za mlade Grada Subotica Klub vodi psiholog Maja Gabrić Stipić.

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

11.02.2016.

 

Maglai: Kolektor II će biti završen pre roka

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai, pomoćnica gradonačelnika zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine, Maria Kern Šolja i direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija“, Valeria Tot Godo, obišli su radove na Kolektoru II, koji se izvode u okviru realizacije Projekta unapređenja vodnih sistema grada Subotice, koji su započeli pre nešto više od godinu dana, a finansira ih EBRD sa oko 5.5 miliona evra.

 

 

 

 

Radovi na izgradnji Kolektora II na Karađorđevom putu završeni su dvadesetak dana pre roka, a u završnoj fazi su radovi na Bajskom putu. Po rečima gradonačelnika u ponedeljak će biti otvorena za saobraćaj i ulica Petefi Šandora.

- Zadovoljni smo dinamikom i drugih radova, tako da će svi radovi koji su predviđeni u prvoj fazi realizacije projekta, biti završeni do juna ove godine, čak pola godine pre roka. Pri kraju su radovi na izgradnji Kolektora II i centralnog magistralnog vodovoda, a pre toga je završen Kolektor VII, dok je na povezu istočnog i zapadnog magistralnog vodovoda obavljena polovina posla, rekao je gradonačelnik Jene Maglai prilikom obilaska radova pored raskrsnice na Trgu kralja Tomislava i Karađorđevog puta.

Po njegovim rečima najduže će trajati radovi na Trgu žrtava fašizma, gde će Toplana vršiti zamenu toplovodnih cevi.

 

Direktorka JKP „Vodovod i kanalizacija“ Valeria Tot Godo je u izjavi za medije rekla da je u ponedeljak raspisn međunarodni tender za izgradnju Fabrike vode 2 koja bi po njenim rečima, gradu trebala da obezbedi dovoljne količine kvalitetne pijaće vode od 2018. godine.

Projektovana vrednost ove investicije je tri miliona evra, a po rečima gradonačelnika Maglaija, njegova očekivanja su da će na tom tenderu biti postignuta niža cena od projektovane.

 

Izvor: Super-info.rs

 

_________________________________________________________________________________

 

11.02.2016.

 

Održana tribina "Dobra uprava u Srbiji - stanje i perspektive"

 

 

Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti“ organizovalo je sinoć u prostorijama Klajn hausa interaktivnu tribinu pod nazivom „Dobra uprava u Srbiji – stanje i perspektive“.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Tribina je održana sa ciljem pokretanja dijaloga na temu transparentnosti i odgovornosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Srbiji , borbe protiv korupcije, uloge šire društvene zajednice u tom procesu kao i cene koju „plaća“ pojedinac kada se uhvati u koštac sa sistemom. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_________________________________________________________________________________

 

08.02.2016.

 

Dragan Božinović: Suboticagas ostvario rekordne rezultate u 2015. godini

 

 

Po rečima direktora JKP "Suboticagas" Dragana Božinovića, ovo javno - komunalno preduzeće je u protekloj godini ostvarilo rekordne rezultate, kakvi nisu zabeleženi od osnivanja Suboticagasa.

 

 

 

 

- Ostvarena je dobit od 54 miliona dinara, odnosno u neto iznosu od oko 45 miliona dinara. To je najveća dobit koju je ovo preduzeće ostvarilo od svog osnivanja do danas, kaže Božinović, ističući da do ovako visoke dobiti preduzeće nije došlo uz povećanje prihodovne strane, čak je po njegovim rečima došlo i do umanjenja prihoda od desetak procenata, s obzirom da je tokom godine dolazilo do rapidnog pojeftinjenja gasa u iznosima od preko 20 procenata, te on tvrdi da je ovako visoka dobit ostvarena uštedama na rashodovnoj strani.

 

Akcija besplatnih priključenja se nastavlja i tokom ove godine, ali Božinović apeluje na zainteresovane građane da se za besplatan priključak prijavljuju tokom prva dva kvartala godine, kako bi do početka grejne sezone imali vremena prikupiti svu neophodnu dokumentaciji, nakon čega bi usledili radovi na samom priključenju.

 

Kada je reč o investicijama planiranim za tekuću godinu, pored besplatnih priključenja u planu je završetak palićke obilaznice Senćanski put, gde se ranijih godina radilo na deonicama od 700 do 1000 metara, dok je za ovu godinu u planu završetak kompletne trase dužine od 8 kilometara, kako bi se naredna godina dočekala sa trasom koja je spremna da snabdeva gasom i usputne korisnike na palićkoj obilaznici i sve potencijalne korisnike koje predviđa Master plan na Paliću.

 

Po pitanju naplate, Božinović kaže da se naplata u iznosu na realizaciju kreće na nivou od 90 posto, a da su regulisana dugovanja neplatiša iz segmenta velikih potrošača. Građanstvu se i dalje izlazi u susret da za izmirenje svojih dugovanja koriste mogućnost reprograma.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

06.02.2016.

 

Održan komemorativni skup povodom smrti Jožefa Kase

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je održan komemorativni skup povodom smrti Jožefa Kase (1945-2016), bivšeg gradonačelnika Subotice i vicepremijera u Vladi Zorana Đinđića.

 

 

 

 

Foto: B. Vučković

 

Grad Subotica, na čijem čelu je bio od 1989. do 2001. godine, od njega se oprostio komemorativnim skupom u Velikoj većnici Gradske kuće.

- Jožef Kasa je najveći gradonačelnik u novijoj istoriji grada i svojim radom stekao je mesto među najznačajnijim građanima. Ostale su legende o njegovoj naravi, o tvrdoglavim odlukama da se uhvati u koštac sa problemima i preuzme obaveze koje drugi nisu smeli – podsetio je gradonačelnik Jene Maglai.

Skupu su pored porodice prisustvovali i njegovi nekadašnji politički saborci ministar Rasim Ljajić, državni sekretar Nenad Ivanišević, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Nenad Čanak i Bojan Kostreš, Nebojša Malenković, Saša Vučinić, Petar Kuntić... Skupu nije prisustvovao vrh Saveza vojvođanskih Mađara, čiji je bio dugogodišnji predsednik.

- Jožef Kasa je u teškim trenucima u modernoj političkoj istoriji za Srbiju i za celu mađarsku zajednicu uvek bio u prvim redovima i mislim da mu se za života nismo dovoljno odužili – istakao je Žarko Korać, opraštajući se od prijatelja i političkog kolege.

Jožef Kasa sahranjen je danas na Bajskom groblju u Subotici. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_____________________________________________________________________________

 

05.02.2016.

 

Dvodnevni seminar u Politehničkoj školi

 

 

U Politehničkoj školi danas su počeli Dani građevinarstva, dvodnevni seminar za stručno usavršavanje nastavnika građevinske struke i građevinskih inženjera Srbije. Seminar je organizovan u saradnji sa Građevinskim fakultetom u Srbiji.

 

 

 

 

Foto: TV Subotica

 

Seminar je namenjen nastavnicima stručnih predmeta na području rada geodizije i građevinarstva, odnosno građevinskim inženjerima i arhitektama. Jedna od tema koja će zauzeti značajnu ulogu na seminaru je beton, ali će učesnici biti upoznati i sa novim eurokodovima čija se primena u građevinarstvu očekuje do kraja godine. ...dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

_____________________________________________________________________________

 

04.02.2016.

 

Komemorativni skup u znak sećanja na bivšeg gradonačelnika Subotice Jožefa Kasu

 

U znak sećanja na Jožefa Kasu, bivšeg gradonačelnika Subotice, u ime grada, u organizaciji lokalne samouprave, u subotu 6. februara 2016. godine, u 11,00 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće, biće održan komemorativni skup.
Sahrana će se obaviti istog dana u 13,00 časova iz mrtvačnice na Bajskom groblju u Subotici.

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Kasza Józsefnek, városunk egykori polgármesterének emlékére, Szabadka város nevében, és a városi önkormányzat szervezésében 2016. február 6-án, szombaton, 11,00 órai kezdettel a Városháza Dísztermében emlékülést tartunk.
A temetésre ugyanazon a napon 13,00 órakor kerül sor a Bajai úti temető halottasházából.

 

Izvor: Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

04.02.2016.

 

Održana 37. sednica Skupštine grada

 

 

Odbornici Skupštine grada su na današnjoj 37. sednici doneli Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme, po kojoj se smanjuje broj zaposlenih u javnom sektoru za 181, a rok da se postupi u skladu sa ovom odlukom je 60 dana.

 

 

 

 

Sednica lokalnog parlamenta je započela minutom ćutanja čime je odata pošta juče preminulom nekadašnjem gradonačelniku Subotice Jožefu Kasi.

Mađarski pokret je sa devet dosadašnjih odbornika Saveza vojvođanskih Mađara formirao novu odborničku grupu, a odbornička grupa SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija više ne postoji, jer će odbornici Darko Antelj i Zoltan Terek u Skupštini ubuduće biti odbornici Pokreta za preokret.

 

Skupština grada je na današnjoj sednici usvojila Odluku o donošenju Programa energetske efikasnosti Grada Subotice, kojim se osim ispunjavanja zakonske obaveze, izražavaju nastojanja da se stvore organizaciono tehnički preduslovi za smanjenje potrošnje energije kako u programskom periodu tako i dugoročno, te da se u narednom periodu uspostavi sistem upravljanja energijom na principu energetske efikasnosti. Na osnovu utvrđene potrošnje, procene potencijala na uštedama u potrošnji energije i potreba za energijom, Programom se predlažu mere koje imaju za cilj racionalizaciju potrošnje energije i ostvarivanje finansijskih ušteda. U prvoj programskoj godini strategija energetske efikasnosti zasnivaće se prvenstveno na primeni organizacionih mera, a u toku druge dve godine predviđena su određena ulaganja u objekte javne potrošnje i u opremu u cilju poboljšanja njihovih energetskih performansi, unapređenje sistema javne rasvete, sistema vodosnabdevanja, sistema otpadnih voda i sistema grejanja i hlađenja objekata.

 

Na današnjoj sednici Skupština grada je usvojila i rešenje o primeni dvotarifnog načina obračuna cene usluge daljinskog grejanja, a zajednička potrošnja po zgradi će umesto dosadašnjih 5, biti 20 odsto i plaćaće je svi stanari.

 

Odlukom Skupštine grada Kontinental će dobiti zemljište za izgradnju nove fabrike.
Vlada Srbije je dala prethodnu saglasnost za otuđenje građevinskog zemljišta bez naknade u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“, a Kontitek će u novu fabriku površine 12.000 kvadrata uložiti 17 miliona evra i do kraja 2018. godine zaposliti još 500 radnika.

 

Izvor: Super-info.rs

 

_____________________________________________________________________________

 

03.02.2016.

 

Zdravstveni radnici održali štrajk upozorenja

 

 

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“i Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti održali su jednočasovni štrajk upozorenja od 11 do 12h, jer nisu dobili garancije da će njihovi zahtevi biti uključeni u predlog Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

 

 

 

 

Članovi ovih sindikata ističu da je koncept preloženog Zakona za njih neprihvatljiv, jer osporava prava zaposlenih na minuli rad, naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, naknadu troškova za ishranu i pravo na regres za korišćenje godišnjeg odmora.

– "Tražimo da se nacrt Zakona o sistemu plata u javnom sektoru povuče iz procedure, jer kroz ovaj Zakon žele da nam uskrate minuli rad, te da za vreme godišnjeg odmora dobijemo manju platu. Njihov predlog da ostane minuli rad, ali da se obračunava kroz koeficijent je za nas neprihvatljiv, jer već imamo loša iskustva sa toplim obrokom kod kojeg se to nikad nije obračunavalo. Ako uzmemo primer medicinske sestre sa 20 godina radnog staža, umanjenje za minuli rad bi iznosilo 8 odsto, a za vreme godišnjeg odmora to bi bilo 10 odsto, što je na godišnjem nivou oko 60 000 dinara"- kaže Petar Ezgeta, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ u Opštoj bolnici.

Članovi ova dva sindikata u Opštoj bolnici i Domu zdravlja kažu da današnji jednočasovni štrajk upozorenja nije uticao na rad sa pacijentima, te da nisu otkazani unapred zakazani pregledi u ambulantama. Međutim, najavljuju da će ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi, radikalizovati protest.

- "Već smo dozvolili da nam Vlada smanji plate za 10 odsto, ovoga puta nećemo. Ići ćemo do kraja. Radnici zaposleni u zdravstvu i socijanoj zaštiti su spremni, to je najbitnije" - ističe Momčilo Jakšić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Subotice.

 

Izvor: Subotica.com

 

________________________________________________________________________________

 

03.02.2016.

 

Preminuo Jožef Kasa

 

 

 

 

U 71. godini života na odeljenju reanimacije Opšte bolnice u Subotici, noćas je preminuo Jožef Kasa počasni građanin i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije, gradonačelnik Subotice i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM). Funkciju gradonačelnika obavljao je od 1989. do 2001. godine.
Vreme i mesto sahrane će biti naknadno objavljeni.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

03.02.2016.

 

Podrška izvođenju dvojezične nastave

 

 

Grad Subotica, koga zastupa Jene Maglai, gradonačelnik, i Savezni zavod za upravne poslove - Centralna služba za škole u inostranstvu (Bundesverwaltungsamt - Zentralstelle für das Auslandsschulwesen), Barbastr. 1, Keln, koga zastupa dr Boris Menrat (Dr. Boris Menrath), načelnik Regionalnog biroa za Jugoistočnu Evropu potpisali su, u Gradskoj kući, Memorandum o razumevanju i poslovno-tehničkoj saradnji.

 

 

 

 

Predmet Memoranduma je uspostavljanje, proširenje i učvršćivanje korisne saradnje između strana potpisnica u cilju unapređenja sistema obrazovanja i vaspitanja. Međusobna saradnja će se ostvarivati kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti nastave na srpskom i nemačkom, kao i na mađarskom i nemačkom jeziku.

Strane potpisnice će podržavati razmenu stručnjaka u oblasti obrazovanja, angažovanjem stručnog kadra iz Savezne Republike Nemačke, kao izvornih govornika nemačkog jezika, ili dva nastavnika nemačkog jezika iz Republike Srbije koji će pružati pomoć nastavnicima u izvođenju nastave u dve škole u Subotici: u Osnovnoj školi „10. oktobar” i u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Grad Subotica će obezbediti sredstva za dva nastavnika iz Republike Srbije. Škole, kao i do sada, potpisuju ugovore o delu sa nastavnicima, koji realizuju nastavu na nemačkom jeziku.

Savezni zavod za upravne poslove - Centralna služba za školstvo u inostranstvu će bez nadoknade obezbediti polaganje ispita i sticanje DSD diploma (diplome iz nemačkog jezika Deutsches Sprachdiplom) koje dodeljuje Stalna Konferencija ministara kulture pokrajina u SR Nemačkoj.

Osnovna škola ima pravo da na kraju 8. razreda sprovede DSD-ispit prvog stepena. Od ostvarenog rezultata na ispitu stiče se sertifikat DSD A2 ili DSD diploma prvog stepena (jezični nivo B1).

Gimnazija ima pravo da na kraju 4. razreda sprovede DSD-ispit prvog stepena (za učenike nemačkog kao drugi strani jezik) ili DSD-ispit drugog stepena (za učenike nemačkog kao prvi strani jezik) na nivou B2/C1.

DSD ispiti zasnivaju se na Evropskom referentnom okviru za jezike Evrope.

Nemačka strana će za nastavnike-predstavnike nemačkog jezika iz Republike Srbije vršiti obuku radi pripreme i održavanja DSD ispita i svake godine će organizovati kontinuirano stručno usavršavanje za nastavnike nemačkog jezika kao i za nastavnike drugih predmeta koji realizuju deo nastave na nemačkom jeziku u osnovnim i srednjim školama.

Strane potpisnice saglasne su da se memorandum zaključuje na period od 5 (pet) godina.

