ARHIVA STRANICE

 

VESTI IZ POKRAJINE

 

subotica vesti, ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, ekologija

Gradske vesti

 

 

22.01.2021.

 

Gradonačelnik Bakić: Vakcinacija u Subotici odvija se brže od očekivanog, punkt će raditi i vikendom

 

 

Tokom jučerašnjeg dana vakcinisan je 571 građanin Subotice, dok je plan imunizacije predviđao da to učini 432 ljudi. Danas je, do 11:00 časova, vakcinisano još 168 građana, što ukazuje da će se nastaviti tempo vakcinacije koji prevazilazi očekivanja. Želim, u ime Grada Subotice, da se zahvalim medicinskim timovima Doma zdravlja na posvećenom i kvalitetnom radu u službi najvišeg javnog interesa.

 

 

 

 

Subotičani su pokazali veliku svest i odgovornost, ne samo prema sopstvenom zdravlju, već i prema svojoj zemlji. Odluka sugrađana koji nisu preležali COVID 19 da se vakcinišu, jeste čin vrhunskog patriotizma. Oni time pomažu našoj Srbiji da se što pre vrati normalnom životu i daljem snažnom razvoju i napretku u privredi, kulturi i svim drugim oblastima koje je pandemija poremetila.

Pozivam sugrađane da nastave da se prijavljuju za vakcinaciju putem portala „e-Uprave“ na vezi: https://imunizacija.euprava.gov.rs/ ili telefonski na broj: 0800 222 334.

 

Punkt za masovnu vakcinaciju u Novoj opštini radiće i u danima vikenda, od 08:00 do 18:00 časova i timovi našeg Doma zdravlja biće spremni u punom kapacitetu za svako povećanje broja zainteresovanih za vakcinaciju, pa je na Subotičanima samo da donesu odluku da se vakcinišu i time pomognu sebi, svojoj zemlji i njenom zdravstvenom sistemu.

 

Stevan Bakić
Gradonačelnik Subotice

 

 

STEVAN BAKIĆ, SZABADKA POLGÁRMESTERE: A VAKCINÁCIÓ SZABADKÁN A VÁRTNÁL GYORSABBAN HALAD, AZ OLTÓPONT A HÉTVÉGÉN IS MŰKÖDIK

 

A tegnapi nap folyamán 571 szabadkai polgár vette fel a védőoltást, az oltási tervben pedig 432 személy szerepelt. Ma 11.00 óráig további 168 ember kapta meg a vakcinát, ami arra utal, hogy folytatódik a vártnál gyorsabb ütemű oltakozás. Szabadka város nevében szeretném megköszönni az Egészségház szakmai csapatainak a legmagasabb szintű közérdek szolgálatában kifejtett lelkiismeretes és minőséges munkát.

 

A szabadkaiak magas fokú tudatosságról és felelősségről tettek tanúbizonyságot nem csak a saját egészségük, hanem országuk iránt is. A legmagasabb fokú hazafiasság, hogy azok a polgárok, akik nem estek át a COVID 19 betegségen, úgy döntöttek, hogy felveszik a védőoltást. Ezzel a mi Szerbiánkat segítik, hogy minél előbb visszatérjen a normális életbe és az erős gazdasági, kulturális és mindazon területek erős fejlesztésébe és előmozdításába, melyeket a járvány lelassított.
Kérem polgártársaimat, hogy továbbra is jelentkezzenek az immunizációra az eUprava https://imunizacija.euprava.gov.rs/ linkjén vagy telefonon a 0800 222 334 számon.
Az új városháza épületében kialakított oltópont hétvégén is fogadja a jelentkezőket 08.00 és 18.00 óra között. Egészségházunk csapatai teljes mértékben felkészültek a védőoltást igénylők számának növekedésére is, ezért a szabadkaiaknak csak meg kell hozniuk a döntést arról, hogy felvegyék a védőoltást a maguk, az országuk és annak egészségügye érdekében.

 

Stevan Bakić polgármester

 

____________________________________________________________________________

 

22.01.2021.

 

Zatvoreno Privremeno prihvatilište za beskućnike

 

 

Privremeno prihvatilište za beskućnike sa teritorije grada Subotice, u Gajevoj 50, zatvoreno je danas. Centar za socijalni rad Grada Subotice obavestio je lokalnu samoupravu da su se stekli svi uslovi da Privremeno prihvatilište prestane sa radom.

 

 

 

 

Prihvatilište ostaje u potpunosti opremljeno u narednom zimskom periodu i ako stručne službe Centra za socijalni rad procene, Prihvatilište će ponovo biti stavljeno u upotrebu.

 

Od otvaranja Privremenog prihvatilišta uslugu urgentnog privremenog smeštaja koristilo je šest lica sa teritorije grada Subotice.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

22.01.2021.

 

Privremena zabrana saobraćaja na lokalnim saobraćajnicama

 

 

 

 

Sekretarijat za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Gradske uprave Grada Subotice izdao je rešenje o privremenoj zabrani saobraćaja u ulici Prešernova, od raskrsnice sa ulicom Masarikova do raskrsnice sa ulicom Braće Radić, i u delu ulice Ivana Milankovića, od raskrsnice sa ulicom Braće Radić do raskrsnice sa ulicom Masarikova, u Subotici, za dan 25.01.2021. godine od 07 časova do 24 časova. Predmetne ulice će biti zatvorene za saobraćaj u skladu sa dinamikom radova izvođača.

Razlog zatvaranja predmetne lokacije je postavljanje betonskih pumpi za betonske radove koji se zbog tehnoloških procesa moraju izvesti u kontinuitetu tj. bez prekida.

Izvođač radova će biti u obavezi da omogući nesmetan prolaz stanovnicima ovih ulica za sve vreme trajanja radova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

22.01.2021.

 

Rad respiratorne COVID-19 ambulante

 

 

 

 

Ambulanta Ogranka I (Kumičićeva 4, Subotica) od subote, 23. 01. 2021.godine neće više raditi kao Respiratorna ambulanta (COVID-19). Svi pacijenti sa respiratornim tegobama treba da se javljaju isključivo u COVID-19 ambulantu u Harambašićevoj 2, Subotica, koja radi svaki dan u nedelji od 07.00-22.00 h.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.01.2021.

 

U Subotici počela masovna imunizacija građana protiv virusa COVID-19

 

 

U Novoj opštini, na adresi Trg Lazara Nešića 4, u Subotici, danas je sa radom počeo punkt za masovnu imunizaciju građana protiv virusa COVID-19. Punkt je obišao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, tom prilikom, izjavio da je cilj formiranja punkta da se na organizovan način, uz poštovanje svih mera zaštite od infekcije i principa bezbedne imunizacione prakse, vakciniše što veći broj osoba za što kraće vreme.

 

 

 

 

 

„Cilj mog obilaska punkta za masovnu imunizaciju bio je da se uverim da li, u organizacionom smislu, sve funkcioniše kako treba i da li ima nekih neželjenih pojava, u zdravstvenom smislu. Sve funkcioniše besprekorno, zadovoljan sam zatečenim stanjem. Do ovog momenta za vakcinaciju se ukupno prijavilo 8.134 lica, a vakcinisano je njih 1.016. Za današnji dan predviđena je vakcinacija 432 osobe. Apelujem na građane Subotice da se prijavljuju u što većem broju, da se ovaj proces imunizacije što pre sprovede. To je jako bitno za sticanje imuniteta celog našeg društva, kako bismo što pre krenuli u oporavak i razvoj privrede, ekonomije i da, kako grad Subotica tako i država Srbija, krene napred u još jednu pobedu. Živela Subotica, živela Srbija!“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 

Grad Subotica poziva sve građane koji su zainteresovani za vakcinaciju protiv virusa COVID-19 da se prijave putem portala e-Uprave, popunjavanjem jednostavnog upitnika ili pozivanjem telefona broj: 0800 222 334.

 

Nakon što iskažu interesovanje, putem elektronske pošte i sms-a, građani će biti obavešteni o terminu i mestu vakcinacije. Upitnik mogu da popune i za bliže članove svoje porodice, s tim da je potrebno samo da navedu ispravno njihove podatke i ostave kontakt.

 

Mole se građani da se pridržavaju zakazanih termina, jer će se tako izbeći nepotrebno čekanje i stvaranje gužvi.

 

Punkt za masovnu imunizaciju u Novoj opštini u Subotici radi od 8.00 do 18.00 časova.

 

Kabinet gradonačelnika

 

opširnije - VIDEO

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

12.01.2021.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Gradski štab za vanredne situacije je na danas održanoj prvoj redovnoj sednici doneo naredbu kojom se u periodu od 12. januara 2021. godine, pa dok to nalaže epidemiološka situacija radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, pružanja usluge u zatvorenim, ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću, kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru, ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge - ograničava se tako da ti objekti mogu raditi svakog dana od 05.00 časova do 20.00 časova.

 

 

 

 

Ograničenje iz tačke I ove naredbe ne odnosi se na radno vreme:

1) apoteka (uključujući i one u kojima se vrši promet robe namenjen za životinje ili poljoprivredu), izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u tački I ove naredbe, kao i subotom i nedeljom.

 

2) trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda (namenjenih za ljude ili životinje), uključujući i one koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima, a za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup, ili u koje se ulazi sa spoljne strane, ili neposredno sa javne površine, i samostalni maloprodajni objekti u kojima se trgovina, po pravilu, obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (trafike tj. kiosci), koji mogu da rade do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

 

3) ordinacija i laboratorija u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarskih ordinacija i laboratorija i sl., koje mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u tački I ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

 

4) pozorišta, bioskopa, muzeja, galerija i sl., koji mogu da rade do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

 

5) restorana i drugih prostora u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja i to najkasnije do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

 

6) fitnes centara, teretana, vežbaonica, bazena i drugih objekata namenjenih za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nadležnih nacionalnih sportskih saveza, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u tački I ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

 

U toku radnog vremena iz tačke I ove naredbe u objektima u kojima se pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike (muzika uživo), a posle 17.00 časova nije dozvoljena muzika u bilo kom obliku.

 

U periodu utvrđenom u tački I ove naredbe tokom radnog vremena u zatvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a čija je površina preko 300 m2, maksimalan broj posetilaca ograničava se na jednog posetioca na 9 m2.

 

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.01.2021.

 

Otvoreno Privremeno prihvatilište za beskućnike

 

 

Privremeno prihvatilište za beskućnike sa teritorije grada Subotice otvoreno je danas u Gajevoj ulici broj 50. Organizacija rada u Privremenom prihvatilištu poverena je Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Subotica i organizaciji „Karitas“ Subotica. Crveni krst je opremio Prihvatilište sa ležajevima, pripadajućom posteljinom, priborom za ishranu, a korisnicima će po potrebi biti obezbeđena odeća i obuća. Grad Subotica je u budžetu za 2021. godinu opredelio 500.000 dinara za realizaciju rada Privremenog prihvatilišta.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Korisnicima Privremenog prihvatilišta biće obezbeđena tri obroka dnevno (doručak, ručak-kuvani obrok i večera) po normativima Programa narodne kuhinje.

Dežurstvo 00-24 časa u Privremenom prihvatilištu obezbediće zaposleni i volonteri Crvenog krsta i „Karitasa“.

U okviru zdravstveno-preventivnog programa, Crveni krst će u saradnji sa Domom zdravlja obezbediti lekarske preglede svih korisnika Privremenog prihvatilišta.

Postupak za korišćenje usluga privremenog smeštaja u prihvatilište za beskućnike sprovodi Centar za socijalni rad Grada Subotice.

Zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti, uključujući i bolest COVID-19, organizacija rada u Privremenom prihvatilištu će se vršiti u skladu sa protivepidemijskim merama izdatim od strane epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Subotica.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

06.01.2021.

 

Божићна и новогодишња честитка градоначелника Стевана Бакића

 

 

 

 

 

Свим грађанима Суботице који Божић славе по јулијанском календару упућујем срдачне честитке уз жељу да овај велики хришћански празник проведу са својим породицама у здрављу, миру и срећи.

У уверењу да ћемо се током предстојећих празничних дана понашати одговорно и поштовати превентивне мере, нека ваше домове испуне љубав, топлина и радост.
Мир Божји, Христос се роди! Срећна и успешна нова 2021. година!

 

Градоначелник Суботице
Стеван Бакић

 

VIDEO

 

 

Божићна честитка председникa Скупштине града др Балинта Пастора

 

 

 

 

 

У име Скупштине града Суботице честитам Божић свим мојим суграђанима који га славе по Јулијанском календару.

Желим вам пријатне празнике проведене у кругу ваших најмилијих у радости и миру.
Због опште епидемиолошке ситуације нажалост нису сви у могућности да га славе заједно са којима би желели, али будимо стрпљиви и снажни, искрено верујући како све ово неће потрајати још дуго.

Срећан Божић вам желим у здрављу, љубави и породичном весељу!

Мир Божји - Христос се роди!

 

Dr Pásztor Bálint
председник Скупштине града Суботице

 

VIDEO

 

 

____________________________________________________________________________

 

06.01.2021.

 

Gradonačelnik Bakić posetio prvu bebu rođenu u 2021. godini

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić posetio je danas prvu bebu rođenu u 2021. godini u našem gradu – Sofiju Đorđioski, rođenu 1. januara, u 6.40 časova u porodilištu subotičke Opšte bolnice. Gradonačelnik Bakić je u ime grada Subotice i svoje ime ponosnim Sofijinim roditeljima, majci Slađani i ocu Marinku, čestitao na prinovi, poželeo im dobro zdravlje, puno sreće, uspeha i radosti i uručio prigodne poklone i poklon karticu u novčanoj vrednosti od pedeset hiljada dinara.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„Danas smo, poštujući sve epidemiološke mere, posetili divnu porodicu Đorđioski čija je ćerka Sofija prva subotička beba rođena u novoj 2021. godini“, izjavio je, tom prilikom, gradonačelnik Bakić, i dodao da nas ova lepa i simbolična tradicija podseća da su deca najvažnija, kako za ovaj grad, tako i za celu Srbiju.

„Subotička lokalna samouprava redovno novčano pomaže sve trudnice i majke. Finansiramo četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za prvo i prvi pokušaj za drugo dete. Pomerili smo i starosnu granicu za tu proceduru na 44 godine života kod žena, a u Opštoj bolnici je, pre pandemije, otvoren novi Centar za vantelesnu oplodnju u čije opremanje su Grad i Pokrajina investirali više od 300.000 evra. Kao što je rekao predsednik Aleksandar Vučić – bez dece ni Srbija neće postojati, tako da ćemo kao lokalna samouprava nastaviti da činimo sve da doprinesemo politici podrške rađanju koju sprovode Vlada Srbije i Pokrajinska vlada“, istakao je gradonačelnik Bakić.

 

Supružnici Slađana (32) i Marinko (35) Đorđioski zahvalili su se gradonačelniku Stevanu Bakiću na poklonima i izdvojenim sredstvima za njihovu Sofiju. Slađana je navela da je porođaj protekao u najboljem redu, da je beba bila teška 3.370 grama i dugačka 51 centimetar i da je njoj ovo drugo dete.

„Porodila sam se prirodnim putem, sve je bilo u redu. Sofija je najlepši poklon koji sam mogla da dobijem za Novu godinu. Zdrava je i lepo napreduje. Srećni smo zbog prinove, samo je njena rođena sestra Elena, koja će u martu napuniti dve godine, nekako zbunjena. Zahvaljujemo se gradonačelniku i Gradu Subotici na pažnji, poklonima i finansijskoj podršci“, naglasila je Slađana Đorđioski.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Bakić polgármester meglátogatta az első 2021-ben született babát

 

 

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere ma meglátogatta a városunkban 2021-ben elsőként megszületett babát, Sofija Đorđioskit, aki január 1-jén született 06.40 órakor, a Szabadkai Közkórház Szülészeti Osztályán. A polgármester a város nevében és a saját nevében gratulált Sofija büszke szüleinek, Slađanának, az édesanyának és Marinkónak, az édesapának, jó egészséget, sok boldogságot, sikert, örömet kívánva nekik, és az alkalomhoz megfelelő ajándékokat és ötven-ezer dinár értékű ajándékutalványt nyújtott át.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„Ma, az összes járványügyi intézkedést tiszteletben tartva, meglátogattuk a csodálatos Đorđioski családot, akiknek kislánya az első 2021. évi szabadkai újszülött” - mondta a polgármester a látogatás alkalmával és hozzátette, hogy ez a szép és jelképes hagyomány emlékeztet bennünket arra, hogy a gyermekek a legfontosabbak Szabadka és egész Szerbia számára.
„A szabadkai helyi önkormányzat rendszeresen nyújt pénzbeli támogatást minden várandós nőnek és anyának. Finanszírozzuk az első gyermek méhen kívüli fogantatásának negyedik és a második gyermek méhen kívüli fogantatásának első próbálkozását. Megemeltük az ebben az eljárásban részt vevő hölgyek támogatásának korhatárát is 44 éves korig, és a Szabadkai Közkórházban a járványhelyzet előtt megnyílt az új Mesterséges Megtermékenyítő Központ, melynek felszerelésébe a Város és a Tartomány több, mint 300.000 eurót ruházott be. Mint azt Aleksandar Vučić elnök mondta – gyermekek nélkül Szerbia sem fog létezni, ezért helyi önkormányzatként továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy hozzájáruljunk Szerbia Kormánya és a Tartományi Kormány születéspártoló politikájának végrehajtásához” – emelte ki Bakić polgármester.

 

A Đorđioski házaspár, Slađanana (32) és Marinko (35), megköszönte Stevan Bakić polgármesternek a Sofija lányuk számára átadott ajándékokat és pénzadományt. Az édesanya elmondta, hogy a szülés természetes úton történt, minden a legnagyobb rendben volt és a baba, aki a második gyermeke, 3.370 gramm súllyal és 51 centivel született.
„Természetes szülés volt, minden rendben történt. Sofija a legszebb ajándék, amit újévre kaphattam. Egészséges és szépen gyarapodik. Nagyon boldogok vagyunk, csak nővére, Elena lányunk, aki márciusban tölti be második életévét, furcsállja kicsit. Köszönjük a polgármesternek és Szabadka városnak a figyelmességet, az ajándékokat és a pénzbeli támogatást.” – nyilatkozta Slađanana Đorđioski.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

31.12.2020.

 

Sredstva od dočeka Nove godine preusmerena malom Oliveru i mladima

 

 

„Sredstva iz budžeta grada, u iznosu od tri miliona dinara, opredeljena za doček Nove godine na gradskom trgu, odlukom gradonačelnika, preusmerena su u tri pravca. Iznos od 1.250.000 hiljada dinara uplaćen je na račun Fondacije Budi human za našeg malog sugrađanina Olivera Pal Gajodija, kome je neophodno lečenje u inostranstvu, u veri da će ta uplata pomoći malom Oliveru i njegovim roditeljima da dobiju svoju životnu bitku“, izjavila je u ime gradonačelnika i Grada Subotice, Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Deo sredstva usmeren je na Fond za razvoj mladih talenata, te će svih sto šezdeset i troje dece i mladih koji su konkurisali dobiti sredstva namenjena usavršavanju i razvoju talenta, a ovo je još jedna prilika da im se pomogne u tome.

 

Ostatak sredstava, kao što je gradonačelnik već rekao u obraćanju medijima, uplaćen je za studentske stipendije. Time je ukupan fond za tu namenu dostigao iznos od 11,3 miliona dinara, čime je omogućeno da, pored već dodeljenih stotinu, bude odobreno dodatnih devet gradskih stipendija i to za studente završnih godina medicine sa prosekom iznad 9,00.

„Na ovaj način pomogli smo malom Oliveru, ali i našim mladim sugrađanima, kao što kroz niz drugih programa pomažemo svim kategorijama stanovništva“, navela je Jasmina Stevanović, ističući da su ovom odlukom sredstva preusmerena u prave ruke.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

31.12.2020.

 

Izmenjeno radno vreme ambulanti opšte medicine za period od 04.01.2021.-08.01.2021.

 

 

 

 

Ambulanta - Mala Bosna – NE RADI;
Ambulanta – ogr 3 (Subotica ; Ruđera Boškovića ) - NE RADI
Ambulanta – Studentska (Subotica ,Marije Vojnić Tošinice bb)- NE RADI
Ambulanta – Zorka(Subotica,Sutjeska 82 )- NE RADI
Ambulanta – Veliki Radanovac – NE RADI
Ambulanta – ogr 7 (Trg žrtava fašizma 16)-NE RADI
Ambulanta- Peščara (Šabačka bb) radi zimsko radno vreme od 07:00 do 17:00 sati
Ambulanta –Đurđin ponedeljak i petak -07:00-14:00
Sreda - 13:00-20:00
Utorak ––ne radi
Ambulanta – Bikovo utorak -07:00-14:00
ponedeljak , sreda , petak – ne radi
Ambulanta – Hajdukovo ponedeljak , petak 07:00-10:00
Utorak 10:30-13:00
Sreda 13:30-17:00
Ambulanta -Bački Vinogradi ponedeljak, petak 10:30-14:00
Utorak 13:30-16:00
Sreda 10:00-13:00
Ambulanta – Šupljak utorak 09:00-10:00


Shodno epidemiološkoj situaciji moguće su i dodatne promene u rasporedu rada ambulanti.

Dečija ambulanta na Paliću neće raditi u periodu od 04. do 11. 01. 2021.godine

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.12.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj 22. vanrednoj sednici doneo naredbu kojom se u periodu od 30. decembra 2020. godine, zaključno sa 11. januarom 2021. godine, radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi i sl.), pružanja usluge u zatvorenim, ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace i sl.) i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.), kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote) i delatnost u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru, ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl.) ograničava se tako da ti objekti mogu raditi svakog dana od 05.00 časova do 20.00 časova.

 

 

 

 

Ograničenje iz stava 1. ove naredbe ne odnosi se na radno vreme:

1) apoteka (uključujući i one u kojima se vrši promet robe namenjen za životinje ili poljoprivredu), izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

 

2) trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda (namenjenih za ljude ili životinje), uključujući i one koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima, a za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, i samostalni maloprodajni objekti u kojima se trgovina, po pravilu, obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (trafike tj. kiosci), koji mogu da rade do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

 

3) ordinacija i laboratorija u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarskih ordinacija i laboratorija i sl., koje mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

 

4) pozorišta, bioskopa, muzeja, galerija i sl., koji mogu da rade do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

 

5) restorana i drugih prostora u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja i to najkasnije do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

 

6) fitnes centara, teretana, vežbaonica, bazena i drugih objekata namenjenih za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nadležnih nacionalnih sportskih saveza, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

 

U toku radnog vremena iz stava 1. ove naredbe u objektima u kojima se pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike (muzika uživo), a posle 17.00 časova nije dozvoljena muzika u bilo kom obliku.

 

U periodu utvrđenom u stavu 1. ove naredbe tokom radnog vremena u zatvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a čija je površina preko 300 m2, maksimalan broj posetilaca ograničava se na jednog posetioca na 9 m2.

 

Izuzetno od stava 1. ove naredbe, 31. decembra 2020. godine i 1. januara 2021. godine, radno vreme objekata u kojima se pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, i sl.) ograničava se tako da ti objekti mogu raditi od 05.00 časova do 18.00 časova.

 

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

 

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije
Stevan Bakić

 

____________________________________________________________________________

 

29.12.2020.

 

Gradonačelnik Bakić: Tokom pandemije nisu obustavljani radovi na kapitalnim projektima

 

 

„Ova godina je bila jako teška, prioritet je bila borba za život i zdravlje građana, ali i u tim uslovima uspeli smo da postignemo određene uspehe na polju investicija. Na centralnom gradskom trgu, na prostoru nekadašnje Zelene fontane koji je više od decenije bio urušavan, izgradili smo prelepu, modernu parternu fontanu koja je oplemenila Trg slobode, na zadovoljstvo svih građana Subotice. Ulagali smo u studentske domove i škole, radilo se i na objektima Gerontološkog centra, a sanacijom postojećeg i izgradnjom tri nova objekta kompletno se rekonstruiše i Dom za decu ometenu u razvoju 'Kolevka'. Nakon realizacije ove investicije, koja bi trebalo da se okonča do kraja decembra 2021. godine, 'Kolevka' će po uslovima koje pruža svojim korisnicima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite biti jedna od najreprezentativnijih ustanova ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. Posebno bih naglasio da tokom pandemije nisu obustavljani radovi na kapitalnim projektima. U momentima njenog najjačeg udara određeni izvođači radili su sa 50 odsto kapaciteta i zato je došlo do pomeranja ugovorenih rokova na pojedinim projektima“, izjavio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući, osvrćući se na realizovano u 2020. godini.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uz podsećanje da su tokom godine obnovljene i uređene brojne ulice i saobraćajnice u gradu, gradonačelnik je istakao da se u sledećoj godini očekuje konačna realizacija dva ključna kapitalna projekta, a to su adaptacija, rekonstrukcija i dogradnja zgrade Narodnog pozorišta i izgradnja spa centra sa akva parkom na Paliću.

„Okončanjem ovih projekata obogatićemo kako kulturnu, tako i turističku ponudu našeg grada. Trudićemo se da na pravi način ispratimo sve planove i aktivnosti republike i pokrajine, kao i u prethodne četiri godine tokom kojih smo od pokrajine i republike imali najveću, kao nikada do sada podršku“, rekao je Bakić.

 

Naglasio je da je jedan od najvećih izazova za aktuelnu gradsku vlast bila finansijska stabilnost budžeta Grada.

„Budžet je pretrpeo ozbiljne posledice, očekivani prilivi nisu se realizovali. Na jednoj od sednica Skupštine grada rekao sam da je u normalnim uslovima priliv u budžet Grada oko 450 miliona, a u ovim okolnostima virusa korona negde oko 300 miliona dinara. To je na jednom kvartalu 450 miliona dinara manje, a to su ozbiljna sredstva. Uprkos svim problemima i posledicama pandemije, uspeli smo da stabilizujemo finansije. Kvalitetno smo uradili rebalans budžeta, koji je usvojen u oktobru 2020. godine“, rekao je Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

29.12.2020.

 

„Galen farm“ zakupio poslovne prostore „Apoteke Subotica“

 

 

Direktorica Apotekarske ustanove „Apoteka Subotica“, Jasmina Vukša, i Veljko Dželetović, vlasnik i direktor Apotekarske ustanove „Galen farm“, iz Zemuna, potpisali su danas, u Medija-centru u Gradskoj kući Ugovor o zakupu 20 poslovnih prostora – apoteka koje su u javnoj svojini Grada Subotice. Poslovni prostori, u kojima je do sada poslovala „Apoteka Subotica“, izdati su u zakup na period od 15 godina i mogu biti korišćeni isključivo u svrhe apotekarske delatnosti. Zaključivanju Ugovora o zakupu prisustvovali su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik i gradski menadžer Zagorka Panić.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Jasmina Vukša je, obraćajući se medijima nakon potpisivanja ugovora, istakla da je ovim činom slučaj „Apoteke Subotica“ završen. Uz izražavanje zahvalnosti gradonačelniku Subotice i menadžmentu grada koji su, kako je rekla, imali sluha da se ovaj problem subotičke gradske apotekarske ustanove reši na najbolji mogući način, ona je vlasniku „Galen farma“ Veljku Dželetoviću poželela puno uspeha u radu.

 

Portparol „Galen farma“, Sanja Rakić, izjavila je da će se ta farmaceutska kuća potruditi da u najkraćem mogućem roku obavi sve potrebne radove i da apoteke počnu sa radom, kako bi svim građanima Subotice i okoline što pre bila dostupna zdravstvena zaštita najboljeg kvaliteta.

„Apoteke će biti opremljene prema najsavremenijim standardima i građanima će biti dostupni domaći i uvozni lekovi, medicinska sredstava, dijetetski suplementi, hrana i oprema za bebe i decu, kao i veliki broj kozmetičkih brendova. Pacijenti će, naravno, moći da podižu lekove i pomagala na recept RFZO, a redovnim podizanjem terapije u našim apotekama moći će da ostvare dodatne pogodnosti. Zaposlenima ćemo obezbediti stabilne poslove i redovna primanja. Naš cilj je da Subotica i okolina dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i dostupnost lekova i u narednom periodu ćemo se potruditi da to i ostvarimo“, kazala je Sanja Rakić.

 

Gradonačelnik Stevan Bakić je istakao da je primarni cilj sklapanja ovog ugovora bilo vođenje brige o interesima „Apoteke Subotica“, Grada Subotice i njenih građana.

„Najviše sam vodio računa o statusu zaposlenih. Od 72 zaposlena, 62 preuzima 'Galen farm', a deset ostaje u gradskoj 'Apoteci Subotica'. Na današnji dan, ukupan dug 'Apoteke Subotica' iznosi 158,56 miliona dinara, od kojih dug za robu i lekove čini 155,19 miliona dinara, a ostali troškovi 3,36 miliona dinara“, naveo je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

24.12.2020.

 

Božićna i novogodišnja čestitka gradonačelnika Stevana Bakića

 

 

 

 

Svim građanima Subotice koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru upućujem srdačne čestitke uz želju da ovaj veliki hrišćanski praznik provedu sa svojim najbližima u zdravlju, miru i sreći.
U uverenju da ćemo se tokom predstojećih prazničnih dana ponašati odgovorno i poštovati preventivne mere, neka vaše domove ispune ljubav, toplina i radost.

 

Srećan Božić! Srećna i uspešna nova 2021. godina!

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

 

Stevan Bakić polgármester karácsonyi és újévi köszöntője

 

 

Szabadka minden polgárának, aki a karácsonyt a Gergely-naptár szerint ünnepli, jókívánságaimat fejezem ki és kívánom, hogy ezt a nagy keresztény ünnepet legközelebbi hozzátartozóival egészségben, békességben és boldogságban töltse.
Abban a meggyőződésben, hogy az előttünk álló ünnepek alatt felelősen viselkedünk és tiszteletben tartjuk a megelőző intézkedéseket, otthonaikat a szeretet, a melegség és az öröm töltse ki.
Boldog karácsonyt! Boldog és sikeres 2021. évet kívánok!

 

Stevan Bakić
Szabadka polgármestere

 

VIDEO

 

 

Božićna čestitka predsednika Skupštine grada dr Balinta Pastora

 

 

 

 

U ime Skupštine grada Subotice, čestitam Božić svim sugrađanima koji ga slave po Gregorijanskom kalendaru. Predstojeće praznike provedite u miru i blagostanju, radujući im se u krugu vaših najmilijih.

 

Ove godine, zbog opšte epidemiološke situacije, nećemo moći zajednički proslaviti praznik na način kako bismo to želeli, ali neka nas to podstakne da budemo još odgovorniji prema sebi i drugima u našoj sredini.

 

Iskreno verujući kako će nam Božićno svetlo doneti veselije i bolje sutra, neka vam svima ljubav, nada i mir ulepšaju praznične dane.

Srećan i blagoslovljen Božić!

 

Dr. Pásztor Bálint (dr Balint Pastor)
predsednik Skupštine grada Subotice

 

 

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testülete elnökének karácsonyi köszöntője

 

A karácsony alkalmából köszöntöm minden kedves polgártársamat a szabadkai képviselő-testület elnökeként. Kívánok önöknek áldott ünnepet, töltse ki azt a meghittség, az együttlét öröme, hiszen a karácsony maga a reménykedés és a szeretet érzése.
Tudom jól, hogy nem mindenki tud most szeretteivel együtt ünnepelni, a várva várt találkozásokat nehezíti a járványhelyzet is, de ez az ünnep legyen egyben emlékeztető is arra, hogy jobban odafigyeljünk egymásra és magunkra, azokra, akik fontosak nekünk, környezetünkre.
Áldott békés karácsonyt kívánok a szabadkai önkormányzat minden lakosának. A szeretet, a remény és a békesség tegye széppé ezt az ünnepet mindannyiuk számára.

 

Dr. Pásztor Bálint
Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke

 

VIDEO

 

 

____________________________________________________________________________

 

24.12.2020.

 

Obaveštenje o dežurstvu u Domu zdravlja Subotica za vreme praznika

 

 

 

 

U dane predstojećih praznika (1, 2. i 7. 1. 2021.godine) rad u Domu zdravlja Subotica biće organizovan kao dežurstvo, na sledeći način:

Nijedna ambulanta u gradu i vangradu neće raditi 1, 2. i 7. januara 2021.godine.

 

Služba za opštu medicinu
Ogranak IV od 7 – 20 h na Karađorđevom putu 55, Subotica
Posle 20 h dežurstvo će biti organizovano u Službi za hitnu medicinsku pomoć.
Zdravstvene stanice u Bajmoku i Čantaviru organizovaće dežurstvo od 00 h do 24 časa.

Dana 31. 12. 2020. sve ambulante koje rade popodnevnu smenu radiće do 17.00 časova. Posle toga dežurstvo je u Službi za hitnu medicinsku pomoć.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena neće raditi 1., 2. i 7. 1. 2021.godine.

Služba za zdravstvenu zaštitu dece organizovaće dežurstvo 1., 2. i 7. 1. 2021. u Dečijem dispanzeru (Đure Đakovića 14, Subotica) u vremenu od 8.00 do 24.00 časa.

Stomatološka služba organizovaće dežurstvo 1., 2. i 7. 1. 2021. u Zubnoj poliklinici (ul.Trg žrtava fašizma 16, Subotica) u vremenu od 7.00 do 13.00 časova.

Služba za specijalističko-konsultativnu delatnost (internisti u ambulanti Ogranka III, u ulici Ruđera Boškovića 22, Subotica):

Neće raditi.

COVID ambulante u ulicama: Kumičićeva 4, Subotica(tel.: 527-956) i Harambašićeva 2, Subotica (tel.: 546-104; 600-895; 065-9185577 i 065-9185578), 31. 12. 2020. radiće od 7 do 19 časova, a dana 1., 2. i 7. 1. 2021. radiće od 7 do 20 časova.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

22.12.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj, 21. vanrednoj sednici doneo naredbu kojom se u periodu počev od 21. decembra zaključno sa 25. decembrom 2020. godine, radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, pružanja usluge u zatvorenim, ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace i sl.) i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.), kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote) i delatnost u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru, ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl.) ograničava se tako da ti objekti mogu raditi samo radnim danima (od ponedeljka do petka) od 05.00 časova do 20.00 časova.

