ARHIVA STRANICE

 

VESTI IZ POKRAJINE

 

subotica vesti, ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, ekologija

Gradske vesti

 

 

30.03.2020.

 

Obaveštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

 

 

Obaveštavaju se pravna i fizička lica da je Grad Subotica otvorio namenske račune za uplatu donacija fizičkih i pravnih lica za pomoć u borbi protiv epidemije virusa COVID-19.
Po nalogu Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Subotice, Sekretarijat za finansije Gradske uprave Grada Subotice otvorio je namenske račune za uplatu donacija fizičkih i pravnih lica u borbi protiv epidemije virusa.
Obaveštenje o otvorenim namenskim računima i instrukcije za uplatu donacijskih sredstava u dinarima i evrima objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Subotice u okviru linka Vanredno stanje.
Svi koji žele da uplate donaciju za pomoć u borbi protiv epidemije virusa COVID-19 i imaju pitanja u vezi uplata mogu se obratiti mejlom na adresu gufinansije@subotica.rs ili telefonom na brojeve 626-773, 626-811.
Pozivamo sve subotičke privrednike da ovim putem pokažu društvenu odgovornost i pomognu u borbi protiv suzbijanja epidemije u državi i gradu Subotici.
Uz već postojeći kontakt centar formiran u okviru Gradske uprave koji je otvoren od 8 do 16 časova, i kontakt centar Doma zdravlja, grupa lekara, najvećim delom iz Privatne lekarske prakse, Kriznom štabu grada Subotice ponudila je pomoć te je formiran još jedan kontakt centar, za konsultacije građana po pitanju njihovog zdravstvenog stanja, i to u vremenu od 18 – 22 časa.
Konsultovanje lekara u vezi zdravstvenih problema građana podrazumevalo bi, pre svega, pitanja u vezi njihovih hroničnih nezaraznih bolesti (bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, hronične plućne, reumatske, imunološke bolesti....), kao i pitanja vezana za svoj aktuelan zdravstveni status i eventualnu vezu sa infekcijom korona virusom.
Sva pitanja koja se tiču aktivnosti oko organizacije državnih, pokrajinskih i lokalnih organa vlasti, u smislu suzbijanja pandemije korona virusa, ostavljena su, kao i do sada, zvaničnim državnim institucijama.
Dežurnim lekarima građani se od sutra. 31.marta, u periodu od 18 –22 časa, mogu obratiti na sledeće brojeve telefona :
dr Tomislav Stantić, radiolog 063-105-3141
dr Jadran Tačić, psihijatar 062-246-333
dr Laura Lasinger, dermatolog 060-055-3959
dr Aleksandar Evetović urgentna medicina 063-507-389
dr Branka Ivošević, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije 060-557-5754
dr Željko Grubačić, kardiolog 063-849-0057
dr Biljana Ivošević, hirurg 066-535-5530
dr Mohamed Badawi, pedijatar 063-508-813
Napominjemo da su Opšta bolnica, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje - Subotica opremljeni svim potrebnim materijalom i zaštitnim sredstvima za aktivnosti koje su im zadate. Za tačan broj obolelih i hospitalizovanih građana, jedini relavantan izvor informacija je Ministarstvo zdravlja.
Apelujem i na sve Subotičane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća.
Još jednom molimo naše sugrađane da budu maksimalno savesni i odgovorni, i da se striktno pridržavaju svih preporuka u cilju zaštite zdravlja.
Poštujte odluke Vlade i Gradskog štaba i ne izlažite se nepotrebnim rizicima. Bez obzira o kom broju obolelih ili potencijalno obolelih se radi, svi treba da se osećamo kao da nam je prvi komšija zaražen i da u skladu sa tim ostanemo u svojim kućama i izbegavamo što više socijalne kontakte.
Ostanite u svojim kućama, da bismo sačuvali život.

 

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik
Bogdan Laban

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

30.03.2020.

 

Ostani kod kuće uz kulturu

 

Tokom vanrednog stanja Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ prenela je svoje aktivnosti na društvene mreže i za mlade Grada Subotice, kao i ostale sugrađane, pripremila raznovrstan kulturni program - online. Radionice koje su se održavale u Omladinskom klubu „Skladište“ sada su u prilagođenom formatu na Facebook stranici Fondacije dostupne polaznicima, kao i svim ostalim zainteresovanima, u istim terminima.
Svakim radnim danom u ponudi su različiti sadržaji.

 

 

 

 

Ponedeljkom: Radionice ličnog razvoja i Omladinski klub
- Ponedeljkom ćemo raditi na ličnom razvoju i jačanju svojih kapaciteta. Prošle nedelje smo počeli sa kreiranjem ciljeva. I ovog ponedeljka imamo zanimljivu temu: „Kako podstaći kreativnost?“ Video predavanje na Youtoube kanalu Fondacije „Danilo Kiš“ držaće Izabela Zeković, NLP praktikantkinja, voditeljka Radionice ličnog razvoja i Omladinskog kluba u organizaciji Fondacije. Link do predavanja objavićemo večeras, u 20 časova, na Facebook stranici Fondacije, poručuju organizatori.
Utorkom: Klub ljubitelja muzike, filozofije i filma
Utorkom je filmsko – filozofski dan. Tema ovonedeljnog Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma je: „Betoven - veliki kompozitor i filozof protiv sopstvene volje“, povodom 250 godina od rođenja Ludviga Van Betovena – jednog od najvećih kompozitora svih vremena.
Autor teksta o Betovenu na filmu i u stvarnom životu je Dragan Krstić, profesor filozofije, voditelj Kluba ljubitelja muzike, filozofije i filma u organizaciji Fondacije, koji svojim tematskim tekstovima podstiče članove Kluba, kao i sve zainteresovane, na promišljanje o različitima temama u oblasti muzike, filozofije i filma.
Sredom: Kiš teatar predstavlja
Sreda je dan za pozorište. Ljubitelji pozorišta moći će da pogledaju odlomke, ili integralne snimke predstava Kiš teatra na srpskom i mađarskom jeziku. Polaznici ovih pozorišnih radionica u organizaciji Fondacije, pod mentorskim vođstvom glumaca Vladimira Grbića (Kiš teatar na srpskom jeziku), Čile Pamer i Tamaša Hajdua (Kiš teatar na mađarskom jeziku) pripremaju i razne zanimljive video snimke - individualne video zapise svojih samostalnih glumačkih vežbi i uloga iz predstava.
Četvrtkom: Muzički program
- Četvrtak je dan za muzičke događaje i preporuke, objavljivaćemo koncerte u organizaciji Fondacije. Na našoj Facebook stranici prošle nedelje podelili smo sa vama delić atmosfere sa koncerta iz novembra 2019. godine, kada smo ugostili trio Balkanske žice. U narednom periodu podelićemo sa vama i izvedbe mladih talentovanih Subotičana, koje će ovi mladi muzičari snimiti za vas, kažu u Fondaciji.
Petkom: Književni klub
Petak je dan za književnost. Članovi Književnog kluba nastavljaju sa radom na stilskim vežbama, online, svakog petka od 20 časova. Video o uvodnom delu stilskih vežbi možete pronaći na Facebook stranici i Youtube kanalu Fondacije. Svi zainteresovani mogu da se priključe i da se jave putem poruke, za detaljne informacije.
U petak, 27. marta 2020. godine, polaznici Književnog kluba Fondacije "Danilo Kiš" okupili su se i obeležili tačno dve godine rada Kluba. Tim povodom osmislili su za ljubitelje književnosti i pisane reči Književni kviz, u kojem svi zainteresovani mogu da učestvuju sve do petka, 3. aprila 2020. godine, do 20 časova, kada će se održati još jedno online okupljanje Književnog kluba. Pristup kvizu je na linku: https://kahoot.it/challenge/8238f58c-74e7-4609-8aa3-ad6acfbfdc29_1585471247765
Pratioci Facebook stranice Fondacije imaće priliku i da se informišu o temama u oblasti mentalne higijene, putem tekstova koje u saradnji sa Centrom za lični razvoj „Spektrum“ Fondacija deli sa čitaocima, a tokom nedelje deliće sa čitaocima i sadržaje iz arhive - snimaka koncerata, predstava, predavanja, koje je Fondacija organizovala u proteklom periodu svoga rada.
- Pišite nam o tome šta bi ste još želeli od sadržaja i kako možemo da vam pomognemo, na adresu: office@danilokis.rs, putem naše Facebook stranice: https://www.facebook.com/fondacija.danilokis/ , a pozivamo vas i da nas zapratite na Instagramu: @fondacija_danilokis, poručuju organizatori akcije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.03.2020.

 

Dezinfekcija vozila na deponiji

 

 

 

 

U cilju suzbijanja mogućnosti širenja koronavirusa i očuvanja bezbednosti građana, JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica realizuje akciju dezinfekcije vozila koja ulaze, odnosno izlaze sa tela gradske deponije.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

28.03.2020.

 

OBAVEŠTENJE O NAČINU KORIŠĆENJA
POSEBNOG OBLIKA JAVNOG PREVOZA OD 01.04.2020. GODINE

 

 

 

 

Obaveštavamo zaposlene i poslodavce da će poseban oblik gradskog i prigradskog prevoza putnika (vanlinijski prevoz) počev od 01.04.2020. godine biti moguć samo uz prikaz radničke mesečne karte i potvrde poslodavca.

 

U cilju produženja radničkih mesečnih karata poslodavac je u obavezi da se organizuje i da na memorandumu firme dostavi spisak svojih zaposlenih sa ličnim podacima i relacijom prevoza. U cilju izrade radničkih mesečnih karata za putnike koji nisu bili korisnici javnog prevoza potrebno je, osim gore navedenog, dostaviti i fotografiju za izradu mesečne karte (trošak izdavanja elektronske kartice je jednokratan i iznosi 400,00 dinara).

 

Kompletnu dokumentaciju poslodavac dostavlja na Autobusku stanicu Subotica elektronskim putem na mejl stanica@sutrans.rs ili preko kurira u periodu od 06:00 do 13:00 časova, nakon izrade karata, dovoljno je da poslodavac pošalje svoje ovlašćeno lice koje će da preuzme mesečne karte za sve zaposlene i posle ih podeli zaposlenima.
Sva plaćanja se vrše elektronskim putem.
Prevoz je dozvoljen isključivo zaposlenima kojima poslodavac nije u mogućnosti da organizuje rad od kuće i čije je dolazak na mesto rada neophodan.

 

Svi zaposleni moraju da imaju radničku mesečnu kartu i potvrdu poslodavca.

 

Zaposleni Opšte bolnice Subotica, Doma zdravlja Subotica, Kolevke Subotica i Gerontološkog centra Subotica koji koriste uslugu prevoza dovoljno je vozaču autobusa prikazati licencu odnosno potvrdu poslodavca prilikom ulaska u vozilo.

 

Prevoz se obavlja po redu vožnje objavljenom dana 25.03.2020. godine i isti će se obavljati na identičan način radnim danom i subotom.
Nedeljom nema organizovanog prevoza.
Molimo korisnike prevoza da se pridržavaju propisanih mera zaštite i nose zaštitne maske i rukavice.
Kupovina karata kod vozača autobusa nije dozvoljena do daljnjeg.

 

 

ÉRTESÍTÉS AZ AUTÓBUSSZAL TÖRTÉNŐ UTASSZÁLLÍTÁS KÜLÖN FORMÁJÁRÓL 2020.04.01-TŐL

 

Értesítjük a dolgozókat, illetve a munkaadókat, hogy a dolgozók városi és peremvárosi szállítása (rendkívüli járatok) 2020.04.01-től kizárólag csak a dolgozók havi bérletének a felmutatásával és a munkáltató által kiadott igazolással lesz lehetséges.
A dolgozók havi bérletének meghosszabbítása érdekében, a munkáltató kötelessége, hogy a cég memorandumán eljuttassa dolgozóinak névjegyzékét a személyes adataikkal, illetve az utazás relációjával. A havi bérletek kidolgozása céljából, azon dolgozóknak, akik nem vették igénybe az eddigiekben az utasszállítást, a fentiek mellett el kell juttatni ezen dolgozók fényképeit - ez a havi bérlet kidolgozásához szükséges (az elektronikus bérlet kidolgozásának egyszeri díja 400,00 dinár).
A teljes dokumentációt a munkaadónak a Szabadkai központi buszállomásra kell eljuttatnia elektronikusan a stanica@sutrans.rs emailcímre, vagy futár által
06:00 és 13:00 óra között, a havi bérletek kidolgozását követően, elegendő, a munkáltatónak elküldenie az általa felhatalmazott személyt, hogy felvegye majd kiosztja a dolgozóknak a havi bérleteket.

Az összes fizetés elektronikus úton történik.
Az utasszállítás igénybevétele, kizárólag csak azoknak a dolgozóknak engedélyezett, akiknek a munkáltató nem tudja megszervezni a távmunkát, és akik részvétele a munkahelyen elengedhetetlenül szükséges.
Az összes dolgozónak rendelkeznie kell a dolgozók részére kiadott havi bérlettel és a munkaadó igazolásával.
A Szabadkai Közkórház, a Szabadkai Egészségház, a Kolevka és a Szabadkai Gerontológiai Központ dolgozói, akik igénybe veszik az utazást, elegendő az autóbusz sofőrjének felmutatniuk a licencüket, illetve a munkaadó igazolását az autóbuszba való felszállás alkalmával.
Az utasszállítás a 2020.03.25-én megjelent menetrend szerint történik, és ugyanaz a menetrend érvényes munkanapokon és szombaton is.
A dolgozók részére nincs szervezett utasszállítás vasárnap.
Megkérjük az utasokat, hogy tartsák be az előírt védelmi intézkedéseket és utazáskor használjanak védőmaszkot és védőkesztyűt.
Autóbuszjegy vásárlása a járművezetőnél a továbbiakik nem engedélyezett.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.03.2020.

 

Izdvojena novčana sredstva za nabavku paketa


 

 

 

 

Gradski štab za vanredne situacije je, na svojoj petoj vanrednoj sednici održanoj danas, doneo naredbu kojom se nalaže Gradskoj upravi Grada Subotice, Sekretarijatu za finansije, da u Upravi za trezor otvori namenske račune za uplatu dinarskih i deviznih donacija fizičkih i pravnih lica za pomoć u borbi protiv epidemije virusa COVID-19. U naredbi, koju je potpisao komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban, Gradskoj upravi Grada Subotice nalaže se da izdvoji novčana sredstva u iznosu od šest miliona dinara koja će biti opredeljena za nabavku paketa koji bi sadržao osnovne prehrambene proizvode i sredstva za dezinfekciju. Paketi će se davati korisnicima penzija na teritoriji grada Subotice koji primaju penzije sa najnižim iznosima.

 

Naredbom se zabranjuje rad kozmetičkim salonima i salonima za tretmane za ulepšavanje, salonima za masažu, pedikir i manikir i frizerskim salonima na teritoriji grada Subotice. Zabranjuje se, takođe, korišćenje parkova, dečijih i rekreacionih igrališta na teritoriji grada Subotice.

 

Ova naredba primenjuju se od 27. marta 2020. godine. Sprovođenje ove naredbe kontrolisaće nadležni sekretarijati Gradske uprave.

 

Naredba je doneta na osnovu člana 29. Zakona o odbrani i Odluke o proglašenju vanrednog stanja predsednika Republike Srbije, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije, u uslovima proglašenog vanrednog stanja, imajući u vidu mere i ograničenja uvedena Odlukom o proglašenjuvanrednog stanja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.03.2020.

 

Pomoć najstarijima i ugroženima sada je najvažnija


 

 

– Primarni zadatak koji nam je naložio gradonačelnik je maksimalna pomoć najstarijima i najugroženijima, kako bismo sačuvali njihovo zdravlje i život. Sva subotička preduzeća i ustanove svoj rad stavila su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije, a službe Gradske uprave prate sve i rade u skladu sa zadacima koje na dnevnom nivou, u skladu sa situacijom, dobijamo od gradonačelnika. Pomažemo sve starije sugrađane koji spadaju u rizičnu kategoriju, ali i socijalno ugrožene porodice. Radimo sve što možemo, pratimo situaciju na dnevnom nivou – izjavila je, obraćajući se medijima u ime grada Subotice, Jasmina Stevanović.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Rad formiranog Kontakt centra za pomoć najstarijim sugrađanima, ocenila je, dobro funkcioniše.

– Svrha ovog kontakt centra je evidentiranje potreba sugrađana, koji imaju 65 i više godina života. Nakon prijema informacije o potrebama i pribavljanja osnovnih podataka o licu koje se obratilo za pomoć, uz pomoć volontera Crvenog krsta i koristeći svoje sopstvene kapacitete, obezbeđujemo pomoć u dopremanju hrane, lekova i kućne hemije na adresu starijih sugrađana – rekla je Jasmina Stevanović.

 

Broj zahteva za pomoć upućen ka volonterima sa današnjim danom je 1500, Crvenom krstu prosleđeno je 490 zahteva za pomoći u dostavi, navela je ona i dodala da rade dve smene operatera, a najčešći, gotovo jedini, zahtevi su za dostavom osnovnih namirnica, lekova i kućne hemije.

– Oko 60 procenata poziva su informativnog karaktera, odnosno bez potrebe angažovanja volontera. Broj zahteva je za vikend bio u padu, što očigledno znači da se kontakt centru obraćaju najugroženiji, odnosno lica koja nemaju nikoga ko bi im pomogao. U stalnoj smo komunikaciji sa Crvenim krstom i zdravstvenim ustanovama, i po dogovoru, od uvođenja vanrednog stanja svi resursi Crvenog krsta stavljeni su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije. Do danas, volonteri su obišli 320 staračkih domaćinstava, a trenutno je u toku realizacija svih ostalih zahteva – istakla je Jasmina Stevanović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

25.03.2020.

 

Kompanija „Unit-sport“ donirala 2000 zaštitnih maski

 

 

Kompanija za proizvodnju sportske opreme „Unit-sport“ iz Subotice je, danas, donirala 2000 komada zaštitnih maski. Komandantu štaba za vanredne situacije, gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu donaciju je uručio vlasnik kompanije Saša Šaranović.

 

 

 

 

Šaranović je tim povodom istakao da će „Unit sport“ kao društveno odgovorna kompanija i u narednom periodu pomagati da bismo, kako je rekao, zajedničkim zalaganjem i solidarnošću što pre prevazišli nastalu situaciju.
Uz izražavanje zahvalnosti na donaciji gradonačelnik Laban je apelovao i na druge firme i kompanije u Subotici da iskažu društvenu odgovornost i da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu u ovoj kriznoj situaciji.

 

 

Az Unit-sport vállalat 2000 védőmaszkot adományozott

 

A sportfelszerelést gyártó szabadkai Unit-sport vállalat ma 2000 darab védőmaszkot adományozott a városnak. Az adományt a válságkezelő törzskar parancsnokának, Bogdan Labannak a cég tulajdonosa, Saša Šaranović adta át.

 

 

 

 

Šaranović az adomány átadása kapcsán elmondta, hogy az Unit sport társadalmilag felelős cégként az elkövetkezőkben is igyekszik segíteni, hogy közös erőfeszítéssel és egymás iránti szolidaritással minél előbb túljussunk a nehézségeken.
Miután köszönetet mondott az adományért, Bogdan Laban polgármester felszólította a többi szabadkai céget is, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek ebben a válsághelyzetben.

 

 

 

 

Izvor: Medija centar Subotica

 

____________________________________________________________________________

 

25.03.2020.

 

Pokrajinski ombudsman: Izdržavanje – od odgovornosti do humanosti i

 

 

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman je tokom februara i marta 2020. godine započeo rasprave o problemu nedavanja izdržavanja i društvenoj solidarnosti.

 

 

 

 

Reč je o veoma važnom problemu koji se tiče najboljeg interesa deteta, ali i starijih osoba, ali i dužnosti svih onih koji obavezu izdržavanja imaju, te funkcionisanja pravnog sistema i ostvarivanja društvene solidarnosti.
Posledice nedavanja izdržavanja naročito pogađaju najmlađe. U pitanju je grubo zanemarivanje dužnosti roditelja, staratelja, usvojilaca i dr. što za posledicu može imati i gubitak roditeljskog prava. Nedavanje izdržavanja je, međutim, važno i kada su u pitanju i druga, a posebno starija lica, kojima je iz različitih razloga potrebno tuđe izdržavanje, pomoć i podrška.
Postoji još jedna dimenzija ovog problema na koju Ombudsman želi da skrene pažnju. Naime, dužnost je i obaveza svih organa da ispunjavaju svoje ustavom i zakonom propisane nadležnosti. Imajući u vidu da je u Republici Srbiji, zbog pandemije korona virusa, proglašeno vanredno stanje, Pokrajinski ombudsman želi da naglasi da vanredno stanje nikome ne može biti izgovor da svoje dužnosti zanemaruju i ignorišu, a to se ne odnosi samo na državne organe, nego i na lica koja su zakonom ili sudskom odlukom obavezana da daju izdržavanje, pomažu i budu solidarni.

 

Pitanje izdržavanja nemoćnih, dece kao i starijih osoba, je i pitanje društvene solidarnosti. To pitanje pored pravne, ima i snažnu humanu dimenziju. U vanrednim stanjima, kao i u dramatičnim kriznim situacijama, pitanje solidarnosti se aktualizuje zato što su tada u pitanju dovedena neka važna pravna i moralna dobra. U ovom slučaju dobrobit dece i starih pre svega, uz puno poštovanje mera, prevencije i zaštite u vezi sa vanrednim stanjem. Humanost i povećan stepen odgovornosti za sve one kojima je neophodno dati izdržavanje nalaze se pred ispitom. #OstaniKodKuće!

 

Potpuno svestan i situacije u kojoj se nalazimo, i važnosti problema nedavanja izdržavanja, Pokrajinski ombudsman apeluje na sve organe i pojedince da svoje obaveze ispunjavaju savesno, odgovorno i kontinuirano, jer od toga kako će(mo) se ponašati zavise i vitalni interesi naših najbližih, ali i priroda našeg društva.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.03.2020.

 

GU Autizam Subotica: Mi se priključili možete i vi

 

 

 

 

Foto: FB GU Autizam Subotica

 

Klub roditelja i nastavnika osnovne škole " Ivan Goran Kovačić" pokreće inicijativu humanitarnog karaktera - šivenje zaštitnih maski, a akciji se odmah pridružilo i Gradsko udruženje Autizam Subotica.
Organizatori akcije poručuju:
- Pozivamo sve nastavnike, roditelje i građane Subotice, koji imaju mogućnost, da se pridruže akciji. Napravljene maske možete doneti u školu " Ivan Goran Kovačić" svakog ponedeljka i četvrtka, u periodu od 8 do 10 časova.

 

Za sve potrebne i dodatne informacije možete kontaktirati : Ivanu Papeš Bogosavljev 063-63 44 00 i Suzanu Skenderović 065 2611818.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.03.2020.

 

Samo disciplinom brže ćemo savladati situaciju

 

 

Gradonačelnik Bogdan Laban danas je, ispred Gradskog štaba za vanredne situacije kojim komanduje, izvestio Subotičane o trenutnom stanju na nivou Grada.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

– Kao što znate, zatvorene su pijace, kretanje u parkovima, tržni centri, kafići, restorani, teretane, obustavljen je javni prevoz. Funkcioniše samo dostava hrane. Pomažemo sve starije sugrađane koji spadaju u rizičnu kategoriju, ali i socijalno ugrožene porodice. Radimo sve što možemo, pratimo situaciju na dnevnom nivou – istakao je, u današnjoj izjavi za medije, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.
Uvedene mere, dodao je, morale su da se uvedu jer savest građana nije bila ista kod svih, i još jednom apelovao i zamolio građane da se pridržavaju mera jer će, u suprotnom, za dobrobit svih nas, one biti još restriktivnije.

 

– Ostanite u svojim kućama, da bismo sačuvali život. Što budemo disciplinovaniji, brže ćemo izaći iz ove situacije – naglasio je Laban.
O aktuelnoj epidemiološkoj situaciji na našoj teritoriji svi zainteresovani mogu da se informišu preko sajtova Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje Batut i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, istakao je Laban.
– Želim da istaknem još nešto. Kao što ste imali priliku da se uverite u obraćanju predsednika i zdravstvenih eksperata javnosti, ono što možemo da očekujemo svi jeste porast broja građana koji se testiraju i koji su u izolaciji. Apelujem, zato, na solidarnost svih nas i molim sugrađane da ne šire neproverene informacije i sadržaje putem društvenih mreža i na taj način šire paniku – naveo je Laban, i dodao da nadležne zdravstvene insistucije i policija maksimalno profesionalno rade svoj posao i da nikome dobro ne donosi širenje dezinformacija.

 

JKP organizuju svoj rad prema uputstvu osnivača i naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije. U dogovoru sa Predškolskom ustanovom „Naša radost“ za vreme trajanja vanrednog stanja neće se obračunavati ni naplaćivati usluge programa vaspitanja i obrazovanja. Upravnici zgrada organizuju dezinfekciju zajedničkog prostora u samim zgradama zajedno sa stanarima. Gradski prevoz će biti omogućen kao prevoz radnicima (od 5 do 7 i od 14 do 16 časova).

 

Podsetiću, dodao je gradonačelnik, da rad formiranog kontakt centra za pomoć najstarijim sugrađanima dobro funkcioniše, i da je ukupan broj poziva od trenutka formiranja Kontakt centra oko 1100.
–Broj zahteva za pomoć upućen ka volonterima sa jučerašnjim danom je 355, rade dve smene operatera a najčešći, gotovo jedini, zahtevi su za dostavom osnovnih namirnica, lekova i kućne hemije. Oko 60 procenata poziva su informativnog karaktera, odnosno bez potrebe angažovanja volontera. Broj zahteva je za vikend bio u padu, što očigledno znači da se kontakt centru obraćaju najugroženiji, odnosno lica koja nemaju nikoga ko bi im pomogao – rekao je gradonačelnik.

 

Ne smemo da dozvolimo, podvukao je, da se u našim gradovima dešava ono što se dogodilo u Italiji i Španiji.
–Ne želimo takav scenario u Srbiji i zato molim sve svoje sugrađane da i dalje, kao što to najveća većina i čini - poštuju odluke o zabrani kretanja. Bilo je par neodgovornih pojedinaca, ali policija je pravovremeno reagovala i oni su, shodno odlukama Vlade, procesuirani. Pozivam sve građane da poštuju preporuku lekara i da čuvaju svoje zdravlje. U slučaju kršenja mera Vlade država će reagovati i primenjivati sve mere i odluke koje je donela jer one nisu usmerene na demonstraciju sile nego da bismo sačuvali živote i zdravlje svih nas – zaključio je komandant štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Bogdan Laban.

 

 

Fegyelemmel gyorsabban túlhaladjuk a helyzetet

 

Bogdan Laban polgármester ma az általa irányított városi törzskar nevében tájékoztatta a szabadkaiakat arról, hogy milyen pillanatnyilag a helyzet a városban.

 

- Mint tudják, zárva vannak a piacok, a parkok, a bevásárló központok, a kávézók, az éttermek, az edzőtermek, leállt a tömegközlekedés. Csak az étel házhoz szállítása üzemel. Segítünk minden idős polgártársunknak, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, továbbá a nehéz szociális helyzetben lévő családoknak is. Mindent megteszünk, amit tudunk, napi szinten kísérjük figyelemmel a helyzetet – emelte ki mai sajtónyilatkozatában Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

 

A bevezetett intézkedések, tette hozzá, szükségesek voltak, mert a polgárok felelősségtudata nem volt egyforma, s még egyszer arra szólítom fel és kérem a polgárokat, hogy tartsák tiszteletben az intézkedéseket, mert ellenkező esetben, mindannyiunk érdekében azok még szigorúbbak lesznek.
- Maradjanak otthon, hogy megvédjük az életeket. Minél fegyelmezettebbek leszünk,gyorsabban lábalunk ki ebből a helyzetből – hangsúlyozta Laban.
Hogy milyen az aktuális járványügyi helyzet a mi területünkön, arról minden érdeklődő az Egészségügyi Minisztérium, a Batut Közegészségügyi Intézet és a Vajdasági Közegészségügyi Intézet honlapján tájékozódhat, emelte ki Laban.
- Szeretnék kiemelni még valamit. Mint ahogy értesülhettek az elnök és az egészségügyi szakemberek nyilatkozataiból, az amire számíthatunk, az a tesztelt állampolgárok és a karanténba kerülő polgárok számának a növekedése lesz. Épp ezért mindenkitől szolidaritást kérek, és kérem polgártársaimat, hogy te terjesszenek ellenőrizetlen híreket és tartalmakat a közösségi hálókon keresztül, és ne terjesszék a pánikot – mondta Laban, hozzátéve, hogy az illetékes egészségügyi intézmények és a rendőrség maximális hivatástudattal végzi munkáját és senkinek sem tesz jót a dezinformáció terjesztése.

 

A kommunális közvállalatok munkájukat az alapító utasításaival és a rendkívüli helyzetek városi törzskarának a rendeleteivel összhangban szervezik meg. A Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézménnyel megállapodtunk abban, hogy a rendkívüli állapot időtartamára nem számolják el és nem is fizettetik meg az oktatási-nevelési program szolgáltatásait. A lakóközösségek vezetői megszervezik az épületek közös helyiségeinek a fertőtlenítését a lakókkal együtt. A városi közlekedés a dolgozóknak lesz megszervezve (5-től 7 óráig és 14-től 16 óráig).

 

Emlékeztetek rá, mondta a polgármester, hogy a legidősebb polgártársaink megsegítésére egy hívóközpontot hoztunk létre, amely jól működik és megnyitása óta mintegy 1100 hívást érkezett be.
- A tegnapi nappal az önkéntesekhez beérkezett segélykérések száma 355 volt, a hívásokat két műszakban fogadják, a leggyakoribb, vagy szinte kizárólagos kérések az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és háztartási vegyi áru eljuttatására vonatkoznak. A hívások 60 százaléka informatív jellegű, azaz nem igényelték önkéntesek segítségét. A hét végére csökkent a kérések száma, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a központot csak azok hívják, akik szükséghelyzetben vannak, illetve olyanok, akiknek nincs senkijük, aki segíthetne – mondta a polgármester.
Nem engedhetjük meg, hogy városainkban megtörténjen az, ami Olaszországban és Spanyolországban történt.
- Nem szeretnénk ilyen forgatókönyvet Szerbiában, ezért arra kérem minden polgártársamat, hogy a továbbiakban is a nagy többséghez hasonlóan tartsák tiszteletben a kijárási tilalmat. Volt néhány felelőtlen egyén, de a rendőrség idejekorán reagált és velük szemben a kormányrendeletekkel összhangban megindult az eljárás. Kérek minden polgárt, hogy tartsák tiszteletben az orvosok ajánlásait és vigyázzanak az egészségükre. A kormányintézkedések megsértése esetén az állam reagálni fog és alkalmazni fog minden meghozott intézkedést és rendelkezést, mert céljuk nem az erődemonstráció, hanem mindannyiunk életének és egészségének a megőrzése – fejezte be nyilatkozatát Bogdan Laban polgármester, a rendkívüli helyzetek törzskarának vezetője.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.03.2020.

 

Nasilje u porodici i vanredno stanje

 

 

Imajući u vidu činjenicu da se velika većina slučajeva nasilja u porodici dešava upravo u domu žrtve nasilja, Pokrajinski ombudsman upozorava da je u uslovima izolacije i ograničenog kretanja moguće pojačano nasilje u porodici, naročito nad ženama i decom.

 

 

 

 

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaka treća žena je bar jednom doživela fizičko, ili seksualno nasilje. U kriznim vremenima, rizik od rodno zasnovanog nasilja eskalira. Osobe koje doživljavaju nasilje u porodici primorane su da ostanu u svom domu sa nasilnikom, izolovane od drugih ljudi. Takvi uslovi omogućavaju pojačanu kontrolu žrtve od strane nasilnika i otežavaju žrtvi mogućnost da ga napusti. Pretnje da će se napasti na život, ili telo, drska, ili bezobzirna ponašanja kojima se ugrožava spokojstvo, ili telesni integritet, ili mirno duševno stanje, situacije su gde društvena reakcije ne sme i neće izostati ni sada. Osim što će većinu vremena morati da provode u istom prostoru sa nasilnikom, mnogi će u ovom periodu imati smanjene prihode i/ili povećane troškove života, što će im dodatno otežati mogućnost da napuste nasilnika.
Za decu koja su i sama trpela, ili i dalje trpe nasilje u porodici, škole predstavljaju utočište, a kako su sve vaspitno-obrazovne institucije zatvorene do daljnjeg, povećana je mogućnost intenziviranja konflikta i agresije prema njima. Neophodno je učiniti dostupnim deci i roditeljima sve potrebne informacije o servisima pomoći i podrške, naročito na digitilanim platformama, uključujući socijalne mreže, jer sve institucije sistema rade prilagođeno vanrednom stanju.