Dvojezična nastava podrazumeva izvođenje nastave na maternjem jeziku i nekoliko predmeta na stranom jeziku u okviru nastavnog plana i programa koji je utvrđen i odobren od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

U Osnovnoj školi „10. oktobar“, od ukupno 349 učenika, dvojezičnu nastavu pohađa 235 učenika, od prvog do petog razreda. Na srpskom i nemačkom nastavnom jeziku nastavu pohađa 126 učenika, na mađarskom i nemačkom nastavnom jeziku 109 učenika. Učenici od šestog do osmog razreda (114 đaka) ne pohađaju dvojezičnu nastavu, ali uče nemački jezik kao strani jezik.

Od školske 2013/2014. godine učenicima, koji su učili ili uče nemački jezik omogućeno je da polažu ispit za sticanje DSD diplome, dok će učenicima koji su uključeni u program dvojezične nastave na kraju osnovnog obrazovanja sa polaganjem ispita biti omogućeno da prime odgovarajuću DSD diplomu u zavisnosti od stepena poznavanja nemačkog jezika. Polaganje ispita vodi za to osposobljeno lice, koji poseduje sertifikat za polaganje ispita.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.02.2016.

 

Dervo Ahmetović: Manji računi povratkom na prethodni način obračuna

 

 

Ukoliko Skupština grada Subotice, na predstojećoj 37. sednici bude donela Odluku da se obračun za utrošenu toplotnu energiju ponovo vrši kroz fiksni i varijabilni deo, obračun će se vršiti po načinu koji je važio do 2014. godine i po rečima direktora JKP "Subotička toplana" Derve Ahmetovića, više se neće pojavljivati tako visoki računi koji su se do sada pojavljivali u pojedinim zgradama.

 

 

 

 

Ahmetović takođe kaže da će doći do pojeftinjenja grejanja za poslovne potrošače čiji će računi biti manji za čak 25%.

Po pitanju reklamacija, po rečima Ahmetovića Subotička toplana ima malo reklamacija i brzo ih rešava, a što se tiče reklamacije potrošača iz zgrade u Kireškoj ulici, o čemu su mediji izveštavali, Toplana će još jednom izvršiti kontrolu i o rezultatima obavestiti javnost.

Po pitanju racionalizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, po odluci Gradskog veća koja će se naći pred odbornicima Skupštine grada u četvrtak, a koja predviđa maksimalno 68 zaposlenih u JKP "Subotička toplana", Dervo Ahmetović kaže da se još po ovom pitanju ne može izjasniti, ali je nakon njegovog dolaska na čelo ovog javno komunalnog preduzeća već izvršena racionalizacija i smanjen broj zaposlenih sa 88, na 80.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

29.01.2016.

 

Ponovo dvotarifni sistem grejanja

 

Usluge daljinskog grejanja koje u našem gradu pruža JKP "Subotička toplana" građani će ponovo plaćati po dvotarifnom sistemu, koji uključuje fiksni i varijabilni deo i to po aktuelnim cenama iz februara 2013. godine - odlučilo je danas Gradsko veće Subotice.

 

 

 

 

Građani čije domove greje "Toplana" tokom cele godine će plaćati 27,33 dinara po kvadratnom metru, dok će u toku grejne sezone plaćati 4,79 dinara po utrošenom kilovat času. Građani u stambenim objektima plaćaće istu cenu grejanja koja je doneta u februaru 2013. godine, poslovni potrošači mogu da računaju na pojeftinjenje cena.

Iako je na početku sezone bilo reči da će "Toplana" tražiti povećanje cena usluga za jedanaest odsto, od te namera se odustalo. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

29.01.2016.

 

Predstavljen "Smart plant"

 

 

Na Otvorenom univerzitetu predstavljen je projekat "Smart plant" kompanije "Manufaktura" d.o.o. obabran među 43 najbolja projekta u Evropi, u okviru Fractals "FI WARE ACCELERATOR" programa podržanog od strane Evropske komisije.

 

 

 

 

"Smart plant", ili "Pametna biljka" je savremeno informatičko rešenje koje pomaže poljoprivrednim proizvođačima da poboljšaju, olakšaju i optimizuju svoj proizvodni procec, unapređenjem sistema zaštite i tretiranja biljaka, voća, povrća i žitarica.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

29.01.2016.

 

Okrugli sto o Zakonu o izvršenju i obezbeđenju

 

 

Na Otvorenom univerzitetu organizovan je Okrugli sto o Zakonu o izvršenju i obezbeđenju kog je krajem 2015. godine usvojila Narodna Skupština Republike Srbije, a koji stupa na snagu 1. jula 2016. godine.

 

 

 

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

29.01.2016.

 

Grad preuzeo većinsko vlasništvo nad Veterinarskom stanicom „Subotica“ d.o.o.

 

 

Državni sekretar u Ministarstvu privrede, Dragan Stevanović, i gradonačelnik Subotice, Jene Maglai, zaključili su u četvrtak, 28. januara 2016. godine, u Beogradu, Ugovor o prenosu udela gradu Subotici bez naknade. Ugovor je potpisan na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije, od 23. januara 2016. godine.

 

 

 

 

Ugovorne strane saglasno konstatuju da je Republika Srbija vlasnik udela u Veterinarskoj stanici (VS) „Subotica“ d.o.o. u Subotici, Segedinski put 88 (u daljem tekstu Društvo), u visini od 76,82 odsto ukupnog kapitala Društva, da Republika Srbija na osnovu Zaključka Vlade od 23. januara 2016. prenosi gradu Subotici bez naknade udeo u ukupnom kapitalu Društva i da grad Subotica prenetim udelom raspolaže slobodno, bez ograničenja u pravnom prometu i srazmerno visini udela stiče upravljačka prava u organima upravljanja u Društvu.

Gradonačelnik Maglai je, u izjavi za medije koju prenosi Kabinet gradonačelnika, izrazio zahvalnost direktoru VS „Subotica“ Zoranu Prćiću, privremenom zastupniku kapitala, Đorđiji Popoviću, i zaposlenima u ovoj firmi na korektnoj saradnji i partnerstvu tokom postupka sticanja većinskog vlasništva grada Subotice nad VS „Subotica“.

Jene Maglai je naglasio da će u interesu lokalne zajednice, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, Veterinarskoj stanici „Subotica“ biti povereno obavljanje delatnosti iz dela zoohigijene: neškodljivo uklanjanje životinjskih leševa i otpadaka životinjskog porekla; lečenje, vakcinacija i sterilizacija pasa u azilu za pse koji će uskoro biti otvoren; organizovanje i rad stacionara i karantina za domaće životinje; sprovođenje mera sanitarne zaštite, odnosno mera DDD-a (dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija) u objektima i vozilima i reagovanje u slučaju ekscesnih situacija, poput zaraze domaćih životinja većih razmera.

 

Dragan Stevanović, a Gazdasági Minisztérium államtitkára és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere csütörtökön, 2016. január 28-án Belgrádban aláírták a szerződést, a résztulajdon Szabadka Városára történő térítésmentes átruházásáról. A szerződést a szerb Kormány 2016. január 23-i döntése alapján kötötték meg.

 

A szerződő felek egyetértőleg megállapították, hogy a Szerb Köztársaság a szabadkai Állategészségügyi Állomás Kft. (ÁÁ), melynek székhelye Szegedi út 88-as szám alatt található (a továbbiakban: Társaság) tőkéje 76,82 százalékának a tulajdonosa. A Szerb Köztársaság a Kormány 2016. január 23-i döntése alapján a Társaságban birtokolt résztulajdonát térítésmentesen átruházza Szabadka Városra, Szabadka Város pedig az átruházott résztulajdonnal a jogforgalomban minden korlátozás nélkül szabadon rendelkezhet. A szerződés értelmében az önkormányzat a résztulajdon arányában igazgatási jogokat szerez a Társaság igazgatási szerveiben.

Maglai Jenő polgármester sajtónyilatkozatában, melyet ezúton továbbít a Polgármesteri Hivatal, köszönetet mond Zoran Prčićnak, a szabadkai ÁÁ igazgatójának, Đorđija Popovićnak, a tőke ideiglenes képviselőjének ésa Társaság alkalmazottainak a korrekt együttműködésért és a partneri viszonyulásukért a többségi tulajdon Szabadka Város részéről történő megszerzésének folyamatában.

Maglai Jenő hangsúlyozza, hogy az állategészségügyről szóló törvénnyel összhangban az önkormányzat a szabadkai Állategészségügyi Állomást bízza meg a zoohigiénés tevékenységek végzésével, mint amilyen az állati tetemek és állati eredetű hulladékok biztonságos eltávolítása, a rövidesen megnyíló kutyamenhelyen elhelyezett ebek gyógyítása, oltása és ivartalanítása; a szanitáris védelem intézkedéseinek (fertőtlenítés, rovar- és rágcsálómentesítés) a végrehajtása épületekben és járművekben, valamint a szélsőséges helyzetekben történő reagálás, pl. a háziállatok nagyobb méretű járványos megbetegedése esetén.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2016.

 

Potpisan Sporazum o saradnji Pravnog fakulteta i srednjih škola

 

 

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Subotici potpisan je Sporazum o saradnji ove visokoškolske ustanove sa pet subotičkih srednjih škola.

 

 

 

 

Sa Pravnim fakultetom za privredu i pravosuđe u Subotici Sporazum su potpisali direktori Gimnazije, Ekonomske škole, Politehničke, Tehničke i Hemijsko-tehnološke škole.

Kroz saradnju definisanu danas potpisanim sporazumom, oblast prava će kroz gostujuća predavanja i posete fakultetu, biti približena subotičkim srednjoškolcima, a prisustvo ove visokoškolske institucije u Subotici predstavlja još jednu mogućnost da se nadogradnja stečenog obrazovanja nastavi kroz studije na ovom fakultetu, koji će u narednom periodu za subotičke srednjoškolce organizovati i niz predavanja i tribina, koje nisu vezane isključivo za oblast prava.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

28.01.2016.

 

Poseta parlamentarca Bavarske i nemačke delagacije organizacije ASB

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite Milimir Vujadinović, primio je danas parlamentarca Bavarske i predsednika Upravnog odbora nemačke organizacije ASB Bavarska, Hansa Ulriha Pfafmana, i regionalnog direktora organizacije ASB (Arbeiter-Samariter-Bund) za Jugoistočnu Evropu, Elmira Bojadžića.

 

 

 

 

Delegacija nemačke pokrajine Bavarske i predstavnici nemačke organizacije ASB, posetili su danas Suboticu i sa predstavnicima Grada posetili Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ kojem je organizacija IDC uručila humanitarnu pomoć u vidu hrane, higijenskih sredstava, posteljine i pelena.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2016.

 

Kolo srpskih sestara obeležilo Savindan

 

 

 

 

U prostorijama Kola srpskih sestara održana je svečanost povodom Dana Svetog Save kojoj su pored članica Kola prisustvovali i državni sekretar dr Nenad Ivanišević i član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite Milimir Vujadinović. Povodom školske slave, Kolo srpskih sestara uručilo je poklone za 4 najbolja učenika iz socijalno ugroženih porodica iz 4 srednje škole.....dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

27.01.2016.

 

Školska slava u OŠ „Sveti Sava“

 

 

Školska slava obeležena je danas u svim subotičkim osnovnim i srednjim školama u znak sećanja na prvog srpskog arhiepiskopa, Svetog Savu. Svetosavska priredba organizovana je i u osnovnoj školi koja nosi ime ovog prosvetitelja.

 

 

 

 

Himnom u izvedbi hora počela je svečanost posvećena Svetom Savi u osnovnoj školi koja ponosno nosi njegovo ime. Potom je sveštenik osveštao slavski kolač, a učenici su nastavili priredbu recitujući pesme o prvom srpskom prosvetitelju.

Direktorka škole, Suzana Marjanović, kaže da lik i delo Svetog Save sve više dobija na značaju, uprkos velikoj vremenskoj distanci između našeg i vremena u kom je on živeo.

Za Osnovnu školu „Sveti Sava“ današnji dan je poseban ne samo zbog obeležavanja Savindana, nego i zbog toga što od 1992. godine, od kada nosi ovo ime, svakog 27. januara proslavlja i Dan škole....dalje

 

Izvor: TV Subotica

 

________________________________________________________________________________

 

26.01.2016.

 

Gradonačelnik posetio prvu bebu rođenu u 2016. godini u Subotici

 

 

Gradonačelnik Subotice Jane Maglai posetio je danas prvu bebu rođenu u 2016. godini u našem gradu – Noela Korponaića, rođenog 1. januara, u 4 časa i 45 minuta, u porodilištu subotičke Opšte bolnice.

 

 

 

 

Gradonačelnik Maglai je čestitao roditeljima prvorođene bebe na prinovi, poželeo svima dobro zdravlje i puno sreće i radosti i Noelovoj majci Timei predao buket cveća i prigodan poklon. Grad Subotica je za prvu bebu rođenu u ovoj godini obezbedio 50.000 dinara i ta sredstva su uplaćena na žiro-račun Timee Korponaić.

 

Supružnici Timea (29) i Daniel Korponaić (29) zahvalili su se gradonačelniku Maglaiju na poseti, poklonima i izdvojenim sredstvima za njihovog sina. Timea je rekla da je beba bila teška 3.600 grama i dugačka 52 centimetara i da je porođaj protekao u najboljem redu.

 

- Noel je naše prvo dete. Kada sam, posle pet godina braka, saznala da sam trudna mnogo sam se radovala, bila sam presrećna i kada sam se porodila, ali najlepši trenutak u mom životu bio je kada sam Noela uzela u naručje i privila ga na grudi – kazala je Timea Korponaić. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

26.01.2016.

 

Generalni konzul Republike Hrvatske posetio Regionalnu privrednu komoru Subotica

 

 

Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, posetio je Regionalnu privrednu komoru Subotica, gde je u prisustvu predsednika Privredne komore Vojvodine Ratka Filipovića i rukovodstva Regionalne privredne komore Subotica razmotrena mogućnost unapređenja privredne saradnje Vojvodine i Hrvatske, posebno kada je u pitanju region severa Bačke i Potisja koji u robnoj razmeni sa Hrvatskom beleži suficit.

 

 

 

 

Generalni konzul Hrvatske Velimir Pleša, koji je na ovoj funkciji od decembra prošle godine, u razgovoru sa rukovodstvom Privredne komore Vojvodine i Regionalne privredne komore Subotica, istakao je da su privreda i kultura dve značajne oblasti u kojima će se angažovati Konzulat Hrvatske, a pored već uspostavljene saradnje regiona severa Bačke i Potisja sa više hrvatskih županija, gde prednjači višegodišnja dobra saradnja Subotice i Osječko - baranjske županije, hrvatski konzul Velimir Pleša vidi i mogućnost uspostavljanja saradnje ovog regiona sa privrednicima iz Međimurja, posebno na planu prehrambene i poljoprivredno - prerađivačke industrije.

 

Kao bitan preduslov daljeg povezivanja, hrvatski konzul Velimir Pleša najavljuje da će Gospodarska komora Hrvatske ponovo otvoriti kancelariju u Beogradu.

 

Tokom prošle godine izvoz iz Srbije u Hrvatsku je dostigao vrednost od 452, a uvoz iz Hrvatske 439 miliona dolara.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

25.01.2016.

 

Otvoreno pismo Udruženja poljoprivrednika Subotice gradonačelniku

 

 

 

 

Kako nove izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu omogućavaju prodaju manjih parcela državnog poljoprivrednog zemljišta, tražimo da se za tu namenu opredeli 2000 hektara na područiju grada Subotice Programom zaštite, uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta za 2016. godinu. Time bi se povećala konkurentnost malih porodičnih gazdinstava i stvorili bolji uslovi za seoske sredine. Ima puno malih parcela do jednog hektara, parcela koje su u suvlasništvu sa poljoprivrednicima, ili se graniče sa onima koji bi povećali svoju parcelu.

Očekujemo da više stotina poljoprivrednika u Subotici poveća svoj posed za u proseku 5 hektara. Ukiliko gradska komisija za izradu Programa za 2016. godinu u kojoj treba da bude bar pola pravih zemljoradnika, ne odredi parcele koje će da se ponude na prodaju, davanjem do 30 godina u zakup firmama, investitorima i drugima, za prodaju neće ostati. Pomozimo onima koji su još ostali u seoskim sredinama sa namerom da se bave poljoprivredom

Očekujemo da nas Vi kao gradonačelnik podržite i obezbedite sprovođenje izmenjenog Zakona u interesu poljoprivrednika a ne samo velikih kompanija i tajkuna.