 

 

 

 

Ograničenje iz stava 1. ove naredbe ne odnosi se na radno vreme:

1) apoteka (uključujući i one u kojima se vrši promet robe namenjen za životinje ili poljoprivredu), izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

 

2) trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda (namenjenih za ljude ili životinje), uključujući i one koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima, a za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, i samostalni maloprodajni objekti u kojima se trgovina, po pravilu, obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (trafike tj. kiosci), koji mogu da rade do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

3) ordinacija i laboratorija u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarskih ordinacija i laboratorija i sl., koje mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ovog člana, kao i subotom i nedeljom;

 

4) pozorišta, bioskopa, muzeja, galerija i sl., koji mogu da rade do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

5) restorana i drugih prostora u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja i to najkasnije do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

6) pijaca, koje subotom i nedeljom mogu da rade od 06.00 časova do 15.00 časova;

 

7) fitnes centara, teretana, vežbaonica, bazena i drugih objekata namenjenih za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nadležnih nacionalnih sportskih saveza, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u stavu 1. ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

 

8) svih drugih radnji, objekata i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke i sl. radnje, servisi, tehnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, koji mogu da rade i subotom do 17.00 časova,

 

9) prodavaca koji prodaju svojih proizvoda obavljaju tako da proizvode koji su poručeni elektronskim putem mogu predati kupcu ispred objekta i to bez ulaska kupaca u objekat u kome se vrši prodaja ili u objekat u kome je smešten prodajni objekat, i uz obavezu prodavca da obezbedi da se ispred objekta gde se vrši predaja kupcima kupljenih proizvoda nalaze najviše tri lica i da kupci, odnosno lica koja preuzimaju proizvode nose masku i drže rastojanje ‒ koji mogu raditi, odnosno vršiti prodaju robe i subotom i nedeljom do 17.00 časova.

 

U toku radnog vremena iz stava 1. ovog člana u objektima u kojima se pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike (muzika uživo), a posle 17.00 časova nije dozvoljena muzika u bilo kom obliku.

 

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja. Naredba je doneta na osnovu člana 43. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama (Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 87/18) a u vezi sa Naredbom o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 („Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 37/20).

 

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije
Stevan Bakić

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

22.12.2020.

 

Dobitnicim zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“ uručene bronzane plakete

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić organizovali su danas, u Žutoj sali Gradske kuće, svečani prijem za ovogodišnje dobitnike zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“ i tom prilikom im uručili bronzane plakete koje im, zbog poteškoća izazvanih epidemijom virusa korona i nemogućnosti njihove izrade, nisu predali na svečanoj sednici Skupštine grada, održanoj 1. septembra 2020. godine.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je bronzanu plaketu uručio dobitniku zvanja Počasni građanin, Đuli Palfiju, inženjeru elektrotehnike, dok je predsednik Skupštine grada Balint Pastor bronzane plakete predao dobitnicima priznanja „Pro urbe“, Eriki Kabok, novinaru, uredniku, i dr sci. med. Gordani Krtinić, specijalisti epidemiologije.

 

Na svečanoj sednici Skupštine grada upriličenoj povodom obeležavanja Dana grada ovogodišnjim dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, gradonačelnik Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada Balint Pastor uručili su diplome zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

21.12.2020.

 

Generalni konzulat Mađarske donirao 5.000 evra za kuhinju u OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru

 

 

Generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Ester Čalokezi, i predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), danas su direktorici Osnovne škole „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru Dori Sabo Kečenović predali pomoć Generalnog konzulata Mađarske u vidu donacije u iznosu od 5.000 evra za renoviranje i opremanje kuhinje kojom će biti omogućena ishrana mališana koji pohađaju obdanište u okviru ove škole. Uz podršku Generalnog konzulata i Grada Subotice stvoriće se uslovi za otvaranje celodnevnog boravka za predškolsku decu u obdaništu OŠ „Hunjadi Janoš“ što će za roditelje, posebno one zaposlene, predstavljati veliku pomoć.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ester Čalokezi je, tom prilikom, izjavila da, iako situacija ne omogućava da se na uobičajeni način pripremimo za praznike, ne smemo da zaboravimo da je ovo period dobročinstva i da su sastavni deo diplomatskih aktivnosti uvek bile karitativne, dobrotvorne delatnosti.

„Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor, obilazio je teren i snimao prave potrebe za pomoć, pa smo se tim povodim udružili i našli zajedničko rešenje da na njegov predlog naš Generalni konzulat donacijom od 5.000 evra obezbedi kuhinju za obdanište osnovne škole u Čantaviru. To je jedna dobro usklađena dobrotvorna akcija, čiji su dobitnici upravo deca. Obrazovno-vaspitne ustanove imaju ogromnu odgovornost, a drago nam je što im na ovaj način možemo da pomognemo. Obdanište i porodica zajedno pripremaju decu za život da budu pošteni i da to poštenje i poštovanje kasnije prenose na generacije koje dolaze. Tako posmatrajući, obdanište je investicija koja će nam se sigurno isplatiti u budućnosti. Današnji dan je praznik za nas, a drago nam je što možemo doprineti da ovaj dan bude praznik i za ovu zajednicu“, istakla je Ester Čalokezi.

 

Uz izražavanje zahvalnosti generalnom konzulu Ester Čalokezi na zalaganju da Generalni konzulat Mađarske u Subotici donacijom u visini od 5.000 evra podrži dnevni boravak obdaništa koje funkcioniše u okviru OŠ „Hunjadi Janoš“ u Čantaviru, Pastor je istakao da se opremanje obdaništa za celodnevni boravak dece realizuje u više faza.

„U septembru ove godine celodnevni boravak obdaništa ove škole postao je deo mreže predškolskih ustanova grada Subotice. Prethodno je sredstvima Mađarske obnovljen objekat, trenutno su u toku radovi na obnovi i modernizaciji grejanja u objektu za koje je Grad Subotica obezbedio 1,2 miliona dinara, a poslednja karika u ovom lancu je donacija Generalnog konzulata. Tih 5.000 evra biće uloženo za opremanje kuhinje u obdaništu ove škole“, naveo je Pastor. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

18.12.2020.

 

Vredna donacija za respiratornu COVID-19 ambulantu Opšte bolnice

 

 

U trenutku kada subotička Opšta bolnica ulaže najveće napore da zbrine sve pacijente zaražene korona virusom, podrška putem donacija društveno odgovornih preduzeća je dragocena. U želji da doprinese jačanju kapaciteta zdravstvenog sistema, firma „Monte Max“ d.o.o iz Subotice, donirala je respiratornoj COVID-19 ambulanti Opšte bolnice opremu vrednu 250.000 dinara.

 

 

 

 

Direktor Opšte bolnice dr Slobodan Puškar je, tim povodom, izrazio zahvalnost vlasniku preduzeća „Monte Max“ d.o.o, Žarku Radonjiću, i gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću, koji se lično angažovao na povezivanju između Opšte bolnice i ovog zainteresovanog donatora.
„Ovom donacijom respiratorna ambulanta je dobila nova, adekvatna vrata, aspirator za male hirurške intervencije, neophodni materijal za svakodnevni rad, poput specijalizovanih maski i digitalnih toplomera, kao i drugi medicinski i nemedicinski pribor. Donirana oprema doprineće poboljšanju kvaliteta rada i zaštite radnika prijemno-trijažne respiratorne COVID-19 ambulante“, istakao je dr Puškar.
On je pozvao i druge kompanije i preduzetnike koji posluju u našem gradu da doniraju Opštoj bolnici što su, kako je rekao, mnogi činili i tokom prvog talasa epidemije.
„Opremljenost zdravstvenih ustanova na svim nivoima je zadovoljavajuća, ali je uvek, a pogotovo u ovako teškoj epidemiološkoj situaciji, potrebno i korisno da lokalna samouprava, privreda i građani daju dodatni doprinos jačanju kapaciteta zdravstvenog sistema, poručio je dr Slobodan Puškar.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

15.12.2020.

 

Svečano predato na upotrebu Postrojenje za preradu vode na Vodozahvatu II

 

 

U novoj Fabrici za preradu vode na Vodozahvatu II, izvršena je svečana primopredaja objekta kojom je nakon osam godina okončan Projekat unapređenja vodnih sistema grada Subotice, u okviru kog je 2017. godine započela izgradnja fabrike vode. Pored izgradnje Fabrike vode II, u okviru projekta je izgrađeno 11 kilometara vodovodne i 9 kilometara kanalizacione mreže.Ugovorena vrednost investicije iznosi približno 5,5 miliona evra.

 

 

 

 

 

- Filter stanica za tretman sirove vode kapaciteta 80 litara u sekundi, rezervoar za balansiranje potrošnje vode od 2.500 kubika, crpna stanica visokog pritiska od 200 litara u sekundi i objekti za tretman mulja nastalog iz sirove vode, predstavljaju najznačajniju izgrađenu infrastrukturu ovog postrojenja i predstavljaju decenijski građevinski, tehnički i tehnološki poduhvat Grada Subotice, rekao je direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Đerđ Šugar. Prema njegovim rečima, objekat će u narednih godinu dana biti pod garancijom, a sledi još dobijanje svih dozvola i analiza vode, nakon čega stanovnici Radanovca i Palića na proleće mogu očekivati pijaću vodu.

 

- Ključni, najbitniji element ovog projekta je ovo postrojenje za poboljšanje kvaliteta vode zahvaljujući kojem će stanovnici Palića, mesnih zajednica "Novi grad" i "Radanovac", moći da koriste i da piju mnogo kvalitetniju vodu. To je bitno zbog razvoja infrastrukture, poboljšanja uslova života građana, ali je itekako bitno i zbog turizma na Paliću, rekao je predsednik Skupštine grada Subotice, Balint Pastor.

 

- Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici je prvo postrojenje u skladu sa EU standardima. Naša saradnja JKP „Vodovod i kanalizacija“ traje više od decenije. Drago nam je što je Subotica bila jedan od prvih gradova u Srbiji koji je prepoznao vrednost ulaganja u modernu i ekološku infrastrukturu i drago nam je što smo bili tu da im pružimo podršku tokom celog procesa. Grad Subotica sa svojom modernom infrastrukturom sada može da posluži kao primer ostalim gradovima u Srbiji. Nadam se takođe da će Subotica poslužiti i kao primer po broju novopriključenih domaćinstava u kanalizacioni sistem, istakla je direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

 

Projekat izgradnje Postrojenja za preradu vode Vodozahvat II finasiran je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od oko 11 miliona evra i sa 2,5 miliona evra Fonda za Zapadni Balkan.

 

Izvođač radova na igradnji Vodozahvata II bio je konzorcijumu firmi: “Sadej” iz Beograda, “Veolija voter” iz Francuske i građevinsko preduzeće “Graditelj” iz Novog Sada.

 

opširnije - VIDEO

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

10.12.2020.

 

Saopštenje gradonačelnika

 

 

 

 

Umesto Novogodišnjeg programa koji grad Subotica organizuje svake godine, doneli smo odluku da sredstva u iznosu od 3 miliona RSD usmerimo na lečenje dece i omladine, razvoj mladih talenata i stipendije određenog broja studenata.

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

 

Közlemény

 

 

Olyan döntést hoztunk, hogy az újévi program helyett - melyet a szabadkai önkormányzat hagyományosan minden évben megszervez - 3 millió dinárt a gyermekek és a fiatalok gyógykezelésére, az ifjú tehetségek fejlesztésére és bizonyos számú egyetemi hallgató ösztöndíjára fordítjuk.

 

Stevan Bakić
polgármester 

 

 

____________________________________________________________________________

 

10.12.2020.

 

Izmene režima saobraćaja u Triglavskoj ulici

 

 

 

 

Služba za energetiku i saobraćaj Gradske uprave Grada Subotice obaveštava javnost da će od 11.12.2020. godine doći do izmene režima saobraćaja u Triglavskoj ulici u Subotici . Utvrđuje se jednosmerni režim saobraćaja i to tako da se zabranjuje kretanje vozila iz pravca Triglavske ulice ka ulici Bajski put.

 

Pošto saobraćajni uslovi na predmetnoj lokaciji dozvoljavaju takvu vrstu izmene, Savet za bezbednost saobraćaja Grada Subotice dao je pozitivno mišljenje, kao i sam Projektant na Projekat izmene tehničke regulacije saobraćaja na raskrsnici predmetnih ulica i njegovu mogućnost uklapanja u glavni Projekat tehničkog regulisanja saobraćaja na lokalnim putevima (uličnoj mreži) Grada Subotice.

 

 

Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Közlekedési és Energetikai Szolgálata tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy 2020. december 11-étől módosul a közlekedési rend Szabadkán a Triglav utcában. Egyirányú közlekedési rend lép életbe, mely szerint tilos a járművel való közlekedés a Triglav utca felől a Bajai út felé.

 

Tekintettel arra, hogy a közlekedési feltételek a tárgybeli szakaszon lehetővé teszik ezt a módosítást, Szabadka Város Közlekedésbiztonsági Tanácsa jóváhagyólag véleményezte és jóváhagyta a tervező is az érintett utcák kereszteződésének forgalmára vonatkozó műszaki szabályozás módosításának tervét, valamint annak a Szabadka városi helyi utakon (úthálózaton) való közlekedés műszaki szabályozási főtervébe való illesztésének lehetőségét.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

09.12.2020.

 

Saopštenje Lokalnog ombudsmana Grada Subotice

 

Međunarodni dan ljudskih prava - 10. decembar

 

 

Na današnji dan 10. decembra 1950. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija ustanovila je Međunarodni dan ljudskih prava. Dve godine ranije, takođe 10. decembra potpisana je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i prvi put u istoriji čovečanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost, bez ikakvih razlika.

 

 

 

 

Ova godina je vrlo specifična što se tiče ljudskih prava. Nešto što se do pre nekoliko meseci činilo nezamislivim, nemogućnost slobodnog kretanja i okupljanja, postalo je stvarnost. Ova kriza ozbiljno utiče na naš svakodnevni život i oblikuje naš javni i lični prostor.

 

Ogroman društveni, politički i pravni izazov je efikasno odgovoriti na pandemiju i zaštititi osnovne vrednosti odnosno ljudska prava i slobode.

 

Činjenica je da se u borbi sa virusom, nije moglo u potpunosti očuvati redovno funkcionisanje društva. Zarazna bolest Covid-19 iznenada nas je suočila sa ozbiljnim izazovima, građani su bili suočeni sa ograničenjem svojih osnovnih prava i sloboda koja nisu bila viđena generacijama. Potreba da se zaustavi širenje virusa, rezultiralo je usvajanjem značajnog broja mera, koje predviđaju ograničenje slobodnog kretanja ljudi, čak i mere poput zatvaranja i izolacije. Zajednički cilj ograničenja osnovnih prava i sloboda je bio sprečavanje širenja virusa i zaštita javnog zdravlja.

 

Na ove mere najosetljivije su reagovali stariji građani, samohrani roditelji, osobe žrtve nasilja u porodici, ljudi sa invaliditetom i izvesne kategorije bolesnika.

 

Ono što je veoma bitno, jeste da se ostvari balans između neophodnih ograničenja zbog trenutne situacije, a radi očuvanja i zaštite javnog zdravlja i osnovnih ljudshih prava i sloboda.

 

Takođe, neophodno je da svi pokažemo još viši stepen tolerancije i strpljenja, kako bismo i uz očuvanje kako fizičkog, tako i psihičkog zdravlja, uspeli da prevaziđemo ovu globalno tešku zdravstvenu situaciju.

 

Lokalni ombudsman Grada Subotice
Erika Tot Salai

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

07.12.2020.

 

Grad Subotica učestvovao u projektu „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“

 

 

U periodu od maja do decembra 2020. godine Lokalni tim za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice učestvovao je u projektu „Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Srbiji“. Projekat se sprovodio u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope i to u pet gradova u Srbiji – Subotica, Sremska Mitrovica, Šabac, Niš i Vranje. Cilj projekta je podizanje svesti javnosti o problemu trgovine ljudima sa posebnim akcentom na radnoj eksploataciji.

 

 

 

 

Nosiocii projektnih aktivnosti bili su Lokalni timovi za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima uz podršku UG Atina.

 

Kao rezultat projeknih aktivnosti Lokalnog tima za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Subotice je izrada flajera i izrada video spota na temu radne eksploatacije.

 

Video spot su izradili članovi Lokalnog tima iz Crvenog krsta Subotica. U izradi su učestvovali zaposleni i volonteri Crvenog krsta Subotica.

 

VIDEO SPOT

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.12.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj 20. vanrednoj sednici doneo naredbu kojom se u periodu od 4. do 15. decembra 2020. godine, radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, i sl.), pružanja usluge u zatvorenim, ili otvorenim trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo (tržni centri, pijace i sl.) i priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.), kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote) i delatnost u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije) i oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru, ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice, spa centri, bazeni i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl.), ograničava tako da ti objekti mogu raditi samo radnim danima (od ponedeljka do petka) od 05.00 časova do 17.00 časova.

 

 

 

 

Ograničenje iz tačke I ove naredbe ne odnosi se na radno vreme:

1) apoteka, izuzev onih apoteka koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima i za koje upravljač ne može obezbediti posebne koridore za pristup, ili u koje se ne ulazi sa spoljne strane, ili neposredno sa javne površine, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u tačci I ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

2) trgovinske i druge radnje i prodajna mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, uključujući i one koje prodaju obavljaju u trgovinskim centrima, a za koje upravljač može da obezbedi posebne koridore za pristup ili u koje se ulazi sa spoljne strane ili neposredno sa javne površine, i samostalni maloprodajni objekti u kojima se trgovina, po pravilu, obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (trafike tj. kiosci), koji mogu da rade do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

3) ordinacija i laboratorija u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarskih ordinacija i laboratorija i sl., koje mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u tačci I ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

4) pozorišta, bioskopa, muzeja, galerija i sl., koji mogu da rade i subotom i nedeljom do 17.00 časova;

5) restorana i drugih prostora u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja i to najkasnije do 21.00 časa, kao i subotom i nedeljom;

6) pijaca, koje subotom i nedeljom mogu da rade od 06.00 časova do 15.00 časova;

7) fitnes centara, teretana, vežbaonica, bazena i drugih objekata namenjenih za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nadležnih nacionalnih sportskih saveza, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog u tačci I ove naredbe, kao i subotom i nedeljom;

8) svih drugih radnji, objekata i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke i sl. radnje, servisi, tehnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika, ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, koji mogu da rade i subotom do 17.00 časova.

 

Nadzor nad primenama mera ove naredbe vršiće Gradska uprava Grada Subotice putem Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove u koordinaciji sa nadležnim Republičkim inspekcijskim organima.

 

Naredba stupa na snagu danom donošenja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.12.2020.

 

Estika Lebović i njena ćerka Sanja dobile novi krov nad glavom

 

 

Subotičanke Estika Lebović i njena ćerka Sanja (12), koja pohađa Školski centar za vaspitanje i obrazovanje slušno oštećenih lica „Dositej Obradović“, ne žive više u neuslovnoj udžerici u Ulici dr Ferenca Bodrogvarija. Na inicijativu gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, koji je pokrenuo proceduru da se majka i ćerka smeste u adekvatan smeštaj, Estika i Sanja dobile su novi krov nad glavom, na Paliću.

 

 

 

 

 

Posebno mi je zadovoljstvo, izjavio je, tim povodom, gradonačelnik Bakić, što smo, kao lokalna samouprava, brzom reakcijom i predanim trudom mog tima i službenika Gradske uprave našli adekvatan smeštaj za porodicu Lebović.

„Nakon što sam sagledao životnu situaciju Estike i njene ćerke Sanje i uverio se da dete koje zahteva posebnu negu živi u uslovima koji joj neposredno ugrožavaju zdravlje i život, doneo sam odluku da moramo hitno da delujemo. Sada će Sanja imati pristojne uslove za odrastanje i školovanje i neće više biti bojazni od požara, obrušavanja krova i drugih opasnosti koje su neposredno pretile njoj i njenoj majci. Zahvaljujem se ovim putem i građanima okupljenim u incijativi 'Obrok za porodicu', koji su učestvovali u akciji pomoći“, rekao je gradonačelnik Bakić.

 

Istakao je da Grad Subotica vodi odgovornu socijalnu politiku, pre svega kroz stručne institucije za socijalni rad, specijalizovane škole, kao i kroz saradnju sa pokrajinskim i republičkim ustanovama i humanitarnim organizacijama poput „Crvenog krsta“.

„U tim okvirima postoje procedure koje su adekvatne za najveći broj slučajeva. Međutim, povremeno se dese tako drastični primeri, kao kod porodice Lebović, da Grad ne samo da ima pravo, nego rekao bih i dužnost da reaguje direktno i učini sve što je u njegovoj moći. Lokalna samouprava nije u mogućnosti da reši stambeno pitanje svih naših sugrađana koji su u problemu ali u određenim situacijama, poput ove, uložićemo uvek maksimalan napor da pokušamo da nađemo smeštaj kroz prenamenu i preuređenje određenih gradskih prostora, kojih nema mnogo na raspolaganju, te je ovo bila velika sreća i veliki izuzetak, preduzet najpre zbog ugroženosti deteta sa posebnim potrebama“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

 

Estika Lebović kaže da je neizmerno srećna i da se zahvaljuje gradončelniku Subotice i svima onima koji su njoj i njenoj ćerki pomogli da zimu dočekaju u boljim uslovima.

„Za nas je ovo novi život, kraj mukama i nedaćama koje su bile naša svakodnevica. Živele smo u nemaštini, nismo imale ni vodu, ni struju. Naizmerno hvala svima koji su nam pomogli, posebno gradonačelniku Stevanu Bakiću koji je odmah reagovao kako bi moja Sanja i ja dobile bolji život“, rekla je Estika Lebović.

 

Porodica Lebović je, po rešenju gradonačelnika, danas useljena u privremeni smeštaj, u objekat Grada na Paliću.

 

 

 

 

 

Lebović Eszter és lánya, Sanja biztonságos lakásba költözhettek

 

A szabadkai Lebović Eszter és 12 éves lánya, Sanja, aki a Dositej Obradović kisegítő iskolába jár, többé már nem a Dr. Bodrogvári Ferenc utcában található lakhatatlan házban élnek. Ugyanis Szabadka polgármestere, Stevan Bakić kezdeményezésére az anya és lánya megfelelő elhelyezést kapott, és már be is költözhettek palicsi új otthonukba.

 

 

 

 

 

Bakić polgármester ennek alkalmából elmondta, külön örömére szolgál, hogy az önkormányzat – szaktestületei és hivatalnokai gyors intézkedésének és odaadó munkájának köszönhetően – sikerült megfelelő elhelyezést biztosítani a Lebović családnak.

„Miután megvizsgáltam Eszter és lánya, Sanja helyzetét és meggyőződtem arról, hogy ez a különleges ellátást és bánásmódot igénylő gyermek olyan körülmények között él, melyek közvetlenül veszélyeztetik egészségét és életét, világossá vált számomra, hogy azonnal cselekednünk kell. Sanja most tisztességes körülmények között tud felnőni és tanulni, és nem kell attól tartani, hogy a házban tűz üt ki, leszakad a tető, vagy más szerencsétlenség történik, ami őt és anyját fenyegetné. Ezúton szeretnék köszöntet mondani azoknak a polgároknak is, akik részt vettek a segélyakcióban“ mondta Bakić polgármester.

 

Kiemelte továbbá, hogy Szabadka város önkormányzata felelős szociálpolitikát folytat, elsősorban a szociális kérdésekkel foglalkozó szakintézmények és különleges kisegítő iskolák révén, de a tartományi és köztársasági intézményekkel és az olyan emberbaráti szervezetekkel folytatott együttműködéssel is, mint a Vöröskereszt.

„Ezen intézményes keretek között adottak azok az eljárások, melyek a esetek többségében megfelelő megoldást nyújtanak, viszont időnként vannak olyan drasztikus példák, mint a Lebović család esetében, melyekben az önkormányzatnak nem csak joga, de kötelessége is közvetlenül cselekedni, és megtenni minden tőle telhetőt. Az önkormányzatnak nincs lehetősége arra, hogy megoldja minden gondokkal küzdő és rászoruló polgárának a lakhatását, de bizonyos helyzetekben, mint ez a mostani is, mindig igyekszünk számba venni az összes lehetőséget, hogy megfelelő szállást tudjunk biztosítani bizonyos önkormányzati tulajdonú helyiségek átalakításával, melyekből sajnos nincs sok, ezért ez most nagy szerencse volt, de egyben kivételes eset is, amire elsősorban azért kerülhetett sor, mert itt egy fogyatékkal élő, különleges bánásmódot igénylő gyermek volt veszélyben“ – hangsúlyozta Stevan Bakić polgármester.

 

Lebović Eszter azt mondja, óriási öröm ez számukra, és köszöni Szabadka polgármesterének és mindazoknak, akik segítettek neki és lányának, hogy a telet jobb körülmények között vészeljék át.

„Számunkra ez egy új élet, melyben nem kell olyan gondokkal küzdenünk, melyek eddig mindennaposak voltak. Nincstelenségben éltünk, nem volt sem vizünk, sem áramunk. Mérhetetlenül hálás vagyok mindazoknak, akik segítettek nekünk, de különösen Stevan Bakić polgármesternek, aki azonnal intézkedett, hogy Sanjám és én jobb életet tudjunk élni“ – mondta Lebović Eszter.

 

A Lebović család ma, a polgármester döntése alapján beköltözhetett ideiglenes otthonába, az önkormányzat palicsi épületébe.

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.12.2020.

 

Grad Subotica realizovao projekat javno-privatnog partnerstva za uličnu rasvetu

 

 

Uspešno je završena zamena starog i neefikasnog osvetljenja savremenim svetiljkama sa LED tehnologijom projektom javno-privatnog partnerstva u Gradu Subotici sa prigradskim naseljima. Trajanje garantnog perioda održavanja je 13 godina tokom koga će Grad direktno uštedeti najmanje 983.954,83 evra+PDV, odnosno na godišnjem nivou ušteda će biti najmanje 75.688,83 evra+PDV.

 

 

 

 

Realizaciju uvođenja novog javnog osvetljenja izvršila je firma Smart Energy Investment Kft Budimpešta sa podizvođačima Rasveta doo Subotica i HS Engineering doo Novi Sad. Ova mađarska firma je finansirala celokupnu implementaciju projekta.

 

Novo osvetljenje ima prosečno duplo bolju osvetljenost i kvalitet osvetljenosti što je od izuzetnog značaja za bezbednost na ulicama kako za pešake tako i za vozače. Garantovana ušteda električne energije tokom trajanja ugovora je 72,82 odsto, a poboljšaće se i energetska bezbednost i smanjiti emisija CO2 za oko 8.300 tona svake godine, odnosno više od 107.900 tona za 13 godina. Ovakav efekat smanjenja emisije CO2 predstavlja poseban kuriozitet u vremenima povećanog aero zagađenja u skladu sa svim preporukama.

„Grad Subotica ovim projektom ne ulazi u kreditno zaduženje i sva ugrađena oprema i sve primenjene mere se odmah po ugradnji predaju u vlasništvo Gradu bez naknade. Prvi najznačajniji efekti su već ostvareni, a ogledaju se u tome što je u prethodnih pet meseci koliko je trajala implementacija, eksploatacija efekata povećanja kvaliteta, ostavrena ušteda za energiju i održavanje projekata, bila bez naknade. To predstavlja dobar uvod za kvalitetno partnerstvo. Prepoznavanje javno-privatnog partnerstva i implementacija za svaki grad ili opštinu je istovremeno i ulaganje u budućnost“, izjavio je Obrad Tadić, direktor firme Smart Energy Investment Kft.

 

„Mi kao Grad ne izdvajamo nova sredstva, ali troškove koje imamo za javno osvetljenje možemo bolje da iskoristimo za druge važne segmente razvoja Grada. Dobili smo značajno ulaganje u komunalnu javnu infrastrukturu, a da nismo izdvojili sredstva, naprotiv, ovakav posao nam stvara uštede u odnosu na dosadašnje troškove“, izjavio je gradonačelnik Stevan Bakić.

 

Ugrađeno je oko 12.900 svetiljki sa oko 270 sistema za uključivanje i isključivanje. Svaka od novih Schreder LED svetiljki imaće životni vek od 25 godina, što je skoro duplo više od trajanja ugovora. Ovim projektom još jedan grad u Srbiji ima uličnu rasvetu prema propisanim (EU) standardima.

 

 

 

 

Szabadka város megvalósította a közvilágítás felújítását célzó köz- és magánegyüttműködési projektet

 

 

 

Belgrád – Szabadka 2020.12.04. – Sikeresen befejeződött az a köz- és magánegyüttműködési projekt, melynek keretében a régi, elavult utcai lámpák korszerű LED világítótestekre lettek lecserélve Szabadka elővárosi településein. A projekt fenntartási időszaka 13 év, amely alatt az önkormányzat közvetlenül legalább 983.954,83 eurót fog megtakarítani + az áfát, ami legkevesebb 75.688,83 euró+áfa éves megtakarítást jelent.

 

Az új közvilágítási rendszert a budapesti Smart Energy Investment Kft. szerelte fel a szabadkai Rasveta Kft. és az újvidéki HS Engineering Kft. alvállalkozókkal együttműködésben. A projektet teljes egészében ez a magyar cég finanszírozta.

 

Az új lámpák fényereje átlagban kétszer erősebb és jobb, ami rendkívül fontos úgy a gyalogosok, mint a járművek biztonságos közlekedése szempontjából. A szavatolt villanyáram-megtakarítás mértéke a szerződési időszak alatt 72,82%, de emellett javul majd az energia-biztonság is, a széndioxid-kibocsátás mértéke pedig évente mintegy 8.300 tonnával csökken, ami a 13 év alatt több mint 107.900 tonnát tesz ki. A széndioxid-kibocsátás ilyen mértékű csökkenése külön kuriózumnak számít napjainkban, amikor a fokozott légszennyezettség a jellemző, és eleget tesz minden nemzetközi ajánlásnak.
„Szabadka város önkormányzata ezzel a projekttel nem vállal hiteladósságot, és a beépített szerelvények és berendezések bérmentve és azonnal az önkormányzat tulajdonába kerülnek. Az első legjelentősebb hatások már megvalósultak, ez pedig abban nyilvánul meg, hogy az elmúlt öt hónapban, ameddig a megvalósítás tartott, jelentősen javult a világítás minősége, energiamegtakarítást valósítottunk meg és a projekt fenntartása díjmentes. Ez pedig jó kezdet egy minőségi együttműködéshez.
A köz- és magánpartnerségek jelentőségének felismerése és azok alkalmazása minden város és község számára a jövőbe való beruházást jelenti“ - mondta Obrad Tadić, a Smart Energy Investment Kft. igazgatója
,,Nekünk, mint önkormányzatnak nem kell újabb eszközöket beruháznunk, és a közvilágítással kapcsolatos költségeken megtakarított pénzt a város fejlesztésének más, fontos területein hasznosíthatjuk. Jelentős közműberuházást valósítottunk meg, amire nem kellett pénzt fordítanunk, sőt, ez a felújítás jelentős megtakarításokat tesz lehetővé számunkra az eddigi költségeinkhez képest“ – jelentette ki Stevan Bakić polgármester.
A projekt során mintegy 12.900 lámpa lett beépítve körülbelül 270 vezérlőrendszerrel. Az új Schreder LED világítótestek élettartama 25 év, ami majdnem kétszer hosszabb a szerződési időszaknál. Ezzel a projekttel még egy szerbiai város kap az uniós standardoknak megfelelő közvilágítást.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

02.12.2020.

 

Donacija Opštoj bolnici Subotica

 

 

 

 

Tokom nedelje u Opštu bolnicu Subotica stiglo je 15 novih i kvalitetnih respiratora sa monitorima, koji će doprineti pružanju bolje zdravstvene zaštite obolelima od Covid-19 infekcije. Respiratori i monitori dobijeni su zahvaljujući brzoj intervenciji Pokrajinskog sekretrijata za zdravstvo. Usled naglog povećanja broja hospitalizovanih pacijenata sa težom kliničkom slikom, bilo je neophodno hitno povećati broj respiratora i monitora. Pristigli respiratori i monitori stavljeni su u funkciju i na raspolaganje jedinici intenzivne nege. Prema rečima Uprave bolnice, po završetku epidemije ovi respiratori i monitori će se dalje koristiti za najteže pacijente u jedinici intenzivne nege.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

02.12.2020.

 

Humanitarni koncert “Deca za decu s ljubavlju”

 

 

Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“ treću godinu zaredom organizuje humanitarni program pod nazivom “Deca za decu s ljubavlju”. “Ovoga puta onlajn koncertom muzičara i bendova cilj je da podstaknemo građane da učestvuju u akciji darivanja novogodišnjih poklon paketića za decu - korisnike Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica, kojih ima 230, uzrasta od 2 do 14 godina”, poručuju organizatori.

 

 

 

 

Program “Deca za decu s ljubavlju” Fondacija „Danilo Kiš“ove godine organizuje u saradnji sa Crvenim krstom Subotica, predstavnicima najveće i najstarije volonterske organizacije u zemlji.
-Upravo 5. decembra - na Međunarodni dan volontera. Na taj dan pre tačno 50 godina stvoren je program Ujedinjenih nacija za volontere. Volonteri su ljudi dobre volje, a pomaganje i posvećivanje vremena drugima smatraju izrazom ljudske humanosti, solidarnosti, kao i osećanjem odgovornosti za svoju zajednicu. Stoga pozivamo i vas da postanete volonteri, apeluju organizatori.

 

U humanitarnom koncertu nastupaju mladi bendovi i muzičari:
Pavle Zvekić & Juan Saus Ruiz
CurlyO (Diana Savić, Ozsvár Lilien, Albert Réka)
Folius (Bojan Temunović, Stanislav Čeman, Igor Tasić, Aleksandar Savić)
Grupa muzičara okupljenih oko ideje “Muzikom protiv bolesti” (Bojan Temunović, Nikola Stanin, Marko Babičković, Josip Ivković, Marko Perušić)
Marko Križanović i Šandor Kolompar
Nidžo i Vale (Nikola Radonjić, Valentino Rončević)
The Coil (Vukašin Plavšić, Milica Nikolić, Uroš Ambruš, Valentino Rončević)

 

Zbog pandemije izazvane korona virusom humanitarni koncert „Deca za decu s ljubavlju“ biće održan onlajn, čiju veb premijeru zainteresovani mogu da prate u subotu, 5. decembra 2020. godine, od 18 časova, na Facebook stranici Fondacije „Danilo Kiš“.