 

Pokrajinski ombudsman apeluje na sve osobe koje su preživele, ili i dalje trpe nasilje da ga prijave, jer i u ovakvim okolnostima državni organi i institucije dužni su da obezbede adekvatnu i pravovremenu podršku i zaštitu, i podseća da na teritoriji Republike Srbije postoji 13 sigurnih kuća odnosno prihvatilišta za žene i decu koje su preživele nasilje.
U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana u vreme vanrednog stanja, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman od danas uvodi dodatni dežurni telefonski broj za podnošenje pritužbi.

 

Po odluci Pokrajinske vlade, radno vreme Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana je od 8.30 do 15.00 časova i uskladu sa tim građani mogu podnositi pritužbe kao i do sada, na brojeve telefona 021/487-41-44 i 021/55-77-27, dok se van radnog vremena od 15.00 do 20.00 časova pritužbe mogu podnositi na dežurni broj telefona 060/51-59-311, kao i 24 časa dnevno putem elektronske pošte na adresu:office(at)ombudsmanapv.org.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

22.3.2020.

 

Dezinfekcija grada

 

U skladu sa Naredbom Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju očuvanja bezbednosti građana u uslovima pretnje koronavirusa, JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica od petka sprovodi dezinfekciju grada.

 

 

 

 

 

Dezinfekcija se vrši na najprometnijim saobraćajnicama i trotoarima rastvorom četrnaestoprocentnog hlora, kog je obezbedila Gradska uprava.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

21.03.2020.

 

Nove mere u Subotici

 

 

Gradski štab za vanredne situacije u Subotici, u skladu sa najnovijim merama Vlade Srbije a u cilju sprečavanja širenja virusa, nakon današnje sednice izdao je naredbu kojom se od večeras u 20 sati u potpunosti obustavlja javni prevoz na teritoriji grada Subotice.

 

 

 

 

Od danas se na teritoriji grada obustavlja u potpunosti rad kafića i restorana (izuzev dostave hrane), tržnih centara, kladionica, kazina i automat klubova.
Po naredbi Gradskog štaba od sutra, 22. marta, zatvaraju se sve pijace na teritoriji Grada Subotice.
Prema uputstvima Vlade, biće dozvoljena dostava hrane, automobilski privatni i taksi prevoz.
Ranije je gradski štab već naložio dezinfekciju javnih površina, ulica, prilaza zdravstvenim ustanovama, dečjih igrališta, autobuskih stajališta, šetališta, platoa, staza u parkovima i slično.
U skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije i aktuelnom epidemiološkom situacijom, još jednom apelujemo na naše sugrađane da budu maksimalno savesni i odgovorni, i da se striktno pridržavaju svih preporuka u cilju zaštite zdravlja.
Apelujemo takođe na sve one koji su u poslednjih 14 dana doputovali u zemlju, da se u najkraćem roku jave nadležnom Zavodu za javno zdravlje i da poštuju mere samoizolacije. Ovom apelu pridružuju se i svi naši zdravstveni radnici.

 

Komandant štaba za vanredne situacije

Gradonačelnik Bogdan Laban

 

 

Új intézkedések Szabadkán

 

A rendkívüli helyzetek szabadkai városi törzskara a Szerb Kormány legújabb intézkedéseivel összhangban, a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, mai ülésén rendeletet hozott, amellyel ma este 20 órától teljesen beszüntetik a tömegközlekedést Szabadka város területén.
Mától a város területén teljesen beszüntetik a kávézók és éttermek működését (kivéve az ételek házhoz szállítását), továbbá az áruközpontok, fogadóirodák, kaszinók és játéktermek működését.
A városi törzskar rendeletével összhangban holnaptól, március 22-től zárva lesz minden piac Szabadka város területén.
A Kormány utasításaival összhangban engedélyezik az élelem házhoz szállítását, a magán-személygépkocsik forgalmát és a taxik közlekedését.
A városi törzskar korábban már elrendelte a közterületek, az utcák, egészségügyi intézményekhez vezető utak, gyermekjátszóterek, autóbusz-megállók, sétányok, parki sétányok, platók és hasonlók fertőtlenítését.
A Szerb Köztársaság Kormányának rendeletével és a jelenlegi járványügyi helyzettel összhangban még egyszer arra kérjük polgártársainkat, hogy legyenek maximálisan öntudatosak és fegyelmezettek, és szigorúan tartsanak tiszteletben minden, az egészség megóvására vonatkozó ajánlást.
Úgyszintén arra kérünk mindenkit, aki az utóbbi 14 napban érkezett az országba, hogy a legrövidebb időn belül jelentkezzen az illetékes Közegészségügyi Intézetnek, s hogy tartsa tiszteletben az önkéntes karantén intézkedéseit. Ehhez a felhíváshoz csatlakozik minden egészségügyi dolgozónk is. 

 

A Rendkívüli Helyzetek Törzskarának főnöke

Bogdan Laban polgármester

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.03.2020.

 

Subotica pokrenula proizvodnju sredstava za dezinfekciju

 

 

Na inicijativu gradonačelnika Subotice Bogdana Labana u Bajmoku je počela proizvodnja sredstava za dezinfekciju javnih površina i objekata. Reč je o natrijum-hipohloritu, rastvoru koji Svetska zdravstvena organizacija preporučuje kao najefikasnije u uništavanju virusa COVID 19, a proizvodi se u prostorijama kompanije „Lukas“ koja je gradu besplatno ustupila pogon, dok je firma „Alex Engineering & Construction“ donirala mašine.

 

 

 

 

Gradonačelnik Laban se posebno zahvalio na, kako je rekao, značajnoj pomoći u zajedničkoj borbi, i najavio da će uskoro početi podela sredstava javnim ustanovama, kao i građanima koji su u teškoj materijalnoj situaciji.
„Kompanija Alex nam je ustupila dva nova uređaja koja dnevno proizvode 1000 litara natrijum-hipohlorita. Zahvaljuem im se na tome, naročito direktoru Aleksandru Obradoviću, jer su nam pomogli da na vreme reagujemo i krenemo u akciju, odnosno da snabdemo sve javne ustanove i preduzeća, kao i da dezinfikujemo čitav grad,“ naglasio je Laban.

 

 

 

 

Foto: Medija centar Subotica

 

Direktor firme „Alex Engineering & Construction“ iz Beograda, Aleksandar Obradović, kazao je da ovaj rastvor inače veoma skup, a da će ga domovi zdravlja, vrtići pijace i druge javne ustanove u Subotici dobijati besplatno, zahvaljujući lokalnoj samoupravi.
„Kao firma smo osećali društvenu odgovornost da u kriznoj situaciji pomognemo, jer želimo da zajedno sa gradonačelnikom i Gradom Subotica omogućimo stanovništvu da normalno funkcioniše, koliko je to moguće u ovakvim uslovima,“ poručio je Obradović.

 

Izvor: Medija centar Subotica

 

____________________________________________________________________________

 

21.03.2020.

 

Ukida se javni prevoz

 

 

 

 

JP "Subotica-trans" će još danas saobraćati do 19 časova. Nakon toga, u skladu sa novim odlukama Vlade Republike Srbije, javni prevoz neće saobraćati do daljeg.

Poslednji polasci po linijama:

Linija 1a 18:00 u oba smera

Linija 2 18:30 iz smera Srpskog šora (do Jadrana)

Linija 3 18:15 iz oba smera

Linija 6 18:10 is smera Vikend naselja i 18:25 iz smera Malog Bajmoka

Linija 8 18:20 iz smera Železničkog naselja

Linija 16 18:20 iz smera Teslinog naselja i 18:35 iz smera Aleksandrova

Linija 22 18:25 iz Subotice i 19:00 iz smera Kelebije.

Linija 25 17:20 iz Dušanova i 18:30 is smera Subotice.

Linija 26 17:20 iz Bajmoka i 18:25 za Bajmok.

Linija 28 17:20 iz Tavankuta i 18:00 is smera Subotice.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.03.2020.

 

Spisak prodavnica za sugrađane starije od 65 godina

 

Stariji od 65 godina u nedelju, 22. marta moći će od 4 do 7 časova da kupuju namirnice.
U Subotici će za penzionere biti otvorene sledeće prodavnice:

– Lidl

– Maxi na Prozivci

– Roda na Segedinskom putu 92 i na Beogradskom putu 128

– Idea u Ulici Matka Vukovića 10

– Univerexport-Trgopromet : u ulicama Nade Dimić 34, Trg Cara Jovana Nenada 2-4, Petra Petrovića Age 1, Bajski put bb, Segedinski put 80, Aksentija Marodića 64, Franje Kluza 1, Majšanski put 364, Majšanski put 50, Aleja Maršala Tita 15, Edvarda Kardelja 2, Jožefa Atile 1 Čantavir, Borisa Kidriča 19D Hajdukovo, JNA 33 Bajmok, Gornji Tavankut bb, Beogradski put 32 Bački Vinogradi, Glavna 29, Mali Iđoš, Edvarda Kardelja 383 Kelebija, Borisa Kidriča 19 Đurđin, Rogaška bb Palić, Radoja Vujoševića 23 Novi Žednik

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.3.2020.

 

Kako ste?

 

 

U nametnutim okolnostima ograničenja kretanja, neposredne opasnosti zahuktale pandemije, suspendovanja svakodnevice na koju smo navikli, teorija zavere, ili rekli bi neki - zavere u praksi, nekim svojim urođenim odbrambenim sistemom, svako od nas pokušava na neki način da pronađe neki svoj surogat sigurnosti. Većina podlegne "sindromu hrčka" i onespokojava ih ako ne uspeju obezbediti enormne količine ulja, brašna, toalet papira, itd. Zabrinuti smo za svoje najbliže, a koliko nas brine stanje u kom žive naši sugrađani koji nisu u stanju razumeti celu situaciju, ili zbog svojih fizičkih ograničenja nisu u mogućnosti da se guraju po supermarketima da bi nabavili jednu konzervu više. Kako je ljudima koji su uz njih, uvek, pa i u ovoj situaciji? Iz tog razloga kontaktiramo one koji su veoma često na margini naše pažnje i interesovanja. Donosimo vam njihova zapažanja, predstavljamo problem koji pogađa sve nas, ali njih mnogo više. Neka ovo bude apel za sve nas, da u granicama svojih mogućnosti pokažemo pre svega ljudskost, pomognemo koliko je to moguće, ili bar pitamo: Kako ste? Ujedno, pozivamo sve institucije, organizacije i udruženja civilnog sektora, u čijem fokusu su OSI, da javnosti u kojoj nisu dovoljno, a kamoli ravnopravno prisutni skrenemo pažnju i predstavimo na koji način aktuelnu situaciju proživljava ovaj deo populacije, kako i na koji način im se može pružiti podrška. Naš prvi sagovornik je predsednica Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Republike Srbije, Eva Blaško Mihalik.

 

 

 

 

- Problemi oko zbrinjavanja osoba sa invaliditetom su vrlo aktuelni i naravno njihovo rešavanje.
Što se tiče osoba sa invaliditetom sa telesnim oštećenjima, mislim na OSI sa posledicama cerebralne i dečije paralize, multipla skleroze, distrofije mišića, amputiranih i rođenih sa malformacijama u ovoj situaciji najbitnija je fizička podrška. Podrška koja je nama potrebna nažalost ne podpada u domen nijednog kol centra. Potrebna nam je podrška oko nabavke osnovnih životnih namirnica, njihov unos u stambene jedinice i odlaganje, potreba nam je pomoć pri spremanju obroka, iza toga raspremanju i higijene posuđa. Mnoge OSI ne mogu samostalno da se okupaju, obuku, iza toga veš da operu. Ovde nam je takođe potrebna asistencija, kao i kod pojačanog održavanje higijene stambenog prostora. Osobe koje pomažu pri svemu ovome moraju biti obučene kako da virus ne unesu u stambeni prostor. Pre svega trebaju imati zaštitne rukavice, maske, odeću obuću ostavljati izvan stambenog prostora, presvući odeću kada uđu u stambeni prostor, pritom moraju imati i dezinfekciona sretstva. Momentalno u gradu nema ništa od toga. Porodice gde oba roditelja rade a decu iz OSI populacije su čuvale bake i dede, ostale su bez podrške. Njima je takođe jako potrebna asistencija.
Ovaj deo populacije je takođe znatno oseljiviji i podložniji infekcijama. Zato, još jednom podvlačim asistencija im je potrebna i veoma važna, kaže Eva Blaško Mihalik i napominje da bi
lokalna samouprava trebala da odredi jedno mesto, možda neku kancelariju Crvenog krsta gde bi što hitnije OSI, ili njihovi zastupnici, asistenti mogli podići, zaštitne maske, rukavice i dezinfekciona sredstva.
- To nam je zaista neophodno, poručuje Eva Blaško Mihalik.

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

20.3.2020.

 

Kako da očuvamo mentalno zdravlje za vreme karantina?

 

 

Ako ovih dana osećate uznemirenost i strah važno je da znate da je to sasvim normalna reakcija na novonastale okolnosti i da niste sami. Tim stručnih ljudi okupljen u Centru za lični razvoj “Spektrum” je već početkom nedelje otvorio kontakte za besplatnu online psihološku pomoć u krizi svima kojima je potrebna zbog ove situacije. Ako tokom samoizolacije i karantina ne možete sami da se izborite sa svojim uznemirujućim osećanjima i mislima na raspolaganju su vam mejl: office@centarspektrum.com, poruke na Facebook stranici Centra za lični razvoj “Spektrum”, ili na dežurni telefon 0644193619 ili 024534438 za zakazivanje online razgovora.

 

 

 

 

Pre nekih desetak dana sve je bilo normalno i živeli smo kao i ranije. Od tada svaki dan donosi nove promene, informacije koje nas uzdrmaju i menjaju naše živote. Mi danas ne živimo život na način kao pre nedelju dana. Svesni smo toga da možda za nedelju dana nećemo živeti kao danas, već će biti još teže. Ove neprestane promene i pretnja nevidljive opasnosti izaziva razne reakcije kod ljudi, od šoka, neverice, preko otpora da prihvati, do uznemirenosti i panike, napetosti, nervoze do ljutnje. Sva ova osećanja i njihovo turbulentno smenjivanje se dešava zato što se nalazimo u situaciji povećanog stresa na šta mi reagujemo i telom i osećanjima. U ovom tekstu navešćemo sugestije stručnjaka za mentalno zdravlje kako da se lakše prilagodite na ove okolnosti života, pogotovo u samoizolaciji i karantinu, i da što bolje sačuvate svoje mentalno zdravlje.

 

Važno je da svakim danom povratimo osećaj kontrole nad sopstvenim životom a to ćemo postići tako što ćemo naše dane ispuniti aktivnostima, rutinama i strukturom. Možda vam ovo sada bude delovalo neozbiljno da sugerišemo, ali kako će se količina stresa povećavati, razumećete da su bazične stvari neophodne da bi ostali pri zdravoj pameti. Zato: navijte alarm za buđenje svaki dan u isto vreme, ustanite iz kreveta, presvucite se iz pidžame (bilo koliko vam je udobno da budete ceo dan u njoj), održavajte svoju ličnu higijenu redovno čak i ako nikoga nećete sresti ceo dan, napravite sebi doručak. Svoje obroke uzimajte približno svaki dan u isto vreme. Čak i ako nemate apetit, pojedite nešto malo. Potrudite se da ne poremetite svoj biološki sat, da ne obrnete dan i noć, zato lezite svako veče u isto vreme. Ovo nam daje predvidljivost u životu, i u neizvesnim spoljašnjim okolnostima pruža izvesnu sigurnost i bezbednost.

 

Briga o sebi je sada prioritet, zato što od stalnog stresa postepeno gubite svoju unutrašnju snagu. Hranite se redovno i adekvatno, vaš organizam mora da ima zalihe da se izbori sa stresom. Neki stručnjaci predlažu da u ovom periodu ne treba držati dijete radi mršavljenja. Zbog smanjenja kretanja, održite svoje telo u formi. Razna osećanja sada dodatno opterećuju telo, i značiće vam da izbacite tu tenziju iz sebe. Preko internete možete naći razne časove fizičkog vežbanja, sami možete improvizovati tegove iz vaše kuhinje (npr napuniti malu flašu sa pirinčem). Ovo je odlično vreme za poslove u bašti i oko kuće, u stanu.

 

Vaši rituali koji su doprineli vašem blagostanju do sada mogu biti izmenjeni i onemogućeni. Ako radite od kuće, to će vam značiti da skrenete misli i da budete fokusirani na to što radite. Nekima je odlična prilika da nauče neku veštinu ručnog rada, ili da usavrše svoje veštine. Sigurno vam to nedostaje, kao što je pijenje kafe sa drugaricama/drugarima, zajedničko porodično druženje, odlazak u teretanu, poseta u pozorišta, ili bioskopa i sl. Pokušajte da nađete alternativu svemu što ste ranije radili i što vam je značilo. Razne aktivnosti vam stoje na raspolaganju da vam brže prođe vreme: rešavanje ukrštenica, ili društvene igre sa porodicom; gledanje filmova, ili pozorišnih projekcija (neka pozorišta svako veče besplatno emituju snimak svoje predstave); razni sportski studiji sada nude besplatno online časove; učite novi strani jezik; slušajte muziku, plešite. Budite otvoreni ka ovim iskustvima i zabavite se!

 

Susrete sa bliskim ljudima možete zameniti online susretima. Predlog stručnjaka je da koristite kameru da imate i iskustvo da se vidite, jer je u socijalnoj izolaciji generalno smanjena stimulacija čula. Iako isprva možda vam se ne bude dopadalo, jer nije isti doživljaj, brzo ćete se navići na ovu alternativu. Sad je odlično vreme da kontaktirate rođake i drugare/drugarice sa kojima dugo niste bili u kontaktu. Svima će značiti da ih pitate kako su, kao i vama da se malo ispričate. Sa bliskim ljudima probajte razgovor da produbite i da se povežete, pričajte o ličnim iskustvima, lepim zajedničkim uspomenama, upoznajte ih sa novinama u vašem životu i održite vedrinu u toku razgovora. Probajte svaki dan barem sa jednom osobom da razgovarate malo duže, a sa više njih na kratko. Ako imate nekoga ko živi sam u izolaciji obavezno svaki dan nazovite da proverite kako su (roditelj, baka i deka, komšija, bivši kolega itd.) Socijalni kontakti su sada jako potrebni da se ne osećamo toliko izolovano i usamljeno.

 

Možda ćete od dosade, ili emotivne krize osetiti jaču potrebu da pušite, upotrebite alkohol, ili druge narkotike. Bilo bi korisno da držite pod kontrolom, jer svakako to neće biti od koristi ni vama, ni okolini.
Posebno obratite pažnju na to ako duže vreme (danima) nemate apetit, ne možete da spavate, ili ste jako uznemireni. To znači da možda ne možete da se adaptirate na ove nove okolnosti i potrebna vam je pomoć u tome. Razgovarajte sa ljudima od poverenja u tim danima, ili pozovite psihologa koji pruža podršku u ovom period. Podelite kako se osećate i šta vas muči. Vi ste ljudsko biće kome treba podrška.

 

Važan savet kako bi smanjili stepen uznemirenosti je da ograničite vreme u kontinuiranom praćenju medija. Odredite sebi na primer doba dana kada ćete proveriti vesti u trajanju od npr. 15 minuta, a ostatak dana iskoristite za druge aktivnosti koje vam “pune baterije”. U suprotnom može da se desi da zbog stalne izloženosti informacijama o korona virusu, postanete osetljiviji i ranjiviji, zbog čega se mnogo lakše iznervirate, ili osećate porast straha, a da niste ni svesni kako se to desilo. Sada vam je potrebno da budete dobro i smireni, pa vodite računa i o ovome. Usmeravajte snagu na sadašnji dan, jer misli o tome kako će biti u budućnosti može vas najbrže preplaviti strahovima. Nećete moći da rešite sve probleme budućnosti u sadašnjem danu, ali podsetite sebe da će se rešenje pojaviti u hodu. Ostanite prizemni i praktični, budite od koristi svojoj porodici i zajednici. Ako ste sami, tražite pomoć od zajednice; a ako ste u mogućnosti budite od koristi drugima, jer će to da vas ispuni dodatnim smislom svakog dana.

 

Mnogima će u ovom periodu posebno značiti podrška religiozne, ili spiritualne prakse i zajednice, jer će im doneti unutrašnji spokoj. Iskoristite sve resurse koje imate. Ne zaboravite, i ovo će da prođe. Samo dišite duboko i polako.

 

Karolina Vereš psiholog, psihodramski psihoterapeut
ispred Centra za lični razvoj “Spektrum”

 

____________________________________________________________________________

 

20.3.2020.

 

I Gradska kuća u bojama Italije - kao zahvalnost i podrška

 

 

Direktor fabrike „Gordon“ d.o.o. – koja posluje u okviru grupacije „Kalcedonija“ u Subotici i pogona „Kalcedonije“ u Kikindi, Adriano Zoni, gradonačelniku Subotice i komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije Bogdanu Labanu uručio je danas donaciju od 10.000 pamučnih, perivih zaštitnih maski za višekratnu upotrebu, od kojih je 7.000 za Suboticu, a 3.000 za Kikindu.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Laban zahvalio je za pomoć koja će doprineti efikasnijem sprovođenju preduzetih mera zaštite u borbi protiv zaraze virusom Korona i rekao da je najvažnija misija koju treba da sprovedemo - da svako bude zaštićen.

 

Ističući da su preduzete sve mere zaštite zdravlja u ovom gradu, gradonačelnik Subotice je nakon susreta sa Zonijem rekao da je kompanija „Kalcedonija“ ovim gestom pokazala društvenu odgovornost prema stanovništvu i lokalnoj zajednici u kojoj boravi i posluje, a posebno je naglasio :
„Pomoć italijanske kompanije koja posluje u Subotici bitna je sa aspekta ljudskosti i želje da nam u ovom teškom trenutku, i na ovaj način, olakšaju funkcionisanje u vanrednim uslovima. Ova donacija utoliko je značajnija jer dolazi od kompanije čija zemlja je, posle Kine, najviše pogođena virusom Korone. Italija prolazi kroz jedan od najtežih perioda u svojoj novijoj istoriji, boreći se protiv epidemije virusa COVID – 19 koji je desetkovao zemlju, ali njena humanost za druge i dalje ne jenjava. Prijateljskom narodu Italije želim da što pre izađu iz ove borbe kao pobednici, a Srbija i Subotica su svim srcem uz vas.”

 

U znak zahvalnosti ali i solidarnosti i podrške narodu Italije, simbol Subotice – Gradska kuća, od večeras će se pridružiti Gradu Beogradu jer će biti osvetljena u bojama italijanske zastave.
„Gordon“ d.o.o – Kalcedonija posluje u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“ i zapošljava oko 1.300 radnika, a menadžment preduzeća odlučio je, shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i merama Vlade Srbije, da zaposlene ne dovodi u bilo kakav rizik koji je pogotovo izražen u slučajevima boravka veće grupe ljudi u zatvorenom prostoru, te su od 16. marta proizvodni pogoni u Subotici i Kikindi prestali sa radom. Iz preduzeća je upućen apel da se poštuju propisane mere i uputstva, u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, kako bi se sprečilo širenje virusa i što pre stvorili uslovi za nastavak rada.

 

Subotica sa Italijom ima intenzivnu saradnju ne samo na polju ekonomije i novih investicija, nego i kulture i obrazovanja.

 

 

HÁLÁNK ÉS TÁMOGATÁSUNK JELÉÜL A VÁROSHÁZA AZ OLASZ ZÁSZLÓ SZÍNEIBE ÖLTÖZIK

 

 

A Calzedonia Group keretében működő Gordon Kft. és a Calzedonia nagykikindai üzemének igazgatója, Adriano Zoni ma átadta Bogdan Labannak, Szabadka város polgármesterének és a városi válságkezelő törzskar parancsnokának a 10.000 darab pamutból készült, mosható védőmaszkból álló adományt, amelyből 7.000 Szabadkára, 3.000 pedig Nagykikindára kerül majd.

 

Bogdan Laban polgármester megköszönte a segítséget, ami hozzájárul majd a koronavírus járvány megfékezésére bevezetett intézkedések hatékonyságának növeléséhez, és hozzátette, hogy most a legfontosabb feladat, hogy mindenkinek megfelelő védelmet biztosítsunk.

 

Miután találkozott Adriano Zonival, a polgármester elmondta, hogy a városban megtették az egészségvédelmi intézkedéseket, és kiemelte, hogy a Calzedonia cég ezzel a gesztussal bebizonyította felelősségteljes viszonyulását a lakossághoz és a közösséghez abban a városban, amelyben üzemeit működteti, és különösen hangsúlyozta, hogy:
„A Szabadkán működő olasz cég segítsége különösen azért jelentős, mert nagy emberségről tesz tanúbizonyságot, amikor ezekben a nehéz pillanatokban ilyen módon szeretné megkönnyíteni működésünket e rendkívüli körülmények között. Az adomány jelentőségét növeli az a tény is, hogy a cég egy olyan országból származik, melyet Kína után a leginkább sújt a járvány. Olaszország újkori történelmének talán legnehezebb időszakát éli most, amikor a lakosságát tizedelő COVID – 19 vírussal folytat küzdelmet, de a mások iránti embersége és segítőkészsége most is töretlen. A baráti Olaszország népének kívánom, hogy minél előbb győzedelmeskedjen ebben a harcban, s üzenjük, hogy Szerbia és Szabadka teljes szívével mellettük áll.”

 

Hálánk és az olasz nép iránti szolidaritásunk jeleként ma estétől csatlakozunk Belgrádhoz, és Szabadka szimbólumát, a Városházát az olasz zászló színeiben fogjuk megvilágítani.

 

A Gordon Kft. – Celzedonia a Kisbajmoki Ipari Övezet keretében működik és kb. 1.300 dolgozót foglalkoztat, és a cég vezetősége úgy döntött, hogy az aktuális járványhelyzetre és a Szerb Kormány által foganatosított intézkedésekre való tekintettel nem kockáztatja a dolgozók egészségét, ami különösen jelentős azokban a helyzetekben, amikor több ember tartózkodik együtt zárt térben, ezért a gyár szabadkai és nagykikindai üzeme is még március 16-án leállt. A vállalat felhívta a dolgozók figyelmét, hogy tartsák be az előírásokat és tegyenek eleget az intézkedéseknek, a saját és családtagjaik egészségének megőrzése és a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, hogy előbb folytatni tudják a munkát.

 

Szabadka intenzív együttműködést folytat Olaszországgal, nem csak a gazdaság és az új beruházások terén, de a kultúra és oktatás területén is.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.3.2020.

 

Naredba o dezinfekciji javnih površina

 

 

 

 

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj trećoj vanrednoj sednici doneo Naredbu kojom se nalaže Gradskoj upravi Grada Subotice da organizuje dezinfekciju javnih površina kao što su ulice, prilazi zdravstvenim ustanovama, dečija igrališta, autobuska stajališta, šetališta, platoi i komunikacione staze u parkovima i sl.

 

Takođe, nalaže se upravnicima stambenih zajednica da obezbede pojačano čišćenje i dezifekciju zajedničkih delova zgrade na kojima se ostvaruje najveći kontakt (ulazi u zgradu, prostori ispred liftova, liftovi, stepeništa i stepenišni rukohvati, ulazna vrata i dr.) Dezinfkeciju obavezno sprovoditi najmanje jednom u toku dana.

 

Ova naredba se primenjuje od 20.3.2020.godine, a njeno sprovođenje kontrolisaće nadležni sekretarijati Gradske uprave.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.03.2020.

 

JP "Subotica-trans" ukida međumesni prevoz

 

 

 

 

Shodno novim ograničenjima Vlade Republike Srbije od petka 20.03.2020. godine od 12:00 svi međumesni polasci se ukidaju do daljnjeg.
JP "Subotica-trans" je u prethodnom periodu već ukinuo polaske za Novi Sad, Sombor, Sentu i Beograd. Od preostalih međumesnih linija poslednji polasci će biti:

 

Poslednji polazak do Horgoša u 11:40.
Nakon 12:00 polasci za Kanjižu i Novi Kneževac će saobraćati do/od Bačkih Vinograda.

 

Poslednji plazak za Orom je u 7:30.
Polasci nakon 12:00 koji saobracaju do Oroma će saobraćati do/od naselja Bikovo.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.03.2020.

 

Gradonačelnik Laban: Samo zajedno i disciplinom možemo pobediti epidemiju

 

 

– U Subotici trenutno nema nijedne zaražene osobe korona virusom. Svakodnevno komuniciramo sa svim službama, javnim ustanovama i javnim preduzećima i pratimo situaciju. U svakodnevnoj smo komunikaciji i sa školama, a nastava koja se realizuje po novim metodama dobro funkcioniše. Među decom nema bolesnih, nastavnici i odeljenske starešine u stalnom su kontaktu sa roditeljima i decom. Pozivam još jednom sve, a posebno starije sugrađane, da se pridržavaju propisanih i preporučenih mera, jer samo zajedno i uz najstrožu disciplinu možemo doprineti smanjivanju negativnih posledica epidemije – saopštio je gradonačelnik Subotice i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Bogdan Laban, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Molim vas, naglasio je, da poštujete i razumete ove odluke i da se ne izlažete nepotrebnim rizicima.

- Apelujem i na sve Subotičane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća. Hvala svim pojedincima i kompanijama koji se javljaju sa spremnošću da pomažu kao volonteri – rekao je Laban.

 

On je podsetio na naredbe koje je Gradski štab za vanredne situacije doneo na vanrednoj sednici od 16. marta, u cilju sprečavanja epidemije COVID-19 na teritoriji grada Subotice, i dodao da je Gradski štab na svojoj drugoj vanrednoj sednici doneo naredbu kojom se od 19.marta skraćuje radno vreme svih ugostiteljskih objekata (kafići, restorani, pekare, kladionice i sl.), kao i svih objekata u kojima su obavlja delatnost trgovine na teritoriji grada Subotice do 18 časova.

 

- Podsetiću na Naredbu o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije koju je doneo minister unutrašnjih poslova, uz saglasnost ministra zdravlja, na osnovu koje se zabrana kretanja licima u vremenu od 20 do 5 časova odnosi na sva lica osim na zdravstvene radnike sa licenciom, pripadnike MUP-a , Ministarstva odbrane , Službi bezbednosti i Vojske Srbije koji su na zadatku i lica kojima MUP izda dozvolu za kretanje – naveo je gradonačelnik Laban.

 

Zabrana se, podsetio je sugrađane, takođe ne odnosi na fizička lica kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć i najviše dva lica u pratnji tog lica, a nepoštovanje zabrane kazniće se u skladu sa krivičnim zakonikom.

 

Osvrnuvši se na dosadašnje aktivnosti koje je grad preduzeo u cilju informisanja i zaštite stanovništva, Laban je podsetio na čitav niz odluka o funkcionisanju javnog života na teritoriji grada, i naveo da je naloženo pojačano i konstantno održavanje i dezinfekcija objekata predškolskih i školskoh ustanova, javnih i javno komunalnih preduzeća i ustanova, redovna dezinfekcija pijaca i autobusa u gradskom i prigradskom saobraćaju.

 

Po rečima gradonačelnika Labana, unutar Gradske uprave formirani Pozivni centar, koji pruža informacije građanima i pomoć licima preko 65 godina u vidu donošenja hrane lekova i organizovanja lekarske pomoći na kućne adrese, dobro funkcioniše. Do sada je oko 180 zahteva iz tog Centra prosleđeno Crvenom krstu.