 

Miroslav Kiš
Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotica

 

______________________________________________________________________

 

22.01.2016.

 

Važno i mišljenje učenika o obrazovnim profilima u srednjim stručnim školama

 

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Srđan Verbić, posetio je danas Suboticu. Obišao je izgradnju studentskog odmarališta na Paliću, a potom i Hemijsko-tehnološku školu gde je, uoči raspisivanja novog konkursa za obrazovne profile, razgovarao sa učenicima o njihovom viđenju obrazovnog sistema u Srbiji, pre svega u stručnom obrazovanju, odnosno očekivanjima koje imaju od ministarstva na čijem je čelu. Ministar Verbić se sastao i sa gradonačelnikom Subotice Jeneom Maglaijem i njegovim saradnicima, i direktorima Hemijsko-tehnološke, Politehničke škole i Tehničke škole „Ivan Sarić”.

 

 

 

 

- Kreiranje obrazovnih profila je posao koji se uglavnom svodio na komunikaciju između direktora škola, lokalnih samouprava i Ministarstva prosvete. Danas sam u prilici da u razgovoru sa učenicima - predstavnicima tri uspešne subotičke srednje stručne škole, saznam koje su njihove želje, kako vide svoju karijeru, da li je obrazovni profil koji pohađaju perspektivan i da li imaju neku sugestiju ili pitanje, da bismo i njih uključili u razgovore i donošenje odluke o konkursu za narednu godinu - rekao je Srđan Verbić, i dodao da je, kada je reč o stručnim obrazovnim profilima za kojima poslodavci iskazuju potrebu, nephodno sagledati i mogućnosti privrede, kroz sprovođenje kvalitetne praktične nastave u školama i preduzećima.

Upitan o uvođenju dualnog modela obrazovanja, odnosno ideji da se čitav sistem usklađuje sa privredom i to tako što učenici zanatsko-tehničkog obrazovanja imaju intenzivnu praktičnu nastavu u preduzećima u kojima će se kasnije zaposliti, on je istakao da dualno obrazovanje zavisi, pre svega, od kvaliteta privrede, odnosno od mogućnosti poslodavaca da ispune standarde, i da to nije model koji bi trebalo da prate sve škole.

Uz konstataciju da je upoznat sa skupštinskom odlukom grada Subotice o stipendiranju učenika prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke i ocenu da je to - odlična inicijativa, Verbić je rekao da se danas razgovaralo i o promociji i popularizaciji srednjeg stručnog obrazovanja, kao i o značajnijim ulaganjima u karijerno vođenje kako bi i đaci i njihovi roditelji imali više odgovora na pitanja koja ih interesuju.

Direktor Hemijsko-tehnološke škole Nikola Matković je kazao da je cilj srednjih stručnih škola da učenicima omoguće sticanje što boljeg znanja i veština za nastavak školovanja, kao i za njihovo zapošljavanje. ...dalje

 

Izvor:Subotica.rs

 

______________________________________________________________________

 

21.01.2016.

 

Uspešna godina za Pravni fakultet

 

 

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe iz Novog Sada, Visokoškolska jedinica u Subotici, upriličio je prijem za predstavnike medija, povodom početka nove poslovne godine, na kom je prethodna godina ocenjena kao uspešna, a kako planiraju u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, tekuća godina bi trebala biti još uspešnija.

 

 

 

 

Predstavljajući rezultate ostvarene u 2015.godini PR menadžer Pravnog fakulteta Srđan Cvijanović je posebno istakao da je odmah po useljavanju u sopstveni savremeno opremljeni prostor prilagođen potrebama studenata, ostvarena saradnja sa brojnim subotičkim stručnjacima, ali i institucijama i na taj način osim teorijske nastave, studentima su obezbedili i praktična znanja i nastavu, a uključili su se i u brojne društveno odgovorne akcije, koje planiraju nastaviti i tokom ove godine.

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe iz Novog Sada, Visokoškolska jedinice u Subotici, trenutno sa apsolventima ima 110 studenata.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

21.01.2016.

 

Milimir Vujadinović: Ne očekujemo duže zadržavanje noćas pristiglih migranata

 

 

 

 

Noćas pristiglih 116 migranata su u Suboticu došli iz Šida, gde nije bilo kapaciteta za njihovo zbrinjavanje, a prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za socijalnu zaštitu i predsednika Radne grupe za migrante u Subotici, Milimira Vujadinovića migranti se u Subotici neće duže zadržavati, već će nakon dan, ili dva organizovano napustiti Suboticu.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

21.01.2016.

 

Noćas u Suboticu stiglo stotinjak migranata

 

 

Noćas nešto iza ponoći u Prihvatni centar u Subotici stigla su dva autobusa sa oko stotinjak migranata i izbeglica. Kako saznajemo sa lica mesta migrante je dočekao Crveni krst koji im je pripremio hranu i tople napitke, a smešteni su u tople barake gde im je ponuđena medicinska pomoć. MIgranti su uglavnom mlađe dobi, pretežno muškarci ali ima i dve porodice sa maloletnom decom.

 

 

 

 

Iako je talas migranata na sveru Bačke poprilično usporen i značajno smanjen postojanje Prihvatnog centra pokazalo se kao pun pogodak, pogotovo za vreme zmskog perioda i temperature koja je noćas u našem gradu bila u minusu.
Novopridošle migrante jutros su obišli Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja i dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U narednih par časova očekuje se nova poseta Crvenog krsta koji će korisnicima Prihvatnog centra doneti nove zalihe hrane i drugih potrepština. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

19.01.2016.

 

Održana sednica Gradskog veća

 

 

Na danas održanoj sednici Gradskog veća, 115. po redu, našlo se dvanaest tačaka dnevnog reda, među kojima su bili program energetske efikasnosti grada, unapređenje uslova života Subotičana, utvrđivanje nominalnog iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete i utvrđivanju nominalnog iznosa jenokratne novčane pomoći trudnicama na teritoriji Grada Subotice.

 

 

 

 

Gradsko veće donelo je rešenje po kome će grad ove godine iz svog budžeta za prvo dete izdvajati na ime roditeljskog dodatka 10 hiljada dinara. Na istoj sednici odlučeno je da će se na ime jednokratne novčane pomoći trudnicama iz budžeta isplaćivati po 15 hiljada dinara. Više o ovome u pvvezanoj vesti.

Grad će na ime korišćenja mineralnih sirovina i geotermalnih resursa dobiti 6 miliona dinara. 2 miliona dinara je ostalo od prošle godine. Tih 8 miliona dinara biće iskorišćeno za popravku ulica u mesnim zajednicama Kelebija, Hajdukovo i Makova sedmica, sanaciju energetskih gubitaka objekata Hajdi, Pera Detlić i Palčica predškolske ustanove Naša radost. Na Kelebiji će biti popravljene Izletnička i Jorgovanska ulica, u Hajdukovu Prespanska ulica, na Makovoj sedmici Pulska i Negotinska ulica.

Na današnjoj sednici Gradskog veća je donet predlog Odluke o donošenju Programa energetske efikasnosti u Subotici. Grad bi u skladu sa nacionalnim ciljem trebalo da 2018. godine smanji potrošnju energije za 9 odsto u odnosu na ono što je potrošeno 2008. godine. Predlog ove odluke biće prosleđen gradskoj skupštini.

Odbornici će se izjašnjavati i o predlogu Plana postavljanja urbane opreme držača za bicikle na javnim površinama, programu mera za unapređenje uslova života na teritoriji grada za ovu godinu, utvrđivanju nominalnog iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete i jednokratne novčane pomoći trudnicama iz sredstava gradskog budžeta i drugim temama.

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

18.01.2016.

 

Delegacija Kečkemeta posetila Suboticu

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i rukovodilac Odseka za lokalni ekonomski razvoj, Melinda Nađ Kišereš, primili su danas, u Gradskoj kući, delegaciju mađarskog grada Kečkemeta u kojoj su bili gradonačelnica Klaudija Pataki Semerei, zamenik gradonačelnika Jožef Gal i šef Kancelarije kabineta gradonačelnika Zita Finta. Sastanku je prisustvovao Andraš Ric, savetnik gradonačelnika za evropske projekte.

 

 

 

 

Susret je bio srdačan i otvoren, a razgovaralo se o uspostavljanju saradnje između dva grada i zajedničkom apliciranju na projekte u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u oblasti rekultivacije zemljišta nekadašnje Hemijske industrije „Zorka”, gde subotička lokalna samouprava planira formiranje poslovne zone namenjenje razvoju malog i srednjeg preduzetništva, i kompleksa bivše ruske kasarne, u Kečkemetu. Realizacija ovog projekta, ocenjeno je, trebalo bi da i jednom i drugom gradu donese određene benefite.

Razgovaralo se, takođe, i o jačanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao i o unapređenju sistema za prekogranično upravljanje vodama.

Stručne službe će pripremiti protokol o saradnji između dve lokalne samouprave u ovim oblastima, a delegacija grada Subotice će, kako je rekao gradonačelnik Maglai, u narednih mesec dana posetiti Kečkemet, upravno sedište županije Bač-Kiškun.

- Nadam se će, nakon posete Kečkemetu i potpisivanja protokola o saradnji, stručne službe i stručnjaci pripremiti zajedničke projekte i da će krajem aprila 2016. godine biti raspisan poziv za podnošenje predloga projekata u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije - kazao je Jene Maglai.

U okviru radne posete Subotici, delegacija Kečkemeta je, posle prijema u Zelenoj sali Gradske kuće, obišla Industrijsku zonu „Mali Bajmok“ gde je uz kratku prezentaciju u konferencijskoj sali zgrade Slobodne zone upoznata sa rezultatima subotičke lokalne samouprave u privlačenju stranih investicija.

 

Izvor:Subotica.rs

 

______________________________________________________________________

 

15.01.2016.

 

Obeležen Nacionalni praznik Rusina

 

 

U prostorijama Društva Rusina u Subotici, obeležen je Nacionalni praznik Rusina u Srbiji. Prema poslednjem popisu u našoj zemlji živi oko 14 000 Rusina, dok ih je u Subotici oko 150.

 

 

 

 

Društvo Rusina u Subotici već 8 godina u svojim prostorijama u Štrosmajerovoj ulici neguje kulturu i tradiciju svojih predaka, a do kraja ove godine to bi moglo biti dovedeno u pitanje, jer će zbog restitucije morati da se isele iz objekta.

Uz prisustvo predstavnika gradske uprave i drugih nacionalnih zajednica, Rusini su obeležili jedini Nacionalni praznik rusinske nacionalne zajednice u Srbiji. Nacionalni pranik se obeležava 17. januara u znak sećanja na davnu 1751. godinu, kada je potpisan prvi ugovor o naseljavanju Rusina iz istočnih delova Ukrajine i zapadne Slovačke na ovim prostorima. Rusini u Subotici su ove godine prazinik proslavili 8. put nešto ranije, jer će centralna manifestacija biti u nedelju, u Kuli.

Iako Rusini u Srbiji imaju pravo na obrazovanje na rusinskom jeziku, od predškolskog do fakultetskog obrazovanja, pripadnici ove nacionalne zajednice u Subotici neguju kulturu i tradiciju pod sve težim uslovima.

I pored teških uslova, pevačka grupa Društva Rusina je na prošlogodišnjoj Smotri rusinskih izvornih pevačkih grupa u Đurđevu osvojila specijalnu nagradu. Gostima su pored programa, pripremili i zakusku sa čuvenim rusinskim specijalitetima. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

14.01.2016.

 

Stipendije za 30 učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

 

 

Od naredne školske godine, učenici deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke imaće mogućnost da konkurišu za stipendiju Grada Subotica. Biće dodeljeno 30 stipendija, koje će učenicima biti isplaćene u deset rata, a za ovu namenu iz gradskog budžeta je opredeljeno 900 000 dinara. Odluka o dodeli stipendija je doneta na osnovu predloga tri tehničke škole i izveštaja Nacionalne službe o potrebama privrede.

 

 

 

 

Poslednjih godina, interesovanje učenika za trogodišnje obrazovne profile u tehničkim školama je sve slabije iako, prema rečima direktora Tehničke škole „Ivan Sarić“, Ivana Bajića, na tržištu postoji potreba za zapošljavanjem. Da je stipendija dobra mera za pružanje podrške jačanju obrazovnog procesa na trećem stepenu, najbolje se vidi na primeru dualnog obrazovanja u ovoj školi.

Biće dodeljeno 30 stipendija u iznosu od 3.000,00 dinara, koje će biti isplaćene u deset jednakih mesečnih rata. Za stipediju će moći da konkurišu jedino učenici prvih razreda, a krijerijumi za dodelu će biti postignut uspeh i socio-ekonomski status đaka.

Stipendirani učenici će biti u obavezi da na kraju polugodišta Sekretarijatu za društvene delatnosti dostave dokaz o postignutom uspehu na polugodištu.Takođe, onima, koji na polugodištu budu imali dve negativne ocene, će biti prekinuto stipendiranje. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

14.01.2016.

 

Ideja edukativnog centra pred donatorima

 

 

Predstavnici lokalne samouprave prezentovaće u narednih nekoliko dana donatorima ideju proširenja prihvatnog centra za migrante u Subotici. Njihova ideja jeste da on postane Regionalni edukativni centar za vanredne situacije. Do tada, objekti ostaju Prihvatni centar za migrante, koji trenutno nema smeštenih u ovom centru niti u Subotici.

 

 

 

 

Par meseci nakon otvaranja, na ovom mestu još uvek nema zbrinutih migranata. Nema ih ni u Subotici, ali to ne znači da ih nema u Srbiji. Naime, po podacima nadležnih, oko 2.000 migranata dnevno uđe u Srbiju preko Makedonije i uputi se ka Šidu, odakle prelaze u Hrvatsku i idu dalje ka zapadnoj Evropi. Iako se očekuje povećanje broja migranata dolaskom lepšeg vremena u narednom periodu, za sada nema indicija da će migranstka ruta ponovo voditi preko Subotice.

Ovaj objekat, opremljen od strane donatora, nalazi se u vlasništvu lokalne samouprave. Nadležni su već prikazali zainteresovanim donatorima ideju o njegovom proširenju i formiranju već pominjanog evropskog edukativnog centra koji bi bio posvećen upravo kriznim situacijama. Ideja je da na ovom mestu stručnjaci iz cele Evrope razmenjuju iskustva i edukuju se po pitanju postupanja kako u situacijama migrantske krize, tako i poplava, požara i sličnih vandrednih situacija.

Iako nema migranata, centar je u funkciji i koristi ga Republički komesarijat za izbeglice. U potpunosti opremljeni centar zapošljava četvoro Subotičana. ...dalje

 

Izvor: RTV Yueco

 

_________________________________________________________________________________

 

12.01.2016.

 

Dragan Božinović: Cene gasa pokazuju tendenciju pada

 

 

Zbog pada cena naftnih derivata na svetskom tržištu i odnosa kursa dolara prema dinaru, cena gasa je trenutno niža u odnosu na period novembra prošle godine, a trend daljeg pada cene ovog energenta se može očekivati i tokom cele 2016. godine, kaže direktor JKP "Suboticagas" Dragan Božinović.

 

 

 

 

Cena za utrošeni gas je na decembarskim računima za poslovne potrošače iskazana za 2,37% manja u odnosu na prethodni mesec, a po rečima direktora JKP "Suboticagas" Dragana Božinovića, trend pada će se nastaviti i tokom prvog kvartala tekuće godine. Suboticagas upućuje apel građanima koji su izrazili interesovanje za besplatno priključenje na gasnu mrežu, da prikupe svu neophodnu dokumentaciju, kako bi se blagovremeno realizovalo besplatno priključenje.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

11.01.2016.