 

Svi zainteresovani novogodišnje paketiće mogu doneti u prostorije Crvenog krsta, na adresi Trg žrtava fašizma br. 3, svakog radnog dana od 8 do 14 časova. Akciju prikupljanja paketića moguće je podržati i uplatom na račun: 310-152544-33, NLB banka AD Beograd, Crveni krst Subotica – gradska organizacija. 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

02.12.2020.

 

Obaveštenje Doma zdravlja Subotica

 

 

 

 

Počev od danas, neće raditi ambulanta opšte medicine ogr.VII u ul. Trg žrtava fašizma 16, Subotica. Navedena ambulanta transformisana je u NON COVID ambulantu za testiranje pacijenata na koronavirus koji se zbog svojih osnovnih bolesti upućuju u zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa (a koji nemaju simptome Covid-a 19).

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.11.2020.

 

Realizovan projekat „Nabavka opreme za video-nadzor na saobraćajnicama grada Subotice“


 

 

U Subotici je, 23. novembra 2020. godine pušten u rad sistem video-nadzora na dve lokacije: na raskrsnici ulica Maksima Gorkog i Braće Radić i raskrsnici ulica Maksima Gorkog i Štrosmajerove. Za ovu investiciju, realizovanu u okviru projekta „Nabavka opreme za video-nadzor na saobraćajnicama grada Subotice“ iz gradskog budžeta je obezbeđeno 9,3 miliona dinara, sa PDV-om.

 

 

 

 

 

Video-nadzor – sa merilima SELSmartCam 4 – instaliran je sa ciljem da se i u Subotici, kao jedinici lokalne samouprave, uspostavi centralizacija i automatizacija celokupnog procesa obrade, dokumentovanja i slanja poziva poštom saobraćajnih prekršaja prikupljenih upotrebom sistema za prepoznavanje registarskih tablica i automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja motornih vozila (ANPR sistem) u Republici Srbiji.

 

Radarska jedinica daje podatak u posmatranoj zoni nadzora. U slučaju prolaska kroz crveno svetlo kontrolisanog vozila, ambijentalna kamera automatski snima kontrolisano vozilo. ANPR kamera snima fotografije, koje se koriste za automatsko prepoznavanje registarskih oznaka vozila u svim vremenskim uslovima.

 

Grad Subotica i Policijska uprava Subotica, početkom maja ove godine, potpisali su Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji se odnosi na izgradnju, korišćenje i održavanje sistema za automatsko prepoznavanje registarskih tablica motornih vozila i detekciju saobraćajnih prekršaja.

 

Posle sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke, sredinom septembra 2020. godine potpisan je ugovor između Grada Subotice, kao naručioca, i „Telegroup“ doo Beograd, kao dobavljača sa grupom ponuđača „Teamenergo“ doo Beograd, DOO „Selma“ Subotica i „ALL control“ doo Beograd, u vrednosti od 9,3 miliona dinara, sa PDV-om.


Postavljanje video-nadzora na raskrsnicama ulica Maksima Gorkog–Braće Radić i Maksima Gorkog–Štrosmajerova, oslanja se na krajem prošle godine realizovani projekat „Rekonstrukcija i dogradnja kolovoza u ulici Maksima Gorkog, od raskrsnice sa ulicom Braće Radić do raskrsnice sa ulicom Matije Gupca u Subotici sa izgradnjom sistema video-nadzora (I faza)“.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.11.2020.

 

Obaveštenje Doma zdravlja Subotica

 

 

 

 

S obzirom na izuzetno lošu epidemiološku situaciju i potrebu reorganizacije rada, Dom zdravlja Subotica, obaveštava sugrađane da neće raditi zdravstvene ambulante opšte medicine:

1. Studentska ambulanta (Marije Vojnić Tošinice bb, Subotica)
2. Ambulanta Zorka (Sutjeska bb, Subotica)
3. Ambulanta Radanovac (Venac bratstva jedinstva 121, SuboticaAmbulanta ogr.I (Kumičićeva 4, Subotica) radi isključivo kao Respiratorna trijažna ambulanta (COVID-19 ambulanta)
U ambulanti ogr.III (Ruđera Boškovića 22, Subotica) rade samo specijalisti interne medicine
Pacijenti koji se leče u navedenim ambulantama mogu se obratiti u bilo koju gradsku, ili vangradsku ambulantu opšte medicine.
Svi pacijenti sa respiratornim tegobama treba da se javljaju isključivo u COVID-19 ambulante u Službi za specijalističko-konsultativnu delatnost (ATD), Harambašićeva 2, Subotica i Ambulantu ogr.I, Kumičićeva 4, Subotica, koje rade svaki dan u nedelji od 07.00-22.00 h.

Deca sa respiratornim tegobama primaju se u COVID-19 ambulanti u Službi za zdravstvenu zaštitu dece, Đure Đakovića 14, Subotica (prizemlje-desno), svaki dan u nedelji u periodu od 07.00-24.00 h.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.11..2020.

 

Gradonačelnik Stevan Bakić: Apelujem na sve sugrađane da se ponašamo odgovornije nego ikad

 

 

Na bolničkom lečenju u Kovid delu Opšte bolnice Subotica trenutno je hospitalizovan 101 pacijent, u Kovid jedinici intenzivnog lečenja 14 pacijenta nalazi se na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a od posledica korona virusa u poslednja 24 časa preminulo je četvoro ljudi. Gradonačelnik Stevan Bakić, tim povodom, u ime Grada Subotice i svoje ime izržava najdublje saučešće porodicama preminulih i još jednom apeluje na sve građane Subotice da budu odgovorni i poštuju preporučene epidemiološke mere.

 

 

 

 

„I za naš grad, i za mene lično, bila je ovo do sada najteža noć. Preminulo je, na našu veliku žalost, četvoro naših sugrađana. Molim sve građane Subotice da shvate ozbiljnost epidemiološke situacije u kojoj se trenutno nalazimo, da se ponašamo odgovornije nego ikad i da poštujemo preporučene preventivne mere, jer se samo na taj način možemo izboriti sa virusom COVID-19. Moramo da poštujemo preporučenu fizičku distancu, da izbegavamo zadržavanja i okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru i da nosimo zaštitne maske. Apelujem posebno na mlađe ljude, ali i na njihove roditelje, da se suzdrže od organizovanja žurki, rođendana i drugih proslava. Molim sugrađane koji su pozitivni na korona virus, a slobodno se kreću gradom, da više ne krše meru samoizolacije, a osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajevima da ostanu u samoizolaciji 14 dana od poslednjeg kontakta. Moja obaveza, i ljudska i kao gradonačelnika, jeste da upozorim građane Subotice da će nadležne inspekcijske službe kažnjavati sve one koji se ne budu striktno pridržavali preporučenih epidemioloških mera“, naglasio je Stevan Bakić.

 

>Gradonačelnik Bakić izražava zahvalnost svim građanima Subotice koji se ponašaju odgovorno i u skladu sa merama i preporukama Republičkog kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i lekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju koji tokom pandemije korona virusa svakodnevno rizikuju živote i bore se za sve nas.

 

Kabinet gradonačelnika

 

 

Stevan Bakić polgármester: Felkérem minden polgártársamat, hogy viselkedjünk felelősségteljesebben, mint eddig bármikor

 

 

A Szabadkai Közkórház Covid részlegén kórházi ápolásban jelenleg 101 páciens részesül, az intenzív osztály Covid részében 14-en szorulnak nem invazív mesterséges lélegeztetésre, és a koronavírus következtében az utóbbi 24 órában négy ember vesztette életét.

 

Stevan Bakić polgármester emiatt Szabadka város nevében és a saját nevében fejezi ki részvétét az elhunytak családtagjainak és ismét arra kéri fel Szabadka lakosságát, hogy tanúsítsanak felelős magatartást és tartsák be a járványügyi intézkedésekre vonatkozó ajánlásokat.

„Városunk és személyesen az én számomra is, ez volt az eddigi legsúlyosabb éjszaka. Nagy veszteség négy polgártársunk halála. Kérem Szabadka minden lakosát, hogy vegye komolyan a jelenlegi járványhelyzetet, viselkedjünk felelőssebben, mint eddig bármikor és tartsuk be az ajánlott járványügyi intézkedéseket, mert csak így tudjuk leküzdeni a COVID-19 vírust. Be kell tartanunk az ajánlott fizikai távolságot, kerülnünk kell a nyilvános helyek zárt és nyílt tereiben való tartózkodást és a gyülekezést, és hordanunk kell a védőmaszkot. Külön kérem a fiatalokat és a szüleiket is, hogy tartózkodjanak a bulizástól, a születésnapok és más események megünneplésének megszervezésétől. Kérem a koronavírussal fertőzött polgártársaimat, akik a városban járnak, hogy ne szegjék meg többé az önkéntes karantén intézkedését, akik pedig kapcsolatban voltak igazoltan vírussal fertőzött személlyel, hogy az utolsó kontaktustól számított 14 napig maradjanak önkéntes karanténban. Egyéni és polgármesteri kötelességem Szabadka lakosságát figyelmeztetni, hogy az illetékes felügyelő hatóság büntetni fogja mindazokat, akik nem tartják be hiánytalanul az ajánlott járványügyi intézkedéseket.” – hangsúlyozta Stevan Bakić.

 

Stevan Bakić polgármester köszönetét fejezi ki mindazoknak a szabadkai lakosoknak, akik felelősen és a Köztársasági Válságkezelő Törzskar, illetve a Városi Válságkezelő Törzskar intézkedéseivel és ajánlásaival összhangban viselkednek, valamint az orvosoknak, az egészségügyi és nem egészségügyi személyzetnek, akik a koronavírus okozta világjárvány ideje alatt mindennap életüket kockáztatják és értünk küzdenek.

 

a Polgármesteri Kabinet

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

27.11..2020. 

 

Izmenjeno radno vreme ambulanti opšte medicine za period od 30.11.2020-05.12.2020.

 

 

 

 

Službe za opštu medicinu Doma zdravlja Subotica sledeće nedelje će raditi po izmenjenom radnom vremenu, na sledeći način:
.Ambulanta - Mala Bosna – NE RADI;
Ambulanta –ogr 3 (Subotica ; Ruđera Boškovića ) - NE RADI
Ambulanta- Peščara (Šabačka bb) radi zimsko radno vreme od 07:00 do 17:00 sati
Ambulanta –Đurđin ponedeljak i petak -07:00-14:00
Sreda - 13:00-20:00
Utorak – četvrtak –ne radi
Ambulanta – Bikovo utorak -07:00-14:00
četvrtak -13:00-20:00
ponedeljak , sreda , petak – ne radi
Ambulanta – Tavankut ponedeljak,utorak,sreda, petak - 07:00-14:00
četvrtak -13:00-20:00
Ambulanta – ogr 7 (Trg žrtava fašizma 16)
Ponedeljak ,sreda -07:00 -20:00
Utorak ,četvrtak -07:00-14:00
Petak -13:00-20:00
Napomena : shodno epidemiološkoj situaciji moguće su i dodatne promene u rasporedu rada ambulanti!

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.11.2020.

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić: Sankcionisati pozive na nasilje

 

 

Samo nekoliko dana nakon što je naša javnost saznala da su kriminalni klanovi pripremali atentat na predsednika Aleksandra Vučića, oglašava se i političko krilo takvih zločinačkih ambicija, oličeno u Srđanu Nogu. Njegova poruka da će predsednik i njegovi najbliži dočekati „tragičan kraj“ je vrhunac neprekidne kampanje pozivanja na nasilje i crtanja mete čestitoj porodici Vučić.

 

 

 

 

U proteklom periodu sam nekoliko puta reagovao u javnosti i skretao pažnju sugrađana na ove neprihvatljive poruke mržnje, koje stižu iz prilično marginalnih, ali opasnih političkih krugova u Srbiji. Opasnih jer su stavljeni u službu ozbiljnih neprijateljskih interesa, čiji su finansijski i politički kapaciteti da napadnu našu zemlju, gotovo neiscrpni.

 

Vreme je za odlučnu akciju države. U sklopu borbe sa kriminalom i korupcijom mora se stati na put i političkim sponzorima, podstrekačima na nasilje, koji napadaju ustavni poredak zemlje. Ne sme se potceniti ozbiljnost ovakvih pretnji, niti značaj njihove sinhronizovanosti. Pozivam organe zakona i reda da istraže sve ovakve opasne izjave i one koji su ih izrekli sankcionišu, u skladu sa zakonom. Šta to Nogo zna i u ime koga izgovara najgnusnije pretnje? To je pitanje na koje mora da odgovori državi Srbiji.

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.11.2020.

 

Doneta Odluka o proglašenju vanredne situacije za teritoriju grada Subotice

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić doneo je Odluku kojom se proglašava vanredna situacija za celu teritoriju grada Subotice, od 26. novembra 2020. godine, zbog pogoršanja epidemiološke situacije usled širenja epidemije zarazne bolesti COVID 19. Donošenjem ove Odluke do sada donete Naredbe i akti Gradskog štaba za vanredne situacije vezane za preduzimanje mera na sprečavanju širenja epidemije zarazne bolesti COVID 19 ostaju na snazi.

 

 

 

 

U Odluci se navodi da se vanredna situacija proglašava radi efikasnijeg sprovođenja mera zaštite kao i zaštite života i zdravlja stanovništva.

 

O sprovođenju ove Odluke staraće se Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice u skladu sa članom 43. i članom 44. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik RS“, broj 87/2018).

 

Ovu Odluku dostaviti Okružnom štabu za vanredne situacije Severnobačkog upravnog okruga, Republičkom štabu za vanredne situacije - Sektoru za vanredne situacije, Odeljenju za vanredne situacije u Subotici, javnim preduzećima, ustanovama i drugim učesnicima u sprovođenju mera zaštite i spasavanja.

 

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenom listu Grada Subotice.

 

Odluka je doneta na osnovu člana 39. stav 1. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. glasnik RS“, broj 87/2018), člana 20. stav 1. tačka 8. i člana 44. Zakona o lokalnoj samoupravi („Sl. glasnik RS“, broj 129/2007, 83/2014 – dr. zakon 101/2016 – dr. zakon i 47/2018) i člana 12. St.1. t. 14.Statuta grada Subotice („Sl. list Grada Subotice “, br.27/2019 od 10.10.2019.), a na osnovu Zaključka Gradskog štaba za vanredne situacije broj 217-II-8/2020 od 26.11.2020. godine.

 

 

Döntés rendkívüli helyzet bevezetéséről Szabadka város területén

 

 

Szabadka város polgármestere, Stevan Bakić 2020. november 26-ától a COVID-19 fertőző betegség okozta járványhelyzet romlása miatt rendkívüli helyzetet hirdetett ki Szabadka város teljes területére. E döntés meghozatalával a válságkezelő városi törzskar által a COVID-19 fertőző betegség okozta járvány terjedésének megfékezése érdekében eddig meghozott parancsai és okiratai hatályban maradnak.

 

A rendkívüli helyzetet az óvintézkedések hatékonyabb végrehajtása, valamint a lakosság egészségének és életének védelme érdekében lett kihirdetve.

 

A döntés végrehajtásáról Szabadka Város Válságkezelő Törzskara gondoskodik katasztrófakockázat csökkentéséről és a rendkívüli helyzetek kezeléséről szóló törvény 43. és 44. szakasza (az SZK Hivatalos Közlönyének 87/2018 száma) rendelkezéseinek megfelelően.

 

A döntést továbbítani kell az Észak-bácskai Körzeti Válságkezelő Törzskarhoz, a Köztársasági Válságkezelő Törzskar rendkívüli helyzeteket kezelő részlegének szabadkai osztályához, a közvállalatokhoz, intézményekhez és a védelmi és mentési intézkedéseket végrehajtó más alanyokhoz.

 

A döntés a meghozatalának napjával lép hatályba és megjelenik Szabadka Város Hivatalos Lapjában.

 

A döntés a katasztrófakockázat csökkentéséről és a rendkívüli helyzetek kezeléséről szóló törvény 39. szakaszának 1. bekezdése (a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyének 87/2018 száma), a helyi önkormányzatról szóló törvény 20. szakaszának 1. bekezdés 8. pontja és 44. szakasza (az SZK Hivatalos Közlönyének 129/2007, 83/2014 – más törv. 101/2016 – más törv. és 47/2018 száma) és Szabadka város alapszabályának 12. szakasz 1. bekezdés 14. pontja (Szabadka Város Hivatalos Lapjának 2019.10.10-én kelt 27/2019 száma) és a válságkezelő városi törzskar 2020.11.26-án kelt 217-II-8/2020 számú záróhatározata alapján lett meghozva.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.11.2020.

 

Zaključak Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Štab za vanredne situacije Grada Subotice je na danas održanoj 19. vanrednoj sednici doneo zaključak kojim se predlaže gradonačelniku Grada Subotice da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji grada Subotice.

 

 

 

 

Štab za vanredne situacije na osnovu procene rizika i očekivanog daljeg razvoja nepovoljne situacije na području ugroženom opasnošću izazvanom širenjem epidemije zarazne bolesti COVID 19 predlaže gradonačelniku Grada Subotice da proglasi vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada Subotice, radi daljeg sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života i zdravlja stanovništva.

 

Na osnovu dostavljenog izveštaja Zavoda za javno zdravlje Subotica i zbog naglog povećanja broja zaraženih, kao i zbog izrazito nepovoljne epidemiološke situacije na teritoriji grada Subotice, predlaže se gradonačelniku grada Subotice da proglasi vanrednu situaciju.

 

Štab će redovno informisati i obaveštavati stanovništvo i javnost o svim bitnim činjenicama od značaja za zaštitu i spasavanje, kao i o prestanku opasnosti zbog kojih je vanredna situacija proglašena.

 

Zaključak je donet na osnovu člana 43. stav 1. tačka 7. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Službeni glasnik RS“, broj 87/2018) člana 10. Uredbe o sastavu načinu i organizaciji rada štabova za vanredne situacije („Službeni glasnik RS“, broj 27/2020).

 

 

A válságkezelő városi törzskar záróhatározata

 

 

Szabadka Város Válságkezelő Törzskara a ma megtartott 19. rendkívüli ülésén záróhatározatot hozott, amellyel javasolta Szabadka város polgármesterének a rendkívüli helyzet kihirdetését Szabadka város területre.

 

A törzskar a kockázatok felmérése és a COVID-19 fertőző betegség terjedésével veszélyeztetett területen kialakult kedvezőtlen helyzet további várható alakulása alapján javasolta Szabadka város polgármesterének, hogy hirdessen rendkívüli helyzetet Szabadka város teljes területére az óvintézkedések további végrehajtása, és a lakosság egészségének és életének védelme érdekében.

 

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése alapján és a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése, továbbá a Szabadka város területén uralkodó rendkívül kedvezőtlen járványhelyzet miatt javasolták Szabadka város polgármesterének a rendkívüli helyzet kihirdetését.

 

A válságtörzs rendszeresen tájékoztatni fogja a lakosságot és a nyilvánosságot a védelem és mentés szempontjából jelentős minden tényről, valamint azon veszély megszűntéről, amely miatt rendkívüli helyzetet kell kihirdetni.

 

A záróhatározat a katasztrófakockázat csökkentéséről és a rendkívüli helyzetek kezeléséről szóló törvény 43. szakaszának 1. bekezdés 7. pontja (a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyének 87/2018 száma) alapján és a válságkezelő törzskarok összetételéről, működésük módjáról és megszervezéséről szóló kormányrendelet 10. szakasza (az SZK Hivatalos Közlönyének 27/2020 száma) alapján lett meghozva.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.11.2020.

 

Iskustveno učenje

 

 

Kolping društvo Srbije sprovodi projekat ,,Iskustveno učenje“ od školske 2014/2015. godine s ciljem da kroz uspostavljanje veza između nastavnog gradiva i društveno korisnog angažovanja učenika u lokalnim sredinama, omogući učenicima da prodube svoje znanje, steknu određene praktične veštine i razviju osećaj društvene odgovornosti, negujući aktivno učešće u socio-političkom životu svoje zajednice.

 

 

 

 

Učenici Školskog centra sa domom učenika ,,Dositej Obradović” i Politehničke škole su u proteklih mesec dana uzeli aktivno učešće u projektu ,,Iskustveno učenje“ Kolping društva Srbije kroz realizaciju zajedničke ideje – izradu senzornog stalka.

 

Interaktivni senzorni stalak je rezultat zajedničkih aktivnosti učenika dveju škola, koji su ga kroz nekoliko susreta i radionica osmislili, dizajnirali i na kraju konstruisali koristeći prirodne i reciklažne materijale za izradu. Učenici Politehničke škole su kroz nastavne procese u okviru stolarske radionice napravili stalak, te na ovaj način praktično realizovali nastavne sadržaje kroz konkretne primere i procese, od ideje do gotovog proizvoda.

 

Učešće učenika Školskog centra ogledao se u aktivnostima izrade senzornih i didaktičkih elementa za stalak, što je doprinelo razvoju kreativnosti, socijalnih i manipulativnih veština i sposobnosti. Cilj ove projektne aktivnosti je bio smanjenje socijalne distance između različitih grupacija mladih i podsticanje socijalne inkluzije kroz iskustveno učenje. Interaktivni senzorni stalak će služiti deci koja pohađaju Školski centar, kako za stimulaciju psihomotornog razvoja i učenje tako i za igru i relaksaciju.

 

Povodom Svetskog dana deteta, 20.novembra, realizovana je završna aktivnost projekta u okviru koje su učenici spojili sve elemente interaktivnog senzornog stalka. Zajednička radionica je održana uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od širenja virusa Covid - 19 u prostorijama Školskog centra sa domom učenika “Dositej Obradović”.

 

opširnije - VIDEO

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.11.2020.

 

U vrtiće samo uz potvrdu o zauzetosti oba roditelja

 

 

Gradska uprava Subotica je Predškolskoj ustanovi "Naša Radost" dostavila uputstvo za dalje postupanje oko organizovanja rada, zbog pogoršane situacije izazvane pandemijom Kovid 19 i koje stupa na snagu od srede 25.11.2020.

 

 

 

 

Deca će moći da borave u vrtićima ukoliko oba roditelja, koja žive u zajedničkom domaćinstvu, odnosno drugi zakonski zastupnici, dostave ustanovi potvrdu poslodavca da je njihovo prisustvo neophodno na radnom mestu.
Iako mera stupa na snagu od srede 25.11.2020. godine, primenjvaće se od četvrtka 26.11.2020. da bi roditelji mogli da pribave potvrde. Mera je privremenog karaktera, a trajaće sve dok epidemiološka situacija ne bude povoljna, odnosno dok se ne steknu povoljniji uslovi, koji omogućavaju dalji nesmetani rad.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

23.11.2020.

 

Vlada Mađarske donirala 8000 zaštitnih maski za zaposlene u subotičkoj lokalnoj samoupravi

 

 

Na intervenciju dr Balinta Pastora, predsednika Skupštine grada, Vlada Mađarske je obezbedila 8000 zaštitnih maski lokalnoj samoupravi Grada Subotice, a koja je dopremljena posredstvom humanitarne organizacije Subotičke biskupije „Karitas“.

 

 

 

 

Kao što je poznato, sve službe lokalne samouprave rade po redovnom radnom vremenu i zaposleni na svom radnom mestu izvršavaju svoje radne zadatke, a sve u cilju nesmetanog funkcionisanja uprave i ažurnog udovoljavanja potrebama građana.
Međutim, situacija izazvana pandemijom u celoj državi iziskuje uvođenje niz zaštitnih mera i striktno poštovanje istih, a bez kojih bi se stanje sasvim sigurno pogoršalo, te bi posledice bile nesagledive.
Jedna od takvih mera jeste i nošenje maski u zatvorenom prostoru, pa tako i na radnom mestu, što je neophodan preduslov u međusobnom poslovanju i tokom rada sa strankama.
Odgovornost prema sebi i prema drugima u ovoj vanrednoj zdravstvenoj situaciji je ogromna, zato i ovim putem zahvaljujemo Vladi Mađarske koja nam je izašla u susret i na ovaj način doprinela nesmetanom radu lokalnih organa.
Kako smo o tome ranije informisali građane, dr Balint Pastor, predsednik gradske skupštine je u oktobru ove godine primio predstavnike humanitarne organizacije „Karitas“ kojom prilikom se razgovaralo o nastavku dobre saradnje i pružanju podrške.
Danas su ta saradnja i podrška realizovane od strane „Karitas“-a isporukom donacije, koju su predstavnicima grada predali u 12.00 sati.
Ova akcija je lep primer uzajamne saradnje kada civilna organizacija pruža podršku organima vlasti, u ovom slučaju lokalnoj samoupravi.

 

Služba za skupštinske poslove

 

 

 

 

 

8000 darab maszkot biztosít Magyarország Kormánya a szabadkai önkormányzat dolgozóinak

 

 

Magyarország Kormánya 8000 darab védőmaszkot adományozott Szabadka város önkormányzatának dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnökének közbenjárására.

 

 

 

 

Mint az ismeretes, az önkormányzat minden hivatala rendes munkarendben működik és az alkalmazottak a munkahelyükön végzik munkaköri feladataikat a közigazgatás zavartalan ellátása és a lakosság igényeinek naprakész kielégítése érdekében.
Az országban uralkodó járványhelyzet azonban számos óvintézkedés bevezetését és szigorú ellenőrzését követeli meg, melyek be nem tartása beláthatatlan következményekkel járna.
A vírus terjedésének megfékezését célzó intézkedések egyike a védőmaszkok viselése a munkahelyen, ami nélkülözhetetlen feltétel, ha több ember dolgozik együtt, illetve ügyfeleket fogad.
A magunk és embertársaink iránti felelősség ebben az egészségügyi veszélyhelyzetben óriási, ezért hálásan köszönjük Magyarország Kormányának, hogy a segítségünkre sietett, hozzájárulva ezzel a helyhatósági szervek feladatainak folyamatos ellátásához.
A szállítmány a Szabadkai Egyházmegye Caritas szervezetének közvetítésével jutott el hozzánk, akiknek szintén köszönjük a közreműködést.
Ez az esemény ékes példája a kölcsönös együttműködésnek és az olyan helyzeteknek, amikor a civil szervezet segíti ki az önkormányzatot.
Ahogyan arról a nyilvánosságot tájékoztattuk, októberben dr. Pásztor Bálint elnök megbeszélést tartott a Caritas szabadkai szervezetének képviselőivel, melyen az együttműködésről és a támogatásról tárgyaltak. A mai napon az együttműködés és a támogatás a szervezet részéről valósult meg, közbenjárásukkal érkezhetett meg ugyanis ez az adomány.
A Caritas képviselői ma 12.00 órakor adták át a küldeményt.

 

a Képviselő-testületi ügyek szolgálata

 

____________________________________________________________________________

 

23.11.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice je na današnjoj, 18. vanrednoj sednici doneo naredbu kojom se nalaže da je obavezno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći kontakti između ljudi ispod propisane distance.

 

 

 

 

U periodu od 24. novembra do 3. decembra 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, klubova i sl.), trgovinskih centara, pozorišta, bioskopa i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radnog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane i šaltersku prodaju hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 18.00 časova do 05.00 časova narednog dana.
Zabranjuju se javna okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istovremeno okuplja više od 5 lica, s tim što rastojanje između prisutnih lica mora biti najmanje 1,5 metara, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno jedno lice.
Kontrola postupanja po obavezi nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz proveru ograničenja maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.
Kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih protivepidemioloških mera koje su na snazi.
Preporučuje se svim poslodavcima da omoguće rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to proces rada dopušta.
Nadzor nad primenama mera ove naredbe vršiće Gradska uprava Grada Subotice putem Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, uz koordinaciju sa nadležnim Republičkim inspekcijskim organima.
Ova naredba stupa na snagu 24. novembra 2020. godine.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.11.2020.

 

Gradonačelnik Bakić izrazio saučešće povodom smrti patrijarha Irineja

 

 

U ime Grada Subotice i svoje lično, izražavam najdublje saučešće svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

 

 

 

 

Ostaće upamćen kao mudar i posvećen predstojatelj naše Crkve, veliki duhovnik i borac za svoj narod, kako na prostoru Kosova i Metohije, tako i Eparhije niške i konačno na tronu Svetog Save. Tokom šest decenija monaške, četrdeset i pet godina vladičanske i deset godina patrijaraške službe učinio je nebrojena dobra, od kojih će Srbija večno pamtiti i ostati ukrašena konačno završenim hramom Svetog Save na Vračaru. Na tom poslu nastavio je tamo gde je njegov veliki prethodnik patrijarh Pavle stao. Njegov trud je, uz najbolju saradnju i svesrdnu pomoć države i partnerski odnos sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, okončao taj veliki projekat našeg naroda.

 

Hvala mu za taj podvig i sve druge i neka mu Gospod podari rajsko naselje.

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

 

Stevan Bakić polgármester részvétet nyilvánított Irinej pátriárka halála kapcsán

 

 

Őszentsége Irinej szerb pátriárka halála kapcsán szeretném Szabadka város önkormányzata és a saját nevemben is legmélyebb részvétem kifejezni a szerb pravoszláv egyház minden püspökének, papjainak, szerzeteseinek és hívőinek.

 

Irinej pátriárka egyházunk bölcs és elhivatott vezetőjeként marad meg emlékezetünkben, aki nagy hitvallóként harcolt népéért úgy Koszvó, mint a niši egyházmegye területén, s végül Szent Száva trónján. Hat évtizednyi szerzetesi, negyvenöt évnyi püspöki és tíz évnyi pátriárkai szolgálata alatt számtalan jótett fűződött nevéhez, de közülük is a legnagyobb, ami örök emléket állít személyének, a belgrádi Szent Száva templom építésének befejezése. Ezt a hatalmas munkát ott folytatta, ahol nagy elődje, Pavle pátriárka abbahagyta. Elkötelezettségével és kitartásával, az állammal folytatott kiváló együttműködésnek és az Aleksandar Vučić elnökkel ápolt partneri viszonynak köszönhetően végül befejezte a szerb nép e hatalmas projektjét.

 

Mindig hálásak leszünk e dicső tettért és minden jócselekedetéért. Az örök világosság fényeskedjék neki!

 

Stevan Bakić

Szabadka polgármestere

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.11.2020.

 

Saopštenje predsednika Skupštine grada Subotice, Dr Balint Pastora

 

Od danas kreće prvi voz na obnovljenoj železničkoj pruzi između Subotice i Sente

 

 

Izuzetno nam je drago što možemo da obavestimo javnost Subotice o tome da će danas, posle godinu i po dana, ponovo krenuti železnički saobraćaj na deonici dugačkoj 38,5 km između Subotice i Sente. Zastupajući interese građana na svim nivoima javnih politika i u službi prosperiteta regije, nastojimo da postignemo što više značajnih rezultata, a ovaj je svakako jedan od takvih. Železnički saobraćaj na ovom delu olakšava i pojednostavljuje putovanje za naše građane ali će njene prednosti moći koristiti i privreda. Ovo je jedna od najvećih investicija u severnoj Vojvodini, koje je ujedno i od regionalnog značaja, naime povezuje Suboticu preko opština Kanjiže, Sente i Čoke sa Kikindom i Zrenjaninom.

 

 

 

 

 

Ponovo uspostavljen putnički saobraćaj železnicom znači olakšanje putovanja za građane ovog područja ali će ova pruga opslužiti i privredu cele regije a njen efekat će se odraziti i u tome
što će predstavljati jedan od alternativnih pravaca dok se bude gradila pruga za velike brzine Novi Sad – Subotica.

 

Pruga je rekonstruisana polovnim materijalom dobijenim sa magistralnih pruga, kao i novim materijalima. Radovima je obuhvaćena između ostalog kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici, urađene su pružne oznake, uređene su bankine na prelazima i uređena železnička stanica u naselju Orom.

 

Ovim je brzina vozova povećana na 80 km/sat, na putničkom i 60 km /sat u teretnom železničkom saobraćaju, a nosivost pruge na 22,5 tona po osovini. Vrednost radova iznosi oko 15,36 miliona evra.

 

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina. Zbog toga je stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi bilo veoma loše, brzina vozova je bila svega 10-30 kilometara na sat, a nosivost pruge samo 16 tona po osovini.

 

Investiciju je finansiralo Ministarstvo Građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture a investitor je „Infrastruktura železnice Srbije „a.d.

 

Dr Balint Pastor (dr. Pásztor Bálint)
Predsednik Skupštine grada Subotice

 

 

 

 

 

Közlemény

 

2020. november 20-án ismét elindul a vonat a Szabadka - Zenta vasútvonalon

 

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy Szabadka lakosságát arról tájékoztathatjuk, hogy másfél év után ma újra megindul a Szabadka és Zenta közötti 38,5 km távú szakaszon a vasúti közlekedés. A térség polgárainak érdekeit képviselve és javának szolgálatában a közpolitikák minden szintjén, ismét egy eredményről számolhatunk be tehát, melynek köszönhetően a lakosság mindennapjaiban érzékelhető könnyítés és a gazdasági szféra számára is jelentős előnyök váltak újra elérhetővé.

 

 

 

 

 

Ez volt az egyik legnagyobb beruházás Vajdaság északi részén, amely egyben regionális jellegű is, hiszen Szabadkát Magyarkanizsa, Zenta és Csóka községeken keresztül köti össze Nagykikindával és Nagybecskerekkel.
A vasúti közlekedés helyreállítása ezen a szakaszon nem csak az utasforgalmat egyszerűsíti, könnyíti és rövidíti, hanem a térség gazdaságát is kiszolgálja, sőt amíg az Újvidék-Szabadka közötti gyorsvasút építése tart, ide terelik annak a szakasznak a forgalmát is.
A pálya felújítása az országos jelentőségű szakaszok felújítása alkalmával felszedett anyaggal és újonnan beszerzett anyaggal történt. Teljesen kicserélték a síneket, a talpfákat és az ágyazatot, rendbe tették a jelzéseket, az átjárókat és az oromi vasútállomást.
A személyszállító vonatok mostantól 80 km/óra sebességgel közlekedhetnek, a tehervonatok 60 km/óra sebességgel a korábbi 10-30 km/óra helyett, és a megengedett tengelyterhelés is növekedett, 16-ról 22,5 tonnára.
A Szabadka – Zenta közötti vasútvonal 1889-ben épült és a múlt század húszas éveiben végeztek rajta csak felújítást. A vasúti infrastruktúra ezen a vonalon ezért nagyon rossz állapotban volt.
A mintegy 15,36 millió eurós beruházást a Köztársasági Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium finanszírozta, a beruházó pedig a Szerbiai Vasutak Infrastruktúra RT. volt.

 

dr. Pásztor Bálint
Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke

 

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.11.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice je na današnjoj, 17. vanrednoj sednici doneo naredbu kojom se naređuje privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost, a vrše šaltersku prodaju hrane putem šaltera, da u periodu od 21,00-06,00 časova uklone stolove i stolice koji su postavljeni ispred objekta. Naredbom se takođe zabranjuje konzumacija hrane i pića ispred ugostiteljskih objekata iz kojih se vrši šalterska prodaja hrane putem šaltera.

 

 

 

 

Naređuje se svim licima, koja čekaju da budu uslužena prilikom kupovine hrane iz objekata iz kojih se vrši šalterska prodaja hrane, održavanje fizičke distance od najmanje dva metra, uz obavezno korišćenje zaštitne maske.

Nadzor nad primenama mera ove naredbe vršiće Gradska uprava Grada Subotice putem Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove i nadležni Republički inspekcijski organi.

Ova naredba stupa na snagu odmah.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

19.11.2020.

 

Čedomir Božić obišao gazdinstvo u Bikovu

 

 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić obišao je poljoprivredno gazdinstvo porodice Soković u mestu Bikovo, kod Subotice.

 

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Porodica Soković bavi se uzgojem svinja i obrađuje oko 12 hektara zemlje za ratarsku proizvodnju stočne hrane, koja zadovoljava potrebe ishrane životinja kroz postrnu setvu kukuruza posle skidanja ječma. Ovo poljoprivredno domaćinstvo je odličan primer koje postiže izuzetne rezultate u proizvodnji kvalitetnog koncentrata, a u tekućoj godini, resorni sekretarijat odobrio im je sredstva u iznosu od oko 1,2 miliona za sistem navodnjavanja i za kupovinu tehničke opreme radi obezbeđivanja boljih uslova za uzgoj svinja.

 

Prema rečima pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Čedomira Božića, ovakva gazdinstva su primer dobre prakse, gde pored stočarske imaju i ratarsku proizvodnju. Sredstva su uložena na pravi način, što svakako predstavlja dobar okvir za unapređenje uslova i povećanje poljoprivredne proizvodnje, zaključio je Božić i dodao da će pokrajinski sekretarijat nastaviti sa novim programima i u narednoj godini za podršku i opremanje stočarskih farmi sa ciljem da svakom poljoprivredniku pomogne.

 

Dragutin Soković zahvalio se pokrajinskom sekretarijatu da dodeljenim subvencijama i apelovao na sve poljoprivrednike da se bave projektovanom proizvodnjom, istakavši da povećanjem prinosa raste i BDP, a rastom BDP-a i mogućnost za više subvencija.

 

Srđan Samardžić, član Gradskog veća za oblast privrede, pohvalio je dosadašnju saradnju dva nivoa vlasti i ukazao na značaj ovog vida podrške za subotičke poljoprivrednike.

 

Izvor: Medija centar Subotica

 

____________________________________________________________________________

 

17.11.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice je na danas održanoj 16. vanrednoj sednici, doneo naredbu kojom se nalaže građanima da su zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19, za vreme boravka na javnim mestima u zatvorenom prostoru dužni da obavezno nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje jedan i po metar između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prisutno jedno lice. Na javnim mestima na otvorenom prostoru, ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje jedan i po metar (ispred prodavnica, apoteka, na autobuskim i drugim stajalištima i sl.), nošenje zaštitnih maski je obavezno.

 

 

 

 

Nošenje zaštitnih maski obavezno je u javnom drumskom i železničkom prevozu putnika.

Počev od 17. novembra 2020. godine zaključno sa 1. decembrom 2020. godine, radno vreme ugostiteljskih objekata, prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, pozorišta i bioskopa, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzev radnog vremena apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21.00 časa do 05.00 časova narednog dana.

 

Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji prodaju robu ili pružaju usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a koja obuhvata prodaju robe i vršenje usluga u lokalima u koje se ulazi iz većeg zatvorenog prostora, dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 (organizovanje procesa rada koji obezbeđuje ograničen broj lica u prostoru, održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih i korisnika usluga), i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

 

Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju trgovinu na malo dužni su da obezbede da u objekte u kojima se obavlja trgovina na malo, odnosno u objekte u kojima se prodaje roba ili pružaju usluge u trgovinskim centrima ili slične objekte u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a koja obuhvata prodaju robe i vršenje usluga u lokalima u koje se ulazi iz većeg zatvorenog prostora, ne ulaze, odnosno da u njima ne borave lica koja ne nose lične zaštitne maske.

 

Pravna lica i preduzetnici su dužni da na vidnom mestu postave obaveštenje da nije dozvoljen ulazak, odnosno boravak lica bez ličnih zaštitnih maski.

 

Pravna lica i preduzetnici su dužni da odrede lice koje je odgovorno za poštovanje mera nošenja lične zaštitne maske (korona redar), izuzev onih pravnih lica i preduzetnika koji imaju do troje zaposlenih.

 

Prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja u zatvorenom prostoru dozvoljeno je prisustvo najviše 100 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

 

Kada se javni kulturno-umetnički događaj održava na otvorenom prostoru, dozvoljeno je prisustvo najviše 100 posetilaca istovremeno tako da se između posetilaca održava distanca od najmanje jedan i po metar, uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

 

Nadzor nad primenama mera ove naredbe vršiće Gradska uprava Grada Subotice putem sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove i nadležni Republički inspekcijski organi.

Ova naredba stupa na snagu 17. novembra 2020. godine.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

09.11.2020.

 

Gradonačelnik Bakić: Apelujem na građane Subotice da se i dalje ponašamo odgovorno

 

 

Na bolničkom lečenju u Kovid delu Opšte bolnice Subotica trenutno se nalazi ukupno 25 pacijenata. U Kovid jedinici intenzivnog lečenja dva pacijenta nalaze se na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Gradonačelnik Stevan Bakić je, osvrćući se na trenutnu epidemiološku situaciju u našem gradu, izrazio zahvalnost svim građanima Subotice koji se ponašaju odgovorno i u skladu sa merama i preporukama Republičkog kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije.

 

 

 

 

„Podaci ukazuju na to da poštujemo preporučene preventivne mere i da brinemo o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih, ali ne smemo da se opustimo. Zato molim naše sugrađane da se i dalje ponašamo odgovorno, da budemo disciplinovani, da jedni od drugih održavamo preporučeno rastojanje, da nosimo maske i rukavice i da se suzdržimo od organizovanja raznih proslava. Briga o našim nastarijim sugrađanima i dalje je primarna, jer su oni najranjivija kategorija. Brinemo i o mlađoj populaciji na koju apelujem da se ne okupljaju u većem broju u zatvorenom prostoru, s obzirom na to da i mlađi ljudi oboljevaju od COVID-19. Zahvaljujem se i lekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju koji tokom pandemije korona virusa svakodnevno rizikuju živote i bore se za sve nas“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

 

Kabinet gradonačelnika

 

 

Bakić polgármester: Kérem Szabadka lakosságát, hogy továbbra is viselkedjünk felelősségteljesen!

 

 

A Szabadkai Közkórház Covid részlegén jelenleg összesen 25 beteget kezelnek. Az intenzív osztály koronavírus-egységében két páciens van lélegeztető gépen. Stevan Bakić polgármester a városunkban uralkodó járványhelyzetről beszélve köszönetet mondott minden polgártársunknak, akik felelősségteljesen viselkednek és betartják a köztársasági és a városi válságstáb intézkedéseit és ajánlásait.

 

„Az adatok azt mutatják, hogy tiszteletben tartjuk az ajánlott óvintézkedéseket, hogy vigyázunk magunkra és szeretteink egészégére, de ezután sem szabad lazítanunk. Ezért arra kérem a lakosságot, hogy viselkedjünk felelősségteljesen, legyünk fegyelmezettek és tartsuk be az egymás közötti távolságot, viseljünk maszkot és kesztyűt, és tartózkodjunk az ünnepségek, összejövetelek szervezésétől. Még mindig elsőbbséget élvez a legidősebbekről való gondoskodás, mert ők a leginkább veszélyeztetettek. Ugyanakkor felszólítanám a fiatalabbakat is, hogy zárt térben ne gyülekezzenek nagyobb számban, mivel a fiatalok is elkaphatják a COVID-19-et. Megköszönném a az orvosok, az ápolók és az egészségügyi intézmények alkalmazottainak áldozatos munkáját, akik a koronavírus járvány alatt, életüket kockáztatva küzdenek mindannyiunkért.” - mondta Bakić polgármester.

 

A polgármester kabinetje

 

____________________________________________________________________________

 

08.11.2020.

 

Gradonačelnik Bakić: Sramni napadi na predsednika

 

 

 

 

"U danima kada se Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, najbolje bori sa pandemijom korona virusa, ne samo u regionu, već na širem evropskom prostoru, ponovo su se podigli razni propali političari, samozvani analitičari i predstavnici lažne elite, da napadnu državu. Ovu smešnu ali veoma opasnu družinu predvodi tužni pajac naše političke scene, Sergej Trifunović. Dok se predsednik Vučić bavi ozbiljnim državnim poslovima i brigama za opstanak Srbije u ovom teškom vremenu, dokoni, na svim poljima poraženi Trifunović, upućuje najgore uvrede preko društvenih mreža, gde jedino još može da umišlja svoju veličinu. Dužnost je svakog političara i javnog delatnika u ovoj zemlji da osudi priželjkivanje smrti predsednika države, kao i besprizorne uvrede na račun Njegove svetosti patrijarha Irineja koje je Trifunović uputio.

 

On je, kao i ostali predstavnici lažne elite, imao mnogo da kaže i o nedavnim izborima za predsednika SAD. Svi kojima nikada nije bio na srcu interes i boljitak Srbije, horski su počeli da upućuju uvrede predsedniku svoje zemlje i da likuju zbog izbornog rezultata u stranoj zemlji. Ono što građani Srbije moraju znati je da se predsednik Vučić nije dodvoravao ni administraciji Donalda Trampa, niti Baraka Obame, niti bilo kojoj ranijoj, pa tako neće ni onim ličnostima koje budu na vlasti narednih godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Ono što predsednik Vučić jeste radio bilo je i biće stalno nastojanje da se pozicija Srbije popravi u politici jedne od najvećih svetskih sila. Njegova odgovorna politika uspela je da preokrene situaciju u bilateralnim odnosima i rezultirala je najpovoljnijim sporazumom koji je Srbija ikada sklopila sa SAD. Sve to predsednik Vučić postigao je bez ponižavanja Srbije i bez dodvoravanja ličnosti predsednika Amerike. Nikada nije krio svoje mišljenje o tome koji izbor građana SAD bi bio bolji za Srbiju, tako da su sve priče o nekakvom „ulizivanju“ potencijalnom novom lideru Amerike Bajdenu, zlonamerna maštarija onih koji polaze od sebe kada razmišljaju o međunarodnim odnosima.

 

Ponosan sam, kao predstavnik jednog značajnog grada u Srbiji, što imamo predsednika i lidera koji se ne povodi za ličnim željama i emocijama, već uvek gleda interes naše zemlje, istovremeno zadržavajući pun integritet i dostojanstvo da slobodno izrazi svoje mišljenje. Zato ne mogu da ga pobede oni kojima su moral i čast, kako sam predsednik Vučić kaže, „nepoznate kategorije“, pa im preostaje samo da vređaju. Pristojna i većinska Srbija nikada neće ćutati na takve napade i uvek ćemo dići svoj glas protiv onih koji štete našoj zemlji i lažno optužuju našeg predsednika."

 

Gradonačelnik Subotice
Stevan Bakić

 

 

Bakić polgármester: Szégyenletes támadások az elnök ellen

 

 

Azokban a napokban, amikor Szerbia Vučić elnök vezetésével a legjobb módon küzd a koronavírus-járvány ellen, nem csak a régióban, hanem a tágabb európai térségben is újból felemelték fejüket a különböző bukott politikusok, önjelölt elemzők és az álelit képviselői, hogy támadják az államot. Ezt a nevetséges, de nagyon veszélyes társaságot politikai színterünk szomorú bohóca, Sergej Trifunović vezeti. Amíg Vučić elnök komoly államügyekkel és Szerbia megmaradásának gondjaival foglalkozik ezekben a nehéz időkben, az unatkozó és minden szinten vesztes Trifunović a legrosszabb sértéseket intézi az elnök ellen a közösségi hálókon keresztül, ahol még beképzelheti saját nagyságát. Minden politikus és közszereplő kötelessége ebben az országban, hogy elítélje azokat, akik az államelnök halálát kívánják, vagy azokat a példátlan sértéseket, amelyeket Trifunović Őszentsége Iriej pátriárkához intézett.
Ő és az álelit többi képviselője sok mindent mondott az USA közelmúltban lezajlott elnökválasztásáról is. Mindazok, akiknek soha sem állt a szívéhez közel Szerbia érdeke és felemelkedése, kórusban kezdtek sértéseket intézni államuk elnökéhez és ujjongani egy másik ország választási eredményei kapcsán. Szerbia polgárainak tudniuk kell, hogy Vučić elnök nem udvarolt sem Donald Trump, sem Barack Obama adminisztrációjának, sem bármelyik korábbinak, és nem fog udvarolni azoknak a személyiségeknek sem, akik az elkövetkező években lesznek hatalmon az Amerikai Egyesült Államokban. Amit Vučić elnök valóban tett és tenni fog, az az, hogy Szerbia pozíciójának a javítására törekedjen az egyik legnagyobb világhatalom politikájában. Felelős politikájával sikerült megváltoztatnia a helyzetet a kétoldalú kapcsolatokban, s a legkedvezőbb megállapodást elérnie, amelyet Szerbia valaha is megkötött az USA-val. Mindezt Vučić elnök Szerbia megalázása, az amerikai elnök személyének való behízelgés nélkül érte el. Soha nem titkolta véleményét, hogy az USA polgárainak mely választása lenne jobb Szerbia számára, így az új amerikai vezetőnek, Bidennek való „benyaliskodásról” szóló mesék így csupán azoknak a rosszindulatú képzelgése, akik magukból indulnak ki, amikor a nemzetközi kapcsolatokról gondolkodnak.
Szerbia egyik jelentős városának a képviselőjeként büszke vagyok arra, hogy olyan elnökünk és vezetőnk van, akit nem egyéni óhajai és érzelmei vezérelnek, hanem mindig országunk érdekeit tartja szem előtt, ugyanakkor fenntartja személyes integritását és méltóságát, hogy kifejezésre juttassa véleményét. Ezért nem győzhetik le azok, akik számára az erkölcs és a tisztesség, ahogyan azt Vučić elnök mondja, ”ismeretlen kategória”, s nem marad nekik más, mint a sértegetés. A tisztességtudó és többségi Szerbia soha sem fog hallgatni az ilyen támadások kapcsán, s mindig fel fogjuk emelni a szavunkat azok ellen, akik ártanak országunknak és hamisan vádolják elnökünket.

 

Stevan Bakić
Szabadka polgármestere

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

04.11.2020.

 

Prijem za polaznike Likovne radionice „EmArt“

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić, primio je danas u Medija-centru u Gradskoj kući osam polaznika Likovne radionice „EmArt“ iz Subotice koji su postigli zapažene rezultate na međunarodnim likovnim konkursima u Japanu i Francuskoj i tom prilikom im uručio osvojene medalje i pehare.

 

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Na 50. međunarodnoj izložbi dečje umetnosti u Tokiju – za koju je konkurs bio raspisan 2019. godine, a rezultati objavljeni u maju 2020. godine – polaznici Likovne radionice „EmArt“ osvojili su šest medalja: dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu. Zlatnu medalju ministra spoljnih poslova Japana osvojila je Ana Keteleš, zlatnu medalju Kiara Čepela, srebrna odličja Kiti Makai, Tiana Šebek Čaki i Aleksa Mrđanov, dok je bronzana medalja pripala Ivi Marić.

 

Na ovogodišnjem 4. međunarodnom bijenalu u Francuskoj, polaznici Likovne radionice „EmArt“ bili su takođe veoma uspešni. Prvo mesto i pehar osvojila je Jana Milanović, a treće mesto i pehar Teodora Resanović.

 

U ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića i svoje ime, Miloš Nikolić je poželeo dobrodošlicu nagrađenim učenicima i čestitao im na uspehu ostvarenom na međunarodnim likovnim konkursima u Japanu i Francuskoj.

 

Uz podsećanje da je Likovna radionica „EmArt“, u kojoj su nastali svi nagrađeni likovni radovi, ove godine proslavila svoj 18. rođendan, Nikolić je rekao da su ovogodišnja prestižna priznanja za naše veoma talentovane sugrađane stigla u pravi čas.
„Na međunarodni likovni konkurs, raspisan u Tokiju, pristiglo je više od 79.000 radova. Kvalitet i talenat naših mladih likovnih stvaralaca bio je presudan i oni su tamo zasluženo osvojili dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu medalju. Današnji prijem je potvrda naše rešenosti da i mladim sugrađanima koji na domaćim ili internacionalnim takmičenjima i konkursima ostvare uspeh želimo da poklonimo posebnu pažnju, izrazimo zahvalnost i poželimo im puno uspeha u daljem stvaranju i radu. Grad Subotica će i ubuduće podržavati i ulagati u kulturu i obrazovanje, jer su to dve izuzetno značajne oblasti za napredak našeg društva u celini“, naglasio je Miloš Nikolić.

 

U ime nagrađene dece, njihovih roditelja i svoje ime na srdačnom prijemu zahvalila se rukovodilac Likovne radionice „EmArt”, i učiteljica u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj”, Emilija Grubanov Martinek, ističući da je radosna što se uspesi nagrađene dece obeležavaju na ovako svečan način, u Gradskoj kući.

„Kao mentor likovne radionice veoma sam ponosna na svoje polaznike i njihove sadašnje, ali i dosadašnje uspehe, jer ih je tokom proteklih 18 godina bilo puno, iz više od 30 zemalja sveta. I današnji prijem je dokaz da se trud i istrajnost vrednuje i ceni. Velika je to motivacija za naš dalji rad. Zahvalila bih se gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću i članu Gradskog veća Milošu Nikoliću na podršci, kao i na prijemu u Gradskoj kući, u okviru koga su nagrađenoj deci uručena ova visoka priznanja“, kazala je Emilija Grubanov Martinek.

 

 

Fogadás az EmArt Képzőművészeti Műhely tanulói számára

 

 

Miloš Nikolić, a Városi Tanács oktatásért és művelődésért felelős tagja ma a Városháza Média Központjában fogadta a szabadkai EmArt Képzőművészeti Műhely nyolc tanulóját, akik figyelemre méltó eredményeket értek el a Japánban és Franciaországban megrendezett képzőművészeti pályázatokon, s átnyújtotta nekik a megszerzett érmeket és serlegeket.

 

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Tokióban, a gyermekművészetek 50. nemzetközi kiállításán, amelyre a pályázatot 2019-ben írták ki, az eredményeket pedig 2020 májusában tették közzé, az EmArt Képzőművészeti Műhely tanulói hat érmet érdemeltek ki, két aranyat, három ezüstöt és egy bronzot. Japán külügyminiszterének aranyérmét Köteles Anna nyerte, aranyérmet érdemelt ki Csepela Kiara, ezüstérmet kapott Makai Kitti, Csáki Sebők Tiana és Aleksa Mrđanov, bronzérmet pedig Iva Maric szerzett.

 

A franciaországi 4. nemzetközi biennálén az EmArt Képzőművészeti Műhely tanulói úgyszintén rendkívül sikeresek voltak. Jana Milanović első helyezést ért el és serleget kapott, a harmadik helyért járó serleget pedig Teodora Resanović vette át.

 

Stevan Bakić szabadkai polgármester és a maga nevében Miloš Nikolić köszöntötte a díjazott tanulókat és gratulált nekik a Japánban és Franciaországban megrendezett nemzetközi pályázatokon elért sikereikhez.
Nikolić emlékeztetett rá, hogy az EmArt Képzőművészeti Műhely, amelyben az összes díjazott alkotás létrejött, idén ünnepelte 18. születésnapját, s kiemelte, hogy jó időben érkeztek a nagyon tehetséges polgártársainknak odaítélt elismerések.
„A Tokióban kiírt nemzetközi képzőművészeti pályázatra több mint 79.000 alkotást küldtek be. Fiatal képzőművészeink színvonala és tehetsége döntőnek bizonyult, s ennek köszönhetően érdemeltek ki két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet. A mai fogadás bizonyítja elszántságunkat, hogy a hazai vagy nemzetközi versenyeken és pályázatokon sikeres fiatal polgártársainknak is külön figyelmet szenteljünk, kifejezésre juttassuk hálánkat és sok sikert kívánjunk nekik további alkotói munkásságukhoz. Szabadka Város a jövőben is támogatni fogja és pénzt fektet az oktatásba és a művelődésbe, mert ez két rendkívül fontos terület társadalmunk egészének a fejlődése szempontjából”, hangsúlyozta Miloš Nikolić.

 

A díjazott gyermekek, szüleik és a maga nevében Martinek Grubanov Emília, az EmArt Képzőművészeti Műhely vezetője, a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanítónője mondott köszönetet a szívélyes fogadtatásért, kiemelve, hogy örül, amiért a díjazott gyermekek sikerét ilyen ünnepélyesen, a Városházán is méltányolják.
„A Képzőművészeti Műhely mentoraként nagyon büszke vagyok tanulóimra, mostani és eddigi sikereikre, hiszen azokból igen sok volt az elmúlt 18 esztendőben, a díjak pedig a világ több mint 30 országából érkeztek hozzánk. A mai fogadás is azt bizonyítja, hogy értékelik az igyekezetet és a kitartást. Ez nagy motivációt jelent további munkánkhoz. Szeretnék köszönetet mondani Stevan Bakićnak, Szabadka polgármesterének és Miloš Nikolićnak, a Városi Tanács tagjának a támogatásért és a Városházán megtartott fogadásért, amelynek keretében a díjazott gyermekeknek átnyújtották ezeket a rangos elismeréseket”, mondta Martinek Grubanov Emília.

 

Izvor: Medija centar Subotica

 

____________________________________________________________________________

 

04.11.2020.

 

Najavljena treća redovna sednica Skupštine grada

 

 

„Na mojoj prvoj konferenciji za medije u svojstvu predsednika Skupštine grada Subotice želim da, najpre, najavim uvođenje jedne nove prakse, a to ja da se pre održavanja sednica gradske skupštine održi pres-konferencija kako bi se novinari upoznali sa temama o kojima će se raspravljati na sledećoj sednici Skupštine grada. Tako će se, posredno, i građani Subotice unapred upoznati sa temama o kojima će sledećeg dana raspravljati odbornici gradskog parlamenta. To je bitno zbog otvorenosti, zbog transparentnosti i zbog toga da bi građani u većoj meri bili upoznati sa aktivnostima gradske skupštine, ali i gradonačelnika i Gradskog veća, s obzirom na to da 95 odsto predloga o kojima se gradska skupština izjašnjava potiče od Gradskog veća, odnosno od raznih sekretarijata, pre toga, koji čine Gradsku upravu“, izjavio je predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru u Gradskoj kući.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U četvrtak, 5. novembra 2020.godine, sa početkom u 9.00 časova, održaće se treća redovna sednica Skupštine grada, što će, uz jednu vanrednu i jednu svečanu biti ukupno peta sednica Skupštine grada u ovom sazivu, rekao je Pastor, i istakao da se sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem još početkom mandata dogovorio da se ne primenjuje hitan postupak, odnosno da nema dopunjavanja dnevnog reda da se ne bi radilo ubrzanim tempom, da bi se odbornici pripremili i da bi rasprave bile kvalitetne.

 

Na sutrašnjoj, trećoj redovnoj sednici Skupštine grada imaćemo 52 tačke dnevnog reda, rekao je Pastor i naveo da će te tačke biti grupisane u 16 celina.

 

„Imaćemo, dakle, i spajanje tačaka, ali će to biti logično koncipirano. Na dnevom redu ćemo imati devetomesečni izveštaj o ostvarenju budžeta, a na prošloj sednici smo imali šestomesečni izveštaj. To je, naravno, bitno zbog transparentnosti, zbog kontrolne uloge gradske skupštine. Pored toga, imaćemo predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrane ’Maestrale ring’ na teritoriji grada Subotice. To je tema o kojoj je Skupština grada i u prethodnom periodu raspravljala, sada će se doneti plan detaljne regulacije. Involvirane su katastarske opštine Čantavir, Višnjevac, Gabrić, Bikovo, Stari i Novi Žednik, izuzimaju se građevinska područja naseljenih mesta sa pojasom od jednog kilometra. Ne bih ulazio u detalje, a na sutrašnjoj sednici gradske skupštine odborničke grupe će svakako izneti svoj stav povodom ovog pitanja“, rekao je Balint Pastor. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

24.10.2020.

 

Kaži A: Šta nam poručuju emocije?

 

 

U okviru ciklusa psiholoških predavanja „Kaži A” u organizaciji Fondacije „Danilo Kiš“, u sredu, 28. oktobra 2020. godine, sa početkom u 19.30 časova, u prostorijama Fondacije, predavanje na temu: “Šta nam poručuju emocije?” održaće Nina Racić, psihološkinja i integrativna psihoterapeutkinja iz Subotice.

 

 

 

 

Emocije su vrlo važne za ljudsko funkcionisanje i sporazumevanje. One su tu da nam pošalju poruku o nama samima, ili o nečemu što se oko nas dešava. Verovatno se većini desilo bar jednom da osete neku emociju i da ne znaju zbog čega je ona tu. Može nam se se desiti i da znamo šta osećamo i zbog čega to osećamo i tada budemo ljuti, ljubomorni, ili tužni, ali ne damo sebi da to osetimo do kraja, a pogotovo da to pokažemo, jer zna da bude vrlo teško ili neprijatno.

 

Na predavanju će biti reči o tome: Kakve emocije postoje i koja je njihova funkcija? Kako one nastaju i koje im značenje mi dajemo? Da li je bolje biti racionalan, ili emotivan? Šta se dešava ako dugo potiskujemo neku emociju?

 

Nina Racić je psihološkinja i integrativna psihoterapeutkinja. Ima višegodišnje iskustvo u savetodavnom i radioničarskom radu sa mladima i odraslima na teme partnerskih odnosa, partnerskog nasilja, emotivne pismenosti. Bavi se individualnom psihoterapijom u okviru Centra za lični razvoj “Spektrum” u Subotici i Novom Sadu.

 

VAŽNA NAPOMENA: Zbog poštovanja mera prevencije i zaštite od korona virusa ograničen je broj mesta. Svi zainteresovani treba da OBAVEZNO prijave dolazak na mejl: office@danilokis.rs najkasnije do utorka, 27. oktobra 2020. godine. Samo osobe koje su primile mejl potvrde moći će da prisustvuju predavanju.

 

Takođe, svi posetioce treba da ponesu zaštitne maske sa sobom. NOŠENJE ZAŠTITNIH MASKI TOKOM PREDAVANJA JE OBAVEZNO.

 

Ulaz je slobodan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

23.10.2020.

 

Ambasador Maroka posetio Suboticu

 

 

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, primio je danas ambasadora Kraljevine Maroko u Srbiji, Mohameda Amina Belhadža.

 

 

 

 

Tokom posete, koja je sudeći prema rečima Njegove ekselencije, ambasadora Mohameda Amina Belhadža, tek prva u nizu, razgovaralo se o mogućnostima unapređenja saradnje između dve tradicionalno prijateljske države i njenom proširenju i na lokalni nivo.
Izuzetno velik potencijal za saradnju postoji u brojnim segmentima kako privrede, posebno poljoprivrede i turizma, tako i u oblasti obrazovanja, kulture, IT sektora, a tokom današnje posete dogovorena je saradnja Subotice sa gradom Fesom.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

21.10.2020.

 

InfostudENT 2020 - Stipendija i praksa u Infostud grupi

 

 

Već četvrtu godinu za redom, Infostud grupa dodeljuje stipendije studentima završnih godina Visoke tehničke škole i Ekonomskog fakulteta u Subotici. Stipendija obuhvata novčani iznos od 15 000 dinara u periodu od godinu dana, praksu u nekom od timova u okviru kompanije, kao i mogućnost zaposlenja posle završenog fakulteta.

 

 

 

 

Do 8. novembra, na konkurs se mogu prijaviti studenti 2. i 3. godine Visoke tehničke škole i 3. i 4. godine Ekonomskog fakulteta, bez obzira na smer.
„Kako je jedna od naših najvažnijih vrednosti da stalno učimo i razvijamo se, želimo da pomognemo i mladima u njihovom profesionalnom razvoju i izboru karijernog puta. I ove godine godine dodelom stipendija želimo da podstaknemo studente koji žele da se razvijaju zajedno sa nama, uče o digitalnim proizvodima, ali i da daju svoj doprinos u razvoju usluga i sajtova Infostud grupe. Stipendija obuhvata novčani iznos svakog meseca, kao i praksu u našoj kompaniji za vreme trajanja stipendije“, kaže Anja Balažević, iz HR tima Infostud grupe.
Osim što će studenti imati priliku da svoje prve poslovne korake naprave u oblasti internet biznisa, uz iskusne mentore i kolege, razvijaće svoje veštine komunikacije i timski rad, a nakon završetka prakse postoji mogućnost zaposlenja.
Vladimir Božin, Infostudent iz generacije 2019. praksu će pamtiti kao dragoceno iskustvo. “Tokom prakse u Infostud-u sam imao prilike da sarađujem sa veoma kreativnom i stručnom ekipom I produbim znanja i veštine iz raznih oblasti, pod vođstvom sjajnog mentora koji je u svakom momentu bio spreman da pomogne i usmeri. Uprkos ograničenjima zbog socijalnog distanciranja, smatram da je praksa organizovana na vrhunskom nivou i da se Infostud zaista potrudio da se što bolje upoznamo sa poslovnom kulturom i načinom poslovanja. “
Prosek ostvaren na studijama ne utiče na odluku o izboru kandidata, bitno je da student nije stipendista neke druge kompanije. Ukoliko ispunjavaju navedene uslove, kandidate očekuje selekcija HR tima koja podrazumeva zadatak i intervju.
Više informacija možete pronaći na linku: https://www.infostud.com/vesti/492/infostudent-2020-stipendija-i-praksa-u-infostud-grupi.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.10.2020.

 

Eko-bajka "VODA i GRAD" u onlajn izdanju

 

 

JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica je za sadašnje i buduće potrošače - decu mlađeg uzrasta objavila onlajn izdanje Eko-bajke "VODA i GRAD" u okviru ovogodišnjeg Projekta "Aquarius".

 

 

 

 

Autor teksta i animacije je dr Ana Marković Plestović, a Eko-bajku (na jezicima sredine i na engleskom jeziku) zainteresovani mogu videti i čuti putem linkova na Internet stranici JKP “Vodovod i kanalizacija” Subotica – ovde

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

17.10.2020.

 

Održana izložba fotografija pasa iz Prihvatilišta za napuštene životinje

 

 

U orgaizaciji Prihvatilišta za napuštene pse i mačke, JKP "Čistoća i zelenilo", u Dudovoj šumi u okviru ograđenog prostora parka za pse, održana je izložba fotografija pasa iz Prihvatilišta pod nazivom "Humanizacija pasa". Autor izložbe je Albert Kečkeš.

 

 

 

 

- Ova izložba je nastala kako bi pokazali, šta stoji i šta se dešava iza ovih fotografija kojima pozivamo sugrađene da dođu u naše Prihvatilište, mi ćemo im rado ispričati koje su životne priče iza ovih fotografija. Cilj izložbe je bio da izvučemo emociju, rekla je rukovodilac Radne jedinice "Zoo higijena", Aleksandra Bukvić Eređi.

 

Cilj je postignut, a pored fotografija, dvoje od najzaslužnijih za izvlačenje emocija bili su Milica i Don, koji su ponosno prošetali izložbom sa svojim vlasnicima. Njihove tužne priče ipak imaju srećan kraj.

 

Posetioci su se ovom prilikom mogli informisati o proceduri udomljenja životinja, a u okviru edukativnog sadržaja izložbe, putem štampanih materijala doznati koje su obaveze odgovornog vlasnika, sve o sterilizaciji i CNR programu.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

13.10.2020.

 

Predsednik Skupštine grada primio predstavnike Karitasa Subotičke biskupije

 

 

Dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint), predsednik Skupštine grada Subotice primio je juče predstavnike Karitasa Subotičke biskupije, vlč. Čabu Paška, predsednika Upravnog odbora i Gabora Rica, direktora Karitasa.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Karitas je najveća svetska humanitarna organizacija Rimokatoličke crkve koja svoju delatnost od 2004. godine obavlja na području cele Vojvodine, pa tako i u Subotici. Svestrana socijalna delatnost Karitasa u Subotici finansira se putem godišnje podrške dobijene od grada, sredstvima međunarodnih fondacija i putem projekata.

 

Ova civilna organizacija svoju blagoslovljenu delatnost obavlja u više vojvođanskih naselja gde se od strane lokalne samouprave prepoznaje kao partner. Pored pružanja usluge kućne nege usamljenim ljudima na margini društva, a koji nisu obuhvaćeni mrežom socijalne zaštite, Karitas prednjači i u realizaciji projekata kao što je otvaranje servisa za bicikle i upravljanje radom pekare-kafića domaće radinosti koji će uskoro biti otvoren na mestu bivšeg bioskopa „Zvezda“ čime će se ponuda grada obogatiti. Načelo kojim se, naime, rad Karitasa rukovodi jeste „Ljudima ne treba davati ribu nego ih treba naučiti loviti“, što znači da pojavu socijalnih problema treba rešavati, a najviše sprečiti.

 

Ova civilna organizacija raspolaže i licencama koje je ovlašćuju za upravljanje radom drugih organizacija koje uspešno obavljaju svoje zadatke kao što je i stručno upravljanje pružanjem usluge seoskog domaćina.

 

Za Grad Suboticu je rad ove civilne organizacije veoma važan, zato će je i dalje podržati.

 

Služba za skupštinske poslove

 

 

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke fogadta a Szabadkai Caritas képviselőit

 

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, 2020. október 13-án a Szabadkai Egyházmegye Caritas szervezetének képviselőit, ft. Paskó Csabát, a Caritas igazgatóbizottságának elnökét és Ricz Gábort, a Caritas igazgatóját fogadta.

 

A Caritas a római katolikus egyház legnagyobb jótékonysági világszervezete, 2004. óta Szabadkán és egész Vajdaság területén végzi feladatát. Megtanítani az embereket halászni és nem halat osztani - ez a Caritas működési elve, hiszen a szociális gondokat megoldani, de még inkább megelőzni kell. A Caritas más szervezetek működtetésére feljogosító tanúsítványokkal is rendelkezik, amelyek eredményesen végzik feladataikat, mint például a falugondnokság ellátása is.

 

Sokoldalú szociális tevékenységét több vajdasági településen is kifejti, ahol az önkormányzatok partnerként tekintenek rá. Áldásos működését Szabadkán a város nyújtotta éves támogatásból, nemzetközi alapítványi pénzekből és projektekből finanszírozza.

 

A szociális hálón is kívül álló, a társadalom peremére került, a magányos, egyedül élő személyek házi ápolása mellett, olyan projektek megvalósításában is élen jár, mint például bicikliszervíz megnyitása, vagy az egykori Zvezda mozi helyén hamarosan megnyíló kézműves pékség és kávézó működtetése, amely gazdagítja majd városunk kínálatát.
Szabadka város fontosnak tartja ennek a civil szervezetnek a munkáját, ezért a továbbiakban is támogatni fogja.

 

Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

 

____________________________________________________________________________

 

12.10.2020.

 

Da li otići u inostranstvo? I zašto NE?

 

 

Ne postoje precizni podaci o broju iseljenika iz Srbije. Prema podacima objavljenim u Sekretarijatu OECD, procenjenim na osnovu evidencija zemalja koje primaju ekonomske migrante i prema podacima Evrostat-a, Srbiju godišnje napusti 60.000 stanovnika. Kakve su perspektive? Kakva su iskustva povratnika?

 

 

 

 

Malim državama poput Srbije, ma kako njihove ekonomije bile pozicionirane, četvrta industrijska revolucija je otvorila ogromne mogućnosti. Rast izvoza IT sektora usluga u Srbiji raste po stopi od čak 30 odsto. Izvoz IT industrije je 2012. godine iznosio 150 miliona evra, a 2018. dostigao je čak 1,15 mlijardi evra. Tokom 2019. godine u odnosu na prethodnu godinu ovaj segment beleži rast od 40%. Nivo izvoza IT usluga u prvih 6 meseci ove godine iznosi 700 miliona evra.

 

 

IT sektor je svakako razvojna šansa, kako Srbije, tako i Subotice, kao i čitav spektar deficitarnih zanimanja, gde su i deficitarna trogodišnja zanimanja.

 

Grad Subotica je od školske 2016/2017. godine sredstvima gradskog budžeta započeo stipendiranje učenika trogodišnjih deficitarnih zanatskih zanimanja tehničke struke. 2016. 2017. i 2019.godine, stipendirano je po 30 učenika, 2018. - 31 učenik, a ove 2020.godine - 40 učenika.

 

Nacionalna služba za zapošljavanje je unazad nekoliko godina sprovela anketiranja poslodavaca, na osnovu kog je procenila da će u perspektivi, pored poslova iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, biti traženi i stručnjaci za industrijsku tehniku i robotiku, stručnjaci u oblasti biotehnologija, stručnjaci za obrazovanje na daljinu, arhitekte, urbanisti, dizajneri, projektanti, mikrotehničari, operateri na CNC mašinama, zavarivači, mehatroničari, elektrotehničari, tehničari za kompjutersko upravljanje, tesari, zidari, armirači i mesari.

 

...opširnije - VIDEO - Emisija "Svet po mojoj meri" - Deficitarna zanimanja / Emisija "Svet po mojoj meri" - Bojan Nikolić

 

B. Balaban/ J.Žepinić

 

____________________________________________________________________________

 

10.10.2020.

 

Obeležen Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu

 

 

Polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma danas je obeležen 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu. Vence na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, položile su brojne delegacije. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila delegacija koju je predvodio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, a u ime Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio načelnik Okruga, Dragi Vučković. U ime ambasade Ruske federacije u Beogradu venac su položili pomoćnik vojnog atašea, pukovnik Vladimir Bikov i ataše za kulturu Denis Kruglov, a u ime ambasade Belorusije delagacija koju je predvodio ambasador Valerij Briljov. Venci su položeni i na spomen-kompleks palim crvenoarmejcima – vojnicima Trećeg Ukrajinskog fronta, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, gradonačelnik Bakić je rekao da danas obeležavamo 76. godišnjicu oslobođenja našeg grada od ideologije utemeljene na mržnji i zločinu.

„Od okupacije, tokom koje je u logore smrti odvedeno četiri hiljade subotičkih Jevreja, dok su sa svoje, junačkim podvizima zaslužene zemlje, proterivani i mnogi subotički Srbi, solunski junaci. Stradali su od mržnje okupatora i lokalni rodoljubi među Bunjevcima i Hrvatima, kao i svojoj zemlji i slobodarskim vrednostima odani Mađari“, kazao je gradonačelnik Bakić.

 

Deseti oktobar će, istakao je, zauvek biti značajan datum za Suboticu.

„Tada je učinjeno veliko delo rodoljublja, hrabrosti i dostojanstva. To je bila borba za opšte ljudske vrednosti i ovo je dan ponosa za sve Subotičane i za sva vremena“, istakao je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

09.10.2020.

 

Dom za decu „Kolevka“ biće rekonstruisan do kraja decembra 2021. godine

 

 

„U cilju unapređenja funkcionalnosti objekta i poboljšanja uslova za život korisnika i rad zaposlenih, predviđena je kompletna rekonstrukcija Doma za decu ometenu u razvoju 'Kolevka' koja obuhvata sanaciju postojećeg i izgradnju novih objekata. 'Kolevka' će, posle završetka ovog projekta, biti jedna od najreprezentativnijih ustanova u našoj zemlji po uslovima koje pruža svojim korisnicima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite”, izjavio je danas gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon obilaska radova na rekonstrukciji i sanaciji Doma za decu „Kolevka”, i dodao da je sredstva za realizaciju ove investicije vredne oko 800 miliona dinara, sa PDV-om, koja bi trebalo da se okonča do kraja decembra 2021. godine, obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je naveo da se trenutno izvode radovi na novom objektu, površine oko 800 kvadratnih metara, koji se sastoji od 10 soba i pomoćnih prostorija za smeštaj 40 korisnika, i da bi taj objekat trebalo da bude završen do 15. decembra 2020. godine.

„U toku su i radovi na izgradnji fiskulturne sale i bazena – potpuno prilagođenih deci sa smetnjama u razvoju – ukupne površine oko 700 kvadratnih metara koji će omogućiti zdravstveno-terapeutske i sportsko-rekreativne sadržaje. Završetak radova na ta dva objekta predviđen je do februara 2021. godine. Sanacija starog objekta 'Kolevke' – kako bi se prilagodio strukturi korisnika koji su u njemu smešteni – površine 2.700 kvadratnih metara, planirana je od početka februara naredne godine i trebalo bi da se okonča do kraja decembra 2021. godine“, naglasio je Bakić.

 

Uz isticanje da je Grad Subotica izdvojio 15 miliona dinara za stručni nadzor nad izvođenjem radova, gradonačelnik Bakić je izrazio zahvalnost Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije na sredstvima obezbeđenim za ovu investiciju, kao i izvođačima na poštovanju ugovorenih obaveza i kvalitetu radova koje izvode.

 

Direktor „Kolevke“, Nenad Kozomora, podsetio je da je na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, donetog 2011. godine, i nekoliko podzakonskih akata koji su proistekli iz tog zakona, došlo do toga da Dom za decu „Kolevka“ počinje da smešta decu i mlade do 26 godina.

„To je osnovna potreba zbog koje smo došli na ideju da se izvrši jedna ovakva rekonstrukcija i objekat prilagodi strukturi korisnika, njihovom uzrastu i zdravstvenom stanju. Našoj deci će biti pružena kvalitetnija usluga“, kazao je Kozomora i dodao da se neće raditi na povećanju broja korisnika. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

07.10.2020.

 

Predsednik Skupštine grada posetio Aeroklub „Ivan Sarić“ Subotica

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) odazvao se pozivu Aerokluba „Ivan Sarić“ Subotica i ovom prilikom se bolje upoznao sa radom Aerokluba i samog aerodroma.

 

 

 

 

 

Aeroklub „Ivan Sarić“ je član Vazduhoplovog Saveza Srbije (VSS), Vazduhoplovnog Saveza Vojvodine (VSV) i Sportskog Saveza Subotice čiji se razvoj u poslednjih nekoliko godina ogleda u porastu broja mladih članova kao i broja vazduhoplova i sportske opreme na aerodromu. Uz opremu sa kojom raspolaže klub godišnje obuči prosečno 6 pilota aviona, preko 50 padobranca, oko 3 pilota jedrilice, a postoji i veliko interesovanje za obuku pilota motonog zmaja i pilota paragajdera.

 

Na godišnjem nivou ostvari se oko 1000 sati naleta na avionima, preko 1000 padobraskih skokova i 200 sati letenja na jedrilicama, 100 sati na ultra lakim vazduhoplovima i 300 šlepova sa pilotima paraglajdera.

 

Članovi Aerokluba otvorili su privremeni granični prelaz „Aerodrom Subotica“ u trajanju od 3 meseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici, a postoji i ozbiljna namera za organizacijom takmičenja kao i učešća na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata.

 

Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mesto.

 

Aeroklub „Ivan Sarić“ obeležava 110. godina od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića. Ivan Sarić je vrativši se iz Pariza u Suboticu, odlučio da napravi sopstveni avion kojim je izveo prvi javni let 16. oktobra 1910. godine na hipodromu u Subotici. Demostracijom leta na vazduhoplovu sopstvene izrade Sarić 1, uneo je značajnu inovaciju u vazduhoplovstvu koja se i dan danas koristi.

 

Upravo obeležavanje godišnjice ukazuje na težnju ka daljem razvoju koja se između ostalog ogleda i u pružanju mogućnosti za upotrebu aerodroma u mediciinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.

 

Nakon saznanja o planovima i postignutim rezultatita u razvoju Aerokluba, predsednik Skupštine grada Subotice je istakao značaj aerodroma za grad Suboticu, s obzirom da bi njegov dalji razvoj predstavljao osnov za razvoj turizma u Subotici uz mogućnost lakšeg i bržeg putovanja.

 

Kroz razgovor je zaključeno da bi se uz saradnju i dalje zalaganje za razvoj kluba aerodrom mogao podići na viši nivo i služiti kako turizmu tako i domaćim i stranim privrednicima s obzirom da pruža uslove za ekspeditivno putovanje vazduhoplovima direktnom linijom prema inostranstvu.

 

Predsednik Skupštine grada Subotice je istakao da Aeroklub ima sve predispozicije da postane najveći vazduhoplovni centar u Republici Srbiji u svim vazduhoplovnim sportovima, ostvarujući planove i završavajući projekte kao što su otvaranje servisa za avione generalne avijacije i dobijanje dozvole za opremanje aerodroma sa opremom za noćno letenje, nakon čega bi aeorodrom u Subotici po potrebi bio operativan 24 časa.

 

Služba za skupštinske poslove

 

 

 

 

 

A városi képviselő-testület elnöke meglátogatta a szabadkai Ivan Sarić Repülőklubot

 

 

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, 2020. október 7-én eleget tett a szabadkai Ivan Sarić Repülőklub meghívásának, hogy megtekintse a repülőteret és így jobban megismerhesse a klubot és a repülőtér működését.

 

Az Ivan Sarić Repülőklub tagja a Szerbiai Repülős Szövetségnek, a Vajdasági Repülős Szövetségnek és a Szabadkai Sportszövetségnek. Fejlődését az elmúlt néhány év alatt a fiatal tagok számának, valamint a légi járművek és a sportfelszerelés számának növekedése bizonyítja.

 

A klub, a rendelkezésére álló felszereléssel évente átlagosan hat repülőpilótát képez ki, több mint 50 ejtőernyőst, mintegy három vitorlázórepülőst, de nagy az érdeklődés a motoros sárkány és a siklóernyő pilóták képzése iránt is. Éves szinten 1000 óra körül van a repülések száma, 1000-et meghaladó az ejtőernyős ugrások száma, 200 óra a vitorlázó repülés, 100 óra az ultrakönnyű repülőgépeken tett repülések száma és 300 a siklóernyős repüléseké.

 

A repülőklub tagjai három hónapos időtartamra Szabadkai Repülőtér néven ideiglenes határátkelőt nyitottak, amely nemzetközi repülésekre adott lehetőséget Szabadkán, és komoly szándékuk, hogy versenyeket szervezzenek és versenyeken vegyenek részt, és minél jobb versenyeredményeket érjenek el. A klub az idén házigazdája volt az országos precíziós repülés bajnokságnak, amelyen harmadik helyezést ért el.

 

Az Ivan Sarić nevét viselő repülőklub a szabadkai Ivan Sarić első légibemutatójának 110. évfordulójára készül. Ivan Sarić, amikor Párizsból visszajött Szabadkára, elhatározta, hogy saját repülőt készít, amellyel 1910. október 16-án repült először a nyilvánosság előtt, a szabadkai lóversenypályán. A Sarić 1 nevet viselő saját készítésű repülővel jelentős újítást vezetett be, amelyet a mai napig alkalmaz a repüléstechnika.

 

Az évforduló megünneplése is a további fejlődés iránti törekvésekre utal, többek között a repülőtér egészségügyi célú használatra bocsátása, a Szabadka és Palics feletti panoráma repülés vagy az ejtőernyős tandemugrás lehetőségeire.

 

A Repülőklub terveivel és eredményeivel való megismerkedést követően, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a repülőtér jelentőségét hangsúlyozta Szabadka város számára, hiszen további fejlesztése a könnyebb és gyorsabb utazás lehetőségével alapját képezné a szabadkai idegenforgalom fejlesztésének. A beszélgetés során megállapítást nyert, hogy együttműködéssel és a klub fejlesztése iránti további erőfeszítésekkel a repülőtér működése magasabb szintre emelhető, mind a turizmus, mind pedig a hazai és a külföldi vállalkozók szolgálatában, mert légi járművekkel, közvetlen járatokkal gyorsabbá teszi a külföldre utazást.

 

Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke hangsúlyozta, hogy a Repülőklub rendelkezik minden olyan tulajdonsággal, melyek révén megvalósíthatja az általános célú repülésre szolgáló repülők szervízének megnyitására, valamint a repülőtérnek az éjszakai repüléshez szükséges eszközökkel való felszerelésére vonatkozó engedély megszerzésével kapcsolatos terveit és projektjeit, ezt követően ugyanis a szabadkai repülőtér igény szerint a nap 24 órájában működhetne, és az összes légi sport legnagyobb központja lehetne.

 

 

 

 

 

Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata

 

____________________________________________________________________________

 

06.10.2020.

 

Premijera filma „Naš profesor“

 

 

U utorak, 13. oktobra 2020. godine, u velikoj sali Fondacije ,,Danilo Kiš“, sa početkom u 19 časova, biće održana premijera filma „Naš profesor“, koji su snimili mladi ljubitelji muzike, filozofije i filma (glavne uloge: Minja Vuković, Dragana Nikolić i Aleksandar Rakić; režija: Radojka Paštar), uz mentorsku podršku i po scenariju profesora filozofije Dragana Krstića. Muziku za film su napisali: studentkinja filozofije Olga Čegar, student muzike Kozma Prem i profesor filozofije Dragan Krstić.

 

 

 

 

Filozofski edukativni film „Naš profesor“, protkan filozofskim dijalozima, poziva se na učenja velikih filozofa, počevši od Sokrata i Aristotela, preko Kanta, pa sve do utilitarista.

Zbog poštovanja mera prevencije i zaštite od korona virusa ograničen je broj mesta. Svi zainteresovani dolazak OBAVEZNO treba da prijave na mejl: office@danilokis.rs najkasnije do ponedeljka, 12. oktobra 2020. godine. Samo osobe koje su primile mejl potvrde moći će da prisustvuju predavanju.

NOŠENJE ZAŠTITNIH MASKI NA LICIMA TOKOM PROJEKCIJE FILMA JE OBAVEZNO.

Program je podržala Fondacija „Danilo Kiš“.

 

Ulaz je slobodan.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

05.10.2020.

 

Privremena obustava rada nove fontane

 

 

 

 

Nakon testiranja opreme, a u toku probnog rada fontane, došlo je do potrebe podešavanja hidromašinskog sistema iste i usklađivanja parametara funkcionisanja, te će iz tih razloga biti obustavljen rad fontane u naredna tri do četiri dana.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

05.10.2020.

 

Gradonačelnik Bakić otvorio „Dečiju nedelju“ u OŠ „Sonja Marinković“

 

 

„Vlada Republike Srbije proglasila je 2020. za godinu solidarnosti i saradnje, želeći da naglasi koliko su ove vrednosti važne. ’Dečija nedelja’ koja je pred nama biće u tom duhu, posebna pažnja biće usmerena na decu kojoj je najviše potrebna solidarnost. Stoga je slogan ovogodišnje ’Dečije nedelje’ – ’Podeljena sreća dva puta je veća’, iz kratke pesme ’Dobar drug’ našeg velikog Jovana Jovanovića Zmaja, više od poruke, to je životna mudrost, pouka za budućnost“, istakao je danas gradonačelnik Subotice Stevan Bakić u subotičkoj Osnovnoj školi „Sonja Marinković“, otvarajući tradicionalnu manifestaciju „Dečija nedelja“ tokom koje će i naš grad, do 11. oktobra, biti u znaku dece i aktivnosti posvećenih njihovom stvaralaštvu i pravima.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

U ovoj teškoj godini, koju je obeležila pandemija korona virusa, nismo očajavali, nego smo se oslonili jedni na druge, kao pravi školski drugovi, kazao je gradonačelnik Bakić, i podsetio da su nam pritekli u pomoć i dobri ljudi iz velikog sveta, da smo zarazu uspeli da stavimo pod kontrolu i omogućimo deci da nastave da idu u školu i budu jedni sa drugima u njihovim učionicama.

„Vaši predavači nose veliku odgovornost brige o vama dok ste u školi. Pomozite im da sačuvaju vaše zdravlje i sprovodite sve mere zaštite koje traže od vas da poštujete“, istakao je gradonačelnik Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

05.10.2020.

 

Predati udžbenici za decu iz romske zajednice

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović i koordinatori za Romska pitanja Grada Subotice, Klaudija Kurina i Stevan Nikolić, danas su u Osnovnoj školi „Matko Vuković“ predali udžbenike za decu iz romske zajednice koja pohađaju nastavu u pet osnovnih škola: „Sečenji Ištvan“, „Matko Vuković“ i „Đuro Salaj“, iz Subotice, „Hunjadi Janoš“ (Čantavir) i Vuk Karadžić (Bajmok). Sredstva za nabavku udžbenika za decu iz romske zajednice koja pohađaju osnovne škole u našem gradu obezbeđena su u budžetu Grada Subotice.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ilija Đukanović je podsetio da se svake godine u budžetu grada opredele sredstva za kupovinu udžbenika za decu iz romske zajednice i socijalno ugroženih porodica.

„U 2017. i 2018. godini udžbenici su se delili romskoj deci u tri osnovne škole, u 2019. u četiri, a od ove godine u pet osnovnih škola: tri škole u gradu, ’Matko Vuković’, ’Sečenji Ištvan’ i ’Đuro Salaj’, kao i dve osnovne škole u prigradskim naseljima, ’Vuk Karadžić’ u Bajmoku i ’Hunjadi Janoš’ u Čantaviru. Ranijih godina za ovu aktivnost smo izdvajali 300.000 din, a ove godine smo u budžetu opredelili 500.000 dinara. Zahvaljujem se i Edukativnom centru „Roma“ koji svake godine uzme učešće u kupovini udžbenika. Ove godine su pružili podršku u iznosu od 108.000 dinara, tako da je ukupna vrednost ove donacije 608.000 dinara“, istakao je Đukanović.

Hvala pedagoškim asistentima i koordinatоrima za romska pitanja koji svakodnevno rade na terenu i u školama, rekao je Đukanović i dodao da će Grad Subotica i dalje pružati podršku romskoj zajednici na poboljšanju uslova života i obrazovanja što i jeste predviđeno Lokalnim akcionim planom 2017-2021 godina.

 

Jasmina Stevanović je podsetila da je Vlada Republike Srbije proglasila 2020. za godinu solidarnosti i saradnje, i upravo time naglasila koliko su ove vrednosti važne, i koliko smo pozvani da se oslanjamo jedni na druge i zajedno prevazilazimo i najteže izazove.

„U periodu trajanja 'Dečije nedelje', značajno mesto imaće deca kojima je najviše potrebna solidarnost, između ostalih i deca romske nacionalnosti. Stoga smo vodili računa o tome da ove kategorije budu uključene u aktivnosti gde god je to moguće“, rekla je Jasmina Stevanović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

02.10.2020.

 

Skraćen BIOFEST, ali važan kontinuitet

 

 

Udruženje TERRA'S i Otvoreni univerzitet Subotica ovogodišnji 16. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST organizuju 7. i 8. oktobra 2020. godine. Zbog situacije sa korona virusom program je redukovan, a aktivnosti će se realizovati u skladu sa preporukama predviđenim u pandemiji. Pokrovitelji su: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Grad Subotica uz značajnu podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Organik Control Sistem, Eco Fenix B Team i Agencija Panonreg. Medijska podrška: TV Subotica, Yu eco rtv i www.subotica.info.

 

 

 

 

Prvog dana, u sredu, 7. oktobra, predviđeno je predstavljanje rezultata anketnog istraživanja organskih proizvođača koja je urađena u okviru „Akcionog plana razvoja organske proizvodnje na teritoriji Vojvodine od 2020. do 2025. godine“. Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ovaj dokument radi Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa Udruženjem TERRA’S i Otvorenim univerzitetom Subotica, a sve u cilju unapređenja mera podrške organskoj poljoprivredi u pokrajini.

 

Kao i kod većine manifestacija, deo programa je premešten na Internet. Onlajn konferenciju na temu: „Razvoj ili stagnacija organske proizvodnje u regionu - 30 Terrasovih koraka na organskom putu Srbije“ biće organizovana u četvrtak, 8. oktobra od 11:00 do 12:30 preko ZOOM aplikacije. Osim iz Srbije, eminentni stručnjaci i poznavaoci stanja organske poljoprivrede iz Hrvatske, Severne Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, izneće svoje ocene, zapažanja i mogućnosti za dalji razvoj ovog vida proizvodnje u regionu. Svi zainteresovani za ovu temu preko e-mail: terras@openunsubotica.rs mogu dobiti link za učešće na ovom skupu.

 

Oba dana manifestacije, 7. i 8. oktobra, u terminu od 10 do 18 časova, u holu na drugom ulazu Otvorenog univerziteta Subotica održaće se prodajna izložba organskih proizvoda. Predstaviće se desetak proizvođača iz Vojvodine, sa svežim povrćem, jajima, testeninom, ali i humusom i ostalim sredstvima za organsku proizvodnju.

 

Organizatori su izrazili uverenje da će se prevazići ova situacija sa COVID-19, i već narednog BIOFEST-a uživo obeležiti ovogodišnja dva vredna jubileja: 30 godina od osnivanja Udruženja TERRA’S i početka razvoja organske proizvodnje u Srbiji, ali i regionu, te dve decenije od usvajanja prvog Zakona o organskoj proizvodnji u Srbiji. Biće to prilika za dodelu priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

01.10.2020.

 

ZOOMiraj svoje veštine i u oktobru

 

 

Fondacija „DANILO KIŠ“ i u oktobru mesecu nastavlja sa organizacijom onlajn radionica soft skills veština za mlade, preko aplikacije „Zoom”, uz napomenu da nije neophodno kontinuirano praćenje svih radionica u nizu, već da se zainteresovani mogu prijaviti na pojedinačne radionice, u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama.

 

 

 

 

Teme tokom oktobra:

7. oktobar, 18.00 - „Mobilnost mladih - Omladinske razmene i treninzi”
Upoznavanje učesnika sa mogućnostima za mobilnost, sa time šta su omladinske razmene i treninzi, kako se prijaviti na njih, kako napisati prijavni obrazac i slično.

14. oktobar, 18.00 - „Neformalna metodologija u radu sa mladima“
Upoznavanje učesnika sa načinima na koje mogu da rade sa mladima, tehnikama, metodama, instrumentima neformalne metodologije.

21. oktobar, 18.00 - „Tim bilding aktivnosti“
Upoznavanje učesnika sa različitim aktivnostima koje mogu koristiti u radu na izgradnji tima i poboljšanju grupne kohezije.

Radionice vodi Novak Stanišić, master-pedagog, asistent u programima omladinskog rada i koordinator Infopolis omladinskog info centra iz Novog Sada.

Da biste učestvovali, potrebno je:
- da imate instaliranu Zoom aplikaciju na svom desktop računaru/ laptopu/ mobilnom telefonu i stabilnu internet konekciju. Aplikaciju možete preuzeti na sledećem linku: https://zoom.us/download;
- da svoje učešće prijavite na e-mail: office@danilokis.rs. Po prijemu vaše prijave, poslaćemo vam Zoom link, kojem bi trebalo da pristupite 10-tak minuta pre radionice.

Organizator radionica je Fondacija „DANILO KIŠ“. Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

01.10.2020.

 

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa za rizične grupe i građane starije od 65 godina

 

 

Uprava Doma zdravlja Subotica obaveštava građane da će vakcinacija protiv sezonskog gripa početi pd danas i da će se vršiti u svim zdravstvenim stanicama i ambulantama opšte medicine u gradu i vangradskim sredinama, od 10-12 h u prepodnevnoj i od 16-17 h u poslepodnevnoj smeni.

 

 

 

 

Za decu starosti preko 3 do 18 godina, vakcine će se davati u Dečijem dispanzeru, odnosno Školskom dispanzeru (08-17h). U ambulantama medicine rada takođe će se vršiti vakcinacija i to u radnom vremenu ambulanti u preduzeću.

 

Svi građani koji su zainteresovani za vakcinaciju mogu se obratiti svom lekaru i nakon konsultacija sa njim primiti vakcinu protiv sezonskog gripa.

 

Za sve rizične grupe pacijenata i starije od 65 godina, vakcinacija je besplatna.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

01.10.2020.

 

Projektom „Srbija - smajli“ do promene statusa osoba sa invaliditetom

 

 

Kratkometražni dokumentarni film nastao u okviru projekta „Srbija - smajli“, čiji je cilj promena statusa osoba sa invaliditetom u smislu adekvatnijeg informisanja i prevencije negativnih situacija, prikazan je večeras u sali Filmskog kluba na Otvorenom univerzitetu. Projekat finansira Vlada Republike Srbije, Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Publiku su, uoči projekcije filma, u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i u svoje ime pozdravili sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović i član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović.

 

Grad Subotica učešćem u ovoj projekciji, prema rečima Jasmine Stevanović, podržava projekat „Srbija - smajli“, kao i Udruženje koje je napravilo kratkometražni dokumentarni film sa temom problematike osoba sa invaliditetom pristupu lokalnim institucijama i ustanovama.

 

„Sigurna sam da u našem gradu postoje primeri dobre prakse, ali isto tako verujem da oni mogu da se unaprede, s obzirom na to da je naš zadatak i cilj da pomognemo osobama sa invaliditetom da na pravi način funkcionišu u društvu. Ono što je nama potrebno svakako je edukacija na ovu temu kako bismo zaista razumeli ljude koji u svakodnevnom funkcionisanju nailaze na mnoge prepreke i barijere“, istakla je Jasmina Stevanović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

01.10.2020.

 

Obeležen Dan bolnice

 

 

„Proslava Dana bolnice prilika je da se, uz čestitke na obeležavanju ovog značajnog datuma, u ime grada Subotice i svoje ime zahvalim medicinskom i nemedicinskom osoblju Bolnice na svemu što su učinili i što još uvek čine tokom borbe protiv korona virusa, neretko rizikujući sopstvene živote da bi spasili živote drugih”, izjavio je danas gradonačelnik Subotice Stevan Bakić na obeležavanju Dana bolnice, 1. oktobra.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Obeležavanje 179. godišnjice od osnivanja Opšte bolnice Subotica, naglasio je, prilika je da se navede da je od januara 2017. do kraja avgusta 2020. godine u nabavku medicinske opreme sa sva tri nivoa vlasti investirano više od 200 miliona dinara.

„U Opštoj bolnici je sredinom januara 2018. godine otvorena angio sala, u čije je opremanje uloženo više od 70 miliona dinara. Na Odeljenju radiologije početkom februara 2019. godine počeo je sa radom skener najnovije generacije, u koji je investirano 45 miliona dinara, a početkom februara ove godine otvoren je Centar za vantelesnu oplodnju na koji se čekalo više od decenije. U tu investiciju uloženo je 300.000 evra“, podsetio je gradonačelnik Bakić.

 

Uz isticanje da će Vlada Srbije, Pokrajinska vlada i Grad Subotica i ubuduće ulagati u nabavku savremene medicinske opreme, kao jednom od preduslova za kvalitetan rad, gradonačelnik je rekao da će se uskoro krenuti u realizaciju projekta rekonstrukcije Opšte bolnice za koji je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije obezbedila sredstva.

„Molim vas da ne slušate pojedince koji, nažalost, Opštu bolnicu tretiraju kao neki plen ili nečiju ostavštinu, kao svoje nasleđe. Opšta bolnice je jako bitna, strateška ustanova u kojoj na prvom mestu treba da bude struka. Rukovodstvo i kolektiv Opšte bolnice treba da rade na jedinstvu i poboljšanju međusobnih odnosa“, poručio je gradonačelnik Bakić.

 

On je medicinskom i nemedicinskom osoblju Bolnice poželeo da i dalje rade profesionalno, posvećeno, predano i efikasno – kako bi građanima pružili što kvalitetniju zdravstvenu uslugu i liste čekanja na pojedine preglede sveli na minimum – i da u dobrom zdravlju još dugo, dugo, obeležavaju godišnjicu osnivanja Opšte bolnice Subotica.

 

Direktor Opšte bolnice Subotica, dr Slobodan Puškar, istakao je da je, na osnovu raspoloživih činjenica i statističkih podataka, kolektiv Bolnice tokom pandemije korona virusa sa najvišom ocenom položio najteži ispit koji je pred subotičku Opštu bolnicu postavljen od osnivanja. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

01.10.2020.

 

Predsednik Skupštine grada primio predsednicu Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine

 

 

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) sastao se danas s delegacijom Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine koju je predvodila predsednica Jasna Vojnić.

 

 

 

 

 

Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić upoznala je predsednika Skupštine grada Subotice o dosadašnjim aktivnostima i radu Nacionalnog saveta, kao i pomacima koji su se ostvarili, a izuzetno su važni za hrvatsku zajednicu.

 

Na sastanku je bilo reči i o izazovima i problemima sa kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina u oblastima o kojima se stara Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine, kao što su obrazovanje, informiranje, kultura i službena upotreba jezika i pisma. Pored problema sa kojima se Nacionalni savet susreće tokom svog rada istaknute su i pozitivne informacije kao što je činjenica da je ove godine obeleženo punih 18 godina postojanja celovite nastave na hrvatskom jeziku.

 

Predsednik Skupštine grada Subotice Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) istakao je da će nakon što se upoznao sa problemima pripadnika hrvatske zajednice u Gradu Subotici u oblastima o kojima se stara Nacionalni savet nastojati preduzeti radnje koje bi doprinele rešavanju problema pripadnika nacionalnih manjina, a samim tim i pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

 

Služba za skupštinske poslove

 

____________________________________________________________________________

 

01.10.2020.

 

Obeležen Međunarodni dan starijih osoba

 

Otvaranjem izložbe „Izolacija kao inspiracija“, koju čini više od dve stotine radova korisnika Gerontološkog centra Subotica nastalih u toku pandemije korona virusa, danas je u Gerontološkom klubu „Centar 1“ obeležen Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobar.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Izložbu je otvorila direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović. Uz podsećanje da se Međunarodni dan starih obeležava pune tri decenije, a ove godine u vreme kada se širom sveta obeležava 75 godina Ujedinjenih nacija, naglasila je da je će na osnovu istraživanja UN, 2050. godine u čitavom svetu biti duplo više ljudi starijih od 60 godina.

„To govori koliko je briga o starima značajna, koliko je važno odgovoriti na sve njihove potrebe i koliko je bitno da već sada idemo u susret onome što nas očekuje za 30 godina. U Srbiji se stari suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem, neretko i nasiljem u svojoj porodici, siromaštvom, dosta je i urađeno da bi se ovi problemi sveli na najmanju moguću meru, ali mnogo posla nas očekuje i u narednom periodu. Drago mi je da danas imamo priliku da vidimo da su stari u jednom teškom periodu uspeli da se organizuju, čuvaju i predstave i taj deo svog života. Na tu vrstu njihovih zahteva i potreba ne smemo nijednog trenutka da zaboravim“, rekla je Suzana Paunović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

01.10.2020.

 

„Dečjа nedeljа“ pod sloganom „Podeljena sreća, dva puta je veća“

 

Program „Dečje nedelje“, koja se ove godine održava od 5. do 11. oktobra pod sloganom „Podeljena sreća, dva puta je veća“ najavljen je danas na konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće. Član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture Miloš Nikolić rekao je da će se ove godine manifestacija „Dečje nedelje“ održati po malo izmenjenom programu zbog pandemije korona virusa, da će izostati centralna manifestacija na Trgu, ali da će sve obrazovne institucije dati svoj doprinos i „Dečju nedelju“ obeležiti u svojim prostorijama.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Grad Subotica će se, kako je istakao, i ove godine uključiti u sve aktivnosti koje će biti sprovedene kroz „Dečju nedelju“ kako bi deci i vaspitačima omogućio brojne besplatne sadržaje i aktivnosti.

„Zajednički cilj svih nas i društva u celini je poboljšanje položaja dece i unapređenje kvaliteta njihovog života. Deci svakodnevno treba da obezbedimo uslove da slobodno izražavaju kreativne sposobnosti i talente kroz igru i druženje“, kazao je Miloš Nikolić.

 

Programom „Dečje nedelje“, čiji je cilj, kako je rekao Miloš Nikolić, skretanje pažnje na prava i potrebe dece, ukazivanje na odgovornost okoline za njihovo odrastanje, pre svega porodice, škole i države, predviđene su brojne aktivnosti za decu, roditelje i vaspitače.

 

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović naglasila je da će u periodu trajanja „Dečje nedelje“ Dečije značajno mesto imati deca kojima je najviše potrebna solidarnost: deca sa smetnjama u razvoju i deca sa invaliditetom, deca sa Kosova i Metohije i iz dijaspore, deca bez roditelja, deca pripadnici nacionalnih manjina, bolesna deca.

„Stoga smo vodili računa o tome da ove kategorije budu uključene u aktivnosti gde god je to moguće“, rekla je Jasmina Stevanović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

30.09.2020.

 

Počeli radovi na rehabilitaciji kolovoza u MZ „Centar II“

 

 

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, Predrag Radivojević, obišao je danas radove na rehabilitaciji kolovoza na Trgu Sinagoge, Trgu Jakaba i Komora, Petefi Šandora i Ištvana Sečenjija, u Mesnoj zajednici „Centar II“. Asfaltira se oko 7.000 kvadratnih metara kolovoza, radovi su vredni 17 miliona dinara i finansiraju se iz gradskog budžeta.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uz konstataciju da je kolovoz u ovim ulicama bio znatno oštećen i da se na ovom prostoru nalazi Sinagoga, jedan od simbola ovog grada i značajna turistička destinacija koju je prošle godine posetilo oko 20.000 ljudi, Radovojević je rekao da je bilo neophodno urediti ove saobraćajnice.

„S druge strane, tu su i Mlečna pijaca i Gimnazija 'Svetozar Marković', koju pohađa oko 870 učenika, tako da je bilo neophodno da sve ovo završimo. Nakon asfaltiranja, uradićemo horizontalnu signalizaciju. Ostrvo kod Gimnazije će, umesto dosadašnja 22 imati 34 parking-mesta. U toku izvođenja radova saobraćaj je regulisan tako da se obezbedi pristup svim stanarima. Nakon završetka radova, izvršiće se obeležavanje horizontalne signalizacije“, naglasio je Predrag Radivojević.

 

U toku ovog meseca, dodao je Radivojević, završena je rehabilitacija trotoara u Rudić ulici i ulici Matka Vukovića. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

30.09.2020.

 

Predsednik Skupštine grada primio predsednicu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine

 

 

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr. Pásztor Bálint (dr Balint Pastor), primio je danas predsednicu Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, dr Suzanu Kujundžić Ostojić, i delegaciju Nacionalnog saveta.

 

 

 

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice je u razgovoru sa delegacijom Nacionalnog saveta došao do saznanja o problemima i preprekama sa kojima se isti susreću tokom svog rada u oblastima o kojima se stara Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine, a tiču se pitanja vezanih za službenu upotrebu jezika, obrazovanja, kulture i informisanja.

 

Dr. Pásztor Bálint (dr Balint Pastor) izrazio je spremnost da u granicama svojih ovlašćenja i nadležnosti nastoji da razmotri mogućnosti koje bi doprinele rešavanju problema konstatovanih na ovom susretu.

 

U razgovoru je istaknuta spremnost za dalju saradnju učesnika sastanka, a sve u cilju zaštite i razvoja prava svih građana grada Subotice.

 

Služba za skupštinske poslove

 

____________________________________________________________________________

 

28.09.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

 

 

Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice je na 15. vanrednoj sednici održanoj danas doneo naredbu kojom se nalaže privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost da u ugostiteljskim objektima kao i noćnim klubovima na teritoriji grada Subotice ograniče radno vreme na period od 6 do 23 časa uz obaveznu primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno onih koji se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2. Naredbu je potpisao komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Stevan Bakić.

Nadzor nad primenama mera ove naredbe, koja na snagu stupa odmah, vršiće Gradska uprava Grada Subotice putem Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.09.2020.

 

Preminuo istoričar Mirko Grlica

 

 

Posle kratke i teške bolesti u 64. godini, preminuo je istoričar – muzejski savetnik Gradskog muzeja Subotica, Mirko Grlica.

 

 

 

 

Mirko Grlica će biti sahranjen u subotu na Kerskom groblju, u 13 časova.
Komemoracija će se održati u utorak, 29. septembra 2020. godine u 12 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.09.2020.

 

ZOOMiraj svoje veštine: Omladinski informativni rad

 

 

Fondacija DANILO KIŠ poziva sve mlade da učestvuju u onlajn interaktivnoj soft skills radionici na temu: “Omladinski informativni rad i pretraga informacija”, koja će biti održana u sredu, 30. septembra 2020. godine, sa početkom u 18 časova, preko aplikacije “Zoom”.

 

 

 

 

- Omladinski informativni rad u Evropi postoji već dugi niz decenija i veliki je broj mladih ljudi koji su pronašli pravu informaciju uz pomoć njega. Čuli ste za omladinski informativni rad, ali niste imali prilike da vidite kako se on sprovodi? Zanimate se za funkcionisanje omladinskih informativnih centara? Kako izgleda jedan radni dan u direktnom i indirektnom informisanju mladih? Kako omladinski info radnik može pomoći da pronađete pravu informaciju? Ako su ovo pitanja koja vas zanimaju, onda je ovo prava radionica za vas, poručuju organizatori.

 

Radionicu vodi Novak Stanišić, master-pedagog, asistent u programima omladinskog rada i koordinator Infopolis omladinskog info centra iz Novog Sada.

Organizator radionica je Fondacija “DANILO KIŠ”. Učešće je besplatno.

Da biste učestvovali, potrebno je:
- da imate instaliranu Zoom aplikaciju na desktop računaru/ laptopu/ mobilnom telefonu i stabilnu internet konekciju. Aplikaciju možete preuzeti na sledećem linku: https://zoom.us/download;
- da učešće prijavite na e-mail: office@danilokis.rs najkasnije do 29. septembra 2020. godine. Po prijemu vaše prijave, poslaćemo vam Zoom link, kojem bi trebalo da pristupite desetak minuta pre radionice.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

24.09.2020.

 

Gradonačelnik Bakić obišao radove na izgradnji spa centra sa akva parkom na Paliću

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao je danas radove na izgradnji spa centra sa akva parkom na Paliću. Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da su za realizaciju ovog projekta koji se izvodi u dve faze Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i Grad Subotica obezbedili milijardu i sto jedanaest miliona dinara, da je zbog pandemije korona virusa produžen rok za završetak radova i da bi ova, za naš grad veoma značajna investicija trebalo da se okonča početkom marta 2021. godine.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Uz podsećanje da je kamen-temeljac za izgradnju spa centra sa akva parkom na prostoru Muškog štranda na Paliću položen 15. decembra 2018. godine, gradonačelnik Bakić je rekao da je prva faza radova završena, da su radovi na drugoj, ujedno i završnoj fazi otpočeli u martu ove godine, da je predviđeno da traju 250 dana i da se ovaj kompleks izgradi do kraja 2020. godine.

„Zbog pandemije korona virusa i posledica koje je izazvala, konzorcijum izvođača na čelu sa kompanijom ’Aleks inženjering i konstrakšn’ iz Beograda često je radio sa 50 odsto kapaciteta, rok za završetak spa centra sa akva parkom produžen je za 110 dana, odnosno do početka marta 2021. godine“, istakao je gradonačelnik Bakić.

 

Realizacijom ovog projekta, a koristeći prirodne izvore termomineralne vode na Paliću, razvijaće se uporedo banjski, ali i kongresni turizam, naglasio je gradonačelnik Bakić i dodao da će se sve to odraziti na privredno-ekonomsko okruženje koje će privući brojne domaće i strane investitore da svoj kapital ulože upravo na Paliću. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

23.09.2020.

 

Predsednik Skupštine primio predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) je danas primio predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, mr Jenea Hajnala i delegaciju Nacionalnog saveta. Na susretu sazvanom na inicijativu Nacionalnog saveta Skupštine bilo je reči o pitanjima vezanim za službenu upotrebu jezika, obrazovanje, kulturu i informisanje.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Tradicionalna višejezičnost Subotice predstavlja izrazito značajnu vrednost i njegovo očuvanje je jednako važno kao i očekivanje i potreba za sveobuhvatnom i ravnopravnom upotrebom mađarskog jezika kako u postupcima pred gradskom upravom – bilo da je reč o građevinskim pitanjima, porezu, upisa u matične knjige ili drugim postupcima – bilo o javnim natpisima koji određuju sliku grada. Učesnici razgovora su sa zadovoljstvom konstatovali da se na teritoriji Grada Subotice jezička prava u značajnoj meri poštuju, a rukovodstvo grada će odlučno reagovati da se eventualni problemi odmah reše, uz konstruktivnu saradnju sa Nacionalnim savetom mađarske nacionane manjine.
Razgovaralo se i o pitanjima vezanim za obrazovanje, kulturu i informisanje: među ostalima o očuvanju mreže obrazovnih institucija u gradu, radu i razvijanju ustanova kulture, kao i o kapitalnim ulaganjima Grada: izgradnji nove čitaonice Gradske biblioteke koja se realizuje uz finansijsku podršku Vlade Mađarske i uz učešće Nacionalnog saveta mađarske nacionane manjine, zatim o završetku radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog pozorišta, i o poboljšanju uslova rada Pozorišta „Deže Kostolanji“ koje su zajednički osnovali grad i Nacionalni savet.
Predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine je izrazio zadovoljstvo što će Fondaciju „Subotička sinagoga“ voditi Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor), ličnost koja će i dalje nastojati na očuvanju kulturnih vrednosti i kulturnog nasleđa, zalažući se i svojim programom i svojim delima za njeno obnavljanje i korišćenje, što je pokazao i dosadašnjim delovanjem.
Na kraju susreta učesnici su se složili da će se u budućnosti redovno sastajati i usaglašavati zadatke, imajući u vidu interese mađarske zajednice i svih stanovnika grada – na njihovo zadovoljstvo.

 

 

A Városi Képviselő-testület elnöke fogadta a Magyar Nemzeti Tanács elnökét

 

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma fogadta mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét és a testület küldöttségét. A megbeszélésen, melyre a tanács elnökének kezdeményezésére került sor, szóba kerültek hivatalos nyelvhasználati, oktatási, művelődési és tájékoztatási kérdések is.

 

 

 

 

Szabadka hagyományos többnyelvűsége különösen nagy érték, amelynek megőrzése épp olyan fontos, mint az az elvárás is, hogy a magyar nyelv teljes körű és egyenrangú használatban legyen mind a városi szintű közigazgatási eljárásokban – legyen szó építési, adóügyi, anyakönyvi vagy bármely más eljárásról –, mind pedig a város arculatát meghatározó köztéri feliratokon. A megbeszélés résztvevői elégedetten állapították meg, hogy Szabadka város területén a nyelvhasználati jogok jelentős mértékben megvalósulnak, a városvezetés pedig eltökélt az esetleg felmerülő problémák azonnali megoldásában, konstruktív partnert találva a Magyar Nemzeti Tanácsban.
Szóba kerültek még oktatási, kulturális és tájékoztatási kérdések is: egyebek között a közoktatási intézmények városi hálózatának megőrzése, a művelődési intézmények működése és fejlesztése, valamint a városi nagyberuházások: a Szabadkai Városi Könyvtár új olvasótermének kialakítása, amely Magyarország Kormányának támogatásával és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével valósul meg, a Szabadkai Népszínház épületének befejezése, továbbá a város és a tanács közös alapításában működő Kosztolányi Dezső Színház működési és fejlesztési feltételeinek javítása is.
A Magyar Nemzeti Tanács elnöke örömét fejezte ki, hogy a Szabadkai Zsinagóga Alapítványt dr. Pásztor Bálint személyében továbbra is olyan elnök vezeti, aki a kulturális értékek és örökség megőrzése, felújítása és használatba vétele iránt programjában és tetteiben is elkötelezett, amit eddigi tevékenységével bizonyított.
Az értekezlet végén a résztvevők megegyeztek abban is, hogy a jövőben is rendszeresen találkoznak és egyeztetnek a város magyarságának és minden polgárának érdekeit szem előtt tartva – azok megelégedésére.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.09.2020.

 

Porodici Perc-Op dostavljena obećana pomoć

 

 

U dom osmočlane porodice Perc-Op, u naselju Gabrić, dostavljena je pomoć koju im je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obećao u ponedeljak, 14. septembra, uručujući ovoj porodici oko 160 kilograma robe, od kojih su dve trećine bili prehrambeni proizvodi, a trećina sredstva za higijenu. Obećanu pomoć, odeću, obuću, školski pribor i igračke za decu Imrea Perca i Đenđike Op danas je, u ime gradonačelnika Bakića, predao direktor AD „Tržnica“ Branislav Joka.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„U ime gradonačelnika Subotice doneli smo sve ono što je obećano, od odeće do igračaka“, istakao je, tim povodom, Branislav Joka uz želju da, kako je rekao, donirano koriste u dobrom zdravlju. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

20.09.2020.

 

Počeo 27. Međunarodni festival pozorišta za decu

 

 

Ceremonijom svečanog otvaranja i dodelom nagrada za životno delo „Mali princ“ večeras je u subotičkom Dečjem pozorištu počeo 27. Međunarodni festival pozorišta za decu. Nagrade za životno delo „Mali princ“ dodeljene su piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Publiku i goste Festivala pozdravili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Obraćajući se u ime grada Subotice, osnivača Međunarodnog festivala pozorišta za decu, gradonačelnik Bakić je istakao značaj održavanja ovog 27. festivala, uprkos okolnostima zbog pandemije korona virusa.

„Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena, jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti”, naglasio je Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

19.09.2020.

 

Prijem za članove orkestra Zagrebačke filharmonije

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić večeras je u holu ispred Velike većnice u Gradskoj kući pozdravio članove orkestra Zagrebačke filharmonije. Prijem je upriličen uoči početka nesvakidašnjeg događaja, na centralnom gradskom trgu pod nazivom „Filmharmonija“, koji je spojio kultne filmove Čarlija Čaplina i muziku velikog orkestra Zagrebačke filharmonije, u kome će Subotičani uživati kako večeras, tako i u naredna dva dana. Goste je dočekao i član Gradskog veća zadužen za oblasti obrazovanja i kulture, Miloš Nikolić.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Pozdravljajući u ime grada i u svoje lično ime članove orkestra Zagrebačke filharmonije, gradonačelnik Bakić je istakao da mu je izuzetno zadоvoljstvo što je jedan tako renomirani ansambl, kakav je Zagrebačka filharmonija, u godini kada obeležava 150 godina svog postojanja, prvi put u našem gradu.

„Ovim značajnim projektom, kojim se obeležava 130 godina od rođenja vrhunskog filmskog stvaraoca Čarlija Čaplina, Zagrebačka filharmonija u saradnji s Muzičkom omladinom Novog Sada, u naš grad donosi jedinstven spoj muzike i umetnosti, a gradu Subotici priliku da potvrdi svoj gostoljubivi i multikulturalni duh, ali i važnost koju pridaje kulturi, s obzirom na to da Subotica ima izuzetno bogato kulturno nasleđe”, naglasio je Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

18.09.2020.

 

Obilazak gradilišta nove čitaonice Gradske biblioteke

 

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor obišli su danas gradilište nove čitaonice Gradske biblioteke. Vrednost radova izvedenih u dve faze je oko 70 miliona dinara. Od 1954. godine od kada je Gradska biblioteka smeštena u ovaj objekat do danas ovo su, prema rečima direktora Gradske biblioteke Dragana Rokvića, najsadržajnija i najkompleksija ulaganja u zgradu.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Predsednik AP Vojvodine Ištvan Pastor zahvalio se gradonačelniku Stevanu Bakiću i predsedniku Skupštine grada dr Balintu Pastoru što su se odazvali njegovoj inicijativi da danas zajedno obiđu ovo gradilište, jer je po njemu to potvrda zajedničke volje da se grad gradi.

„Do sada je u nekoliko faza u Gradsku biblioteku investirano oko 600.000 evra i zahvaljujući tim sredstvima Biblioteka dobija nove kapacitete koji zadovoljavaju potrebe 21. veka“, rekao je Ištvan Pastor.

On je istakao poseban značaj investicije jer se realizuje u godini jubileja, kada Gradska biblioteka obeležava 130 godina postojanja.

„Obnavljanje i modernizacija ove zgrade sigurno će trajati i u narednim godinama jer je ona velika i značajna, zahteva ulaganje velikih finansijskih sredstava ali mislim da uz praktičan napor, korak po korak, mi u tom smislu možemo da idemo“, smatra Ištvan Pastor.

 

Gradonačelnik Stevan Bakić je izrazio zahvalnost predsedniku Pokrajinske skupštine koji je inicirao obilazak Gradske biblioteke gde su imali priliku da se upoznaju sa radom i planovima ove ustanove kulture.

“Ova teška 2020. godina je istovremeno i godina velikog jubileja za ovu ustanovu, koja slavi 130 godina od osnivanja. Kada se tome dodaju i podaci da ona baštini i tradicije subotičke Srpske čitaonice iz 1862. godine i čuva primerak jedne od najstarijih srpskih knjiga - Prazničnog mineja Božidara Vukovića, iz 1538. godine, dobija se puna slika njenog značaja za našu kulturu”, istakao je Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

17.09.2020.

 

Prijem za predstavnike Sportskog saveza Srbije

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor, primili su danas, u Zelenoj sali Gradske kuće, predstavnike Sportskog saveza Srbije, predsednika Davora Štefaneka, generalnog sekretara Gorana Marinkovića i pravnog savetnika profesora Nenada Đurđevića. Sastanku su prisustvovali i sportski direktor Rvačkog kluba „Spartak“ Sreten Damjanović i generalni sekretar Sportskog saveza Subotice Dejan Vuković. Prijem je upriličen uoči Panel diskusije koja je danas u Plavoj sali Gradske kuće okupila predstavnike 13 teritorijalnih sportskih saveza.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo zbog prilike da, u ime Grada Subotice, pozdravi učesnike panel diskusije Sportskog saveza Srbije. On je istakao da su Subotičani ponosni na olimpijskog šampiona našeg sugrađanina Davora Štefaneka koji predsedava Nacionalnim sportskim savezom.

„Ovaj grad iznedrio je mnoge vrhunske sportiste. Mnogi sadašnji i budući subotički šampioni su danas okupljeni oko Sportskog saveza Subotice, koji uspešno predvodi generalni sekretar Dejan Vuković i njegov tim. Sa skoro 150 sportskih klubova, društava i saveza, subotička krovna sportska organizacija je među najaktivnijim u Srbiji, sa ponosnom tradicijom koja je počela u ovom obliku 1961. godine“, naglasio je Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

17.09.2020.

 

Održana završna konferencija projekta „OPTI-BIKE“


 

 

Završna konferencija projekta „Optimizacija saobraćaja u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza – „OPTI-BIKE”, čiji je nosilac grad Subotica, a partneri mađarske lokalne samouprave Tompa i Ašothalom, održana je danas u Velikoj većnici Gradske kuće. Projekat je realizovan u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija s ciljem optimizacije saobraćaja u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

On se, ovom prilikom u ime grada Subotice, koji je bio nosilac ovog projekta zahvalio svim učesnicima projekta OPTI BIKE i gostima konferencije, a posebno partnerima iz Republike Mađarske, kojima je poželeo ugodan boravak u Subotici

„Čestitam svima koji su doprineli da se kroz ovaj projekat oko 689.000 evra, koje nam je donirala Evropska unija, uloži u razvoj biciklističke infrastrukture. Uveren sam da ćemo zajedno realizovati još mnogo sjajnih projekata koji će nas dodatno zbližiti i našim građanima doneti korist i bolji kvalitet života“, kazao je Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

16.09.2020.

 

Pastor i Sekulić o stanju javne bezbednosti u gradu

 

 

Predsednik Skupštne grada i načelnik Policijske uprave Subotica sagledali su aktuelno stanje javne bezbednosti u gradu.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Dr Balint Pastor, predsednik Skupštne grada Subotice je danas pre podne u svom kabinetu primio načelnika Policijske uprave Subotica, Nenada Sekulića, kako bi zajedno sagledali aktuelno stanje javne bezbednosti u gradu i utvrdili oblik buduće saradnje.
Očuvanje javne bezbednosti i mira moguće je ostvariti samo društvenom voljom i širokom saradnjom zajednice kako u Subotici tako i na bilo kom delu sveta – stoji u saopštenju Službe za skupštinske poslove Gradske uprave grada Subotice.

 

 

A VKT elnöke és a szabadkai rendőrfönök áttekintette a város közbiztonságának aktuális állapotát

 

Dr. Pásztor Bálint, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke ma délelőtt hivatalában fogadta Nenad Sekulić szabadkai rendőrfőnököt, akivel közösen áttekintették a város közbiztonságának aktuális állapotát és meghatározták a jövőbeni együttműködésük formáit.
A közrend és a közbiztonság fenntartása csak társadalmi akarattal és széleskörű közösségi összefogással lehetséges úgy Szabadkán, ahogyan a világ bármely részén. - írja közleményében Szabadka Városának Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

16.09.2020.

 

Saopštenje Službe za skupštinske poslove

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ove godine slavimo 140. godišnjicu Palićkih sportskih igara. Predsednik Skupštine grada Subotice, dr Balint Pastor jednim od istaknutih ciljeva programa lokalnog politiziranja smatra negovanje sećanja na lik i delo Lajoša Vermeša. To je bio razlog što je u prvom koraku pokrenuo konsultacije sa Mihaljom Vermešom, profesorom matematike u penziji, unukom Lajoša Vermeša.
U Subotici se mnoga udruženja bave negovanjem baštine Palićke olimpijade. Dr Balint Pastor će se uskoro konsultovati i sa njihovim predstavnicima.

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

A palicsi előolimpiai játékok 140. évfordulóját ünnepeljük az idén. A városi képviselő-testület elnöke, Dr. Pásztor Bálint a várospolitikai programja egyik sarokkövének tekinti Vermes Lajos emlékének ápolását, ezért első lépésben konzultációt kezdeményezett Vermes Mihály nyugalmazott szabadkai matematika tanárral, Vermes Lajos unokájával.
Számos egyesület foglalkozik Szabadka-szerte a palicsi olimpia örökségével.
Dr. Pásztor Bálint, a VKT elnöke hamarosan velük folytatja a konzultációt.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

14.09.2020.

 

Saopštenje gradonačelnika Stevana Bakića povodom oštećenja spomen biste mađarskog književnika Dežea Kostolanjija

 

 

 

 

U pogledu obaveštenja Kabineta Gradonačelnika od 12. septembra 2020. godine povodom oštećenja spomen biste mađarskog književnika Dežea Kostolanjija, a nakon obavljenog razgovora sa direktoricom Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, Ledom Šiling i sekretarom Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Grada Subotice, Vesnom Hajnal, utvrđene su sledeće činjenice:
• Dana 12. septembra 2020. godine došlo je do oštećenja spomen biste mađarskog književnika Dežea Kostolanjija, odnosno došlo je do delimičnog pomeranja iste na postamentu;
• Direktorica Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, Leda Šiling je o tome obavestila sekretara Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove Gradske uprave Grada Subotice, Vesnu Hajnal, koja je dala nalog Komunalnoj miliciji da izađe na lice mesta i utvrdi činjenično stanje, što je i učinjeno;
• Nakon toga, direktorica Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, Leda Šiling je, po pismenoj izjavi pozvala majstora te nakon njegove procene, dala nalog da se ista ukloni radi saniranja oštećenja;
• O ovom događaju, ni Leda Šiling, ni Vesna Hajnal, nisu obavestile Gradonačenika Stevana Bakića, Pomoćnika Gradonačelnika za oblast ekonomskog razvoja i međunarodne saradnje - Gradskog menadžera Zagorku Panić, kao ni Ministarstvo unutrašnjih poslova u Subotici i Javno tužilaštvo u Subotici, kako bi nadležni organi pravovremeno utvrdili činjenično stanje i otkrili eventualne počinioce. Prvu informaciju o ovom događaju, svi pomenuti organi su saznali iz saopštenja za javnost koje je objavila politička stranka „Savez vojvođanskih Mađara“;
• Zbog pomenutih propusta, Ledi Šiling i Vesni Hajnal izrečena je mera opomene;
• Upozoravam sve organe lokalne samouprave i njene funkcije da se ubuduće odgovorno i savesno ponašaju kako zaslužuje ovaj grad;
• Takođe, molim političke činioce da ne povlače ishitrene poteze kako ne bi unosili bilo kakvu vrstu nemira među naše sugrađane.

 

Sa velikim poštovanjem,
Vaš Gradonačelnik, Stevan Bakić

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

14.09.2020.

 

Gradonačelnik sa saradnicima uručio pomoć porodici Perc-Op

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić danas je sa saradnicima uručio pomoć osmočlanoj porodici Perc-Op u naselju Gabrić koja je u žižu javnosti dospela nakon priče dvanaestogodišnjeg Ištvana Opa koji užinu iz škole „Žarko Zrenjanin“ nosi kući da bi je podelio sa braćom i sestrom. U dom ove porodice stiglo je 16 paketa, odnosno oko 160 kilograma robe, od kojih su dve trećine prehrambeni proizvodi, a trećina sredstva za higijenu. Osim ove pomoći, gradonačelnik Bakić je obećao da će obezbediti odeću, obuću, školski pribor i igračke za decu Imrea Perca koji sa Đenđikom Op ima jednog sina Leventa, ali je i decu iz njenog prethodnog braka prihvatio kao svoju.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„Odmah nakon dobijenih informacija o problemima koje ima mali Šanjika i njegova višečlana porodica okupio sam svoje saradnike i direktora ’Tržnice’ Branislava Joku da vidimo na koji način da pomognemo. Normalno je da je prvo što smo uočili problem nedostatka hrane. Pažljivo smo razmotrili njihove potrebe i napravili 16 paketa sa oko 160 kilograma robe“, rekao je gradonačelnik Bakić.

 

Pored ovog što smo danas doneli, dodao je, popisane su potrebe za školskim priborom, odećom, obućom, igračkama za decu, a videćemo i kako još možemo, kao Grad, da pomognemo ovoj višečlanoj porodici.

 

„Ovde sam došao iz još jednog razloga - da izrazim divljenje prema Imreu Percu koji je sa velikom odgovornošću i savesno preuzeo brigu o deci Đenđike Op. To nije samo human gest, već je Imre demonstrirao kako treba jedan muškarac i veliki čovek da se ponese u ovoj inače teškoj situaciji“, naglasio je Stevan Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

12.09.2020.

 

Rezultati foto-konkursa „Moje leto“

 

 

Na nagradni foto-konkurs “Moje leto” u organizaciji Fondacije „DANILO KIŠ“ odazvalo se 82 mlada autora sa ukupno 218 fotografija.

 

 

 

 

Stručna komisija u sastavu: Jovana Zarubica, diplomirani umetnički fotograf, Edvard Molnar,
fotograf i snimatelj, i Marijana Buljovčić, likovni umetnik, odabrala je nagrađene, kao i pohvaljene radove, uz sledeće obrazloženje:

„Izuzetno nam je drago što je foto-konkurs ‚Moje leto‘ uspešno realizovan i što su se učesnici odazvali u velikom broju. Nezahvalna uloga žirija je utoliko bila teža, jer se radilo o velikom broju odličnih, ali raznorodnih radova, kategorija i žanrova, kao što su portretna, pejzažna, situaciona, socijalno angažovana, apstraktna, režirana, primenjena, putopisna i makro fotografija... Pristigli radovi su stručno analizirani, imajući u vidu pre svega odgovor na temu, njihov umetnički kvalitet, sadržaj, angažman autora, kao i prostu lepotu same fotografije bez obzira na nivo tehničke izvedenosti.“

 

Nagrađeni radovi:
1. Agota S. Mora: “Blue Eyes” (nagrada: foto-aparat NIKON D3500)
2. Mina Vavan: “Peščani tranzistor” (nagrada: mobilni telefon Huawei P30 lite)
3. Nemanja Ledenski: “Palićka pijaca” (nagrada: mobilni telefon Huawei P30 lite)
4. Sara Trajer: “Leto u ljubavi je za svakoga” (nagrada: vaučer za bicikl)
5. Sanja Jarić: “Izolacija” (nagrada: vaučer za bicikl)
6. Selma Pitić: „Moje leto (klimatizovano)“ (nagrada: vaučer za bicikl)
7. Jovana Malinović: “More u lavoru” (nagrada: vaučer za bicikl)
8. Sanja Šelken: “Povezanost” (nagrada: vaučer za bicikl)
9. Luka Malko: “Tidal Wave” (nagrada: eksterni hard disk)
10. Aleksandar Šelken: “Iščekivanje jutra na Rtnju” (nagrada: eksterni hard disk)
11. Pavle Menalo: “Tišina na Kraju Svita” (nagrada: eksterni hard disk)
12. Ivana Nimčević: “Podsećanje na prethodno leto II” (nagrada: eksterni hard disk)
13. Tijana Ninković: “Vreo pesak, voda plava, letnja najava” (nagrada: vaučer za knjige)
14. Biljana Konkolj: “Leto na planini” (nagrada: vaučer za knjige)
15. Mate Colić: “Letnja žurka mladih u frekvenciji 90-ih“(nagrada: vaučer za knjige)
16. Noemi Nanaši: “Summer Time with My Dog” (utešna nagrada)
17. Mila Lulić: „Razgovor“ (utešna nagrada)

 

Pohvaljeni radovi:
1. Jelena Nedić: „Zagrli leto“
2. Balaž Farkaš: „Zalazak sunca“
3. Nina Živadinović: “Hidden in the Leaves”
4. Andrea Kiseli: “Sreća iznad oblaka”
5. Minja Babić: “Chain”
6. Marijana Radić: “Letnja kiša”
7. Anamaria Bašić Palković: “Tararaft”
8. Đurđina Kesić: „Ruka na šeširu“


Dodela nagrada je u četvrtak, 17. septembra 2020. godine, u 18 časova, u prostorijama Fondacije „DANILO KIŠ“.

 

Nagrađeni radovi biće postavljeni u galeriji Fondacije „DANILO KIŠ“ od oktobra meseca.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

12.09.2020.

 

Otvoren 27. Festival evropskog filma Palić

 

 

Dodelom nagrade „Aleksandar Lifka“ Mirjani Karanović za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i premijerom filma Darka Bajića „Ime naroda“, večeras je u bioskopu „Eurosinema“ svečano otvoren 27. Festival evropskog filma. Svečanom otvaranju Festivala prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, obraćajući se prisutnima, istakao da je ova teška i nepredvidiva godina uskratila ljubiteljima sedme umetnosti da u otvarаnju Festivala evropskog filma uživaju na Letnjoj pozornici na Paliću, kao što se Subotičani i gosti Festivala to činili u minule skoro tri decenije.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

„Pandemija korona virusa stavila je čovečanstvo na iskušenje. Ugrozila je živote, opteretila privredu, i zapretila svakom ljudskom kolektivnom delu, pa tako i kulturi i umetnosti. Ove godine su otkazani skoro svi svetski filmski festivali, a ova naša manifestacija istrajava uprkos najtežim okolnostima. Slavi film, promoviše Palić i čuva uspomenu na pionira kinematografije Aleksandra Lifku“, rekao je Stevan Bakić.

 

Naglasio je da je ponosan na našu zemlju, pokrajinu i grad što smo, kako je rekao, uspeli da održimo kontinuitet i nastavimo tradiciju.

„Čestitam organizatorima što su našli način da nam omoguće da gledamo 12 filmova u glavnoj takmičarskoj konkurenciji i još stotinu filmova u drugim programima, a da istovremeno budu poštovane sve mere zaštite zdravlja. Hvala autorima koji su razumeli promene termina i druge komplikacije“, kazao je Stevan Bakić.

 

Grad Subotica, podvukao je, ni u jednom trenutku nije odustao od podrške, kao ni Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a nije izostala ni pomoć kroz program Evropske unije „Kreativna Evropa – MEDIA“. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

06.09.2020.

 

Gradonačelnik Subotice posetio Hrvatski Majur

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao je danas imanje subotičkog domaćina Zlatka Gabrića, koji sa porodicom živi na salašu, u delu Mesne zajednice „Mala Bosna“, poznatijem kao Hrvatski Majur. Gospodin Gabrić je gradonačelnika i njegovu pratnju, koju su činili načelnik Severnobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, direktor „Tržnice“ a.d. Branislav Joka i odbornik u Skupštini grada Subotice Mitar Samardžić, ugostio na svom imanju, koje je niklo oko salaša starog preko stotinu godina, na kojem se njegova porodica bavi poljoprivredom, najviše stočarstvom i proizvodnjom mleka.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Gradonačelnik Bakić je sa pratnjom takođe prisustvovao proštenju, koje se tradicionalno održava početkom septembra, kod „Gabrićevog križa“ koji je 1897. godine podigao Ivan Gabrić, iz porodice domaćina. Misu na otvorenom služio je velečasni Tomislav Vojnić Mijatov, uz sasluženje monsinjora dr Andrije Anišića i velečasnog Dragana Muharema, župnika crkve Presvetog Trojstva iz Male Bosne. Monsinjor Anišić je posebno pozdravio gradonačelnika Stevana Bakića, naglasivši da je za dvadeset i šest godina održavanja mise na Hrvatskom Majuru, ovo prvi put da je na njoj prisutan gradonačelnik Subotice.

 

Svečanost na praznik rimokatoličkog svetitelja Marka Križevčanina, koju je 1994. godine pokrenuo monsinjor dr Andrija Anišić, svake godine posete brojni bivši i sadašnji žitelji ove grupe salaša, kojih je u prošlosti bilo i preko dve stotine aktivnih. Danas svega nekoliko porodica, poput Gabrića, žive na ovom prostoru. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

05.09.2020.

 

Počeo 14. Međunarodni ultramaraton na Paliću

 

 

Predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor i član Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine, Nataša Aleksić, danas su, presecanjem vrpce, otvorili 14. Međunarodni ultramaraton na Paliću, na kome učestvuje više od 70 takmičara iz pet zemalja. Tačno u podne krenuli su takmičari u trkama na 24 i šest časova, u ponoć počinje dvanaestočasovna trka i ultramaraton na 100 kilometara, a u nedelju u šest časova ujutru trka na 50 kilometara. Trke se održavaju na međunarodno verifikovanim stazama, a istovremeno su državna prvenstva i kvalifikacije za svetska prvenstva. Organizator ultramaratona je Ultramaratonski savez Srbije i Ultramaratonski klub „Paligo Palus“.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Ultramarton je jedan veoma specifičan sport, tim pre što je neko u stanju da trči 24 časa praktično bez pauze, izjavio je, tim povodom, Balint Pastor, i dodao da će pobednik te trke istrčati više od 200 kilometara, možda čak i 230 kilometara.

„Između trčanja i politike postoji sličnost, jer od čoveka zahtevaju da bude staložen, istrajan, borben, da veruje u sebe, da ima samopouzdanje, ali i da treba da poštuje protivnike, stazu, vremenske okolnosti i, generalno, spoljne okolnosti“, naglasio je Balint Pastor.

 

Uz izražavanje zadovoljstva što je Palić po 14. put domaćin ovog takmičenja, Pastor je podsetio da je ultramaraton istovremeno i međunarodno takmičenje, jer ima i učesnika iz inostranstva, i državno prvenstvo Republike Srbije u disciplinama na 100 kilometra, 50 kilometara i na dvadesetčetvoročasovnom ultramaratonu.

„Želim da se zahvalim Eleviri Janoši, organizatoru trke i višestrukoj šampionki, koja je i dobitnica nagrade 'Pro urbe' grada Subotice još 1995 godine. Zahvaljujem se i Srpskom atletskom savezu, partneru i suorganizatoru ove trke. To još podiže značaj ove manifestacije na Paliću. Grad je i u finansijskom i drugom pogledu podržao ultramaraton. Takmičarima želim sve najbolje, prihvatljive vremenske uslove i dobar vremenski rezultat“, poručio je Balint Pastor. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

03.09.2020.

 

ZOOMiraj svoje veštine i u septembru

 

 

Zbog velikog interesovanja Fondacija „Danilo Kiš“ nastavlja sa organizacijom Onlajn radionica soft skills veština za mlade i tokom septembra meseca, sredom, od 18 časova, preko aplikacije „Zoom”, uz napomenu da nije neophodno kontinuirano praćenje svih radionica u nizu, već da se zainteresovani mogu prijaviti na pojedinačne radionice, u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama.

 

 

 

 

Teme tokom septembra:
9. septembar, 18.00 - “Tehnike učenja”
16. septembar, 18.00 - “Tehnike pamćenja”
23. septembar, 18.00 - “Medijska pismenost”
30. septembar, 18.00 - “Informativni omladinski rad i pretraga informacija”

Radionice vodi Novak Stanišić, master-pedagog, asistent u programima omladinskog rada i koordinator Infopolis omladinskog info centra iz Novog Sada.

Da biste učestvovali, potrebno je:
- da imate instaliranu Zoom aplikaciju na svom desktop računaru/ laptopu/ mobilnom telefonu i stabilnu internet konekciju. Aplikaciju možete preuzeti na sledećem linku: https://zoom.us/download;
- da svoje učešće prijavite na e-mail: office@danilokis.rs.

Organizator radionica je Fondacija „Danilo Kiš“. Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

03.09.2020.

 

Književni klub nastavlja sa radom

 

 

Književni klub Fondacije "Danilo Kiš" nastavlja sa redovnim susretima u petak, 4. septembra 2020. godine, sa početkom u 20 časova, u prostorijama Fondacije “Danilo Kiš”.

 

 

 

 

Poziv za učešće u Književnom klubu je namenjen učenicima završnih razreda osnovne škole i srednjoškolcima, ali i svim mladim ljubiteljima pisane reči, a zainteresovani se mogu prijaviti putem mejla: office@danilokis.rs.

Tokom Književnog kluba radiće se na razvoju pisane i govorne kulture, unapređivati rad na sebi, poboljšati umeće pisanja pismenih radova, upoznati pisce koji dolaze u naš grad, čitati i razumevati, razvijati logiku i istraživati podsvest, ispoljiti svoje emocije.

Sa članovima Kluba rade Sanja Babić, profesor srpskog jezika, i Jelena Janjić, psihoterapeut.

Program podrazumeva poštovanje svih epidemioloških mera, koje se odnose na održavanje distance od najmanje dva metra među prisutnima, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Učešće je besplatno.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

03.09.2020.

 

Koncert za medicinske radnike i pacijente u dvorištu Opšte bolnice

 

 

U znak zahvalnosti lekarima, medicinskim sestrama i ostalom medicinskom osoblju za borbu koju pokazuju tokom epidemije korona virusa, ali i podrške pacijentima koji se bore protiv zarazne bolesti COVID-19, Subotički simfonijski orkestar je danas održao koncert u dvorišu Opšte bolnice Subotica. Koncertu je prisustvovao gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Direktor Subotičkog simfonijskog orkestra i član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja i kulture Miloš Nikolić je, obraćajući se medicinskim radnicima, u ime gradonačelnika Stevana Bakića i svoje ime izrazio zahvalnost za, kako je rekao, humanost i požrtvovanost koju svakodnevno ispoljavaju prema pacijentima tokom pandemije korona virusa.

„Mi, radnici u kulturi došli smo na ideju da se zahvalimo vama, našim herojima ovog vremena. A mi drugačije i ne znamo da vam se zahvalimo osim sa dobrom i kvalitetnom muzikom. Zato bih se danas zahvalio i Subotičkom simfonijskom orkestru na lepom gestu. Siguran sam da ćemo vas u narednih 45 minuta usrećiti, da bar na trenutak zaboravite na ovu pošast koja nas je obuhvatila. Zahvalio bih se solistima, Mirni Radulović, koja nas je predstavljala na Evroviziji, Ljubomiru Popoviću, tenoru i, svakako, dirigentu Mikici Jeftiću koji je to sa nama dobro uvežbao“, istakao je Miloš Nikolić.

 

U ime medicinskih radnika Opšte bolnice, Subotičkom simfonijskom orkestru zahvalila se šef Respiratorne ambulante, Marina Rastović. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

02.09.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

 

 

Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice je na 14. vanrednoj sednici doneo naredbu kojom se prilikom održavanja javnih kulturno-umetničkih događaja u objektima kulture u zatvorenom prostoru dozvoljava prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

 

Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo i usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića, tu delatnost, odnosno pružanje usluga mogu da obavljaju, odnosno da posluživanje korisnika vrše u zatvorenom prostoru i u prostoru organizovanih bašti na otvorenom - uz primenu preventivnih mera propisanih ovom uredbom i utvrđenih aktom poslodavca, saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

 

Pravna lica i preduzetnici dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 (organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, obaveznu dezinfekciju mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih - za pružanje usluga na otvorenom, kao i dodatne mere ograničenog broja lica u prostoriji, a u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i od korisnika usluga - za pružanje usluga u zatvorenom prostoru), i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera.

 

Radno vreme ugostiteljskih objekata ograničava se tako da objekti koji nemaju baštu i noćni klubovi neće raditi od 21.00 čas do 06.00 časova narednog dana, dok objekti koji imaju baštu neće pružati ugostiteljske usluge u zatvorenom delu objekta od 21.00 čas, a u otvorenom delu objekta (bašti) od 01.00 časa do 06.00 časova narednog dana.

 

Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji prodaju robu ili pružaju usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo, a koja obuhvata prodaju robe i vršenje usluga u lokalima u koje se ulazi iz većeg zatvorenog prostora, dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 (organizovanje procesa rada koji obezbeđuje ograničen broj lica u prostoru, održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih i korisnika usluga), i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji je sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

 

Radno vreme prodavnica, trgovinskih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 23.00 časa do 06.00 časova narednog dana.

 

Priređivači posebnih i klasičnih igara na sreću mogu nastaviti sa priređivanjem igara u objektima pod uslovom da budu primenjene sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga (ograničen broj lica u prostoriji, održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, a u slučaju manjeg rastojanja uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, obavezna upotreba zaštitnih sredstava tj. maski, kako od strane zaposlenih tako i korisnika usluga) i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, kao sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi u skladu sa zakonom i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

 

Nadzor nad primenama mera ove naredbe vršiće Gradska uprava Grada Subotice putem Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove.

 

Naredba je doneta na osnovu člana 43. Zakona o smanjaьu rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

01.09.2020.

 

Obeležen Dan grada Subotice

 

 

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice koji je odlukom Marije Terezije 1. seprembra 1779. godine postao slobodan kraljevski grad.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Na svečanoj sednici prisutnima su se, najpre, obratili gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor.

 

Uz čestitke dobitnicima zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“ i zahvalnost na, kako je rekao, svemu što su učinili za naš grad, njegovu afirmaciju i podizanje ugleda u našoj zemlji i inostranstvu, gradonačelnik Bakić je istakao da je svečana sednica Skupštine grada, upriličena povodom obeležavanja Dana grada Subotice, 1. septembra, prilika i da ukratko podseti na prioritete aktuelnog gradskog rukovodstva, ali i da ukaže na realnost u kojoj trenutno živimo, radimo i stvaramo. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

28.08.2020.

 

Gradonačelnik Stevan Bakić prima građane svake srede

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić će svake srede, počevši od 2. septembra 2020. godine, od 12.00 do 14.00 časova, u Plavoj sali Gradske kuće, primati građane na razgovor. Subotičani će u neposrednoj komunikaciji sa gradonačelnikom imati priliku da iznesu predloge, sugestije, inicijative i probleme koji se odnose na ingerencije Gradske uprave, kako bi zajednički došli do rešenja i doprineli boljem funkcionisanju grada.

 

 

 

 

Za prijem kod gradonačelnika zainteresovani građani mogu da se prijave svakog radnog dana od 7.00 do 15.00 časova na brojeve telefona: 024/666-677 i 024/ 636-117, ili mejlom na mayor@subotica.rs.
Nakon prijavljivanja građani će biti kontaktirani o terminu prijema.

 

 

Stevan Bakić polgármester minden szerdán fogadja a polgárokat

 

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere 2020. szeptember 2-ától minden szerdán 12.00 és 14.00 óra között a Városháza kék termében fogadja a polgárokat. A szabadkaiak a polgármesterrel folytatott közvetlen beszélgetések révén javaslatokat, kezdeményezéseket tehetnek és elmondhatják az önkormányzat hatáskörébe tartozó ügyekkel kapcsolatos gondjaikat, hogy azokra közösen találjunk megoldást és hozzájáruljunk a város jobb működéséhez.

 

A polgármesterhez fogadásra munkanapokon 7.00 és 15.00 óra között lehet jelentkezni a 024/666-677 és 024/ 636-117 telefonszámokon, illetve a mayor@subotica.rs e-mail címen.

A jelentkezét követően a polgárok értesítést kapnak a fogadás időpontjáról.

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

28.08.2020.

 

Naredba Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

 

 

Gradski štab za vanredne situacije Grada Subotice je na današnjoj 13. vanrednoj sednici doneo naredbu kojom je prilikom održavanja javnih kulturno - umetničkih događaja u zatvorenom, kao i na otvorenom prostoru - dozvoljeno prisustvo najviše 500 posetilaca istovremeno, i to tako da svako drugo mesto za sedenje bude slobodno i uz obavezno nošenje zaštitnih maski posetilaca, kao i zaposlenih koji učestvuju u organizaciji događaja.

Između posetilaca se mora poštovati distanca od najmanje jedan i po metar,

 

Naređuje se privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost da u ugostiteljskim kao i noćnim klubovima na teritoriji grada Subotice, ograniče radno vreme na period od 6.00 do 24.00 časa uz obaveznu primenu svih preventivnih mera od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno onih koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-Cov–2.

 

Nadzor nad primenama mera ove naredbe vršiće Gradska uprava Grada Subotice putem Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, a naredba stupa na snagu danom donošenja.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

26.08.2020.

 

Projekat zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš se realizuje planiranom dinamikom

 

 

Na Paliću je danas predstavljen godišnji presek rezultata u realizaciji projekta Ecolacus - Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i Ludaš, a prema rečima nadležnih strana uključenih u realizaciju projekta, sve aktivnosti se realizuju planiranom dinamikom, što znači da će u narednoj godini naselje Palić biti kompletno pokriveno kanalizacionom mrežom koja će biti povezana sa Gradskim prečistačem, što je najznačajniji segment u sprečavanju daljeg zagađenja jezera. Takođe, kako je projektom predviđeno - jezero će biti očišćeno od štetnih vrsta riba, a kvalitet rada prečistača poboljšan. O svim planiranim merama posetioci će moći da se informišu putem informativnih tabli koje će biti postavljene na svim ključnim lokacijama oko jezera Palić.

 

 

 

 

- Završetak izgradnje kanalizacije ukupne dužine 22 kilometra, od čega je 5 kilometara potisni vod, je 30. septembar, a završetak crpne stanice koja će da prebacuje otpadnu vodu sa Palića na prečistač, tempirana je za sredinu januara, ako vremenski uslovi to budu dozvolili. Ovo će obezbediti uslove da se sva otpadna voda sa Palića, prebacuje na Gradski prečistač - izjavio je direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Đerđ Šugar, napomenuvši da je kvalitet izlazne vode sa ovog postrojenja zadovoljavajućeg kvaliteta i da će ga dodatno poboljšati postavljanje filtera.
.

 

Prema rečima Đerđ Šugara trenutno je realizovano 98 posto ovog dela projekta, a do kraja njegove realizacije za odlaganja digestivnog mulja biće nabavljeni kamion i tri kontejnera za njegov transport na Regionalnu deponiju.

 

 

 

 

Selektivni izlov štetnih, invanzivnih vrsta riba - biomanipulacija je takođe značajan segment u oporavku i ozdravljenju jezerske vode, kao i uspostavljanje zaštitnog pojasa između jezera i poljoprivrednog zemljišta. U okviru ove zone rekreativci će dobiti biciklističku stazu, odmorišta i vidikovce.

 

Prema rečima direktorke JP "Palić Ludaš" Marte Dobo, do sada je izlovljeno 60 tona babuški.
- Imamo i lepih primeraka smuđeva i veoma smo zadovoljni kako je protekao posao - kaže Marta Dobo i dodaje da je u toku procedura za izgradnju biciklističke staze oko četvrtog sektora i uređenje zaštitnog pojasa.

 

Prema njenim rečima sa obale Palićkog jezera uklonjeno je preko 11.000 kvadratnih metara mulja, a sa Ludaškog do 3.000 kvadrata, a platforme odmorišta i vidikovci bi trebali uskoro da budu završeni.
- Možemo reći da će to biti do kraja godine. Isto važi i za biciklističku stazu, pošto je tenderska procedura u toku, a koliko znam do kraja godine je rok za izgradnju. Što se tiče zaštitnog pojasa, do kraja naredne godine i ovaj segment treba da bude do tada završen, rekla je direktorka JP "Palić Ludaš" Marta Dobo.

- Završetak projekta je planiran za jun 2021.godine. S tim, što je ostavljena mogućnost da ukoliko za neke mere budemo morali da uradimo dodatno još nešto, to možemo i uraditi i da u tom momentu kažemo da mere počinju da deluju. Nakon toga će nam trebati malo strpljenja da vidimo i rezultate, kaže rukovodilac projekta Ervin Molnar.

 

Projekat je finansiran bespovratnim sredstvima Vlade Nemačke, preko KfW banke u iznosu od 6,5 miliona evra i Grada Subotice od milion evra.

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

25.08.2020.

 

Prijem za učesnike Kampa atletskih nada

 

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada, dr Balint Pastor, upriličili su danas prijem za učesnike Kampa atletskih nada Srpskog atletskog saveza. Kamp se održava od 20. do 27. avgusta.

 

 

 

 

- Drago mi je je što je Srpski atletski savez učinio čast gradu Subotici i uvrstio ga u domaćine Kampa atletskih nada, gde se preko 40 najtalentovanijih mladih atletičara uzrasta od 14 do 18 godina priprema pod stručnim nadzorom za narednu atletsku sezonu. Nadam se da se prijatno osećaju u našem gradu i da imaju sve uslove da sprovedu ono što su planirali kako bi ostvarili što bolje rezultate u narednoj atletskoj sezoni, rekao je gradonačelnik Stevan Bakić podsećajući na sve do sada obezbeđene predulsove neophodne za održavanje ovakvih kampova, ali i značajnih sportskih takmičenja. On je istakao da će lokalna samouprava i dalje ulagati u sportsku infrastrukturu grada uz saradnju sa resornim ministarstvom i pokrajinskim sekretarijatom, kako bi se stvorili što bolji uslovi za ljubitelje sporta u ovom gradu.

 

 

 

 

 

- Za atletiku se kaže da je kraljica sportova. Bez atletike nema nijednog drugog sporta i ne samo da se radi o atletičarkama i atletičarima, nego su među njima prisutne takve nade, koje imaju najbolje rezultate na svetu u svojim starosnim kategorijama, rekao je predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor ističući da mu je velika čast što je danas zajedno sa gradonačelnikom primio učesnike Kampa atletskih nada.

 

opširnije - VIDEO

 

 

 

 

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

21.08.2020.

 

Stevan Bakić gradonačelnik Subotice

 

 

U okviru prve, Konstitutivne sednice Skupštine grada Subotice, održane u Velikoj većnici Gradske kuće, usvojene su i dodatne tačke dnevnog reda: Izbor zamenika predsednika Skupštine grada i Izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća grada Subotice. Za novog gradonačelnika Subotice izabran je odbornik Stevan Bakić (SNS), a za zamenika predsednika Skupštine grada odbornik Nebojša Crnogorac (SPS).

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Predsednik Skupštine grada Balint Pastor predložio je odbornika Nebojšu Crnogorca (SPS) za kandidata za zamenika predsednika Skupštine grada. Predlog je, nakon tajnog glasanja, podržalo 55 odbornika, a protiv je bilo pet odbornika.

 

Kandidat za gradonačelnika, odbornik Stevan Bakić, predložio je da kandidat za zamenika gradonačelnika bude Imre Kern (SVM), a kandidati za članove Gradskog veća: Čila Goli (SVM), koja bi bila zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja, Srđan Samardžić (SNS, privreda) Hajnalka Bognar Pastor (SVM, poljoprivreda), Miloš Nikolić (SNS, obrazovanje i kultura), Ilija Đukanović (PS, socijalna zaštita i zdravstvo), Nataša Aleksić (SDPS, sport i omladina) i Hargita Erči (SVM, turizam, investicije i međunarodna saradnja).

 

I za izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća grada Subotice glasalo se tajno. Predsednik Skupštine grada i Glasačkog odbora Balint Pastor je, nakon glasanja, saopštio da je od 67 odbornika, koliko ih je ukupno u Skupštini grada, glasalo svih 67, da je bilo 65 važećih i dva nevažeća glasačka listića i da je izbor gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća podržao 61 odbornik, a da su četiri odbornika bila protiv.

 

Uz izražavanje zahvalnosti sugrađanima na podršci koju su na nedavno održanim izborima dali Srpskoj naprednoj stranci, kao i strankama koje su sa SNS bile ili su danas u koaliciji, Stevan Bakić je u svom prvom obraćanju u funkciji gradonačelnika Subotice rekao da oseća veliku čast, ali i još veću odgovornost, znajući kakav je posao pred njim i njegovim saradnicima u budućnosti da se u svim segmentima privrednog, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja učini ozbiljan iskorak ka bržem i delotvornijem razvoju grada, sa mnogo više zalaganja i odgovornosti.

„Pre nego što pokušam da vam u najkraćim crtama predstavim program novog gradskog rukovodstva, hoću da naglasim da smatram da je gradska vlast na čijem je čelu bio gradonačelnik Bogdan Laban bila veoma uspešna. Činjenica je da je od kraja juna 2016. godine do danas učinjen ozbiljan iskorak u svim segmentima privrednog, ekonomskog, obrazovnog, kulturnog, sportskog i infrastrukturnog razvoja našeg grada“, istakao je Bakić. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

21.08.2020.

 

Balint Pastor predsednik Skupštine grada

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je Konstitutivna sednica Skupštine grada Subotice na kojoj su usvojene sve tri tačke dnevnog reda: Potvrđivanje (verifikacija) mandata odbornika, izbor predsednika Skupštine grada i postavljenje sekretara Skupštine grada. Za predsednika Skupštine grada Subotice izabran je odbornik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i republički poslanik u više mandata, Balint Pastor, dok je za sekretara Skupštine grada postavljen Đula Ladocki (SVM).

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Potvrđivanjem mandata odbornika (izbor Verifikacionog odbora, izveštaj Verifikacionog odbora, donošenje odluke o potvrđivanju mandata i polaganje svečane izjave) okončana je prva tačka dnevnog reda čime je, praktično, počeo da teče mandat odbornicima u novom sazivu.

 

Predlog Nikole Milićevića (SNS), koji je kao najstariji odbornik novog saziva vodio današnju Konstitutivnu sednicu, da se za predsednika Skupštine grada Subotice izabere odbornik Balint Pastor (SVM), u ime odborničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara obrazložio je odbornik Janoš Nagel.

 

Posle tajnog glasanja i prebrojavanja glasačkih listića predsednik Glasačkog odbora, odbornik Ljiljana Medaković (SNS) saopštila je da je glasalo 67 odbornika, da su 64 glasačka listića bila važeća, a tri nevažeća, da je za imenovanje Balinta Pastora za predsednika Skupštine grada Subotice glasalo 59 odbornika i da je pet odbornika bilo protiv.

 

Nakon polaganja zakletve i preuzimanja predsedavanja Konstitutivnom sednicom, Balint Pastor je, u prvom obraćanju, uz izražavanje zahvalnosti na ukazanom poverenju rekao da može da obeća da će dostojanstveno voditi Skupštinu, da će biti partner svima onima koji žele dobrobit grada Subotice i njenih građana i da će se i dalje zalagati za ono što je govorio u izbornoj kampanji.

 

„Govorio sam da je moja namera da se sačuva vekovni karakter grada Subotice i da se u ovom gradu obezbedi život dostojan građaninu 21. veka. Ja jesam 13 godina narodni poslanik voljom građana Republike Srbije. To će tako da ostane i u ovom mom šestom mandatu, ali želim da na neposredan način doprinesem razvoju našeg grada, a ne na posredan, kako sam to pokušavao da učinim prethodnih godina u ulozi narodnog poslanika“, rekao je Pastor. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

20.08.2020.

 

Na upotrebu predata dva sportska terena sa tartan podlogom

 

 

Član Gradskog veća zadužen za oblast omladine i sporta Nemanja Simović i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević predali su danas na upotrebu obnovljeni sportski teren sa tartan podlogom u Fočanskoj ulici, u Mesnoj zajednici „Mali Bajmok“ i rekonstruisani košarkaški teren sa tartan podlogom u dvorištu Osnovne škole „Kizur Ištvan”. U obnavljanje sportskog terena u Fočanskoj ulici, iz gradskog budžeta je izdvojeno 2,2 miliona dinara, dok su u rekonstrukciju košarkaškog terena u OŠ „Kizur Ištvan” pokrajinski Sekretarijat za sport i omladinu i Grad Subotica uložili milion dinara.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Košarkaški teren sa tartan podlogom u OŠ „Kizur Ištvan“ je treći sportski teren u ovoj školi, rekao je Nemanja Simović, i podsetio da tartan podloga u velikoj meri poboljšava kvalitet sprovođenja nastave fizičkog vaspitanja i smanjuje opasnost od povreda kod dece.

– Mislim da će oko 700 učenika koji pohađaju ovu školu 1. septembra biti vrlo prijatno iznenađeni činjenicom da su dobili još jedan novi, rekonstruisani školski teren. Očigledno je, što naše prisustvo ovde i potvrđuje, da nedavno održani izbori za nas nisu bili nikakva 'crvena linija' kada prekidamo svoje aktivnosti. Naprotiv, intenziviramo ih i u narednom periodu ćemo se potruditi da realizujemo što više započetih i novih projekata – naglasio je Simović.

 

Direktor OŠ „Kizur Ištvan“ Dejan Anđelović zahvalio se lokalnoj samoupravi i pokrajinskom Sekretarijatu za sport i omladinu kao i Javnom preduzeću za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje što su uspeli u planiranom roku da završe ovaj projekat.

– S obzirom na to da našu školu pohađaju učenici koji su zaista vrhunski sportisti i koji su pravi rasadnik za sve subotičke sportske klubove, škola je u obavezi da deci pruži maksimalne uslove za negovanje sporta tako da će i ovaj košarkaški teren sigurno doprineti tome – rekao je Anđelović.

 

Prema rečima Predraga Radivojevića, Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje ove godine je postavilo 500 kvadratnih metara tartan podloge na sportskom terenu u Malom Bajmoku, i istakao da je vrednost te investicije, finansirane iz budžeta grada Subotice, 2,2 miliona dinara.

– Zamenili smo i sve rekvizite, koševe, table i obruče, i to je nastavak našeg opredeljenja da svake godine bar u po jednoj mesnoj zajednici uradimo neki sportski teren. Podsetiću, prošle godine smo u MZ 'Novi Žednik' uradili košarkaški i rukometni teren – rekao je Radivojević. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

18.08.2020.

 

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Prema Izveštaju koji je Zavod za javno zdravlje Subotica uputio Gradskom štabu za vanredne situacije, od početka epidemije COVID-19 pa do današnjeg dana, Zavod za javno zdravlje Subotica registrovao je 379 lica obolelih od oboljenja COVID-19 sa adresom prebivališta na teritoriji grada Subotica, što znači da je u odnosu na prethodnih nedelju dana obolelo 19 naših sugrađana. Na teritoriji Severnobačkog okruga, na današnji dan registrovano je ukupno 470 obolelih (Bačka Topola 75, Mali Iđoš 16). Broj smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa oboljenjem COVID-19 za grad Subotica iznosi 15, za Bačku Topolu 2, i za Mali Iđoš 0. Epidemiološka situacija se i dalje ocenjuje kao nepovoljna, ali ohrabruje činjenica da već drugu nedelju za redom beležimo trend poboljšanja.

 

 

 

 

Građani i ustanove trebalo bi da nastave sa neophodnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi trenda obolevanja i u narednom periodu bio silazni.
Prema podacima subotičke Opšte bolnice, u poslednja 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica obavljeno je ukupno 27 pregleda pacijenata, od čega 20 kontrolnih. Tri pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju, dok je pet pacijenata otpušteno na dalje kućno lečenje i izolaciju.

 

Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice nalazi ukupno 36 pacijenata.
Tri pacijenta nalaze se u Kovid jedinici intenzivnog lečenja, od toga jedan na mehaničkoj ventilaciji.

 

Među zdravstvenim radnicima nije registrovan nijedan novi slučaj infekcije Korona virusom.
Pridržavanje svih propisanih preventivnih mera i dalje je neophodno, jer isključivo od nas samih zavisi kretanje broja obolelih u narednom periodu.

 

 

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet által a Városi Válságkezelő Törzskarhoz eljuttatott jelentés szerint a járvány kezdete óta a mai napig 379 szabadkai lakhellyel rendelkező személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel,ami azt jelenti, hogy az előző héthez viszonyítva 19 polgártársunk betegedett meg. Az észak-bácskai körzetben, az adatok alapján a mai nappal eddig összesen 470 személy betegedett meg (Topolya 75, Kishegyes 16). Az elhalálozások száma, amelyek kapcsolatba hozhatóak a koronavírussal Szabadkán 15, Topolyán 2, Kishegyesen 0. A járványügyi helyzet továbbra sem kedvező, de bátorító a tény, hogy már második egymást követő héten javulási tendencia jegyezhető.

 

A polgároknak és az intézményeknek a betegség átadására vonatkozó elengedhetetlen védelmi intézetek betartását kellene folytatniuk, hogy a megbetegedés csökkenjen az elkövetkező időszakban is.
A Szabadkai Közkórház adatai alapján, az elmúlt 24 órában Szabadkai Közkórház tüdőgondozó covid ambulanciáján összesen 27 vizsgálatot végeztek, ezek közül 20 kontrollvizsgálat volt. Három pácienst tartottak bent kórházi kezelésen, öt beteget pedig hazaengedtek további otthoni ápolásra és izolációra.
Jelenleg a kórház koronavírus részlegében összesen 36 páciens van.
A Szabadkai Közkórház Covid Intenzív Osztályának, a Covid Központjában három pácienst kezelnek, egy közülük lélegeztetőgépen van.
Az egészségügyi dolgozók közül egyetlen új koronavírus-fertőzést sem regisztráltak.
Az előírt védekező intézkedések betartása továbbra is elengedhetetlen, mert egyedül tőlünk függy a megbetegedettek számának növekedése az elkövetkező időszakban.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

14.08.2020.

 

Saopštenje Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

 

Poštovani građani,


U utorak, 11. avgusta, gradonačelnik Grada Subotice je svečano pustio u rad novu fontanu na Trgu slobode, čime su, nakon nešto manje od deset godina, na mestu dotrajale Zelene fontane ponovo potekli mlazevi vode.

Nova fontana je, za razliku od prethodne, daleko sadržajnija moderna parterna fontana sa mnoštvom kombinacija različitih vodenih mlazeva sa dekorativnim osvetljenjem, koji u sklopu sa dodatnim sadržajima kao što su bazeni sa mirnom vodom, žardinjere sa zelenilom, parterno osvetljenje, velik broj klupa za sedenje, novo kameno popločanje fontane, i trga koji je okružuje, služe na korist i zadovoljstvo svih građana Subotice. O njenom značaju za Grad, najbolji dokaz su u prethodna dva dana dali sami građani, koji su je u velikom broju posetili i uživali u mogućnostima koje ona nudi.


Zbog svega navedenog, sa žaljenjem smo konstatovali da se od strane jednog broja pojedinaca fontana koristi nenamenski, što može dovesti do povreda, ali i oštećenja fontane i njenih delova. Ovakvo neodgovorno ponašanje baca senku na sve lepo i korisno što je ova investicija izgrađena sredstvima budžeta Grada Subotice, dakle sredstvima svih građana, donela našem gradu.

Zato, ovim putem apelujemo na građane da čuvaju novu fontanu, kao i sve javne površine, objekte i opremu, s obzirom da oni služe za opšte dobro svih nas, doprinose da naš grad bude uređeniji, opremljeniji, i lepši, a time i privlačniji, kako za građane Subotice, tako i za turiste koji ga posete.


Kako bi se sačuvali od povreda i sačuvali javnu imovinu, molimo građane da ne ulaze u bazene sa plitkom vodom, ne postavljaju nikakve stvari iznad i u otvore mlaznica (mesta gde voda iz fontane prska u vis), ne protrčavaju kroz mlazeve vode, ne kreću se na rolerima, skejtbordima, biciklima i drugim sredstvima za prevoz i rekreaciju kroz parterni deo fontane, ne ulaze u žardinjere sa zelenilom, kao i da spreče svoju decu ukoliko bilo šta od navedenog čine.

Takođe, naglašavamo da je svako oštećenje i korišćenje fontana suprotno nameni koju imaju, uključujuči i druge javne objekte uređaje i opremu, zabranjeno i podleže kaznenim odredbama u skladu sa gradskom Odlukom o komunalnom redu. U skladu sa navedenim, za svako oštećenje fontane i njeno korišćenje suprotno nameni, nadležni komunalni policajac ili inspektor može da izda prekršajni nalog ili da kazni prekršioca novčanom kaznom.

 

 

Tisztelt polgártárok,

 

Kedden, augusztus 11-én Szabadka Város polgármestere ünnepélyesen üzembe helyezte a Szabadság téren lévő új szökőkutat, ezáltal a valamivel kevesebb mint tíz év után, a régi Zöld szökőkút helyén ismét csobognak a vízsugarak.

Az új szökőkút az előzőtől eltérően sokkal több tartalommal bír, modernebb parter szökőkút a dekoratív világításban tündöklő különféle vízsugarakkal, amelyek a kísérő tartalmakkal, mint a csendes vizű medencék, a zöld növényzettel beültetett virágtartók , a talajmegvilágítás, a padok sokasága, a szökőkút új kikövezése, illetve a szökőkutat körülvevő térrel Szabadka minden polgárának hasznára és elégedettségére szolgál. Jelentőségéről a Város szempontjából, ennek legjobb bizonyítékáról az elmúlt két napban a polgárok tettek tanúbizonyságot, akik nagyszámban meglátogatták a szökőkutat és élvezték annak kínálatát.


A fentiek alapján, sajnálattal állapítottuk meg, hogy a szökőkutat egy bizonyos számú személy nem rendeltetésszerűen használja, ennek következtében megsérülhetnek, illetve megsérülhet a szökőkút, vagy annak részei. Az ilyen felelőtlen viselkedés árnyat vet mindarra a szép és hasznos dologra, ami Szabadka Város költségvetéséből megépült, tehát polgáraink pénzéből hozott a városunknak.

Ezért, ez alkalomból felkérjük a polgárokat, hogy óvják az új szökőkutat, akárcsak az összes közterületet, épületeket és berendezéseket, tekintettel, hogy ezek mindannyiunk javát szolgálják, hozzájárulnak a város rendezettségéhez, felszereltségéhez és szépségéhez, ezáltal vonzóbbá teszik a várost Szabadka polgárainak és az ide látogató turistáknak.


A sérülések ellkerülése, illetve a közvagyon megóvása érdekében felkérjük a polgárokat, hogy ne menjenek bele a sekélyvizű medencékbe, ne helyezzenek semmilyen tárgyat a vízsugár fölé, illetve a vízsugár nyílásaiba (a helyek, ahol a vízsugár a magasba tör), ne szaladgáljanak a vízsugarak között, ne rollerozzanak, gördeszkázzanak, kerékpározzanak, illetve ne közlekedjenek semmilyen más rekreációs közlekedési eszközzel a talajszökőkút felületén, ne tapossák le a virágtartókban lévő növényeket, ugyanakkor akadályozzák meg gyermekeiket, ha bármit ezek közül tesznek.

Úgyszintén kihangsúlyoznánk, hogy a szökőkút minden megrongálása, sérülése rendeltetésével ellentétes használata, gondolván itt a többi középületre, berendezésre és felszerelésre tilos és a Kommunális rendről szóló városi rendelet büntető rendelkezéseivel összhangban büntetendő. A felsoroltakkal összhangban, a szökőkút mindennemű megrongálásáért, illetve nem rendeltetésszerű használatáért az illetékes kommunális rendőr vagy felügyelő szabálysértési meghagyást adhat ki, illetve a szabálysértőre pénzbírságot róhat ki.

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

11.08.2020.

 

Saradnja sa mladima – ulaganje za budućnost

 

 

Angažovanje mladih za globalno delovanje tema je obeležavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana mladih kojom želi da se ukaže na načine na koje angažovanje mladih na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese, ali i da se ukaže na potrebu za poboljšavanjem položaja i uključivanja mladih u kreiranje javnih politika.

 

 

 

 

Brojna svetska istraživanja beleže tendenciju sve bržeg razvoja osećanja humanosti, solidarnosti, empatije i tolerancije kod današnjih mladih generacija. Sve su to vrednosti koje su utkane u sadržinu ljudskih prava i istovremeno predstavljaju njihov smisao. S druge strane, više nego pre mladi su povučeniji, ranjiviji, često sa osećanjem ravnodušnosti, što nikada ne sme biti odlika mladog čoveka. Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman tokom različitih aktivnosti i saradnje s mladima u proteklom periodu, stiče utisak da mladi nemaju mnogo poverenja u javne institucije. Ovo su delom potvrdili i rezultati istraživanja koje je ombudsman realizovao 2019. godine tokom EXIT festivala, a u kojem su učestvovali mladi od 15 do 35 godina iz Srbije, regiona, ali i iz drugih zemalja Evrope i sveta. Mada prepoznaju svoju ulogu i izražavaju spremnost i želju da aktivno učestvuju u društvenim procesima, mladima je potrebna dodatna podrška državnih i javnih institucija, privrednih organizacija, organizacija civilnog društva i društva u celini, koja će ih motivisati da svoje potencijale, ideje, energiju i kreativnost realizuju u praksi.

 

Neki od osnovnih pokretača održivog razvoja i mira širom sveta jesu participacija i osnaživanje mladih za partnerstvo i aktivno učešće u kreiranju politika i budućnosti zajednice. Ujedinjene nacije ukazuju na to da su nezaposlenost, politička isključenost, marginalizacija, neodgovarajući pristup obrazovanju i zdravstvu samo neki od problema i izazova sa kojima se mladi suočavaju danas. Ovi problemi ne mogu uspešno i efikasno biti prevaziđeni bez dijaloga i partnerstva s mladima.

 

Globalne izazove poput pandemije KOVID-19 i klimatskih promena, možemo razumeti i kao alarm koji nam ukazuje na potrebu za prilagođavanjem i transformacijom postojećih sistema, na način da prilikom kreiranja nacionalnih i globalnih politika niko ne bude izostavljen. Pomenute okolnosti utiču na razvoj novih pristupa u korišćenju i razvoju tehničko-tehnoloških dostignuća za dobrobit čovečanstva i planete, a mladi su tu možda i ključni nosioci inicijativa i podrške društveno odgovornog delovanja, održivog razvoja i bolje budućnosti za sve.

 

Duboko uveren u to da je angažovanje mladih za globalno delovanje neophodno na putu razvoja i napretka globalne zajednice, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman kontinuirano nastoji da svoj doprinos i podsticaj aktivizmu mladih ostvari kroz saradnju s omladinskim organizacijama i aktivnostima koje realizuje zajednički sa njima ili za njih. Škola ljudskih prava Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana ove godine će po treći put biti organizovana za studente i studentkinje univerziteta i fakulteta u AP Vojvodini, a mladi su obuhvaćeni i drugim aktivnostima ove institucije kao što su seminari i stručni skupovi o ljudskim pravima, Festival prava deteta, zajednički istraživački projekti i drugo.

 

Da bi angažovanje mladih imalo produktivnu snagu i bilo smisleno, neophodno je da su im obezbeđeni uslovi i podrška od strane donosioca odluka i kreatora politika za to. Kada ove pretpostavke izostaju angažovanje mladih može biti ispoljeno i kroz otpor i protest zbog neuvažavanja prava da se glas mladih čuje, uvaži, a njihovoj dobrobiti prida odgovarajuća pažnja i značaj.

 

Međunarodni dan mladih ustanovljen je 2000. godine sa ciljem da ukaže na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

10.08.2020.

 

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Prema Izveštaju koji je Zavod za javno zdravlje uputio Gradskom štabu za vanredne situacije, od početka epidemije KOVID-19, do današnjeg dana, u Zavodu je na korona virus registrovano 360 pozitivnih osoba, sa adresom prebivališta na teritoriji Subotice. U istom periodu, zabeleženo je i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovim oboljenjem. Na teritoriji Severnobačkog okruga, podaci govore da je do sada obolelo 445 osobe, a zabeleženo je i ukupno 17 smrtnih ishoda.

 

 

 

 

U poslednja 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica obavljeno je ukupno 18 pregleda, od čega 6 kontrolnih. Tri pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju a isto toliko je otpušteno. Među zdravstvenim radnicima nema novo registrovanih sa Kovid infekcijom.
Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice nalazi ukupno 70 pacijenata.
Sedam pacijenata je u Kovid jedinici intenzivnog lečenja, od toga su dva na mehaničkoj ventilaciji.
Nažalost, tokom proteklog vikenda od posledica Kovid bolesti umrla je jedna pacijentkinja.

 

U protekloj nedelji registrovan je blagi pad u broju pregleda pacijenata u Kovid bolničkoj respiratornoj ambulanti, kao i manji broj prijema pacijenata u Kovid bolnicu u odnosu na poslednju nedelju jula.

 

Epidemiološka situacija oboljenja KOVID-19 na teritoriji grada Subotica, prema ocenama nadležnih je da je negativni trend porasta broja obolelih zaustavljen.
Ono što je značajno jeste činjenica da je tokom proteklih nekoliko dana, na teritoriji grada, ali i okruga u celini, na dnevnom nivou registrovan manji broj KOVID-19 obolelih, nego što je to bilo u prethodnom periodu i ovo je prvi ohrabrujući podatak nakon dužeg perioda nadzora nad ovim oboljenjem.

 

 

A VÁROSI VÁLSÁGKEZELŐ TÖRZSKAR KÖZLEMÉNYE

 

 

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet által a Városi Válságkezelő Törzskarhoz eljuttatott jelentés szerint a járvány kezdete óta a mai napig 360 szabadkai lakhellyel rendelkező személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel. Ugyanebben az időszakban 15 olyan haláleset történt, amely kapcsolatba hozható ezzel a megbetegedéssel. Az észak-bácskai körzetben, az adatok alapján eddig 445 személy betegedett meg, összesen 17 halálos kimenetellel.

 

Az elmúlt 24 órában a Szabadkai Közkórház tüdőgondozó covid ambulanciáján összesen 18 vizsgálatot végeztek, ezek közül 6 kontrollvizsgálat volt. Három pácienst tartottak bent kórházi kezelésen, ugyanennyi beteget pedig hazaengedtek. Az egészségügyi dolgozók között nincs újabb koronavírussal megfertőződött beteg.
Jelenleg a Szabadkai Közkórház tüdőgondozó covid ambulanciáján 70 pácienst kezelnek. Hét pácienst kezelnek a Szabadkai Közkórház Covid Fertőző Osztályának, a Covid Központjában, ketten közülük lélegeztetőgépen vannak.
Sajnos az elmúlt hétvégén a koronavírus következményei miatt egy páciens elhalálozott.

 

Az elmúlt héten csökkent a kórház tüdőgondozó covid ambulanciáján megvizsgált betegek száma, illetve július utolsó hetéhez viszonyítva kevesebb volt a páciensek felvétele a Covid kórházban.

 

A jelenlegi koronavírus fertőzéssel kapcsolatos járványügyi helyzet Szabadka Város területén az illetékesek véleménye szerint a negatív növekedési trendet megállították.
Nagyon fontos a tény, hogy az elmúlt néhány napban, Szabadka Város, illetve a körzet területén napi szinten kevesebb a koronavírus-fertőzött, napi szinten kevesebb koronavírussal fertőzött személyt regisztáltak az előző időszakhoz képest, ez az első biztató adat a betegség hosszabtávú megfigyelése óta.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

03.08.2020.

 

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Prema izveštaju koji je Zavod za javno zdravlje Subotica uputio Gradskom štabu za vanredne situacije a vezano za epidemiološku situaciju u vezi sa infekcijom KOVID-19, od početka epidemije, a zaključno sa 03.08.2020. godine, na području grada Subotice registrovano je 310 obolelih lica. Ovaj broj za teritoriju Severnobačkog okruga iznosi 384. Od početka epidemije KOVID-19, na teritoriji grada imamo zabeležana 12 smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa ovim oboljenjem. Za teritoriju Severnobačkog okruga, broj smrtnih ishoda iznosi 14.

 

 

 

 

Prema podacima Opšte bolnice u Subotici, tokom vikenda (od petka do ponedeljka) u Kovid respiratornoj ambulanti bolnice obavljeno je 65 pregleda, a 25 pacijenata zadržano je na bolničkom lečenju. U istom periodu, u Kovid delu bolnice umrlo je pet pacijenata sa teritorije Severnobačkog Okruga. Četiri pacijenta su iz Subotice (tri pacijentkinje starosti 94, 87 i 84 godine, dok je pacijent muškog pola starosti 71 godinu), i jedan pacijent muškog pola starosti 76 godina iz Bačke Topole.

 

Na dalje kućno lečenje i izolaciju otpušteno je tokom vikenda ukupno 18 pacijenata. Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice (Kovid infektivno odeljenje,Kovid centar, Kovid jedinica intenzivnog lečenja) nalazi ukupno 94 pacijenata. Sedam pacijenata nalazi se u Kovid jedinici intenzivnog lečenja, od toga četvoro na mehaničkoj ventilaciji.

 

Trenutna epidemiološka situacija oboljenja KOVID-19 se i dalje ocenjuje kao nepovoljna, i zato apelujemo na građane da se ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih epidemioloških službi.

 

 

A VÁROSI VÁLSÁGKEZELŐ TÖRZSKAR KÖZLEMÉNYE

 

 

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet által a Városi Válságkezelő Törzskarhoz eljuttatott jelentés szerint a járvány kezdete óta a Szabadkai Önkormányzat területén, 2020. 08.03-ig, 310 személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel. Az észak-bácskai körzetre vonatkozóan 384 személyt regisztráltak koronavírus fertőzéssel. A koronavírus járvány kezdete óta a város területén 12 haláleset történt, ami kapcsolatba hozható a koronavírussal. Az észak-bácskai körzetre vonatkozóan 14 halálesetet regisztráltak.

 

A Szabadkai Közkórház beszámolója szerint a hétvégén (péntektől-hétfőig) a kórház tüdőgondozó covid ambulanciáján összesen 65 pácienst vizsgáltak meg, 25 pácienst tartottak bent kórházi kezelésen . Ugyanebben az időszakban a közkórház koronavírus részlegében 5 páciens halt meg az észak-bácskai körzetből.
Négy páciens szabadkai (három női beteg 94, 87 és 84 évesek), míg a férfi páciens életkora 71. életév) illetve egy topolyai 76 éves férfi is meghalt.
A hétvége folyamán 18 páciens hagyta el a kórházat és a továbbiakban otthoni karanténban és további megfigyelésen lesznek. Jelenleg kórházi kezelésen a Szabadkai Közkórház Covid Fertőző Osztályán, a Covid Központban, a Covid intenzív részlegen 94 páciens tartózkodik. Hét páciens a Covid egység intenzív részlegen van, közülük négyen lélegeztetőgépen vannak.
A jelenlegi koronavírus fertőzéssle kapcsolatos járványügyi helyzet továbbra is kedvezőtlen, ezért felhívjuk a polgárok figyelmét, hogy felelőségteljesen viselkedjenek, hogy szigorúan tartsák be a védelmi intézkedéseket és az illetékes járványügyi szolgálatok utasításait.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

30.07.2020.

 

Urađena projektna dokumentacija za legalizaciju objekata u okviru programa „Exchange 5“

 

 

Program „Exchange 5” finansira Evropska unija, a sprovodi Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, dok je Telo za ugovaranje Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Ukupna vrednost programa je 4.75 miliona evra, a za cilj ima unapređenje upravljanja imovinom i lokalne planske i budžetske procese, kao deo reformisanja javnih finansija u gradovima i opštinama.

 

 

 

 

U okviru prve komponente Programa Exchange 5, podržana je implementacija Grant šeme, odnosno dodela bespovratnih sredstava za lokalne projekte, usmerena na unapređenje upravljanja imovinom u gradovima i opštinama Srbije. Za Grant šemu je namenjen iznos od 3 miliona evra iz doprinosa EU, pri čemu je podržano 18 projekata koji obuhvataju 48 lokalnih samouprava gde spadaju i Grad Subotica i Opština Senta koji realizuju projekat „Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina“.

 

Projekat je započet potpisivanjem Ugovora o dodeli bespovratnih sredstava između Vlade Republike Srbije (Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU), Grada Subotice i Opštine Senta 21.12.2018. godine. Ukupan budžet projekta je 240.095,00 EUR, iznos bespovratnih sredstava je ukupno 181.343,75 EUR (75,53%). Budžet Grada Subotica je 163.600,00 EUR a Opštine Senta 76.495,00 EUR.

 

Grad Subotica odlučio je da sve svoje kapacitete kroz ovaj projekat fokusira na legalizaciju (ozakonjenje) objekata koji imaju izuzetan javni značaj, u cilju budućeg ulaganja u iste zarad poboljšanja uslova života stanovnika na teritoriji grada. Raspolaganje javnom imovinom nije veliki problem u Subotici, ali je zato ozakonjenje iste, uvođenje u RGZ i buduća izrada projektno tehničke dokumentacije prepoznata kao goruće pitanje za upravu grada. Legalizacija, upis u RGZ i katastar je glavni preduslov za pravilno, dugoročno i kvalitetno raspolaganje nepokretnostima, jer građani pre svega, očekuju preduzetničku inicijativu, ličnu odgovornost i svakodnevna poboljšanja kvaliteta življenja u lokalnoj zajednici. Kroz ovaj projekat predviđeno je potpuno rešavanje više objekata i lokacija koje su izuzetno značajni. ...dalje-izvor

 

____________________________________________________________________________

 

27.07.2020.

 

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Prema Izveštaju koji je Zavod za javno zdravlje Subotica uputio Gradskom štabu za vanredne situacije, broj pozitivnih osoba na KOVID-19 virus sa prebivalištem na teritoriji Subotice, zaključno sa današnjim danom je 256, dok je na teritoriji Severnobačkog okruga ukupno 321 osoba pozitivna na korona virus (Bačka Topola 59, Mali Iđoš 6).Broj smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa oboljenjem KOVID-19 u Subotici iznosi 6, a za Severnobački okrug 8 (Bačka Topola 2, Mali Iđoš 0).

 

 

 

 

Prema podacima subotičke Opšte bolnice, u poslednja 24 sata u Kovid respiratornoj ambulanti obavljeno je 14 pregleda, od toga su dva pacijenta zadržana na bolničkom lečenju.
Na dalju kućnu izolaciju otpušteno je 9 pacijenata u oporavljenom stanju. Trenutno se na bolničkom lečenju u Kovid delu bolnice nalazi 104 pacijenta, a 9 pacijenata nalazi se u Kovid jedinici intenzivnog lečenja na mehaničkoj ventilaciji. Svi ostali hospitalizovani pacijenti su stabilnog kliničkog stanja.

 

Među Kovid potvrđenim slučajevima je i tek rođena beba muškog pola, bezbedno porođena carskim rezom, čija je majka imala blage respiratorne tegobe pri prijemu u bolnicu. I majka i beba nalaze se u stabilnom kliničkom stanju. Registrovan je i jedan zdravstveni radnik sa blagom kliničkom slikom, u kućnoj izolaciji.
Po prvi put od registrovanja drugog pika epidemije, tokom vikenda beleži se veći broj otpuštenih u odnosu na broj primljenih pacijenata koji su na bolničkom lečenju zbog Kovid infekcije.

 

Napominjemo da se epidemiološka situacija bolesti KOVID-19 ocenjuje kao nepovoljna, kako za teritoriju Grada Subotice, tako i za okrug, odnosno zemlju u celini.
Zabrinjava, takođe, činjenica da je trend obolelih rastući, pa još jednom apelujemo na sugrađane da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mera, jer isključivo od nas samih zavisi kretanje broja obolelih u narednom periodu.

 

 

SZABADKA VÁROS VÁLSÁGKEZELŐ TÖRZSKARÁNAK KÖZLEMÉNYE

 

 

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet által Szabadka Város Válságkezelő Törzskarához eljuttatott jelentés értelmében, Szabadka területén lakóhellyel rendelkező polgároknál a koronavírusra pozitív személyek száma a mai nappal bezárólag 256, míg az észak-bácskai körzetben összesen 321 személy koronavírus tesztje pozitív (Topolya 59, Kishegyes 6). A koronavírussal összeköthető elhalálozások száma Szabadkán 6, az észak-bácskai körzetben pedig 8 személy (Topolya 2, Kishegyes 0).

 

A Szabadkai Közkórház adatai értelmében, az elmúlt 24 órában a Közkórház Koronavírus rendelőben 14 vizsgálatot végeztek, ebből 2 pácienst kórházi kezelésen tartottak benn.
További házi karanténba 9 felgyógyult személyt engedtek haza. A közkórház Koronavírus részlegében 104 pácienst ápolnak, míg 9 pácienst az Intenzív Osztályon lélegeztetőgépen kezelnek. A kórházban kezelt összes többi beteg állapota stabil.

 

A koronavírus igazolt esetek között van egy fiú csecsemő is, aki császármetszéssel született, az édesanyának egyhe légzési nehézségei voltak a kórházba való felvételkor. Az anya és az újszülött gyermeke stabil állapotban vannak. Egy otthoni karanténban lévő egészségügyi dolgozót enyhe tünetekkel regisztráltak.

 

Első alkalommal fordult elő a világjárvány második hulláma idején, a hétvégén több pácienst bocsátottak haza, mint amennyi pácienst felvettek koronavírus fertőzés miatt.
Kihangsúlyoznánk, hogy a koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet kedvezőtlen, úgy Szabadka Város területére, mint az egész országra vonatkozóan.

 

Aggodalomra ad okot az a tény, hogy növekszik a betegek száma, ezért még egyszer felkérjük a polgárokat, hogy tartsák be a védelmi intézkedéseket, mert kizárólag csak tőlünk függ a megbetegedettek száma az elkövetkező időszakban.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

22.07.2020.

 

Obaveštenje učenicima putnicima srednjih škola

 

 

 

 

I Učenicima putnicima subotičkih srednjih škola mesečne karte za putovanja rešavaće se u srednjim školama u koje su upisani.
NAPOMENA: Ovo važi samo za učenike koji su stanovnici Grada
Subotice.
II Učenici putnici koji iz subotičke opštine putuju za Bačku Topolu, Kanjižu, Sombor, Novi Kneževac ili neku drugu opštinu, zahteve za regresirane mesečne karte predavaće u Gradskom uslužnom centru Grada Subotice od 22. jula do 14. avgusta 2020. godine. Potvrde za mesečne karte izdavaće se od 20. do 31. avgusta 2020. godine i to od 10.00 – 13.30 časova u Gradskoj upravi, Trg slobode broj 1, III sprat, soba 305.
Ukoliko učenici do ovog datuma ne završe praksu ili upis u naredni razred, potvrde će se izdavati i naknadno.
Za regulisanje prava za mesečnu kartu učenici treba da prilože:
- fotokopiju lične karte (ako učenik nema, onda jednog od roditelja);
- overenu potvrdu škole o upisu (potvrda mora sadržati obrazovni profil i napomenu da učenik prvi put upisuje razred);
- dokaz o pozitivnom uspehu ( overena kopija đačke knjižice koja mora biti potpisana od direktora škole i odelj.starešine i overena pečatom škole ili overena kopija svedočanstva ).
Nepotpuna dokumentacija neće biti uzeta u razmatranje.
III Učenici lošeg materijalnog stanja, koji nisu u mogućnosti da plaćaju cenu regresirane mesečne karte treba da se obrate Centru za socijalni rad grada Subotice, Alekse Šantića broj 27 za oslobađanje plaćanja učešća za cenu mesečne karte.

NAPOMENA
- Učenici linearno plaćaju 1.800,00 dinara od pune cene mesečne karte.
- Učenicima srednjih škola koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji su verifikovani u srednjim školama na teritoriji Grada Subotice, putni troškovi se ne participiraju. Izuzetno od stava 1 ovog člana, putni troškovi se participiraju ako u školskoj godini nije otvoreno odeljenje verifikovanog obrazovnog profila na nastavnom jeziku na kojem učenik pohađa nastavu.
- Učenicima srednjih škola koji su upisani u susedne gradove i opštine na obrazovne profile koji nisu bili verifikovani u srednjim školama na teritoriji Grada Subotice u školskoj godini kada su upisali prvi razred, a verifikovani su u toku njihovog školovanja, nastavlja se participiranje putnih troškova.
- Učenicima srednjih škola koji ponavljaju razred, putni troškovi se ne participiraju.


INFORMACIJE NA TELEFON: 024 626 883.

 

 

ÉRTESÍTÉS AZ UTAZÓ KÖZÉPISKOLÁSOK RÉSZÉRE

 

A szabadkai középiskolákba járó utazó diákok havi bérletet abban a középiskolában igényelhetnek, amelybe járnak.

MEGJEGYZÉS: Ez csak a Szabadka Város területén élő diákokra vonatkozik.
II. Azok a diákok, akik Szabadka városból Topolyára, Magyarkanizsára, Zomborba, Törökkanizsára vagy valamely más községbe utaznak iskolába, támogatott havi bérletet Szabadka Város Ügyfélszolgálatában igényelhetnek 2020. július 22 -tól 14-ig. Az igazolásokat a havi bérletekhez 2020. augusztus 20-től 31-ig 10.00 – 13.30 óra között lehet felvenni a közigazgatási hivatalban, a Szabadság tér 1. szám alatt, a városháza III. emeletén a 305-ös irodában.
Ha a tanulók eddig a dátumig nem fejezik be a gyakorlatot, vagy nem iratkoznak be a következő osztályba, a bizonylatokat utólag kapják meg.
A havi bérlet igényléséhez a diákoknak mellékelniük kell:
- a személyi igazolvány fénymásolatát (ha a diáknak még nincs, akkor az egyik szülőét);
- az iskolától kapott bizonylatot a beiratkozásról (a bizonylatnak tartalmaznia kell a szakmai profil megevezését);
- a pozitív tanulmányi eredményt bizonyító okmányt (az iskola igazgatója és az osztályfőnök által aláírt, az iskola pecsétjével ellátott diákkönyvecske hitelesített másolata vagy a bizonyítvány hitelesített másolata).
A hiányos dokumentációt a nem kerül elbírálásra.
A rászoruló diákok, akik nem tudják fizetni a havi bérlet árának rájuk eső részét, forduljanak Szabadka Község Szociális Központjához, az Aleksa Šantić utca 27. szám alatt, ahol kérelmezhetik a havi bérlet fennmaradó részének kifizetése alóli felmentést.

MEGJEGYZÉS
- A diákok 1,800.00 dinárt fizetnek a havi bérlet árából.
- Azoknak az elsős középiskolásoknak, akik a környező községekben olyan szakra járnak, amely a szabadkai középiskolákban is létezik, a bérlet teljes árát kell fizetniük.
- a jelen szakasz 1. bekezdésében foglaltaktól eltérően, útiköltség-térítés igényelhető, ha az adott iskolaévben nem nyílt szak azon a nyelven, amelyen a diák tanul.
- Azoknak a diákoknak az utazását, akik olyan szakokra járnak a szomszédos városba vagy községbe, amelyek Szabadka Város területén nem nyíltak abban az évben, amikor a középiskola első osztályába iratkoztak, viszont később Szabadkán is indultak, az önkormányzat továbbra is támogatja.
- Az osztályt ismétlő diákok nem részesülnek útiköltség-térítésben.

TÁJÉKOZTATÁS A 024 626 883-AS TELEFONSZÁMON KÉRHETŐ.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.07.2020.

 

Saopštenje JP„Palić – Ludaš“

 

 

Vandali uništavaju izletište „Majdan“

 

 

 

 

 

Ideja o uređenju „Majdana“ kao izletišta datira odavno. U drugoj polovini 2018. godine su se konačno stekli uslovi i započelo se sa uređivanjem ovog izletišta, dok je aprila 2019. godine u medijima promovisano uređeno izletište „Majdan“ u okviru Predela izuzetnih odlika „Subotička peščara“. Sredstva za uređenje ovog izletišta, koje je Javno preduzeće „Palić – Ludaš“, upravljač zaštićenog područja, opremilo stolovima i klupama, drvenim igralištem za decu i gde su planirane razne edukativne table, je obezbedila Gradska uprava Grada Subotice – sredstva za unapređenje društveno – korisnih funkcija šuma.
Već u drugoj polovini aprila evidentirane su ogromne količine smeća oko novopostavljenih kanti i stolova, da bi već 6. maja igralište većim delom bilo demolirano, a drvena ograda izlomljena. Preduzeće je obnovilo drveno igralište i ogradu i nastavilo dva puta tokom nedelje da sakuplja velike količine smeća (nekad i do 20 džakova za smeće) koje izletnici ostave za sobom. Pri svakom obilasku terena identifikovano je da su neke kante za otpatke oštećene, neke uništene, a neke i zapaljene. Međutim, poslednje uništavanje odmorišta „Majdan“ je temeljno, studiozno urađeno. Pored uništavanja penjalica, demolirani su i zapaljeni stolovi, uništene i zapaljene preostale kante za smeće, a ono što najviše plaši i brine je uništavanje živih stabala borova – drveća koje pravi hladovinu na ovom odmorištu.
Preduzeće nema kapacitet (ni u ljudstvu, a ni u sredstvima) da svakoga dana uklanja velike količine odloženog smeća i da neprekidno popravlja i rekonstruiše demolirano igralište. Ideja je bila da se „Majdan“ uredi za izletnike i da postane prijatno mesto gde će se, uz odmor, obavljati i edukacija o prirodnim vrednostima i značaju zaštite prirode. S obzirom da smo svi svedoci vandalskog ponašanja, neki od rekvizita (edukativne table, trodimenzionalne slagalice, „amfiteatar“ za decu na otvorenom) nisu ni postavljeni.
Međutim, nije samo „Majdan“ izložen delovanju vandala.
Zaštićena područja i staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta u okolini Subotice, zbog svoje mozaičnosti, prisustva vlažnih, stepskih, peščarskih i slatinskih elemenata, osim što su zaštićena na nacionalnom i lokalnom nivou, predstavljaju i područja od međunarodnog značaja za očuvanje biološke raznovrsnosti, deo su ekoloških mreža i imaju ulogu ekoloških koridora. Javno preduzeće „Palić – Ludaš“ je upravljač na pet zaštićenih područja u regionu Subotice. To je površina koja obuhvata preko 5000 hektara, a sa zaštitnom zonom preko 8000 hektara. Tri zaštićena područja je proglasila Republika Srbija – Specijalni rezervat prirode „Ludaško jezero“, Specijalni rezervat prirode „Selevenjske pustare“ i Predeo izuzetnih odlika „Subotička peščara“, dok su dva proglašena odlukom Grada Subotice – Park prirode „Palić“ i Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“.
Pored obeležavanja granica zaštićenog područja, što je zakonska obaveza, upravljač se trudi da svake godine postavi nove informativne table, da uredi odmorišta i da kroz saradnju sa gradom, ministarstvima, drugim korisnicima prostora i nevladinim organizacijama – ljubiteljima prirode, doprinese uređenju prostora i novih sadržaja za izletnike. Na taj način, godinama radimo na promovisanju zaštite prirode i trudimo se da zaštićena područja, pored svih prirodnih vrednosti koje poseduju, postanu prijatna mesta gde će se, uz odmor, obavljati i edukacija o značaju zaštite prirode.
Na žalost, praksa je pokazala da se svi navedeni elementi svakodnevno uništavaju iz nama nepoznatog razloga.

 

 

 

 

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

21.07.2020.

 

Zbrinuti svi zaraženi u Gerontološkom centru Subotica

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević obišao je danas sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom Gerontološki centar u kojem, prema poslednjim informacijama, postoje novi slučajevi zaraze koronavirusom.

 

 

 

 

 

Foto: Subotica.rs

 

Đorđević je razgovarao sa nadležnima o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovoj ustanovi i narednim koracima kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

- Svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku i zbrinuti su na adekvatan način - naveo je on i dodao da je cilj posete da se pronađu najbolji načini da se situacija što pre stabilizuje i virus drži pod kontrolom, odnosno da se ne proširi dalje.

 

Ministar je još jednom podsetio na sve mere koje je doneo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i resorno ministarstvo, a koje podrazumevaju zabranu poseta, nošenje zaštitne opreme i redovne dezinfekcije svih prostorija.

- Za sve eventualne poteškoće svim državnim ustanovama koje su u sistemu socijalne zaštite na raspolaganju smo u svakom momentu. Ova borba je zajednička i svi treba da damo svoj doprinos kako bismo iz nje izašli kao pobednici - zaključio je Đorđević.

 

Izvor: Subotica.rs

 

____________________________________________________________________________

 

20.07.2020.

 

Saopštenje Gradskog štaba za vanredne situacije

 

 

Krajnja ozbiljnost i striktno pridržavanje svih mera naloženih od strane republičkog Kriznog štaba i Gradskog štaba za vanredne situacije, neophodna je kako bismo izbegli situaciju koja se više ne može držati pod kontrolom, kao što je slučaj u mnogim drugim gradovima. Epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom KOVID-19 na području Severnobačkog okruga je nepovoljna, sa trendom daljeg pogoršanja, baš kao i na nivou države. Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Subotica od početka epidemije zabeleženo je ukupno 173 osoba zaraženih virusom korona sa teritorije grada Subotice, 50 iz Bačke Topole i 5 iz Malog Iđoša.

 

 

 

 

Prema današnjem izveštaju subotičke Opšte bolnice, u protekla 24 sata u kovid respiratornoj ambulanti Opšte bolnice Subotica pregledano je ukupno 23 pacijenata sa simptomima koji odgovaraju kliničkoj slici KOVID 19. NJih 14 je zadržano na bolničkom lečenju, pa se trenutno u Kovid delu bolnice nalazi ukupno 77 pacijenta. Šest pacijenata nalazi se u Kovid jedinici intenzivnog lečenja, a 2 pacijenta srednje životne dobi su u teškom stanju na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji odnosno respiratoru. Svi ostali hospitalizovani pacijenti su stabilnog kliničkog stanja.

 

Tokom jučerašnjeg dana, 10 pacijenata je u dobrom opštem stanju otpušteno sa bolničkog lečenja na dalju kućnu izolaciju i praćenje.

 

Nema novih potvrđenih slučajeva na Kovid među zaposlenim u Opštoj bolnici Subotica, a u Gerontološkom centru povrđeno je, nažalost, 11 pozitivnih korisnika na virus sa lakšom kliničkom slikom i svi stabilnog stanja, i tri zaposlena radnika koja su u kućnoj izolaciji.

 

Još jednom apelujemo na građane da shvate ozbiljnost situacije koja nalaže da mere zaštite podignemo na najveći mogući nivo. Preporuke sa svih nivoa neće imati nikakvog značaja ako se ne primenjuju u praksi, a to se odnosi ne samo na primenu neophodnih mera lične zaštite, nego i na okupljanja i održavanje fizičke distance u parkovima, dečjim i rekreacionim igralištima, skejt parkovima, fitnes centrima, teretanama, kao i svih ostalih mera kojima jedino možemo da izbegnemo dalje širenje zaraze, a da istovremeno stvorimo uslove da se što pre vratimo normalnim uslovima funkcionisanja.

 

 

A városi válságkezelő törzskar közleménye

 

 

Rendkívül komolyan kell venni és betartani a köztársasági és a városi válságtörzsek által hozott utasításokat és intézkedéseket ahhoz, hogy elkerüljük azt, hogy a helyzet irányíthatatlanná váljon, mint az sok más városban megtörtént.

 

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos járványhelyzet az Észak-bácskai körzet területén igen kedvezőtlen, és az ország többi részéhez hasonlóan tovább romlik.

 

A Szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése szerint a járvány kezdete óta a Szabadkai Önkormányzat területén összesen 173 személy fertőződött meg a koronavírussal, Topolyán 50-en, míg Kishegyes területén 5-en betegedtek meg.

 

A Szabadkai Közkórház mai beszámolója szerint az elmúlt 24 órában a kórház tüdőgondozó covid ambulanciáján összesen 23 olyan pácienst vizsgáltak meg, akik a Covid-19 klinikai kórképének megfelelő tünetekkel jelentkeztek.  Közülük 14-et tartottak bent kórházi kezelése, így az intézményben összesen 77 koronavírussal fertőzött beteget kezelnek. Hat páciens a Covid egység intenzív részlegén tartózkodik, két középkorú beteg pedig súlyos állapotban, lélegeztetőgépen van. A kórházi kezelésen lévő többi beteg állapota stabil.

 

A tegnapi nap folyamán 10 páciens hagyta el a kórházat és a továbbiakban otthoni karanténban és további megfigyelésen lesznek.

 

A Szabadkai Közkórház dolgozói között nincs új igazoltan fertőzött, a Szabadkai Gerontológiai Központban viszont sajnos 11 lakó koronavírus-tesztje pozitív lett, akik enyhébb tüneteket mutatnak és állapotuk stabil, illetve három dolgozónál is beigazolódott a fertőzés, ők jelenleg házi karanténban vannak.
Még egyszer felszólítjuk a lakosságot, hogy vegyék komolyan a helyzetet és értsék meg, hogy az óvintézkedéseket a lehető legmagasabb szintre kell emelnünk. Az ajánlásoknak és intézkedéseknek semmi értelmük nincs, ha azokat nem alkalmazzuk a gyakorlatban, ez pedig nem csak a személyes védelemre irányuló intézkedésekre vonatkozik, hanem a gyülekezésekre és az egymástól való távolságtartásra is úgy a parkokban, a játszótereken, szabadidős pályákon mint a fittness központokban és konditermekben is, illetve a többi intézkedésre is, mert csak mindezek betartásával tudjuk megakadályozni a fertőzés további terjedését, és megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy minél előbb visszatérjünk a normális kerékvágásba.

 

Redakcija Super-info.rs

 

____________________________________________________________________________

 

 

 

___________________________________________________________________

Video galeria

 

 

 

palicki filmski festival, otvoreni univerzitet subotica, toplotne pumpe, grejanje, ustede u grejanju toplotnom pumpom, energynet subotica, Završen 18.Festival evropskog filma Palić,Yasemin Samdereli,Jan Komasa,Giulio Manfredonia,Lisa Aschan,Bence Miklauzic,Fiona Gordon,Bruno Romy, Dominique Abel,Subotica Ekonomija,privreda,poljoprivreda,Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation,IPA Programming,European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi,gradonacelnik,clan gradskog veca,suboticatrans,asfaltiranje ulica,vodovod i kanalizacija,ekologija,otpad,toplotne pumpe,Evropski fondovi,Zlatni toranj nemackom filmu Zaustavljen na putu,Dome Karukoski,palicki filmski festival,lordan zafranovic,srdjan karanovic,Vladimir Blaževski, Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi, Subotica Economy, business, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds, Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds, </font>
/>

 

PREČICE