- Sve ono što je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada će raditi, a molim za disciplinu i solidarnost – istakao je Laban, apelujući na odgovornost i profesionalizam do krajnjeg maksimuma, i podvukao da su sve zdravstvene ustanove na teritoriji grada u potpunosti spremne za prijem potencijalnih pacijenata zaraženih virusom.

 

Na nivou subotičke Opšte bolnice, kako je rekao, formiran je tim koji radi u skladu sa zvaničnim preporukama Vlade, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, svakog dana procenjuje epidemiološku situaciju u bolnici, i donosi sve potrebne preventivne mere.

 

Gradska uprava Grada Subotice, najavio je, organizovaće poslove dezinfekcije javnih površina i to ulica u širem centru grada, odnosno u najfrekventnijim delovima grada, u blokovima u okolini zdravstvenih ustanova, autobuskih stajališta i dečjih igrališta.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.03.2020.

 

Obustavljanje rada šaltera Vodovoda, Čistoće i Dimničara

 

 

Javna komunalna preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Subotica, „Čistoća i zelenilo“ Subotica i „Dimničar“ Subotica obaveštavaju sve svoje korisnike usluga da u uslovima proglašenog vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, do daljeg obustavljaju rad sa strankama putem neposrednog kontakta na šalterima preduzeća.

 

 

 

 

Plaćanje računa za isporučene usluge moguće je vršiti putem elektronskog i mobilnog bankarstva.
Za pitanja, prigovore, reklamacije i sugestije korisnici mogu da koriste sledeće telefonske brojeve i e-mail adrese:

- Za JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica besplatni telefonski broj 0800-000-024 za pozive iz svih fiksnih mreža sa pozivnog broja 024 i telefonski broj 024/55-77-11 za pozive iz mobilnih mreža, odnosno e-mail adresa reklamacije@vodovodsu.rs
- Za JKP “Čistoća i zelenilo” Subotica besplatni telefonski broj 0800-151-152 I telefonski broj 024/620-444, odnosno e-mail adresa office@cistoca-su.co.rs
- Za JKP „Dimničar“ Subotica besplatni telefonski broj 0800-024-022 i telefonski broj 024/553-072, odnosno e-mail adresa office@dimnicar.co.rs

 

Podnesci korisnika u pisanom obliku će se preuzimati u rad i kada nisu podneti na propisanim obrascima. Korisnicima su na raspolanju i on-line upiti stanja na sajtovima preduzeća, putem kojih mogu brzo i jednostavno preuzeti elektronske kopije računa i izvršiti uvid u svoje uplate.

 

Obustavljanje rada sa strankama putem neposrednog kontakta sprovodi se do dana prestanka vanrednog stanja.

 

Gore navedena mera preduzeća je doneta na osnovu Zaključka Vlade Republike Srbije 05 br. 53-2561/2020 objavljenog u Službenom glasniku RS, br. 35-2020.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.03.2020.

 

Režim održavanja linija javnog prevoza za 20.03.2020

 

 

 

 

JP “Subotica-trans” će u petak 20.03.2020 održavati linije po subotnjem redu vožnje.
Linija Subotica-Beograd neće saobraćati od petka 20.03.2020 do daljnjeg.
Međunarodna linija Subotica-Segedin neće saobraćati do daljnjeg .
Svi večernji polasci posle 20 h, kao i zadnji polasci u 22:30 iz Subotice će saobraćati.
Od petka 20.03.2020 godine ne rade prodajna mesta Patria, Teslino naselje, Palić i Turistička agencija.
Tehnički pregled takođe neće raditi do daljnjeg.

Iz JP “Subotica-trans” apeluju na građane da svakodnevno prate obaveštenja na web sajtu i fejsbuk stranici preduzeća, gde se mogu informisati o promenama u redu vožnje i režimu održavanja linija.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.03.2020.

 

Online radionica Književnog kluba Fondacije "DANILO KIŠ"

 

 

 

 

Od petka, 20. marta 2020 godine, Književni klub Fondacije "DANILO KIŠ" organizuje online predavanje, zbog vanredne situacije u zemlji.
- Svi, koji nam se toga dana pridruže, imaće priliku da vežbaju svoje pisanje uz pomoć kreativnih stilskih vežbi. Iskoristite vreme, družite se sa nama i radite na usavršavanju kreativnog pisanja. Nakon pogledanog online predavanja molimo sve učesnike da svoje radove (vežbe) postave na Facebook stranici Fondacije u vidu komentara ispod linka
#ostanikodkuće, poručuju iz Fondacije "DANILO KIŠ".

 

Link za online predavanje će biti postavljen u petak na Facebook stranici Fondacije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.3.2020.

 

Skraćuje se radno vreme ugostiteljskih i trgovinskih objekata

 

 

 

 

Gradski štab za vanredne situacije, na današnjoj drugoj vanrednoj sednici doneo je naredbu prema kojoj se od sutra 19. marta, skraćuje radno vreme svih ugostiteljskih objekata (kafići, restorani, pekare, kladionice i sl.), kao i svih objekata u kojima se obavlja delatnost trgovine na teritoriji Grada Subotice. Novo radno vreme je ograničeno do 18 časova.
Sprovođenje ove naredbe kontrolisaće, pored nadležnih republičkih organa i nadležni sekretarijati Gradske uprave.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.03.2020.

 

Upis dece u predškolsku ustanovu

 

 

Zbog novonastale situacije, proglašenja vanrednog stanja na teritoriji cele države, upis dece vršiće se na drugačiji način u odnosu na prethodne godine.

 

 

 

 

Roditelji, odnosno drugi zakonski zastupnici dece koja su bila upisana u Predškolsku ustanovu "Naša radost" i pohađaju predškolski program, ne treba da podnose dokumentaciju, deca će nesmetano nastaviti da pohađaju program u narednoj školskoj godini.

 

Za decu koja tek treba da budu upisana u predškoski program prijave će biti omogućene putem E-uprave (elektronski, putem interneta), o čemu će PU "Naša radost" blagovremeno obavestiti javnost. Za sve zainteresovane koji budu želeli da obave upis podnošenjem dokumentacije u papirnoj formi, ustanova će zadržati i tu mogućnost, saopštila je PU "Naša radost".

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.03.2020.

 

Izmene u radu ambulanti

 

 

 

 

Zbog novonastale situacije i uvođenja policijskog časa došlo je do izmene u radu ambulanti Doma zdravlja Subotica. Novo radno vreme je od 07 do 18 časova.
Navedeno radno vreme se odnosi i na službu kućnog lečenja i za amulante za akutne respiratorne infekcije u ograncima 1i 5.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.03.2020.

 

Režim održavanja linija javnog prevoza 18. i 19.03.2020.

 

 

 

 

JP Subotica-trans će u sredu 18.03.2020. kao i u četvrtak 19.03.2020. godine održavati linije po subotnjem redu vožnje.
U gradskom saobraćaju dodatno će saobraćati autobusi na liniji 9 i to:
Iz smera Srpskog šora u 6:20 (polazak u 7:25 neće saobraćati)
Iz smera ATB Severa 15:15 i 16:15.
Na međumesnim linijama će biti sledeće izmene:
1. Linija Subotica-Bajmok-Sombor sa polascima u 07:00 i 14:15 iz Subotice će saobraćati samo do Bajmoka, dakle nećemo saobraćati do Sombora.
2. Linija Subotica-Kanjiža-Bečej, sa polaskom u 14:15 iz Subotice neće saobraćati do Bečeja. Linija će biti skraćena i saobraćaće samo do Kanjiže.
3. Linija Subotica-B.Topola-Novi Sad sa polaskom u 11:45 iz Subotice i povratkom u 20:00 iz Novog Sada do daljnjeg neće saobraćati.
4. Linija Subotica-Beograd će saobraćati i u četvrtak 19.03.2020, a o daljem režimu održavanja ove linije ćemo Vas blagovremeno obavestiti.
5. Međunarodna linija Subotica-Segedin do daljnjeg neće saobraćati.
Svi večernji polasci posle 20 h, kao i zadnji polasci u 22:30 iz Subotice će saobraćati .

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.03.2020.

 

Potpisani ugovori o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave

 

Gradonačelnici Subotice i Sombora i predsednici opština Ada, Senta i Kanjiža danas su, u prostorijama Severnobačkog upravnog okruga, zaključili ugovore sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave. Gradonačelnik Bogdan Laban potpisao je ugovor o dodeli sredstava u visini od 3,6 miliona dinara za realizaciju projekta „Protivgradna odbrana - nabavka raketa“, čija ukupna finansijska vrednost iznosi četiri miliona dinara.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović rekao je, tim povodom, da je ministar Branko Ružić, uvažavajući vanredno stanje u našoj zemlji i ono što je u ovom trenutku najvažnije – da sačuvamo zdravlje svih nas i svih građana, doneo odluku da se ugovori o odobrenim i dodeljenim sredstvima na konkursu za sredstva za programe lokalne samouprave već tokom marta potpišu sa lokalnim samoupravama, ali bez svečanih skupova.

- Iz Ministarstva smo krenuli ka gradovima i opštinama. Zato ću danas u Subotici, a nakon toga u Novom Sadu i Zrenjaninu, zajedno sa predsednicima opština i gradonačelnicima iz AP Vojvodine dodeliti ugovore, potpisati i na taj način stvoriti uslove da realizujemo ta sredstva – istakao je Kasalović.

Prema njegovim rečima, budžetski fond resornog ministarstva za programe lokalnih samouprava raspolagao je ove godine sa 520 miliona dinara.

- Imali smo četiri cilja. Prvi, najatraktivniji, u iznosu od 364 miliona dinara, odnosio se na projekate značajne za lokalne samouprave, za zapošljavanje i druge programe koji pospešuju život i rad u gradovima i opštinama. Drugi je uvođenje e-uprave i savremene informacione tehnologije, za šta je opredeljeno 52 miliona dinara, a treći, podržan sa 46,8 miliona dinara, za sportske, kulturne i turističke manifestacije. Za četvrti cilj, a to je preventivno delovanje i smanjenje rizika u određenim nepogodama, takođe je obezbeđeno 46,8 miliona dinara. Ove godine smo imali i još jedan predlog, godišnju nagradu koja je bila u izunosu od 10,6 miliona dinara za dobru praksu u opštinama i gradovima. Mislim da će ona postati tradicionalna kako bi pospešili neki takmičarski duh i vrednovali najbolje projekte u opštinama i gradovima – naglasio je Kasalović.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.03.2020.

 

Psihološka podrška u vreme vanrednog stanja

 

 

 

 

Centar za lični razvoj "Spektrum" otvorio je kontakte za onlajn psihološku podršku. U funkciji je i SOS telefon koji već duži niz godina pruža stručnu pomoć. Centar za lični razvoj "Spektrum" sugrađani mogu kontaktirati na dežurni telefon 064/41-93-619 i 024/534-438, ili putem adrese elektronske pošte: office@centarspektrum.com, ili poruke na njihovoj Fejsbuk stranici. Stručni tim Centra za lični razvoj "Spektrum" je organizovao svakodnevno dežurstvo, od 17 do 22 časa, obezbeđeno je i putem SOS telefona za stručnu pomoć i podršku na broj 024/553-000.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

18.03.2020.

 

Servisne informacije

 

 

 

 

JP "Pošta Srbije" je saopštilo da će tokom vanrednog stanja, počev od 18. marta, doći do skraćenja radnog vremena. U poštama koje su do sada radile tokom celog dana, radno vreme od 10 do 17 časova radnim danima, a subotom od 10 do 14 časova. U poštama koje rade i nedeljom, radno vreme je od 10 do 14 časova. U manjim poštama u kojima je rad bio organizovan u jednoj smeni, radno vreme se neće menjati (odnosi se na pošte u kojima je organizovan rad samo šalterske službe). U pojednim manjim poštama (pošte u kojima je organizovan rad šalterske i dostavne službe), početak radnog vremena je od 10 časova.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje obustavlja neposredan rad sa strankama u svim organizacionim jedinicama. Neće postojati mogućnost ličnog prijavljivanja na evidenciju tražilaca zaposlenja. Obustavljen je i prijem zahteva za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja. Svi klijenti se upućuju na alternativne oblike komunikacije, odnosno telefon, ili mejl. Broj telefona centrale subotičke filijale je 024/644-600, koji će biti dostupan u periodu od 8.00 do 14.30 časova.

 

Služba za upravne poslove MUP ne radi. Ne primaju se zahtevi za produženje ličnih dokumenata. Za vreme vanrednog stanja dokumenta koja su istekla biće važeća do daljnjeg. Građani koji imaju potrebu za izdavanje novog dokumenta, mogu da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova eletronskim putem na imejl adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i dobiju dalje instrukcije. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije otvorilo je posebnu mejl adresu i telefonsku liniju na kojima građani mogu dobiti sve informacije iz nadležnosti MUP-a vezane za aktuelnu situaciju u vezi sa epidemijom korona virusa. Pitanja iz nadležnosti MUP-a građani mogu poslati na mejl infokoronavirus@mup.gov.rs ili se informisati na broj telefona 011/2741-580.

 

Gradska biblioteka Subotica neće raditi. Po okončanju vanrednog stanja, članovi neće morati da plaćaju troškove opomene ukoliko bude istekao rok za vraćanje knjiga.

 

Svi objekti Trgoprometa, Maksi, Lidl i Roda od danas, 18. marta rade do 18 časova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.03.2020.

 

Nove mere zbog pandemije koronavirusa

 

 

 

 

 

Vlada Srbije je donela odluku da je od 18. marta od 10 časova u urbanim sredinama apsolutno zabranjen izlazak licima starijim od 65 godina, odnosno starijim od 70 godina u seoskim sredinama. Takođe, od 18. marta uvodi se zabrana kretanja svim licima od 20 do 5 časova ujutro, osim organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni. Kazne će biti oštre za sve koji krše mere, a intenzivnije će se kontrolisati poštovanje obaveze boravka u izolaciji lica koja su došla iz inostranstva, a kojima je ova mera određena, gde postoji ogroman broj nepoštovanja ove mere.

Vlada je na današnjoj sednici donela i mere među kojima je zabrana izvoza svih lekova i određivanje objekata za karantinski smeštaj. Pored dosadašnjih mera koje se odnose na boravak u zatvorenom prostoru i na javnim mestima, prema rečima predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, uskoro bi moglo doći i do pooštravanja mera i potpunog ukidanja javnog prevoza.
- Naš cilj je da ukinemo sve autobuske linije, da nemamo prevoz, da ljudi budu u kući, a da za radnike obezbedimo posebne autobuse, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sednice Kriznog štaba.
Vojska Srbije će čuvati sve granice, bolnice i migrantske centre.
Izbori se prekidaju.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.03.2020.

 

Komunikacija video pozivom u Gerontološkom centru

 

Gerontološki centar Subotica je prva ustanova socijalne zaštite u regionu koja je zbog novonastale situacije uvela novi obavezan metod komunikacije korisnika usluga sa rodbinom putem video poziva.

 

 

 

 

Zbog nemogućnosti poseta rodbine i prijatelja, ovaj vid komunikacije će omogućiti korisnicima da održavaju kontakte sa najmilijima. Do sada nije bilo potrebe za ovim načinom uspostavljanja kontakta jer je rodbina svakodnevno bila u mogućnosti da dođe u posetu.

 

Ovim putem, korisnici će lakše prebroditi vanredno stanje koje ih, iako se drži pod kontrolom, u određenoj meri uznemiruje.
U sva tri domska objekta, radni terapeuti će biti u obavezi da lično dostave telefon korisniku usluga preko koga će se ostvariti video poziv sa rodbinom. Obzirom na trenutnu situaciju, ovo će biti primarni deo stručnog rada jer je briga o korisnicima i održavanje odnosa sa rodbinom i prijateljima najvažnija.

 

Kontakt telefoni za video komunikaciju (VIBER ili WHATSUP) sa korisnicima Jedinice pansionog tipa Doma “Dudova šuma”: 062/783-133, a za korisnike Jedinice stacionarnog tipa Doma “Dudova šuma”: 064/841-1018, Dom za negu: 064/841-1017, Dom za odrasla lica: 064/841-1002.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.03.2020.

 

Kontakt centar za pomoć starijim sugrađanima

 

 

 

 

Gradska uprava je donela Odluku o formiranju Kontakt centra, putem kog pozivom na poseban telefonski broj 024/636-136 svi sugrađani od 65 i više godina, mogu da dobiju potrebnu pomoć u nabavci lekova, prehrambenih i drugih potrepština, odnosno savete lekara.

 

Operateri Kontakt centra će svim zainteresovanim sugrađanima pružiti svu neophodnu pomoć na srpskom i mađarskom jeziku od 8 do 20 časova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.03.2020.

 

Pokrajinski ombudsman: Budimo odgovorni i solidarni u borbi protiv epidemije

 

 

Koliki će u Srbiji biti broj obolelih od korona virusa to zavisi i od ponašanja samih građana Srbije.

 

 

 

 

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman apeluje na građane da se ponašaju odgovorno i da se u brizi za vlastititu dobrobit oslanjaju na savete stručnjaka.

 

U želji da spreče širenje epidemije, stručnjaci savetuju građanima, a naročito onima koji su stariji od 65. godina da se, u skladu sa merama vlade Republike Srbije i vanrednog stanja, striktno pridržavaju pravila o samoizolaciji i ne izlaze iz svojih kuća i stanova.

 

Činjenicu da se prethodnog dana na ulicama Novog Sada, kao i ulicama drugih gradova, mogao videti veliki broj starijih sugrađana, Pokrajinski ombudsman je primio sa zabrinutošću.

 

Pokrajinski ombudsman, međutim, sa izvesnim osećanjem zadovoljstva želi da ukaže i na činjenicu da raste broj građana spremnih da pomognu svima kojima je pomoć potrebna.

 

Solidarnost je dragoceni resurs na koji se svaka zajednica u trenutcima krize može osloniti. Na humane, solidarne i samoorganizovane građane se mogu osloniti i naši stariji sugrađani, kako bi lakše podneli zahtevan režim samoizolacije.

 

Apelujući na građane da se ponašaju u skladu sa savetima stručnjaka, ali i da u brizi za sopstveno zdravlje pokažu onu vrstu odgovornost koja doprinosi zdravlju, sigurnosti i dobrobiti ostalih članova zajednice, Pokrajinski ombudsman se pridružuje apelima nadležnih organa i nezavisnih institucija da se oslonjeni na međugeneracijsku solidarnost lakše izborimo sa epidemijom koja nije zadesila samo Srbiju, nego i celu planetu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.03.2020.

 

Saopštenje Centra za socijalni rad

 

 

 

 

U cilju dostupnosti usluga socijalne zaštite u toku vanrednog stanja komunikacija sa Centrom za socijalni rad Grada Subotice će se obavljati putem telefona: 024/548-220 i e-maila: subotica.csr@minrzs.gov.rs

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.03.2020.

 

Obaveza prijavljivanja za sve koji ulaze u Republiku Srbiju

 

 

 

 

Sve osobe koje ulaze u Republiku Srbiju, a boraviće na teritoriji Severnobačkog okruga (Grad Subotica, opštine Bačka Topola i Mali Idoš) imaju obavezu da se odmah po dolasku jave na kontakt telefone 064/805-29-61 (od 8 do 22 časa) ili 024/41-567-02 (od 7 do 22 časa).


U cilju sprečavanja širenja novog korona virusa biće praćeno zdravstveno stanje svih osoba koji ulaze u Republiku Srbiju.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.03.2020.

 

Dve ambulante za pacijente sa respiratornim problemima

 

 

Od 18. marta, počinju sa radom dve ambulante za pacijente sa respiratorim infekcijama. Ambulante za respiratorne infekcije su namenjene svim pacijentima sa respiratornim tegobama u vidu kašlja, povišene telesne temperature, stanjima koja su sumnjiva na stanja slična gripu, ili covid-19.

 

 

 

 

U pitanju su ambulanta "Ogranak 1" (ulaz sa Senćanskog puta, 065/9185578) i ambulanta "Ogranak 5" u Zmaj Jovinoj ulici (065/918-55-77, 065/915-55-38, 024/571-735).

 

Ambulanta "Ogranak 5" će biti zatvorena za opštu populaciju i svi pacijenti će biti preusmereni na najbliže ambulante. Pacijenti treba da se jave telefonski u ambulante na gore navedene brojeve i zakažu preglede sa lekarima.

Rad ambulanti se odvija radnim danima i vikendom od 7 do 20 časova, u dve smene.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.03.2020.

 

Saopštenje načelnice Gradske uprave Marije Ušumović Davčik

 

 

 

 

Poštovani sugrađani,

 

Postupajući po Naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije br. II-06-28/2020 od 16. marta tekuće godine, Gradska uprava donela je Odluku broj IV-56-2/2020, o formiranju Pozivnog centra Gradske uprave Grada Subotice.

Tim aktom uspostavlja se poseban telefonski kontakt centar na broju 024/636-136, koji će biti svima dostupan, svakog dana, od 08:00 do 20:00 časova, počevši od danas, 16. marta 2020. godine. Takođe je otvorena i adresa elektronske pošte covid19@subotica.rs na koju se građani mogu obratiti elektronskim putem.

 

Primarna svrha ovog kontakt centra jeste evidentiranje potreba sugrađana, koji imaju 65 i više godina života. Nakon prijema informacije o potrebama i pribavljanja osnovnih podataka o licu koje se obratilo za pomoć, Gradska uprava će učiniti sve što je u njenoj moći da, uz pomoć volontera Crvenog krsta i koristeći svoje sopstvene kapacitete, obezbedi dopremanje hrane, lekova i pružanje lekarske pomoći, na kućnim adresama starijih sugrađana.

 

Kontakt centar će takođe pružati osnovne informacije o posebnim merama koje su na snazi tokom vanrednog stanja.

 

Molimo da se, za pomoć preko ovog kontakt centra, obraćaju oni naši sugrađani, stariji od 65 godina, koji nemaju drugi načina da dođu do hrane, lekova ili lekarskog pregleda. Svi koji imaju mogućnost da ispune ove potrebe svojih najbližih, svojih prijatelja i komšija, to treba i da učine. Jedino tako ćemo omogućiti da pomoć dođe do onih koji su najugroženiji.

 

Molimo takođe da se građani, za hitnu medicinsku pomoć, obraćaju isključivo Službi hitne pomoći, na broj 194.

 

Gradska uprava garantuje puno angažovanje svih kapaciteta i evidentiranje svih potreba na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku.

 

Brzina i opseg ispunjenja pristiglih zahteva i realizacije pomoći zavisiće od mogućnosti, kako institucija Grada, tako i Crvenog krsta i drugih organizacija i pojedinaca uključenih u upravljanje vanrednom situacijom u zemlji.

 

Gradska uprava Grada Subotice Vas ovim putem obaveštava da Uslužni centar Gradske uprave, od utorka 17. marta 2020. godine, neće raditi sa strankama.

 

Pozivamo sve građane koji žele da ostvare prava ili izmire obaveze pred Gradskom upravom Grada Subotice da NE DOLAZE LIČNO u Gradsku kuću, već da se obrate na telefonske brojeve 024/626-888 i 024/626-999.

 

Pozivom na navedene brojeve telefona građani će dobiti sve potrebne informacije u vezi sa svojim pravima i obavezama ili će biti dovedeni u vezu sa nadležnim službenicima.

 

Uslužni centar Gradske uprave Grada Subotice ostaće zatvoren dok traje vanredno stanje u Republici Srbiji.

 

 

KÖZLEMÉNY

 

 

Tisztelt polgártársak,

 

A Rendkívüli Helyzetek Városi Törzskarának folyó év március 16-án kelt II-06-28/2020. számú utasításával összhangban a Városi Közigazgatás IV-56-2/2020. szám alatt határozatot hozott Szabadka Város Városi Közigazgatása Hívóközpontjának a létrehozásáról.

A határozat alapján külön telefonos Hívóközpont jön létre a 024/636-136-os telefonszámon, amely mindenki számára elérhető 08:00-tól 20:00 óráig, mégpedig mától, azaz 2020. március 16-tól. Ugyancsak elektromos postafiók nyílt covid19@subotica.rs címen, amelyhez a polgárok elektronikus levéllel fordulhatnak.

 

A Hívóközpont elsődleges célja nyilvántartásba venni a 65 éves és annál idősebb polgártársak szükségleteit. A szükségletekkel kapcsolatos információ kézhez vétele és a segítséget igénylő személy alapvető adatainak a megszerzését követően a Városi Közigazgatás lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy a Vöröskereszt önkéntesei segítségével, saját kapacitásainak az igénybe vételével biztosítsa az élelmiszerek, a gyógyszerek eljuttatását, az orvosi segítségnyújtást idős polgártársaink lakcímén.

 

A Hívóközpont úgyszintén tájékoztatást nyújt a rendkívüli helyzet idején hatályos külön intézkedésekről is.

 

Kérjük, hogy a Hívóközponttól azok a 65 évesnél idősebb polgártársaink kérjenek segítséget, akik más módon nem tudnak élelmiszerhez, gyógyszerhez vagy orvosi vizsgálathoz jutni. Mindazok, akiknek módjukban áll ezeket a szükségleteket hozzátartozóik, barátaik és szomszédaik segítségével kielégíteni, tegyék ezt meg. Csak így tesszük lehetővé, hogy a segítség eljusson a legjobban rászorulókhoz.

 

Úgyszintén kérjük, hogy a polgárok sürgős egészségügyi segítségért kizárólag a Mentőszolgálatot hívják a 194-es telefonszámon.

 

A Városi Közigazgatás szavatolja minden erőforrásának a teljes bevetését, valamint az igények szerb, magyar és horvát nyelven történő nyilvántartásba vételét.

 

A beérkezett igények teljesítésének gyorsasága és mértéke, a segítségnyújtás megvalósítása a Város intézményeinek a kapacitásaitól, a Vöröskereszttől és más szervezetektől, valamint a rendkívüli helyzet kezelésébe bevont egyénektől függ.

 

Szabadka Város Városi Közigazgatása ezúton tájékoztatja Önöket, hogy a Városi Közigazgatás Szolgáltató Központja keddtől, 2020. március 17-étől nem fogad ügyfeleket.

 

Minden polgárt, aki Szabadka Város Városi Közigazgatásával kapcsolatosan szeretné megvalósítani jogait, illetve eleget tenni kötelezettségeinek, hogy NE JÖJJÖN SZEMÉLYESEN a Városházára, hanem hívja a 024/626-888-as és a 024/626-999-es telefonszámokat.

 

A feltüntetett telefonszámok felhívásával a polgárok minden szükséges tájékoztatást megkapnak jogaikkal és kötelezettségeikkel kapcsolatban, vagy kapcsolják az illetékes hivatalnokokat.

 

Szabadka Város Városi Közigazgatásának Szolgáltató Központja zárva lesz mindaddig, amíg a Szerb Köztársaság területén rendkívüli állapot van érvényben.

 

Szabadka Város Városi Közigazgatása ezúton tájékoztatja Önöket, hogy a Városi Közigazgatás Szolgáltató Központja keddtől, 2020. március 17-étől nem fogad ügyfeleket.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.03.2020.

 

Gradski štab za vanredne situacije proglasio vanredno stanje na teritoriji grada Subotice

 

 

– U uslovima proglašenog vanrednog stanja, a imajući u vidu mere i ograničenja uvedena Odlukom o proglašenju vanrednog stanja na nivou Republike Srbije, Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice, na svojoj prvoj vanrednoj sednici održanoj danas, doneo je više naredbi koje treba da doprinesu sprečavanju i suzbijanju epidemije COVID-19 na teritoriji grada Subotice – saopštio je gradonačelnik Subotice i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Bogdan Laban, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Redukuje se, naveo je, gradski i prigradski saobraćaj na nivo reda vožnje koji se primenjuje subotom, nedeljom i državnim praznicima, uz ukidanje noćnih polazaka, skraćuje se radno vreme svih ugostiteljskih objekata na maksimum od 8 do 20 časova uz poštovanje zaključka Vlade Republike Srbije o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama iznad 50 ljudi i nalaže prestanak rada svih predškolskih ustanova.

– Nalažu se prestanak rada svih centara kao i klubova za starije (penzionere) i prestanak rada svih sportskih objekata i održavanje kulturnih manifestacija. Gradskoj upravi Grada Subotice nalaže se da formira pozivni centar u cilju pružanja informacija građanima i pružanja pomoći licima preko 65 godina radi obezbeđivanja donošenja hrane, lekova i organizovanja lekarske pomoći na kućne adrese, kao i da obavesti javnost o brojevima telefona pozivnog centra.

 

Naleže se i načelniku Gradske uprave, direktorima javnih ustanova i javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je osnivač Grad Subotica da omoguće rad od kuće zaposlenima koji su teški hronični bolesnici i starijima od 60 godina – rekao je gradonačelnik Laban.

 

Radno vreme Pozivnog centra je svakog dana od 8 – 20 časova, a broj telefona – 024/636-136, kazao je gradonačelnik i dodao da se ove naredba primenjuju od danas, a njeno sprovođenje kontrolisaće, pored nadležnih republičkih organa, i nadležni sekretarijati Gradske uprave.

 

On je naglasio da su sve zdravstvene ustanove na teritoriji Grada u potpunosti spremne za prijem potencijalnih pacijenata zaraženih virusom i apelovao da se odgovornost i profesionalizam podignu do krajnjeg maksimuma.

 

Uz podsećanje da, u skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja na celoj tritoriji Republike Srbije, koja je stupila na snagu 15. marta 2020. godine, ustanove obrazovanja i vaspitanja neće raditi od danas, i da su škole u toku dana dobile potrebne informacije i uputstva za organizovanje i sprovođenje nastave na daljinu počevši od utorka 17. marta, informisao je medije da Gradska organizacija Crvenog krsta u Subotici, zbog činjenice da je više od 80 posto korisnika Narodne kuhinje starije od 60 godina, prestaje sa dosadašnjim načinom distribucije toplih obroka, i prelazi na distribuciju lanč paketa korisnicima na već postojećim distributivnim punktovima.

 

Uputio je, takođe, apel građanima da mere zaštite podignu na najveći mogući nivo tokom trajanja epidemije. To se odnosi na ličnu higijenu, higijenu u javnom sektoru (u javnom prevozu, javnim ustanovama, državnim i organima lokalne samouprave, u privrednim društvima i drugim pravnim licima, kao i na pojačane mere higijene u stambenim zgradama i u porodičnim kućama), rekao je gradonačelnik i zamolio građane, a posebno najstarije, da izbegavaju nepotrebne kontakte na svim nivoima, bilo da su u pitanju lični kontakti, bilo da su odlasci u institucije.

 

Zbog sve većih mogućnosti da se komunikacija i brojne usluge obave elektronskim putem, gradonačelnik je apelovao na građane da u ovom periodu što više koriste tu mogućnost.

– Mi ćemo morati da se borimo disciplinom i merama, a ta disciplina znači da lica starija od 65 godina moraju da budu u svojim kućama – naglasio je Bogdan Laban.

 

Naglasio je, takođe, da su javna preduzeća i javne ustanove čiji je osnivač Grad Subotica u obavezi da stave na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije sve potrebne resurse.

– Pratimo sve mere državnog vrha i sve institucije u Subotici radiće u skladu sa merama Vlade Republike Srbije. Zajedničkim naporima, dobrom koordinacijom i sinhronizovanim aktivnostima doprinećemo da se aktuelna krizna situacija predupredi i time ublaže njene posledice – podvukao je gradonačelnik Laban.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.03.2020.

 

Kalcedonija obustavila rad u Subotici i Kikindi

 

Menadžment fabrike kompanije "Kalcedonija", obustavio je rad na neodređeno vreme u okviru borbe protiv epidemije koronavirusa, navedeno je u saopštenju ove kompanije.

 

Oko 1.500 zaposlenih u subotičkom i kikindskom pogonu preduzeća "Gordon", kćerke firme italijanske kompanije "Kalcedonija", od jutros ne radi, a o daljim koracima radnici će biti blagovremeno obavešteni, saopštavaju iz kompanije "Kalcedonija".

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.03.2020.

 

OBAVEŠTENJE O REDU VOŽNJE OD UTORKA 17.03.2020.