 

Održan protest „Novinari ne kleče“

 

 

Na trgu ispred Gradske kuće večeras je održan protestni skup novinara pod nazivom „Novinari ne kleče“, koji je okupio više od 50 predstavnika „sedme sile“.

 

 

 

 

Ovom prilikom pročitan je proglas u kome se od premijera Aleksandra Vučića traži da predloži Skupštini Srbije smenu ministra odbrane Bratislava Gašića i tako ga sancioniše zbog uvrede upućene novinarki Zlatiji Labović.

Proglas na srpskom i mađarskom jeziku pročiatale su novinarke Vanja Kolar i Greta Bašić, a okupljenim kolegama obratili su se i Tatjana Ljubić i Virag Đurkovič.

- Osim Gašićeve smene, tražimo i poštovanje novinarske profesije i obračun sa seksizmom i primitivizmom u zemlji – istakla je Tatjana Ljubić. - Život u strahu najniži nivo mizerije, govorio je Dejvid Bouvi. Ne dozvoljavamo da nas ova vlast svede na kafanske muzičare koji će za sitan novac svirati ono što oni naruče. Oni ne postoje bez nas, i to ne smemo zaboraviti. Odbijamo da živimo u strahu, odbijamo da pristanemo na autocenzuru i odbijamo da klečimo. ...dalje

 

Izvor: Subotica.com

 

_________________________________________________________________________________

 

06.01.2016.

 

Božićna čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke, uz želju da ovaj veliki hrišćanski praznik provedu u krugu porodice i prijatelja, u dobrom zdravlju, sreći, miru i radosti.
Mir božji, Hristos se rodi!

 

Gradonačelnik Subotice
Maglai Jenő

 

Božićna čestitka predsednika Skupštine grada

 

 

 

 

Svim sugrađanima koji praznik Hristovog rođenja slave po julijanskom kalendaru čestitam Božić, uz želju da svima dan Hristovog rođenja donese mir, zdravlje i radost.
Mir božji, Hristos se rodi!

 

Predsednik Skupštine grada
Ilija Maravić

 

______________________________________________________________________

 

06.01.2016.

 

Saopštenje Sekretarijata za društvene delatnosti

 

 

 

 

Sekretarijat za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotica, obaveštava građane da je Vlada Republike Srbije na 187. sednici održanoj dana 30.12.2015.g. usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je stupila na snagu 01.01.2016.g. Uredbom se bliže propisuju kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca električne energije ili prirodnog gasa, količine električne energije ili prirodnog gasa za koje se energetski ugroženom kupcu umanjuje mesečna obaveza plaćanja, i druga pitanja neophodna za utvrđivanje statusa energetski ugroženog kupca.
Kriterijum za sticanje statusa energetski ugroženog kupca je ostvaren ukupan mesečni prihod i to:
1. do 13.595,68 dinara za domaćinstva sa jednim članom
2. do 19.795,00 dinara za domaćinstva sa dva ili tri člana
3. do 25.990,25 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova
4. do 32.684,20 dinara za domaćinstva sa šest i više članova
Pored prihoda, uslov za sticanje statusa ugroženog kupca je da ne poseduje drugu stambenu jedinicu, osim stambene jedinice koja po strukturi i površini odgovara potrebama domaćinstva (za jednočlano domaćinstvo do 30 kvm, za dvočlano do 42 kvm, za tročlano do 55 kvm, za četvoročlano do 65 kvm, za petočlano do 75 kvm, za šestočlano do 85 kvm, za domaćinstva preko šest članova za svakog narednog člana površina se uvećava za 6 kvm).
Zahtevi za sticanje statusa ugroženog kupca podnose se u Gradskom uslužnom centru - prizemlje Gradske kuće, Subotica, Trg Slobode br.1. i u mesnim kancelarijama. Uz zahtev se prilažu dokazi o prebivalištu, ukupnim mesečnim primanjima, dokaz o posedovanju i prihodima od nepokretnosti iz mesta prebivališta i mesta rođenja, uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i mesta rođenja. Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i/ili dečijeg dodatka ne prilažu sve gore navedene dokaze, nego prilažu dokaz da im je utvrđeno pravo na dečiji dodatak ili novčanu socijalnu pomoć.
Svi potencijalni korisnici uz zahtev prilažu poslednji račun za električnu energiju ili prirodni gas.
Po utvrđivanju ispunjenosti uslova organ jedinice lokalne samouprave donosi rešenje o sticanju statusa ugroženog kupca i podatke dostavlja energetskom subjektu nadležnom za snabdevanje radi ostvarivanja prava na umanjenje mesečnog računa.
Mesečni računi se umanjaju za određene količine električne energije ili prirodnog gasa u zavisnosti od broja članova domaćinstva i mesečne potrošnje koju domaćinstvo ostvari (npr. za domaćinstvo sa dva ili tri člana 160 kWh ili 45m³ gasa ukoliko potrošnja ne pređe 640 kWh ili 90m³ gasa).
Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu definiše status "energetski ugroženog kupca zbog zdravstvenog stanja" koji građani stiču podnošenjem medicinske dokumentacije koju prilažu uz zahtev kao dokaz da članu domaćinstva zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije ili prirodnog gasa može biti ugrožen život ili zdravlje.

 

Sekretar
Sekretarijata za društvene delatnosti
Jasmina Stevanović

 

 

Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Társadalmi Tevékenységek Titkársága értesíti a polgárokat, hogy a Szerb Köztársaság Kormánya a 2015.12.30-án megtartott 187. ülésén meghozta A támogatott energiafogyasztókról szóló kormányrendeletet, mely 2016.01.01-jén lépett hatályba. A rendelet közelebbről szabályozza a támogatott villamosenergia- vagy földgáz-fogyasztói státusz megállapításának kritériumait, továbbá azt a villanyáram vagy földgáz mennyiséget, amellyel a támogatott fogyasztó havi kötelezettsége csökkenthető, valamint a támogatott energiafogyasztói státusz megállapításához szükséges egyéb kérdéseket is szabályozza.
A támogatott energiafogyasztói státusz elnyerésének kritériuma a havi bevétel teljes összege, az alábbiak szerint:
1. legfeljebb 13. 595,68 dinár az egytagú háztartások esetében
2. legfeljebb 19. 795,00 dinár a két- vagy háromtagú háztartások esetében
3. legfeljebb 25. 990,00 dinár a négy- és öttagú háztartások esetében
4. legfeljebb 32.684,20 dinár az öt- és többtagú háztartások esetében
A bevételeken kívül a támogatott energiafogyasztói státusz elnyerésének feltétele, hogy ne rendelkezzen más lakással, azon kívül, amely szerkezete és területe alapján megfelel a háztartás szükségleteinek (egytagú háztartás esetében ez legfeljebb 30 m2 lehet, a kéttagúnál legfeljebb 42 m2, a háromtagúnál 55 m2-ig, a négytagúnál 65 m2-ig, az öttagú esetében legfeljebb 75 m2, a hattagúnál 85 m2-ig, és a hatnál többtagú háztartások esetében minden további taggal újabb 6 m2-rel növekszik ez a szám).
A támogatott energiafogyasztói státusz elnyerése iránti kérelmet a Városi Ügyfélszolgálatban kell beadni – a Városháza földszintjén, Szabadság tér 1., illetve a helyi közösségekben. A kérelemhez csatolni kell a lakóhelyről, továbbá a teljes havi jövedelemről szóló bizonyítékot, a kérelmező tartózkodási helyén és születési helyén kiállított bizonylatot az ingatlantulajdonról és az ingatlanból megvalósított bevételekről, valamint bizonylatot az ottani adóhivataltól. A szociális segélyre és/vagy családi pótlékra jogosult személyeknek nem a fentebb felsorolt bizonyítékokat kell csatolniuk, hanem a családi pótlékra vagy szociális segélyre való jogosultságról szóló bizonylatot.
A kérelemhez minden kérelmezőnek mellékelnie kell az utolsó villany- és gázszámlát is.
A feltételek teljesítésének megállapítását követően a helyi önkormányzati egység határozatot hoz a támogatott fogyasztói státusz elnyeréséről, és az adatokat elküldi az illetékes energetikai szolgáltató vállalatnak, hogy a kedvezményezett megvalósíthassa a havi számla összegének csökkentésére vonatkozó jogosultságát.
A havi számlákat csak meghatározott mennyiségű villanyáram, földgáz és távhőmennyiséggel csökkentik a háztartások tagjainak számától és a háztartás havi fogyasztásától függően (pl. a két vagy háromtagú háztartások esetében a csökkentés 160 kWh vagy 45m³ gázt jelent, ha a fogyasztás nem haladja meg a 640 kWh vagy 90 m³ gázmennyiséget).
A támogatott energiafogyasztóról szóló új kormányrendelet meghatározza az „egészségi állapot miatti rászoruló fogyasztói státuszt” is, melyre a polgárok oly módon szerezhetnek jogosultságot, ha a kérelemhez orvosi dokumentációt csatolnak bizonyítékként, hogy egészségi állapota miatt a háztartás valamely tagjának az élete vagy az egészsége veszélybe kerülhet az áram- vagy gázszolgáltatás beszüntetésével.

 

Titkár
Társadalmi Tevékenységek Titkársága
Jasmina Stevanović

 

______________________________________________________________________

 

05.01.2016.

 

Privremeno zbrinutim osobama obezbeđeni i lekovi

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Milimir Vujadinović, obišao je danas privremeno Prihvatilište za beskućnike u Gajevoj ulici 50, čiji rad u celosti finansira lokalna samouprava.

 

 

 

 

Uz isticanje da će prihvatilište biti otvoreno sve dok su spoljne temperature niske i da će, u slučaju da se ukaže potreba, biti obezbeđen adekvatan prostor za prihvat većeg broja beskućnika, Vujadinović je kazao da je korisnicima usluga obezbeđena i primarna zdravstvena zaštita.

- Sredstva za kupovinu lekova, koje obolelim privremeno zbrinutim licima kao odgovarajuću terapiju prepiše lekar Doma zdavlja, i sredstva za rad privremenog Prihvatilišta za beskućnike, obezbedio je grad Subotica. Uslov za prijem u prihvatilište je uput Centra za socijalni rad - naglasio je Milimir Vujadinović, i dodao da zbrinjavanje beskućnika operativno sprovodi Gradska organizacija Crvenog krsta Subotica sa kojom lokalna samouprava, kako je rekao, ima izvanrednu saradnju.

Prihvatilište za beskućnike, u kome trenutno boravi 16 lica, otvoreno je 31. decembra 2015. godine. Pored smeštaja i primarne zdravstvene zaštite, zbrinutim osobama obezbeđeni su odeća, obuća, tri obroka, topli napici i higijenske potrepštine za održavanje lične i kolektivne higijene.

 

Izvor:Subotica.rs

 

______________________________________________________________________

 

04.01.2016.

 

Više intervencija u odnosu na 2014. godinu

 

 

Tokom prošle godine ekipe Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja obavile su 700 pregleda više u odnosu na 2014. godinu na terenu, u gradu i naseljima Bajmok i Čantavir.

 

 

 

 

Ukupan broj pregleda na terenu bio je 17040, dok je ambulantnih pregleda bilo čak 16 550. Tokom novogodišnje noći, nije registrovan veći broj poziva, ni intervencija na gradskom Trgu. Ekipe su pretežno intervenisale u kućnim uslovima kod hroničnih pacijenata, dok su se sa javnih mesta zbrinjavale osobe u alkoholisanom stanju. Jedan pacijent je prevezen na Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine zbog akutnog infartka srca, kažu u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja. Početak godine je doneo i veći broj broj intervencija za hitnu pomoć. Broj intervencija 1.01. za 24 sata bio je 44.
Intervenisalo se kod pacijenata na javnim mestima koji su bili u akutno napitom stanju, zbog povreda usled pada, dok se u kućnim uslovima u većoj meri izlazilo zbog simptoma gušenja i povećanog krvnog pritiska.

 

Izvor: Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

01.01.2016.

 

Dobro raspoloženje na dočeku Nove godine na Trgu slobode

 

 

U organizaciji Grada Subotice i novosadskog radija AS FM novu 2016. godinu veliki broj posetilaca dočekao je na centralnom gradskom trgu. Di džej Konte, di džej Gruver i di džej Nojs, puštajući muziku za svačiji ukus, priredili su pravu novogodišnju žurku.

 

 

 

 

Gostima na Trgu slobode na raspolaganju je bio i Vinterfest sa svojom ugostiteljskom ponudom. U okviru programa u ponoć je usledio vatromet i Štrausov valcer „Na lepom plavom Dunavu“. Uz dobro raspoloženje, uprkos hladnom vremenu, program je trajao do dva časa ujutru.

U duhu dobrog raspoloženja sa centralnog gradskog trga, sugrađanima još jednom želimo sve najbolje u 2016. godini.

 

Izvor:Subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

30.12.2015.

 

Maglai: U 2015. godini postavljeni čvrsti temelji od strateške važnosti za grad

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate rada u 2015. godini.

 

 

 

 

- Mislim da smo u 2015. godini postavili čvrste temelje za realizaciju mnogih projekata od strateške važnosti za grad, rekao je Maglai i kao posebno značajne izdvojio nastavak izgradnje zgrade Narodnog pozorišta, rekonstrukciju Sinagoge i pitanje Palića, koji je po njegovim rečima dugo godina bio "teška tema, od koje su se svi sklanjali", a sada su i na ovom planu urađeni ozbiljni pomaci.
- Mnogi su nam se smejali kada smo usvojili Plan za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera. Kada smo operativno razradili tridesetak tačaka o načinu realizacije tokom narednog perioda, bila je to osnova po kojoj smo došli u vidokrug Nemačke vlade i nemačke KfW investicione banke i posle godinu dana upornog rada i saradnje sa stručnjacima iz Nemačke, ishodovali odobravanje 6,5 miliona evra za rešavanje problema biodiverziteta na Paliću, rekao je Maglai i izrazio uverenje da će grad u 2016. godini imati strateškog investitora za izgradnju hotelskog kompleksa na Paliću.

Kada je reč o investicijama, Maglai kaže da je ovo oblast koja se ne rešava za dva, ili tri meseca i zadovoljan je onim što su na tom planu uradili njegovi prethodnici, ali i onim što je na ovom planu urađeno tokom 2015. godine, s obzirom da je u ovoj godini zaposleno 4.600 ljudi, što je po njegovim rečima za 20% više, od broja zaposlenih u 2014. godini.

- Mi smo prvi, ne ovde u okolini, već u čitavoj Vojvodini, po broju stranih investicija i što se tiče stepena zapošljavanja, u odnosu na ostale regije. Mnogi nam na tom zavide. Mi smo lider u toj oblasti, rekao je Maglai.

Najavljeno umanjenje prihoda koje će pogoditi gradove i opštine, Maglai smatra nepravičnim i nada se da do ovog ipak neće doći.

- Ne vidim realnim i racionalnim da se sredstva sa lokala "ispumpavaju" prema centrali. Mislim da oni koji donose te odluke treba mnogo ozbiljnije da sagledaju posledice svojih odluka. Za nas je to zaista poražavajuće. Godinama kao grad ulažemo ogromna sredstva u Privredno tehnološke parkove, u infrastrukturu i opremanje i sada dobar deo benefita koji nam počinje stizati, da nam bude oduzet, mislim da to nije korektno, rekao je Maglai.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

30.12.2015.

 

Pomoć za Siviće

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, Milimir Vujadinović, posetio je danas sedmočlanu porodicu Sivić, koja živi na rubu egzistencije, bez osnovnih uslova za život.

 

 

 

 

Za Marinka i Draganu i njihovo petoro dece, Maria, Mariju, Marina, Martina i Marinu, Subotičani su saznali pre par dana zahvaljujući priči koja je objavljena na sajtu Subotica.com. Marinko je nezaposlen, povremeno radi kao nadničar, ne može ni da obavlja svaki posao, jer na jedno oko ne vidi a na drugo samo 15 odsto, Dragana je domaćica. Socijalnu pomoć ne primaju jer je nisu ni tražili zbog nedostajuće dokumentacije, žive u trošnoj kući na periferiji grada, bez struje, kupatila i osnovnog pokućstva. Uprkos nemaštini, deca su dobri đaci.

