Tu, pored nas

 

 

 

 

 

 

Sadržaj stranice je deo projekta "Tu, pored nas", kog realizuje Udruženje Info - inicijativa, a kog je podržao Grad Subotica.

 

 

06.02.2018.

 

Svečano uručeni ugovori za kupovinu kuća za 30 izbegličkih porodica

 

 

U Velikoj većnici Gradske kuće svečano su uručeni ugovori za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom za 30 izbegličkih porodica, u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji, za šta su obezbeđena sredstva u iznosu od 330 hiljada evra iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope.

 

 

 

 

 

- Ovo je prvi put da Subotica učestvuje u ovim projektima. Lokalna samouprava će u njima učestvovati i ubuduće da bi zadovoljili potrebe naših sugrađana koji su od devedesetih godina prošlog veka bez rešenog stambenog pitanja i bez osnovnih uslova za život, rekao je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban.

 

Pored gradonačenika Subotice, korisnicima su ugovore uručili: državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Bojan Stević, komesar za izbeglice i migracije, Vladimir Cucić, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, Duško Ćutilo, Sem Hili, regionalni koordinator za izbeglice u Američkoj ambasadi, Džozef Melot, zamenik šefa misije OEBS i Andrej Kazakov, šef operacija u predstavništvu UNHCR u Srbiji.

 

Regionalni stambeni program Republike Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovače i Mađarske.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

17.01.2018.

 

Otvoreno privremeno Prihvatilište za beskućnike

 

 

Grad Subotica, Centar za socijalni rad, Crveni krst i Karitas, organizovali su rad privremenog Prihvatilišta za beskućnike, kojima je tokom 24 časa obezbeđen smeštaj, ishrana i uslovi za održavanje lične i kolektivne higijene u periodu niskih temperatura.

 

 

 

 

Korisnicima Prihvatilišta je obezbeđeno 25 kreveta sa čistom posteljinom, tri obroka dnevno, garderoba i lekarski pregledi, za šta je iz gradskog budžeta opredeljeno 407 hiljada dinara.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

20.12.2017.

 

Novogodišnji paketići obradovali decu Kolevke

 

Kompanija "Dunav osiguranje" je u sklopu tradicionalne akcije podele novogodišnjih paketića obradovala korisnike Doma za decu ometenu u razvoju " Kolevka".

 

 

 

 

 

- Poklon je najlepši način da izrazimo osećanja i da se sa nekim sprijateljimo. Naša kompanija na ovaj način želi da obraduje mališane, a božićne i novogodišnje praznike im učini lepšim, rekao je direktor Dunav osiguranja Branislav Vitas i zahvalio se na dobrodošlici i priredbi, upriličenoj ovim povodom.

 

Direktor Kolevke, Nenad Kozomora kaže da, iako je decembar mesec vreme darivanja, na sreću u ovoj ustanovi su svih dvanaest meseci, meseci darivanja.
- Želeo bih se ovom prilikom zahvaliti svim društveno odgovornim preduzećima, što sa teritorije grada, tako i Vojvodine i Srbije, koji nas posećuju i misle o ovoj deci tokom cele godine, rekao je Nenad Kozomora.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

18.12.2017.

 

Ahmed Šeih Hasan: Suboticu i Srbiju ću pamtiti po dobru i gostoprimstvu

 

 

 

 

- Zavoleo sam Srbiju i Suboticu. Pamtiću je po dobru, gostoprimstvu i toplini koju smo tu doživeli, rekao je Ahmed Šeih Hasan nakon prijema upriličenog povodom obeležavanja 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, kod gradonačelnika Subotice, Bogdana Labana.

 

 

 

 

 

Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban sastao se danas sa predstavnicima migranata iz Prihvatnog centra za migrante u Subotici, koji su se ovom prilikom zahvalili na gostoprimstvu i podršci koju im pruža lokalna samouprava.

Gradonačelnik je istakao da je Subotica oduvek bila grad otvorenog srca.
- Mi smo na to ponosni. Ponosni smo kao grad koji svakodnevno dobija pohvale, ne samo od međunarodnih organizacija, već i od ljudi koji nađu svoje utočište u zapadnoj Evropi i tamo hvale srpski narod, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban i dodao da su lokalna samouprava, Prihvatni centar, kao i javno - komunalna preduzeća, bila na usluzi migrantima i kada ih je bilo i preko hiljadu na području grada.

 

Današnji pijem je upriličen povodom obeležavanja 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, u okviru više akcija koje je tim povodom organizovao Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

15.12.2017.

 

Socijalno uključivanje pripadnika romske nacionalne zajednice do 2025. godine

 

 

U Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak predstavnika Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Republici Srbiji sa predstavnicima lokalne samouprave i nadležnih ustanova u vezi uspostavljanja saradnje institucija na temu unapređenja položaja Roma i Romkinja.

 

 

 

 

Cilj Nacionalne strategije za socijalno uključivanje romske nacionalne zajednice do 2025. godine je da Romi postanu potpuno ravnopravni članovi društva.

- Želimo da to pitanje više ne bude pitanje o kojem stalno razgovaramo i merimo napredak. Nije ovo pitanje nama postavljeno tako visoko zato što je deo Poglavlja 23, već zato što su Romi integrativni deo srpskog društva i obaveza države i svih nas koji se bavimo građanima ove države je da im pružimo mogućnost da budu potpuno afirmisani, rekao je predsednik Saveta Vlade Srbije za poboljšanje položaja Roma, Nenad Ivanišević.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

11.12.2017.

 

Svečano obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

 

 

Prigodnim svečanim kulturno-umetničkim programom i uručenjem nagrada najuspešnijim učesnicima literarnog konkursa „Reći ili ćutati“ na kom je učestovalo 40 učenika srednjih škola, u Velikoj većnici Gradske kuće svečano je obeležen Međunarodni dan ljudskih prava, kog je organizovala Kancelarija zaštitnika građana.

 

 

 

 

- Naša deca ne samo što lepo pišu, već mislim da su dobro procenili aktuelni trenutak. Dopada mi se njihovo mišljenje u odnosu na stvarnost koja nas okružuje. Nagrada za najuspešniji literarni rad iznosi 8 hiljada dinara, nagrada za drugoplasirani rad je 6 hiljada, a treća nagrada iznosi 4 hiljade dinara. Svi radovi pristigli na konkus su predivni i žao mi je što ne možemo da nagradimo sve učesnike. Ali, svi radovi će biti dostupni na zvaničnoj internet prezentaciji Grada Subotice, rekao je ombudsman Zlatko Marosiuk.

 

Najuspešnija na konkursu, na srpskom jeziku, bila je Isidora Petronijević, učenica drugog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“, a njen rad je posvećen dečaku iz Niša, Aleksi Jankoviću, koji je kao žrtva vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo. Isidorin rad nosi poruku da se nesme ćutati o vršnjačkom nasilju.

 

Prvo mesto za rad na hrvatskom jeziku osvojio je Alen Gabrić, a za najuspešniji literarni rad napisan na mađarskom jeziku nagrađena je Kristina Tot Đonka.

 

Međunarodni dan ljudskih prava se obeležava od 1950. godine, dve godine nakon što je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

 

D. Bicok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

03.11.2017.

 

Školskom centru "Dositej Obradović" donirane knjige

 

 

Članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje, Nataša Aleksić, u ime organizatora Jesenjeg sajma knjiga i Grada Subotice, uručila je pomoćnici direktora Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović“, donaciju knjiga vrednih 30 hiljada dinara.