 

 

 

 

Obaveštavaju se svi putnici “JP Subotica-trans”a o izmeni režima održavanja reda vožnje u gradskom, prigradskom, međumesnom i međunarodnom saobraćaju.
Od dana 17.03.2020 godine linijski saobraćaj će se odvijati po subotnjem redu vožnje. Za vreme održavanja subotnjeg reda vožnje, radnim danima, na liniji Subotica – Bikovo – Orom – Novo Selo uvešće se dva dodatna polaska, i to:
· u 21:00 polazak iz Novog Sela:
Novo Selo – Orom – Gabrić – Bikovo – Subotica;

· 22:30 polazak iz Subotice:
Subotica – Bikovo – Gabrić – Orom – Novo Selo.

Prethodno navedeni polasci (Subotica – Bikovo – Orom - Novo Selo) kalendarskom subotom neće saobraćati.
Linija Subotica – Beograd će se održavati do daljeg radnim danima po redu vožnje.
Linija Subotica – Segedin se ne održava do daljneg.
O budućim izmenama, u pogledu režima održavanja reda vožnje, putnici će biti blagovremeno obavešteni.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.03.2020.

 

Saopštenje Saveza bačkih Bunjevaca

 

 

 

 

 

Zbog okolnosti nastalih proglašenjem vanrednog stanja, Savez bačkih Bunjevaca obustavlja sve aktivnosti na prikupljanju i overi potpisa podrške za liste, kako za lokalne izbore u Subotici i Somboru, tako i za listu za Skupštinu AP Vojvodine.

 

Zdravlje ljudi važnije nam je od političke pozicije.

 

Zahtevamo od nadležnih organa da proglase odlaganje izbora na svim nivoima i da, kada se za to stvore uslovi, obezbede dalju normalnu izbornu proceduru pod jednakim uslovima za sve učesnike u izborima.
Predlažemo i da se razmotri mogućnost da se za ove izbore, tumačenjem proglasi, da se za liste registrovanih političkih stranaka i njihovih koalicija, zbog nastalih vanrednih okolnosti, potpisi podrške ne overavaju pojedinačno kod javnih beležnika, nego da zastupnik političke stranke koja učestvuje u izborima svojim overenim potpisom, pod punom krivičnom odgovornošću garantuje verodostojnost svakog pojedinačnog potpisa podrške birača počev od dana proglašenja vanrednog stanja.
Ovo predlažemo iz razloga što će sasvim izvesno i nakon okončanja vanrednog stanja i ponovnog otpočinjanja izbornih radnji, ostati strah, naročito kod starijih građana i postupak overe potpisa podrške bio bi i dalje ugrožen, čime bi posebno male stranke nacionalnih manjina kao što je naša, bile onemogućene da na izborima učestvuju .

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.03.2020.

 

Mere na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković doneli su danas, u skladu sa Ustavom, Odluku o uvođenju vanrednog stanja. Odluka je stupila na snagu.

 

 

 

 

Od ponedeljka, 16. marta, u potpunosti će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Do daljeg neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Republici Srbiji.

Upis dece odvija se normalno, posredstvom e-Uprave:

1. eVrtić dostupan za celu Srbiju;

2. eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila;

3. Probni test za malu maturu će biti urađen putem nove tehnologije;

4. Nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

 

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom.

 

Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano.

 

Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

 

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

 

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl).

 

Vlada poziva sve poslodavce u Srbiji da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće. Veoma je važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost i zbog toga se apeluje na poslodavce da se ponašaju odgovorno i imaju neophodno razumevanje za svoje zaposlene. Ovo se posebno odnosi na građane čija deca prestaju da idu u vrtiće i škole. Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni.

 

Građani: samoizolacija – bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe. Izuzeci: kada se ide u prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća. Preporuka za lica starija od 70 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice.

 

Javni saobraćaj: ukida se noćni i redukuje dnevni javni prevoz.

 

Inspekcije: ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

 

Apel najstarijim sugrađanima da strogo vode računa i ne izlaze iz kuće i pridržavaju se svih uputstava zarad očuvanja sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

15.03.2020.

 

Proglašeno vanredno stanje u Srbiji

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka Kriznog štaba u Palati Srbija objavio je da Srbija zbog pandemije koronavirusa uvodi vanredno stanje. Odluka stupa na snagu odmah. Biće ograničeno kretanje starijih od 65 godina. Škole, vrtići i fakulteti od sutra neće raditi, a nakon sednice Vlade, biće doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

 

 

 

 

- Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika. Naša zemlja mora da pobedi. Borba je za naše starije, roditelje, ali i za budućnost Srbije. Posle iskustava kroz koje smo prošli, a i na osnovu pisama ministra odbrane i predsednice Vlade, u skladu sa Ustavom, doneli smo odluku o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju medijima, nakon sastanka Kriznog štaba, a prema njegovim rečima u naredna tri dana će se vršiti proverava u kojoj meri se sprovodi ova odluka.

 

- Ukoliko bude kršenja ove odluke, ne isključujem mogućnost obavezujuće odluke za ostanak u kući. Molim naše stare da ostanu u svojim domovima, posebno vi u gradovima. Moilim vas, dragi penzioneri, kao Boga, sve ovo što radimo, radimo samo zbog vas. Ostanite u sovjim kućama, ne idite nigde. Organizovaćemo pomoć za donošenje onima koji su sami. Vi ste meta ovog napada. Molim sve mlađe i sredovečne, da ne idemo kod najstarijih. Ne šaljite unuke kod deka i baka. Znam koliko je njima teško bez unučića, ali to je jedini način da prežive - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

- Od sutra nema škole, vrtića, fakulteta, nema treninga, sporta, teretana. Lokalne samouprave će da vide kako će da ograniče rad restorana. Zatvara se život da bismo sačuvali život. Da bismo sačuvali naše roditelje. Školski program će ići preko više programa na televiziji. Vi deco učite, nećemo verovatno otvarati škole do kraja godine - poručio je predsednik Srbije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

13.03.2020.

 

Mere zaštite od korona virusa u Gerontološkom centru Subotica

 

 

 

 

1.Zabranjuje se ulazak u ustanovu svim trećim licima, uključujući i srodnike korisnika usluga domskog smeštaja, izuzev onih čije je prisustvo neophodno za normalno funkcionisanje Ustanove (lekari saradnici, ovlašćeni serviseri opreme). Navedena lica dužna su da svoj dolazak unapred najave, da u ustanovi koriste zaštitnu masku i rukavice, te da se pridržavaju svih higijenskih i drugih propisanih mera zaštite, jer im u suprotnom neće biti omogućen ulazak u ustanovu. Navedena lica mogu se zadržavati onoliko vremena koliko im je neophodno da izvrše svoju obavezu odnosno obave posao radi koga su došli. Takođe, nema ličnog prijema stranaka, već se sve informacije mogu dobiti isključivo telefonskim, ili elektronskim putem.

2.Korisnici usluge domskog smeštaja ne mogu napuštati ustanovu tj domski objekat u kome su smešteni, sem u slučaju potrebe da obave lekarski pregled odnosno neodložnu medicinsku intervenciju. Korisnici koji napuste ustanovu, mimo navedenog razloga, biće tretirani kao korisnici koji se prvi put primaju na domski smeštaj i neće moći biti useljeni bez potvrde da ne boluju od korona virusa. Ukoliko je korisnik boravio u bolnici, ili drugoj zdravstvenoj ustanovi radi pružanja zdravstvene usluge, po povratku će se staviti u izolaciju radi svoje zaštite i zaštite drugih korisnika. Svi korisnici koji su odsutni imaju obavezu da se do 13.03.2020. godine do 22 časa vrate u dom.

3.Nabavku potrepština (voće, higijena i sl) i lekova za potrebe korisnika domskog smeštaja obavljaće zaposleni u ustanovi, ili im navedena dobra može doneti rodbina (uz poredaju robe ovlašćenim zaposlenim licima izvan dvorišta ustanove i uz korišćenje maske i jednokratnih rukavica). U slučaju nepridržavanja ovih mera zaštite od strane rodbine, roba koja je doneta neće biti preuzeta za potrebe korisnika.

4.Prijem novih korisnika usluga domskog smeštaja moguć je samo uz uslov da lice koje je podnelo zahtev za prijem i čiji je prijem odobren dostavi pre useljenja potvrdu da ne boluje od korona virusa.

5.Prijem robe (hrana, sredstva za higijenu, pelene...) vrši se isključivo na rampi ustanove, uz obavezu lica koja vrše dostavu da poseduju masku za lice i rukavice.

6.Sva roba koja se dostavlja prvo će se skladištiti u magacinu, uz upotrebu germicidnih lampi, i tek posle isteka vremena potrebnog da ista postane bezbedna za korišćenje raspoređivaće se po odeljenjima.

7.Dezinfekcija termosa za hranu i vozila vršiće se van prostorija domova, te se već dezinfikovani termosi unose u centralnu odnosno priručne kuhinje.

7.Obustavljaju se sva plaćanja preko blagajne ustanove, te će se plaćanje za usluge koje ustanova pruža isključivo vršiti putem pošte, ili banke.

8.Svi gerontološki klubovi se zatvaraju i zaposleni se raspoređuju na rad u okviru domskih objekata.

9.Služba Otvorena zaštita prestaje sa pružanjem usluga pomoći i nege u kući i zaposleni iz ove službe se raspoređuju na rad u okviru domskih objekata.

10.Ukida se pružanje usluga korisnicima tj stanarima zgrade zaštićenog stanovanja, i njima, kao i trećim licima, zabranjen je ulazak u domske objekte.

11.Ukida se pružanje svih usluga licima van domskih objekata (članovima klubova, stanarima zgrade zaštićenog stanovanja, trećim licima) i to svih usluga koje pruža ustanova:usluge ručka, praone, pedikira, frizera, rehabilitacije i dr.

12.Svi rukovodioci, stručni radnici i saradnici imaju obavezu da za vreme trajanja vanrednih okolnosti budu dostupni 24 časa.

13.Svi zaposleni dužni su da prijave kontakt sa osobom iz područja ugroženih virusom, u skladu sa spiskom Ministarstva zdravlja, ukoliko su prisustvovali skupu u zatvorenoj prostoriji u kojoj je bilo više od 100 prisutnih, kao i bilo koju promenu zdravstvenog stanja (temperaturu, ili suvi kašalj). Zaposleni za kojeg se utvrdi da ima simptome bolesti (temperatura, suvi kašalj) momentalno se šalje kući, a o tome se obaveštavaju nadležni organi (Zavod za javno zdravlje Subotica, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju).

14.Svi korisnici dužni su da prijave kontakt sa osobom iz područja ugroženih virusom, u skladu sa spiskom Ministarstva zdravlja. Ukoliko se prisustvo simptoma bolesti utvrdi kod korisnika, korisnik se odmah stavlja u izolaciju i o tome obaveštavaju nadležne zdravstvene institucije i organi (Zavod za javno zdravlje Subotica, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova).

15.U ustanovi se u skladu sa instrukcijama preduzimaju pojačane higijenske mere.

16.Ustanova će u skladu sa mogućnostima nabaviti maske za lice, sredstva za dezinfekciju kao i toplomere za merenje temperature (prilikom ulaska u dom radnika i drugih lica kojima je odobren ulazak).

17.Svi građevinski radovi unutar domskog objekta Dom Dudova šuma se obustavljaju.

18.Sve edukacije i službena putovanja zaposlenih se otkazuju.

19.Sve informacije o stanju korisnika srodnici će dobiti od zaduženih stručnih radnika i saradnika putem telefona, a takođe sve potrebne informacije biće dostupne i na sajtu ustanove.

20.Direktor Gerontološkog centra je jedino lice koje je u ime ustanove ovlašćeno za davanje informacija novinarima i nadležnim institucijama vezano za stanje u Gerontološkom centru u Subotici.

 

Navedene mere primenjuju se od 13.03.2020. godine.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.03.2020.

 

PKS pokrenula COVID 19 Info servis za privredu

 

 

Privredna komora Srbije je povodom aktuelne situacije izazvane virusom (COVID 19), pokrenula specijalizovani Info servis uz pomoć koga privrednici mogu da se informišu o svim ključnim pitanjima u vezi sa poslovanjem u zemlji i inostranstvu, uticaju na pojedine sektore, kao i o najnovijim dešavanjima, zvaničnim preporukama i merama.

 

 

 

 

Preduzetnici putem Info servisa mogu da se informišu ukoliko imaju problem, ili pitanje u vezi sa transportom, obezbeđenjem sirovina, snabdevanjem, izvozom i uvozom, učešćem na sajmovima, kako bi prilagodili poslovanje u skladu sa aktuelnim merama.
- Cilj nam je da vam pružimo podršku i da zajedničkim rešenjima umanjimo posledice po poslovanje vaše kompanije, kao i privrede Srbije u celini. Stručne službe Privredne komore Srbije u stalnom su kontaktu sa predstavnicima Vlade Srbije, resornih ministarstava i nadležnih institucija, kao i međunarodnih poslovnih asocijacija i organizacija, kako bi pomogli privrednicima da prevaziđu izazove i smanje negativni uticaj korona virusa na poslovne rezultate i bilateralne ekonomske relacije sa stranim partnerima, - navedeno je na stranici novog servisa u okviru sajta Privredne komore Srbije

 

Sva pitanja i nedoumice, preduzetnici mogu uputiti pisanim putem na: covid19@pks.rs.

 

Za dodatne informacije i prijave dostupan je i telefon 0800 808 809.

 

Na osnovu pristiglih upita PKS će sačiniti pregled odgovora na najčešće postavljana pitanja koji će biti objavljen na portalu, radi bržeg i efikasnijeg informisanja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.03.2020.

 

Mere zaštite u Gerontološkom centru Subotica za vreme trajanja pandemije korona virusa

 

 

 

 

Mere zaštite primenjuju se u svim objektima Gerontološkog centra Subotica, odnosno svim domskim objektima i gerontološkim klubovima
Prilikom ulaska svih lica u prostorije Gerontološkog centra obavezna je dezinfekcija ruku na ulasku (obaveza se odnosi na korisnike, zaposlene i sva treća lica)
Sva treća lica koja ulaze u prostorije Gerontološkog centra i koja su korisnici usluga (ručak, pedikirske usluge, frizer, usluge rehabilitacije, prijem veša i sl) obavezna su da na ulasku u objekat koriste kao zaštitu ličnu masku, jer im u suprotnom ulazak u objekte neće biti omogućen
Korisnici Zaštićenog stanovanja i članovi klubova koji koriste uslugu ručka u narednom periodu ovu uslugu mogu koristiti na način da obrok odnose iz prosrtorija Gerontološkog centra, odnosno ručak se ne može konzumirati u prostorijama klubova
-od 12.03.2020. godine od 10 časova zabranjene su sve posete korisnicima usluga domskog smeštaja
-od 12.03.2020. godine zabramnjena su sva okupljanja korisnika uz učešće trećih lica (proslave rođendana, zabave i slično)

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.03.2020.

 

Zatvoreni manji granični prelazi sa Mađarskom

 

 

Od jutros u 7 časova na snagu je stupila privremena mera zatvaranja šest manjih graničnih prelaza sa Mađarskom, koja je juče proglasila vanrednu situaciju, a gde je registrovano 13 inficiranih korona virusom.

 

 

 

 

Do daljnjeg neće biti u funkciji prelazi Bački Vinogradi (Ašothalom), Bajmok (Bačalmaš), Horgoš 2 (Reske), Rastina (Bačsentđerđ), Rabe (Kibekhaza) i Đala (Tisasiget).

 

Železnički saobraćaj na međunarodnoj liniji Beograd - Budimpešta neće biti u prekidu, kao ni funkcionisanje graničnih prelaza Kelebija (Tompa), Horgoš (Reske) i Bački Breg (Hercegsanto) koji će i nadalje biti otvoreni tokom 24 časa.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

10.03.2020.

 

Priznanje za PU "Naša radost"

 

 

Predškolska ustanova "Naša radost" dobitnica je Velike zlatne medalje na 15.Međunarodnom sajmu obrazovanja "Putokazi " u Novom Sadu

 

 

 

 

- Predškolska ustanova "Naša radost" Subotica dugi niz godina gaji vrhunski kvalitet pružanja vaspitno obrazovne usluge. Tokom prethodnih godina smo zajednički nizali uspehe za uspesima,a ove godine, kruna uspeha je Velika zlatna medalja na 15.međunarodnom sajmu obrazovanja "Putokazi " u Novom Sadu. Naime, "Naša radost" ima dugogodišnju reputaciju jedne od vodećih predškolskih ustanova u Srbiji po pitanju primene inovativnih, pedagoških pristupa ( projektno planiranje), primene IKT u radu sa decom, primene STEM pristupa, bilingvalnih grupa. Ustanova je za svoj dugogodišnji reprezentativni rad dobila nekoliko značajnih priznanja, kaže direktor PU "Naša radost" Nebojša Markez

 

Naša radost aktivno učestvuje u etwinning projektima, a za online projekte koji su rađeni na platformi sa mnogobrojnim partnerskim državama dobili su u protekle dve godine 50 EQL ( European Quality Label), a Predškolska ustanova "Naša radost" Subotica nosi oznaku etwinning škole. Etwinning škole su predvodnici u oblastima kao što su:
· Digitalna praksa
· eSafety praksa
· Inovativni i kreativni pristup pedagogiji
· Podsticanje kontinuiranog profesionalnog razvoja zaposlenih
· Podsticanje prakse saradničkog učenja kod zaposlenih i dece
(https://www.etwinning.net/en/pub/support/2018--2019-etwinning-school-li.htm)
Takođe, PU "Naša radost" Subotica aktivno učestvuje u projektima koji se odnose na ekologiju reciklaža,očuvanje okoline, kompostiranje). Ove godine ustanova je dobila priznanje od strane Pokrajinskog sekretarijata za učestvovanje u projektu "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”
Ustanova je uspešno realizovala Erasmus K 101 projekat kao koordinator u toku 2017/18. U sklopu projekta 6 vaspitača i stručnih saradnika boravilo je na radnoj praksi u Norveškoj, Danskoj i Nemačkoj.
Od 2019-2021 Naša radost je koordinator Erasmus K 229 projekta “Connection of Fairy Tales and STEAM” ( strateško partnerstvo Grčke, Slovenije, Bugarske i Srbije).

 

U prvom polugodištu 2019/20, vrtići Predškolske ustanove “Naša radost” učestvovali su u globalnim projektima podržanim od strane UN, u sklopu Agende 2030.
- U sklopu Erasmus projekata, u Predškolskoj ustanovi “Naša radost” Subotica, boravili su vaspitači iz Španije i Estonije na radnoj praksi. U toku 2020. na radnoj praksi očekujemo vaspitače iz Francuske, Bugarske, Belgije, Slovenije i Portugala. Predškolska ustanova “Naša radost” Subotica ima dugogodišnju tradiciju održavanja manifestacije “Klincijada” koja dobija internacionalni karakter jer osim dece iz naše ustanove učestvuju i deca iz raznih gradova Srbije, Mađarske, Hrvatske. Ove godine planiramo onlajn uključenje dece iz država sa kojima realizujemo Erasmus projekte. U saradnji sa organizacijom “Wild roots” iz Indije, jedan vrtić realizuje projekat “Ptice našeg regiona”. Deset vrtića učestvuje u globalnom projektu “Water is life” i “Corn is not only a corn” u saradnji sa australijskom organizacijom IEARN iz Australije. Aktivno smo uključeni u SDG projekte ( Agenda 2030 ) koje podržavaju UN. Tokom 2018/19 Predškolska ustanova “Naša radost” Subotica učestvovala je u projektu Nacionalne Geografije “Explorers challenge educators”, gde je ostvarena direktna saradnja i komunikacija sa istraživačima Nat Geo . Istraživači su poslali video poruke svakoj grupi dece koja je učestvovala. Ta saradnja se nastavlja , tako da se i dalje odvija saradnja sa Nat Geo istraživačima, ističe direktor Nebojša Markez i dodaje:
- Za nas kao svedočanstvo uspešnosti će biti i Međunarodna konferencija koja će se održati 1. aprila 2020. godine u Gradskoj kući.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

06.03.2020.

 

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Srbiji

 

 

Ministar zdravlja Republike Srbije Zlatibor Lončar potvrdio je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, da je registrovan prvi zaraženi pacijent u Srbiji kod koga je dokazano prisustvo koronavirusa. Reč je o pacijentu starom 43 godine, koji je boravio u Budimpešti, a prema rečima ministra Lončara pacijent se za sada oseća dobro.

 

 

 

 

Ministar zdravlja kaže da je pacijent smešten u izolaciju Opšte bolnice u Subotici, dobija terapiju i u dobrom je zdravstvenom stanju, a nadležne službe su već uzele nalaze svih osoba sa kojima je bio u kontaktu i tokom dana se očekuju rezultati tih analiza.
- Očekivali smo da će se ovo desiti, bilo je logično, uradićemo sve što struka nalaže i nema razloga za paniku. Srbija je apsolutno spremna za ovu situaciju. Nastavljamo sa procedurama koje su i do sada važile, rekao je ministar Lončar.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

05.03.2020.

 

Kompanija „Suncokret” dobitnik priznanja Inovativni preduzetnik 2019.godine

 

 

Kompanija „Suncokret d.o.o.“ iz Hajdukova, dobitnik je prestižnog priznanja Inovativni preduzetnik 2019. godine koje međunarodna revizorsko – konsultantska kompanija EY (Ernst&Young) u Srbiji dodeljuje osmu godinu zaredom.

 

 

 

 

Osnovana daleke 1989 godine, kompanija “Suncokret” začetnik je proizvodnje zdrave hrane u Srbiji i regionu. Osnivač Ivan Perčić, nadahnut vlastitim iskustvom dugogodišnjeg korišćenja zdrave i organske hrane pokreće proizvodnju namirnica kojih nije bilo u ponudi na ovim prostorima. Kako se kompanija razvijala i rasla iz godine u godinu, tako je i njegova ćerka Ksenija rasla uz “Suncokret” pri čemu je Ivan svu svoju ljubav prema kompaniji, kao i znanje i inovativan način razmišljanja preneo na nju kako bi ona jednog dana preuzela ovo dragoceno nasledstvo.

 

I tada i danas, 30 godina kasnije, kada u svom portfoliu ima 7 grupa proizvoda pod brendom Granum koji su veganski, bez glutena, ili organski, kompanija “Suncokret” svoj razvoj bazira na inovacijama.
Na svečanosti koja je ovim povodom upriličena u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt, nagradu “Inovativni preduzetnik 2019. godine” su u ime kompanije “Suncokret” primili Ivan Perčić, osnivač i Ksenija Perčić Albunović, direktor sektora za prodaju i marketing.

 

“Veoma smo počastvovani što je rad naše porodične firme prepoznat od strane stručnog žirija i što smo osvojili ovo prestižno priznanje. Temelj naše kompanije oduvek su bile inovacije – i to posebno one koje se tiču novih proizvoda. Kroz dosadašnju istoriju imali smo inovativne proizvode i na domaćem i na evropskom tržištu, a danas su ti nekadašnji noviteti u našoj standardnoj ponudi, kao npr. devičansko susamovo ulje, bundevin i konopljin puter, balzamiko sirće od nara i bezglutenski proteinski krekeri ”, rekao je Ivan Perčić, osnivač najinovativnije kompanije u Srbiji 2019. godine.

 

“Naši proizvodi su jedinstvenog sastava, bez štetnih sastojaka, istovremeno i ukusni i hranljivi i što je najvažnije, prepoznati i prihvaćeni od strane potrošača. Priznanje koje smo sada dobili i od stručne javnosti, za nas će biti snažan podstrek da opravdamo titulu inovativnog preduzetnika i u narednim godinama, stvaramo nove i jedinstvene proizvode”, dodala je Ksenija Perčić Albunović, direktor sektora za prodaju i marketing.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

05.03.2020.

 

Iza scene: Olga Čegar i Pavle Zvekić

 

 

U subotu, 14. marta 2020. godine, sa početkom u 19.30, u Omladinskom klubu „Skladište“, u okviru serijala posvećenog muzici pod nazivom “Iza scene”, svoj doživljaj, poznavanje i istraživanje u oblasti muzike predstaviće mladi subotički muzičari Olga Čegar i Pavle Zvekić. Razgovor vodi Ružica Inić, diplomirani muzičar. Saradnik na programu je Armand Mesaroš, muzičar.

 

 

 

 

Olga Čegar i Pavle Zvekić (synth-pop duo "Guštenice") će svirati, pevati i pričati o dobroj muzici 21.veka. Govoriće o načinima dolaženja do nove uzbudljive muzike u vremenu beskrajno ispreplitanih informacija. Danas je gotovo besmisleno na bilo koji način kategorizovati umetnika, ma koja to umetnost bila. To je veoma lako uočljivo u muzici. Novi izvođači su odavno utemeljene muzičke pravce svojim izražajem razgranali na strahovito mnogo podžanrova i time pokrenuli nezaustavljiv talas popularne muzike vredne pažnje.

 

Muzički serijal “Iza scene”, u organizaciji Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “DANILO KIŠ”, zamišljen je kao ciklus razgovora o muzici sa muzičarima iz Subotice i drugih gradova, sa ciljem bližeg upoznavanja, pre svega mladih, sa elementima muzike, pravcima, žanrovima, trendovima u muzici, muzičarima, bendovima, istorijom i teorijom muzike, muzičkom industrijom, muzikoterapijom i mnogim drugim neslućenim dimenzijama ove magične grane umetnosti.
Ulaz je slobodan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

29.02.2020.

 

Protest protiv migranata

 

 

Oko pet stotina Subotičana okupilo se večeras u protestnoj šetnji protiv migranata, a sa večerašnjeg protesta svim nivoima vlasti upućeno je otvoreno pismo sa zahtevom da se preduzmu konkretne mere u cilju bezbednosti i zaštite stanovništva od ilegalnih migranata.

 

 

 

 

- Okupili smo se jer se osećamo nebezbedno u našem gradu. Naša deca ne mogu da se igraju na igralištima, jer na njima borave migranti. Ne mogu da idu sama u školu, jer ih napadaju i provociraju migranti. Ne možemo to da tolerišimo i tražimo od vlasti da migrante stavi u migracione centre, da ih pregledaju zdravstveno i da ne lutaju našim ulicama bez kontrole. Pale i obijaju kuće, upadaju na imanja, kradu hranu i mi to više ne možemo da tolerišemo. Ne tražimo ništa, osim da vlasti učine nešto i zaštite građane, poručio je Saša Demić ispred neformalnog udruženja "Udruženi građani Subotice" i dodaje, što je navedeno i u otvorenom pismu:
- Dnevno treba da objavljujete koliko migranata je ušlo na teritoriju države, pokrajine i grada. Da objavite da li ta lica imaju legitimacije i da li se vodi evidencija ko su i odakle su došli. Ovim licima morate obezbediti privremeni smeštaj, objekte u kojima mogu biti adekvatno smešteni ako ih puštate u Srbiju. Građanima ne predstavlja problem prisustvo migranata koji se nalaze u kolektivnom smeštaju, već grupe koje se kreću kao vojne formacije po gradu, upozorava Demić.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.02.2020.

 

Gerontološki centar Subotica dobitnik nagrade u oblasti obnovljivih izvora energije

 

 

U okviru 9. Međunarodnih dana energetike i investicija, Gerontološki centar Subotica je dobio nagradu u oblasti najbolji proizvod, tehnologija i proces u oblasti obnovljivih izvora energije, izabran od strane stručne komisije ispred Novosadskog sajma.

 

 

 

 

U ime Gerontološkog centra nagradu je primio direktor ustanove dr Nenad Ivanišević. Zahvalivši se na nagradi dr Nenad Ivaniševići je rekao da nagrade prijaju, ali ujedno i obavezuju da se radi još više.

 

Gerontološki centar u Subotici lider je u energetskoj efikasnosti. Još 2001. godine, prvi u Srbiji počeli su da koriste solarne kolektore i toplotne pumpe, a do danas konkurisali i dobili više miliona dinara za projekte čiji je cilj podizanje energetske efikasnosti, zbog čega služi za primer mnogima u celoj Srbiji.

 

Dani energetike organizuju se u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RES Fondacijom. Grad prijatelj je Zrenjanin, a Grad partner je Grad Novi Sad.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.02.2020.

 

Povećan broj učenika obuhvaćen dualnim obrazovanjem

 

 

U Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ danas je održana promocija Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Tom prilikom istaknuto je da se iz godine u godinu povećava broj učenika obuhvaćen dualnim obrazovanjem, da je grad Subotica svestan značaja dualnog obrazovanja, da je među prvima prepoznao prednosti koje ono nudi i da se u Subotici po tom modelu obrazuje skoro jedna četvrtina od ukupnog broja učenika koji se školuju po dualnim principima obrazovanja na teritoriji AP Vojvodine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bogdan Laban je, u uvodnom obraćanju, rekao da grad Subotica godinama unazad svojim aktivnostima pomaže i podstiče uspostavljanje i jačanje saradnje između srednjih stručnih škola i poslodavaca, kao pokretača lokalnog ekonomskog razvoja, i da cilj uvođenja dualnog obrazovanja nije obrazovati učenike za rad u inostranstvu, nego učiniti ih konkurentnijim na tržištu rada.

– Subotica u korak prati investicije i mere sa najvišeg državnog nivoa koje su već uverile mnoge mlade ljude da treba da ostanu u Srbiji. Roditelji koji žele da im deca budu spremna za budućnost moći će da se oslone na srpski obrazovni sistem. Mi u korak pratimo i pravac reformi koje se sprovode na državno nivou. U cilju nesmetanog funkcionisanja lokalne zajednice, vodimo računa da podstičemo upis učenika na deficitarne obrazovne profile, i u tom cilju stimulušemo učenike prvih razreda srednjih škola stipendiranjem 30 učenika koji koji pohađaju nastavu na dualnom obrazovanju – naveo je gradonačelnik Laban.

 

Ovakav model dualnog obrazovanja, dodao je, nudi višestruku korist – i kompanijama koje imaju potrebe za određenim kadrovima, i mladim ljudima koji nakon svog školovanja imaju konkretniju perspektivu i bržu mogućnost zaposlenja u struci, i lokalnoj samoupravi jer se obrazuju kadrovi koji su nam potrebni. ...dalje-izvor

 

_______________________________________________________________________

 

13.02.2020.

 

Subotica vodi pozitivnu populacionu pronatalitetnu politiku

 

 

Na konferenciji za medije u Gradskom odboru Srpske napredne stranke u Subotici, predstavljene su mere i napori koje Grad Subotica čini na planu populacione pronatalitetne politike.

 

 

 

 

Pored niza podsticajnih mera kako u okviru pronatalitetne politike, takođe i ekonomskog osnaživanja porodica sa više dece, novina je i nedavno otvoren Centar za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici Subotica, a za program vantelesne oplodnje iz gradskog budžeta je izdvojeno oko milion dinara. U skupštinskoj proceduri je Odluka o povećanju starosne granice žena koje ulaze u program subvencionisanja programa vantelesne oplodnje sa 42, na 44 godine.

 

U okviru podsticajnih populacionih i pronatalitetnih mera obuhvaćene su i mere značajne za stanovništvo prigradskih naselja, samohorani roditelji i ekonomsko osnaživanje višečlanih porodica poljoprivrednika, a uvode se i usluge u okviru usklađivanja rada i roditeljstva. Prema rečima portparolke Gradskog odbora SNS, Jasmine Stevanović, pored već realizovanih mera, Grad Subotica već ima podnete aplikacije za naredne korake u ovoj oblasti kao i pripremljene nove projekte kojima će aplicirati ka svim nivoima.

 

Primarijus dr sci. med Aleksandar Radulović, načelnik Centra za vantelesnu oplodnju pri Opštoj bolnici Subotica, kaže da Centar odgovara evropskim standardima, a njegov značaj prevazilazi okvire Subotice i Srbije i biće umrežen u mrežu centara ovog tipa. Centar će u prvoj fazi krenuti sa 50, sledeće godine sa 130 postupaka vantelesne oplodnje, a pun kapacitet Centra za vantelesnu oplodnju prevazilazi 600 postupaka godišnje. Prema njegovim rečima osnivanjem Centra za vantelesnu oplodnju u Subotici će se povećati broj porođaja za 4 do 6 procenata.