Mlađi naraštaj porodice Sivić dobio je danas novogodišnje paketiće, kako bi osetili radost u ovim prazničnim danima, a zahvaljujući našem sugrađaninu Milanu Sujiću, obezbeđen im je i deo nameštaja. Mnogo je porodica u sličnoj situaciji i Grad se trudi da im pomogne koliko može, rekao je Vujadinović. Najbitnije je, istakao je, ljude naučiti kako da pecaju ribu a ne davati im je.

Milimir Vujadinović: „Sutra ih očekujemo u Centru za socijalni rad, gde će podneti zahteve za jednokratnu novčanu pomoć, ogrev i za novčanu socijalnu pomoć, sve ono što do sada nisu uradili. Posavetovali smo ih, to je važnije od onoga što im date privremeno da ublaže svoju situaciju. Nadam se da ćemo iduće nedelje, pre Božića biti ovde sa ogrevom, novčanom pomoći, sa odećom i hranom sa decu od naših prijatelja iz nevladinih organizacija i sa rešenjem Centra za socijalni rad o novčanoj socijalnoj pomoći.“

Od kako je objavljena priča o Sivićima, na adresu ove porodice stigla je pomoć u vidu hrane, odeće i obuće, sredstava za higijenu. Ipak, još je mnogo toga što im nedostaje, prvenstveno struja.

Ukoliko neko želi i može da pomogne Sivićima, možeih kontaktirati putem broja telefona 064/41-67-335 ili lično na adresi Pokret nesvrstanih 200. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

30.12.2015.

 

HGS: Čija je "Moja Srbija?"

 

 

Nedavno formirani Hrvatski građanski savez, održao je danas prvu konferenciju za medije pod nazivom Čija je „Moja Srbija?“. Ovo pitanje postavio je Stanko Krstin, vlasnik firme „Pre print“, dobitnik priznanja „Moj izbor“, koje se dodeljuje društveno odgovornim kompanijama, a koje mu je oduzeto pre nego što je i dodeljeno.

 

 

 

 

Kao preduzeće koje se bavi društveno odgovornim radom, Krstin je „Pre print“ prijavio na konkurs „Moj izbor“, koji su petu godinu za redom organizovali Udruženje "Moja Srbija", u saradnji sa Privrednom komorom Beograda i uz podršku grada Beograda. Početkom decembra, obavešten je da je dobio priznanje u kategoriji „Mala preduzeća za našu zajednicu“, koje je trebalo da mu bude dodeljeno na jučerašnjoj svečanosti koja je priređena u Skupštini Beograda. Međutim, neposredno pred dodelu, telefonom je obavešten da mu priznanje neće biti uručeno zbog sadržaja dokumentacije koju je organizatorima dostavila jedna osoba. Prema Krstinovim rečima, ta osoba, koja mu je poznata a koju nije želeo da imenuje, već je, pretpostavlja istu dokumentaciju dostavljala i Uniji poslodavaca Srbije, čiji je član. Ta dokumentacija, u kojoj se Krstin između ostalog naziva delatnikom hrvatske obaveštajne službe, završila je kod poverenika za zaštitu ravnopravnosti, koji ju je proglasio diskriminatorskom na nacionalnoj osnovi. To nije sprečilo diskriminatora da je opet upotrebi, a Krstinu je nejasno zašto su je organizatori konkursa uzeli u obzir. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

_______________________________________________________________________________

 

30.12.2015.

 

Odgovor gradonačelnika na otvoreno pismo Udruženja poljoprivrednika

 

 

 

 

Grad Subotica, kako prethodnih godina, tako i u budžetu za 2016. godinu, opredeljuje sredstva za razvoj poljoprivrede u skladu sa svojim mogućnostima i ovlašćenjima koja ima kao jedinica lokalne samouprave.

Pomenuta sredstva budžetom grada Subotica za 2016. godinu, predviđena su na sledeći način:
Na Funkciji 420 – POLJOZAŠTITA po sledećoj strukturi:
- Programska aktivnost 0001: Unapređenje uslova za poljoprivrednu delatnost 95.900.000 dinara
- Programska aktivnost 0002: Podsticaji poljoprivrednoj proizvodnji 11.900.000 dinara
- projekat 1: Podizanje šumskog zelenila 4.350.000 dinara
- Projekat 2: Opremanje zoohigijenske službe 14.850.000 dinara
Ukupno 127.000.000 dinara

Na Funkciji 421 – FOND ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE GRADA SUBOTICE po sledećoj strukturi:
- Programska aktivnost 0002: Podsticaji poljoprivrednoj proizvodnji i sufinansiranje kratkoročnih poljoprivrenih kredita 48.000.000 dinara


Sredstva u iznosu od 175.000.000 dinara predstavljaju 3% ukupnih sredstava budžeta grada Subotica za 2016. godinu.

Početkom januara pristupiće se izradi Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja u kome jedinica lokalne samouprave može da utvrđuje mere za područje koje obuhvata. U izradu će biti uključena udruženja, koja će se moći izjasniti šta konkretno žele u realnim iznosima. Rebalansom budžeta će biti uključeno sve što ima uticaja na razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj.

 

GRADONAČELNIK
Maglai Jenő dipl. pravnik

 

_________________________________________________________________________________

 

29.12.2015.

 

Održana 36. sednica Skupštine grada

 

 

Na 36. sednici Skupštine grada Subotice, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojeno je svih 15 tačaka dnevnog reda, pored ostalog, i Odluka o budžetu grada Subotice za 2016. godinu. Prihodi i primanja budžeta grada za 2016. godinu planirani su u visini od 5.538.160.000 dinara, a zajedno sa prenetim namenskim sredstvima iz 2015. godine u visini od 109.388.000 dinara i prihodima i primanjima indirektnih korisnika budžeta u visini od 229.432.000 dinara, čine ukupan obim budžeta u visini od 5.876.980.000 dinara.

 

 

 

 

Donete su i Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za deo prostora „Banje Palić“, između Palićkog jezera i Novosadskog puta na Paliću, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama i Odluka o uspostavljanju saradnje između grada Subotice i mađarskog grada Kiškunhalaša. Sporazum o uspostavljanju saradnje predviđa institucionalnu saradnju, ekonomsko-privrednu i trgovinsku saradnju i saradnju u oblastima obrazovanja, nauke, kulture, sporta i turizma. Saradnja će imati za cilj stvaranje povoljnih uslova za razrađivanje i realizaciju zajedničkih programa i projekata u navedenim oblastima. ...dalje

 

Izvor:Subotica.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

28.12.2015.

 

Maglai: 2016. godina će biti godina velikog izazova

 

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić, na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za predstavnike državnih organa, u Velikoj većnici Gradske kuće, godinu na izmaku ocenili su kao uspešnu, a po rečima gradonačelnika predstojeća godina će biti godina velikog izazova, s obzirom da predstoji racionalizacija javne uprave.

 

 

 

 

Iako je 2015. godina započela restriktivnim budžetom, po rečima gradonačelnika Maglaija mnoga pitanja koja predstavljaju temelj budućnosti grada, postavljena su na pravi kolosek, a posebno je istaknuta ovogodišnja kvalitetna saradnja sa pokrajinskim i republičkim organima.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

Gradonačelnik Jene Maglai - izjava za medije / magyar

 

Izvor: Super-info.rs

 

_______________________________________________________________________________

 

28.12.2015.

 

Novogodišnji prijem za predstavnike medija

 

Na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i predsednik Skupštine grada Ilija Maravić zahvalili su se predstavnicima medija na korektnom izveštavanju tokom 2015. godine.

 

 

 

 

- I dalje očekujem da svoj posao radite odgovorno, bez pritisaka, što smatram suštinom da bi u interesu svih nas, svoj posao i dalje obavljali profesionalno, kvalitetno i pravovremeno, rekao je gradonačelnik Maglai.

 

...opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

24.12.2015.

 

Božićno-novogodišnja čestitka gradonačelnika

 

 

 

 

U svoje ime i u ime svojih saradnika svim građanima Subotice želim srećnu Novu godinu i blagoslovljene božićne praznike.

 

Gradonačelnik Subotice
Maglai Jenő

 

 

Božićno-novogodišnja čestitka predsednika Skupštine grada

 

 

 

 

Svim građanima Subotice čestitam predstojeće božićne i novogodišnje praznike. U 2016. godini sugrađanima želim dobro zdravlje, ličnu sreću i uspeh.
Nazdravimo novoj 2016. godini, neka je svima srećna.

Predsednik Skupštine grada Subotice
Ilija Maravić

 

________________________________________________________________________________

 

22.11.2015.

 

Godišnji prijem privrednika

 

 

Regionalna privredna komora Subotica i Grad Subotica u Velikoj većnici Gradske kuće upriličili su godišnji prijem za privrednike povodom obeležavanja 40 godina rada Regionalne privredne komore Subotica, a ovom prilikom dodeljene su godišnje nagrade i jubilarna priznanja.

 

 

 

 

Godišnje nagrade Regionalne privredne komore za 2015. godinu dodeljene su: preduzeću Agrokons iz Malog Iđoša, ATB Sever iz Subotice, Patent Co Mišićevo, Rasco Tramp Senta i SZR Metal Corp iz Stare Moravice.
Za poseban doprinos komori i komorskom sistemu, zaslužnim pojedincima dodeljeno je 6 zlatnih i 14 srebrnih znački sa poveljom.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

22.12.2015.

 

Nagrađeni najbolji učesnici literarno-likovnog konkursa „Subotica moj grad“

 

 

Najboljim učesnicima konkursa raspisanog na temu „Subotica moj grad”, povodom 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice od fašizma, danas su, u Plavoj sali Gradske kuće, uručene diplome. Na konkurs je ukupno prispelo oko 300 likovnih i literarnih radova učenika iz osam subotičkih osnovnih škola. Diplome nagrađenim učenicima, kao i zahvalnice njihovim učiteljima, nastavnicima i profesorima za doprinos razvoju saradnje između osnovnih škola i Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica, uručio je Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja.

 

 

 

 

Na konkursu „Subotica moj grad” - likovni radovi – nagrađeni su:

Niži razredi:

1. Teodora Stokin, II razred, i Jana Kresić, II razred, OŠ „Kizur Ištvan” – učiteljica Tatjana Parag; 2. Oliver Marton, III razred, OŠ „Miroslav Antić“ – učiteljica Žužana Zec; 3. Sonja Kabiljev, II razred, i Peter Varga, II razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Emilija Grubanov Martinek.

Viši razredi:

1. Klaudija Salai, VII razred, OŠ „Petefi Šandor“ – nastavnik Ester Salai; 2. Melinda Babarci, VIII razred, OŠ „Majšanski put“ – nastavnik Ksenija Kovačević; 3. Mila Vojnić Tunić, VI razred, OŠ „Sečenji Ištvan“ – profesor Nora Evetović, i Andrea Šinković, VII razred, OiSŠ „Žarko Zrenjanin“ – nastavnik Julijana Vajda.

Na konkursu „Subotica moj grad“ – literarni radovi – nagrađeni su:

Na srpskom jeziku:

1. Milena Mićović, VII razred; 2. Mina Stamenković, V razred; 3. Jovana Milošević, V razred, svi iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Aleksandra Samardžić.

Na mađarskom jeziku:

1. Lila Juhas, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ - nastavnik Marija Šmit Šuranji; 2. Hunor Marki, IV razred, OŠ „Jovan Mikić“ – učiteljica Hajnalka Agardi; 3. Laura Kovač, V razred, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ – nastavnik Marija Šmit Šuranji.

 

Izvor: Subotica.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

21.12.2015.

 

Intervju

 

Veselin Šuković: U JKP „Čistoća i zelenilo“ je došlo do kvalitativnog pomaka u odnosu prema otpadu

 

 

 

 

Usvojili smo filozofiju da od otpada treba stvarati novu vrednost.

 

Podela tipskih kanti za prikupljanje otpada iz domaćinstava je krajem godine vršena u MZ "Aleksandrovo", a Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“, po rečima tehničkog direktora Veselina Šukovića, u narednoj godini planira podelu tipskih kanti i u drugim gradskim i prigradskim naseljima.
- Lokalna samouprava je krajem godine obezbedila 3 hiljade kanti za prikupljanje kućnog otpada u domaćinstvima. Kante su podeljene na teritoriji cele MZ "Aleksandrovo" i delova MZ "Dudova šuma" i MZ "Palić". U dogovoru sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine u planu za narednu godinu je da se iz gradskog budžeta i sredstvima JKP„Čistoća i zelenilo“, izdvoje sredstva za nabavku kanti za celokupnu površinu MZ "Palić", deo MZ "Dudova šuma", a takođe i odnošenje komunalnog otpada sa teritorije prigradskih mesnih zajednica. Reč je o 16.700 kanti koje treba podeliti, a u JKP „Čistoća i zelenilo“ razmišlja se da svako domaćinstvo dobije po 2 kante kako bi se mogla vršiti selekcija otpada na mestu njegovog nastanka, što je prvi korak u sistemu upravljanja otpadom, gde otpad može biti sirovina koja će obezbeđivati prihode, kaže Šuković.

 

Kada je reč o izgradnji Selektivnog centra čija je projektna vrednost oko milion i po evra, projektno - tehnička dokumentacija je praktično dovedena do dobijanja građevinske dozvole.
- Potrebno je još samo izvršiti deo uređenja odnosa na detaljnom planu regulacije, s aspekta objedinjavanja parcela, a postupak u Zavodu za urbanizam je u toku i za očekivati je da će biti završen početkom iduće godine, kaže Šuković i dodaje da je prikupljena kompletna dokumentacija za ishodovanje građevinske dozvole.

 

Kod izgradnje postrojenja za proizvodnju biogasa, Šuković kaže da je idejno rešenje usvojeno i raspisan je tender za projektovanje idejnog rešenja i projekta za građevinsku dozvolu, a ovaj postupak je u toku.
- Za ovo energetsko postrojenje smo predvideli 2 modula od po 0,5 megavata, a ono na godišnjem nivou treba da proizvede oko 8 miliona kWh električne energije, od čega bi milion kWh bio dovoljan za funkcionisanje Selektivnog centra i postrojenja za proizvodnju biogasa, a preostalih 7 bi bilo stavljeno u funkciju elektro sistema Srbije. Gradu smo predložili da toplotna energija koja je nusproizvod kod postupka proizvodnje biogasa, bude usmerena, ili za zagrevanje domaćinstava u MZ "Aleksandrovo", ili za zagrevanje Gradske bolnice. Mislim da je ovakav način razmišljanja u ovom preduzeću doveo do kvalitativnog pomaka u odnosu prema otpadu. Usvojili smo filozofiju da od otpada treba stvarati novu vrednost.

 

Kada je reć o Prihvatilištu za pse u kom je trenutno smešteno 90 pasa, Šuković kaže da se do kraja ove, ili početkom naredne godine očekuje njegova registracija i otpočinjanje sa radom u punoj formi, a predviđena je i izgradnja 50 boksova u tzv "nečistom delu". Takođe, stvoreni su preduslovi za aktivno udomljavanje pasa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Tokom ove godine je udomljeno oko 40 pasa, ali po rečima Šukovića, kod rešavanja problema pasa lutalica trebalo bi da se promeni svest ljudi, da ne napuštaju kućne ljubimce.

 

U sklopu izgradnje Regionalne deponije, neophodno je zatvoriti postojeće privremeno odlagalište smeća Aleksandrovačka bara. Tokom septembra JKP„Čistoća i zelenilo“ je pokrenulo tendersku dokumentaciju za prikupljanje ponuda za izradu parametara analize zagađenosti tla, vode i vazduha na telu deponije, kako bi se mogao pripremiti projekat za njegovu rekultivaciju.
- Očekujemo da u prva 3 meseca iduće godine dobijemo sve parametre i projektni zadatak za raspisivanje projekta rekultivacije, nakon kog sledi projektovanje i očekujemo u 2017.godini, po otpočinjanju rada Regionalne deponije, počnemo i samu tehničku izradu rekultivacije i sanacije prostora Aleksandrovačka bara, kaže Šuković.