 

 

 

 

 

Nataša Aleksić je pohvalila gest šest izlagača ovogodišnjeg Jesenjeg sajma knjiga, koji su zajednički obogatili biblioteku Školskog centra „Dositej Obradović“.

- Knjige će sigurno dobro doći školi, jer ni u jednoj biblioteci nema dovoljno knjiga. Zaista se nadam da su izabrali dobre knjige i da će ih deca koristiti u svakodnevnom radu, rekla je Nataša Aleksić.

 

Pomoćnica direktora Školskog centra sa domom učenika „Dositej Obradović“, Nataša Nimčević, zahvalila se u ime učenika, nastavnika i defektologa, na doniranim knjigama ističući da će one obogatiti školsku biblioteku.
- Našu školu pohađa 160 učenika predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i ova donacija će im svakako mnogo značiti. Podržavamo ovakve akcije i mislimo da je to dobar model društvene odgovornosti, rekla je Nataša Nimčević.

 

- Dali smo im da sami izaberu knjige koje su im najpotrebnije. To su edukativne knjige, rekao je suorganizator sajma i direktor izdavačke kuće Makibook, Radisav Vasović i dodao da je ovo prva donacija, a da se nada da će saradnja biti nastavljena i u budućnosti, kao tradicionalna.

 

Jesenji sajam knjiga traje do 15. novembra, a štandovi su otvoreni od 9 do 20 časova.

 

D. Bicok

 

__________________________________________________________________________

 

02.11.2017.

 

Udruženje za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama „ZaJedno" Grada Subotice

 

 

Udruženje „ZaJedno“ postoji od 1986. godine, kada je osnovano pod tadašnjim nazivom: Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Subotice. Udruženje, pod novim nazivom danas okuplja osobe sa psihofizičkim smetnjama - decu, mlade i odrasle, kao i njihove porodice, profesionalce, volontere i sve zainteresovane građane da se uključe u ostvarenje zajedničkog cilja - unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kroz ostvarivanje njihovih prava na život u zajednici, podizanje njihovih kapaciteta za uključenost u zajednicu i razvoj inkluzivne kulture u njoj.

 

 

 

 

Udruženje „ZaJedno“ kroz različite projekte, ali i kroz volontersko angažovanje profesionalaca ( vaspitača,učitelja, lekara, defektologa, psihologa, novinara), realizuje više vrsta programa, koje sprovodi u kontinuitetu, a rezultati su evidentni.

 

Biblioteka igračaka i igraonica “Abrakadabra”, osmišljena je sa ciljem da omogući optimalne uslove za igru svoj deci, a posebno da ohrabri roditelje dece sa smetnjama da koriste igru kao razvojni podsticaj ,kao i da uključuju svoju decu u vršnjačke grupe dece bez razvojnih smetnji.

 

"Porodični program" namenjen je za mlade i odrasle, višestruko ometene osobe i njihove roditelje, a osmišljen je u cilju podizanja kvaliteta života ovih porodica kroz socijalizaciju njenih ometenih članova i jačanje kapaciteta porodice.

 

Projekat ”Predah za porodice dece sa invaliditetom“, realizovan je u cilju unapređenja kvaliteta života porodica dece sa invaliditetom kroz organizovanje povremenog vikend-predaha.

 

Kroz projekat “Jačanje sistema podrške osobama sa invaliditetom i teško zapošljivim licima u Subotici” kog finansira humanitarna organizacija Adra International, osnažuje se sistem podrške osobama sa invaliditetom i teško zapošljivim licima kroz opremanje Radnog centra za briketiranje biomase.

 

Još jedan od aktuelnih projekata koje realizuje Udruženje „ZaJedno“, usmeren je ka cilju pružanja sistemske podrške za samozastupanje osoba sa intelektualnim poteškoćama.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

17.10.2017.

 

2.400 paketa hrane za socijalno najugroženije građane

 

 

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, Gradska organizacija Crvenog krsta je organizovala podelu paketa za socijalno najugroženije sugrađane. Podeljeno je 2400 paketa hrane i 365 higijenskih paketa, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 3.123.000 dinara.

 

 

 

 

- U odnosu na prošlu godinu,broj paketa je nešto manji. Crveni krst je podneo inicijativu lokalnoj samoupravi da se u budžetu obezbedi nešto više sredstava, kako bi se poboljšao i kvalitet i broj paketa. Sadržaj paketa je godinama isti. U paketima hrane su brašno, šećer, pasulj, pirinač, konzervirana hrana, a u paketima higijene deterdžent i sredstva za održavanje lične higijene, kaže sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta, dr Siniša Trajković.

 

Podela paketa za stanovnike mesnih zajednica Centar I, Centar II, Centar III i Dudova šuma, organizovana je u prostorijama Crvenog krsta, a ostali paketi su distribuirani po mesnim zajednicama. Do sada je distribuirano 565 paketa.

 

Podela paketa po mesnim zajednicama će se vršiti do marta sledeće godine, svakog dana od 9 do 12 časova. Uz potvrdu Centra za socijalni rad, građani treba da ponesu i važeću ličnu kartu.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

11.10.2017.

 

Održana manifestacija „Pokrenimo srce“

 

 

Četvrtu godinu za redom manifestacija „Pokrenimo srce“, okupila je brojne sugrađane, među kojima i subotičke srednjoškolce, spremne da nauče ukazati prvu pomoć u slučaju srčanog zastoja.

 

 

 

 

 

- Život spašava onaj koji je pored povređenog i veoma je značajno da taj ko se tu nađe ukaže prvu pomoć pre našeg dolaska. Cilj ove manifestacije je da aktiviramo ciljanu grupu mladih ljudi, koji su najotvoreniji i najčešće imaju najviše smelosti da priđu i pruže pomoć, kaže Žolt Sendi tehničar Službe hitne medicinske pomoći.

 

- Nisam do sada bila u situaciji da nekom moram pružiti ovaj vid prve pomoći kod srčanog zastoja. Viđala sam samo u filmovima, a sada sam naučila šta treba sa uradim, pre nego što stigne Hitna pomoć, ali nebih želela da ikad budem u situaciji da moram ovo znanje primeniti, kaže naša sugrađanka Ivana.

 

- Trebalo bi češće organizovati ovakve akcije, da se što više mladih ljudi obuči šta da uradi i kako da postupi dok ne stigne stručna pomoć. Žive u tako dinamičnom, vremenu, brzom tempu života i ovo smatram korisnom akcijom, kaže naš stariji sugrađanin.

 

- Do sada sam već imao priliku prisustvovati nekim sličnim obukama, a sad mislim i da bih i u slučaju srčanog zastoja mogao nekom možda spasiti život, kaže Endre.

 

D. Bicok

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

10.10.2017.

 

Sutra na trgu “Pokrenimo srce”

 

 

Služba hitne medicinske pomoći četvrtu godinu zaredom organizuje manifestaciju “Pokrenimo srce”, u cilju podizanja svesti građana o važnosti pravovremenog reagovanja u slučajevima srčanog zastoja. Manifestacija će se održati sutra u 11 časova na gradskom Trgu. Za vreme edukacije za građane i učenike, o merama osnovne životne podrške, u Velikoj većnici Gradske kuće za medicinsko osoblje će biti održana predavanja na temu resuscitacije.