 

Primarijus dr sci. med Aleksandar Radulović ističe da u borbi sa sterilitetom koji po statističkim podacima pogađa svaki sedmi par, Centar za vantelesnu oplodnju u Subotici će dati doprinos i u drugom segmentu, s obzirom da će nuditi i mogućnost zamrzavanja embriona što je posebno značajno s obzirom da je u Srbiji veoma izražen problem odlaganja materinstva, bilo iz ekonomskih, ili profesionalnih razloga.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

10.02.2020.

 

Konkurs za regresiranje prevoza studenata u međugradskom, odnosno, međumesnom saobraćaju u APV za 2020. godinu

 

 

Pokrajinski sekretarijat za Visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost će 2020. godine regresirati troškove prevoza studenata u međugradskom, odnosno, međumesnom saobraćaju.

 

 

 

 

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost raspisuje konkurs za regresiranje prevoza studenata u međugradskom, odnosno, međumesnom saobraćaju u APV za 2020. godinu.

Pod međugradskim, odnosno, međumesnim prevozom studenata, podrazumeva se prevoz studenata između naseljenih mesta dve opštine, opštine i grada ili dva grada. Prigradske linije se ne regresiraju.

Uslovi za sticanje prava na regresiranje troškova prevoza su sledeći:

da je stanovnik Grada Subotice,
da svakodnevno putuje u međugradskom , odnosno, međumesnom saobraćaju,
da nije korisnik usluge smeštaja u studentskim centrima,
da se školuje na teret budžeta Republike Srbije,
da prvi put upisuje godinu studija na teret budžeta,
da nije korisnik stipendije i kredita od nadležnih ministarstava, Vlade Republike Srbije, nadležnih pokrajinskih organa uprave, Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, Republičkog fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, Fonda za stipendiranje darovitih studenata Univerziteta u Novom Sadu i drugih fondova i fondacija.

 

Ukoliko student prijavi da svakodnevno putuje na relaciji dužoj od 100 km u jednom pravcu, neophodno je da se prilikom konkurisanja dostavi kopiju mesečne karte na ime studenta, za navedenu relaciju.

Za regulisanje prava za regresiranu mesečnu kartu studenti treba da podnesu sledeće:

fotokopiju lične karte,
potvrdu fakulteta da student prvi put upisuje godinu na teret budžeta,
fotokopiju štedne knjižice, odnosno tekućeg računa kod određene banke.

 

NAPOMENA: Pored navedenih priloga, studenti popunjavaju obrazac izjave koji mogu naći na veb sajtu Grada, ili u Uslužnom centru Gradske kuće.

 

Zahtevi za regresiranje mesečnih karata predaju se u Uslužni centar Gradske kuće, Trg slobode broj 1, svakog dana u periodu od 11. 2. 2020. do 21. 2. 2020. godine, od 9.00 do 14.00 časova.

Informacije na tel: 024 626 883

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

07.02.2020.

 

Počeli radovi na izgradnji nove parterne fontane


 

 

- Zelena fontana, koja se nalazi u strogom centru grada, zatvorena je još 2011. godine zbog velikog oticanja i curenja vode na predlog tadašnje Direkcije za izgradnju grada. Krajem prošle godine, na inicijativu gradonačelnika Bogdana Labana završena je projektno-tehnička dokumentacija vezana za projekat 'Rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane' koja se odnosi na samu fontanu, kao i na okolni prostor trga nakon rušenja postojeće fontane – izjavio je direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević prilikom današnjeg obilaska početka radova na rekonstrukciji Trga slobode i izgradnji nove parterne fontane.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Zelena fontana, koja je bila izrađena od „Žolnai“ keramike nije bila dugovečna, rekao je Radivojević, i dodao da je jedan od ulaznih parametara za projektovanje bio i dopis od stručnjaka iz Žolnai fabrike u Pečuju u kome je jasno navedeno da ne postoji adekvatno zazimljavanje ovako velike fontane, kao ni način da se spreči da vlaga u keramici, makar i u mikročesticama, vremenom ne prouzrokuje pucanja i oštećenja. ...izvor

 

____________________________________________________________________________

 

06.02.2020.

 

Obuka za članove biračkih odbora

 

 

Od 3. februara u Subotici je počela obuka za stalni sastav članova biračkog odbora za predstojeće izbore. Obuku realizuje šest instruktora ispred Gradske uprave i Gradske izborne komisije, a obuku je do sada prošlo 180 polaznika.

 

 

 

 

Cilj obuke je da se kroz teoretsko i praktično obučavanje unapredi nivo znanja neophodnih za rad u biračkom odboru, a sve u cilju unapređenja rada biračkih odbora i celokupnog izbornog procesa.

 

Prema rečima Save Stambolića, instruktora ispred Gradske uprave, članovi biračkih odbora neće moći biti oni koji ne prođu ovu obuku.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

06.02.2020.

 

U subotičkoj Opštoj bolnici otvoren Centar za vantelesnu oplodnju


 

 

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Opšte bolnice u Subotici Slobodan Puškar prisustvovali su danas otvaranju Centra za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Opštoj bolnici. Ceo projekat izgradnje objekta površine 375 kvadrata i nabavke opreme vredan je 300.000 evra, a finansiran je zajedničkim sredstvima Pokrajinske vlade, grada Subotice, Vlade Mađarske i Internacionalnog kluba žena.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U Srbiji, kao i u celoj Evropi, postoji izrazito niska stopa nataliteta sa posledičnim starenjem i smanjenjem broja stanovnika, izjavio je prof. dr Zoran Gojković, ističući da je tendencija rasta infertiliteta prisutna i u Severnobačkom upravnom okrugu, pa čak 17 odsto parova nije u mogućnosti da prirodnim putem dođe do potomstva.

– Zbog toga je u Opštoj bolnici u Subotici otvoren Centar za veštačku oplodnju, koji će parovima u tom delu Vojvodine olakšati postupak biomedicinski potpomognute oplodnje – naglasio Gojković i dodao da je Pokrajinska vlada donela nove mere populacione politike, kako bi parovima što više pomogla da se ostvare u ulozi roditelja.

 

Kako je rekao sekretar Gojković, osim tri pokušaja koja finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, parovi u Vojvodini imaju bezuslovno pravo na još tri pokušaja vantelesne oplodnje. Osim toga, starosna granica za ostvarivanje prava na finansiranje postupka biomedicinski potpomugnute oplodnje u AP Vojvodini pomerena je sa 42 na 45 godina, a još jedna od novina je to što Pokrajinska vlada finansira i zamrzavanje embriona za naredne pokušaje. Samo za mere pronatalitetne politike Pokrajinska vlada izdvojila je za ovu godinu 650 miliona dinara.

 

Gradonačelnik Laban je rekao da je grad Subotica tokom poslednje tri godine za adaptaciju prostora za vantelesnu oplodnju u subotičkoj bolnici izdvojio sredstva u iznosu od oko 17,5 miliona dinara i da i subotička lokalna samouprava unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici.

– I pored činjenice da država nizom mera izdvaja značajna sredstva u okviru populacione politike, i da je na pokrajinskom novou uvedeno niz novih mera za podsticanje nataliteta, i mi na nivou grada i te kako vodimo računa i unapređujemo mere koje znače podršku porodici i koje imaju za cilj da se, kroz različite usluge ali i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za proširenje porodice – naglasio je gradonačelnik Laban. – Nameravamo da u skupštinsku proceduru uvrstimo izmenu odluke koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju, koja će omogućiti većem broju žena da apliciraju za sredstva iz budžeta grada. Pored niza mera usmerenih na podršku porodici, među kojima je četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za prvo dete, povećali smo i starosnu granicu i uveli i finansiranje prvog pokušaja za drugo dete. ...izvor

 

____________________________________________________________________________

 

04.02.2020.

 

Svetski dan borbe protiv malignih bolesti

 

 

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv raka, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, u saradnji sa Domom zdravlja, organizuju promotivnu akciju pregleda u utorak, 4. februara, u prostorijama Mesne zajednice Gat (Ruđera Boškovića 22), u periodu od 8 do 11 časova.

 

 

 

 

Zainteresovani sugrađani će tokom ove akcije biti u prilici da izmere telesnu visinu i težinu, stepen uhranjenosti (BMI) na vagi koja, pored BMI, određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja pružiće mogućnost lekarima da kompletnije sagledaju status uhranjenosti i tako daju preciznija uputstva i savete sugrađanima u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.

 

U okviru akcije sugrađani će takođe moći i da izmere krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, dok će svi zainteresovani u uzrasnoj dobi od 50 do 74 godine, biti u mogućnosti da urade i FOB test (test na prisustvo minimalne količine krvi u stolici), a sve žene da obave pregled dojki. Po izvršenim merenjima, sugrađani će dobiti potrebne savete, kao i preporuku o potrebi odazivanja na skrining preglede.

 

Pušači i oni koji su izloženi duvanskom dimu imaće priliku da izmere vrednost ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu na aparatu smokilajzer, a dobiće i savete kako da budu efikasni u ostavljanju cigareta.

 

Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Subotica u 2017. godini je u Severnobačkom okrugu (Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš) ukupno obolelo od raka 1146 osoba, 596 muškaraca i 550 žena. Iste godine je umrla od raka 591 osoba, 328 muškaraca i 263 žene.

 

Vodeće maligne bolesti od kojih obolevaju muškarci u Severnobačkom okrugu: rak pluća, debelog creva, prostate i mokraćne bešike, a vodeće bolesti od kojih obolevaju žene su: rak dojke, debelog creva, pluća, grlića materice.

 

I muškarci i žene najčešće umiru zbog raka pluća i debelog creva, a na trećem mestu je kod muškaraca rak prostate i kod žena rak dojke, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje Subotica.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

28.01.2020.

 

Saopštenje JP „Palić-Ludaš“

 

 

JP „Palić-Ludaš“ podržava lokalno stanovništvo MZ Šupljak u nameri da se preispita eksploatacija nafte, rastvorenog gasa i slobodnog gasa iz ležišta na parcelama u neposrednoj blizini zaštićenog područja Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“, u zoni zaštite.

 

 

 

 

Kako se navodi u Rešenju Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj broj 143-310-491/2019-03 od 21.01.2020.godine u tački 6. određuje se zaštitni prostor u širini od 500m za eksploataciono polje proizilazi da bi predviđeni zaštitni prostor zauzeo i deo zaštićenog područja. Iz toga je i zaključak da se eksploatacijom ugrožava životna sredina.

 

Sa lokalnim stanovništvom NIS je započeo pregovore u vezi sa parcelama na KO Palić koje su delom u zaštićenom području i u zaštitnoj zoni a ukupna dužina istih je manja od 500m.

 

Velike napore i novčana sredstva ulažemo da bismo formirali zaštitni pojas oko Ludaškog jezera i za očuvanje i poboljšanje biodiverziteta i sveukupnog stanja zaštićenog područja i shodno tome tražimo da se ukine odobrenje za eksploataciono polje. Takođe u kontinuirani proces zaštite prirode uključena su i sredstva KfW banke projektom Biodiversity and Water Protection Lake Palić and Lake Ludaš.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.01.2020.

 

U subotičkim osnovnim i srednjim školama obeležen Savindan

 

 

Osnovne i srednje škole u našem gradu danas su svečano proslavile školsku slavu Svetog Savu. Savindan se u obrazovno-vaspitnim ustanovama obeležio radno i svečano, bez nastave, uz priredbe, akademije i lomljenje slavskog kolača.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban prisustvovao je obeležavanju školske slave Svetog Save u Hemijsko-tehnološkoj školi i u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“. U okviru svečane proslave Savindana u OŠ „Jovan Mikić“ prisutnima se obratio kum ovogodišnje školske slave Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.

- Izazovi vremena u kome je živeo Sveti Sava deleći i propovedajući vanvremenske vrednosti izazovi su i današnjeg vremena. Sledeći njegov primer i propovedanje, tim u kome radim, a i ja lično, trudimo se da našu Srbiju i našu Suboticu učinimo što je moguće lepšim za život i budućnost naše dece i njihovih roditelja – rekao je Srđan Samardžić.

 

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović prisustvovala je prigodnim svečanostima upriličenim povodom obeležavanja školske slave Svetog Save u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ i Srednjoj medicinskoj školi koja je ove godine prvi put proglasila kuma školske slave.

 

Jasmina Stevanović, kojoj je ove godine pripala čast kumstva u obe ove škole, istakla je obraćajući se na Svetosavskoj akademiji u Srednjoj medicinskoj školi da je učenje o Svetosavlju učenje za budućnost, da nema boljeg mesta za to od ovog u školi, da upoznamo buduće generacije da u vremenu koje predstavlja opasnost za očuvanje identiteta mi imamo pred sobom jasan zadatak: da život, delo i značaj Svetog Save ne smemo da zaboravimo, jer bismo time izbrisali i sebe. ...izvor

 

_________________________________________________________________________

 

09.01.2020.

 

Postavljeni parkovi za pse u Dudovoj šumi i na Prozivci

 

 

Dudova šuma i Prozivka prve su lokacije, od šest koliko ih je ukupno predviđeno na teritoriji našeg grada, na kojima su postavljeni parkovi za pse. Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban izjavio je, tim povodom, da su ove dve lokacije prepoznate kao prioritetne zbog velike koncentracije stanovništva, naročito u višespratnim stambenim objektima i da su nedavno, nakon sprovedenog postupak javne nabavke, završeni radovi na postavljanju parkova. Za realizaciju ove investicije u gradskom budžetu za 2019. godinu opredeljeno je oko 3,5 miliona dinara.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uz izražavanje zadovoljstva što se, u skladu sa Planom površina za slobodno kretanje pasa na teritoriji grada Subotice donetim krajem februara 2019. godine, i naš grad svrstao među sredine koje su postavile parkove za pse, gradonačelnik Laban je istakao da su ovim planom, pored parka Dudova šuma i parka Prozivka, parkovi za pse predviđeni još na Paliću, Teslinom naselju, parku kod „Buvljakа“ i na zelenoj površini pored Otvorenog univerziteta.

– Siguran sam da će ovi parkovi obradovati vlasnike pasa, jer im omogućavaju da imaju poseban prostor na kome njihovi kućni ljubimci mogu nesmetano da provode vreme u slobodnom kretanju, dok drugim korisnicima javnih površina obezbeđuje viši nivo higijene na njima i veći komfor – rekao je gradonačelnik Laban. ...izvor

 

_________________________________________________________________________

 

09.01.2020.

 

Radi privremeno prihvatilište u Gajevoj

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, direktorka Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac i sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Siniša Trajković obišli su danas privremeno Prihvatilište za beskućnike sa teritorije grada Subotice u Gajevoj ulici broj 50. Privremeno prihvatilište za smeštaj najugroženijih osoba sa područja našeg grada počelo je sa radom 3. januara, a za ovu namenu subotička lokalna samouprava je u budžetu za 2020. godinu opredelila sredstva u iznosu od 500.000 dinara.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Prihvatilište je bilo spremno za otvaranje i krajem prošle godine, ali kako na evidenciji Centra za socijalni rad nije bilo lica koja bi bila upućena u prihvatilište, a to su potvrđivali i izveštaji Crvenog krsta i „Karitasa“ sa terena, ono nije bilo otvoreno, rekao je, tom prilikom, Đukanović.

Takođe, dodao je, pred kraj godine nije bilo padavina, snega i ledenih kiša, a ni temperature, kako noćne tako i dnevne, nisu bile kao u prethodnim godinama kada je otvarano privremeno prihvatilište za smeštaj naših najugroženijih sugrađana. ...izvor

 

_________________________________________________________________________

 

06.01.2020.

 

Божићна и новогодишња честитка градоначелника Богдана Лабана

 

 

 

 

Свим грађанима Суботице који Божић славе по јулијанском календару упућујем срдачне честитке уз жељу да најрадоснији хришћански празник проведу у здрављу, благостању и радости.
Нека нас празнични дани подсете на важност и лепоту заједништва и међусобног поштовања.
Мир Божји, Христос се роди! Срећна и успешна нова 2020. година!

 

Градоначелник Суботице
Богдан Лабан

 

 

Bogdan Laban polgármester karácsonyi és újévi köszöntője

 

Szívélyes üdvözletemet küldöm Szabadka minden polgárának aki a julián naptár szerint ünnepli a karácsonyt, azzal a kívánsággal, hogy a legörömtelibb keresztény ünnepet egészségben, jólétben, boldogságban töltsék.
Az ünnepnapok emlékeztessenek bennünket az együvé tartozás és az egymás iránti megbecsülés fontosságára és szépségére.
Béke Istennel – Krisztus megszületett! Boldog és sikerekben gazdag új, 2020-as évet!

 

Bogdan Laban,
Szabadka polgármestere

 

 

Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Bogdana Labana

 

Svim građanima Subotice koji Božić slave po julijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke uz želju da najradosniji kršćanski blagdan provedu u zdravlju, blagostanju i radosti.
Neka nas blagdanski dani podsjete na važnost i ljepotu zajedništva i međusobnog poštovanja.
Mir Božji, Hristos se rodi! Sretna i uspješna nova 2020. godina!

 

Gradonačelnik Subotice
Bogdan Laban


 

 

Божићна честитка председника Скупштине града Тивадара Бунфорда

 

 

 

 

У име Скупштине града Суботице и у своје име, свим грађанима Суботице који Божић славе по јулијанском календару, честитам Божић. Желим вам угодне празничне тренутке у кругу породице, пријатеља и најмилијих.
Мир Божји, Христос се роди!

 

Председник Скупштине града Суботице
Тивадар Бунфорд

 

 

Bunford Tivadar Városi Képviselő-testületi elnök karácsonyi köszöntője

 

A szabadkai Városi Képviselő-testület és a magam nevében Szabadka minden polgárának, aki a julián naptár szerint ünnepli a karácsonyt, kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok. Kívánom, hogy kellemes ünnepi pillanatokat töltsenek el családjuk, barátaik, szeretteik körében.
Béke Istennel – Krisztus megszületett!

 

Bunford Tivadar,
a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke

 

 

Božićna čestitka predsjednika Skupštine grada Tivadara Bunforda

 

 

U ime Skupštine grada Subotice i u vlastito ime, svim građanima Subotice koji Božić slave po julijanskom kalendaru, čestitam Božić. Želim vam ugodne blagdanske trenutke u krugu obitelji, prijatelja i najmilijih.
Mir Božji, Hristos se rodi!

 

Predsjednik Skupštine grada Subotice
Tivadar Bunford

 

_________________________________________________________________________

 

01.01.2020.

 

Sjajni novogodišnji koncerti na Trgu slobode

 

 

Više hiljada Subotičana dočekalo je novu 2020. godinu u dobrom raspoloženju na centralnom gradskom trgu uz atraktivan koncert Alena Ademovića i njegovog benda, raskošan višeminutni vatromet i valcer „Na lepom plavom Dunavu". U novogodišnjoj noći okupljeni na Trgu slobode uživali su i u prelepim zvucima Tamburaškog ansambla Ravnica.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Odličan provod i dobra atmosfera, isprepletenost različitih žanrova (rok, pop, folk) i brojni hitovi Bijelog dugmeta („A i ti me iznevjeri“, „Napile se ulice“, „Lipe cvatu“, „Ako ima boga“, „Lažeš zlato“...), Dina Merlina („Bosnom behar probeharao“, „Jorgovani“, „Hitna“... ), Miligrama („Kruška“, „Ludi petak“, „Ništa“, „Vrati mi se nesrećo“...), Nina Rešića („Udahni duboko“, „Donesi divlje mirise“), Ace Lukasa („Voliš li me“, „Pesma od bola“, „Lična karta“...), Parnog valjka, Zdravka Čolića... obeležili su večerašnji koncert Alena Ademovića. Raspoložena subotička publika svih generacija svaku numeru i Ademovićevu sjajnu interpretaciju nagrađivala je horskim pevanjem i gromoglasnim aplauzom. ...dalje-izvor

 

_________________________________________________________________________

 

27.12.2019.

 

Svečano otvoren „Ipsilon“ krak - obilaznica oko Subotice


 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio kompletan „Ipsilon“ krak, obilaznicu oko Subotice dugu 24 kilometra, čija je gradnja započeta pre skoro tri decenije. „Ipsilon“ krak Koridira 10 povezao je Granični prelaz Kelebija sa auto-putem Horgoš–Novi Sad i značajno će rasteretiti saobraćaj kroz Suboticu. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Imre Kern, predstavnici izvođača radova i veliki broj građana Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Prethodne strukture vlasti su za dve i po decenije izgradile 11 kilometara ove saobraćajnice, ali po oceni predsednika Vučića bolje bi bilo da ni to nije urađeno, jer je sve moralo ponovo da se gradi.

– Svejedno, srećan sam što smo završili veliku stvar za Subotičane, pre svega ljude koji žive u ovom gradu, jer neće morati u tom broju da trpe kamione kroz grad. Biće to olakšanje i za subotički budžet iz koga neće morati da se popravlja asfalt svake dve godine, kao što je do sada bio slučaj – istakao je predsednik Vučić.

 

On je naglasio da smo se ovom saobraćajnicom još više povezali sa severnim susedom-Mađarskom..

– Ovim smo se još više povezali sa našim velikim, iskrenim prijateljima i verujem da ćemo posle izgradnje pruga Segedin-Subotica i Beograd-Novi Sad-Subotica-Budimpešta biti još bolje povezani. I ne samo saobraćajno, infrastrukturno, već i da će naši narodi biti još bliži, da ćemo, kao narodi, da štitimo zajedničke vrednosti centralne Evrope i da baštinimo zajedničku budućnost. Posebno sam srećan što je naša domaća kompanija ‘Vojput’ dobila ovaj zadatak, što ga je dobro obavila, što su naši radnici pokazali da umeju taj poso da urade na izuzetno dobar način – rekao je Vučić. ...dalje-izvor

_________________________________________________________________________

24.12.2019.

 

Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Bogdana Labana

 

 

 

 

Svim građanima Subotice koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke uz želju da božićne i novogodišnje praznike provedu u zdravlju, blagostanju i radosti. Neka nas praznični dani podsete na važnost i lepotu zajedništva i međusobnog poštovanja.

Srećan Božić! Srećna i uspešna nova 2020. godina!

 

Gradonačelnik Subotice
Bogdan Laban

 

Bogdan Laban polgármester karácsonyi és újévi köszöntője

 

Szívélyes üdvözletemet küldöm Szabadka minden polgárának, aki a gregorián naptár szerint ünnepli a karácsonyt, azzal a kívánsággal, hogy a karácsonyi és az újévi ünnepeket egészségben, jólétben, boldogságban töltsék.
Az ünnepnapok emlékeztessenek bennünket az együvé tartozás és az egymás iránti megbecsülés fontosságára és szépségére.
Kellemes karácsonyt! Boldog és sikerekben gazdag új, 2020-as évet!

 

Bogdan Laban
Szabadka polgármestere

 

 

Božićna i novogodišnja čestitka predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda

 

 

 

 

Dragi sugrađani, svima vama koji Božić slavite po gregorijanskom kalendaru, čestitam Božić i želim da radost najvećeg hrišćanskog praznika podelite sa svojom porodicom u blagostanju, sreći i dobrom zdravlju. U ime Skupštine grada Subotice i u svoje ime, svim našim sugrađanima želim srećnu i uspešnu novu godinu.

Neka godina nova bude okupana ljubavlju i ispunjena uspesima, osmesima, međusobnim razumevanjem i poštovanjem!
Srećni božićni praznici i Nova godina!

 

Predsednik Skupštine grada Subotice
Tivadar Bunford

 

 

Bunford Tivadarnak, a Városi Képviselő-testület elnökének karácsonyi és újévi köszöntője

 

Kedves polgártársak, mindenkinek, aki a karácsonyt a gregorián naptár szerint ünnepli, kellemes karácsonyt kívánok, s kívánom, hogy a legnagyobb keresztény ünnep örömeit jólétben, boldogságban és egészségben töltsék családjuk körében.
A szabadkai Városi Képviselő-testület és a magam nevében minden polgártársunknak boldog és sikeres új évet kívánok. Teljen az új év szeretetben, sikerekben, mosolyban, egymás megértésében és tiszteletében!
Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

 

Bunford Tivadar
Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke

 

____________________________________________________________________________

 

24.12.2019.

 

Novogodišnji prijem za pedstavnike medija


 

 

Na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za pedstavnike medija, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i predsednik Skupštine grada, Tivadar Bunford, zahvalili su se medijskim poslenicima na objektivnom informisanju građana, ističući uverenje da će se dobra saradnja nastaviti.

 

 

 

 

– Hvala vam na objektivnom informisanju. Zajedno smo svedoci onoga šta smo uradili. Svi ste vi podjednako zaslužni kao i Grad Subotica, neko i kroz objektivnu kritiku. Možda postoje stvari koje smo propustili, ali je kritika uvek dobrodošla i ona je korektivni faktor i Gradske uprave i mene kao gradonačenika, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

On je istakao da je zadovoljan ostvarenim rezultatima u godini na izmaku, kao i tokom protekle dve, a očekuje da naredna, 2020. godina bude još uspešnija.

 

Gradonačelnik Laban je u današnjem obraćanju medijima najavio da će najverovatnije u petak 27. decembra biti svečano otvoren Ipsilon krak, nakon tri decenije čekanja na ovu, za Suboticu značajnu zaobilaznu saobraćajnicu.
- Krenuli smo energično u jesen 2016. godine da pokrenemo taj projekat i dovršili smo ga. Danas ćemo otvoriti i rekonstruisani deo ulice Maksima Gorkog, a sledeće godine nam je prioritet da bude dovršena adaptacija zgrade Narodnog potorišta, rekao je između ostalog gradonačelnik Bogdan Laban, napominjući i ostale značajne investicije koje će biti realizovane u nastupajućoj godini - rekonstrukcija Opšte bolnice, Gradskog stadiona, škola i objekata predškolske ustanove, kao i objekata Gerontološkog centra i Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka".

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

20.12.2019.

 

Gradonačelnik Laban obišao radove na obnovi zgrade Narodnog pozorišta

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima obišao je danas radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta. Nakon završetka VIII/2 faze, krajem 2020. godine, kako je najavljeno, pozorište će biti stavljeno u funkciju – moći će da se održavaju prve predstave.Uz izražavanje zahvalnosti izvođačima na lepo urađenom poslu i kvalitetnim materijalima koji su korišćeni, gradonačelnik Laban je istakao da su u ovaj projekat, započet pre skoro dve decenije, Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica uložili značajna sredstva.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

– Od 2003. do 2016. godine u realizaciju projekta investirano je oko 950 miliona dinara, a od 2016. do 2019. godine, kroz VI, VII, VIII/0 fazu, utrošeno je 634 miliona dinara. Sredinom novembra ove godine, grad Subotica je pokrenuo postupak Javne nabavke za VIII/1 fazu. Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, dobili smo izvođača radova koji će imati na raspolaganju 200 kalendarskih dana za završetak radova. Visina ugovorenih radova iznosi 597 miliona dinara, od čega je težište radova na opremanju velike pozorišne sale scenskom tehnikom – naveo je Bogdan Laban. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

19.12.2019.

 

Predsednik Skupštine grada posetio trojke porodice Mačković

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice Tivadar Bunford posetio je danas, u Tavankutu, trojke – Mihajla, Katarinu i Aleksandra, rođene 1. oktobra ove godine u Novom Sadu, i njihove roditelje Melisu i Velibora Mačkovića. Bunford je u ime Skupštine grada i u svoje ime čestitao roditeljima na prinovama, svima poželeo dobro zdravlje, puno radosti i ostvarenih želja i presrećnoj majci, uz buket cveća, uručio i poklon u vidu 62 paketa pelena dovoljnih za narednih šest meseci.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Bunford je u srdačnom razgovoru sa roditeljima istakao da mu je izuzetna čast što je danas u poseti njihovoj porodici koja je od pre nepuna tri meseca postala bogatija za tri člana i u kojoj je, kako je rekao, osim velike radosti očigledna i izuzetna posvećenost i požrtvovanost.
-Znamo da roditelji trojki imaju težak zadatak, ali smo svi tu da pomognemo koliko možemo. Država, pokrajina i grad Subotica posvećeni su unapređenju mera populacione politike, a sve sa ciljem da se roditelji podstaknu za proširenje porodice – naglasio je Tivadar Bunford.

 

 

 

 

Uz konstataciju da im je poklon u vidu pelena, pored dohrane, u ovom trenutku najpotrebniji, Melisa Mačković se zahvalila na pomoći.
-Nama je već sada dnevno potrebno oko 30 pelena i kutija dohrane koja košta 1.200 dinara. Zaista smo zahvalni subotičkoj lokalnoj samoupravi na lepom gestu, jer nama ova pomoć u pelenama mnogo znači – rekla je Melisa Mačković.

 

Bebe su, dodala je, rođene u Klinici za ginekologiju i akušerstvo (Betanija) u Novom Sadu, lepo napreduju, rastu i nisu zahtevne.
-Ispunila nam se želja. Posle tri godine pokušaja ostvarili smo se kao roditelji uz pomoć vantelesne oplodnje, finansirane iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Imam veliko poverenje u lekare i pažljivo sam sledila njihova uputstva. Kada smo čuli da će biti trojke, bili smo presrećni. I suprug i ja smo prilično posvećeni bebama, pa nam obaveze ne padaju teško. Ljubav prema njima nadmašuje svaki umor – istakla je Melisa Mačković.

 

Milan Aleksić

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

16.12.2019.

 

Izgradnja kanalizacione mreže na Paliću odvija se planiranom dinamikom


 

 

 

 

Izgradnja kanalizacione mreže na Paliću nastavljena je planiranom dinamikom, a radovi se odvijaju u sledećim ulicama i delovima ulica:

Od 09. do 17. decembra 2019. godine: Solunska.

Od 11. do 21. decembra 2019. godine: deonica u Lopudskoj.

Od 14. do 28. decembra 2019. godine: Marije Bursać i Bele Kuna.

Od 14. decembra 2019. do 04. januara 2020. godine – deonica u Petefi Šandora.

Od 17. do 25. decembra 2019. godine: deonica u Dubrovačkoj.

Od 18. decembra 2019. godine do 09. januara 2020. godine: Nova 51.

Od 18.decembra 2019. do 04. februara 2020. godine: deonice na Horgoškom putu.

Od 23. decembra 2019. do 23. januara 2020. godine: Preživoh Voranca.

Od 26. decembra 2019. do 04. ajnuara 2020. godine: deonice u Splitskoj.

Od 30. decembra 2019. do 16. januara 2020. godine: deonica u Novoj 50.

Od 08. do 16. januara 2020. godine: Nova 52.

Nastavlja se izgradnja Potisnog voda od NIS benzinske pumpe u centru naselja Palić u pravcu Resotrana „Abraham“.

 

U navedenim ulicama – delovima ulica će za vreme izgradnje doći do privremene obustave saobraćaja. Izvođač radova Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje. Biće omogućen nesmetan prolaz stanovnicima ulica u kojima se izvode radovi, za vreme njihovog trajanja.

 

Grad Subotica i JKP "Vodovod i kanalizacija" su u svojstvu investitora započeli izgradnju kanalizacione mreže na Paliću 26. avgusta. Ova investicija u okviru šireg projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš, finansira se iz donacijskih sredstava Vlade Republike Nemačke putem KfW Banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

06.12.2019.

 

Otvoren Regionalni inovacioni startap centar u Subotici

 

 

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas Regionalni inovacioni startap centar na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zvaničnom otvaranju startap centra, u čiju je izgradnju i opremanje Vlada Republike Srbije uložila nešto više od 40 miliona dinara, prisustvovali su i ministar za inovacije i tehnologije u Vladi Mađarske, Laslo Palkovič, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i dekan Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor.

 

 

 

 

Mi nemamo ni naftu ni gas, ali zato imamo izvanredne inženjere, izvanredne ekonomiste i logično je da se trudimo da se i u manjim sredinama osnivaju startap kompanije i što više inovacionih kompanija, izjavio je, obraćajući se medijima, ministar Popović.

 

Vlada Republike Srbije će, podvukao je, nastaviti da ulaže u najnoviju tehnološku strukturu potrebnu za inovacione i startap kompanije i osim prostora i najbolje tehnološke opreme pružaće i finansijsku podršku i sadržaju tehnoparkova inovacionih startap centara.

– Veoma je važno da mladi studenti koji započinju svoj startap biznis imaju podršku Vlade i lokalne samouprave. Da imaju finansijsku, marketinšku, mentorsku podršku, jer oni treba da imaju odličnu ideju i energiju, a mi bi trebalo da im pomognemo da od te ideje dođu do rezultata koji će biti proizvod ili usluga koji izlazi na tržište. Srbija je u poslednjih nekoliko godina mnogo uradila na razvoju inovacione infrastrukture, grade se tehnoparkovi, grade se inovacioni startap centri, ulaže se u novu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, praviće se na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka i prvi nacionalni centar za robotiku i veštačku inteligenciju – rekao je Nenad Popović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

04.12.2019.

 

Trka Deda Mrazeva na Paliću

 

 

U nedelju, 8. decembra na Paliću će se održati tradicionalna - Trka Deda Mrazeva. Ova porodična manifestacija slavi zimu, praznike, Božić i Novu godinu. Trka je namenjena za sportiste i rekreativce, za mlade i stare, pojedince, porodice, škole i radne organizacije - za sve koji se raduju Deda Mrazu.

 

 

 

 

Nakon trke, u okviru dečjeg programa, u Velikoj sali Velike terase, organizovane su i kreativne radionice u saradnji sa MZ Palić i PU “Školica”, a u okviru kojih će najmađi imati priliku da naprave svog Deda Mraza. U 12 časova, Dečje pozorište Subotica će odigrati predstavu “Baba Hola”, takođe u Velikoj sali Velike terase.

- I ove godine smo uneli humanitarnu notu u našu manifestaciju, te smo organizovali akciju “Budi i ti Deda Mraz” u saradnji sa Crvenim krstom Subotica. Pozivamo sve ljude dobre volje, da na dan manifestacije doniraju paketiće, koji će dalje biti uručeni deci iz najugroženijih porodica u Subotici, na Paliću i ostalim mesnim zajednicama. Paketići mogu da sadrže slatkiše, igračke, školski pribor, ili nešto drugo, po sopstvenom izboru, a što će obradovati mališane tokom predstojećih praznika. Paketići će se moći predati organizatoru i volonterima Crvenog krsta Subotice, na dan manifestacije, na info pultu koji će biti pozicioniran na Velikoj terasi, u periodu od 10 do 13 časova, poručuju iz ispred organizatora manifestacije iz "Park Palić" d.o.o.

 

Start trke je predviđen u 11 časova, u Velikom parku, ispred Velike terase.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.12.2019.

 

Zatvaranje ulice Maksima Gorkog

 

 

 

 

Zbog rekonstrukcije ulice Maksima Gorkog i nanošenja završnog asfaltnog sloja u delu ulice Maksima Gorkog, od ulice Đure Đakovića do ulice Matije Gupca doći će do privremene obustave saobraćaja (potpuno zatvaranje) i to:
- od 05.12.2019. godine od 16 časova do 06.12.2019. godine do 15 časova
- 07.12.2019. godine od 10 do 17 časova.
Alternativni pravac 1: kroz ulice Đure Đakovića, Zmaj Jovinu, Trg sinagoge, Petefi Šandora, Trg žrtava fašizma, Matije Gupca. Alternativni pravac 2: kroz ulice Trg Lazara Nešića, Mirka Bogovića, Matije Gupca.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

28.11.2019.

 

Grand Prix za predstavu „izvini mama“ na 16. Zvezdarištu

 

 

Dečje pozorište Subotica osvojilo je Grand Prix sa predstavom „Izvini mama“, reditelja Todora Valova, i dve glumačke nagrade na 16. Zvezdarištu. Regionalni Dečji pozorišni festival „Pozorište Zvezdarište“ održan je u Beogradu od 20. do 26. novembra 2019. godine na kome se takmičilo 13 predstava.

 

 

 

 

Stručni žiri 16. Dečjeg pozorišnog festivala „Pozorište Zvezdarište“, u sastavu: Aleksandra Glovacki, pozorišna kritičarka i dramaturškinja, Bojana Lazić, rediteljka i Stefan Bundalo, glumac, na sednici, održanoj 25. novembra 2019. godine, između ostalih doneo je odluku da se Nagrada za glumicu festivala dodeli Viktoriji Palfi za ulogu Vasje u predstavi „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica, a Nagrada za glumca festivala - Stefanu Ostojiću za ulogu Čarobnjaka u predstavi „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica.
“ Retko je danas videti ovakvo obilje scenskog šarma i lakoće sa pokrićem, iznad svega ozbiljnost i emotivnost u igri, koju je Stefan Ostojić pokazao kao Čarobnjak.”, stoji u obrazloženju odluke žirija.
U obrazloženju odluke o dodeli Nagrade za glumicu festivala, žiri navodi: “Promišljeno i precizno, minimalističkim sredstvima, Viktorija Palfi uspeva ubedljivo i sa jakom emocijom da prikaže kompleksan odnos maloga Vasje prema svetu koji ga okružuje.”
Ocenivši da predstava „Izvini mama“, Dečjeg pozorišta Subotica, “Originalnim scenskim jezikom, oživljava starinsku bajku, približivši je savremenom senzibilitetu, i to kroz sve segmente: glumom, dizajnom, atmosferom, zvukom i važnom porukom jednako aktuelnom danas kao što je i nekad bila, kako za male tako i za velike”, žiri je soneo odluku da se Grand Prix festivala dodeli ovoj predstavi.

 

Stručni žiri 16. Dečjeg pozorišnog festivala „Pozorište Zvezdarište“ je donelo odluku da se Nagrada za animaciju lutaкa dodeli ansamblu predstave „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, Nagrada za režiju Jakubu Maksimovu za režiju predstave „Na vukovom tragu“, Pozorišta mladih Novi Sad, a Specijalna nagrada da se dodeli predstavi ''Šareno drvo'' Pozorišta za decu Кragujevac koja po mišljenju žirija uvodi najmlađe u svet pozorišta, stvarajući tako buduću publiku neopterećenu postojećim konvencijama.

 

Žiri ovogodišnjeg 16. Zvezdarišta sa žaljenjem konstatuje da ovogodišnji festivalski izbor nije ponudio kvalitetan originalni savremeni dramski tekst koji bi bio nagrađen. “Većina predstava se zasniva na dramatizacijama postojećih i već viđenih predložaka. Samo jedna predstava se bavi savremenom i aktuelnom tematikom, na žalost sa nezaokruženom dramaturškom intervencijom. Smatramo da je ovo trenutno najveći problem za budućnost pozorišta za decu i mlade i preporučujemo i insistiramo da se sa mnogo većom pažnjom pristupi stimulisanju stvaranja ozbiljnih i kvalitetnih tekstova za decu i mlade. Nameće se zaključak da se u nekim slučajevima olako i neozbiljno pristupilo stvaranju repertoara, pa su se takve predstave našle i na ovom festivalu. Estradizacijom i podilaženjem neukusu, stvara se velika šteta sa nesagledivim posledicama po razvoj publike u tom osetljivom uzrastu i to je nešto čemu cela profesija treba da stane na put”, novodi stručni žiri u komentaru odluka.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.11.2019.

 

Započela 39. Kolonija slame

 

 

U gerontološkom klubu „Centar I“, započela je 39. Kolonija slame. Slamarska kolonija će tokom 3 dana okupiti slamarke kluba, a trećeg dana je organizovana edukacija o radu u tehnici slame, gde će slamarke Gerontološkog centra učiti i upoznavati učenike Politehničke škole u radu sa slamom.

 

 

 

 

Fenomen izrade slika, reljefa, skulptura i predmeta primenjene umetnosti od slame, iznikao iz višegodišnje narodne tradicije, do sada je osvajao brojne poklonike i ljubitelje tog vida likovnog izražavanja i ovom prilikom i organizovanjem ovakve radionice, učesnici kolonije rade na očuvanju ove tehnike i tradicije našeg podneblja.

 

Slamarska radionica penzionera „SRP“ je osnovana u Gerontološkom centru, pri Gerontološkom klubu „Centar I“ u Subotici 12. novembra 1996. godine, sa ciljem da se uključe penzionerke i penzioneri iz svih gradskih gerontoloških klubova, koje vezuje interes za ovu vrstu umetničkog stvaranja i na ovaj način daju doprinos očuvanju tradicije slikanja i pletenja u tehnici slame. Radovi u tehnici slame su tokom cele godine izloženi u klubu „Centar I“, a u toku godine na različitim izložbama, manifestacijama kako u našem gradu tako i šire, gde slamarke SRP-a predstavljaju i izlažu svoje radove.

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

23.11.2019.

 

Predsednik Vučić obišao „Podrum Palić“

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas „Podrum Palić“ u kome je, u petak, otvorena novoizgrađena hladnjača i destilerija porodične kompanije „Andeks“. U realizaciju ove investicije ukupno je uloženo oko 11,45 miliona evra.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Po obilasku pogona rečeno je da je kapacitet hladnjače 6.000 tona smrznutih proizvoda na prostoru od 7.000 kvadrata, da će u toku sezone biti zaposleno najmanje 160 ljudi i da su sredstva za izgradnju hladnjače i destilerije obezbeđena iz sopstvenih sredstava „Andeksa” (4,7 miliona evra), kreditom banke (2,7 miliona evra), dok je Fondacija „Prosperitati“ obezbedila 4,05 miliona evra.

- Posebnu zahvalnost bih izrazio predsedniku mađarske Vlade Viktoru Orbanu na podršci ovim projektima. Prošli smo kroz ne lak period, ja da objasnim Srbima da ti projekti nisu usmereni protiv nas, a Viktor Orban da izgura dozvole da bismo u ovakvim proijektima mogli da učestvujemo. Ponosan sam na vas što ste ovoliko novca uložili i želim da kažem hvala Andoru Čakanju što se vratio u zemlju posle mnogo godina u SAD – rekao je Aleksandar Vučić u „Andeksu“.

 

Vučić je podsetio da porodica Čakanj ima u vlasništvu i Vinariju „Zvonko Bogdan” i druge ugostiteljske kapacitete u Subotici i na Paliću.

- Obe ove kompanije imaće izvoz više desetina miliona evra, dakle, ogromna dobit za Srbiju, za grad Suboticu koja će imati više novca za svoje projekte i ulaganje u infrastrukturu. Ponosan sam. Slabo se razumem u rakiju, ali će se ovde proizvoditi najbolja rakija od više vrsta voća – kazao je Vučić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

21.11.2019.

 

Koncert klasične muzike

 

 

U prepunoj Velikoj većnici Gradske kuće održan je drugi po redu koncert klasične muzike u organizaciji Gerontološkog centra Subotica. Koncert su održali mladi umetnici: Li Katarina Dafna (Srbija) - klavir, Anna Ryabenkaya (Rusija) - sopran, Luka Borkovič (Slovenija) - klavir uz pratnjuLadislava Mezeia (Srbija) - violončelo i Mine Mendelson (Srbija) - violina.

 

 

 

 

Na repertoaru su se našle kompozicije Johana Sebastijana Baha, Franca Lista, Petra Iljiča Čajkovskog, Franca Šuberta, Klare Šuman i Sergeja Rahmanjinova.

 

Li Katarina Dafna je nižu muzičku školu završila u Subotici u klasi profesorice Emeke Šoti Sobonja, kao đak generacije. Nakon toga je upisala srednju muzičku školu za talente „Isidor Bajić“ u Novom Sadu na smeru izvođač klavirske muzike u klasi profesorice Olge Borzenko.U oktobru 2016. godine pozvana je da studira na „Anton Bruckner Privatuniversitat“ u Lincu.
Anna Ryabenkayaje rođena 1997. godine u Kaljiningradu, Rusija. Završila je Šostaković srednju muzičku školu.Učestvovala je na takmičenjima “Kristalne zvezde“ i “Muzika Rige” u Litvaniji. Od 2015. godine je studirala kod Birgid Štajnberger u Beču, da bi 2016. godine započela studije na Anton Bruckner Privatuniversitet u Lincu u klasi profesorke Katerine Beranove.2019. godine je učestvovala na Seiji Ozawa Matsumoto festivalu u Japanu sa profesorkom Micuko Širai.
Luka Borkovič je rođen 1998. u Sloveniji. Nakon završene niže muzičke škole nastavio je školovanje u klasi profesora Siavush Gadjiev. Za vreme školovanja kod profesora Gadijeva osvojio je II i III mesto na Državnom takmičenju mladih slovenačkih muzičara. Snimio je CD u Pianoroom recording studio. Studira na Anton Bruckner Privat University u Lincu u klasi profesora Aleksander Til Körber.

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.11.2019.

 

Prva poseta novog ambasadora SAD Subotici

 

 

Novopostavljeni ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Entoni Godfri boravio je danas u prvoj radnoj poseti Subotici. Visokog gosta u Gradskoj kući je primio gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban sa saradnicima.

 

 

 

 

- Zahvaljujem se gradonačelniku na prijemu u ovoj divnoj zgradi i drago mi je što sam imao priliku da se uverim u ogroman ekonomski napredak ovog regiona. Nadam se da će se nastaviti naša saradnja sa ovim lepim gradom, a tokom nastavka posete uveren sam da ću od gradonačelnika čuti više detalja o daljim planovima, rekao je ambasador Entoni Godfri.

 

- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da možemo ugostiti ovako značajnog gosta, njegovu ekselenciju ambasadora Sjedinjenih Američkih Država, koga smo upoznali sa subotičkim načinom života, ekonomskim razvojem i prosperitetom grada, izjavio je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

 

Prilikom prve radne posete Subotici, ambasador SAD, Entoni Godfri je posetio Američki kutak u okviru zgrade Gradske biblioteke, Jevrejsku opštinu i subotičku Sinagogu. Prema njegovim rečima, impresioniran je velelepnim hramom, ali i zgradom Narodnog pozorišta čija je rekonstrkcija u toku, a u kojoj će nakon završetka rekonstrukcije, prema rečima nadležnih, prva predstava biti odigrana 2021. godine.

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

15.11.2019.

 

Gradonačelnik Laban na snimanju filma o Svetozaru Miletiću

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban prisustvovao je danas, u Gradskoj kući, snimanju dugometražnog igranog filma o Svetozaru Miletiću. Film po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića, u kojem glavnu ulogu tumači Ljubomir Bandović, prati život i rad nekadašnjeg političara, uglednog advokata i gradonačelnika Novog Sada Svetozara Miletića (1826-1901) i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

 

 

 

 

Foto: Milan Aleksić

 

 

– Sa velikim zadovoljstvom pružili smo podršku ovom projektu, jer je od izuzetnog značaja film o životu znamenitih Srba, tzv. stare Vojvodine koji su svojim radom, svojom žrtvom stvarali temelje modernoj srpskoj Vojvodini i otvorili nove puteve, i u oblasti kulture, i obrazovanja, ali i u drugim oblastima važnim za našu današnjicu. Raduje susret sa velikanima naše umetnosti poput Laze Ristovskog, Darka Bajića, Žarka Lauševića... a još više raduje projekat koji predstoji jer će na pravi način podstaći mlade da razmišljaju o vremenu i istoriji – izjavio je, tom prilikom, gradonačelnik Laban.

 

Prva klapa filma, poznato je, pala je početkom oktobra u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, poslednjih dana oktobra snimano je u Gradskoj kući u Vršcu, a potom su na red došli Novi Sad, Sremski Karlovci i Subotica. Nakon snimanja u našem gradu istorija će, na filmskom platnu, oživeti i u Somboru da bi se, kako je najavljeno, snimanje završilo 24. novembra u Beogradu.

 

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinska vlada, Filmski centar Srbije i oko 30 lokalnih samouprava u Vojvodini, kao i Odbor za obeležavanje značajnih datuma u Republici Srbiji.

 

Planirano je da film premijeno bude prikazan u maju 2020. godine u Novom Sadu.

 

Milan Aleksić

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

14.11.2019.

 

Proširen kolovoz u delu Ulice Matije Gupca

 

 

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević obišao je danas ulicu Matije Gupca u kojoj su okončani radovi na proširenju kolovoza sa četiri na pet metara, u dužini od 480 metara, od Ulice Otona Župančića do Ulice Blaška Rajića. Za realizaciju ove investicije iz gradskog budžeta je obezbeđeno pet miliona dinara.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Proširenjem ove ulice za jedan metar Stanovnici mesnih zajednica „Prozivka“ i „Centar III“ će mnogo brže i lakše stizati do centra grada, izjavio je Radivojević, i dodao da je Ulica Matije Gupca sada postaje prava alternativa Ulici Braće Radić.

- Sledeće sedmice ćemo, u Mesnoj zajednici ’Gat’, takođe za jedan metar proširiti Palmotićevu ulicu, na delu od Gundulićeve do Bačke ulice. Na toj deonici Gundulićeva ulica je jednosmerna i postoji veliki problem pristupa tog dela grada na Somborski put. Proširenjem Palmotićeve rešiće se taj saobraćajni problem – najavio je Predrag radivojević.

 

Upitan o dinamici radova vezanih za rekonstrukciju dela ulice Maksima Gorkog, odnosno proširenje kolovoza u zonama raskrsnica sa ulicama Braće Radić i Štrosmajerovom dodavanjem dodatne saobraćajne trake za leva skretanja iz Ulice Maksima Gorkog, Radivojević je rekao da se sve odvija prema planu i da veruje da će radovi na toj deonici najfrekventnije gradske saobraćajnice biti završeni u roku, do 25. decembra. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

13.11.2019.

 

Obeležena 101. godišnjica oslobođenja Subotice u Velikom ratu


 

 

Polaganjem venaca na spomen-ploču na Železničkoj stanici i Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. na Puškinovom trgu, obeležena je sto prva godišnjica oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu. U ime subotičke lokalne samouprave venac na Spomenik junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. položio je gradonačelnik Bogdan Laban, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Kod Spomenika junacima palim za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. za pale borce služen je parastos, a na velika stradanja koja je pretrpeo srpski narod u Prvom svetskom ratu podsetio je arhijerejski namesnik i paroh hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, sveštenik Miodrag Šipka.

– Moramo da se trudimo da hrišćanskom ljubavlju, dobrim delima, dokazujemo da smo dostojni naslednici onih koji su svoje živote dali i koji su nas proslavili u čitavom svetu – istakao je, između ostalog, Miodrag Šipka.

 

Istorijski čas održao je član Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovalaca, podružnice iz Bajmoka, Dragutin Lukić, a član Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Geza Babijanović, recitovao je stihove svoje pesme „Solunac“. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

12.11.2019.

 

Započela energetska sanacija objekta Službe otvorene zaštite

 

 

Započeli su radovi energetske sanacije objekta vaninstitucionalne zaštite - Služba otvorene zaštita sa gerontološkim klubom "Centar II". Ukupna vrednost projekta je 15.331.359,60 dinara, u okviru kog su predviđeni radovi na popravci krova, zameni postojeće stolarije, termoizolacija objekta kao i postavljanje toplotnih pumpi. Projekat se finansira od strane Ministarstva rudarstva i energetike, u iznosu od 10.731.951,72 dinara (70% od ukupne vrednosti projekta ) i Grada Subotice, u iznosu od 4.559.407,88 dinara (30% od ukupne vrednosti projekta).

 

 

 

 

Početku radova prisustvovali su pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Gerontološkog centra Subotica, dr Nenad Ivanišević, a prema njegovim rečima projektovana ušteda nakon radova energetske sanacije objekta kretaće se između 13 i 17 odsto.

- Planiramo da u jednom delu instaliramo i toplotne pumpe. Dakle, želimo apsolutno da pratimo trendove u energetskoj efikasnosti i na taj način da smanjimo troškove Gradu Subotica, jer se funkcionisanje Službe nege i pomoći u kući finansira iz gradskog budžeta i svakako hoćemo da taj teret oslobodimo, izjavio je Nenad Ivanišević.

 

Pokrajinska Vlada je osnivač 16 gerontoloških centara, a na teritoriji AP Vojvodine posluju još i 62 gerontološka centra u privatnom vlasništvu.
- Među ovim ustanovama socijalne zaštite, Subotica je uvek u prvih pet, rekao je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, a prema njegovim rečima, Gerontološkom centru će do kraja ove godine biti odobren i projekat vredan 30 miliona dinara, za izgradnju kružnog toka pored zgrade Gerontološkog centra.

 

Vuletić je istakao da je visoko pozicioniranje Subotice, ne samo na planu socijalne zaštite i u smislu izgradnje inkluzivnog društva, rezultat dobre saradnje lokalne samouoprave sa republičkom i pokrajinskom Vladom, a gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je istakao da Grad u svim oblastima ima spremne kvalitetne projekte sa kojima aplicira ka svim instancama.
- Siguran sam da ćemo uspeti, ne samo za naše najstarije, nego i što se tiče omladine i života na selu, da pokušamo da omogućimo normalan život svim našim sugrađanima, bez obzira na uzrast, pol, veru i naciju i tako nastavljamo i dalje. Grad Subotica je, primer za to u celoj Srbiji, izjavio je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban i ovom prilikom je kao odgovor na napade opozicije izneo podatak da je u ranijem periodu za vreme drugog rukovodstva u Suboticu uloženo 20 puta manje sredstava.
- To znači da smo ipak nešto uradili i da tim koji predvodim zna šta treba da radi i kako treba da se odnosi prema budžetu i građanima Subotice, dodao je Bogdan Laban.

 

Objekat vaninstitucionalne zaštite - Služba otvorene zaštita sa gerontološkim klubom "Centar II", donirala je 1992. godine Subotičanka Marija Mamužić, a danas usluge u okviru ove zgrade koristi oko 10.000 najstarijih sugrađana. Radovi na ovom objektu će biti završeni do februara sledeće godine.

 

 

 

 

 

B.Balaban

 

____________________________________________________________________________

 

06.11.2019.

 

Kvalitetnim mlekom do bolje premije

 

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas poljoprivredna gazdinstva Ištvana Kočmara u Subotici, Atile Hegeduša na Kelebiji, Josipa Mamužića u Ljutovu i Andreja Kolara, u Bajmoku. Ministar je izjavio da su ispunjena dva velika zahteva poljoprivrednih proizvođača koja se odnose na davanje državne zemlje u zakup na deset godina i formiranje nacionalne referentne laboratorije što, kako je rekao, znači da će se mleko od trećeg kvartala naredne godine premirati po kvalitetu umesto dosadašnjeg premiranja po litru, bez obzira na kvalitet.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

- Dva puta mesečno ljudi iz nacionalne referentne laboratorije, posebnim vozilima, s posebnom opremom, uzorkovaće na licu mesta, uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača, stočara, mleko, i ta analiza pod bar-kodom će se raditi u Batajnici. Na bazi toga će država isplaćivati premije. Znaćemo koje je čije mleko i kakvog je kvaliteta - istakao je Nedimović.

 

Država će, po njegovoj oceni, od ovoga imati veliku korist, jer se na osnovu premije po kvalitetu očekuje dalji razvoj mlečnog govedarstva u Srbiji.

 

Najavu ministra Nedimovića da će se i premija za mleko od sada isplaćivati na osnovu kvaliteta, pozdravio je Ištvan Kočmar.

- To je dodatni podsticaj za sve nas da postignemo što bolji kvalitet i jedva čekamo da to zaživi. Bravo – rekao je Ištvan Kočmar.

 

Nakon obilaska farme muznih krava Ištvana Kočmara, Nedimović je kao treću bitnu stvar naveo konkurs za podršku mladim poljoprivrednicima koji traje do 31. decembra.

- Sugerisao sam ljudima kako da konkurišu. Oni žele da kupuju zemlju, a to znači da žele da ostanu ovde. Zahvalan sam im zbog toga, jer to znači da u ovoj zemlji neće ostati pustoši – naglasio je ministar Nedimović. ...izvor

 

____________________________________________________________________________

 

06.11.2019.

 

Počeli radovi na asfaltiranju Ulice Braće Majer

 

 

Ulica Braće Majer dobija novi asfaltni sloj. Radovi se izvode u dužini od 660 metara i šest metara širine. Početku radova prisustvovao je direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević koji je, tom prilikom, istakao da je grad Subotica budžetom za 2019. godinu predvideo ukupno 105 miliona dinara za rekonstrukciju i rehabilitaciju ulica na teritoriji grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Prema njegovim rečima, po asfaltiranju Ulice Braće Majer, ceo potez od Aleje Maršala Tita do Karađorđevog puta biće presvučen habajućim slojem asfalta u debljini od pet centimetara.

- Radovi u Ulici Braće Majer izvode se u dužini od 660 metara i širini od šest metara. Juče su završeni radovi u Ulici Sep Ferenca, gde je 320 metara kolovoza presvučeno novim slojem asfalta. Osim toga, urađeno je i proširenje kolovoza sa četiri na pet metara - naveo je Radivojević.

 

Sa proširenjima kolovoza počelo se, dodao je, prošle godine u Ulici Miloša Obilića, kako bi protočnost saobraćaja bila bolja i vozila lakše mimoilazila.

- Već sledeće nedelje nastavljamo sa proširenjima kolovoza u ulicama Matije Gupca, od Kumičićeve do Blaška Rajića, u dužini od oko 500 metara i proširenjem kolovoza sa četiri na pet metara i Palmotićevoj – najavio je Predrag Radivojević.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

31.10.2019.

 

Sunčana jesen života uz muziku, jabuke i karamel

 

 

 

 

Stanari Doma “Dudova šuma” su današnjim druženjem uz muzičko-plesni deo priredbe i poslastice od jabuka sa karamelom obeležili završnicu manifestacije “Sunčane jeseni života”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

31.10.2019.

 

Interaktivna radionica pisca Uroša Petrovića

 

 

U Omladinskom klubu “Skladište“ Fondacije „Danilo Kiš“, gostovao je pisac za decu i mlade Uroš Petrović, koautor programa „NTC sistem učenja” i tom prilikom održao kreativnu interaktivnu radionicu za srednjoškolce i učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola.

 

 

 

 

U radionici je učestvovao veliki broj dece i mladih, pre svega učenici osnovnih škola „Jovan Mikić“, “Matko Vuković“, „Ivan Goran Kovačić“ i “Sonja Marinković“.

 

Petrovićeve zagonetne priče su jedna od osnovnih NTC tehnika koje podstiču razvoj funkcionalnog znanja i pomažu ranom otkrivanju darovite dece. Tako su i kroz ovu interaktivnu radionicu deca bila u prilici da rešavaju Petrovićeve zagonetke.

 

Uroš im se obratio kroz jedan intelektualni perfomans koji je protekao u živoj, interaktivnoj atmosferi. Postavljao im je zagonetna pitanja. Deca su razmišljala, povezivala ono što znaju i ono što slute. Na taj način se vijuge razrade, a deca bivaju otvorenija i spremnija za izazove koji ih neminovno čekaju.

 

Svako njegovo druženje sa čitaocima jeste svojevrsni spoj književnog susreta i kreativne radionice, umetničko-intelektualni performans koji uvek protiče u živoj, interaktivnoj atmosferi.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

31.10.2019.

 

U Subotici otvorena fabrika "B+B Sensor Solutions"

 

 

U Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku nemačka kompanija "B+B Termo -Tehnik" GmbH danas je otvorila fabriku za proizvodnju termotehničkih senzora"B+B Sensor Solutions" u kojoj je trenutno zaposleno 20 radnika, a prema rečima rukovodstva kompanije u narednih pet godina u planu je i premeštanje proizvodnih linija iz Kine u Srbiju i zapošljavanje oko stotinu radnika u subotičkom pogonu.

 

 

 

 

Kompanija "B+B Termo-Tehnik" je porodično preduzeće sa sedištem u Donauešingenu na jugu Nemačke, specijalizovano za razvoj i proizvodnju senzora za temperaturu, vlažnost, pritisak i druge merne primene, a počelo je sa radom 1984. godine.
- Nakon što smo 2003. godine otvorili kancelariju za prodaju u Holandiji, a 2018. u Hong Kongu i nakon otvaranja pogona za proizvodnju u Kini 2011. godine, tražili smo novu lokaciju koja bi bila geografski bliža Nemačkoj. Iz ovog razloga smo u decembru 2018. godine došli u Srbiju kako bismo procenili poslovne mogućnosti u ovoj državi. Ovde smo upoznali veoma druželjubive i ljubazne ljude, otvorene za inostrana ulaganja. Štaviše, upoznali smo mlade stručnjake u potrazi za poslovnim ponudama koje bi im omogućile da se razvijaju zajedno sa kompanijom. To je, dakle, bio razlog zašto smo odlučili da u prvom kvartalu 2019. godine investiramo i otvorimo novi pogon ovde u Subotici, rekao je direktor "B+B Sensor Solutions", Daniel Špehar

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

30.10.2019.

 

Izgradnja kanalizacione mreže na Paliću

 

 

 

 

Od četvrtka, 24. oktobra nastavljena je izgradnja kanalizacione mreže u ulicama i delovima ulica na Paliću. Radovi u Dubrovačkoj će trajati do 07. novembra 2019.godine.
Do 24. novembra u ulicama Milana Martinovića i Marka Oreškovića, a do 30. novembra tekuće godine na Trgu Lasla Mađara i ulici Pap Pala

 

Od četvrtka, 31. oktobra nastavlja se izgradnja kanalizacione mreže u ulicama i delovima ulica koja će se realizovati prema sledećem planu:

 

Do 07. decembra ulica 7. jula, do 15. decembra ulica Petefi Šandora, do 24. decembra Alekse Šantića, do 30. decembra Aurela Štadlera i Marka Oreškovića, a do 30. januara 2020. godine:
Marka Oreškovića i Lopudska

U navedenim ulicama – delovima ulica će za vreme izgradnje doći do privremene obustave saobraćaja.

 

Izvođač radova, Građevinsko preduzeće „Graditelj NS“ Novi Sad će omogućiti nesmetani prolaz stanovnicima ovih ulica za vreme trajanja radova i trudiće se da radove izvede u što kraćem roku kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje.

 

Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“ su u svojstvu investitora započeli izgradnju kanalizacione mreže na Paliću 26. avgusta.
Investicija se realizuje u okviru šireg projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš, a finansira se iz donacijskih sredstava Vlade Republike Nemačke putem KfW Banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

29.10.2019.

 

Od sredine novembra ukida se vakcinacija protiv svinjske kuge

 

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas poljoprivredna gazdinstva Norberta Engija na Šupljaku, Helene Danji Šomođi u Hajdukovu i Bele Katona, u Bačkim Vinogradima. Ministar Nedimović je izjavio da će država od sredine novembra ukinuti vakcinaciju protiv klasične kuge svinja i da će i uzgajivači svinja od sledeće godine imati mogućnost dugoročnog zakupa državnog zemljišta.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Ministar Nedimović je, obraćajući se medijima nakon obilaska farme svinja Norberta Engija u Šupljaku, rekao da postoje dve stvari o kojima se pričalo prethodnih 30 godina, a koje su realizovane u minulih šest meseci.

– To je priča o ukidanju vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, koju će država da ukine od sredine novembra. Ta novina našim stočarima otvara mogućnost za izvoz mesa na mnoga tržišta koja su za nas bila ograničena, pre svega tržište Evropske unije. Druga stvar je zakup državne zemlje na deset godina, kako bi se na prvom mestu sačuvao kvalitet poljoprivrednog zemljišta – istakao je Nedimović.

 

On ja naglasio da su potencijali u svinjarstvu neverovatni ukoliko otvorimo tržište Kine, uzimajući u obzir manjak mesa na njihovom tržištu i dobre cene. ...izvor

 

____________________________________________________________________________

 

28.10.2019.

 

Ministar Nedimović najavio uvođenje elektronske uprave u agraru

 

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas četiri poljoprivredna gazdinstva na teritoriji našeg grada: farmu muznih krava Stipana Brajkova u Subotici, farmu muznih krava i tovnih grla Mikloša Balaše u Čantaviru, farmu tovnih junadi Ilije Ždrnje u Novom žedniku i poljoprivredno gazdinstvo za uzgoj svinja Bojana Ivankovića, u Starom Žedniku. Nedimović je sa poljoprivrednicima razgovarao o merama podrške agraru i najavio ubrzavanje administrativnih procedura.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Uz podsećanje da je Subotica jedan od najvećih korisnika subvencija koje država plasira poljoprivrednicima, da je poljoprivrednicima sa teritorije grada Subotice prošle godine isplaćeno skoro osam miliona evra podsticaja i da od 160.000 rešenja koje izda država, oko 8.500 završi u ovom gradu, ministar Nedimović je istakao da to nisu samo cifre, već pokazatelj da ljudi ovde znaju da rade i koriste podsticaje države.

– Stočarima smo dali zemlju u zakup na deset godina, a spremili smo nove mere za stočarstvo koje se tiču sistema unapređenja tovnog govedarstva. Tu ćemo ići sa nekim merama, u decembru ćemo ići sa nabavkom domaćih traktora, odnosno onih koji se sklapaju u Srbiji. Tako da će biti sve ono što je bilo plus još dve-tri mere u 2020. godini, a onda posle toga da krenemo u kreaciju novih mera kako bi smo bili što brži, efikasniji... Sadašnji Zakon o opštem upravnom postupku nas ograničava, procedura traje od 100 do 120 dana i taj period treba da skratimo, da pređemo na elektronsku upravu u agraru, da se na taj način ljudi informišu o stanju svojih zahteva – rekao je Nedimović.

 

Kada je reč o podsticajima u vinogradarstvu ministar je najavio dve grupe mera koje se osnose na direktnu nabavku opreme za vinarije, izgradnju infrastrukture do vinarije i podizanje zasada.

– Sada imamo oko 6.700 hektara pod vinogradima i to je jako malo, trebalo bi da imamo bar od 20 do 25 hiljada hektara. Tu treba da pooštrimo i carinski režim da nam sirovina ne bi dolazila spolja i onda se predstavljalo kao srpsko vino. To je veoma ozbiljan posao – kazao je Branislav Nedimović. ...izvor

 

____________________________________________________________________________

 

25.10.2019.

 

Tri nova vozila u voznom parku Čistoće

 

 

JKP "Čistoća i zelenilo" Subotica, podmadilo je vozni park sa tri nova vozila. Kupljeni su autosmećar po ceni od 21.453 000 dinara, autopodizač za 10.954 000 dinara i autocisterna po ceni od 12,488 000 dinara.

 

 

 

 

Prema rečima nadležnih iz JKP "Čistoća i zelenilo", nova vozila će doprineti jednostavnijem, efikasnijem i kvalitetnijem održavanju higijene grada.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

24.10.2019.

 

Podrška socijalnoj inkluziji romske zajednice


 

 

U Klubu poslanika u Beogradu danas je održana svečanost povodom početka pilot-projekta saradnje sa odabranim gradovima i opštinama u okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“. Svečanosti je prisustvovala i potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji. Sporazum o sprovođenju aktivnosti pomenutog projekta u ime grada Subotice potpisao je član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je Vlada Srbije čvrsto opredeljena da inkluzija romske zajednice ne bude samo priča, ideja i želja i da se u realnom životu svakodnevno borimo da obezbedimo jednake uslove za Rome i Romkinje.

– Omogućiti Romima i Romkinjama jednake uslove da se razvijaju, obrazuju, zapošljavaju i žive kao svi ostali građani Srbije za nas je važno, ne zbog ulaska u Evropsku uniju i otvaranja poglavlja, već zbog razvoja Srbije, privrednog razvoja i težnje da svi naši građani žive dobro, kvalitetno i po evropskim standardima – istakla je Zorana Mihajlović.

 

Mihajlovićeva je dodala da je ovaj projekat posebno važan jer je neophodno da se svi više potrudimo da se sve mere i akcioni planovi sprovode na lokalnom nivou, te da će Vlada Srbije i Koordinaciono telo nastaviti da se time bave u saradnji sa međunarodnim partnerima kao što je GIZ.

 

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, rekao je da Grad sprovodi politike Vlade Srbije kada su inkluzija i integracija romske zajednice u društvo u pitanju.

– Posebno smo fokusirani na oblasti poput socijalne zaštite i dobijanja ličnih dokumenata, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu. Način na koji pomažemo marginalne grupe pokazuje koliko smo kao društvo socijalno odgovorni – naveo je Radojičić....izvor

 

____________________________________________________________________________

 

18.10.2019.

 

Rekonstrukcija domova Gerontološkog centra u Subotici vredna 900 miliona dinara

 

 

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević obišli su danas Gerontološki centar, gde su u toku radovi vredni više od 900 miliona dinara na rekonstrukciji i sanaciji Doma „Dudova šuma“ i Doma za odrasla lica.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

– Veoma sam zadovoljan radovima koje sam danas video u Subotici i saradnjom sa Kancelarojom za javna ulaganja. Naša osnovna dužnost je da obezbedimo korisnicima i zaposlenima bolje uslove za život i rad – kazao je Mirović.

Nastavićemo i dalje zajedno rekonstrukciju objekata socijalne zaštite u Novom Sadu i u Bačkoj Topoli, dodao je Mirović i istakao da će se zajednički raditi i na rekonstruisanju regionalnih bolnica.

-Socijalna zaštita je najosetljivija oblast društva, i tu država i društvo pokazuju koliko su snažani i sposobni – rekao je Mirović.

 

Za nabavku medicinske i druge opreme Pokrajinska vlada je za Gerontološki centar u Subotici od 2016. godine do danas izdvojila 43,2 miliona dinara.

 

Direktor Gerontološkog centra Nenad Ivanišević je izjavio da je ovaj projekat rezultat zajedničkog rada Grada Subotice, Pokrajinske vlade i Kancelarije za javna ulaganja.

– Želimo da svi objekti Gerontološkog centra budu na najvišem mogućem nivou – naglasio je Ivanišević. ...izvor

 

____________________________________________________________________________

 

18.10.2019.

 

Obeležen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima


 

 

Povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima danas je deljenjem letaka na centralnom gradskom trgu sproveo akciju informisanja građana o ovom globalnom fenomenu koji pogađa sve zemlje.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima, Ilija Đukanović, izjavio je, tom prilikom, da je Lokalni tim postavio i bilbord kod Mlečne pijace i da su svi članovi ovog tima dobili plakete koje su postavili u svoje ustanove i instutucije na mestima gde građani mogu da ih vide.

– Pored ove akcije, Crveni krst i Osnovna škola ‘Sečenji Ištvan’ će organizovati radionice za decu na temu trgovine ljudima. Ove aktivnosti su deo godišnjeg plana rada koji smo kao tim usvojili u decembru 2018. godine – istakao je Đukanović.

 

On je podsetio da Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima grada Subotice u svojim aktivnostima ima podršku Udruženja građana „Atina“ i Međunarodnog komiteta spasa, u okviru projekta „Od opasnosti do sigurnosti: Unapređenje zaštite žrtava trgovine ljudima u Srbiji”.

 

U Novom Sadu danas se održava VII Konferencija o trgovini ljudima „Krug podrške“. Na ovoj konferenciji, posvećenoj sistemu podrške žrtvama, učestvovaće i Lokalni tim iz Subotice koji će predstavljati koordinator Ilija Đukanović.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.10.2019.

 

Uručeni ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih zanatskih zanimanja

 

 

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović danas je, u Gradskoj kući, učenicima prvih razreda srednjih škola deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke uručila ugovore o stipendiranju za školsku 2019/2020. godinu. Dodeljeno je 30 stipendija, a kriterijumi za dodelu su postignuti uspeh i socijalno-ekonomski status.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Obraćajući se medijima uoči uručenja ugovora u Plavoj sali Gradske kuće, Jasmina Stevanović je podsetila da grad Subotica već četvrtu godinu zaredom, od 2016. godine, sredstvima gradskog budžeta stipendira učenike trogodišnjih deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke.

 

Subotička lokalna samouprava, istakla je, vodi računa da podstiče upis učenika na deficitarne obrazovne profile i u tom cilju na godišnjem nivou dodeljuje 30 stipendija učenicima koji upišu treći stepen.

-Ne radi se samo o novčanim sredstvima, već bi to bio akt prepoznavanja deficitarnih zanimanja i davanja na njihovom začaju. Moramo biti tu da pomognemo i usmerimo, jer time obrazujemo decu za potrebe privrede u ovom regionu i pospešujemo nezaposlenost. Deficitarna su zanimanja: bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, vozač motornih vozila, operater za izradu nameštaja, operater za osnovne građevinske radove... a kriterijumi za dodelu stipendija su postignuti uspeh i socijalno-ekonomski status – naglasila je Jasmina Stevanović.

 

Ugovore su potpisali stipendisti koji su upisali prvu godinu na trogodišnjem smeru u Srednjoj tehničkoj školi „Ivan Sarić” i Politehničkoj školi. ...izvor

 

____________________________________________________________________________

 

15.10.2019.

 

Ministar Nedimović obišao četiri poljoprivredna gazdinstva

 

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas četiri poljoprivredna gazdinstva: Farmu muznih krava Miroslava Vukajlovića u Mišićevu, farme tovnih junadi Mirka Orčića u Đurđinu i Vladimira Žužića u Višnjevcu i Farmu ovaca Stevana Cerovca, u Bačkom Dušanovu. Ministar Nedimović je izjavio da iz Subotice dolazi svaki dvadeseti zahtev za subvencije i da je poljoprivrednicima sa teritorije našeg grada prošle godine isplaćeno skoro osam miliona evra podsticaja.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Uz podsećanje da je poljoprivrednicima omogućen zakup državne zemlje na period od deset godina, ministar Nedimović je najavio da će za tovno govedarstvo država doneti posebne podsticaje u 2020. godini, jer nama, kako je naveo, treba genetskog potencijala, tim pre što imamo sve više izazova i sve više prilika za izvoz, a to je jako važno.

- Samo u prošloj godini gazdinstvima na teritoriji grada Subotici država je dala blizu osam osam miliona evra podsticaja, a svaki dvadeseti zahtev za subvencije u Srbiji, od 160.000 podnetih, stiže iz ovog grada. Više od 8.000 zahteva za subvencije iz Subotice znači da su ovdašnji poljoprivrednici dobro obavešteni o sistemu subvencija i o pravima koja mogu da ostvare u državi, vezano za politiku upravljanja poljoprivrednim zemljištem i za finansijski podsticaj – naglasio je Branislav Nedimović.

 

Gradonačelnik Laban je izrazio uverenje da ćemo uz pomoć države i dalje nastaviti da razvijamo poljoprivredu, da razvijamo život na selu i da naše mlade zadržimo na selu.

- Grad Subotica takođe izdvaja određena sredstva za subvencionisanje kratkoročnih kredita za poljoprivrednike – istakao je Bogdan Laban.

 

Miroslav Vukajlović je rekao da se vredi baviti mlekarstvom, da na njegovoj farmi ima 40 muznih krava i da je farma dobila podršku Ministarstva za povrat polovine sredstava za nabavku mašina, odnosno izmuzišta, kao i subvencije za muzne krave.

 

Pored ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Bogdana Labana, poljoprivredna gazdinstva obišli su i član Gradskog veća Srđan Samardžić i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković. ...izvor

 

____________________________________________________________________________

 

15.10.2019.

 

Jesenji festival jevrejske kulture od 23. oktobra do 31. oktobra

 

 

Najavljen bogat program i atraktivni sadržaji Jesenjeg festivala jevrejske kulture.

 

 

 

 

Peti po redu Jesenji festival jevrejske kulture, započinje 23. oktobra koncertom „Biseri klasične muzike“ u Sinagogi, gde će trećeg dana festivala nastupiti i Pressburger klezmer band iz Bratislave, a 29. oktobra će biti održan koncert kantora iz Budimpešte. Predavanje "Veče o Eugenu Verberu" održaće se 24. oktobra u velikoj sali Jevrejske opštine, a u nedelju 27. oktobra, na istom mestu publika će se upoznati sa jevrejskim humorom. Kroz radionice i predavanja, zainteresovani će se upoznati sa judaizmom i jevrejskim kulturnim nasleđem. U okviru izložbe "Memento", u Gradskom muzeju, autorka izložbe Lea Vidaković će predstaviti sećanje svoje bake koja je preživela užas Aušvica. Jesenji festival jevrejske kulture završava 31. oktobra predstavom „Adresat nepoznat“ u pozorištu „Kostolanji Deže“.

 

...opširnije - VIDEO / magyar

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

15.10.2019.

 

Takmičari Jedriličarskog Kluba Palić uspešni na regati "Trofej Beograda"

 

 

Tradicionalna regata "Trofej Beograda" za klasu Optimist u organizaciji beogradskih klubova (koja je ove godine i prvenstvo Beograda), održana je 12-13. oktobra u Bežanijskom zimovniku ispred AJK Beograd.

 

 

 

 

Regata je okupila 61 takmičara i polaznika škola jedrenja, kojima je ovo i prva regata.

Prvog dana nije bilo uslova za jedenje. Drugog dana održane su 2 trke po zapadnom vetru od 2 m/s.

Od takmičara Jedriličarskog Kluba Palić Nenad Zakić osvojio je drugo mesto u kategoriji do 12 godina, a Luka Sretenović 3. mesto u kategoriji do 12 godina.

U ekipnom Jedriličarski klub Palić osvojio je treće mesto sa takmičarima: Nenad Zakić, Aleksa Sretenović, Luka Sretenović, Bertalan Molnar, Roland Kovač i Tamaš Arnold.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

14.10.2019.

 

Međuklupsko takmičenje u pikadu

 

 

Gerontološki klub Centar 1, okupio je 14 ekipa, sa više od 130 članova gerontoloških klubova na međuklupskom takmičenju u pikadu.

 

 

 

 

Prema rečima direktora Gerontološkog centra Subotica, dr Nenada Ivaniševića, ovako masovnija takmičenja se organizuju jednom mesečno i pre svega su prilika da se korisnici gerontoloških domova i klubova druže, a takođe i da odmere snage u nekoj od sportskih disciplina.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

10.10.2019.

 

Tragovima Danila Kiša

 

 

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo “Danilo Kiš” obeležiće u utorak, 15. oktobra 2019. godine, trideset proteklih godina od smrti Danila Kiša. U čast našeg pisca, pesnika, prevodioca, svi zainteresovani posetioci imaće priliku da dožive, čuju, vide pojedine aspekte Danilovog života i probude duboko uspavane misli ovog velikana.

 

 

 

 

U Omladinskom klubu “Skladište“ od 18.30 čekaće vas članovi Književnog kluba spremni da vam prenesu svoja znanja o Kišu, pri čemu ćete saznati mnogo i o delima ovog pisca.

 

Od 19 časova će članovi Kiš teatra odigrati deo predstave "Noć i magla", po tekstu Danila Kiša, u kom igraju Nevena Marković, u ulozi gospođe Rigo, i Pavle Panić, u ulozi Andreasa, a u režiji Vladimira Grbića, voditelja Kiš teatra Fondacije “Danilo Kiš”.

 

Iste večeri prisutni će imati priliku da premijerno vide i novopostavljeni mural po liku Danila Kiša, čiji autor je Mirjana Šormaz Mitrić, diplomirani grafički dizajner iz Subotice.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

10.10.2019.

 

Položeni venci povodom 75. godišnjice oslobođenja Subotice

 

 

Polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma danas je obeležena sedamdeset peta godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Vence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojne delegacije, kao i predstavnici ambasada Ruske Federacije i Belorusije u Beogradu. Venci su položeni i na spomen-kompleks palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Na komemorativnom skupu na Trgu žrtvava fašizma prisutnima su se obratili predsednik Gradskog odbora SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač, i predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a, Svetomir Atanacković.

 

Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu, održana je u utorak, 8. oktobra 2019. godine, u Velikoj većnici Gradske kuće.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

09.10.2019.

 

Prijem za odbojkaškog trenera Igora Žakića

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast sporta i omladine Nemanja Simović primio je danas, u svom kabinetu u Gradskoj kući, člana Stručnog štaba Odbojkaške reprezentacije Srbije i aktuelnog trenera Muškog odbojkaškog kluba Spartak, Igora Žakića. Sastanku su prisustvovali čelnici MOK Spartak, Lazar Marković i Duško Guslov, i sekretar Sportskog saveza Subotice, Dejan Vuković.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Uz izražavanje zahvalnosti na srdačnom prijemu Žakić je, obraćajući se medijima, istakao da se utisci sa Evropskog prvenstva još uvek nisu slegli, da je bilo dosta posla, ali da je osećaj fenomenalan kada se, na kraju, svi napori krunišu osvajanjem zlatne medalje.

– Rad u stručnom štabu naše odbojkaške reprezentacije, rad sa igračima reprezentativnog ranga i nadmetanja na Evropskom prvenstvu za mene su ogromno iskustvo i veliko blago. Zahvalan sam na ukazanom poverenju. Promena stručnog štaba svega petnaestak dana uoči početka Prvenstva Evrope donekle je donela novu energiju. Odmah smo nastavili sa intenzivnim radom, a odbojkaši su na to odgovorili sa puno motiva i želje da se dokažu. Nakon poraza od Slovenije u prijateljskom meču, usledio je sastanak igrača sa stručnim štabom posle koga je, na našu veliku radost, sve krenulo nabolje. Odbojkaška reprezentacija ima još prostora za napredak – istakao je Igor Žakić.

 

Nemanja Simović je rekao da je danas imao veliku čast i zadovoljstvo da se sastane sa Igorom Žakićem i da mu se tom prilikom zahvali što je na najleši mogući način reprezentovao srpski, ali i subotički sport.

– Lepa je ovo prilika da se zahvalim i čelnicima Muškog odbojkaškog kluba Spartak, Lazaru Markoviću i Dušku Guslovu, koji već dugi niz godina pomažu subotičku odbojku, pokazuju društvenu odgovornost i neretko koriste i svoje kontakte i poslovne veze kako bi pomogli rad ovog kluba. S druge strane, mi kao lokalna samouprava činimo sve da budžet za sport iz godine u godinu povećavamo kako bismo svim klubovima olakšali rad. Muški odbojkaški klub Spartak je poslednjih nekoliko godina perjanica subotičkog sporta i ponosni smo na njegove rezultate. Sa velikim zadovoljstvom mogu da konstatujem da se povećava i porodica subotičkih sportista koji će se sledeće godine učestvovati na Olimpijadi u Tokiju. Očekujem da će boje naše zemlje u Tokiju braniti između četiri i šest sportista iz Subotice – naglasio je Simović.

 

Odbojkaši Srbije su, krajem septembra, osvojili Evropsko prvenstvo, pošto su u finalu pobedili Sloveniju sa 3:1 u setovima. Pehar namenjen prvaku Evrope odbojkaši Srbije podigli su pred oko 15.000 gledalaca u dvorani Bersi u Parizu.

 

Srbiji je, inače, ovo treće evropsko zlato, pošto je prethodno bila najbolja 2001. i 2011. godine. Takođe, Srbija je, kao i 2011. godine, objedinila titule šampiona Evrope u muškoj i ženskoj konkurenciji.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

08.10.2019.

 

Obeležena 75. godišnjica oslobođenja Subotice

 

 

Svečanom akademijom održanom večeras u Velikoj većnici Gradske kuće počelo je obeležavanje 10. oktobra – Dana oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U ime Vlade Republike Srbije, gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i u svoje ime prisutnima se obratio načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković. On je podsetio na 8. oktobar 1944. godine, kao i na herojstvo i žrtvu onih koji su, kako je naveo, životom platili generacije bezbrižnih detinjstava.

- Upravo na današnji dan, oko 18 časova, borci Prvog subotičkog partizanskog odreda dobili su informaciju da su svi drumovi zauzeti i da se prethodnica Crvenoarmejaca približila gradu što je dalo jak podstrek i dodatnu energiju borcima za sve ono što se narednih dana dešavalo u Subotici – podsetio je Dragi Vučković.

 

Ne znam, dodao je, da li ćemo imati dovoljno načina da im se za to zahvalimo.

- Herojska borba Jovana Mikića i njegovih saboraca ne govori samo o vojnom poduhvatu, nego i o tome kako se odnosimo prema životu, šta radimo srcem... Sada je u toku jedna druga bitka, revizija istorije i fašizma, koja se ne odvija otvoreno nego suptilno i donosi gubitak identiteta. Subotica taj identitet mora da očuva, jer je ona dokaz da svi možemo da živimo zajedno i da je život najlepši u zajednici različitih ljudi – podvukao je Dragi Vučković.

 

Predsednik Gradske organizacije SUBNOR Subotica, Maksim Bakrač, pozdravio je prisutne, pre svih borce NOR-a koji su još uvek živi i naglasio da je 10. oktobar najznačajniji datum u istoriji našeg grada, dan kada se sećamo kako su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda u sadejstvu sa jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu doneli Subotici i njenim građanima.

- Subotica je dala više od 2.000 mladića i devojaka u redove Osme Vojvođanske udarne brigade. Mi danas imamo sećanje i veliko osećanje duga prema onima koji su se junački borili i u velikim i preteškim borbama platili slobodu svojim životima. To su heroji, vitezovi, junaci večitih borbi i večitih vremena, koji su imali samo jedan san, slobodnu zemlju, rodnu kuću i srećnu porodicu koja naumornao radi i gradi bolju, jaču i snažniju zemlju u teškim vremenima. Odbrana zemlje je najuzvišeniji čin. Nema bolje plemenitije i uzvišenije službe od odbrane zemlje, svoje otadžbine i naroda – rekao je Maksim Bakrač. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

08.10.2019.

 

Jedriličarski klub Palić učestvovao na Epitok kupu u Mađarskoj

 

 

U mestu Agard, Mađarska, Jedriličarski klub Palić sa trenerom Dejanom Zakićem, učestvovao je 5. i 6. oktobra na Epitok kupu sa 11 takmičara. Zapažene rezultate ostvario je Nenad Zakić u klasi Optimist - 1.mesto u ukupnom plasmanu i 1.mesto do 12 godina, Aleksa Sretenović je zauzeo 3.mesto u ukupnom plasmanu i 1.mesto do 12 godina, Luka Sretenović je osvojio 3. mesto do 12 godina. Danilo Bešić u klasi Laser Radial osvojio je 2.mesto.

 

 

 

 

I ostali takmičari Jedriličarskog kluba Palić su ostvarili veliki napredak u tehnici u svojim klasama. Atila Dubičanac klasa Finn, Bertalan Molnar, Roland Kovač, Tamaš Arnold u klasi Optimist, Robert Kovač u klasi Laser Standard, Dario Bešić i Relja Kresović u klasi Laser 4.7.

 

Finansijsku podršku za odlazak na regatu pružio je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, kroz program očuvanja i negovanja međunacionalne tolerancije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

07.10.2019.

 

Subotica na sajmu u Minhenu

 

 

U okviru sajma „Expo real“ u Minhenu, i Subotica je predstavila svoje potencijale u sektoru investicija, projekat razvoja lokacije bivše kasarne „Kosta Nađ" i akva park na Paliću.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Nastup na najvećem sajmu ovog tipa u Evropi organizovan je na osnovu Sporazuma o zajedničkom nastupu na međunarodnim sajmovima, koji je u novembru 2017. godine potpisan između Pokrajinske vlade, Razvojne agencije Vojvodine, Novog Sada, Pančeva, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Vršca, Kikinde, kao i sa Privrednom komorom Vojvodine. Svi izlagači i njihovi projekti stručnoj međunarodnoj publici u okviru sajma predstaviće se na zajedničkom štandu, a za tu priliku urađeni su zajednički promotivni film i brošura.

 

Izvor: Subotica.rs

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

06.10.2019.

 

Ruski pijanista Gugnin oduševio Subotičane

 

 

Sjajnim izvođenjem dela Čajkovskog i Šopena subotičkoj publici predstavio se poznati ruski pijanista, Andrej Gugnin. Večerašnji koncert ovog pijaniste svetskog renomea stavio je Suboticu rame uz rame sa Londonom, Moskvom, Tokijom, Jerusalimom, Beogradom i drugim svetskim metropolama u kojima je Gugnin nastupao, a Veliku većnicu Gradske kuće upisao u najprestižnije koncertne sale kao što su Musikferajn u Beču, Viktorija hol u Ženevi, Kernegi hol u Njujorku, moskovska Velika sala Konzervatorijuma kao i sala Čajkovski, Marinski u Sankt Peterburgu, Luvr u Parizu, Metropolitan art spejs u Tokiju i Asahi Hamariku hol u Tokiju.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Bio sam veoma uzbuđen, uglavnom zbog divne publike koju sam sreo u Srbiji, tačnije oba dana, i u Beogradu i ovde u Subotici, izjavio je, obraćajući se medijima nakon koncerta, Gugnin i dodao da za njega, kao izvođača, mnogo znači kada od publike dobije toliku pažnju i zahvalnost.

– Iako sam se prehladio pre nekoliko dana i ne osećam se najbolje, ova topla podrška me je baš usrećila. Subotica je veoma poseban, divan grad, nešto toliko veliko i lepo. Klavir je, takođe, prelep, a akustika u koncertnoj sali veoma dobra. Moj stav prema sviranju je da uvek dajem sto odsto svojih mogućnosti i da budem potpuno posvećen, bez obzira da li se koncert održava u nekom velikom ili malom gradu. Ja volim ceo ovaj Balkanski region i veliko zadovoljstvo mi je da ovde nastupam – naglasio je Andrej Gugnin.

 

Pokrovitelj koncerta bio je grad Subotica, a prijatelj koncerta Vinarija „Zvonko Bogdan“. Koncert je realizovala muzička kuća „Piano land” iz Beograda.

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

04.10.2019.

 

Dodeljeni grantovi za poboljšanje položaja Roma

 

 

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Svetozar Aleksov, šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom i generalni sekretar Stalne konferеncije gradova i opština Đorđe Staničić prisustvovali su danas, u Klubu poslanika u Beogradu, ceremoniji dodele 36 ugovora gradovima i opštinama koji su dobili grantove u okviru IPA 2016 programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Aleksov je objasnio da je reč o grantovima vrednim od 40 do 60 hiljada evra za projekte čiji je cilj jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

– Inkluzija romskog stanovništva u Srbiji veoma je dinamičan i izazovan proces – ukazao je državni sekretar i naveo da je strateški okvir obezbeđen donošenjem Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine.

 

Prema njegovim rečima, dve od pet prioritetnih oblasti prepoznatih u Strategiji u direktnoj su nadležnosti resornog ministarstva, pri čemu postoji još jedna komponenta koja prožima sve druge, a to je antidiskriminacija.

 

Ingve Engstrom je naglasio da je integracija Roma jedan od prioriteta u programima EU. On je podvukao da je važno podstaći lokalne samouprave da nastave da jačaju svoje kapacitete, kako bi pomogli romskim porodicama da pronađu održive modele života.

–Moramo da se postaramo da roditelji nađu zaposlenje, ali i da deca dobiju obrazovanje –rekao je Engstrom i dodao da je za realizaciju tog cilja potrebno da svi relevantni akteri na nacionalnom i lokalnom nivou deluju zajedno. ...dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

03.10.2019.

 

Subotica u društvu Moskve, Londona i Tokija

 

 

Svečana sala subotičke Gradske kuće upisaće se 6. oktobra među najprestižnije muzičke dvorane poput Konzervatorijuma Čajkovski, Koncertne kuće Rahmanjinov, Sabornaje palate, Sumida Trifoni hola u Tokiju... U Subotici će nastupiti Andrej Gugnin, poznati ruski pijanista, koji ove godine nastupa u Londonu, Moskvi, Tokiju, Jerusalimu, Beogradu i drugim svetskim metropolama. Samo pet dana pre nastupa u Subotici, Gugnin će održati koncert u Konzervatorijumu Čajkovski, najprestižnijoj koncertnoj dvorani u Rusiji.

 

 

 

 

- Izuzetno je važno da pijanista svetskog renomea kakav je Gugnin nastupi u našem gradu jer to Suboticu stvalja rame uz rame sa svetskim metropolama. Činjenice koje stvaraju uslove da na veliko zadovoljstvo svih nas zajedno učestvujemo u realizaciji ovako prestižnog događaja u Subotici i uživamo u njemu su brojne: Svečana sala ili Velika većnica Gradske kuće pored neprikosnovene arhitekture i fantastične akustike, jedina je ustanova u Subotici koja uz Muzičku školu poseduje koncertni model klavira, najprestižnijeg brenda klavirske industrije. Subotička publika itekako prepoznaje kvalitet i vrhunsko muzičko izvođenje i negovanje klasične muzike kao i negovanje pravih kulturnih vrednosti tradicija je grada Subotice. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Muzička škola Subotica, jedna od najstarijih muzičkih škola ne samo kod nas nego jedna od najstarijih muzičkih škola ovog podneblja. Takođe je važno što će Gugnin posetiti Muzičku školu i održati neku vrstu javnog časa subotičkim đacima. - rekla je sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović.

 

Renomirani pijanista Gugnin, za kog muzička kritika ističe da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije, subotičkoj publici predstaviće se delima Čajkovskog i Šopena.
- Gugnin je prihvatio poziv gradonačelnika Subotice Bogdana Labana da nastupi u gradu u kom živi više od 20 nacija, i koji predstavlja biser multikulturalnosti. Uz to, Gugnina je privukla i činjenica da Svečana sala subotičke Gradske kuće zbog svoje velelepne arhitekture i savršene austike predstavlja svojevrsni koncertni biser. Takođe, u Gradskoj kući nalazi se jedini koncertni klavir u Vojvodini, najprestižnije klavirske marke Stenvej, na kojima svira 98 odsto najpoznatijih svetskih pijanista - rekla je Ana Vrbanec, predstavnik kuće Pijano lend i ekskluzivni zastupnik najprestižnijeg klavirskog brenda STEINWAY&SONS i organizator Koncertne sezone.

 

Direktorka Muzičke škole Dragana Nikolić istakla je da Subotici i subotičkim đacima izuzetno znači susret i razgovor sa renomiranom svetskom zvezdom kakva je Gugnin.
- Verujem da će naši učenici uživati u susretu s virtuozom svetskog renomea. I izuzetno sam zahvalna gradu Subotici što ja nama kao školi i našoj deci omogućio ovakav susret. Susret sa takvim virtuozom biće im važan podstrek da još marljivije i vrednije rade na ostvarivanju svojih snova i ambicija- rekla je Nikolić.

 

S obzirom na to da je broj mesta u sali ograničen zainteresovani građani mogu da se jave do petka, 4. oktobra 2019. godine do 15.00 časova na telefone protokola Gradske kuće 551-219 i 554-688.

 

Pokrovitelj koncerta je grad Subotica, prijatelj koncerta je Vinarija Zvonko Bogdan, a koncert realizuje muzička kuća “Piano land” iz Beograda. Koncert se održava u nedelju 6. oktobra s početkom u 20.00 sati.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

02.10.2019.

 

Ribokradice nanose veliku štetu fauni Palićkog jezera

 

 

Tokom prethodne nedelje, čuvari zaštićenog područja i ribočuvar u Javnom preduzeću “Palić-Ludaš“ su uz pomoć lokalnog stanovništva i ribolovaca došli do informacije da su ilegalno postavljene ribarske mreže u IV sektoru Palićkog jezera.

 

 

 

 

Čuvarska služba je izašla na teren i pronašla ukupno 800 m mreže. U mrežama je pronađeno približno 300 kg smuđa, od kojih su žive jedinke odmah vraćane u jezero od strane čuvarske službe. Nažalost u mrežama je bila ogromna količina ranije uginulih jedinki smuđa. Pored ribe u mrežema su pronađene strogo zaštićene barske kornjače (Emys orbicularis), od kojih je nažalost stradalo par jedinki.

 

Sa ovim tipom aktivnosti ribokradice nanose veliku štetu fauni Palićkog jezera, a samim tim što je fokus na smuđu, koji je u lancu ishrane jezera predstavlja grabljivicu, usporavaju prirodno poboljšavanje kvaliteta vode jezera.

 

Javno preduzeće “Palić-Ludaš“ se bori svim kapacitetima protiv ovakvih ilegalnih radnji.
- Veoma smo zahvalni lokalnom stanovništvu na pomoći i saradnji i apelujemo na građane ukoliko imaju bilo kakve informacije o ilegalnim aktivnostima da se jave Javnom preduzeću “Palić-Ludaš“, jer su takve informacije značajne u borbi protiv ilegalnih ativnosti i u zaštiti prirode, poručuju nadležni iz ovog preduzeća.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

02.10.2019.

 

Deset novih autobusa podmladilo vozni park JP „Subotica-trans“

 

 

"Nabavkom 10 novih autobusa, dva za gradski i osam autobusa za prigradski saobraćaji Subotica staje u red ozbiljnih gradova poput Novog Sada i Beograda", rekao je direktor JP „Subotica-trans” Aleksandar Aleksić prilikom današnje promocije novih vozila, koja će doprineti da prevoz putnika bude komforniji i bezbedniji. Vrednost investicije je oko 197 miliona dinara

 

 

 

 

- Od osnivanja JP „Subotica-trans“, ovo je prvi put da se odjednom kupi deset novih autobusa. Pre dve godine smo kupili 17 autobusa, pet novih i 12 polovnih, izjavio je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban ističući da ovo dokazuje zajednička nastojanja lokalne samouprave i JP „Subotica-trans” da se dotrajali vozni park što pre obnovi.

 

- Moram da pohvalim rukovodstvo JP „Subotica-trans”. Zajedničkim snagama smo uspeli u poslednje tri godine da uložimo oko 370 miliona dinara, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

01.10.2019.

 

Najstariji sugrađani proslavili svoj dan

 

 

Pod ovogodišnjim sloganom „Zajedno u zaštiti starih 2019”, najstariji sugrađani su danas na Trgu republike proslavili svoj dan, 1. oktobar - Međunarodni dan starijih osoba, u čiju organizaciju su se pored Gerontološkog centra Subotica, uključili Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Vlade Republike Srbije, Gradsko udruženje penzionera Subotica, Crveni krst gradski ogranak Subotica, Kolo srpskih sestara, Savez invalida rada Subotica, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja Subotica, Zavod za javno zdravlje, Apoteke Subotica, Caritas Subotica, Srednja Medicinska škola i Srednja Politehnička škola.

 

 

 

 

 

- Starost nije ono što podrazumevaju stereotipi i predrasude. To nisu samo bolesne, nemoćne i nepokretne osobe, već ljudi koji su uključeni u zajednicu i koji još uvek mogu da daju svoj doprinos, ljudi od kojih imamo šta da naučimo i to je kapital na koji ova država i naše društvo, pre svega mladi, treba da računaju, rekla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

25.09.2019.

 

Arno Gujon u poseti Subotici

 

 

Arno Gujon, francuski i srpski humanista, osnivač i direktor francuske NVO „Solidarnost za Kosovo" i autor knjige „Svi moji putevi vode ka Srbiji", u okviru posete Subotici susreo se danas sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Tom prilikom razgovarali su o privrednom i kulturnom životu grada, o skladnom suživotu u višenacinalnoj Subotici, istorijski dobrim odnosima Srbije i Mađarske i nastojanjima da se, kroz različite akcije, pomognu Srbi na Kosovu i Metohiji.

 

Arno Gujon u poseti je Subotici u okviru projekta „Arno Gujon i radost u svakoj školi na KiM".

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Izvor: Subotica.rs

 

________________________________________________________________________________

 

23.09.2019.

 

Poseta Delegacije Pokrajinske vlade

 

 

Delegacija Pokrajinske vlade predvođena potpredsednikom Đorđem Milićevićem, boravila je danas u radnoj poseti Subotici, gde je obišla projekte u čijem je sufinansiranju u protekle tri i po godine učestvovala sa skoro dve milijarde dinara.

 

 

 

 

Zajedničkim ulaganjem Grada Subotice i Pokrajinske vlade obnovljena je fiskulturna sala OISŠ "Žarko Zrenjanin", a u toku je izgradnja 400 metara kanalizacione mreže u Mačvanskoj ulici, gde je vrednost ukupne investicije 17,5 miliona dinara. Delegacija Pokrajinske vlade je posetila i Gerontološki centar za čije projekte je do sada izdvojeno oko 65 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta, a Kancelarija za javna ulaganja Srbije je odobrila 900 miliona dinara za rekonstrukciju Doma za stare.

- Obišli smo danas svega tri bitne investicije u Subotici, a mnogo je onih koje su aktivne i koje su vredne u investicionom i svakom drugom smislu. To govori da je Subotica danas veliko gradilište i o tome da je u smislu investicija, uspela svojim angažovanjem na izradi projekata da privuče velika sredstva sa pokrajinskog i republičkog nivoa, rekao je potpredsednik Vlade AP Vojvodine, Đorđe Milićević.

 

- Raduje nas činjenica da nastavljamo dalje sa ulaganjima. Osim svega navedenog, pri kraju je projekat rekonstrukcije Opšte bolnice Subotica. Vrednost projekta je oko 35 miliona evra. Zatim, rekonstrukcija Gradskog stadiona, odnosno tribina, u šta će biti investirano 20 miliona evra, istakao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, napominjući da kada se ovim projektima doda i deo koji je investirala Republika Srbija, reč je o skoro pet milijardi dinara.

 

Prema rečima potpredsednika Pokrajinske vlade Đorđa Milićevića, na današnjem sastanku održanom u Gradskoj kući, dogovoreno je da će do kraja godine otpočeti i proširenje Industrijske zone Subotica, koja nakon dolaska „Bojsena“ više nema kapaciteta za nove investitore, a prema njegovim rečima, zajedničkim snagama će se raditi i na unapređenju razvoja turizma u Subotici i na Paliću.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

22.09.2019.

 

Počeo Međunarodni festival pozorišta za decu

 

 

Ceremonijom svečanog otvaranja i dodelom nagrada za životno delo „Mali princ“ večeras je u Dečjem pozorištu Subotica počeo 26. Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najprestižnijih pozorišnih festivala za decu u svetu. Nagrade za životno delo „Mali princ“ dodeljene su glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Festival se u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica održava od 22. do 27. septembra na više lokacija u gradu.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Publici i gostima iz inostranstva u ime grada Subotice obratila se član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, koja je navela da Međunarodni festival pozorišta za decu najvišim umetničkim rezultatima i uticajem na razvoj savremenog dečjeg teatra stavlja grad Suboticu u centar na mapi pozorišne umetnosti i kulturne scene u zemlji i inostranstvu.

– Veličanstveni kvalitet predstava, ispričane priče kroz kreativnu igru, pokret lutke, glas, muziku, scenografiju, kostim, obogaćuju bezgraničnu dečiju maštu. Ovaj festival otvara novu dimenziju za sva mala bića, da sa sobom ponesu najlepše slike ispričanih bajki – istakla je Miroslava Babić i dodala da je subotička lokalna samouprava prepoznala značaj festivala za lutkarstvo i pozorišnu umetnost za decu i da pruža svu potrebnu podršku za njegovo održavanje. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

20.09.2019.

 

Useljen vrtić u Ugljaru, оpština Gračanica izgradila, grad Subotica opremio objekat

 

 

Novi vrtić od preko 400 metara kvadratnih koji je izgrađen sredstvima opštine Gračanica opremio je grad Subotica tako da je od danas pušten u upotrebu. Oko stotinu dece predškolske ustanove „Naša Radost“ od danas borave u novom savremom objektu. Direktorica vrtića Ljiljana Martinović zahvalila je gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu na pomoći u opremanju vrtića istakavši da su uslovi za rad i boravak dece danas više nego dobri. Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da su izgradnjom ovog vrtića meštani Ugljara dobili mnogo jer njihova deca mogu sada da odrastaju na pravilan način i u dobrim uslovima.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

– Drago mi je i što su vaspitači dobili adekvatan prostor da obrazuju i čuvaju ovu decu da ih neguju. Želim da odam i veliku zahvalnost gradonačelniku Subotice gospodinu Labanu koji je donacijom opremio ovo obdanište. Saradnja između naše najsevernije opštine i opštine Gračanica se nastavlja i mogu da garantujem da će ta saradnja iz godine u godinu biti sve jača i jača – kazao je Popović.

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da sa saradnja između dve kako je kazao bratske opštine nastavlja.

– Nije slučajno ali jeste simbolika da i PU u Subotici nosi naziv ’Naša radost’. Radujem se što smo danas pustili u rad novi objekat. Radimo na zajedništvu koje je preko potrebno srpskom narodu vama ovde najviše ali i mi smo uvek tu da vam budemo podrška ne samo na rečima nego i na delima. Siguran sam da predsednik opštine Gračanica Srđan Popović zna kakvu podršku ima iz cele Srbije i rukovodstva Srbije. Nastavimo da radimo na sabornosti i jedinstvu – kazao je Laban.

 

Pre obilaska unutrašnjosti vrtića u Ugljaru gosti su uživali u dečijem karnevalu mališana koji je priređen povodom dana opštine Gračanica.

 

Milan Aleksić

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

20.09.2019.

 

Subotica će uvek biti uz Gračanicu

 

 

U okviru posete opštini Gračanica povodom Dana opštine, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban sa saradnicima sastao se danas sa predsednikom opštine Srđanom Popovićem, a nakon toga prisustvovao je polaganju kamena temeljca za izgradnju kuće porodici Nemanje Stevića iz Sušice koji je nedavno smrtno stradao u saobraćajnoj nesreći. Srđan Popović je položio kamen temeljac za petu od ukupno šest kuća koliko će opština Gračanica izgraditi do kraja godine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Kamen temeljac za izgradnju porodične kuće samohranoj majci Katarini, koja će u njoj odgajati troje male dece, osim predsednika Popovića položili su i zamenik direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju Damjan Jović, predsednik privremenog organa SG Prištine Ljubinko Karadžić i Branimir Stojanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede Vlade Srbije.

– Jedan od prioriteta jeste utemeljenje naših porodica na ovom prostoru i nećemo stati dok krov nad glavom ne dobije svaka porodica kojoj je to potrebno – kazao je Popović.

 

Damjan Jović se zahvalio opštini Gračanica koja, po njegovim rečima, svakoga dana pokazuje brigu, pažnju i odgovornost za porodice i ukazao na jedinstvo i slogu koju i ovom prilikom iskazuju zajedničkom saradnjom Subotica i Gračanica.

– Ovo je samo jedna u nizu kuća koja će i opština, i Republika Srbija, i mi svi zajedno graditi. Sa nama su danas ovde i kolege iz najsevernijeg srpskog grada, Subotice, što samo svedoči o onome što nam je nekada najviše nedostajalo, a čega danas sve više imamo, a to su sloga i jedinstvo. Srećom, imamo i sve više mogućnosti da pomažemo i porodice, i škole, i obdaništa, i sve ono što je neophodno da bi naš narod ovde svakim danom sve bolje živeo – kazao je Jović.

 

Milan Aleksić

 

____________________________________________________________________________

 

19.09.2019.

 

Trčanje, vino i odlična zabava na Vinskom maratonu na Paliću

 

 

Trčanje, vrhunska vina i odlična zabava očekuju više od 1.000 trkača, koji su se prijavili za treći Vinski maraton koji će biti održan 21. septembra na Paliću. Prijave preko sajta su završene, ali će zainteresovani moći da se prijave i na licu mesta u petak od 18h, kao i u subotu od 8 do 10h. U isto vreme, svi prijavljeni trkači moraju da se registruju i preuzmu svoje startne pakete. Start obe trke je u 11h kod Velike terase na Paliću, a vremenski limit za istrčavanje staza je pet sati. Za vikend će na Paliću biti sunčano i temperatura idealna za trčanje, što će svakako doprineti još lepšoj atmosferi na ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

 

 

 

 

Veliki uspeh prva dva izdanja pokazao je da manifestacija ima potencijal da bude među najvažnijim u Srbiji, jer od prve godine ima međunarodni karakter. I ove godine su se prijavili trkači sa više kontinenata, koji u Srbiju dolaze zbog Vinskog maratona iz Japana, Norveške, Švajcarske, Nemačke, SAD, Brazila, Rusije, Velike Britanije, Finske, Austrije, Češke, Poljske, a tradicionalno, pored Srbije, najviše trkača dolazi iz BIH, Hrvatske i Mađarske.

 

Vinski maraton je manifestacija koja spaja naizgled nespojivo – trčanje, vino, muziku, gastronomiju i zabavu i namenjena je svima koji žele da se sa porodicom i prijateljima zabave i uživaju u trčanju, ili šetnji kroz prirodu, gde ih u uređenim vinogradima i vinarijama očekuju odlično vino, gastronomski specijaliteti i muzika.

 

Vinski maraton na Paliću izaziva veliku pažnju ne samo profesionalnih trkača, koji se posebno pripremaju, da istrče Vinsku trku polumaratonske dužine 21,1 km, već i brojnih rekreativaca koji zajedno sa decom i kućnim ljubimcima učestvuju na Trci uživanja, koja je dužine 10 km. Pravila dozvoljavaju da učesnici na Trci uživanja mogu i da hodaju, ali je obavezno da budu dobro raspoloženi, spremni da uživaju u prirodi, vinu i odličnoj hrani, a ukoliko žele mogu i da obuku neki interesantan kostim, pa će trka biti još zabavnija. Trke su takmičarskog karaktera, ali je najvažnije učestvovati, tako da svako ko stigne do cilja dobija medalju. Specijalne nagrade će dobiti najbrži u muškoj i ženskoj konkurenciji, a biće proglašen i najbolje kostimiran trkač, ili grupa trkača.

 

Po završetku trka sve učesnike i posetioce kod Velike terase očekuje zabavni program, takmičenja, degustacije vina, vinske radionice, vožnja vinskim brodom, vinske ture, provod u čardi i vinski piknik.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.09.2019.

 

Preventivni pregledi građana u nedelju 22.09.

 

 

 

 

Dom zdravlja Subotica će 22.09.2019. godine u vreme od 8.00 do 16.00 časova u okviru akcije Ministarstva zdravlja „Preventivni pregledi“ organizovati preventivne preglede građana na EKG aparatima, preglede krvnog pritiska i pregleda šećera u krvi u sledećim zdravstvenim ambulantama u Subotici:

1. Zdravstvena ambulanta 2. na adresi Subotica, Beogradski put 55.
2. Zdravstvena ambulanta 5. na adresi Subotica, Zmaj Jovina 29.
3. Zdravstvena ambulanta 6. na adresi Subotica, Segedinski put 42.
4. Zdravstvena ambulante 8. na adresi Subotica, Aksentija Marodića bb
5. Zdravstvena ambulanta "Peščara" na adresi Subotica, Šabačka bb.
6. Zdravstvena ambulanta „Mali Bajmok“ na adresi Subotica, Franje Kluza 2.
7. Specijalističko poliklinička služba u Subotici, Harambašićeva 2.

 

U naseljima van Subotice:

1. Zdravstvena ambulanta Palić, Palić, Veliki park 8. (stanovnici Hajdukova i Bačkih Vinograda)
2. Zdravstvena stanica Čantavir na adresi Čantavir, Jožefa Atile 13. (stanovnici Novog Žednika, Višnjevca Dušanovo)
3. Zdravstvena ambulante Tavankut na adresi Tavankut, Marka Oreškovića bb. (Ljutovo, Skenderevo)
4. Zdravstvena stanica Bajmok na adresi Bajmok, Maršala Tita bb. (Mišićevo, Rata)
5. Zdravstvena ambulanta Kelebija, na adresi Kelebija, Veljka Vlahovića 8.
6. Zdravstvena ambulanta Đurđin, na adresi Đurđin, Borisa Kidriča bb. (Stari Žednik)

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.09.2019.

 

Besplatni preventivni pregledi - Opšta bolnica Subotica


U nedelju 22. septembra 2019. godine nastavlja se akcija besplatnih preventivnih pregleda, u cilju rane dijagnostike hroničnih bolesti. U skladu sa preporukom Ministarstva zdravlja R. Srbije, pored Opšte bolnice Subotica u akciju su uključeni i Domovi zdravlja Subotica i Bačka Topola.

 

 

 

 

U Opštoj bolnici Subotica obavljaće se sledeći pregledi:
· Preventivni ORL pregled
Za ovaj pregled građani treba da se jave u ORL ambulantu Službe za polikliničko konsultativne preglede.
· Merenje krvnog pritiska , EKG, merenje šećera u krvi i internistički pregled
Ovaj pregled obavlja se u internističkoj ambulanti Službe za polikliničko konsultativne preglede. Građani koji žele da provere nivo šećera u krvi ne bi trebalo da unose hranu posle 20:00 časova prethodne večeri.
· UZ abdomena
Za ultrazvučni pregled abdomena je potrebno da se građani adekvatno pripreme, što podrazumeva uzdržavanje od konzumiranja hrane, kafe i cigareta od ponoći.
· Tumor markeri: PSA, CEA, Alpha Fetoprotein (AFP)
Građani koji žele da obave ovu analizu treba da se jave u prostorije bolničke laboratorije (poliklinički deo bolnice).
Kriterijum za analizu tumor markera prostate (PSA): životna dob pacijenta ≥50 godina i uslov da u poslednjih godinu dana nije rađena ova analiza.


U Domu zdravlja Subotica (ul. Harambašićeva, ATD):
· Merenje krvnog pritiska , EKG, merenje šećera u krvi i internistički pregled.

U Domu zdravlja B.Topola:
· Merenje krvnog pritiska, EKG, merenje šećera u krvi i opšti fizikalni pregled.
Pregledi će se obavljati u periodu od 08:00 do 16:00 časova. Na pregled mogu da se jave i oni građani koji nemaju zdravstveno osiguranje, ali je potrebno poneti sa sobom bilo koji dokument za identifikaciju.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.09.2019.

 

Podela polovne garderobe

 

 

U MZ "Peščara" Crveni krst Subotica i Kolo srpskih sestara iz Subotice, u petak 20.09. u terminu od 09.00 do 13.00 časova organizuju u podelu prikupljene polovne garderobe.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.09.2019.

 

Napreduje izgradnja kanalizacione mreže na Paliću

 

 

 

 

 

Od petka, 20. septembra izgradnja kanalizacione mreže na Paliću se nastavlja u sledećim ulicama, ili delovima ulica:

- ulica Bohinjska: 20.09. - 20.10.2019.
- ulica Lanji Ernea: 20.09. - 04.10.2019.
- ulica Zelengorska: 20.09. - 30.10.2019.
- ulica Lopudska i M. Oreškovića: 20.09. - 30.10.2019.
- ulica Lovačka - deonica 6: 20.09. - 04.10.2019.

U navedenim ulicama - delovima ulica će za vreme izgradnje doći do potpune obustave saobraćaja, odnosno isti će se odvijati putem susednih ulica.
Izvođač radova, Građevinsko preduzeće "Graditelj NS" Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje.

 

Tok izgradnje se može pratiti i preko internet stranice JKP "Vodovod i kanalizacija" na:
http://www.vodovodsu.rs/8-servisne-informacije/1425-tok-izgradnje-kanalizacione-mreze-na-palicu

 

Grad Subotica i JKP "Vodovod i kanalizacija" su u svojstvu investitora 26. avgusta ove godine započeli izgradnju kanalizacione mreže na Paliću. Investicija se realizuje u okviru šireg projekta Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš koji se finansira iz donacijskih sredstava Vlade Republike Nemačke putem KfW Banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.09.2019.

 

Pomoćnik ministra poljoprivrede posetio Suboticu

 

 

U okviru radne posete poljoprivrednim stručnim službama, pomoćnik ministra poljoprivrede zadužen za sektor ruralnog razvoja Aleksandar Bogićević sastao se danas, u Plavoj sali Gradske kuće, sa predstavnicima grada Subotice i lokalnih udruženja i zadruga pozvanih od strane Poljoprivredne stručne službe Subotica AD. U ime subotičke lokalne samouprave sastanku su prisustvovali član Gradskog veća zadužen za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje i Grgur Stipić, šef Službe za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

- Prošle godine počeli smo da obilazimo poljoprivredne stručne službe u našoj zemlji, a nakon razgovora sa službama iz centralne i južne Srbije krenuli smo da obilazimo i poljoprivredne stručne službe na teritoriji AP Vojvodine, rekao je, obraćajući se medijima, Aleksandar Bogićević. dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

16.09.2019.

 

Predsednik Skupštine grada posetio trojke porodice Majoroš

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice, Tivadar Bunford danas je, u naselju Radanovac, posetio porodicu Majoroš, supružnike Željku i Denisa i njihove tri bebe – Lukasa, Miu i Mateja, rođene 22. maja 2019. godine u Novom Sadu, u Specijalnoj ginekološkoj bolnici „Genesis“. Bunford je u ime Skupštine grada i u svoje ime čestitao roditeljima na prinovama, bebama i njima poželeo puno zdravlja i sreće i uručio buket cveća i poklon u vidu 62 paketa pelena dovoljnih za narednih šest meseci.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uz konstataciju da im je poklon u vidu pelena, pored dohrane, u ovom trenutku najpotrebniji, Tivadar Bunford je u srdačnom razgovoru sa porodicom Majoroš, rekao da i subotička lokalna samouprava prati i unapređuje mere populacione politike, izdvajajući sredstva iz budžeta za naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, jednokratnu novčanu pomoć trudnicama, roditeljski dodatak za prvo dete, regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete, a sve sa ciljem da se roditelji podstaknu za proširenje porodice. dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

10.09.2019.

 

Zatvoreno više ulica na Paliću zbog izgradnje kanalizacije

 

 

Zbog radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću, od četvrtka 12. septembra, do 10. oktobra, više ulica će biti privremeno zatvoreno za saobraćaj. Stanovnici ovih ulica će moći da prolaze kroz njih.

 

 

 

 

Privremena zabrana saobraćaja u navedenom periodu primenjivaće se u sledećim ulicama na Paliću:

Ulica 4. jula - od raskrsnice 4. jula i Sutjeske do raskrsnice 4. jula i Lovačke;
Lovačka ulica - od raskrsnice Lovačke i Bačke do raskrsnice Lovačke 4. jula;
Jorgovanska ulica - od raskrsnice Jorgovanske i Palmine do raskrsnice Jorgovanske i Lovačke;
Sutjeska ulica - od raskrsnice Sutjeske i Partizanske do raskrsnice Sutjeske i Rogaške, odnosno od raskrsnice Sutjeske i Balaža Vigara do raskrsnice Sutjeske i Zelengorske;
Jasenovačka ulica - od raskrsnice Jasenovačke i Nikole Tesle pa sve do kraja ulice, odnosno njen slepi deo u pravcu Horgoškog puta, a paralelno sa Rogaškom ulicom;
Bačka ulica - od raskrsnice Bačke i Lovačke do raskrsnice Bačke i Palmine;
Dubrovačka ulica - od raskrsnice Dubrovačke i Creske do raskrsnice Dubrovačke i Subotičke.

 

Saobraćaj na gore navedenim lokalnim saobrajnicama privremeno se zatvara radi realizacije projekta za izgradnju kanalizacione mreže upotrebljenih voda u stambenom delu naselja Palić. Izvođač radova je u obavezi da omogući nesmetan prolaz stanovnicima ovih ulica za sve vreme trajanja radova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

03.09.2019.

 

Otvoreni 6. „Zavičajni dani“

 

 

Bogatim kulturno-umetničkim programom u Velikoj većnici Gradske kuće večeras su zvanično počeli šesti po redu „Zavičajni dani“. Ovu manifestaciju, koja će se pod sloganom „Udruženi u različitosti“ u našem gradu održavati do 8. septembra, svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Zadovoljstvo mi je što sam večeras sa vama, na otvaranju „Zavičajnih dana“, manifestacije posvećene negovanju tradicije, kulturne baštine i sveukupnog narodnog stvaralaštva prvenstveno pripadnika srpske, a potom i drugih nacionalnosti koji žive na ovim prostorima, rekao je gradonačelnik Laban.

 

Uz konstataciju da su „Zavičajni dani“ festival koji iz godine u godinu veoma uspešno realizuje osnovnu koncepciju, a to je da uspomene, prošlost i obeležja zavičaja otrgne od zaborava i sačuva kulturni identitet i tradiciju starog kraja, gradonačelnik je istakao da je činjenica, takođe, da su i programski sadržaji ove kulturno-umetničke manifestacije, koja ima čak i humanitarni i sportski karakter, sve bogatiji, raznovrsniji i kvalitetniji.

– Subotička lokalna samouprava će i ubuduće, u granicama mogućnosti, podržavati manifestacije koje baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, tim pre što je očuvanje i negovanje tolerancije, kao i razvijanje otvorenosti ka prihvatanju različitosti, veoma važno za jednu višenacionalnu sredinu poput Subotice – naglasio je Bogdan Laban. dalje-izvor

 

________________________________________________________________________________

 

02.09.2019.

 

Na Dan grada rođeno pet novih sugrađana

 

 

Pet najmlađih Subotičana, dve devojčice i tri dečaka, rođenih 1. septembra na Dan grada Subotice, posetio je gradonačelnik, Bogdan Laban i majkama novih sugrađana čestitao prinove i uručio prigodne poklone.

 

 

 

 

- Grad Subotica se trudi da isprati pronatalitetnu politiku kako Vlade Republike Srbije, tako i Pokrajinske vlade i kroz različite mere pokušavamo da nas što više ima, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban, ističući da Grad Subotica izdvaja značajna sredstva za nadoknadu troškova vantelesne oplodnje, jednokratne pomoći trudnicama, finansijske pomoći kod rođenja prvog deteta, a takođe Grad Subotica finansira i troškove boravka u predškolskoj ustanovi za treće i četvrto dete.
- Siguran sam da ćemo i u budžetu za narednu godinu izdvojiti dovoljno sredstava da pokrijemo sve troškove i da još značajnije učestvujemo u pomoći roditeljima, poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

Direktor Opšte bolnice, dr Slobodan Puškar je izjavio da je današnja poseta još jedan dokaz
da postoji stalna podrška gradonačelnika i Grada Subotice Opštoj bolnici.
- Moram da vas podestim da je Grad Subotica finansijski učestvovao u izradi projekta za kompletnu rekonstrukciju Opšte bolnice koja bi uskoro trebala da započne, rekao je dr Slobodan Puškar.

 

- Radiće se u dve faze.To su ogromna sredstva. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Kancelariji za javna ulaganja, obezbeđena su sredstva u visini 25 - 30 miliona evra, što pokriva troškove kompletne rekonstrukcije i nabavke novih aparata, rekao je gradonačelnik Laban ističući da će nakon rekonstrukcije Opšta bolnica biti za ponos ovog i susednih regiona - Zapadnobačkog i Severnobanatskig regiona.
- Tako da će stanovnici ovih regiona, blizu pola miliona ljudi imati gde da traže zasluženu zdravstvenu zaštitu, rekao je gradonačelnik Laban.
.

 

...opširnije - VIDEO

 

B.Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

31.08.2019.

 

Održana svečana sednica Skupštine grada

 

 

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice, 1. septembar. Današnjoj svečanosti, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, bratskih i partnerskih gradova, nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, verskih zajednica i kulturnih institucija, državnih i pokrajinskih organa, kao i republički i pokrajinski poslanici i odbornici Skupštine grada.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, pozdravljajući prisutne u Velikoj većnici, istakao da je tokom protekle, nešto više od tri godine učinjen ozbiljan iskorak u svim segmentima privrednog, ekonomskog, obrazovnog, sportskog i infrastrukturnog razvoja našeg grada, kao i u svim sferama društvenog života.

 

Najavljujući film u kome je, kako je podvukao, prikazan samo deo onoga što je na zadovoljstvo svih sugrađana aktuelna gradska vlast uradila tokom protekle tri godine, gradonačelnik Laban je naglasio da je istina i da sve ovo vreme ni svoj ni rad aktuelne gradske vlasti nije ni pokušao da predstavi boljim i uspešnijim od onog kakav on u stvari i jeste.

- Niko danas ne može da ospori činjenicu da je Subotica od sredine 2016. godine postala veliko gradilište. Zahvaljujem se predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Pokrajinskoj vladi, svojim saradnicima i svima onima koji su nam pružili podršku u ostvarivanju zacrtanih ciljeva – rekao je Bogdan Laban.

 

Čestitajući svim građanima Subotice Dan grada, gradonačelnik je naveo da će akcenat u narednom periodu biti završetak izgradnje „Ipsilon“ kraka i zgrade Narodnog pozorišta, rekonstrukcija Gradskog stadiona i Opšte bolnice, nastavak izgradnje spa centa sa akva parkom na Paliću, postavljanje kanalizacione mreže na Paliću u okviru projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, izgradnja proizvodnog pogona nemačke kompanije „Boysen“ i rekonstrukcija zelene fontane na centralnom gradskom trgu.

 

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford, kazao je da svi zajedno imamo jedinstvenu, nepodeljenu odgovornost da upravljamo našim gradom i da to i činimo u punom kapacitetu i veoma uspešno. ...dalje-izvor

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.08.2019.

 

Potpisan ugovor sa kompanijom „Boysen“

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban zaključio je danas ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade sa privrednim društvom „Boysen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica, jednim od najvećih svetskih proizvođača izduvnih sistema za automobilsku industriju.

 

 

 

 

Potpisivanju ugovora prethodila je izrada elaborata opravdanosti, usvojenog od strane Skupštine Grada Subotice, kojim je dokazano da će direktni prihodi Grada u periodu od pet godina biti veći od prihoda koji bi se ostvarili otuđenjem po tržišnoj ceni. Kao neophodan preduslov pristiglo je pozitivno rešenje Komisije za kontrolu državne pomoći Ministarstva finansija Republike Srbije, kao i prethodna saglasnost Vlade RS kojom su ispunjeni svi neophodni pravni preduslovi za otuđenje zemljišta u javnoj svojini bez naknade.

 

Predmetno zemljište, ukupne površine 10 ha 13 a 94 m2, nalazi se u Privrednoj zoni „Mali Bajmok“. Nemački investitor ima nameru da u narednom periodu, na pomenutoj lokaciji, započne izgradnju proizvodnog pogona za izradu izduvnih sistema za automobilsku industriju. Investitor se obavezao da u okviru budućeg proizvodnog objekta, površine od oko 35.000 kvadratnih metara, u roku od pet godina zaposli 507 radnika.

 

Ukupna vrednost investicije je 55 miliona evra i to je do sada najveća strana investicija u Subotici.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.08.2019.

 

Izgradnja kanalizacione mreže na Paliću u skladu sa planiranom dinamikom

 

 

 

 

Od petka, 30. avgusta nastavlja se izgradnja kanalizacione mreže na Paliću u sledećim ulicama, odnosno delovima ulica i u skladu sa planiranom dinamikom:

Od 30. avgusta do 07. septembra 2019. godine:
- Dubrovačka ulica

Od 30. avgusta do 28. septembra 2019. godine:
- Ulica 4. jula
- Ulica Sutjeska, dve deonice
- deo Lovačke ulice
- Bačka ulica
- Jorgovanska ulica
- Jasenovačka ulica.

 

Iz JKP "Vodovod i kanalizacija" najavljuju da će u navedenim ulicama - delovima ulica, za vreme izgradnje, doći do potpune obustave saobraćaja, odnosno isti će se odvijati putem susednih ulica, a izvođač radova, Građevinsko preduzeće "Graditelj NS" Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku kako bi se normalizovao saobraćaj i uslovi života i rada građana, ustanova i privrednih subjekata na trasi izgradnje.

 

Izgradnju kanalizacione mreže na Paliću, Grad Subotica i JKP "Vodovod i kanalizacija" su u svojstvu investitora započeli od ponedeljka, 26. avgusta, a investicija se realizuje u okviru šireg projekta Zaštite biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš koji se finansira iz donacijskih sredstava Vlade Republike Nemačke putem KfW Banke, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

 

Video galeria

 

 

 

palicki filmski festival, otvoreni univerzitet subotica, toplotne pumpe, grejanje, ustede u grejanju toplotnom pumpom, energynet subotica, Završen 18.Festival evropskog filma Palić,Yasemin Samdereli,Jan Komasa,Giulio Manfredonia,Lisa Aschan,Bence Miklauzic,Fiona Gordon,Bruno Romy, Dominique Abel,Subotica Ekonomija,privreda,poljoprivreda,Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation,IPA Programming,European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi,gradonacelnik,clan gradskog veca,suboticatrans,asfaltiranje ulica,vodovod i kanalizacija,ekologija,otpad,toplotne pumpe,Evropski fondovi,Zlatni toranj nemackom filmu Zaustavljen na putu,Dome Karukoski,palicki filmski festival,lordan zafranovic,srdjan karanovic,Vladimir Blaževski, Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, </font>
/>

 

PREČICE