 

U skladu sa vremenskim prilikama, iako snega još nema u najavi JKP„Čistoća i zelenilo“ je spremno da dejstvuje u slučaju snežnih padavina.
- Tokom avgusta je nabavljena so, kameni agregat, zaključili smo ugovore sa podizvođačima u smislu nedostajuće mehanizacije i spremno dočekali početak zimske sezone. Zimska služba je u stanju pripravnosti tokom 24 časa, kaže tehnički direktor JKP„Čistoća i zelenilo“, Veselin Šuković.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

21.12.2015.

 

U oblast socijalne zaštite uloženo preko 100 miliona dinara

 

 

 

 

Kraj godine je idealna prilika da se sumiraju rezultati postignuti u oblasti socijalne zaštite, ali i da se građanima polože računi, odnosno da se kaže šta je sve urađeno, kao i kakvi su planovi za budućnost, istakao je Milimir Vujadinović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite, na novogodišnjem prijemu organizovanom za saradnike.

Subotica izdvaja blizu 5 odsto svog budžeta za oblast socijalne zaštite i taj obim se neće smanjivati, naglasio je Vujadinović. Najveći deo sredstava odlazi na brigu o starijim sugrađanima, a u stanju neke od socijalnih potreba je na desetine hiljada građana.

Podizanje kvaliteta i razvoj socijalne zaštite u Subotici, odnosno projekti iz ove oblasti realizovani su uz značajnu podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U oblast socijalne zaštite u našem gradu je tokom godine uloženo preko 100 miliona dinara, kao i oko 100.000 evra koje je donirala nemačka Vlada za izgradnju prihvatnog centra za migrante...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

17.12.2015.

 

Predstavljena Studija izvodljivosti uvođenja dualnog obrazovanja

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica održana je konferencija na kojoj je predstavljena Studija izvodljivosti uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji.

 

 

 

 

U studiji izvodljivosti, čiju je izradu kroz GIZ projekat „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“, podržalo Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj SR Nemačke, predstavljeni su uslovi, mogućnosti i opcije uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji i date su preporuke koje će biti razmotrene pre svega od strane privrednika, ali i od drugih zainteresovanih strana. Konferencija je poslužila i kao prilika da se predstave dosadašnja iskustva i rezultati učešća privrede u obrazovanju.

Po rečima direktorke Centra za edukaciju Privredne komore Srbije Mirjane Kovečević, za očekivati je da dualno obrazovanje smanji stopu nezaposlenosti, pre svega mladih ljudi. Kovačević kaže da je Studija izvodljivosti uvođenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, rađena po modelu koji je u funkciji u razvijenim zemljama, u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, gde se stopa nezaposlenosti mladih kreće oko 10 procenata, dok kod nas ova stopa dostiže čak 40%.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.12.2015.

 

Podela paketića

 

 

Lokalna saumouprava i ove godine organizuje tradicionalnu humanitarnu akciju podele božićno–novogodišnjih paketića deci iz socijalno ugroženih porodica i deci sa posebnim potrebama.

 

 

 

 

Grad je, zahvaljujući donatorima, do sada obezbedio 403 paketića. Školskom centru sa domom učenika "Dositej Obradović 17.12. će biti uručeno 135 paketića. Za decu sa invaliditetom i za decu na hraniteljskom smeštaju obezbeđeno je 188 paketića, a 30 za decu sa posebnim potrebama u Gradskom udruženju za pomoć osoba sa autizmom. Deca iz Lurko–kuće" na Hajdukovu će dobiti 50 paketića.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

16.12.2015.

 

Pronađeno rešenje za stabla u Ulici Age Mamužića

 

 

Kako je ranije bilo nagovešteno, problematika iznalaženja optimalnog rešenja za vremešna stabla celtisa u Ulici Age Mamužića u Subotici, privremeno je obustavila planiranu rekonstrukciju ove ulice. Investicija se izvodi prema urbanističkom projektu i projektnoj dokumentaciji koju je izradilo JP „Zavod za urbanizam grada Suboticе”, a trebalo bi da se izvedu radovi na sanaciji celokupne površine uličnog pojasa. Projektno rešenje predviđa dovođenje kompletne površine u jednu visinsku ravan.

 

 

 

 

Prilikom izrade dokumentacije evidentirano je da drveće delimično, zbog visine i blizine objektima, ugrožava temelje objekata u ulici i da pravi velike probleme za krovove kuća. Uočeno je da je trotoar u ulici potpuno uništen i neupotrebljiv zbog površinskog korenja stabala.
Zbog potreba da se pažljivo analizira nastali problem, Grad je formirao Radnu grupu sastavljenu od stručnjaka koja je sačinila detaljnu analizu ovih stabala i ustanovila način rešavanja predmetne problematike.
Stručnjaci su utvrdili da je devet najkritičnijih stabala (za koje ne postoje preventivne mere očuvanja za vreme i posle izvođenja radova), potrebno izvaditi, a da je osam stabala potrebno orezati na takav način da se radovi mogu izvesti bez ugrožavanja trajne stabilnosti drveća, uz očuvanje njihove vitalnosti. Planirano je da se umesto stabala koja se vade posade nova, već formirana stabla. Takođe bi se nadomestila i stabla koja su ranije uklonjena u ovoj ulici.
U tom smislu, Komunalna inspekcija Službe za inspekcijsko nadzorne poslove grada Subotice izdala je rešenje prema kome će JKP „Čistoća i zelenilo“ u narednom periodu izvršiti ove radove, nakon čega će započeti rekonstrukcija Ulice Age Mamužića.

 

 

Megoldás az Ago Mamužić utcai fák helyzetére

 

A korábbi bejelentéseknek megfelelően Szabadkán az Ago Mamužić utcai öreg ostorfák helyzetének optimális megoldása ideiglenesen leállította az utca tervezett felújítását. A beruházást a szabadkai Városrendezési Intézet KV által kidolgozott városrendezési terv és tervdokumentáció alapján vitelezik ki, a munkálatok pedig magukban foglalták az utca teljes szanálását.

 

A tervdokumentáció szerint az utca teljes felületét egy szintbe kell hozni.
A dokumentáció kidolgozásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a fák méretük és az épületekhez mért távolságuk miatt részben veszélyeztetik az utcában levő házak alapjait és a háztetőknél is komoly problémákat okoznak. Megállapítást nyert az is, hogy a fák felszíni gyökérzete teljesen tönkretette illetve használhatatlanná tette a gyalogjárdát.
A felmerült problémák alapos elemzése érdekében a Város szakértői munkacsoportot hozott létre, amely részletes elemzést készített a fákról és megoldást dolgozott ki a kialakult helyzet orvoslására.
A szakértők megállapították, hogy a kilenc legkritikusabb fát (amelyek esetében nincs megelőző megoldás a megóvásukra a munkálatok ideje alatt illetve után) ki kell vágni, nyolcat pedig oly módon kell megmetszeni, hogy a munkálatok elvégzésekor ne kerüljön veszélybe a fák tartós stabilitása illetve vitalitása. A tervek értelmében a kivágásra kerülő fák helyére új, már kialakult fákat telepítenek. Ugyancsak új fákat telepítenek a korábban eltávolított ostorfák helyére.
Szabadka Város kommunális felügyelősége határozatban kötelezte a Köztisztasági és Parkosítása Kommunális Közvállalatot a munkálatok ily formában történő elvégzésére, s csak ez után kezdődik meg az Ago Mamužić utca felújítása.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2015.

 

Izvršena primopredaja Kluba Vojske Srbije

 

 

Na osnovu Ugovora o kupoprodaji, zaključenog između Republike Srbije – Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, kao prodavca, i grada Subotice, kao kupca nepokretnosti, Komisija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Komisija grada Subotice izvršile su, 10. decembra, primopredaju i pri tome sačinile Zapisnik o primopredaji nepokretnosti vojnog kompleksa „Ulica Borisa Kidriča i Vuka Karadžića, Klub Vojske Srbije“.

 

 

 

 

Predmet primopredaje je nepokretnost u javnoj svojini Republike Srbije koju koristi Ministarstvo odbrane i to: vojni kompleks „Ulica Borisa Kidriča i Vuka Karadžića“, po nameni Klub Vojske Srbije - objekat visokogradnje površine 5070,20 metara kvadratnih i zemljište ukupne površine 845 metara kvadratnih.

Članovi Komisije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Komisije grada Subotice međusobno su saglasni da se sa 10. decembrom 2015. godine i ovim Zapisnikom umesto dosadašnjeg korisnika u posed uvede novi korisnik, bez ikakvih tereta, koji preuzima sva prava i obaveze kao budući vlasnik nepokretnosti.

 

 

Az önkormányzat birtokba vette a Hadseregotthon épületét

 

A Szerb Köztársaság Vagyonigazgatósága mint eladó és Szabadka Város Önkormányzata mint vevő között létrejött adásvételi szerződés alapján a Hadügyminisztérium bizottsága és Szabadka város bizottsága között december 10-én megtörtént a Korzó és a Vuk Karadžić utca sarkán álló, Hadseregotthon néven ismert ingatlan átadása, amiről a bizottságok jegyzőkönyvet készítettek.

 

Az ingatlanvásárlás tárgya a Szerb Köztársaság köztulajdonát képező és a Hadügyminisztérium által használt ingatlan: a Korzó és a Vuk Karadžić utca sarkán álló, Hadseregotthonként ismert emeletes épület, melynek összterülete 5070,20 négyzetméter, a telek teljes területe pedig 845 négyzetméter.

A Hadügyminisztérium bizottságának és Szabadka város bizottságának tagjai által készített jegyzőkönyv értelmében 2015. december 10-ével az ingatlant az eddigi használótól az új használó veszi birtokba, tehermentesen, és ezzel mint az ingatlan leendő tulajdonosa átveszi az azzal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2015.

 

Humanitarna akcija Rotari klub Palić

 

 

Rotari klub Palić nastavlja je tradiciju božićno-novogodišnjeg darivanja najsiromašnijih porodica u ovom naselju.

 

 

 

 

Tradicionalno pred praznike, Rotari klub Palić obradovaće najmlađe i njihove porodice sa slabijim materijalnim stanjem paketima hrane i higijene, kao i slatkišima za decu.
Zbog uspešne humanitarne akcije povodom ovogodišnjih Urbanovih dana na Paliću, broj porodica povećan je ove godine za 50 procenata, pa će 30 porodica dobiti poklone vredne ukupno 150.000 dinara.
Spisak porodica koje će dobiti pakete odredila je mesna zajednica "Palić" sa kojom Rotari klub ostvaruje višegodišnju dobru saradnju.
Podela paketića zakazana je za sredu, 16. decembar u 11 časova u Mesnoj zajednici "Palić".

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2015.

 

Обавештење Секретаријата за друштвене делатности

 

 

 

 

КОНКУРС ЗА РЕГРЕСИРАЊЕ ПРЕВОЗА СТУДЕНАТА У МЕЂУГРАДСКОМ, ОДНОСНО, МЕЂУМЕСНОМ САОБРАЋАЈУ У АПВ ЗА 2016. ГОДИНУ

 

Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој ће 2016. године регресирати трошкове превоза студената у међуградском, односно, међумесном саобраћају.
На основу чл. 33. и 35. став 1. Покрајинске скупштинске одлуке о Влади Аутономне Покрајине Војводине (“Службени лист АПВ”,број 4/10), а у вези са чланом 36. став 1. тачка 9. Закон о утврђивању надлежности Аутономне Покрајине Војводине (“Службени гласник РС”, број: 99/09, 67/12 – УС РС), Влада Аутономне Покрајине Војводине, на седници одржаној 23. јануара 2013. године, д о н е л а је Одлуку о регресирању превоза студената у међуградском, односно, међумесном саобраћају у Аутономној Покрајини Војводини.
Под међуградским, односно, међумесним превозом студената, подразумева се превоз студената између насељених места две општине, општине и града или два града.

УСЛОВИ ЗА СТИЦАЊЕ ПРАВА НА РЕГРЕСИРАЊЕ ТРОШКОВА ПРЕВОЗА СУ СЛЕДЕЋИ:

· да је становник Града Суботице,
· да свакодневно путује у међуградском , односно, међумесном саобраћају,
· да није корисник услуге смештаја у студентским центрима,
· да се школује на терет буџета Републике Србије,
· да први пут уписује годину основних, мастер или докторских студија на терет буџета,
· да није корисник стипендије и кредита Министарства просвете, Фонда за стипендирање даровитих студената Универзитета у Новом Саду, Извршног већа АП Војводине и других фондација, организација и предузећа.

ЗА РЕГУЛИСАЊЕ ПРАВА ЗА РЕГРЕСИРАНУ МЕСЕЧНУ КАРТУ СТУДЕНТИ ТРЕБА ДА ПОДНЕСУ СЛЕДЕЋЕ:

· фотокопију личне карте,
· потврду факултета да студент први пут уписује годину основних, мастер или докторских студија на терет буџета,
· уверење о незапослености студента,
· фотокопију штедне књижице, односно текућег рачуна код одређене банке (ако студент нема, онда једног од родитеља)
НАПОМЕНА: Поред наведених прилога, студенти попуњавају образац изјаве који могу наћи на веб сајту Града, или у Услужном центру Градске куће.

Захтеви за регресирање месечних карата предају се у Услужни центар Градске куће, Трг слободе број 1, сваког дана у периоду од 15.12.2015. до 30.12.2015. године, и то од 9.00 до 12.00 часова.

Информације на тел: 024 626 883

 

 

PÁLYÁZAT AZ EGYETEMI/FŐISKOLAI HALLGATÓK HELYKÖZI ÚTIKÖLTSÉG-TÉRÍTÉSÉRE 2016-BEN A TARTOMÁNY TERÜLETÉN

 

A Tartományi Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Titkárság a 2016. évben megtéríti az egyetemi/főiskolai hallgatók helyközi útiköltségeit.
A Tartományi Képviselőháznak a Vajdaság Autonóm Tartomány Kormányáról szóló rendelete 33. szakasza és 35. szakaszának 1. bekezdése (a VAT Hivatalos Lapjának 4/10 száma) alapján és a Vajdasági Autonóm Tartomány hatásköreinek szabályozásáról szóló törvény 36. szakaszának 1. bekezdés 9. pontjával kapcsolatban (az SZK Hivatalos Közlönyének 99/09, 67/12 – AB rend. száma) Vajdaság Autonóm Tartomány Kormánya a 2013. január 23-án megtartott ülésén rendeletet hozott a az egyetemi/főiskolai hallgatók helyközi útiköltségeinek megtérítéséről Vajdaság Autonóm Tartomány területén.
A főiskolai/egyetemi hallgatók helyközi utazásán a két község, a község és város vagy két város területén található települések közötti utazás értendő.

AZ ÚTIKÖLTSÉG-TÉRÍTÉSRE AZ A HALLGATÓ JOGOSULT, AKI:

· Szabadka Város területén él,
· naponta utazik a helyközi járatokon,
· nem lakik kollégiumban,
· képzésének költségeit az állami költségvetés fedezi,
· először iratkozik az alapfokú, mesterképzés vagy doktori fokozat adott évére állami támogatással,
· nem kap ösztöndíjat az Oktatási Minisztériumtól, az Újvidéki Egyetem tehetséges hallgatókat támogató ösztöndíjalapjától, a Vajdasági Végrehajtó Tanácstól, és más alapítványoktól, szervezetektől vagy vállalatoktól.

A TÁMOGATOTT HAVI BÉRLETEK IGÉNYLÉSÉHEZ A KÖVETKEZŐKET KELL MELLÉKELNI:

· a személyi igazolvány fénymásolata,
· a kar igazolását arról, hogy először iratkozik az alapfokú vagy mesterképzés adott évére állami támogatással (hogy nem ismétel évet),
· egyetemi tanuló munkanélküliségről szóló bizonylata,
· a meghatározott banknál nyitott betétkönyv vagy folyószámla fénymásolata (ha a hallgatónak nincs, akkor az egyik szülőé)
MEGJEGYZÉS: A felsorolt iratokon kívül a hallgatóknak egy nyilatkozatot kell kitölteniük, amit letölthetnek az önkormányzat honlapjáról vagy beszerezhetik a Városháza ügyfélszolgálatában.