 

 

 

 

 

Prema rečima načelnice Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja, dr Kornelije Jakšić Horvat, do prestanka srčane aktivnosti najčešće dolazi u vanbolničkim uslovima. Najpre se javlja gubitak svesti, a nakon 4 minuta nakon toga dolazi do odumiranja moždanih ćelija.
- Veoma je bitno da osoba koja se nalazi pored osobe koja je doživela iznenadni srčani zastoj, započne što ranije mere osnovne životne podrške i na taj način "kupuje" vreme do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći. Srce iznenada dobija jedan maligni ritam, haotično treperenje komora i ne može da obezbedi pumpanje krvi kroz krvotok, a prvi organ koji strada je mozak, koji je i najosetljiviji na smanjeni priliv kiseonika, kaže dr Kornelija Jakšić Horvat i dodaje da nigde u svetu nema toliko razvijenog zdravstvenog sistema da na svakom mestu, gde dođe do iznenadnog srčanog zastoja, hitna medicinska pomoć stigne za četiri minuta.
- To je fizički nemoguće, zato se uključuju pojedinci i društvena zajednica, jer se na ovaj način može povećati šansa za preživljavanje, kaže dr Jakšić Horvat.

 

PR Doma zdravlja, Mihaela Budimski je uputila poziv građanstvu da se uključi u sutrašnju manifestaciju pokaznih vežbi.
- Zahvaljujući ovakvim akcijama došlo je do povećanja broja slučajeva u kojima su očevici reagovali kod iznenadnog zastoja srca. Kada smo 2014. godine krenuli, nismo imali podršku ni od same rodbine koja se zatekla u kući unesrećenog. Dispečer nije mogao da ukaže rodbini da započne mere kardio - pulmonalne reanimacije. Nismo imali nijednu započetu reanimaciju od strane očevidaca. Zahvaljujući medijima i našoj akciji tokom naredne godine imali smo 8 reanimacija, koje su vršili laici na terenu, kaže Mihaela Budimski i dodaje da je prošle godine pre izlaska Službe hitne medicinske pomoći, bilo 24 reanimacije.
- Iskreno se nadamo da će naš trud u narednim godinama doprineti da idemo ka još boljim rezultatima, uverena je Mihaela Budimski.

 

D. Bicok

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

07.10.2017.

 

Centar za lični razvoj "Spektrum"

 

 

Centar za lični razvoj "Spektrum" je osnovan 7. avgusta 2017. godine i okuplja 11 psihologa, psihoterapeuta i edukanata. Cilj udruženja je osnaživanje ljudi u zajednici i organizacija programa zaštite mentalnog zdravlja, pružanje podrške i pomoći ljudima sa psihološkim i psihosomatskim problemima, a udruženje deluje u Subotici, Bačkoj Topoli i Kuli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spektrum u saradnji sa Fondacijom “Danilo Kiš” realizuje projekat Vikend posvećen mentalnom zdravlju gde se kroz predavanja, iskustvene radionice i interaktivne diskusije obuhvataju raznovrsne oblasti. Tokom septembra teme su, između ostalog bile: emocionalna inteligencija u teoriji i u praksi, proces psihoterapije, a održana je i radionica: “Žena u porodici i njena (ne)moć”, Radionica se bavila i pitanjima: Da li je žena u porodici menjala svoje uloge, ili ih je samo nasleđivala od svoje majke, bake? Da li se modernizacijom i društvenim promenama promenilo njeno funkcionisanje u porodičnom sistemu, ili su se neke uloge samo dodale? Da li žena ima moć u porodičnom sistemu, ili ne?

 

Članice Spektruma naglašavaju važnost da o svom problemu govorimo, da o njemu razgovaramo i da se sa svim psihološkim problemima obratimo stručnom psihoterateutu, a do rešenja mnogih nedoumica ćemo mnogo jednostavnije doći i ukoliko se uključimo u psihodramske radionice, koje daju priliku da se isti problem sagleda iz više uglova.

 

VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

23.09.2017.

 

Mali festival ljubavi

 

 

Na peščanoj plaži jezera Palić, danas je održan Mali festival ljubavi. Reč je o sportskom druženju sa decom sa poteškoćama u razvoju, uz podršku njihovih drugara, sa ciljem da se povežu sa prirodom, da se druže i podržavaju jedni druge.

 

 

 

 

 

Organizator Malog festivala ljubavi bilo je Udruženje građana Zeleni Subotice.
Program druženja, kojem se odazvalo oko 60 učesnika, bio je raznovrstan. Za sportski poligon bila je zadužena Fudbalska akademija “Coerver Cochaing” Subotica, za pecanje Ribolovačko društvo “Pošta 024”, za učenje plesa plesni klub “Larisa”, a održane su i kreativne radionice. Sve se odvijalo uz stručni nadzor defektologa. Deci su se pridružili i volonteri iz Kancelarije za mlade koji su sve vreme bili uz njih i usmeravali ih ka ponuđenim aktivnostima.
Manifestaciji se pridružio i tim kafića na plaži “Plaža bar”, koji je svoj rad tog popodneva prilagodio dečijim aktivnostima, uz puštanje isključivo dečije muzike.

 

Redakcija Super-info.rs

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

09.09.2017.

 

Svetski dan prevencije samoubistva - “Odvoji minut, promeni život”

 

 

Međunarodna asocijacija za prevenciju samoubistva (IASP) uz podršku Svetske zdravstvene organizacije 10. septembra ove godine obeležava 15. godišnjicu Svetskog dana prevencije samoubistva. Cilj ovog obeležavanja je podizanje svesti sveukupne javnosti o suicidu kao velikom zdravstvenom problemu koji je moguće sprečiti. Ovogodišnjom temom, “Odvoji minut, promeni život”, žele se ohrabriti i pozvati svi članovi zajednice da uzmu aktivno učešće u pružanju podrške onima kojima je pomoć potrebna. Ujedno se šalje i jasna poruka da kao članovi zajednice imamo odgovornost da pazimo i pratimo ranjive pojednice, da ih ohrabrimo da ispričaju svoju priču, da ih saslušamo bez osuđivanja i pokažemo razumevanje i saosećanje, jer to može da promeni tok njihovog života. Suicid je moguće sprečiti i svako od nas može pomoći kako bi se spasili ljudski životi i smanjile trenutne stope suicida.

 

 

 

 

- Procena je da godišnje preko 800.000 ljudi u svetu izgubi život zbog samoubistva, ili jedan suicid svakih 40 sekundi. Suicid je 15. vodeći uzrok smrti u svetu. Iako su stope suicida najviše kod osoba sa 70 i više godina, zabrinjava podatak da je suicid vodeći uzrok smrti osoba uzrasta 15-24 godine, u mnogim evropskim državama, i da je drugi uzrok smrti kod starijih adolescentkinja, tvrdi načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, Prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić i dodaje da se najveći broj suicida beleži u zemljama Istočne Evrope (stope veće od 50 na 100.000), dok je najmanji broj suicida u zemljama Centralne i Južne Amerike (stope manje od 10 na 100.000).

 

- Stope suicida su više kod muškaraca nego kod žena i u svetu iznose 15 za muškarce i 8 za žene na 100.000 stanovnika. Srbija spada u zemlje sa visokim stopama suicida, a najviše stope se registruju u Vojvodini i na samom severu zemlje u Severnobačkom okrugu gde su stope oko 26 na 100.000 stanovnika. Važno je istaći da su one u stalnom padu u poslednje dve decenije. Prošle godine je 30 osoba u Severnobačkom okrugu izvršilo suicid, 23 muškarca i 7 žena. Posebno brine činjenica da je 30% njih mlađe od 50 godina i da je više od polovine mlađe od 60 godina (53,3%), kaže Kosić Bibić.

 

Suicidalno ponašanje je vrlo složeno. Faktori rizika su brojni i različiti, a stručnjaci ističu da su vodeći raniji pokušaj suicida i mentalni i psihički poremećaji (na prvom mestu depresija i zloupotreba alkohola). Doživljeno nasilje, ili zlostavljanje, žalost, ili gubitak, katastrofa, migracije i izolacija su snažno povezani sa samoubilačkim ponašanjem. Impulsivnost (brze neplanirane reakcije bez promišljanja o posledicama) u situacijama teških kriza (finansijski gubitak, prekid partnerske veze, teška bolest..) uzroci su brojnih suicida.

 

"Oni koji su preživeli pokušaj samoubistva imaju mnogo toga da nas nauče, kao i koliko su reči i akcije drugih važni. Razgovarajući o tome, kako bi objasnili tačku u kojoj nisu mogli da vide drugu mogućnost osim da sami sebi oduzmu život i o danima, satima i minutima koji su vodili do toga, iznose da nisu želeli umreti, već́ su želeli da neko interveniše i zaustavi ih. Mnogi kažu da su aktivno tražili nekoga ko bi osetio njihov očaj i pitao ih da li su u redu. Na žalost, često se ispostavilo da niko nije pitao", navodi se u saopštenju Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica i dodaje da je "u mnogim zajednicama suicid obavijen velom tišine, ili se o njemu „šapatom“ priča. Ljudi često nerado intervenišu, čak iako su zabrinuti za nekoga jer se plaše da neće znati šta da kažu, zbog straha da ne pogoršaju situaciju, ili da pričom o suicidu ne daju ideju, ili pokrenu sam čin. Dokazi sugerišu suprotno. Pokazujući brigu i slušajući bez osude mnogo je verovatnije da ćete smanjiti stres i pomoći osobi. Potrebno je da otvoreno govorite o suicidu i pokušaju suicida kako bi razbili mitove i stigmu kojim su praćeni. U razgovoru pokažite razumevanje i sosećanje, slušajte bez osuđivanja. Budite oprezni sa porukom koju šaljete i proverite da li je osoba, kojoj ste uputili poruku, na pravi način razumela i prihvatila. Važno je da znate da nema „lake i brze“ formule i da osobe u nevolji ne traže posebne savete već pre svega da ih neko sasluša pokazujući razumevanje i saosećanje. Zajednica ima ključnu ulogu u brizi za ugrožene osobe i svako od nas ima odgovornost da podrži i osnaži one koji su postali ranjivi u našoj zajednici. Stoga ako postoji neko za koga ste zabrinuti, odvojite minut da biste ga saslušali. To bi moglo promeniti njen/njegov život. Život je dragocen! - napominju u Centru za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica i apeluju na građane da 10. septembra u 20 časova, zapale sveću u blizini prozora, prisete se voljene osobe koju su izgubili i tako daju podršku prevenciji samoubistva i daju podršku preživelima od pokušaja samoubistva.

 

Redakcija Super-info.rs

 

________________________________________________________________________________

 

04.09.2017.

 

Donacija iz Holandije za Opštu bolnicu Subotica

 

 

Porodica Eli i Toma van Mers iz Holandije donirala je Opštoj bolnici vrednu medicinsku i bolničku opremu, a današnjoj primopredaji u krugu Opšte bolnice, prisustvovali su gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Opšte bolnice dr Slobodan Puškar.

 

 

 

 

 

Supružnici Eli i Tom van Mers, njihov sin Viktor i ćerka Eva, koji slobodno vreme i praznike provode u svojoj kući na Paliću, inicirali su i organizovali veoma vrednu donaciju za subotičku Opštu bolnicu, medicinsku opremu, 30 kompleta bolničkih kreveta sa madracima i noćnim ormarićima, stolice, posteljinu i ćebad. Troškove transporta finansirala je lokalna samouprava.

- Zahvaljujem se porodici Eli i Toma van Mers iz Holandije, koja nam na ovaj način već po drugi put pruža pomoć. Uveren sam da će se ova uspešna saradnja nastaviti. Grad je i do sada pomagao Opštoj bolnici i nastavićemo i dalje, rekao je gradonačelnik Bogdan Laban.

 

- Radi se o izuzetno vrednoj donaciji, jednoj u nizu donacija koje smo dobili tokom ove godine. Dobili smo 30 najmodernija kreveta sa mogućnošću električnog pomeranja pojedinih segmenata, invalidska kolica, nameštaj, posteljinu, ćebad, što je veoma bitno za konfor naših pacijenata i kvalitetnije lečenje u bolnici. Uz ovu donaciju i niz donacija koje smo ispratili tokom ove godine, pre nekoliko dana smo od Pokrajinske vlade dobili sredstva za gastroenterološku dijagnostiku - novi kolonoskop. Pre toga smo kompletirali očnu ambulantu sa najmodernijom opremom za dijagnostiku očnih bolesti. Tako da proces obnavljanja bolnice teče u kontinuitetu. Angio sala je praktično završena, čekamo još konačnu odluku zdravstvene inspekcije i očekujemo svaki dan da krenemo sa dijagnostikom koronarne bolesti srca i lečenjem akutnog infarkta miokarda, rekao je direktor Opšte bolnice, dr Slobodan Puškar.

 

D. Bicok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________________

 

03.09.2017.

 

Međunarodni filmski festival kratkog metra sa romskom temom –FROM

 

 

Prvi put u Srbiji će biti održan Međunarodni festival kratkometražnih filmova posvećenih romskoj temi - FROM, od 07. do 09. septembra u "Državi umetnosti", "State of art", u Malom Iđošu.

 

 

 

 

Tokom tri festivalska dana, publika će biti u prilici da pogleda domaća i svetska filmska ostvarenja kratkog metra, sa romskom temom. Prvog festivalskog dana 07.09, u 19.00 časova zakazano je svečano otovaranje Države umetnosti “State of Art”, kojom će u narednih godinu dana predsedavati glumica, Ana Sofrenović.

 

State of art biće otovreno mesto za sve koji žele da žive i stvaraju kreaciju i umetnost. Nakon svečanog otvaranja i koktela u 21.00 čas, pubika će biti u prilici da pogleda film”Kenedi se vraća kući”, autora Želimira Žilnika, koji je po mišljenju organizatora, jedan od najuticajnijih autora koji je svoj rad posvetio upravo romskoj temi.

 

Drugog dana festivala, 08.09. u 18.30 sledi otvaranje izložbe fotografija autora Ranka Đurovića, dobitnika zlatne medalje na Međunarodnom salonu fotografije “Njujork – Menhetn 2017”., nakon koje u 20.00 h započinje projekcija takmičarskih filmova. Trećeg dana festivala u isto vreme, na programu je Takmičarska selekcija 2 , a u ponoć proglašenje pobednika ovogodišnjeg FROM-a.

 

Veliku čast prvom festival, kao članovi žirija, ukazali su i jedan od najvećih srpskih reditelja, Slobodan Šijan, koji će ove godine predsedavati žirijem festivala, proslavljeni dokumentarista, Janko Baljak, Antal Silard, reditelj i profesor režije na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. U muzičkom delu programa publiku će poslednjeg dana zabaviti bend “Jovica i Luluđi”. Sva tri dana, publika će biti u prilici da uživa u vinskim, poslastičarskim i mnogim drugim delicijama Iđoških majstora.

 

Selektor ovogodišnjeg festivala, reditelj, Filip Markovinović od mnogobrojnih pristiglih filmova iz celog sveta, odabrao je dvadeset filmova koji će se u dva festivalska dana takmičiti za nagradu State of Art-a, koju će dodeliti direktor festivala, Zoran Tairović.O selekciji ovogodišnjeg FROM-a, selektor kaže da ni ona nije mogla puno da pobegne klišeu utemeljenom o ovoj manjinskoj zajednici. Filmovi koji će biti prikazani u takmičarskom delu festivala najčešće razmatraju jednu od gorućih tema, bitnih za romsku populaciju- filmovi koji za temu imaju težak socijalni položaj, značaj obrazovanja, problem ranog sklapanja brakova kao i kulturoloških razlika koje se na ovaj, ili onaj način prevazilaze. To samo po sebi, naravno, nije ništa loše, čak bi se moglo reći da je i očekivano i normalno, jer položaj Roma diktira te teme.

 

Organizator manifestacije Interkulturalni teatar iz Novog Sada, poziva publiku da bude deo festivala i učestvuje u rušenju predrasuda utemeljenih o ovoj manjinskoj zajednici, kao i da u tri festivalska dana bude svedok jednog drugačijeg pogleda na svet i umetnosti.

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

02.09.2017.

 

Gradonačelnik posetio bebe rođene na Dan grada

 

 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban posetio je u porodilištvu Opšte bolnice, bebe rođene na Dan grada, a majkama naših novih sugrađana, dečaka i devojčice, čestitajući prinovu uručio i poklon vaučer od po 40.000 dinara.

 

 

 

 

U izjavi za medije gradonačelnik Laban je rekao da ova novina uvedena prošle godine, postaje praksa, a poklon vaučer vrednosti 40.000 dinara, pomoći će roditeljima da se lakše snađu u prvim danima dolaska prinove.

 

On je istakao da je ovo samo jedan segment pronatalitetne politike lokalne samouprave, koji će uz druge podsticaje doprineti da se nastavi trend rasta nataliteta, a po njegovim rečima, prema statističkim podacima Subotica se svrstava među gradove sa najvećom stopom porasta broja novorođene dece.

- U prvih devet meseci prošle godine rođene su 892 bebe, a u istom periodu ove godine 1022,što je za 130 beba više i taj nas podatak zaista raduje, rekao je Bogdan Laban ističući da je u Srbiji, nažalost negativni trend nataliteta.

 

- Zahvalni smo gradonačelniku Bogdanu Labanu što je pokazao interesovanje za porodilište, majke i novorođenu decu. Nadam se da će ovo postati tradicija i da ćemo uvek moći da računamo na instituciju gradonačelnika, rekao je načelnik Odeljenja za akušerstvo Opšte bolnice u Subotici, dr Goran Mavrak.

 

Grad Subotica pruža pomoć kroz naknadu troškova za vantelesnu oplodnju; pravo na jednokratnu novčanu pomoć trudnicama u nominalnom iznosu od 15.000 dinara; pravo na roditeljski dodatak za prvo dete u nominalnom iznosu od 10.000 dinara i pravo na regresiranje troškova boravka u predškolskoj ustanovi za treće, odnosno četvrto dete.

 

VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

26.08.2017.

 

Ministar Đorđević: Vlada Republike Srbije podržava ljude koji žele da uspeju

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, obišao je Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ , Gerontološki centar Subotica i Gerontološki centar Kanjiža. Tokom prve radne posete, ministar Đorđević upoznao se sa radom ovih ustanova, načinom funkcionisanja, uslovima u kojima rade zaposleni i borave korisnici usluga ustanova socijalne zaštite.

 

 

 

 

 

- Danas sam video želju da se unapredi rad oba centra, a sve u svrhu stvaranja boljih uslova za korisnike. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo za rad su spremni da podrže one koji žele da uspeju i da pruže pomoć svakome kome je ona potrebna. Konkretno, u Gerontološkom centru Subotica bilo je reči o eventualnom proširenju kapaciteta, samim tim i broja zaposlenih, kao i obnovi od četvtog sprata pa niže, sa najvećom brigom o bezbednosti građana.

 

Direktor Gerontološkog centra Petar Balažević je izjavio da su dogovoreni konkretni koraci koji bi ovom doprineli.
- Ima dosta problema, ali smo tu da ih rešavamo. Zahvaljujem se i gradonačelniku koji nam je pružio podršku u realizaciji projekata koji su već započeti i onih koje ćemo u budućnosti zajednički realizovati, izjavio je Balažević.

 

Kada je u pitanju Dom „Kolevka“, razgovarano je o novom projektu koji bi upotpunio celinu i stavio u funkciju dodatni objekat, što bi značilo korišćenje potpunog kapaciteta smeštaja, rekao je ministar Đorđević u izjavi za medije.

 

Direktor Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, Nenad Kozomora zahvalio se ministru što je ovu ustanovu obišao među prvima i izrazio uverenje da će ona dobiti maksimalnu podršku.
- Naš suštinski problem je povećanje starosne granice naših korismika. Potrebno je da se urade neki konkretni radovi na projektu, da se on prilagodi za smeštaj i negu korisnika. Tu je i problem kadrovske strukture zaposlenih, koja takođe treba da se prilagodi radu sa ovom kategorijom korisnika, izjavio je Nenad Kozomora.

 

Kada je reč o migrantskoj krizi, ministar Đorđević se osvrnuo na izuzetno značajan projekt koji će u saradnji sa Kraljevinom Norveškom doprineti poboljšanju uslova za zbrinjavanje migranata.
- Kada se u potpunosti budu precizirali detalji, u planu je da se zajedno sa norveškim partnerima izađe u javnost, zaključio je ministar Đorđević.

 

D. Bicok

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

10.08.2017.

 

Osnovna i srednja škola "Žarko Zrenjanin"

 

 

 

 

Godina 2017. je godina u kojoj Osnovna i srednja škola "Žarko Zrenjanin" obeležava šest decenija postojanja. Davne 1957. godine Berkeš Laslo je osnovao tzv pomoćna odeljenja za decu sa poteškoćama u savladavanju gradiva, pri masovnim školama. Vremenom je broj učenika u ovim odeljenjima rastao, te se ukazala potreba da se osnuje posebna škola za učenike sa smetnjama u razvoju, koja je kasnije postala model organizovanja ovakve vrste škola, u celoj tadašnjoj državi - Jugoslaviji.
- Slobodno se možemo dičiti sa tim da živimo u gradu koji je imao sluha, hrabrosti i moći, da osnuje jednu ovakvu školu. I ne samo da smo bili model, nego smo doprineli i otvaranju Više defektološke škole u Beogradu, koja je edukovala kadar za rad sa decom koja imaju smetnje u razvoju. Kasnije je ova viša škola prerasla u Defektološki fakultet i tako se započelo na pravi i suštinski način baviti ovom problematikom kaže direktorka Osnovne i srednje škole "Žarko Zrenjanin", Dragana Vučković.

 

Od 1975. godine, pored osnovnog obrazovanja, uvodi se i srednjoškolsko obrazovanje, kao poslovno osposobljavanje u zanatskim smerovima: krojača, elektrozavarivača i varioca.
- To su prva zanimanja koja su učenici mogli da izuče i da kasnije u tim strukama budu veoma uspešni, a na njih smo i danas veoma ponosni, kaže direktorka Dragana Vučković i dodaje da se učenici OSŠ "Žarko Zrenjanin" i danas osposobljavaju za ove i neke druge zanatske struke, među kojima su i deficitarna zanimanja u kojima će svršeni srednjoškolci lakše naći zaposlenje i obezbediti egzistenciju.

 

Pored osnovnog i srednjeg obrazovanja, OSŠ "Žarko Zrenjanin" ima i jedno predškolsko odeljenje.
- Sve u svemu, razvijamo se i u odnosu na taj naš početak od pre 60 godina, mogu sa sigurnošću reći da smo u usponu, kako u pogledu tretmana učenika, tako i u odnosu sa roditeljima, kaže Dragana Vučković.

 

Kontinuirano se radi na stručnom usavršavanju, kako bi se u vaspitno - obrazovnom procesu primenila nova saznanja, a po rečima direktorke Vučković, upravo na ovakvim institucijama i na defektolozima je najveći stepen odgovornosti u sprovođenju inkluzije i širenju saznanja o načinima prihvatanja različitosti.
- Inkluzija teži modelu škole po meri deteta. Teško je organizovati masovne škole da budu po meri deteta sa smetnjama u razvoju. Upravo ovde je taj prostor, visokobrazovani kadar i ti uslovi koji trebaju tom detetu. Ovde nema svih tih fizičkih barijera i ovde su ta sredstva i učila, uz čiju pomoć dete može da napreduje u svom razvoju.

 

Među budućim planovima je i osnivanje neke vrste đačke zadruge, koja bi omogućila da zajedničkim kreativnim radom u okviru slobodnih aktivnosti deca steknu svest o vrednosti njihovih rukotvorina.
- Mislim da nam je osnivanje đačke zadruge veliki izazov i prilika da možemo svi dobro da se osećamo. Možemo uključiti i ponekog roditelja. Taj izazov, tu ideju nosim u sebi već tri godine i smatram da to može biti prilika da deca osete, da to što rade ima i svoju vrednost, kaže direktorka Dragana Vučković, ali kao prioritetni cilj za narednu godinu navodi plan da OSŠ "Žarko Zrenjanin" postane servisni centar, kom bi se mogli obratiti učenici, nastavnici, roditelji koji bi na jednom mestu mogli dobiti pravu informaciju i savet.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

17.07.2017.

 

Dom za decu ometenu u razvoju "Kolevka" Subotica

 

 

Nenad Kozomora: Dom Kolevka će biti predstavnik Karavana 2000 za celu Srbiju. Imamo dobru komunikaciju sa ljudima iz borda, gde su ljudi koji mogu reći mnogo toga afirmativnog o Kolevci i ljudima koji ovde rade.

 

 

 

 

Kolevka je osnovana 1903. godine. Dugi niz godina je funkcionisala kao ustanova za smeštaj dece bez roditeljskog staranja. Danas ova ustanova brine o deci sa višestrukim smetnjama u razvoju. Trenutno ima 153 zaposlenih, organizovanih tako da obezbeđuju brigu tokom 24 časa za 240 korisnika. Od ukupnog broja korisnika 170 je u stacionarnom delu, dvadesetpetoro dece sa teritorije grada Subotice pohađa Dnevni boravak u okviru Kolevke, a 40 korisnika je u Dnevnom boravku za odrasla lica.

 

U pogledu kadrovske strukture, u Kolevci su trenutno zaposleni: 2 defektologa, 6 vaspitača, jedan pedagog, jedan psiholog, a prema rečima direktora Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka", Nenada Kozomore, s obzirom na strukturu korisnika usluga ove ustanove, potrebno je duplo više zaposlenih u okviru ovih stručnih oblasti.
- To je suštinski problem koji pokušavamo da rešimo, što preko redovnog finansiranja od strane resornog ministarstva, ili kroz alternativni oblik projektnog finansiranja, u okviru državnih i međunarodnih projekata.

 

S obzirom na izmenjenu zakonsku regulativu, po kojoj je pomerena starosna granica korisnika usluga Kolevke, u kojoj su ranije bila smeštena deca do 14 godina, po novoj zakonskoj uredbi oni u Kolevci ostaju do navršene 26 godine. Shodno tome, prema rečima direktora Kolevke, pojavljuje se i problem nedostatka prostornih kapaciteta, za koji kaže da nije adekvatan i dovoljan za potrebe ovog broja korisnika.
- To je takođe problem sa kojim se ova ustanova susreće i koji će uz nedostatak kadrovskih kapaciteta, morati rešiti, ili proširenjem prostora, ili transformacijom ustanove, što Kolevka planira do 2018. godine. Transformacija bi trajala do 2023. godine, od kada bi Kolevka postala Regionalni centar za porodični smeštaj dece, gde bi imali jedan oblik vaninstitucijalnog zbrinjavanja, kroz male domske zajednice, kaže direktor Kolevke, Nenad Kozomora.

 

Kroz neki vid vaninstitucijalnog zbrinjavanja i načina finansiranja, direktor Kolevke takođe, vidi rešenje problema zbrinjavanja odraslih lica sa posebnim potrebama, nakon smrti njihovih roditelja, odnosno staretelja. Iako Kolevka nema formalnu i pravnu nadležnost u rešavanju ovog problema, po rečima Nenada Kozomore, "ima moralnu odgovornost" i u skladu sa tim će u okviru evropske asocijacije "Karavan 2000", čiji je član i nemačka organizacija „Internationaler Bund“, čiji su predstavnici nedavno posetili Suboticu, pokušati naći rešenje problema u pomenutim situacijama, kroz naredne tri, ili četiri godine.
- Napravićemo jedan ozbiljan elaborat stanovanja uz podršku. I to je jedini način. Potrebno je da ispunimo dve stvari: materijalni deo i obezbedimo ljudske resurse. Treba da nađemo ljude koji će da se brinu o tim korisnicima, za šta će biti adekvatno plaćeni i da postoji prostor gde će oni da stanuju, kaže direktor Nenad Kozomora i napominje da je kroz projektno finansiranje u rešavanju ovog problema mnogo jednostavnije obezbediti sredstva za angažovanje ljudskih resursa, nego materijalnog dela kao jednog od preduslova realizacije projekta, a koji je po njegovim rečima, moguće obezbediti putem nasleđivanja, gde bi ostavioci bili sigurni da će zahvaljujući imovini koju ostavljaju, njihova deca imati svu obezbeđenu brigu kroz male domske zajednice, u okviru stanovanja uz podršku. Kroz trajanje projekta, bili bi animirani svi nivoi nadležnih struktura, od gradskog, pokrajinskog, do republičkog, da uđu u sistem budućeg finansiranja ovog vida podrške. Projektno finansiranje bi bilo prelazni period, nakon kog bi ovaj vid zbrinjavanja morao ući u budžet.
- To je neminovno. Jednostavno, mislimo da je rešavanje tog problema kroz hraniteljske porodice, gotovo nemoguće, kaže direktor Kozomora.

 

Prilikom susreta sa predstavnicima nemačke organizacije „Internationaler Bund“, direktor Nenad Kozomora kaže da je budućim partnerima u projektu ukazao na probleme sa kojima se Kolevka suočava i da te probleme rešava u skladu sa svojim mogućnostima.
- Nastupao sam tako, da nisam govorio da imamo probleme, nego da radimo i da rešavamo probleme u skladu sa našim mogućnostima. I ako ne budemo ravnopravan partner sa njima, nećemo da učestvujemo u toj priči. Ne tražimo milostinju, ne tražimo pomoć, želimo da budemo kooperativni i mislim da oni mnogo toga mogu da dobiju od nas. To su uvideli i prihvatili su nas kao partnera. Dom Kolevka će biti predstavnik Karavana 2000 za celu Srbiju. Imamo dobru komunikaciju sa ljudima iz borda, gde su ljudi koji mogu reći mnogo toga afirmativnog o Kolevci i ljudima koji ovde rade.

 

Kolevka je do sada dobila mnoge vredne donacije, koje su po rečima direktora pristigle zahvaljujući entuzijazmu zaposlenih u Kolevci.
- Rad tih ljudi koji rade sa decom, sigurno su "magnet" za ljude dobre volje. Oni to prepoznaju i na osnovu toga dodatno pomažu ovoj ustanovi. Tako da uvek koristim priliku da se zahvalim ljudima koji ovde rade i koji su radili ovde pre mene. Posao koji oni rade je izuzetno težak i svaka donacija je nagrada društvene zajednice i za rad ljudi koji se bave ovim poslom.

 

I pored nedostatka stručnog kadra, značajnog broja korisnika u oblasti palijativnog zbrinjavanja, stručni tim Kolevke ne zapostavlja ni razvoj i podsticanje kreativnosti kod dece koju kroz igru, u okviru kreativnih radionica animiraju i pomažu im da iskažu svoje potencijale. Tako da su oni česti učesnici raznih manifestacija, ne samo u Subotici, već i u drugim gradovima, kako kaže vaspitačica Marjana Kolar:
- Idemo, gde god nas pozovu.

 

A, da imaju šta pokazati, dokazali su i učešćem u pozorišnoj predstavi "Film i gugi", reditelja Branislava Trifkovića, glumca Dečijeg pozorišta u Subotici, gde je mala pozorišna ekipa, uz Trifkovićevu asistenciju i asistenciju kreativnog tima iz Kolevke, od publike izmamila aplauz na kom bi pozavidela i velika imena pozorišne scene.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

________________________________________________________________________________

 

27.06.2017.

 

Delegacija IB-a u dvodnevnoj poseti Subotici

 

 

Prvog dana dvodnevne posete Subotici delegacije nemačne neprofitne organizacije Internationaler Bund (IB), iz Frankfurta, na sastanku sa članovima Gradskog veća zaduženim za oblast socijalne zaštite i obrazovanja, Ilijom Đukanovićem i Natašom Aleksić, te direktorima Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ i Gerontološkog centra, Nenadom Kozomora i Petrom Balaževićem, razmotrene su mogućnosti saradnje u okviru zajedničkih projekata u oblasti socijalne zaštite i obrazovanja.

 

 

 

 

Neprofitna organizacija IB je jedna od osnivača evrospke asocijacije Karavan 2000 koji okuplja 22 ustanove socijalne zaštite iz 18 zemalja, čiji je član i Kolevka od prošle godine, a za članstvo je zainteresovan i Gerontološki centar Subotica. Organizacija IB je usmerena na pružanje pomoći u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, pružanja pomoći migrantima, a u okviru projekta Ela pružaju pomoć osobama sa posebnim potrebama.

 

Jedan od najvećih problema Kolevke, je obezbeđivanje stanovanja odraslih lica sa smetnjama u razvoju, u vreme kada o njima ne bude imao ko da brine.
– Mi se nadamo da ćemo u što kraćem roku obezbediti takav vid zbrinjavanja i rešiti problem sa kojim se susreću naši sugrađani koji su trenutno u ovakvoj situaciji, rekao je direktor Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“, Nenad Kozomora.

 

– Razmatraćemo mogućnosti za zajedničke projekte, za šta nam je potrebna podrška lokalne politike, profesionalnost i ako sve to uspemo da uskladimo, onda ćemo naći i sredstva za projekte, rekao je regionalni menadžer za pomoć osobama sa posebnim potrebama ispred organizacije IB Mihael Tile, koji je istakao da su sa posebnim interesovanjem obišli Prihvatilište za maloletne migrante bez roditeljske pratnje, kao i Dnevni boravak za decu do 18 godina. Po njegovim rečima upoznati su i sa potrebom izgradnje jedne stambene jedinice za stanovanje uz podršku.

 

IB je širom Nemačke uspostavio 45 servisa i usluga. Raspolaže sa 700 objekata za smeštaj odraslih i starih lica i lica sa invaliditetom, stanovanje uz podršku, kao i dnevne centre za osobe sa invaliditetom.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

24.06.2017.

 

Deca "Kolevke" odigrala premijeru predstave "Film & gugi"

 

 

U Dečujem pozorištu Subotica, štićenici Doma za decu "Kolevka" izveli su premijeru predstave "Film & gugi", reditelja i glumca Branislava Trifkovića.

 

 

 

 

 

Predstava je nastala u okviru glumačko - kreativne radionice koja je započela sa radom septembra prošle godine.
- Osmoro dece je uključeno u ovaj projekat, na čelu sa glumcem Branislavom Trifkovićem. Ideja čitavog projekta bila je da pokažemo da je pozorište otvoreno za svu decu i da svako može da iskaže svoje potencijale kroz ples, muziku i glumu, kaže psihološkinja Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka",Maja Gvozdenović koja je uz Jovanku Dević, Bojanu Mravčević i Marijanu Kolar, ujedno i asistentkinja na režiji u predstavi "Film & gugi".

 

- Moje veliko zadovoljstvo i sreća je što smo naš devetomesečni rad koji je protekao u fenomenalnoj atmosferi, završili. Mogu da kažem na moju žalost, jer te probe sa ovom divnom decom, divnim vaspitačima i ljudima koji su mi pomagali, bili su bogatstvo koje me ispunjavalo, kaže glumac Dečijeg pozorišta i reditelj predstave "Film & gugi",
Branislav Trifković i dodaje da je srdačnost koju je osetio pri svakom susretu u okviru glumačko - kreativne radionice, za njega veoma vredno iskustvo.

- Predivno iskustvo, divna deca i divni ljudi koji su pri svakom mom dolasku i odlasku, izgrlili se i izljubili samnom. Vrlo retko se mogu naći takve sredine da vas sa takvom ljubavlju dočekuju i ispraćaju. Svi su prilično uzbuđeni i u pogledu neizvesnosti kako će ovo sve da ispadne. Za mene - predstava, kao predstava nešto puno i ne znači, jer čitava ta energija koju smo mi stvorili tokom rada, pa makar ništa sad ne pokazali, samo ta energija da izađe iz nas, bila bi dovoljna, rekao je Trifković pre izvođenje premijere.

 

Dugotrajnim i snažnim aplauzom na kraju premijernog izvođenja predstave "Film & gugi", kao i aplauzom tokom izvođenja predstave, publika je ocenila da je rad glumačko - kreativne radionice za svaku pohvalu, što ohrabruje i daje podstrek možda i na nove izazove ove male, ali složne ekipe.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

21.06.2017.

 

Jubilej od 20 godina rada Službe spasavanja na vodi

 

 

Službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica, 23. juna će svečanom akademijom u Eko centru na Paliću, s početkom u 18 časova, obeležiti jubilej od dve decenije postojanja. Tom prilikom će zaslužnim članovima biti uručene nagrade i priznanja. U okviru obeležavanja jubileja biće predstavljene pokazne vežbe i promovisan spasilački sport.

 

 

 

 

Obeležavanje 20 godina postojanja Službe spasavanja na vodi započinje takmičenjem koje će se održati 23. juna, sa početkom u 9 časova na bazenu u Dudovoj šumi. Takmičiće se pet ekipa iz Subotice, Novog Sada, Bele Crkve i Kikinde, a takmičenje se sastoji iz 8 disciplina.

- Prva disciplina je plivanje na 200 metara sa preprekama ispod vode, koje se prevazilaze zaranjanjem. Sledi disciplina na suvom, u kojoj spasioci bacaju uže na 12 metara, sa ciljem da uhvate davljenika i izvuku ga iz vode. Sledeća disciplina je plivanje na 50 metara sa preprekama, zatim 100 metara mešovito, u okviru čega se nakon 75 metara iz vode izvlači lutka teška 70 kilograma. Nakon toga ekipe će se takmičiti u transportu lutke na 50 metara, a potom u takozvanoj štafeti, na svakih 25 metara će predavati lutku. U poslednjoj disciplini izvlači se davljenik iz vode i pruža prva pomoć. Spasioci će na kraju programa za građane izvesti pokaznu vežbu, rekao je Rudolf Renčenji, rukovodilac Službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica.

 

Prema dokumentima, do kojih je Crveni krst došao prilikom istraživanja istorijata spasilačkih službi, upravo u Subotici je začetak Spasilačke službe na vodi. Prema pregledanoj dokumentaciji, prvi spasilac obučen je u Subotici 1902. godine, a Službe spasavanja na vodi Crvenog krsta Subotica, će 23. juna po prvi put svečano obeležiti dvadesetu godišnjicu postojanja.

- Odabrali smo ovaj datum, jer se u Evropi tokom ove nedelje obeležava bezbednost na vodama. To je nedelja pred početak raspusta i sezonu godišnjih odmora, te je bitno da se govori o merama prevencije. Svake godine građane informišemo pre, u toku i nakon kupališne sezone, kako bismo sprečili nezgode i utapanja, rekao je instruktor spasavanja na vodi Crvenog krsta Srbije, Žolt Sendi, na danas održanoj konferenciji za medije, na kojoj je građanstvu skrenuta pažnja da kada se dogodi slučaj utapanja, bilo da je reč o bazenu, ili otvorenoj vodi, važno je da izvlačenje utopljenika iz vode uradi neko ko je za to obučen. Oni koji nisu prošli obuku, nebi trebali da dođu u direktan kontakt sa davljenikom, jer postoji velika verovatnoća da će i oni doći u opasnost.

 

D. Bicok

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________

 

27.05.2017.

 

Sajam socijalne zaštite

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin otvorio je u Atriumu hotela „Galleria“ Sajam socijalne zaštite.

 

 

 

 

 

Nakon Novog Sada i Niša, Sajam socijalne zaštite je i u Subotici okupio institucije i ustanove socijalne zaštite, kao i predstavnike civilnog sektora, građanskog aktivizma i volonterere u oblasti socijalne zaštite, a organizovali su ga Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

- Suština svakog društva, merilo njegove uspešnosti je razvoj socijalne zaštite. Ako je socijalna zaštita u jednom društvu razvijena, to društvo je razvijeno. Ovo je način da pokažemo šta smo sve uradili i koje sve usluge stoje pred našim korisnicima. Jedan od problema u korišćenju mera socijalne zaštite je nepoznavanje sistema socijalne zaštite. Ljudi ne znaju na šta sve imaju pravo, ni kako oni mogu da se angažuju i pomognu drugima. Socijalna zaštita nije jednosmerna ulica, u kojoj vi očekujete pomoć. Usluge socijalne zaštite su dvosmerna ulica, u kojoj i vi možete da pomognete, gde možete da se volonterski angažujete i budete uz one kojima je pomoć zaista potrebna. Politika Vlade Aleksandra Vučića je da nema smanjivanja u davanjima za socijalnu zaštitu i nijedno pravo nije i neće biti umanjeno. U narednim zakonskim rešenjima očekujemo da će neka prava biti čak i proširena, ali ne u smislu da je to neko bezobalno davanje, već zadovoljavanje konkretnih potreba, ali zahvaljujući tome što bolje radimo i imamo više novca, više štedimo i samim tim možemo da ga damo u socijalnu zaštitu. Svaki ekonomski oporavak će se na prvom mestu osetiti kod penzionera, a onda i u socijalnoj zaštiti, rekao je u izjavi za medije ministar Aleksandar Vulin.

 

Svoje delatnosti danas su predstavile institucije, ustanove i udruženja iz Subotice, Bačke Topole, Kikinde, Novog Pazara, a naredni Sajam socijalne zaštite će biti održan u Kragujevcu.

 

Pored sajamskog predstavljanja koje je okupilo oko 60 organizacija iz oblasti socijalne zaštite, održan je i stručni skup na temu razvoja socijalne zaštite.

 

opširnije - VIDEO

 

B. Balaban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

 

23.05.2017.

 

Domu zdravlja donirano ambulantno vozilo i oprema za novoizgrađenu ambulantu

 

 

Predstavnici Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) iz Bavarske, uručili su danas ambulantno vozilo i opremu za novoizgrađenu ambulantu u Kumičićevoj ulici u Subotici. Ambulantno vozilo će biti stavljeno na raspolaganje Domu zdravlja u Subotici i služiće u svrhu boljeg funkcionisanja novoizgrađene ambulante, ali i za ostale potrebe službe Hitne pomoći.

 

 

 

 

 

U ime gradonačelnika Subotice, na donaciji vrednoj oko 30.000 evra, zahvalila se menadžerka Grada Zagorka Panić, ističući značaj ove donacije koja će poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga za sve građane.

 

Uručujući donaciju predsednik Upravnog odbora ASB-a Bavarska, Hans Urlih Pafman je izrazio spremnost ove organizacije da pomogne Srbiji i Subotici, uvek kada se za to ukaže potreba, a za Suboticu je čuo preko omadinskog volonterskog rada, kog su takođe voljni podržati.
- Želja nam je da pomognemo ovom regionu da se poveže, naročito na polju volonterskog rada, rekao je Hans Urlih Pafman.

 

Prema rečima direktora Inicijative za saradnju i razvoj, Miodraga Nedeljković, saradnja sa Suboticom je počela kao projekat, a danas je ona prerasla u ozbiljno partnerstvo, "čak prijateljstvo sa gradom i Domom zdravlja", naglasio je Nedeljković i izrazio uverenje da će se i ubuduće nastaviti slični projekti.

 

- Ambulantna vozila prelaze veliku kilometražu i često se kvare, tako da je novo vozilo dobrodošlo. Koristiće se za potrebe Ambulante 1, kao i za potrebe Hitne pomoći, izjavila je direktorka Doma zdravlja, dr Mila Bogdanović Dujmić i zahvalila se na doniranom vozilu i opremi za novoizgrađeni deo Ambulate u Kumičićevoj.

 

D. Bicok

 

__________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Subotica Ekonomija, privreda, poljoprivreda, investicije, međunarodna saradnja, IPA programi, Evropski fondovi
Subotica Economy, business opportunity, agriculture, investments, international cooperation, IPA Programming, European Funds
Subotica Wirtschaft, Landwirtschaft, Investitionen, Europäischen Fonds,

Video galerija


PREČICE