A havi bérletek költségtérítése iránti igényléseket a Városháza ügyfélszolgálatában kell átadni, a Szabadság tér 1. alatt, 2015.12.15-étől 2015.12.30-éig minden munkanapon 9,00-től 12,00-ig.

Bővebb tájékoztatásért a 024/626-883 telefonszámon lehet.

 

________________________________________________________________________________

 

11.12.2015.

 

Akcija čišćenja u MZ "Mali Bajmok"

 

 

 

 

Rukovodstvo MZ „Mali Bajmok“ u saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo“, organizovalo je akciju čišćenja prostora oko zgrade mesne zajednice.
Današnja akcija je jedna od programskih aktivnosti novog rukovodstva, koje planira saradnju sa JKP „Čistoća i zelenilo“ i na uređenju Sivačkog puta, kao posebno frekventne gradske lokacije.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

10.12.2015.

 

Održan Sajam preduzetništva u Subotici

 

 

 

 

Oko 200 preduzetničkih inicijativa predstavljeno je danas na Sajmu preduzetništva u Subotici, u organizaciji Srpske asocijacije menadžera (SAM), agencije DNA Communications i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a uz veliku podršku gradske uprave Subotice i lokalnih partnera. Sajam je organizovan u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

 

 

 

 

Sajam preduzetništva u Subotici je treći sajam u nizu koji će biti organizovani širom Srbije u narednih šest meseci. Sajam je posetilo više od dvesta građana, koji su imali prilike da se informišu o više od 200 preduzetničkih ideja, osmišljenih na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji, razvrstanih po visini investicije, kao i po delatnostima. Posetioci sajma su takođe dobili informacije o tome šta je potrebno za započinjanje novog biznisa, kako se smanjuje rizik i ostvaruje pristup fondovima podrške preduzetništvu.

„Potpredsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Marinković, najavio je u novembru ove godine da će 2016. u Srbiji biti proglašena ’Godinom preduzetništva’ i da će Vlada Srbije podržati nove preduzetnike. Nadamo se da će ovi sajmovi preduzetništva dati motivaciju i inspiraciju ljudima koji su nedavno ostali bez posla i da će im pomoći da prepoznaju priliku da započnu svoj biznis. Ovaj projekat zovemo ’Šansa za novi početak’ jer verujemo da proces restrukturiranja nije kraj njihove karijere, već prilika za njihov novi početak. Do sada smo ovakve sajmove održali u Nišu i Kruševcu, gde smo zabeležili veliko interesovanje, a nadam se da će i građane Subotice inspirisati neka od predstavljenih preduzetničkih inicijativa da pokrenu svoj biznis“, kazala je na otvaranju sajma izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović.

Projekat je dobio podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, gradske uprave Subotice, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Subotice, lokalne samouprave Subotice, Niša i Kruševca, organizacije ENECA, Regionalnih privrednih komora, lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i brojnih lokalnih partnera koji se bave razvojem preduzetništva.

„Zahvalio bih se osnivačima ovog projekta što su prepoznali Suboticu kao jednu od gradova u kojoj će predstaviti preduzetničke ideje i pokušati da podstaknu naše sugrađane na pokretanje biznisa. Gradska uprava je prepoznala potencijal ovog projekta i podržala organizovanje sajma. Svoje programe podrške će na sajmu predstaviti deset lokalnih partnera koji se bave promovisanjem preduzetništva. Nezaposlenost je veliki problem u celoj zemlji i mislim da je ovo dobra prilika za mnoge koji su ostali bez posla da razmisle o osnivanju biznisa, sami ili udruženi“, rekao je pomoćnik gradonačelnika Subotice za oblast male privrede Ljuben Hristov.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAID.

 

 

 

 

Izvor: Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

10.12.2015.

 

Rebalans budžeta po drugi put

 

 

 

 

Sednica Skupštine grada, 35. po redu, održana je danas, a pred odbornicima se našlo 15 tačaka dnevnog reda. Dva predloga za dopunu dnevnog reda nisu usvojena, a najveću pažnju odbornika izazvale su izmene i dopune Odluke o budžetu Grada za 2015. godinu. Podsećamo da je budžet već jednom menjan, i to u julu mesecu. Gradonačelnik je potrebu za drugim rebalansom opravdao time što je u poslednja 2 do 3 meseca došlo do određenih izmena i na prihodovanoj, ali i na rashodovanoj strani budžeta, te je bilo neophodno staviti finansije na svoje mesto. Rebalans je usvojen sa 47 glasova za i 9 protiv.

Opozicioni odbornici, ukupno njih 17, predložili su da se dnevni red dopuni predlogom Mišljenja o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji se nalazi u proceduri Skupštine Srbije, kako bi Grad zauzeo zvaničan stav, što je bio i zahtev nezadovoljnih poljoprivrednicika.

Zamenik predsednika Skupštine, Mirko Bajić, objasnio je zbog čega nije usvojena dopuna dnevnog reda, a kao razloge naveo proceduralne nedostatke. Takođe je dodao da je to politizacija nevolje poljoprivrednika koje na ovaj način opozicija zloupotrebljava u svoju korist.

Pored rebalansa budžeta, odbornici su danas glasali i o Odluci o stanovanju, o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata, kao i o Odluci o javnoj kanalizaciji. Takođe, na sednici lokalnog parlamenta, danas se našlo i nekoliko rešenja o davanju saglasnosti na izmene programa poslovanja pojedinih javnih preduzeća, kao i cene usluga JP „Stadion“. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

10.12.2015.

 

Obeležen Svetski dan ljudskih prava

 

 

 

 

Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948.godine kada je po prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika”. Međunarodni dan ljudskih prava se upravo obeležavava na današnji dan. Gradonačelnik Jene Maglai i gradski zaštitnik građana Zlatko Marosiuk bili su danas domaćini skupa kojim je obeležen Svetski zaštite ljudskih prava u Sali Nove opštine .Učestvujući na skupu obojica su stanje ljudskih prava u Subotici ocenili uslovno zadovoljavajućim, jer još ima dosta prostora i nerešenih pitanja u ovoj oblasti u našem gradu. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

10.12.2015.

 

Maglai: Otpuštanja u javnom sektoru od kraja godine

 

 

 

 

Odluka Vlade o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi juče je stupila na snagu. To znači da u narednih 60 dana sve institucije države moraju da prilagode svoje sistematizacije ovoj odluci i da počnu sa racionalizacijom. Prema podacima Vlade, višak u Gradu Subotici je 178, tako da umesto dosadašnjih 2.530 koji su zaposleni u javnom sektoru, broj morati da bude smanjen na 2.352. Gradonačelnik Jene Maglai kaže da se na ovom pitanju radi, ali da ne želi da se izjašnjava dok se ne utvrdi tačan broj onih koji su višak. Jasno je da će ovo biti prvi bolan potez na kraju ove godine, i na početku 2016. ističe Maglai. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

9.12.2015.

 

Javna rasprava o Nacrtu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja

 

 

Javna rasprava o Nacrtu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji održana je danas u Vellikoj većnici Gradske kuće. Organizator rasprave je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a namera je da se organizuje u još nekoliko gradova širom Srbije u cilju dobijanja komentara, predloga i promocije u lokalnim zajednicama.

 

 

 

 

Usvajanje Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja je od ključnog značaja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji budući da je ta obaveza deo akcionog plana za poglavlje 23. Prilikom izrade vodilo se računa o širokom konslultativnom procesu.

Stategija je koncipirana tako da bude decentralizovana, odnosno da država pruži zakonodavni i eventualno finansijski okvir, ali da težište implementacije bude na lokalnom nivou. Akcenat je stavljen na obrazovanje, jer kako ističe državni sekretar u Ministarstvu za rad, Nenad Ivanišević, to je polazna osnova za izlazak iz siromaštva. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

9.12.2015.

 

Saopštenje načelnika Severnobačkog upravnog okruga

 

 

Imajući u vidu da se ove nedelje vrši proces akreditacije Opšte Bolnice Subotica koja vrši sekundarnu zdravstvenu zaštitu stanovništva na području Severnobačkog okruga želim da uputim javnosti sledeću poruku:

Ispred Vlade Republike Srbije i u ime svih građana Severnobačkog upravnog okruga najiskrenije se zahvaljujem svim zaposlenima u Opštoj bolnici Subotica koji su radili na procesima akreditacije ove ustanove i koji su svojim profesionalnim odnosom prema brizi za zdravlje svih nas kao i svojom ličnom posvećenošću doprineli ovom zahtevnom projektu.

 

 

 

 

Očekujemo da proces akreditacije bude uskoro verifikovan na najbolji način od strane meritornih ocenjivača.

Izražavam iskrenu zahvalnost Agenciji za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije na izuzetnom partnerskom odnosu prema Opštoj bolnici Subotica u procesima iz oblasti akreditacije.

Izražavam duboku zahvalanost direktoru ustanove, gospodinu Goranu dr. Bićaninu, i njegovom timu koji je rukovodio procesom akreditacije počevši od oktobra 2013.godine do danas.

Lično smatram da se uvođenjem sistematičnog pristupa lečenju pacijenata, utvrđenim procesima odgovornosti i protokolima postupanja prema pacijentima zapravo izražava onaj, toliko nedostajući sistem vrednosti, koji nam danas, kao društvu opterećenom izazovima tranzicije i globalnih dešavanja, iz raznih razloga izmiče i ustupa mesto lažnom životu.

Hvala im za sav mukotrpan rad i naporne sate, kada se moglo odustati toliko puta, sate koji nikada neće biti plaćeni, što su istrajali da nam svojim primerom pokažu kakvi možemo biti ako verujemo u istinske i trajne ljudske vrednosti.

Hvala im za nesebičan doprinos zdravlju i revitalizaciji naše zajednice.

 

Izvor: Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

9.12.2015.

 

Prezentovan program prevencije i samoodbrane učenika u slučaju seksualnog napada

 

 

Danas je održana 11. sednica Saveta za ravnopravnost polova Skupštine grada na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila prezentacija programa „Samoodbrana u slučaju seksualnog napada“.

 

 

 

 

Prezentovani program odnosi se na samoodbranu i prevenciju protiv nasilja i pokrenut je u opštini Temerin gde se uspešno sprovodi u OŠ „Petar Kočić“. Program je jedna od aktivnosti grada Subotice u okviru međunarodne kampanje „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja u društvu“ koja je počela 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama a završava se sutra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Prezentacija programa imala je za cilj da podstakne odbornike skupštine grada u okviru saveta za ravnopravnost polova na veći doprinos u smanjenju nasilja u društvu kroz predlaganje različitih mera i izradu strategija. Cilj je uključiti institucije, posebno obrazovne da povećaju uticaj na najmlađe da aktivno učestvuju u edukacijama o spečavanju i suzbijanju nasilja. Prezentacija programa je samo jedna od aktivnosti u borbi protiv nasilja koji se planira sprovesti u narednih godinu dana. ...dalje

 

Izvor: RTV City

 

__________________________________________________________________________________

 

09.12.2015.

 

Doček Nove godine na Trgu slobode

 

 

 

 

Grad Subotica i ove godine poklanja svojim građanima i gostima Subotice doček Nove godine na Trgu slobode, a Subotičkа filharmonijа će tradicionalni Novogodišnji koncert održati u Gradskoj kući. Doček 2016. organizovan je u saradnji sa novosadskom radio-stanicom „Radio AS FM”, tako da će na centralnom gradskom trgu u četvrtak, 31. decembra, od 22 časa do dva sata iza ponoći, u ime ovog radija nastupiti poznati di-džejevi: Konte, Gruver i Nois. Novogodišnji koncert Subotičke filharmonije održaće se u sredu, 30. decembra 2015. godine, od 20 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće. ...dalje

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

9.12.2015.

 

Obaveštenje Sekretarijata za društvene delatnosti

 

 

 

 

Sekretarijat za društvene delatnosti Gradske uprave Grada Subotica, obaveštava građane da je Gradsko veće Grada Subotice na 108. sednici održanoj dana 02.11.2015.g. usvojilo predlog Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o subvencionisanju cena komunalnih usluga („Sl.list Grada Subotice“ broj 39/14 i 43/14-ispravka) i uputio ga Skupštini Grada Subotice na donošenje.
U skladu sa predloženim Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o subvencionisanju cena komunalnih usluga („Sl.list Grada Subotice“ broj 39/14 i 43/14-ispravka) građani koji su ostvarili pravo na subvencionisanu cenu usluge prevoza u gradskom i prigradskom saobraćaju za 2015.g. ovo pravo će ostvarivati i dalje nesmetano u 2016. godini, bez podnošenja novih zahteva, odnosno kartice koje im je izdao JP"Subotica-trans" mogu da nastave da koriste i tokom 2016.g., ukoliko nije došlo do promene činjenica koje su bile osnov sticanja prava na subvencionisanu cenu pomenutih usluga.
Ukoliko je došlo do promena u pogledu prihoda ili promene adrese, obaveštavamo građane da su dužni da navedene promene prijave, ukoliko su one od uticaja na ostvarivanje navedenog prava.
Pravilnik o subvencionisanju cena komunalnih usluga („Sl.list Grada Subotice“ broj 39/14 i 43/14-ispravka), ostaje nepromenjen u delu koji se odnosi na uslove za ostvarivanje prava a to su:
- prebivalište na teritoriji Grada Subotica, odnosno na teritoriji prigradskih naselja;
- navršenih 65 godina života;
- lični prihod manji od 25.352,58 dinara.

 

 

Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Társadalmi Tevékenységek Titkársága értesíti a polgárokat, hogy a Szabadkai Városi Tanács a 2015.11.02-án megtartott 108. ülésén meghozta A kommunális szolgáltatások díjainak támogatásáról szóló szabályzat (Szabadka Város Hivatalos Lapjának 39/14 és 43/14-javított) módosításáról és kiegészítéséről szóló javaslatot, és Szabadka Város képviselő-testületének továbbította meghozatalra.
A kommunális szolgáltatások díjainak támogatásáról szóló szabályzat (Szabadka Város Hivatalos Lapjának 39/14 és 43/14-javított) módosításáról és kiegészítéséről szóló javaslattal összhangban, azok a polgárok, akik jogot szereztek a támogatott városi és elővárosi tömegközlekedési díjakra 2015-ben, ezt a jogukat 2016-ban is zavartalanul gyakorolhatják, újabb kérelmezés nélkül, illetve a Suboticatrans KV által kiadott jegyeket továbbra is használhatják 2016 folyamán, ha nem történt olyan változás, ami a támogatott díjra való jogosultság érvényesítésének alapját képezi.
Értesítjük a polgárokat, hogy amennyiben változás következett be a bevételek vagy címük tekintetében, kötelesek az említett változásokat bejelenteni, ha ezek kihatással vannak a szóban forgó jogosultság megszerzésére.
A kommunális szolgáltatások díjainak támogatásáról szóló szabályzatnak (Szabadka Város Hivatalos Lapjának 39/14 és 43/14-javított) az a része, mely a jogosultság megszerzésének feltételeit határozza meg, változatlan marad. Ezek a következők:
- a kérelmező lakhelye Szabadka város területén, illetve a külvárosi településeken van;
- betöltötte a 65. életévét;
- személyi jövedelme kevesebb 25.352,58 dinárnál.

 

Izvor: Super-info.rs

 

__________________________________________________________________________________

 

8.12.2015.

 

Otvoren Dom za negu Gerontološkog centra Subotica

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predsednik Skupštine grada Ilija Maravić i direktor Gerontološkog centra Petar Balažević, svečano su otvorili Dom za negu Gerontološkog centra Subotica.

 

 

 

 

Objekat je površine 800 kvadrata, smeštajnog kapaciteta za 66 korisnika, a za njegovu izgradnju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja investiralo je 60 miliona dinara.
Po rečima direktora Gerontološkog centra Petra Balaževića, objekat bi trebalo da bude u funkciji do kraja januara, do kada bi trebalo da se dovrši opremanje enterijera i da se obavi tehnički prijem objekta.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

8.12.2015.

 

Saopštenje Stalne konferencije gradova i opština

 

 

 

 

NACRT ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNE SAMOUPRAVE NEPRIHVATLJIV ZA OPŠTINE

 

Za gradove i opštine u Srbiji rešenja predočena u Nacrtu zakona o finansiranju lokalne samouprave nisu prihvatljiva, jer se predloženim smanjenjem prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i finansiranje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje.

Ministarstvo finansija juče, 3. decembra, objavilo je Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave i time započelo javnu raspravu koja će trajati do 22. decembra. Stalna konferencija obavestila je sve gradove i opštine o predviđenim rešenjima kojima se značajno umanjuju lokalni prihodi i zamolila ih da sugestije i komentare na Nacrt zakona dostave SKGO najdalje do 15. decembra kako bi objedinjene stavove uputila Ministarstvu.

Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđa da će opštine ubuduće dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade, čime se značajno smanjuju lokalni a povećava republički budžet. Ovakav predlog predstavlja direktan udar na sve gradove i opštine, a posebno na one koje su u prethodnom periodu uložile značajna sredstva u privlačenje investitora (kupovinom zemljišta i vojne imovine radi formiranja industrijskih zona, izgradnjom dodatne infrastrukture, oslobađanjem investitora plaćanja određenih lokalnih taksi i sl.), a sve samo sa jednim ciljem – da se poveća zaposlenost građana. Takođe, predlog da se dva izvorna prihoda (naknada za životnu sredinu i firmarina) integrišu u porez na imovinu ne znači ništa drugo do veliko povećanje poreza na imovinu koji plaćaju građani i to kroz povećanje poreske stope i ukidanje amortizacije. Imajući u vidu rast poreza na imovinu u poslednjih nekoliko godina, SKGO smatra da je on dosegao svoj maksimum. Dodatno, takve izmene znače i direktno prevaljivanje poreskog tereta sa pravnih lica na fizička lica što je potpuno neprihvatljivo.

Iako to nije navedeno u zvaničnom obrazloženju uz Nacrt zakona, Ministarstvo finansija je tokom rada na njemu kao jedan od osnovnih razloga za smanjivanje prihoda gradovima i opštinama i prebacivanje istih na republički nivo, navelo sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom i obavezu koja je preuzeta tim sporazumom, a to je da se ukupno 8 milijardi dinara prebaci sa lokalnog na republički nivo. Ono što se izbegava reći jeste da su lokalne samouprave u prethodnih godinu dana već prebacile taj iznos sredstava republičkom budžetu.

Ovim putem želimo da obavestimo javnost da SKGO i njeni predstavnici u Radnoj grupi Ministarstva finansija koja je bila formirana za izradu ovog nacrta zakona, nisu imali uvid u Nacrt zakona niti su dali saglasnost na pomenuti tekst. Predsedništvo SKGO posle sednice održane 18. novembra pisanim putem obavestilo je Ministarstvo finansija da su za SKGO neprihvatljivi predlozi koji su razmatrani na Radnoj grupi Ministarstva i da će usvajanje ovih predloga imati izuzetno negativnih posledica po njihove budžete, ozbiljno ugroziti funkcionisanje lokalnih vlasti i obustaviti započete i planirane aktivnosti gradova i opština. Ministarstvo nije odgovorilo na pomenuti dopis Stalne konferencije niti je održan sastanak koji je SKGO ovim povodom zatražila.

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

7.12.2015.

 

Sajam preduzetništva

 

 

U četvrtak, 10. decembra u atrijumu hotela „Galleria“ u Subotici od 12.00 do 17.00 časova, biće održan Sajam preduzetništva, na kom će biti predstavljeno oko 200 preduzetničkih inicijativa za pokretanje biznisa.

 

 

 

 

Posetioci sajma će imati mogućnost da dobiju sve informacije o oko 200 preduzetničkih inicijativa, razvijanih na osnovu specifičnosti različitih regiona, svrstanih prema delatnosti i visini investicije. Takođe će dobiti informacije o tome šta je potrebno za započinjanje novog biznisa, kako se smanjuje rizik, ostvaruje pristup finansijama i kako se analizira tržište.

Do sada su, u okviru ovog projekta, održana dva sajma preduzetništva, u Nišu i u Kruševcu, a u narednih šest meseci biće organizovano još pet preduzetničkih sajmova širom Srbije.

Sajam preduzetništva se organizuje u okviru projekta „Šansa za novi početak“, koji su pokrenuli Srpska asocijacija menadžera (SAM), DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a uz veliku podršku gradske uprave Subotice i lokalnih partnera koji se bave preduzetništvom.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

05.12.2015.

 

Otvoren peti po redu „Winterfest”


 

 

Na Trgu republike, na prostoru takozvanog „Malog korzoa”, večeras je otvoren peti po redu zimski novogodišnji vašar - „Winterfest”, koji je okupio 70 izlagača. Tematika „Winterfesta” je očuvanje tradicije narodnih rukotvorina, promocija različitih zanatskih proizvoda, domaće i organske hrane, kao i gastronomska ponuda tradicionalnih jela regiona. Vašar će biti otvoren do 14. januara 2016. godine, od devet do 21 čas.

 

 

 

 

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za oblast male privrede Ljuben Hristov je, otvarajući manifestaciju u prisustvu predsednika Skupštine grada Subotice Ilije Maravića, pomoćnika gradonačelnika zaduženog za međunarodnu saradnju i regionalni razvoj Siniše Babičkovića i direktorke JKP „Subotičke pijace” Ilinke Vukoja, između ostalog istakao da mu je izuzetno drago što je grad uoči božićno-novogodišnjih praznika poprimio svečarski izgled, što je i ove godine za učešće na „Winterfestu” interesovanje pokazao veliki broj izlagača i što se upravo zbog te činjenice moralo izaći iz formalnih gabarita vašara.

Otvaranje „Winterfesta“ pesmom su ulepšali učenici iz Muzičke škole Subotica.

Organizator manifestacije je Javno komunalno preduzeće „Subotičke pijace”, uz podršku lokalne samouprave.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

03.12.2015.

 

Učenici OŠ "Miloš Crnjanski" posetili JKP "Vodovod i kanalizacija"

 

 

U objektima JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, u okviru ekološko – edukativnog projekta “Aquarius - Vodonoša grada” kog subotički Vodovod tradicionalno realizuje, Osnovna škola "Miloš Crnjanski" iz Subotice započela je aktivnosti na pripremama za učešće na Konkursu "Moć vode". Osnovci su tokom današnje posete Vodovodu snimili materijal od kog će izraditi film sa kojim će ova škola aplicirati na konkurs Ministarstva prosvete Republike Srbije.

 

 

 

 

Četrdeset učenika uzrasta od 5 - 8. razreda OŠ "Miloš Crnjanski", danas je posetilo objekte JKP "Vodovod i kanalizacija": Vodozahvat – I, Centralni kompleks vodosnabdevanja, Laboratoriju, Šalter salu i Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, gde su na njihova pitanja odgovarali stručnjaci Vodovoda.
Ovom prilikom osnovci su se upoznali sa procesom prerade pijaće i otpadnih voda, distribucijom vode, organizacijom pojedinih službi JKP "Vodovod i kanalizacija" koje su u svakodnevnom kontaktu sa potrošačima, ali i sa značajem vode kao važnog resursa.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

03.12.2015.

 

Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje

 

 

Privredna komora Srbije i nemačka razvojna banka KfW, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Subotica, sprovode anketu o kreditnim sredstvima neophodnim za poslovanje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, kao sastavnom delu projekta "Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje".

 

 

 

 

U cilju direktnog razgovora sa predstavnicima KfW banke, u Regionalnoj privrednoj komori Subotica održana je radionica na kojoj su privrednicima predstavljeni dugoročni krediti po značajno nižim kamatnim stopama, a koji se pre svega odnose na projekte u ruralnom razvoju, povećanju energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

U pripremi je nova kreditna linija čiji će krajnji korisnici biti mala i srednja preduzeća i preduzetnici. Od 2001. godine, zahvaljujući aktivnostima KfW banke, u Srbiji je distribuirano preko 1,7 milijardi evra.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.12.2015.

 

Suboticagas svečano obeležio jubilej 10 godina od osnivanja

 

 

Javno komunalno preduzeće „Suboticagas“ u Velikoj većnici Gradske kuće svečano je obeležilo deset godina postojanja.

 

 

 

 

Nakon decenije postojanja JKP „Suboticagas“ snabdeva gasom preko 9 hiljada potrošača, raspolaže sa 416 kilometara magistralnog gasovoda, 630 kilometara priključne mreže i jedno je od najuspešnijih komunalnih preduzeća.

Po rečima direktora JKP „Suboticagas“ Dragana Božinovića, u narednom periodu u politici poslovanja posebno mesto će imati subvencionisani potrošači, kao što su predškolske ustanove i škole, kojima će se i pored promenjivih uslova na tržištu gasa nastojati izaći u susret i nadalje omogućavati besplatno priključenje na gasnu mrežu.
Prema rečima Božinovića u narednih pet godina cilj kom će ovo javno komunalno preduzeće težiti biće povećanje kvaliteta usluga kako za velike, tako i za male poslovne potrošače i građane.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

02.12.2015.

 

Priprema EU projekata - Upravljanje projektnim ciklusom

 

 

U Regionalnoj privrednoj komori Subotica, održan je 3. od ukupno 4 modula seminara: „Priprema EU projekata – Upravljanje projektnim ciklusom“, koji obuhvata teme od generisanja projektne ideje, pisanja predloga projekta, razradu budžeta projekta, pronalaženje partnera, implementacije projektnih aktivnosti, izveštavanja i procedure audit-a/revizije projekta.

 

 

 

 

Seminar je namenjen preduzetnicima i kompanijama koje razmatraju korišćenje EU fondova kao izvor dodatnog finansiranja.
Polaznici će po završetku seminara biti upoznati s metodologijom Upravljanja projektnim ciklusom – osnovnom skupinom alata za pripremu i upravljanje projektima koji se koriste kod projekata finansiranih iz EU fondova.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

01.12.2015.

 

Obilazak radova na Paliću i objektu „Nepker“

 

 

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, gradonačelnik Subotice Jene Maglai i zamenik direktora Uprave za kapitalna ulaganja APV, Bela Bodrogi, obišli su radove na izgradnji kanalizacione mreže u Dubrovačkoj ulici, na Paliću i završne radove na sanaciji i poboljšanju energetske efikasnosti objekta „Nepker“, u Subotici.

 

 

 

 

Radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Dubrovačkoj ulici se izvode u okviru projekta „Kanalizaciona mreža u ulicama Servo Mihalja, Vranjska, Dubrovačka od Creske do Jasenovačke, Vrnjačka i Jasenovačka na Paliću“.
Bespovratna sredstva za realizaciju ovog projekta obezbedila je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, po konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti zaštite voda na teritoriji AP Vojvodine.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

30.11.2015.

 

Suboticagas obeležava jubilej 10 godina od osnivanja

 

 

JKP "Suboticagas" je osnovano 5. decembra 2005.godine, a svečano obeležavanje jubileja održaće se u Velikoj većnici Gradske kuće u sredu 2. decembra, sa početkom u 12 časova.

 

 

 

 

Svečanom obeležavanju desetogodišnjice postojanja prisustvovaće poslovni saradnici, predstavnici Grada, javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i najvećih potrošača, a povodom svečanog jubileja biće dodeljene i jubilarne nagrade zaposlenima.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.11.2015.

 

Pozitivni rezultati procene Projekta zaštite biodiverziteta Palić - Ludaš

 

 

Vlada Nemačke, preko nemačke razvojne banke KfW će dodeliti 6,5 miliona evra bespovratnih sredstava za Projekat zaštite biodiverziteta Palićkog i Ludaškog jezera.

 

 

 

 

Projekat zaštite biodiverziteta Palić - Ludaš, započinje 2017. i trajaće do 2022. godine. Sanacija Palićkog jezera podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže povezane sa prečistačem, što će sprečiti dalje zagađenje jezera, a formiranjem zaštitnog pojasa oko jezera sprečiće se zagađenje pesticidima koje dolazi sa poljoprivrednog zemljišta. Planiran je i sanacioni izlov ribe i poribljavanje novim vrstama.
Partneri u realizaciji projekta su JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić Ludaš“.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

27.11.2015.

 

Javna rasprava o Nacrtu zakona o stanovanju

 

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije, Stalna konferencija gradova i opština, Savez gradova i opština Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Regionalnom privrednom komorom Subotica i lokalnom samoupravom, organizovali su javnu raspravu o Nacrtu zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

 

 

 

 

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i članovi Radne grupe za izradu Nacrta zakona, predstavili su nova zakonska rešenja vezana za korišćenje i održavanje zgrada, zajedničkih delova zgrade, upravljanje zgradom, korišćenje i održavanje posebnih delova zgrade, stambenu podršku, održivi razvoj stanovanja, registre i evidencije, te druga pitanja od značaja za stambene odnose.

 

...opširnije - VIDEO

 

Izvor: Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Gerontološki centar


  

        

 

Maturanti 2010

 

 

Generacije subotičkih maturanata između perioda secesije do recesije, na prvoj važnoj životnoj raskrsnici, često obeleženoj maglovitim putokazima, motivisani različitim ciljevima, zaputili su se pravcem, kog su možda po prvi put u životu mogli nazvati svojim izborom. Neki od njih su proneli ime ovog grada širom dalekih meridijana, a drugi, neizgovorenom, ali čvrstom zakletvom, opredeljeni na vernost tornju Gradske kuće, prašnjavim ulicama "5. kvarta", vezani nevidljivim nitima uspomena, ostali su trajno prikovani za ovaj grad. Još jedna generacija maturanata će se naći u dilemi: Da li da trampi uspomene i ponekad iritirajući spokoj ove ravnice, tako snažno pritisnute nebeskim svodom, za sjaj neke daleke obećane zemlje, zapadno, severno, ili severozapadno od školskog dvorišta. A, možda bi ipak trebalo samo malo snage da se podigne nebo nad tom ravnicom, pa da ona počne da raste i otvori nove vedrije horizonte? Na pragu definitivne odluke kada se približava vreme za konačan odgovor na pitanje: Šta ću da budem kad porastem ? Ne, samo po pitanju profesionalnog opredeljenja, već u širem smislu kompletne ličnosti, možda bi trebalo poslušati utiske onih koji su tim putem već prošli.

Jednom kada primetite da sve češće koristite frazu: U MOJE VREME, neće to biti znak da ste podigli belu zastavu kojom predajete utrku nekoj novoj, drugačijoj mladosti, niti da ste počeli zaboravljati. Naprotiv, kada prvi put izgovorite te reči, zatreperiće kao čarobna formula, zazveckati kao privezak sa ključa od riznice uspomena i sve će u trenu isplivati iz sivila zaborava, prepuno žagora sa velikog odmora, jasnijih i vedrijih boja. Prisećanje na nekad tako stroge profesore, postaje nekako toplije, a ti ljudi, tako dragi i mili. Dopustite slikama iz riznice sećanja da vas usmeravaju, uvek kada se budete, na pijaci, koncertu, ili ispred šaltera susretali sa drugarima iz treće klupe desno. Stajaćete možda sa različitih strana skupštinske govornice, imati različite vizije, navijati za različite fudbalske klubove. Nikad ne zaboravite da ste bili jednako zbunjeni i uplašeni kada ste krenuli različitim životnim putevima, koji su se opet nekako ukrstili tu ispred istog dispanzera gde ste doveli klince i klinceze na vakcinaciju, a dozvolite da srdačnost tih susreta vakciniše vas protiv svih emocija koje bi vas mogle sputati da budućim generacijama ostavite lepši i vedriji svet. Protiv svih neprijateljstava, odbranite se pruženom rukom pomirenja i osmehom koji ste tako lepo uvežbali nekada davno između dva kontrolna.

 

Izvor: Super-info.rs

 

 

 

SUBOTIČKI MATURANTI 2010 Utisci nekih bivših maturanata, a danas uglednih sugrađana. Njihovo prisećanje na te dane i saveti ovogodišnjim maturantima.

 

Galerija maturanata | Video snimak

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE